"Икономист": Демокрацията в България е в стагнация вече 12 години

"Икономист": Демокрацията в България е в стагнация вече 12 години

© Associated PressКачеството на демокрация в България остава почти непроменено спрямо 2006 г. и в момента се намира на нивото на 2008г. Спрямо 2017 г. няма абсолютно никаква промяна, а най-добро е било положението през 2015 г.


Това са заключенията в годишната класация "Индекс на демокрацията 2018", изготвена за 11 година (досега е пропусната само 2007 г.) от "Икономист интелиджънс юнит" (EIU). Анализаторското звено на медийната група "Икономист" е озаглавило тазгодишния доклад "И аз? Участието в политиката, протести и демокрация" (Democracy Index 2018: Me too? Political participation, protest and democracy).


В него екипът на EIU отново определя България като "демокрация с дефекти" и я поставя на 46-о място от 167 държави. От останалите държави в ЕС по-ниска оценка този път получават Полша (54), Унгария (57), Хърватия (60) и Румъния (66).
От съседните държави Турция се отличава с далечното 110-о място. Македония въпреки значителното подобряване, за което говорят авторите, се е изкачила само до 78-о място, Сърбия (63) е по-добре оценена от Румъния, а Гърция е 39-а. България не граничи с нито една пълноценно развита демокрация, а с въвеждането на засиленото президентско управление на Реджеп Тайип Ердоган Турция продължи да понижава оценките си и е "хибриден режим" - предпоследната категория преди "авторитаризъм".


Какви са подробностите за България


В новата класация България получава индекс от 7.03 пункта (при максимални 10 за най-развита демокрация). Това е практически същото равнище като в доклада за 2008 г. (7.02 пункта) и за 2017 г. (7.03). Единствено през при първата оценка за 2006 г. (7.10) и за 2015 г. (7.14) е имало по-добър показател. В 5 от 11-те анализирани години оценката за българската демокрация е била под 7 пункта, т.е. с по-лошо качество.


Близо до максималното (9.17) са оценени изборният процес и политическият плурализъм. Относително добре е оценено (7.22) и участието на гражданите в политиката. Но с ниския индекс 6.43 е оценено функционирането на управлението, а политическата култура на българите получава 4.38 - колкото и тази в Полша, Румъния, Молдова, Черна гора, Грузия, Филипините, Еквадор, Парагвай, Киргизстан и Казахстан.


Констатацията за нивото на политическата култура не е особено оптимистична, предвид на това, че България вече 11 години е член на Европейския съюз и през 2018 г. бе за половин година председател на Съвета на ЕС. Освен това изминалите спрямо 2006 г. години са две трети от живота на ново поколение българи, което след 6 години ще получи и избирателни права. През две трети от този период и в частност от 2009 г. насам с кратката пауза на кабинета "Орешарски" управлява ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.


Каква е по-общата картина


Класацията обхваща почти цялото човечество, а индексът е с 5 категории: изборен процес и плурализъм, граждански свободи, функциониране на правителството, участие в политическия процес и политическа култура. Във всяка от тези категории има по няколко индикатора.


За пръв път от три години от EIU посочват, че глобалното състояние на демокрацията е стабилно, но под повърхността на тази стабилност има размествания и процеси в отделните райони и в различните категории. Коста Рика, например, се изкачи от "демокрация с дефекти" в категорията "пълноценна демокрация", а Никарагуа пропадна в най-ниската категория сред авторитарните режими.


В сравнение с 2017 г. общо 42 държави са в отстъпление, а 48 са подобрили позициите си. Но иначе е намалял от 49.3% на 47.7% делът на хората от човечеството, живеещи в някаква, макар и несъвършена, форма на демокрация. Едва 4.5% се радват на развити демокрации срещу над една трета в авторитарните държави (тук Китай има специално голяма заслуга).

Какъв тип режими е имало през 2018 г.
Брой държави% от страните в света% от човечеството
Развита демокрация20124.5
Демокрация с дефекти5532.943.2
Хибриден режим3923.416.7
Авторитарен5331.735.6


Участието в политиката е единствената от петте категории, в които тази година EIU отчита подобрение и това е тенденция от последното десетилетие в почти всички райони на планетата. Единствено в Близкият изток и Северна Африка (без Тунис) през 2018 г. тази активност е намаляла. Това се тълкува като сигнал, че хората все пак не са разочаровани от демокрацията, а по-скоро от политическите ѝ институции. Прави впечатление, че не расте ангажираността на малцинствени групи в обществата, както и че расте грамотността сред пълнолетните заедно с интереса към политическите новини. Особено ярка е промяната в активността на жените в САЩ.


Навсякъде, обаче, има растящо негодувание от качеството на управлението, прозрачността, отчетността и корумпираността на правителствата. Това преминава на места в гняв, бунт срещу традиционните политически партии, растящо влияние на фалшивите новини и ограничаване на свободното слово. Но ако има криза на доверието към демократични ценности, също така недоволството засилва инструментите на демокрацията като членство в партии и обществени организации или участие в законни демонстрации и избори. Въпросът е в името на какво се използват тези инструменти и анализаторите виждат членство в антисистемни партии, доверие към популисти подкрепа за радикални лидери, призоваващи "да се разтърси системата", т.е. допълнително да се отслабят институциите.


Как е в Европа


Проблемите на континента продължават с отчетливо влошаване във важни държави като Италия, Турция и Русия. В Западна Европа за 2018 г. има леко влошаване на индекса, но все пак тук остават 7 от водещите 10 демократични държави в света. Общо 14 демокрации, 6 "демокрации с дефекти" и един "хибриден режим" (Турция) са в региона. Но само три от тях са показали подобрение (Финландия, Германия и Малта), а Турция, Италия и Австрия са в отстъпление и нито една не се е изкачила в най-високата категория.


За сметка на това в Източна Европа има леко подобрение на средния индекс спрямо най-ниското му равнище от миналата година. Заслугите са на Армения, Естония и Македония, които дори успяват да компенсират понижаването в оценката на Русия и Грузия и масовата стагнация (11 от общо 28 държави).


В Централна и иИзточна Европа (вкл. републиките от бившия СССР) няма нито една "развита демокрация". 12 държави са "демокрации с дефекти" (всичките нови членки на ЕС плюс Сърбия), 9 са "хибридни режими" (останалите от Западните Балкани плюс Украйна, Молдова, Армения, Грузия и Киргизстан). Останалите са авторитарни държави.


Районът продължава да страда от слаба политическа култура, трудно се опазва върховенството на закона, а корупцията се шири. Подобрение в индекса си отчитат Чехия и трите балтийски страни, а влошаване има при Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния. Убийството на млад разследващ журналист в Словакия се оказа достатъчен удар по категорията "граждански свободи", за да понижи цялостната оценка на страната, независимо, че тя остава на 44-а позиция.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 923 Любопитно

  Пак ли отвън трябва да ни отварят очите?

  Да разлая троловете!!
 2. 2 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Весело

  И кво ся, ще ни демократизирате ли (пак)?! 🤔😒🙄

  reductio ad absurdum...
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Некакви си правят класации и си слагат точки.
  Дали са били в тези държави е отделен въпрос, важното е че имат мощни платформи, от които да се чуват думите им.
  Кой им вярва също не е важно.
  Аз определено не.

 4. 4
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  И кво ся, ще ни демократизирате ли (пак)?! 🤔😒🙄
  —цитат от коментар 2 на Divi filius


  Какво ти се иска???
  Да ни комунизирате пак ли???

 6. 6 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Всяко нещо си има зародиш, израстване, развитие. Демокрацията ни виси като недобре присадена. Който е видял истинска демокрация, не се е върнал.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  Така е и по тази причина трябва да се върви към директна демокрация по примера на Швейцария и Исландия с референдуми. Критичните мнения на политолози и социолози, които изчетох до момента по темата тук, не струват пукната пара пред разпада на държавата и обществото ни в сегашното положение, в което се намираме. Или вървим към повече граждански контрол над политическите процеси в държавата, или отсега може да започне обратното броене до пълното й ликвидиране. Моята надежда е в ПП Български съюз за директна демокрация. Другите пеят все същата песен на статуквото, с някои дребни нюанси, защото нямат въображение и воля за повече. Смяна на системата е дълбоко осъзнат призив, а не случайна хрумка на вечерната седенка в някое село.

 8. 8 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Всъщност е в стагнация още от 2001, просто тогава имаше набрана инерция и не си пролича веднага.

 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 346 Неутрално
 10. 10 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2295 Весело

  До коментар [#2] от "Divi filius":

  Спокойно. Хиляда триста и кусур години никой не е успял. Няма да успеят и сега!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Режим отвсякъде погледнато.На хоризонта Ереб вижда сериозни тупаници да се задавт от Европа !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  "....политическата култура на българите получава 4.38...."

  А, стига бе! Толкова много?

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#6] от "''zms15783''":

  Така е. Също така е валидно и това, че всяко нещо има свое начало и край. И е логично да приключи периодът на криминален преход и да се върви към реална, директна демокрация, с върховенство на правото и истинска конкуренция, а не само изпразнени от съдържание термини, с които днес изобилства публичната реч.

 14. 14 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 479 Неутрално

  То ако се върнем назад, от 1944-та насам коя знае колко промяна не е имало. Единственото различно, че сега просто БКП-та са с по-различни имена (БСП, ГЕРБ, и пр.).

  Руския ботуш още не е напуснал територията, пък вие демокрация очаквате!

 15. 15 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#5] от "4ort":

  Не бе, искам цветна. И времето е наше! 😏✌️

  reductio ad absurdum...
 16. 16 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1708 Весело

  Поредният оплюващ ужким 'отвън' България пасквил.

  Но снимката е spot on - конят маха с опашка и показва мястото на умнокрасивците - под нея :)

  Persistence of Time
 17. 17 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Така е. В стагнация е. Само един демократизиращ контингент в Афганистан не е достатъчен!

  Мърфи е оптимист!
 18. 18 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Кой го каза това на Икономист? От Да, България или от БСП?

 19. 19 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Никога не е имало демокрация в страна, която се управлява от ДС, Русия и мутри.

 20. 20 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#7] от "Читател":

  Що пишеш глупости???

  Я виж по кои критерии сме ниско - най вече по "политическа култура на българите"!

  И ти на тия "ниско културно политически" хорица искаш да им дадеш право да определят всичко на референдуми???

  Знаеш ли какво става, като дадеш на маймуна огнестрелно оръжие???

 21. 21 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  "В него екипът на EIU отново определя България като "демокрация с дефекти" и я поставя на 46-о място от 167 държави. От останалите държави в ЕС по-ниска оценка този път получават Полша (54), Унгария (57), Хърватия (60) и Румъния (66).

  От съседните държави Турция се отличава с далечното 110-о място. Македония въпреки значителното подобряване, за което говорят авторите, се е изкачила само до 78-о място, Сърбия (63) е по-добре оценена от Румъния, а Гърция е 39-та."

  Значи сме горе-долу като Гърция, всички други съседи са далеч зад нас. Кво пак ревете не мога да разбера. А заглавието е нормално за Дневник.

 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 622 Неутрално

  "Качеството на демокрация в България остава почти непроменено спрямо 2006 г. и в момента се намира на нивото на 2008г. "

  Хм, през 2008г. се обсъждаше амнистията на Станишев:
  "Текстът, който се оказа проблем - за прекратяването на висящите дела за престъпления по непредпазливост, които се наказват с до 5 г. затвор, извършени до 1 юли м.г., бе приет на второ четене в парламента с гласовете на БСП и ДПС. Коалиционният им партньор НДСВ гласува против. Гласове "за" дадоха и трима от ОДС - Венцислав Върбанов, Димитър Димитров и Марио Тагарински, петима от ДСБ - Васил Паница, Веселин Методиев, Евдокия Манева и Екатерина Михайлова и Иван Костов, двама от "Атака" - Ваню Хърков и Христо Попов, и шестима независими - Александър Праматарски, Анастасия Мозер, Антоанела Понева, Елеонора Николова, Мария Капон и Петър Берон."
  Из "Как министри и депутати приеха закона за амнистията" в Сега.

  Не, не вярвам че и сега сме на това дереже. Тогавашната коалиция "ЗА" сега е в опозиция.

 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  оставете тия приказки за демокрация = това на кантар не можеш го сложи
  :-) да видим къде сме по промишленост ...
  производство на компютри 1989 толкоз, сега толкоз
  производство на мотокари 1989 толкоз, сега толкоз
  производство на телевизори 1989 толкоз, сега толкоз

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Това всъщност не е толкова лоша новина, въпреки тенденциозната употреба на думата "стагнация" в заглавието. 46 от близо 170 не е лош резултат, и сме пред комшиите.

 25. 25 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#18] от "Jumbo Jet":

  Това, че на теб все някой ти спуска опорките и не можеш да мислиш сам не значи, че всички са като теб.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 26. 26 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#13] от "Читател":

  Нищо не е логично. Политическото управление на държавата е точно такова, каквото избирателя е пожелал! А това, че избирателя не знае какво точно иска е съвсем друга бира :)

  И за доказателство, че съм прав, ще видиш, че прокламирания от теб "ПП Български съюз за директна демокрация" няма да вземе и 0.5% на следващите избори.

 27. 27 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  По-скоро годините са 18....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 28. 28 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Пак ли отвън трябва да ни отварят очите?
  —цитат от коментар 1 на lone wolf


  Не.
  Президентът го каза, но тогава дружно го оплюхте.

 29. 29 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  половината българи си мечтаят за съветския съюз и 16тата република на нефелното недоразумение бай тошо малоумника и дори не им прави впечатление паметника на окупационната армия затрила третата българска държава дето се извисява в центъра на столицата, обаче им се привиждат америанкси империалисти агенти на сорос на всеки ъгъл... при тоз матриал димукрация няма да има и след 1000 години

  veni vidi fugi
 30. 30 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Любопитно

  До коментар [#6] от "''zms15783''":Така е. Също така е валидно и това, че всяко нещо има свое начало и край. И е логично да приключи периодът на криминален преход и да се върви към реална, директна демокрация, с върховенство на правото и истинска конкуренция, а не само изпразнени от съдържание термини, с които днес изобилства публичната реч.
  —цитат от коментар 13 на Читател


  Този път можем да опитаме и да си оправим икономиката(че се видя, че без нея не става), ама едва ли.

  reductio ad absurdum...
 31. 31 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1237 Весело

  Супер сме! Като изключим Гърция, която все пак е "родина" на демокрацията, ние сме лидер в региона и в първата третина на света.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 32. 32 Профил на hex
  hex
  Рейтинг: 226 Разстроено

  Каква демокрация от народ с робско самосъзнание? И не това не е обвинение. По-скоро ми е тъжно.

 33. 33 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Любопитно

  Каква демокрация от народ с робско самосъзнание? И не това не е обвинение. По-скоро ми е тъжно.
  —цитат от коментар 32 на hex


  И какъв народ със съзнание, при такова разслоение?!

  reductio ad absurdum...
 34. 34 Профил на zayek
  zayek
  Рейтинг: 88 Неутрално

  Интересно каква е политическата култура в Обединеното кралство като се има предвид реферндума за брексит или в щатите след като избраха Тръмп

 35. 35 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  България е олигархия, грубо разделена на три касти:

  1. олигарси, върхушка
  2. обслужващ олигарсите персонал, слуги, придворни и т.н.
  3. рая

  Най важните ззакони и правила, определещи реда в страната са неписани. Те целят кастовата система да не се размива, паричните потоци да текат по "правилния" начин и раята да се програмира да няма претенции, да няма познания и самочувствие като общество, бачка, да се възпроизвежда и да "не мрънка". Похватите за това са информационни, икономически, социални, юридически, криминални и т.н.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  ""Икономист": Демокрацията в България е в стагнация вече 12 години"

  Върхушката ,която е окупирала властта у нас хич не харесва такива заглавия!Но за наше съжаление това си е самата истина!Откакто Боце и Ко. са власт все регресираме!

 37. 37 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1517 Весело

  Мухахаха, излиза че демокрацията е цъфтяла, връзвала и плодоносила най-обилно по време на тригъзата коалиция, а?
  Бе да не ви е блъснала опашата звезда по тъпите кратуни че публикувате такива космически дивотии?
  А умнокрасивците блеят "вярно е", "точно тъй", значи си искат пак тройната.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  " Демокрацията в България е в стагнация вече 12 години"

  Точно, точно! Откакто влезе страната в ЕС няма демокрация. Щото няма суверинитет. Демокрация може да има само в суверенна държава. Външната намеса винаги е на страната на някой, който нарушава демократичните правила и ценности.

 39. 39 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 936 Весело

  путин е виновен разбира се:)

 40. 40 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1397 Любопитно

  без съмнение демокрацията ни буксува ,но при мутрите няма как да е иначе

 41. 41 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Икономист": Демокрацията в България е в стагнация вече 12 години

  Каква демокрация ви е патила , бе нещастни мечтатели ! . На какво викате демокрация ? На възможността да избирате СВОБОДНО как да умрете - от глад , да се обесите , да се удавите , да се хвърлите от блока ?. И още по няколко начина . Или да се спасите от всичко това , като станете бандюги , напълните се с пари и с тях затворите всички капии които водят към Затвора ! . Браво бе , СВОБОДНИ духове . Ако това смятате за демокрация - не вярвайте на подобни драсканици на Икономист и Сие . Постегнали сте демокрацията . Но ако на "мшлшонния " митинг на СДС сте разчитали , че демокрацията е връщане на земята и с това ставате веднага богаташи , че ежегодните почивки на дестинации като Малдивите , Майорка и други подобни екзотики , че конкуленцията ще свали цените на стоките и ще увеличи качеството на живот и куп още захаросани дивотии , значи за демокрация ще чакате толкова дълго , че и внуците и правнуците ви няма да я дочакат . Най- важното предназначение на демокрацията е единствено - ДА ОСИГУРИ ДОСТОЕН ЖИВОТ НА НАЦИЯТА . Останалото са пътища и инструментариум за постигането на тази цел Няма да го дочакате . Причината е проста и очевадна - ръцете ви са заети да се държите за гушите .

 42. 42 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  Демокрацията в България е само маска за мутронизацията. Огромната корупция и симбиозата мафия-държава превръщат България в клоаката на Европа,

 43. 43 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Некакви си правят класации и си слагат точки.Дали са били в тези държави е отделен въпрос, важното е че имат мощни платформи, от които да се чуват думите им.Кой им вярва също не е важно.Аз определено не.
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  Ти живееш тук и не можеш да видиш истината, та някой друг ли да ти я каже?!!!Общо взето, откакто любимците ти от ГЕРБ са на власт - демокрация няма!!!!
  Макар, че всъщност, демокрацията залезе още с избирането на онзи цървул - царя - за когото не се съмнявам, че си гласувал, ами, че и на посрещане си му ходил, като те излъга, че за 800 дни ще те оправи.А те оправи от раз!ГЕРБ е негова функция!
  А ти си нещо, което ако го кажа, ще ме изгонят от тук до живот!

 44. 44 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  Фасадна демокрация. Бай Х решава еднолично и харчи като падишах...

 45. 45 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 578 Неутрално

  "Освен това изминалите спрямо 2006 г. години са две трети от живота на ново поколение българи, което след 6 години ще получи и избирателни права. "

  Ако съм решил правилно логическата задача излиза, че новото поколение българи са на 12 и ще приключат с живота на 18. Тъкмо тогава ще получат и избирателни права. Наистина голяма трагедия.

 46. 46 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  " Демокрацията в България е в стагнация вече 12 години"Точно, точно! Откакто влезе страната в ЕС няма демокрация. Щото няма суверинитет. Демокрация може да има само в суверенна държава. Външната намеса винаги е на страната на някой, който нарушава демократичните правила и ценности.
  —цитат от коментар 38 на Judjuk


  Викаш, ако излезем от ЕС и демокрацията ще дойде, а??
  Та ние ако не сме в ЕС, можеше да сме като Крим вече - руски.Ама навярно си руско мекере, та затуй плещиш глупости.
  Може и да си националист - патриоти - както сега се наричате, ама то пак сте си руски подлоги!И ако прочетеш малко по история щеше да осъзнаеш, че войните идват най-вече от националистически щения, не от друго.

 47. 47 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  В него екипът на EIU отново определя България като "демокрация с дефекти" и я поставя на 46-о място от 167 държави. От останалите държави в ЕС по-ниска оценка този път получават Полша (54), Унгария (57), Хърватия (60) и Румъния (66).

  Напълно естествено . И четирите страни след България поставят националните си интереси на първо място и стремежа ид към отстояването им с всички средства , дори и в противоречие с Брпюкселските директиви ив носят негативи . Но пък жизненият стандарт на народите им компенсира негативизма към управниците им от страна на ЕН.

 48. 48 Профил на pepamug
  pepamug
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Не е много вярна сметката. 45 (соц) + 28 (сурогат) = 73 години

 49. 49 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  12 години ... аха значи по времето на СерГЕЯ демокрацията бясно се движеше напред..

  ОО, верно тогава и комунистчетата от ДСБ имаха повече...някаква власт..

 50. 50 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3680 Весело

  Правителството няма да хареса това.
  Така обаче ни вижда светът, според мен класацията си е напълно реалистична, можеше и да е по-зле даже.
  А дали на нас ни харесва или не и какво мислим за Икономист няма никакво, ама никакво значение - в цивилизования свят четат и вярват на това. И вярват на класации като Дуинг бизнес на Световната банка, другата за медийна свобода на Репортери без граница и т.н.

 51. 51 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Индекс на демокрацията 2018" е същото като Индекс на медийната свобода, изготвян от ония - "журналистите без граница" , дето оплюха България за циганското убийство в Русе на младото момиче. Или може би сте ги забравили вече?

  Баламосват ви разни бездарни мениджери и анализатори, колкото е лошо у нас, щото не смеят да погледнат собствените си кочини, пълни с убийства, педофилия и жълти жилетки.

 52. 52 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Освен това изминалите спрямо 2006 г. години са две трети от живота на ново поколение българи, което след 6 години ще получи и избирателни права. През две трети от този период и в частност от 2009 г. насам с кратката пауза на кабинета "Орешарски" управлява ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Но с ниския индекс 6.43 е оценено функционирането на управлението, а политическата култура на българите получава 4.38

  Заключението обяснява състоянието - управлява БОЙКО БОРИСОВ . Простия . Според собствените му признания .


 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  "Викаш, ако излезем от ЕС и демокрацията ще дойде, а??"
  До коментар [#46] от "Капабланка":

  Ти кво четеш бе!? Сравнението е за спазване на демократичните права преди и след влизането в ЕС. Последните години има влошаване, а не подобряване. И си като кучето на Павлов. Щом чуе думата "русия", лае, ръмжи и се зъби. То даже и никъде в статията не пише "русия", ма кучето пак лае на поразия. Щото вече друго не знае и не може. Кучешка работа.

 54. 54 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1480 Разстроено

  Ужас! Демокрацията е на нивото, на каквото ни я оставиха комунистите на Станишев! Това е пълен провал на Гражданите за европейско развитие, патриотите и градската десница, които управляваха през този период!!!

  Бог да благослови Америка за България!
 55. 55 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  То това нашето не е демокрация, а гниене на комунизма (посткомунизъм). Гангренясване, с други думи. А гангрените трябва да се изрязват.

 56. 56 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Демокрацията в Бг все си е била много зле...
  ...
  Но защо геноц*дни престъпници като Ротшилд и неговият "Икономист" (които немалко зло правят на добрите Българи дори и сега) дават оценка на държавата ни ?!?

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 57. 57 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Както чета тези коментари, основните неясноти са по две направления:

  - кои са тез, дето ни слагат точките в подобни класации? Дали са някакви реални експерти или собствените ни умнокрасавци като от редакцията а "Дневник"?

  - и какво значи "стагнация на демокрация"? Да не би някъде тя да е изживяла напоследък бурен растеж? Къде Швейцария, например?

  Що въобще за глупости пишете в този вестник?

 58. 58 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2463 Разстроено

  До коментар [#7] от "Читател":Що пишеш глупости???Я виж по кои критерии сме ниско - най вече по "политическа култура на българите"!И ти на тия "ниско културно политически" хорица искаш да им дадеш право да определят всичко на референдуми???
  —цитат от коментар 20 на niakoi_si


  За съжаление, не мога да не се съглася с тази констатация.

  Като гледам реакцията на популистките лозунги на политиците и исканията на протестите напоследък (без да съм сигурем че демонстрантите са представителна извадка), народът при първа възможност ще си гласува "увеличения на заплатите" (всички заплати за държавните служители, минималните заплати в частния сектор). Освен това, народът ни изглежда още по-лесно от всички останали се поддава на манипулация и конспиративни теории.

  Да не говорим, че голяма част от населението е фунционално неграмотна и/или лесно се подкупва при гласуването.

 59. 59 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 293 Весело

  Единственият демократ в България гепи Каолин и се изнесе в Сингапур...

 60. 60 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Де да беше само в България...

 61. 61 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2236 Весело

  ... ха ха ха,резултаъите са видими от хиляди километри.

 62. 62 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 295 Весело

  До коментар [#58] от "plamen_b":

  добре че ;загрижените граждани; ни посочват удобните за тях пътечки

 63. 63 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  ТИЯ МУТРИ ВИЕ СИ ГИ ИЗБРАХТЕ ЗА ДА ГИ НАПРАВИТЕ МИЛЯРДЕРИ НЕ СТИГА ТОВА АМИ СИ ГИ ПРЕИЗБРАХТЕ ЗА ДА ВИ ДООКРАДАТФ , ЦЕЦО ПЕЛЕНГАТОРА БОКО РАПОНА ШОПАРА ШИШИ , ЕМИ НАЗДРАВЕ

 64. 64 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Ако спре "репресията" срещу Ивчето Прокопиев, ще скочим поне със 100 места!!!

  roo
 65. 65 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 706 Неутрално
 66. 66 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Това всъщност не е толкова лоша новина, въпреки тенденциозната употреба на думата "стагнация" в заглавието. 46 от близо 170 не е лош резултат, и сме пред комшиите.
  —цитат от коментар 24 на smotlixx


  Никой не говори за лош резултат. Проблемът е в безвремието и процесите, които протичат подмолно. Всички знаем, че са процеси на дискредитиране и рушене на институции и култура. С времето ще стане лесно да се смени посоката. Виж Ердоган. Той не изпрати Турция на 110 място за един ден.

 67. 67 Профил на Димитър Давидков
  Димитър Давидков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най ме кефи как в заглавието са "цитирали" Икономист с това "Демокрацията в България е в стагнация вече 12 години", а целия документ от 65 страници го претърсих и такава реплика няма. Триумф на свободата на медията.

 68. 68 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Демокрация с дефекти или дефективна демокрация!? Батета, погледнете откъм Щатите, Германия, Франция и прочее страни и кажете кое е вярното!!!

  Малинчо
 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8285 Неутрално

  Откакто ни управляват милиционерите и мафията.

 70. 70 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#63] от "reply":

  Да управляват, та дано демокрацията у нас се заеме със себе си! Напук на такова управление!!!

  Малинчо
 71. 71 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Всичко в името на олигархическия елит. Това е съвременна България.Не го вижда само този който не иска да го види.

  SHADOWS of SOFIA
 72. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4474 Неутрално

  До коментар [#35] от "Боян Таксиров":

  Изключително вярно! Няма демокрация без истинска свободна пазарна икономика и независима средна класа! Без свободни медии а не блюдолизци!

  klimentm
 73. 73 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#20] от "niakoi_si":

  И ти на тия "ниско културно политически" хорица искаш да им дадеш право да определят всичко на референдуми???
  ---------
  Я ми посочи сега висококултурните които трябва да решават нещата ?
  О още. Ти правиш ли се или наистина си заблуден и не разбираш, че от ИЗБОРИТЕ нищо не се определя. Ако беше така, то те /изборите/ отдавна щяха да бъдат премахнати като демократичен инструмент в пъцете на избирателите.

  Stupid people make me sick
 74. 74 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Всъщност в статията пише, че при нас положението е най- добро в сравнение с целия Балкански полуостров без Гърция, където е горе- долу същото. Не сме, като Германия и Холандия, няма и да станем, защото не сме германци или холандци. Далеч по- добре сме обаче от цял куп държави и това е факт, колкото и разни плювачи от всички цветове на дъгата да се опитват да ни убедят, че бялото всъщност е черно.

 75. 75 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  " Демокрацията в България е в стагнация вече 12 години"Точно, точно! Откакто влезе страната в ЕС няма демокрация. Щото няма суверинитет. Демокрация може да има само в суверенна държава. Външната намеса винаги е на страната на някой, който нарушава демократичните правила и ценности.
  —цитат от коментар 38 на Judjuk


  Не сте прав. В ЕС българите имат своето народовластие (демокрация)! Да, някои въпроси се решават на ниво ЕС (като например осигуряването на свободата на движението на хора, стоки и капитали, включително стандартите за продукти в рамките на общия пазар). Но България съзнателно се е съгласила да делегира приемането на определен вид закони от Европейския парламент (в който ние избираме български депутати) и Съвета на Европа (който играе роля на горна камара на ЕП и който българския министерски съвет председателствува преди година). Делегирали сме и част от изпълнителната власт Европейската комисия (в която също имаме български еврокомисар предложен от българските власти, за които сме гласували). Доброволното делегиране на определени правомощия на институциите на ЕС само ни помага. Щяхме ли да можем да налагаме санкции на Гугъл за анти-монополно поведение или да договаряме толкова добри условия с Газпром, колкото е в състояние да постигне ЕК? (За последното - бих се радвал ако ЕК може да поеме още по-големи правомощия, защото с един голям монополист-доставчик готов да корумпира българските власти показаха пълна неспособност да се справят!

  Освен това, както видяхме от Брекзит, никой не ни задължава да оставаме в ЕС ако не желаем - за разлика от "Социалистическия лагер" който е изпратил танкове в Чехословакия през 1968 г. за опити да се създаде "социализъм с човешко лице" и се е разправил с възстанието в Унгария през 1956 г.

 76. 76 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#72] от "klimentm":

  НЕЗАВИСИМА средна класа, много добре го каза.
  Ако дадена класа не е независима, т.е. съставена от хора притежаващи автономност и избор, то тя не влиза в определението за средна класа.
  В България обаче под средна класа се разбира закрепостени нещастници заробени с кредити за апартамент и автомобил, и зависими от работодателя си докрай.

  Е, ква демокрация?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 77. 77 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "В него екипът на EIU отново определя България като "демокрация с дефекти" и я поставя на 46-о място от 167 държави. От останалите държави в ЕС по-ниска оценка този път получават Полша (54), Унгария (57), Хърватия (60) и Румъния (66).От съседните държави Турция се отличава с далечното 110-о място. Македония въпреки значителното подобряване, за което говорят авторите, се е изкачила само до 78-о място, Сърбия (63) е по-добре оценена от Румъния, а Гърция е 39-та."Значи сме горе-долу като Гърция, всички други съседи са далеч зад нас. Кво пак ревете не мога да разбера. А заглавието е нормално за Дневник.
  —цитат от коментар 21 на Jumbo Jet


  така е, обективно погледнато ни е добро класирането, а дали е реално, всеки преценява от своята камбанария за себе си

 78. 78 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  д€€€мокацията е в "стагнация" 29 години! Демокрацията е ПРОБЛЕМЪТ! Демокнтирайте демокрацията! Така поне щесе знае КОЙ пие и КОЙ плаща. Иначе казано ще спре размиването на политическата отговорност.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 79. 79 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#78] от "джендър NATO generals":

  И ако няма демокрация, как ще се накарат управляващите да платят политическата отговорност?

  С революция?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 80. 80 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Как пък определиха, че е в стагнация 12 години? Демокрацията тук не съществува, това е псевдодемокрация за пред ЕС. Просто тук е диктатура под масаката на либерална демокрация и тези от ЕС се правят, че ни вярват, защото така им изнася.

 81. 81 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  " Но България съзнателно се е съгласила да делегира приемането на определен вид закони от Европейския парламент (в който ние избираме български депутати) и Съвета на Европа (който играе роля на горна камара на ЕП и който българския министерски съвет председателствува преди година). Делегирали сме и част от изпълнителната власт Европейската комисия (в която също имаме български еврокомисар предложен от българските власти, за които сме гласували)."
  До коментар [#75] от "plamen_b":

  Всички колонии са имали и имат точно такива договорености. Провери!

 82. 82 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#20] от "niakoi_si":И ти на тия "ниско културно политически" хорица искаш да им дадеш право да определят всичко на референдуми???---------Я ми посочи сега висококултурните които трябва да решават нещата ?О още. Ти правиш ли се или наистина си заблуден и не разбираш, че от ИЗБОРИТЕ нищо не се определя. Ако беше така, то те /изборите/ отдавна щяха да бъдат премахнати като демократичен инструмент в пъцете на избирателите.
  —цитат от коментар 73 на Хакуна Матата !


  Ти си бил голям мислител бе, комрад?

 83. 83 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  Що бе Франция как е? ;)

  И Германия където никой не искаше мигранти, а Меркел и лявата преса им ги натресоха. :)

 84. 84 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Икономист кои го държеше?

 85. 85 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 786 Неутрално

  На олигархичния клан на Ротшилдите ли беше?

 86. 86 Профил на bul36521362
  bul36521362
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Реалистично погледнато нашата позиция никак не е лоша спрямо съседите и останалите в источна Европа ...разбира се че поле за развитие има доста но целите трябва да бъда реалистични за да имат смисъл и да се постигат .

 87. 87 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1319 Весело

  Реалистично погледнато не е стагнация, а СТАБИЛНОСТ!

  Благодарение на непрежалимия аватар Борисов и Свещенния Милиционер Цветанов!
  !

 88. 88 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5325 Неутрално

  Дългосрочно влияние на СССР и Турската империя върху региона, много дълго :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 89. 89 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Автобус №111 !

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 90. 90 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1085 Любопитно

  До коментар [#78] от "джендър NATO generals":И ако няма демокрация, как ще се накарат управляващите да платят политическата отговорност?С революция?
  —цитат от коментар 79 на Боян Таксиров
  До коментар [#79] от "Боян Таксиров":

  1989, Радой Ралин:
  "Лошо,лошо,лошо,
  за това е виновен Тошо!"
  2016г, Бойко-ама нали 1 година беше Орешарски, той е виновен за всичко!
  Т.нар."взаимен контрол" на властите се е изродил във взаимно размиване на отговорността.
  плуралистичната д€морация с частни медии е идеалния случай за всяко задкулисие. За "плениените държави"-като България, Черна Гора. Или за "създадените държави"-като САЩ. Политическите труженички се сменят, реалните собственици остават и стават все по-силни!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 91. 91 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 804 Весело

  Платените тролове от Икономист клатят стабилността!

 92. 92 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Демократите били отдавна в стагнация.
  Мен Бойкикиев ми се види неадекватен днес.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 93. 93 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#7] от "Читател":Нямаш представа от Швейцария. Референдумите не управляват страната. Класически образец на демокрация с партии, избори и президентство от 4 човека, които се сменят. Референдумите са по конкретни поводи и случайни.

 94. 94 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#35] от "Боян Таксиров": Ами така е по света, та и у нас. Управляват мошениците.

 95. 95 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#38] от "Judjuk":Ами така е. "Стратифициран суверенитет".

  Чети Global Researche, Collective evollution.

 96. 96 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#75] от "plamen_b":например осигуряването на свободата на движението на хора, стоки и капитали,

  Наивник! От френски, значи глупак.
  Я питай шофьорите на българските камиони по въпроса за свободата на движението на хора, стоки и ... ако имаш и пари.

 97. 97 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 365 Весело

  Не е важна демокрацията, важно е усещането за демокрация!

 98. 98 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Ква е тая глупост - стагнация на демокрацията.

  Не съм чел стятията, но като прочетох заглавието се разсмях на глас.

  Напред към инфлация на демокрацията, другари. Венсеремос! Требе да има растеж. РАСТЕЖЖЖ!

  От утре зъдължетелен сутрешен гей-парад на центъра на всеки град с над 50 000 жители.

  Ся ше видите кон боб яде ли. Ше ми стагнирате вие...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 99. 99 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Прочетох статията. Вечните виновници - Полша и Унгария, към тях са добавени вече и Румъния и Хърватска. Лекинко се намесва Италия. Отново се правим, че Австрия не съществува...

  Общо взето - все същите глупости.

  Тия дни пребиха зверски политик от Алтернатива за Германия. 18-годишна саудитка се отказа от исляма и иска политическо убежище... но това са недостойни новини за джендър-пресата.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 100. 100 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Такова неещо кат демокрация или комунизъм нема . Това са утопии .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK