Защо за саудитците убийството на Хашокжи означава повече... музика

Саудитският крал Салман (на снимката) положи усилия да убеди света, че убийството на Джамал Хашокжи ще бъде разследвано докрай. Със сина му, който обаче на практика управлява кралството, се свързва въпросът на наблюдатели по целия свят: може ли Саудитска Арабия да се промени?В завилите към консервативни ценности европейски страни и Турция, близките до властта вестници започнаха в последните години да критикуват онези, които са твърде либерални във възгледите и нравите си. В Саудитска Арабия се случи обратното: нападат се онези, които не желаят да са по-либерални.


Зад тази промяна може и да не се крие нараснало уважение към правата и свободите на саудитците, напротив - в последно време тя може да се дължи и на убийството на журналиста Джамал Хашокжи в консулството на Рияд в Истанбул, смята един от най-изтъкнатите саудитски опозиционери зад граница, с когото "Дневник" разговаря.


Преди няколко седмици жени и мъже танцуваха под погледите на близо 1000 туристи. За първи път заедно. Навярно през пролетта или лятото на миналата година концертът с участието на Давид Гета, Енрике Иглесиас и "Блек айд пийс", спонсориран от правителството, и участието на жени във "Формула Е" в град Дирия биха предизвикали възхищение в западните медии, макар мнозина в самото уахабитско кралство да са шокирани. Това не е и първата подобна стъпка: от миналата година жените шофират, появиха се първите киносалони, в кафенетата звучи доскоро "неморалната" музика. Едно убийство, извършено на 4 часа път със самолет от Рияд, обаче изтри голяма част от този блясък.
"Обществото се е променило", лаконичен е анализаторът Мохамед Аляхия, един от гласовете на промяната в "Туитър". "Саудитска Арабия върви към бъдещето," пише изданието Arab News. Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман твърди, че разправата с консервативни критици, членове на кралското семейство и особено духовници цели да помогне в реформите и борбата с екстремизма. Саудитци, които смятат, че това е просто "замазване на очите" и нетолерантността към инакомислещите се е задълбочила, не искат да разкриват имената си пред западни медии.


Не и Али ал Ахмед, но той не живее в Саудитска Арабия. Преди почти 40 години, едва на 14, става най-младият политически затворник в историята на страната. След десетилетие успява да замине за САЩ, за да учи журналистика в Минесота. Завършва, но след това не се връща в родината си. Започва работа като журналист, а по-късно основава Саудитския институт (преименуван на Институт за въпроси в Залива).


През 2005 г. губи гражданството си. По това време Джамал Хашокжи, който през октомври 2018г. бе убит в консулството на Рияд в Истанбул, работи в посолството на уахабитското кралство в САЩ. "Работата ми злепоставяше и него, и шефа му Турки ал Файсал. Пишех истории за посолството му и за него. Не бе доволен и не ме харесваше," спомня си Ал Ахмед. Малко преди това отбелязва, че "Дневник" е първата българска медия, с която разговаря.


"За хора като мен"


Убийството в Истанбул разтърси света. Хашокжи и няколко журналисти станаха "Личности на годината" на списание "Тайм", а руският президент Владимир Путин сравни случая с отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал и почти попита защо санкциите на Запада са срещу Москва, а не срещу Рияд.


Базираният във Вашингтон изследовател смята, че истината за Хашокжи няма да се хареса на американците. Двамата саудитци обаче ги свързва едно: посланието, изпратено с убийството.


Али ал Ахмед, 26 октомври 2018 г.

© Associated Press

Али ал Ахмед, 26 октомври 2018 г.


"Не бяхме близки. Той дълго бе на страната (на управляващите)," казва Ал Ахмед. Сравнява го с "хората, които искаха да запазят комунизма в България, но с други политики... Но съжалявам за това, което му се случи. Ако бяхме приятели, щях да му кажа да не ходи (в консулството)." Никой не е защитен и "винаги съм вярвал, че може да опитат да ми направят нещо, че могат да опитат да ме отвлекат. Ако трябваше да отида например в България и саудитски или български агенти опитат да ме арестуват, бих се съпротивлявал, за да умра, да не ме заловят жив."


Важният сигнал от Рияд обаче е към дезертьорите. "Правителството вижда като най-голяма заплаха хората, които напускат редиците им. Предпочита други да не последват примера на Хашокжи. С убийството ги предупреждават." Затова не се съгласява, че нещо може да се промени в отношението към дисидентите и саудитските власти да са по-внимателни.


Все пак ще има отстъпки


"През последните шест месеца "Ню Йорк таймс", "Уолстрийт джърнъл" и много други вестници публикуваха статии, с които твърдят, че саудитското кралство се либерализира... Не трябва да се заблуждаваме от изявления на саудитските власти. Делата говорят повече от думите." Тези думи пише Ал Ахмед на 5 април 2004 г. Още стои зад тях въпреки обявената от престолонаследника принц Мохамед бин Салман "Визия 2030".


Днес смята, че всички отстъпки от ултраконсерватизма не са демократична реформа, а логични промени, които всъщност никой не може да спре. "Не мисля, че програмата ("Визия 2030") умира. И комунистите в СССР разрешаваха неща, за да останат на власт. Просто правителството няма друга възможност. То не води обществото. Обратно, историята и обществото са се променили и те трябва да се нагодят.""В тези области убийството нищо няма да спре. Ще предизвика обратен ефект. За да задържат подкрепата на хората, те трябва да ги направят по-щастливи. А начин да го направят е, като им дадат повече. Няма да им дадат политически права, но ще им позволят да танцуват, да се забавляват, да правят партита."


После принц Мохамед "ще каже: аз съм реформатор, вижте какво направих."


Не е само заради Хашокжи


Ако други реформи в Саудитска Арабия - икономическите - не се случват, Хашокжи може далеч да не е причината.


Самото убийство няма да се отрази "нито краткосрочно, нито дългосрочно на саудитската икономика," каза за "Дневник" Жан-Пол Пига, който ръководи изследователския отдел на Lighthose Research. Според него случаят подрива имиджа, който Рияд иска да си създаде, но не се отразява на инвестиционния климат. "Много компании ще искат да инвестират точно толкова, колкото и преди кризата, просто няма да го заявяват толкова публично, колкото правеха преди нея."


Протест в Истанбул заради убийството на журналиста Джамал Хашокжи. Такива демонстрации имаше и във Франция и Великобритания, както и в редица мюсюлмански държави. В Саудитска Арабия обаче те остават немислими.

© Associated Press

Протест в Истанбул заради убийството на журналиста Джамал Хашокжи. Такива демонстрации имаше и във Франция и Великобритания, както и в редица мюсюлмански държави. В Саудитска Арабия обаче те остават немислими.


"Саудитска Арабия изглежда е забравила за "Визия 2030", която обяви с фанфари преди две години, обяснява "Блумбърг" в аудиокоментар. Идеята бе Рияд да се отърси от зависимостта от петрола и да развие жизнеспособен частен сектор. А през 2019г. според бюджета разходите ще са най-големите в историята - 7% увеличение според крал Салман, или около $300 млрд., въпреки спада в цените на петрола през октомври и ноември и намалелия добив. Допълнителни субсидии за гражданите въвеждането на ДДС и нарастващите разходи, продължават още една година (за това са заделени $10.7 млрд). Безработицата продължи да се покачва и е близо 13%, а според Жан-Пол Пига страната спокойно може да си позволи да задлъжнее още.


Отливът на капитали накара Рияд да налее милиарди във фондовия пазар. Първичното публично предлагане на държавния петролен мастодонт "Сауди Арамко" се отложи за 2021 г. (макар Рияд да опитва да разшири дейността му отвъд добива - например преди дни бе създадена дъщерна фирма за продажба на горива на дребно).


Сривът в цените на петрола бе и причината Саудитска Арабия да заговори за икономически реформи. Сега на нея се налага да работи в среда, в която САЩ се нареди трайно сред най-големите износители, а доминираната от нея ОПЕК не може да дирижира световния пазар, както желае, без чужда помощ - най-малкото заради новия формат ОПЕК+, който включва още редица държави начело с Русия.


"Петролът никога не е бил най-важното за САЩ и Саудитска Арабия. Това беше само извинение," смята Али ал Ахмед. "Заради Иран е. Утре може да ни потрябва заради друга държава, защото монархията в Саудитска Арабия служи на американстите политици от 65 години," макар тя сега да рискува Турция да я измести като най-близката до САЩ сунитска сила, смята Ал Ахмед.


Ролята на Анкара в региона, в сравнение с тази на Рияд, всъщност е ограничена въпреки усилията на Турция за нов баланс в отношенията със Съединените щати. Президентът Реджеп Тайип Ердоган може да се представя като лидер на мюсюлманския свят, а турската армия далеч да превъзхожда саудитската, но САЩ не са давали сигнали, че уахабиското кралство е заменим партньор в Червено море или Залива. И все пак саудитските власти показват с действията си и отношението към Тръмп, че разрив със стратегическия си западен съюзник е последното, което те биха желали.


Тунизийци демонстрират при посещението на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, 27 ноември, с изображения са принца и на американския президент Доналд Тръмп. <br /><br />Дали американската политика на пълна подкрепа всъщност пречи на реформите в Саудитска Арабия? Да, но проблемът не е в сегашната администрация, смята Али ал Ахмед. "САЩ никога не са казвали на Саудитска Арабия: не правете това или онова. Условията на човешките права са такива, защото Вашингтон ги подкрепя. Тук Тръмп е просто един човек, няма разлика между него и (предшественика му Барак) Обама в същината."

© Associated Press

Тунизийци демонстрират при посещението на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, 27 ноември, с изображения са принца и на американския президент Доналд Тръмп.


Дали американската политика на пълна подкрепа всъщност пречи на реформите в Саудитска Арабия? Да, но проблемът не е в сегашната администрация, смята Али ал Ахмед. "САЩ никога не са казвали на Саудитска Арабия: не правете това или онова. Условията на човешките права са такива, защото Вашингтон ги подкрепя. Тук Тръмп е просто един човек, няма разлика между него и (предшественика му Барак) Обама в същината."


Поглед на запад


Застъпниците на принца и ярките му критици като Али ал Ахмед изглежда са на едно мнение: обърнал поглед на запад, Мохамед не мисли само за САЩ и Европа. От думите му следва, че убийството на Хашокжи само ще даде тласък на зле пазена публична тайна - отношенията с Израел се затоплят.


"Израелците имат право на своя земя," каза принц Мохамед през април в интервю за "Атлатник" в момент, когато отношенията видимо се затоплят. Наскоро израелският историк Алон Кадиш намекна, че топката в този флирт с арабите вече е у Залива. А Ал Ахмед смята, че Мохамед бин Салман не се шегува. "За да запази образа си на реформатор, (принц Мохамед) ще направи няколко неща. Например говорят за среща в стил (бившия египетски президент) Ануар Садат с израелците... И ще стигне далеч. Хората не са против това. Но и да са, (саудитските власти) ще кажат, че е добре за Палестина."


Отношенията между Саудитска Арабия и Катар пък остават студени, а катарският емир шейх Тамим не отиде на срещата на Съвета за сътрудничество в Залива. На този фон Саудитска Арабия търси други решения; опитва да събере лидерите на страни от Червено море, за чието влияние се бори и Турция. "Саудитците ще попитат: защо сме съюзени само с Кувейт и ОАЕ, защо не действаме и с Египет, Судан, Етиопия и Еритрея. Сега изпращат това послание. Ще изградят собствен съюз и това е нормално."


Ако към това се добави другата, неспомената страна на Червено море - Израел, която Турция все по-често нарича "държава на терора" - битката за влияние в региона може скоро да изглежда по съвсем друг начин.


Преди време "Ройтерс" писа, че недоволни в династията Ал Сауд готвят сваляне на престолонаследника. Принц Мохамед е стабилен и властта му няма конкуренция, единият от двата начина да си отиде е ако САЩ решат, смята обаче Ал Ахмед. Чувал е за плановете за оттегляне на крал Салман, но знае че това иска само бащата, не и синът. "Не иска да е в светлината на прожекторите. Той е много нетърпелив, но не е глупак."


Цената


Али ал Ахмед е твърде радикален за поддръжниците на династия Ал Сауд. "Без повече монархия," отговаря той, попитан какво е нужно за реформа, която би го удовлетворила. "Кой вярваше, че съветският строй ще рухне," пита изследователят. Зависи от фактори като подкрепата в Лондон и Вашингтон, но "е и въпрос на физика: ако центърът на тежестта ти е в пръстите ти, не можеш да стоиш твърде дълго. Когато властта се държи само в една малка част, ще рухне."


Регионът твърде много се променя, добавя той. Войната в Йемен ще свърши, ако САЩ и Великобритания спрат да участват в нея; сирийският президент "Башар ал Асад оцеля, иранците се засилват, руснаците се завръщат, американците още са навсякъде. Сега и Катар е срещу саудитците, а той още има много пари. Той има интерес монархията да рухне, но не и друга да дойде на нейно място."


Нищо от казаното от Ал Ахмед не означава, че реформите такива, каквито са, не трябва да се случат, нито че не срещат подкрепа; сред самите саудитци мнозина са удовлетворени.


За "Асошиейтед прес" 22-годишната Марам Али, свалила хиджаба си на скорошния концерт, казва: "Промените трябваше да се случат отдавна. Хората се отварят. Не е като преди, когато се движехме назад, а светът навън се движеше напред." Други се гордеят. Трети не одобряват, но великодушно казват, че не е тяхна работа нито да отхвърлят, нито да забраняват.


Въпросът, който ще се задава през 2019 г., докато светът става свидетел на още изненади в Персийския залив: защо идват тези (а не други) реформи и на каква цена.


Фотогалерия: Саудитска Арабия преоткрива киното след 35-годишна забрана >


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  "През 2005 г. (уважаемият опозиционер Али ал Ахмед) губи гражданството си"

  Питам се защо в България закоравели престъпници-рецидивисти, вкл. и от малцинствата, не губят гражданството си, а имат същите права като всички нас...

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Напускането на средновековието е дълъг , сложен и често противоречив процес...

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3941 Любопитно

  Базираният във Вашингтон изследовател смята, че истината за Хашокжи няма да се хареса на американците.
  ======
  Не си подритвай книжката, Али....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Просто нямам думи , а от близка живее6та в Медине знам 4е кината бяха затворени след седмица прожекции поради изстъпления.Не я питах за подробности.

  ne mutlu türküm diyene.
 5. 5 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Ако великите английска или испанска империи знаеха за потенциала на петрола преди няколко века, сега нямаше да имаме проблеми с тези sand niggers.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  Това не е реформа, а нагаждане. Човекът е прав...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  “Ако трябваше да отида например в България и саудитски или български агенти опитат да ме арестуват, бих се съпротивлявал, за да умра, да не ме заловят жив."

  Изпитах голям срам като прочетох това.

 8. 8 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 592 Весело

  До коментар [#1] от "balgariez":

  .... Питай... питай!!
  след ПАК се питай, дали Бг има Конституция и какво пише там!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 9. 9 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1117 Разстроено

  До коментар [#6] от "penetrating":

  Или както често казваме - там където е текло, пак ще тече... Трудно се правят реформи извън икономиката, тя поне е обозрима, някак си. Един китаевед каза наскоро, можеше ли Китай изведнаж да даде лични права на всички, да обяви многопартийна система? Да, разбира се, но щеше да настъпи невъобразим хаос! Или както правилно
  в коментар [#2] "selqnin" казва - от средновековието (идеологичекото!!) се излиза мъчително бавно.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5027 Весело

  До коментар [#2] от "selqnin":
  До коментар [#9] от "charlesdegaulle":

  Съгласен :)
  Освен това не могат да се прескачат обществени слоеве без последствия :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Punkas
  Punkas
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Музика … скандинавски хеви метъл в саудитска арабия

  Без Власт !
 12. 12 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  В консервативните страни (не само в СА) либерализма е най-голямата мечта на хората, а в демоктатичните - има връщане към консерватизма. Човешката глупост е безкрайна.

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4144 Неутрално

  "....Ако трябваше да отида например в България и саудитски или български агенти опитат да ме арестуват, бих се съпротивлявал, за да умра, да не ме заловят жив."

  Добре е да се замислим за тази мисъл на избягалия от терора на СА.
  И да си припомним за една независима (извън статуквото) кметица Д. Иванчева. В 21 в.

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4144 Неутрално

  "....Днес смята, че всички отстъпки от ултраконсерватизма не са демократична реформа, а логични промени, които всъщност никой не може да спре. ..."

  Може да се направи паралел с България след ноември 1989г. Само дето "логичните промени" могат да продължат по-дълго време.
  Както у нас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK