Как кюрдите в Сирия пострадаха от геополитиката

Как кюрдите в Сирия пострадаха от геополитиката

© ReutersТе винаги са очаквали, че подкрепата на САЩ ще приключи, но въпреки това внезапното решение на президента Доналд Тръмп за бързо изтегляне на американските сили от Североизточна Сирия смая кюрдите там, които през последните три години са партньор на Америка в борбата с групировката "Ислямска държава".


Евентуално изтегляне ще остави сирийските кюрди изложени на турските заплахи за нахлуване, от една страна, и на сирийските правителствени войски, от друга. Това предизвика още по-голямо огорчение, защото кюрдите в Близкия изток са били изоставяни в миналото от Съединените щати и други международни съюзници, на чиято подкрепа те са разчитали за своите стремежи.


Заради объркването в плановете на САЩ не е сигурно какво ще се случи по-нататък. Първоначално Тръмп обяви, че изтеглянето на 2000 американски войници ще стане "веднага", но оттогава служители на Белия дом намекват, че това няма да се случи незабавно. Съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън допълнително размъти политиката, след като при посещение в понеделник се опита да получи уверения от Турция, че Анкара няма да навреди на кюрдите, но очевидно се сблъска с отказ.
През изминалия век кюрдите в няколко случая са се доближавали до създаване на собствена държава или автономни региони, но в крайна сметка мечтите им са се разбивали, след като са били изоставяни от световните сили. Стара кюрдска поговорка отразява натрупалите се разочарования: "Ние нямаме други приятели освен планините."


Нека да хвърлим поглед към миналото:


Кои са кюрдите


Кюрдите са етническа група, наброяваща около 20 млн. души, разпръснати в четири държави - 10 милиона в Турция, 6 млн. в Иран, 3.5 млн. в Ирак и малко повече от 2 млн. в Сирия. Те говорят индоевропейски език, който има връзка с иранския фарси, и са предимно мюсюлмани сунити. Кюрдите населяват планинска територия с площ 191 хил. квадратни километра, която образува дъга, простираща се от Югоизточна Турция до планината Загрос в Северозападен Иран. Те са разделени не само от граници, а и от племенни, политически и фракционни разцепления, които регионалните сили често използват, за да ги манипулират.


История на борба и предателства


Когато Османската империя рухва след Първата световна война, на кюрдите е обещана независима родина съгласно Севърския договор от 1920 г. Но договорът така и не е ратифициран, а "Кюрдистан" е разпокъсан. През януари 1947 г. в Махабад, Северен Иран, за кратко се създава кюрдска държава с подкрепата на Съветския съюз, но 11 месеца по-късно тя се разпада.


Оттогава има почти непрестанни кюрдски бунтове в Иран, Ирак и Турция. През следващите десетилетия две събития се запечатват в паметта на кюрдите като предателства от Вашингтон. През 1972 г. САЩ помагат за въоръжаване на въстание на иракските кюрди срещу Багдад. САЩ правят това от името на Иран, ръководен тогава от съюзника на Америка шах Мохамад Реза Пахлави, надявал се да окаже натиск върху иракското правителство в продължаващ граничен спор. Три години по-късно шахът подписва гранично споразумение с Багдад и спира доставките на оръжия. Тогавашният кюрдски лидер Мустафа Барзани пише пламенно писмо до държавния секретар на САЩ Хенри Кисинджър с молба за подкрепа, но американската помощ приключва. Иракското правителство смазва кюрдския бунт.


Иракските кюрди въстават отново през 80-те години на 20 век, подкрепяни от Иран, през войната между Иран и Ирак. Армията на иракския лидер Саддам Хюсеин води жестока, унищожителна операция, при която използва отровен газ и насилствено преселва близо 100 хил. кюрди в южната пустиня.


Второто събитие е през 1991 г. след предвожданата от САЩ война в Залива, при която Кувейт е освободен от иракските сили. Тогавашният президент Джордж Х. У. Буш призовава иракчаните да въстанат против Саддам. Кюрдите на север и шиитите на юг се вдигат на бунт и в един момент контролират 14 от 18-те провинции в Ирак. Саддам отвръща с жестоки репресии, а кюрдите и шиитите се чувстват изоставени, въпреки че Буш не е обещавал изрично подкрепа.


Все пак наложената от САЩ забранена за полети зона над Северен Ирак помага за осигуряване на известна кюрдска автономия там. След падането на Саддам през 2003 г. САЩ помагат да се гарантира съхраняването на този автономен район в новата конституция на Ирак. Но САЩ не отиват дотам, че да подкрепят кюрдска независимост. През септември 2017 г. на референдум в самоуправляващия се регион с огромно мнозинство е изразена подкрепа за независимост. САЩ се противопоставят на това, а правителството в Багдад установява контрол върху граничните пунктове на района и затваря летищата му в продължение на месеци, принуждавайки кюрдите да отстъпят.


Може ли всичко в Сирия да бъде загубено


Кюрдите в Сирия се надяват на автономия в североизточния край на страната, където е съсредоточено тяхното население. Правителството в Дамаск не позволява това, а Турция е твърдо против. Анкара смята главната милиция на сирийските кюрди, която е свързана с кюрдски бунтовници в Турция, за терористична групировка. През гражданската война в Сирия, докато Дамаск беше зает да се бие с бунтовниците, кюрдите успяха да установят известно самоуправление, което беше немислимо по-рано.


САЩ се нуждаеха от партньор на място, който да се бие с групировката "Ислямска държава" (ИД), след като тя завзе източната и северната третина от Сирия, и откриха в кюрдите ефективна, организирана сила. САЩ въоръжиха кюрдската милиция наред с някои сирийски араби и асирийски християни и я подкрепиха с американски войски и въздушна мощ.


Кюрдите имаха собствен интерес в съюзяването с американците, надявайки се да придадат тежест на своите амбиции за автономия. Мина повече от година в сражения, при които бяха убити хиляди кюрди, но ИД беше изтласкана от почти цялата територия, която контролираше някога.


Турция изпрати войски в Сирия през август 2016 г., за да прочисти граничен район от бойците на ИД и да ограничи кюрдската експанзия. В началото на 2018 г. тя завзе северозападния анклав Африн, за да изгони кюрдската милиция, което доведе до разселването на десетки хиляди кюрди, а в същото време САЩ стояха безучастно и наблюдаваха.


Ако сега американците си тръгнат, има опасност да загубят всичко. "Засега не е ясно какво ще се случи, но сирийските кюрди се чувстват предадени", каза анализаторът по кюрдските въпроси Владимир ван Вилгенбург в Ирак. "Те казват, че именно те са жертвали своите синове и дъщери в борбата с ИД."


Ситуацията навява спомени за Кисинджър в съзнанието на някои кюрди, каза той. "В миналото президентът Тръмп е хвалил кюрдите като велики бойци и велик народ", каза Ван Вилгенбург. "Сега той рискува да ги тласне в сериозна опасност с изтеглянето... Турция може да ги нападне по всяко време." /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "2000 американски войници" сигорно за демокрация са били в Сирия!?

 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  Поучителна статия особено за онези наши русофоби които твърдят как Османската империя след като ни позволила независима църква щяла да ни разреши и държава по голяма и от Сан-Стефанска България!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#1] от "walking.dead":”сигорно”..че вали)))))

 4. 4 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Не вярвам някога кюрдите да имат собствена държава. Големите нямат интерес , а времето на национално-освободителните движения е безвъзвратно отминало.

 5. 5 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Те, кюрдите, нека първо се разберат помежду си, пък тогава да се надяват на другите.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Любопитно

  Когато Османската империя рухва след Първата световна война, на кюрдите е обещана независима родина съгласно Севърския договор от 1920 г. Но договорът така и не е ратифициран, а "Кюрдистан" е разпокъсан.
  ========
  Да бяха почнали от 1915 година да обесняват....
  Хем щяха да разкажат и за "геноцида"...

  Bukalemun
 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Кюрдите страдат предимно от разделението между самите тях.Личния интерес е над всичко !
  И да не забравяме, че големите кланета на народи по време на Отоманската империя са извършени с активното и ентусиазирано участие точно на кюрдите !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Няма да имат държава кюрдите, нещата си остават като преди.
  Така явно е най-добре за всички.

 9. 9 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Поучителна статия точно като за нас!
  В исторически план сме били съюзници с тоя или оня, от изток, запад, север или юг, но винаги когато интересите му са били различни от нашите, са ни прецаквали. Явно дори и на съюзник от татък океана не може да се разчита...
  Никога не можем да бъдем сигурни, в който и да е съюзник, понеже това е само временно. Единственото сигурно в този лаком и ненаял се свят е, да можеш да се защитиш, или поне да предизвикаш толкова поражения, в който и да е нашественик, че той сериозно да се замисли преди да реши, че може да притежава нас и земята ни!
  Затова, по-добре бедни и с малка, но вълча армия, готова да яде живо месо от всеки дръзнал да отхапе парче от снагата на България. Швейцарския опит също не е за подценяване в това направление, нищо че с тях никой не е воювал последните столетия.
  Когато света си промени визията за лакомията, алчността и загърби материалното за нещо друго, тогава може би ще може да се живее без армия. До тогава обаче, просто нямаме избор.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Ердоан вкара кюрдския лидер Демирташ в затвора от принуда.
  Иначе самите кюрди щяха да го линчуват....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Има нещо такова ! +

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  В мръсните и скъпи игри на "големите" за малките остава ролята на "жертвата"!!!
  Нищо ново!

 13. 13 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 278 Весело

  Статията не е лоша, като изключим някой неверни числа, защото кюрдите - граждани на Сирия никога не са били повече от 1.6 милиона (преброяване - 02-2010г.)...

 14. 14 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#4] от "KRAFTWERK":

  Но те реално имат собствена държава още от 2005г. насам ! Иракския Кюрдистан няма статус на държава, но на практика се управлява от свои собствени парламент. правителство и президент, издържа се от собствен бюджет, а сигурноста се поддържа от собствена армия (Пешмерга), полиция и специални части...

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  кюрдска държава е имало за година и през 1920 с благословията на Британия
  :-) Кюрдска автономия има сега в Иракски Кюрдистан и България има консулство в Ербил, мина и Референдума за независимост - държава не е обявена за сега заради заплахи от Иран и Турция , но е въпрос на време. В Сирия фактически съществува Рожава , Асад даде автономен статут на кюрдските области още в началото на войната и обеща всеки освободен от кюрди град да остава за тях. До сега няма конфликт между кюрдите и Сирийската арабска република, освен незначителни спорадични местни сблъсъци. Кюрдите са победителите на ИДИЛ , незаобиколим фактор и някаква кюрдска автономия в Сирия е неизбежна, защото са единствените съюзници на САЩ в Сирия, даващи възможност за някакво американско влияние.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#9] от "traveler1":

  По време на втората световна война във въздушни битки между швейцарци и немци, швейцарците губят два самолета а Луфтвафе 6, въпреки че в един от случаите 12 швейцарски самолета са нападнати от 28 немски.
  Немците тръгват еа превземат Швейцария, но когато разбират какво ги чака, а именно битки високо в планините срещу добре укрепени малки формирования готови да се бият до последен патрон при предварително унищожена инфраструктура, предпочитат да се откажат при подписване на споразумение с швейцарците.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Изобщо да се намесват швейцарците под статия за кюрдите е нелепо! В Швейцария всяка нова сграда задължително има бомбоубежище. Децата започват да се обучават в стрелба с автоматично оръжие от 12 годишни. Всеки швейцарец има зачислено автоматично оръжие и поне по 8 патрона защото са сметннали, че толкова са достатъчни за да стигне до сборния пункт. Всеки швейцарец знае кои са съседите му, с които трябва заедно да се придвижи до този сборен пункт и както се майтапят швейцарците, ако 1 милионна немска армия нападне 500 хилядната швейцарска, просто ще излезем, ще гръмнем по 2 пъти и ще се приберем.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#9] от "traveler1":По време на втората световна война във въздушни битки между швейцарци и немци, швейцарците губят два самолета а Луфтвафе 6, въпреки че в един от случаите 12 швейцарски самолета са нападнати от 28 немски.Немците тръгват еа превземат Швейцария, но когато разбират какво ги чака, а именно битки високо в планините срещу добре укрепени малки формирования готови да се бият до последен патрон при предварително унищожена инфраструктура, предпочитат да се откажат при подписване на споразумение с швейцарците.
  —цитат от коментар 16 на tribiri


  Както казах, Швейцарския опит не е за подценяване. С изключение на разединението, за което работят от всички страни срещу нас, природни дадености като на швейцарците не ни липсват. С малко желание можем да имаме същите резултати!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  Планинците независимо от религията винаги са били готови да воюват за свободата си. Черна гора е много добър пример - въпреки че не е имала държава не е паднала под Османска власт.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Стара наглосаксонска традиция е, след като използваш някоя народност/държава да ги оставиш на кучетата. На кюрдите трябваше да им светне лампата още след фиаското в Киркук.

 21. 21 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Понатрупали са лоша карма кюрдите и скоро не им се очертава създаването на държава.

 22. 22 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#15] от "dark'star":

  Не съм съгласен с повечето неща от коментарът Ви, най-вече с това...

  "...Асад даде автономен статут на кюрдските области още в началото на войната и обеща всеки освободен от кюрди град да остава за тях..."

  Няма и не е имало такава сделка ! Поне до момента (ноември'2015г.), в който YPG/YPJ не бяха купени от ЦРУ и Мосад...YPG/YPJ бяха създадени, тренирани и въоръжени от ГЩ на САА през пролетта на 2014г., като това на практика е мобилизация на всички граждани, подлежащи на служба в 17 и 18-та резервистки дивизии на САА...Целта им е да защитят от Даеш, Ал Нусра и всички такфири и "умерени" плъхове на Ердоган населените места и териториите в селските провинции на Ал Хасеке, Ар Ракка и Алепо на двата бряга на реката т.е. районите от Сирия, за защита и изобщо присъствие там на ГЩ на САА и коалицията не достигаха ресурси и жива сила през 2014г...И те се справиха добре с тази задача...След като дойдоха руснаците, на ЦРУ, Мосад и Пентагона вече им беше ясно, че трябва да бягат от т.н. от Килъри "Our Team", защото този "Our Team" ще бъде изтребен и трябва да заложат на друг - по-"умерен" играч на полето, подкупиха командирите на YPG/YPJ, започнаха да дават по 700$ месечни заплати на кюрдските бойци и напълниха редиците на YPG/YPJ с терористи - граждани на Турция, Иран, Ирак, Афганистан и т.н...Като също така създадоха и нов играч - SDF, която оък е съставена не само от кюрди, а от граждани и чужденци от всички етноси, дори интернационални анархисти от цял свят...

 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  До коментар [#22] от "dr_al_hussaini":

  +++ това е по-точно = нямам претенции да съм всеобхватен = следя кюрдския проблем от далеч и вадя изводи по откъслечни информации ... каквото успея да изровя от Интернет по въпроса

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  До коментар [#7] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Всичко това е вярно, но не оправдава факта ,че чужди сили ги обединяват ,когато им потрябват и после ги изоставят в борбата им за понататъшно обединение и самоопределяне.

 25. 25 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#9] от "traveler1":По време на втората световна война във въздушни битки между швейцарци и немци, швейцарците губят два самолета а Луфтвафе 6, въпреки че в един от случаите 12 швейцарски самолета са нападнати от 28 немски.Немците тръгват еа превземат Швейцария, но когато разбират какво ги чака, а именно битки високо в планините срещу добре укрепени малки формирования готови да се бият до последен патрон при предварително унищожена инфраструктура, предпочитат да се откажат при подписване на споразумение с швейцарците.
  —цитат от коментар 16 на tribiri

  Откъде ги ги измисляте тези глупости? Нацистка Германия никога не е искала и нападала Швейцария. За цялата ВСВ швейцарското луфтвафе сваля 11 нацистки самолета, които са нарушили швейцарското въздушно пространство (осн. бомбардировачи ) и губи 3 и това през 06.1940. В отговор на това Гьоринг изпраща спец. части, които в ноща на 13/14 .06.1940 подпалват няколко летища. Хитлер се заканва да размаже Швейцария и последват дипломат. совалки от страна на швейцарците. Резултата официално извинение на швейцарският парламент и заземяване на швейцарското луфтвафе за 3години. Пилотите са изпълнявали само тренировъчни полети. Като цяло, ако са искали немците с тогавашният Вермахт и Луфвафе са можели да превземат Швейцария за максимум седмица. През цялата ВСВ в Швейцария са свалени/паднали 56 самолета.


  До коментар [#17] от "tribiri":

 26. 26 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Да бяха почнали от 1915 година да обесняват....
  Хем щяха да разкажат и за "геноцида"...
  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Кюрдите и тогава са били излъгани.
  Кюрдите са подкрепили турската армия срещу обещанието на Ататюрк за автономия. Участвали са като редници.

  Напрактика, освен че не са получили автономия са загубили право да говорят родния си език. А Диарбакър, от процъфтяващ град на Османлъ се е превърнал в изостанал при републиката.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "traveler1":

  Кой е луд да воюва с държава, чийто народ е най-въоръженият в света ? При това са швейцарци. Да си спомним и Сомалия, дето боси негра само с АК и РПГ разкараха великите САЩ от територията си.
  До коментар [#9] от "traveler1":

 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Гневно

  Апропо САЩ вече започнаха изтеглянето на жива сила и техника от северна Сирия ако се вярва на СНН.

  Общо взето операция Непоколебима решимост приключва с изнизване по терлици след като турците им скръцнаха със зъби.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Гневно

  До коментар [#25] от "Гарван":

  Гьоринг се е заканвал на раьлични страни и го е правил. С Швейцария не му се е получило заради стратегията Национален редут.
  Швейцарците са знаели много добре, че вермахта ги превъзхожда, но са знаели и че са ценни, защото 5 от шесте прохода свързващи Германия с Италия минават през тях. Затова са минирали всички мостове и тунели и са фортифицирали отбранителни опорни пунктове, контролиращи високопланинските проходи. Изобщо не са имали намерение да влизат в открит бой с немците, а по-скоро да ги накарат да съжаляват, че са се захванали с тях. Немците са го проумяли навреме.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  Поредните "прелъстени и изоставени". Да му мислим ние, защото и армия нямаме. А, прословутия член 5,да не си остане само член.

 32. 32 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  https://conservative.bg/trump-izteglqne-siria/

  Препоръчвам тази статия.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 33. 33 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#29] от "tribiri":

  Всъщност групата от военни кораби на САЩ, водена от USS Kearsarge все още пътува към Басра, но самата операция вече е необратима...

  https://www.wsj.com/articles/u-s-military-prepares-for-syria-pullout-amid-uncertainty-11547156824?ns=prod/accounts-wsj

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  Кюрдите наистина имат тъжна историческа съдба. Както пише в самата статия, те няколко пъти вече бяха предавани от янките. Дано най-накрая си вземат поука и спрат да правят отново и отново тази грешка.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Великите сили винаги са си играли като с пионките с народите и страните с не толкова щастлива съдба като тях. И ние сме го изпитвали това на наш гръб и все още го изпитваме.

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  Кюрдите наистина имат тъжна историческа съдба. Както пише в самата статия, те няколко пъти вече бяха предавани от янките. Дано най-накрая си вземат поука и спрат да правят отново и отново тази грешка.
  —цитат от коментар 34 на Иво


  Борбата за свобода може и да е наивна , но никога не спира !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Що за нелепа и лъжлива туркса опорка е това!? :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  Кюрдска автономия има сега в Иракски Кюрдистан и България има консулство в Ербил, мина и Референдума за независимост - държава не е обявена за сега заради заплахи от Иран и Турция , но е въпрос на време.
  —цитат от коментар 15 на dark'star


  Става въпрос за автономия обаче, а НЕ държава! Миналата година иракските кюрди и техните политици поискаха да обяват независимостта на своята автономия, но получиха твърд отпор от страна на САЩ и всички страни в региона! И най-вече получиха отпор от самото иракско правителство, което прати своята армия и милиции в Киркук, превзе набързо граа и беше готово да наложи своята власт в целият иракски кюрдистан в случай, че те обявят независимост.

  Истината е, че в скоро време няма как иракски кюрдистан да стане държава. Евентуално някой ден, ако местните кюрди убедят по някакъв начин иракчаните може и да стане, но не виждам как това може да стане в момента.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иво":

  Така е. Ако някои признаят Кюрдистан, ще трябва да признаят много други ...

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Когато атовете се ритат , магаретата страдат. Винаги е било така.

 41. 41 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  До коментар [#24] от "half truth":

  Така е ! Това мисля става точно защото са разделени и всеки клан играе само за себе си.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иво":

  Въпрос на време ... то и княжество България изчака удобен момент да стане царство

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Турция ЩЕ ГИ НАПАДНЕ по всяко време...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#25] от "Гарван":Германците не са имали интерес да воюват с Швейцария. Там са си държали парите. За после.

 46. 46 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Имало е някакво решение на ООН. През 50-те години излизаше една поредица от географски книжки по държави. Информативни. Излезе и една книжка за Кюрдистан, без очертани граници. После се разсъхна.

 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  До коментар [#28] от "birnic":кой е луд да воюва с държава....
  ....»»където си държи парите в банките им?

 48. 48 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  До коментар [#30] от "tribiri":по-скоро да ги накарат да съжаляват
  .....»»Като финландците. В Зимната война и в Подължението и успяват да нанесат чувствителни загуби на съветската армия. И досега основен принцип в отношенията им с Русия е неутрални сме, но сме достатъчно въоръжени и смели, за да съжалявате че сте ни нападнали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK