Как Китай раздели Европа на запад, изток и юг

През ноември 2015 г. премиерът Бойко Борисов се срещна с китайския си колега Ли Къцян в Пекин. Почти три години по-късно Ли гостуваше на Борисов и от трибуната на срещата на върха с Централна и Източна Европа в София обеща отваряне на китайската икономика и увери, че Пекин няма да подкопава европейското единство.

© Associated Press

През ноември 2015 г. премиерът Бойко Борисов се срещна с китайския си колега Ли Къцян в Пекин. Почти три години по-късно Ли гостуваше на Борисов и от трибуната на срещата на върха с Централна и Източна Европа в София обеща отваряне на китайската икономика и увери, че Пекин няма да подкопава европейското единство.Китай измести Япония като втора икономика в света още преди седем години. По същото време (и малко по-рано - във Великобритания) инвестиции за стотици милиони долари потекоха от китайски компании към Западна Европа, малко по-късно - и към Източна.


За Европейския съюз потоците дълго не бяха проблем. През последните две години и особено през 2018г. обаче правилата на играта започнаха да се променят.


В Европа това отваря нови разделителни линии и те ще се задълбочат само след два или три месеца. Как в списъка на "ябълките на раздора" до Русия, миграцията и протекционизма се появи и Китай?


От Европа към САЩ
Първите сигнали, че Европа може да загуби преимущество на ключови технологии в икономиката на бъдещето, дойдоха от Германия. Когато основаната през 1898 г. компания "Кука", днес лидер в индустриалните роботи, премина у китайската "Мидеа груп" преди две години, а китайски акционер стана най-големият в "Даймлер" през февруари 2018г., германското правителство рязко затегна контрола върху чуждите инвестиции и така смени тона.


Направиха (или започнаха да го правят) и други водещи икономики, а предложението им за по-твърд подход вече се подкрепя и от някои на изток. На 5 декември страните от ЕС одобриха ново законодателство, чрез което Европейската комисия ще получи правомощия да разследва чужди инвестиции в стратегически технологии и в сектори като космическия, авиоиндустрията, здравеопазването, доставките на храни и дори медиите. Ако една трета от страните членки изразят притеснения заради планирани (не само китайски) инвестиции, Комисията ще трябва да изрази становище, но дали инвестицията да бъде блокирана, ще решават страните членки.


Новите регулации трябва да се гласуват в европарламента през февруари или март тази година и е възможна подкрепата от влиятелни групи извън двете най-големи партии. Независимо от резултата гласуването е симптом, че Европа трябва да се справя с все по-големия интерес от Китай.


Фокусът на китайските сливания и придобивания се насочва от САЩ към Европа. Само за първата половина на 2018г. китайските инвестиции в Европа са били на стойност близо 12 млрд. долара (4% повече от същия период предната година). В САЩ спадът е 92% - до близо 2 млрд. долара според данни са телевизия Си Ен Би Си. До края на 2018г. тенденцията се задълбочи - от над 25 млрд. до близо 6.6 млрд. долара. (Данни и графики за китайските инвестиции в Европа вижте тук.)


Протест за освобождаването на финансовия директор на "Хуауей", арестувана в Канада в началото на миналия месец.

© Reuters

Протест за освобождаването на финансовия директор на "Хуауей", арестувана в Канада в началото на миналия месец.


И придобиванията в Европа, и събития, свързани със САЩ, са фактор, който дава сили на дебата за инвестициите, смята Рихард Турчани, изследовател на китайската външна политика и отношенията с Европа. "Търговската война между САЩ и Китай и случаят с "Хуауей" също засилиха възприятието, че Китай е заплаха. Освен това мнозина в ЕС се вбесяват все повече от Китай - той обещава, че ще се отвори за инвестиции и чужди стоки, а това не се случва," каза той в разговор с "Дневник". "Проблем са и вътрешнокитайските въпроси - като Синцзян, където (Пекин) сега има по-твърда политика. И по този въпрос се усилва възприятието, че не сме доволни от това, което прави Китай."


Приятели на юг


Човешките права в Китай не са еднакво важни за всички в ЕС - миналата година Гърция блокира европейски документ, внесен в ООН и осъждащ Китай именно заради Синцзян.


"Европа е разделена не заради Китай, а и преди него. Когато Китай влезе в играта, разделенията станаха още по-видими," каза Рихард Турчани. "Гърция например страда от години заради икономиите и възприема Брюксел и Берлин силно отрицателно. В този случай идва Китай, предлага инвестиции на Гърция, придобива пристанището на Пирея и то успешно. Напълно разбираемо е гръцкото правителство да защитава прокитайски, а не проевропейски мерки. Усещането е, че ЕС не помага, а Китай го прави. Не можем да обвиняваме Китай."


Числата подкрепят думите му. От 2008 до 2017 г. китайски компании са инвестирали в страната около 9.88 млрд. долара (над 6 млрд. - в инфраструктура). За сравнение в България става дума за около 330 млн. за същия период, в Македония - за близо 400 млн., а в значително по-голямата икономика Турция, с многократно по-голямо население и площ, за 11.72 млрд. долара.


На същия ден, в който страните от ЕС подкрепиха плана за новия механизъм, китайският президент Си Цзинпин подписа в Лисабон споразумение, свързващо Португалия с проекта "Един пояс, един път". В разгара на икономическата криза южноевропейската страна стана основна дестинация за китайски инвестиции и получи близо 9 млрд. долара. Бе подписан и меморандум, с който други компании ще разработят микросателити за нуждите на Португалия. Междувременно с "Хуауей" португалският телеком "Алтис" ще разгръща мобилните си мрежи от пето поколение (5G).


През април 2018г. китайският президент Си Цзинпин посети язовир "Три клисури", където е най-голямата ВЕЦ в света. Държавната компания със същото име, изградила централата, от 2011 г. има 23-процентов дял в португалската EDP, една от най-големите в Европа компании в електроенергията, и опитва да придобие изцяло EDP с оферта за близо 10.8 млрд. долара <a href="https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-11-01/china-three-gorges-attempt-to-win-control-of-edp-is-said-to-slow" target="_blank">независимо от редица трудности</a>.

© Associated Press

През април 2018г. китайският президент Си Цзинпин посети язовир "Три клисури", където е най-голямата ВЕЦ в света. Държавната компания със същото име, изградила централата, от 2011 г. има 23-процентов дял в португалската EDP, една от най-големите в Европа компании в електроенергията, и опитва да придобие изцяло EDP с оферта за близо 10.8 млрд. долара независимо от редица трудности.


В Италия китайски компании инвестираха 4.04 млрд. долара от 2008 г. до 2017г., а в транспорт - 8.6 млрд. На Европейския ден на иновацията на "Хуауей" през ноември миналата година няколко компании сключиха нови споразумения с водещия доставчик на телекомуникационно оборудване, който помага на "Телеком Италия" в изграждането на бъдещата 5G мрежа. Заедно с Малта и Кипър, Италия също изразява резерви срещу бъдещия европейски механизъм.


"Изтокът" и "Западът"


В Централна и Източна Европа проблемите са различни. Част от страните търсят непрекъснато нови инвестиционни възможности. В Унгария пък въпросът не е само в икономиката. Финансираният с китайски заеми за 1.8 млрд. проект за жп линия между Белград и Будапеща в началото бе приет без обществена поръчка и на Унгария ѝ се наложи съкратена процедура, за да избегне гнева на Брюксел. Според Агнеш Суномар от Унгарската академия на науките, за Китай проектът дава алтернативни търговски пътища, свързвайки пристанището на Пирея със Западна Европа през Балканите, но за Унгария "няма никаква икономическа логика".


"Унгарският премиер Виктор Орбан и чешкият президент Милош Земан използват Китай за собствените си политически цели. Той е коз в преговорите с Брюксел. Те казват: Ако не ни помогнете, ще отидем в Китай и той ще ни помогне. А не мисля, че това ще стане. Не го мислят и те, но се преструват. Ще кажат, че имат алтернативи, макар да нямат. Въпросът е да добият точки."


Работи ли това пред Брюксел? В някои случаи - да, в други - не съвсем, смята Рихард Турчани. Унгария например "надценява картите си" и предвид заплахата от европейска процедура за подриване на устоите на демокрацията се обръща по-малко внимание на китайската алтернатива. "Ако обаче говорим за балканските страни, мнозина в Западна Европа осъзнават, че трябва да се внимава, защото в противен случай тези страни може наистина да се обърнат към Китай."


Именно в сърцето на Балканите - в Сърбия, Китай успя да убеди общественото мнение, че е най-големият инвеститор (макар тази роля да се пада на Европа). Сегашното изследване на Турчани е за ролята на китайските инвестиции на полуострова. В някои случаи те действително създават проблеми - например електроцентралите, които не отговарят на изискванията на ЕС и някой ден ще трябва да бъдат закрити. В други компании от азиатската държава са единствените финансиращи нерентабилни проекти - например магистралата в Черна гора, твърде скъпа и икономически неизгодна, казва той. "Китай това не го интересуваше. Но не бих обвинявал само него - решенията за тези проекти вземат политиците в самите страни." (Повече за работата на Китай на Балканите четете тук.)


С две големи изключения обаче - (Сърбия и Унгария) и на Балканите, и в останалите страни от бивша Югославия или съветския блок повечето са разочаровани от Китай - инвестициите не отговарят на очакваното от тях (а само до преди няколко години китайските пари изглеждаха по-достъпни, без обвързващите изисквания на ЕС и без толкова голяма прозрачност). Полша например вече съобщава това на Китай в прав текст. Какво означават слабите резултати за 16+1, формата за диалог на Китай и страните от ЦИЕ?


Около 40-ата годишнина от реформите и "отварянето" на Китай към света Пекин отново обеща да допусне повече компании до пазара си, да облекчи правилата за инвестиции в страната.

© Thomas Peter, Reuters

Около 40-ата годишнина от реформите и "отварянето" на Китай към света Пекин отново обеща да допусне повече компании до пазара си, да облекчи правилата за инвестиции в страната.


"Мисля, че няма да бъде прекратен сега," казва Рихард Турчани. "За политически цели, дори тези страни от ЦИЕ да са разочаровани, може да имат нужда китайският премиер на годишна база да пристига, да застават в светлината на прожекторите (работи както вътрешнополитически, така и за пред Брюксел). Не мисля, че форматът ще спре, но той стагнира, няма ясна или дори никаква икономическа цел. Ще просъществува, но няма да прави много."


Именно в София - столицата, която има най-голямо основание да е разочарована - премиерът Ли Къцян обеща по-голямо отваряне на икономиката към чужди инвестиции и внос, към премахване на бариерите пред европейския бизнес. Същото бе повторено в новия документ за отношенията с Европа - под условие Старият континент да не се загражда с бариерите на протекционизма. Ще изпълни ли обаче Китай обещанието си?


"Вероятно Китай ще продължи (с пазарното отваряне)," смята Рихард Турчани. "Но от това ще спечелят ли България или други страни? Може би България ще може да изнася вино или земеделски продукти, но не така ще се трансформира икономиката. Повечето в страните от ЦИЕ искат инвестиции в технологии, но не са в позиция нито да изнасят много, нито сами да инвестират."


Алтернативите


Няма единодушие колко полезен ще е замисленият механизъм. Той няма да създаде комисия за чуждите инвестиции, каквато има в САЩ (сделки с водещи азиатски компании вече са били блокирани заради националната сигурност) и Китай ще продължи да води инвестиционни разговори с държавите от ЕС поотделно, а не с Еврокомисията. Така топката винаги ще остава ту в полето на заинтересованите страни, ту в това на Пекин.


Според Агнеш Суномар Китай има нужда от Европа по икономически и геополитически причини и далеч не е в негов интерес да действа срещу европейското единство. Това не означава, че страни от ЕС няма да приемат (при гласуването през март или в други случаи) позиции, с които защитават китайския интерес, защото го припознават като свой.


Междувременно Европа взима и други мерки. Еврокомисията одобри в средата на декември план на Франция, Германия, Италия и Великобритания за създаване на научноизследователски проект в микроелектрониката. Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестегер обяви, че Европа за пръв път прилага новите си правила отпреди четири години, позволявайки трансгранимни публично-частни партньорства при проекти с риск, на какъвто пазарът не е готов да се изложи. В Източна Европа (и най-вече на Балканите) Китай няколко години прави именно това.


Ако с близо 8-те млрд. евро, които ще бъдат инвестирани в следващите шест години, се постигне резултат, той може да е защита срещу рискове, с каквито европейски столици свързват Пекин. Китайски компании неведнъж са признавали, че в много високотехнологични сектори тепърва трябва да настигат Европа, а сега се сблъскват и с мярка, огледална на техните - подкрепа от властта за технологичен скок напред. Или поне малка крачка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Разделението си съществуваше и преди Китай да ни забележи.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Въпрос на време е икономическата и културна агресия на китай да премине във воеунна. Да се готви Тайван!!!

 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  След Маастрихтският договор старата добра ЕИО на народите беше предадена на банките предимно от Германия.Гражданите на Европа се превърнаха в цифри ! Новия Райх се нуждаеше от разширение и с влизането на ''новите'' европейци в новия ЕС, ценностите които даваха блясък на Европа бяха закопани.Китай просто намери вратите отворени ! Старите европейци вече обмислят новия ЕС на скорости/ядра.
  Една скорост около Германия, една около Франция и сигурно една около Полша......................

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Китай насочва вниманието си към и увеличава инвестициите си във Европа. ...заради техни си причини, естествено... дали економически или стратегически, няма значение. Каква е вероятността България да се възползва от това за собствения си интерес? Смешен въпрос, нали.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 5 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Даваш получаваш",но трябва да внимаваш.

  5ar8
 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Весело

  До коментар [#3] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  “Гражданите на Европа се превърнаха в цифри ”
  ——
  Цифрите на гърците са добре известни... :))

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  нЕма се плашите Лилето е ОправнА, ще ги намести китайците по тертип. А Бойко ще ги научи на Отечество любезно.

 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2419 Весело

  До коментар [#6] от "Gretel":

  Вярно ! Разликата с вашите е, че нашите са......Големи !!!
  А размерите все пак играят важна роля ! :))

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  И юана става световна резервна валута равна на долара.

 10. 10 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Ние, европейците, най- добре познаваме китайците и изобщо азиатците с тяхната азиатщина; както и англичаните с тяхната к- ска политика на разделяй и владей и оня изрод, който искаше да превръща София в нива за картофи. Всички проблеми за Европа от близкото и далечното минало са идвали от Азия: чумата, варварите, татарите...Преди двадесетина години американците стартираха програмата "БИЗНЕС АЗИЯ", за насърчаване на инвестициите към Китай. Италианците вместо да насочат инвестиите си към България ги насочиха кам Китай (Де лонги се планираше да дойде в България, но уви). В резултат България икономически се срина, обезлюди се, икономиката на Италия, забоксува и днес са на първо място по дългове в Европа, а САЩ най- голям световен борчлия. Китайската икономика постигна бурен възход, но дойде време ДА СИ ПОТЪРСИ ВЕРЕСИИТЕ. Европа, ЕС, провежда абсолютно неадекватна политика на санкции и отблъскване на Християнска Русия, неразделна част от Европа- културно, религиозно и териториално( 1/ 6 от земната суша е тяхна), а Путин се стреми към някаква абсурдна Евразия. "Тежко, брате се живее между глупци неразбрани..."

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Любопитно

  "Ако с близо 8-те млрд. евро, които ще бъдат инвестирани в следващите шест години, се постигне резултат, той може да е защита срещу рискове, с каквито европейски столици свързват Пекин. Китайски компании неведнъж са признавали, че в много високотехнологични сектори тепърва трябва да настигат Европа, а сега се сблъскват и с мярка, огледална на техните - подкрепа от властта за технологичен скок напред. Или поне малка крачка."

  Малко по малко европейците ще намерят правилния път, а китайската експанзия ще ги направи по - конкурентни, по - внимателни като ги накара да преосмислят политиката си на отворени врати, която съществува в момента и благодарение на която китайци държат голям дял от акциите на мерцедес !

 12. 12 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#10] от "bobhunter":

  "Всички проблеми за Европа от близкото и далечното минало са идвали от Азия: чумата, варварите, татарите..."

  Забравихте комунизма и руснаците и сифилиса

 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2419 Весело

  До коментар [#10] от "bobhunter":
  ''Всички проблеми за Европа от близкото и далечното минало са идвали от Азия: чумата, варварите, татарите...''

  Недей така колега, че ще се отвори голяма приказка за какво е дошло от степите !! :))))))))))))))))

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Лошо и за Европа - Китай е допълнителен и мощен лост за разделянето и на икономическа основа .
  Но като алегория - китайците трябва първо да се спасяват от тоталния си смог в който живеят , а на второ място да си решат политическия проблем с Тайван , което ще отклони вниманието им поне за
  Определено време .

 15. 15 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Китай ли въведе пакета Мобилност.

  Китай ли заговори за Европа на две скорости.

  Китай ли не спазва собствените си правила и ги прилага кунюктурно.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 16. 16 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#6] от "Gretel":

  Не разбрахте ли у тоя няма нищо гръцко. Обикновен бъргярски комунист. Даже не знае две думи на гръцки.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Интересно ми е как биха се чувствали всички, които шляпат "минуси" на коментара ми ако ДНЕС живееха в Тайван.....
  Хубав и слънчев ден на всички, които си падат по авторитарните и сатрапски режими!!!

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До 12
  РЕСПЕКТ за коментара!!!!

 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Европа отдавна е наблюдател на тези процеси. Защото няма адекватна външна политика. А това е така, поради заетостта си да прави неадекватна вътрешна такава...

 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#10] от "bobhunter":

  То оттам са дошли и барута, хартията, коприната... та нищо ново под слънцето, просто бизнес....

 21. 21 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Да се готви Русия: https://priorities.bg/wp-content/uploads/2019/01/rus_Kasparov.jpg

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 22. 22 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#8] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  [quote#8:"'ΕΡΕΒΟΣ"":Вярно ! Разликата с вашите е, че нашите са......Големи !!!А размерите все пак играят важна роля ! :))[/quote]
  За размера на външния дълг говориш , нали

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До 21
  Слабо неселените и с лоша инфраструктура източни покрайнини на Русия са потенциална мишена за китайската експанзия.Много ми се иска тогава да видя лицето на джуджето, което днес се прегръща с Другаря Си......въпреки, че офицерът от КГБ не е способен да изразява НИКАКВИ човешки емоционални състояния....

 24. 24 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 375 Неутрално

  "ЕС е загрижен за спазването на правата на човека в Китай."


  Айде да спрем вече с тези глупости, а?

  Наистина ли си мислите, че е останал все още някой, който да се върже ?

  Не ща да влизам у затвора!
 25. 25 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 587 Весело

  Това е много хубава статия тип "POMO6T! KOMUNISTITE NI OKUPIRAT!!! "
  Както казваше един приятел - теоритично е много добре, но практиката е малко по-различна. По-добре ще е ако редакцията се съсредоточи върху Русия, а не върху Китай, тогава ще има повече коментари :)

  Бог да благослови Америка за България!
 26. 26 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  https://www.zdf.de/nachrichten/heute-sendungen/chinas-neue-seidenstrasse-102.html

  https://www.zdf.de/nachrichten/heute-in-europa/neue-seidenstrasse-chinas-weg-nach-europa-100.html

  Вместо да си мерите дълговете и членовете изгледайте тези филми.
  Ако разбирате немски, ще видите какви безжалостни колонизатори са китайците в Азия и какво строят за да си продават стоките.
  Необходима е безжалостна Тръмпова политика на мачкане на Китай.

  Мнението по-долу е на: Дипломатът Валентин Радомирски е носител на почетния знак "Златна клонка на МВнР" за принос в присъединяването на РБългария към ЕС, има богат стаж в дипломацията като аташе и трети секретар в посолството ни в Лондон, пълномощен министър в Москва, съветник на външната политика и националната сигурност към МС, извънреден и пълномощен посланик на РБългария в Румъния, посланик за специални поръчения в отдел "Югоизточна Европа" на МВнР, неакредитиран посланик в посолството ни в Молдова.


  През септември САЩ наложиха мита върху вноса на 1100 позиции от китайския внос, оценяван годишно на 200 милиарда долара, а Китай реципрочно наложи мита на стоки на стойност над 60 милиарда. Списъкът на американските санкции включваше сектори като робототехника, продукция на авиокосмическата промишленост, енергетиката и др., т.е. онези отрасли, които са основен приоритет на съвременното китайско развитие. От това не е трудно да се разбере, че САЩ са инициирали не само икономическа, но и технологична война, умишлено ограничаваща дипломатическите възможности за нейното предотвратяване.

  Независимо от това как ще се развиват отношенията на КНДР с Китай и преговорите между Ким Чен-ун и Тръмп, както и дали ще продължи митническата война между Китай и САЩ, Вашингтон няма да се откаже от опитите си да бъде спрян икономическият възход на Китай. Ако това не бъде осъществено, САЩ ще трябва в средносрочен план да отстъпят мястото си на най-влиятелна страна в международните отношения, което на този етап е напълно неприемливо за сегашния американски елит. В авторитетни американски издания като "Форин афеърс" през последните години се появиха различни сценарии за подобно развитие, като някои от тях предупреждават и за възможността ситуацията да излезе от контрол.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 27. 27 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Разстроено

  секи 4ти км

  Троя приела данайска инвестиция и изгоряла...
  (град държава, преди 3-4 хиляди години).

  В друга държава (Китай) инвестирали савецки савети и ноу-хау.
  Сега си го връща...

  До коментар [#5] от "5ar8":

  "Даваш получаваш",но трябва да внимаваш.

 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  UNITED WWW UNION

  Длъжен e да е загрижен, лумпене.
  Не само в Китай и не само ЕС.

  До коментар [#24] от "новогодишен":

  "ЕС е загрижен за спазването на правата на човека в Китай."

  Айде да спрем вече с тези глупости, а?
  Наистина ли си мислите, че е останал все още някой, който да се върже ?

 29. 29 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Китайците бяха за Запада като руснаците - много симпатични, докато просто даваха пари, бълваха евтина продукция и си траеха.
  Сега ще почнат да им режат крилцата.

 30. 30 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#10] от "bobhunter":"Всички проблеми за Европа от близкото и далечното минало са идвали от Азия: чумата, варварите, татарите..." Забравихте комунизма и руснаците и сифилиса
  —цитат от коментар 12 на KRAFTWERK


  И прабългарите пак от Азия идват.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 31. 31 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Само като погледнете на лявата половина от снимката по-горе и забележите МАТРИЯЛА с който се представяме пред Китайците, ще ви стане ясно защо няма как да дойдат повеè инвестиции в България.....

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 32. 32 Профил на Ну погоди
  Ну погоди
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Нормални процеси-САЩ западат а Китай излиза на преден план.

 33. 33 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Много моля разумните, критично мислещи хора, неиндоктринираните
  и невързаните на руска и китайска хранилка да си дадат сметка, че изливащите се по света китайски пари НЕ СА ИНВЕСТИЦИИ!!!!!
  "Един пояс- един път" не е нито пояс, нито път- това са имперски техники за проникване и окупиране на пазари, последвани от културна и военна инвазия....
  "НЕ,БЛАГОДАРЯ"!!!!!

 34. 34 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1050 Любопитно

  Абе нали Русия ви беше виновна за всичко, бе, .....?
  Сега-Китай!
  ЕС и САЩ каточ ели не изсмукват печалбите към няколко страни и региони, та друг им ср@л в гащите!
  Китай раздели.... ?! WETF? Кой молеше Сталин на колене да окупира Източна Европа,като награда за разгрома на нацистка Германия? КОЙ плати за обединението на Германия 100 пъти повече,токолото заостаналата частотИзточна Европа? КОЙ наля в Гърция много повече пари,от колкото за цялаИзточна Европа? КОЙ ни изсмуква население, капитали, и толерира коруцпията ни? КОЙ подържа офшорни зони и наблюдава всеки превод към офшорка? НЕ Е Китай! КОЙ оскъпява стокиуте 20 пъти, докато стигнат от Китай или околностите, до потребитлеитев Европа или САЩ? Не е Китай!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 35. 35 Профил на DaWolf
  DaWolf
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да живее пазарната иономика и свободната търговия! Преките чуждестранни инвестиции са много важни за всяка икономика! ....чудни лозунги....освен когато има някой с повече свободен паричен ресурс и конкретен стратегически план....тогава санкции, протекционизъм, мерки...идеални сме. Царе сме на двойния стандарт. Китай обаче няма спиране....залисани в алчността си пропуснахме да разберем, че в Китай всичко е планирано за много години напред. И скоро и на децата ще им стане ясно, че контролирания планов подход е много по ефективен от пазарния хаос който се пробутва за икономическа панацея от банките и хедж фондовете напазарували си всички полиици в западния свят. Хаос, който дава огромно предимство на всеки, който разполага с капитал, но който разхищава ресурси (материални и човешки) и има макроефективност под 15%. За жалост света след пълната икономическа победа на Китай ще е доста неприятно място.

 36. 36 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Китай си купува външнополитическо влияние с тези инвестиции. Примерът с пристанището в Гърция е много показателен, изливат пари и Гърция после удря спирачка върху разговорите за човешките права.

  Много от проектите изглеждат като напълно безпреспективни и икономически безмислени (като например магистралата в Черна гора), но Китай това не ги бърка, те пари имат, трябва им по-голямо политическо влияние. Това влияние те все още не го използват, просто наливат пари безразборно, защото ако започнат да упражняват това влияние още сега, китайските инвестиции ще се компрометират. Ще видим къде ще свърши това, но надали крайната цел е твърде безкористна.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Абе нали Русия ви беше виновна за всичко, бе, .....?Сега-Китай!
  —цитат от коментар 34 на джендър NATO generals


  Просто работят по нови опорни точки.
  Важното е да се облъчва населението, докато загуби способността си за критично мислене.
  Да станем стадо, което да приема на доверие, онова което му се спуска по медиите.

 40. 40 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Както обичат да казват китайците - 能骗就骗
  Т.е. "Ако ти се удаде да измамиш без да де хванат, измами!"
  Това е хилядолетната китайска култура.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 41. 41 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  По-далече от китайците - веднъж закачат ли се, няма отърване от тях.

 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  "Именно в София - столицата, която има най-голямо основание да е разочарована - премиерът Ли Къцян обеща по-голямо отваряне на икономиката към чужди инвестиции и внос, към премахване на бариерите пред европейския бизнес. Същото бе повторено в новия документ за отношенията с Европа - под условие Старият континент да не се загражда с бариерите на протекционизма. Ще изпълни ли обаче Китай обещанието си?"

  ЕС трябва да настоява пред Китай обещанията и ангажиментите, които пое тук в София. Просто е, между двете страни трябва да има реципрочност по отношение на търговията, икономиката и инвестициите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Punkas
  Punkas
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Таман ми стана интересно и се отказах

  Без Власт !
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#12] от "KRAFTWERK":

  И османските турци....

  Но, не трябва да забравяме, че България загуби Междусъюзническата война, Първата и Втората световна война и във всички тези войни нашите врагове не бяха само от Азия, но и от Западна Европа и Северна Америка (ПСВ и ВСВ по конкретно).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#26] от "vxa15365434":

  Какво безмилостно мачкана на Китай от страна на фалшивият ти идол Тръмпи бълнувате вие!? Тръмпи Мошеника в началото (още в предизборната си кампания) заплашваше Китай, твърдеше глупости от рода, че Китай изнасилвал САЩ, после взе, че стана президент и почна да хвали Китай и да се подмазва и ласкае президента Си. След това наложи някакви мита, от които САЩ страдат повечето отколкото Китай. Затова янките предложиха на Китай нови търговски преговори между двете страни, които текат в момента. Ще видиш, че до края на своя мандат Тръмпи пак ще обърне палачинката и ще почне да ласкае отново президента Си. Това му е в природата на тоя американски мошеник... двуличието и лицемерието са в неговата природа.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#33] от "selqnin":

  много моля ботове и подкастрени мозъци в стил "канадска ливада" да ходят да се наемат за служители на гише в МакДоналдс и да не се изказват "премъдро" кое е империя и кое е ултимативният източник на демокрация в този затъващ напоследък наш свят.... и да прочетат преди това историята на Еди Берне, Галъп и Президент Рузвелт от 30те години и средата на 20ти век....

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 47. 47 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Не избързвате ли множко с военните аспекти на китайската експанзия?

 48. 48 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Машината е задействана още преди време. Това, че САЩ и ЕС се съпикасаха от вчера и се развикаха, че ги обират, няма да спре китайците. ПРИ ТЯХ НЕ СТАВА И ДУМА ЗА БЛАГОДЕЯНИЕ, А ЗА ПЕРИМЕТЪР, ПАЗАР И ПРЕДМОСТИЕ ЗА ПОЛИТИЧЕСКО И ВЛСТОВО НАСТЪПЛЕНИЕ. За тях цената няма значение, важното сега на Балканите е фериботното пристанище Бар да се свърже с Белград и Дунав. След само 5 години Дунав ще пожълтее.

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#33] от "selqnin":

  "изливащите се по света китайски пари НЕ СА ИНВЕСТИЦИИ!!!!!"

  Знаем, само доларите са инвестиция и само тогава, когато "пазарната лихва" е манипулирана от Федералния резерв.
  Всичко останало са подкупи (финансови облекчения) и корупция.

 50. 50 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#22] от "zaki":

  И за него, но визирам други по-важни неща за геополитиката !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#10] от "bobhunter":
  "Ние, европейците, най- добре познаваме китайците и изобщо азиатците с тяхната азиатщина;"
  Тоя "сентенция" е израз на огромно невежество. Нито ги познаваме, нито разбираме, да не кажа отказваме да разберем огромните разлики в Азия (от Япония и Китай, през Индия до Иран и Близкия изток).

  както и англичаните с тяхната к- ска политика на разделяй и владей"
  Тоя принцип ни е завещан от Римската империя и римското право. Но и китайците (и всяка империя) знаят за него.

  "Всички проблеми за Европа от близкото и далечното минало са идвали от Азия: чумата, варварите, татарите..."
  Абсолютно сте прав - самите индо-европейци идват от Азия …. поне според популационната генетика. Затова и религията (Старият завет е писан във Вавилон), и правото (закони на Хамурапи), и писмеността (клиновидното писмо), и парите (шекелите на акдския цар Нарам-Суен) пак са оттам.

 52. 52 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Интересно ми е как биха се чувствали всички, които шляпат "минуси" на коментара ми ако ДНЕС живееха в Тайван.....Хубав и слънчев ден на всички, които си падат по авторитарните и сатрапски режими!!!
  —цитат от коментар 17 на selqnin


  Китай няма да нападне Тайван бе, човек. Нито ще им отнеме свободите. Максимум нещо като Хонк Конг да стане. Не бъркай дракона с мечката. Много по-вероятно е Русия да засмуче Беларус.

 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  "Каква е вероятността България да се възползва от това за собствения си интерес? Смешен въпрос, нали."
  До коментар [#4] от "Gretel":

  Тук от 5-10 години чакаме китайците, но уви! Я дойдат, я не дойдат. Сегашните ни управници са като магарета с букаи. Що чакаме китайците ли? Ами марсианците ли да чакаме? Биг Брадър не знае точно къде сме, а Брюксел си има собствени проблеми.

 54. 54 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Като ядрена сила Китай ще застрашава света много повече военно-стратегически отколкото
  икономически. Това личи особено след последните
  изявления на китайския вожд , който отправи директни заплахи за анексиране на Тайван !
  Това държане много ми прилича на агресията на
  Русия в Крим и присъединяването с военна зле прикрита сила.
  Така че паралелите са ясни. Китай има от кой да взема пример и да се учи .
  Неприятен факт е , че и двете страни са ядрени
  свръхсили.
  Дано да не се окажа прав ! !

 55. 55 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 287 Неутрално

  "....Усещането е, че ЕС не помага, а Китай го прави. Не можем да обвиняваме Китай."

  Усещането е, че ЕС не само не помага, но и пречи.
  Пресен пример - китайският инвестиционен проект за АЕЦ "Белене" срещна силен отпор в Брюксел.

 56. 56 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#8] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  "Вярно ! Разликата с вашите е, че нашите са......Големи !!!"
  ----
  Нямам преки наблюдения, така че ще приема твърдението Ви за истина. Както е истина и това, че гръцките управници вземаха и вземат решения с това, дето е 2 пръста зад големите ...заради което пък гръцките управлявани плащат и ще плащат със същото това, дето е 2 пръста отзад...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 57. 57 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Весело

  До коментар [#53] от "Judjuk":

  "Тук от 5-10 години чакаме китайците, но уви! Я дойдат, я не дойдат. "
  ----
  Бог - високо, Китай - далеко...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 58. 58 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Весело

  До коментар [#16] от "Обществен деятел":

  "Не разбрахте ли у тоя няма нищо гръцко. "
  ----
  Освен самосъзнанието, може би...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 59. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  "Усещането е, че ЕС не само не помага, но и пречи.
  Пресен пример - китайският инвестиционен проект за АЕЦ "Белене" срещна силен отпор в Брюксел."
  До коментар [#55] от "Росен съм аз и голем капут":

  Брюксел е като оядено куче. Не му се яде, но на други не дава.

 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#53] от "Judjuk":"Тук от 5-10 години чакаме китайците, но уви! Я дойдат, я не дойдат. "----Бог - високо, Китай - далеко...
  —цитат от коментар 57 на Gretel


  Все пак сме на прага на Азия, а не на гъза на Евроатлантика. Китайските стоки са вече качествени и достъпни. А китайския пазар е практически неограничен. Проблем е само ревнивия Брюксел и продажните управници.

 61. 61 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Късно е либе за китка, отсега нататък да спирате китайците е просто фантасмагория.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  "Това личи особено след последните изявления на китайския вожд , който отправи директни заплахи за анексиране на Тайван !Това държане много ми прилича на агресията на Русия в Крим и присъединяването с военна зле прикрита сила."
  До коментар [#54] от "deutscher._":

  Каквото повикало, такова се обадило. Другарят Си беше добронамерен, разбран и даже отстъпчив до момента в който във Флорида заедно с кафето му поднесоха една екзотична новина. Оттогава вече не е същия. А от НАТО-то няма нищо по-агресивно. То затова е създадено и затова съществува.

 63. 63 Профил на bmb38492846
  bmb38492846
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#10] от "bobhunter":''Всички проблеми за Европа от близкото и далечното минало са идвали от Азия: чумата, варварите, татарите...''Недей така колега, че ще се отвори голяма приказка за какво е дошло от степите !! :))))))))))))))))
  —цитат от коментар 13 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  А приказка какво е дошло от Северна Африка?

 64. 64 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Китай вече напазарува каквото и когото им трябваше, уви

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Китай вече напазарува каквото и когото им трябваше, уви
  —цитат от коментар 64 на penetrating


  И какво!? Да не лягат да мрат? Я стига бе, горе главата, ще дойде и нашия ред! Но първо трябва да махнем гербавите, защото са продажни и зависими. Корни поне го дава непричом.

 66. 66 Профил на Валентин
  Валентин
  Рейтинг: 8 Неутрално  Турчани, е словашки експерт от унгарски произход (изследовател и университетски преподавател в чешки университет), който участва в нашата конференция за 16+1. Авторът на статията е направил грамотна компилация на наличните в интернет материали по темата, но главно на западната преса. И нищо повече. Не си е направил труда да проучи, кой се занимава в България по Китай. Да събере по-подробна информация от различни източници, и тази база да предложи по-задълбочен анализ. Например, изградената магистрала в Черна гора е важна част от европейски транспортен коридор (и да се пише, че води в нищото не отговаря на истината....той проучил ли е какво мислят самите черногорци по въпроса?). Също така не е вярно, че всички страни от Западните Балкани, с изключение на Сърбия, били разочаровани от търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество с Поднебесната. По време на моето участие на петия симпозиум на мозъчните центрове към инициативата 16+1 в Скопие през октомври миналата година, експертите от Македония и Босна и Херцеговина изразиха положителна позиция. Предстои поредна среща върха в Загреб, Хърватия през април тази година, което е показателно за интереса на региона от Западните Балкани към китайските инициативи "Един пояс, един път" и 16+1. Единствено съм съгласен по отношение резервите на Полша (Варшава в определен смисъл се дистанцира, но не загърбва окончателно работата по линия на китайските инициативи). Има известни колебания в Чехия и Словакия.

  Ясно е, че Западът ще стопира навлизането на Китай в Централна и Източна Европа. Всяка геополитическа алтернатива подкопава обвързаността на региона с ЕС и НАТО.

  Ще видим какво ще излезе. Но ще е безумие, ако обърнем гръб на Китай (втора световна икономическа сила). У нас противниците на сътрудничеството с Китай се увеличават - както в експертно-аналитичното пространство, така и сред така наречената политическа елита.

 67. 67 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#10] от "bobhunter":

  ''Всички проблеми за Европа от близкото и далечното минало са идвали от Азия: чумата, варварите, татарите...''

  Те татарите от 2007 насам създават проблеми на Европа и като част от ЕС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK