Брюксел ще създаде платформа, в която учените и бизнесът да работят с изкуствен интелект

Брюксел ще създаде платформа, в която учените и бизнесът да работят с изкуствен интелект

© astonmartin.com/project-neptuneБрюксел ще създаде платформа "Изкуствен интелект по заявка", която да улесни сътрудничеството на бизнеса и научните среди в тази област.


Проектът обединява 79 водещи научноизследователски институти, малки и средни предприятия и големи компании от 21 държави, за да се изгради единен достъп до ресурсите на изкуствения интелект.


Тази отворена и съвместна платформа ще даде на заинтересованите страни достъп до експертиза, алгоритми и инструменти, които да ги подкрепят за разработване и внедряване на иновации, основани на изкуствен интелект. Ще се организират курсове за повишаване на квалификацията и за преквалификация, за които екипът на проекта ще работи в тясно сътрудничество с центровете за цифрови иновации за роботиката.
Европейската комисия финансира платформата с 20 милиона евро, като тя е част от рамките на проекта на Европейския съюз AI4EU, който стартира на 1 януари. За това съобщи българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.


Платформата ще бъде създадена през тази година, като ще бъде ръководена от френската компания THALES. През декември Европейската комисия представи план за действие за насърчаване на сътрудничеството с държавите - членки на ЕС, Норвегия и Швейцария в четири ключови области на изкуствения интелект: увеличаване на инвестициите, осигуряване на повече данни, насърчаване на таланта и гарантиране на доверието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK