Ще помогне ли Тръмп на Сърбия и Косово

Графит с картите на Косово и Крим в Митровица, 15 декември 2018 г.

© Associated Press

Графит с картите на Косово и Крим в Митровица, 15 декември 2018 г.Сърбия и Косово "няма да ги питат много" на запад за бъдещото им споразумение, каза заместник-председателят на косовския парламент Джавит Халити за косовската телевизия KTV. "Само глупаците се противопоставят на САЩ." Първото твърдение на Халити, от партията на президента Хашим Тачи, вече се оказа вярно. Още преди да ги попитат каквото и да било, лидерите в Белград и Прищина бяха поканени в Белия дом от президента Доналд Тръмп.


"Историческото споразумение," за което говори Тръмп, все още не съществува, а преговорите са в застой. Въпреки това погледите в САЩ, Европа и Русия следят Сърбия и Косово внимателно, както не бяха го правили в последните години, а управляващите в балканските страни се постараха, за да постигнат това.


Косово и Сърбия вървят към споразумение въпреки привидната липса на напредък, смятат анализатори от двете държави, с които "Дневник" разговаря. Ще има ли пробив тази година и доколко това зависи от САЩ и Русия?


Застой
Ако някой е избрал да слуша новогодишните обръщения и на сръбския президент Александър Вучич, и на Тачи, и на премиера Рамуш Харадинай, вероятно се е объркал. Сръбският президент каза, че решението е далеч, а управляващите в Косово - че е близо, навярно още тази година.


Само допреди месеци поне двамата президенти се държаха така, сякаш могат се разберат.


Всичко започна през 2017 г. Вучич призова за вътрешен дилог и консенсус за политическата платформа за диалога, появиха се и понятията като "разграничение" и "нормализация", за които сръбски министри не бяха говорили така открито в последните години. Междувременно Вучич и Тачи започнаха да разговарят извън официалните канали, а на форум в Австрия създадоха впечатление (без да имат достатъчна подкрепа, а Тачи - без да среща разбиране и от кабинета), че ще намерят решение заедно, дори ако то включва критикуваната от западни експерти размяна на територии. Паралелно с този разговор започнаха враждебни изявления и от двете страни още след убийството на Оливер Иванович в Митровица. Те още повече замразиха диалога в Брюксел."Цялата 2018 г. бе белязана от тези преговори. Вучич и Тачи едновременно промотираха диалога и разботеха за размяна на територии, но и създаваха атмосфера, която не подкрепяше диалог," каза в разговор с "Дневник" сръбският анализатор Душан Янич. По-спорни за него тук са действията на Сърбия. Някои от косовските, като въвеждането на наказателни мита, може да са лудост от икономическа гледна точка, но Прищина "установи комуникации с Вашингтон и Брюксел. Вучич това не го интересува. Вместо това Белград се противопоставя на всичко и прогнозата на Тачи и Харадинай за близко споразумение не се потвърждава."


Дори митата не са грешка - проблемът е в липсата на един глас, смята изследователят Газим Висока от Градския университет на Дъблин. "Косово не успя да натрупа" вътрешен политически консенсус и единство в позицията си "като резултат от политическата парализа след изборите и нежеланието на определени политически групи да има промени в режима," обяснява той. Митата, смята той, дават на Косово "нов коз и преговорна сила, каквато нямаше от години." Колко ефективно може Прищина да използва това в следващия кръг на диалога, предстои да се разбере.


Напрежението от двете страни на границата според него върши работа в момент, когато населението и в Сърбия, и в Косово дава отпор на идеите както за корекции на границата, така и на разширена автономия. То, изглежда, "показва, че това (спорните предложения - бел. ред.) бе нужно, за да се създаде подходящ момент за компромис." В блокирането на членството на Косово в международни организации и кампанията за "оттегляне на признаването" на Косово от редица държави, както и във въведените от Прищина мита, той вижда "добре познатата тактика в преговорния процес".


Какво ще направи Тръмп


В Белград и Прищина чувствата към Европа като посредник са смесени. Критици на диалога от Брюксел обръщат внимание, че поетите на него ангажименти не се спазват - Сърбия не полага достатъчно усилия за нормализация с Косово, нито пък Прищина спазва ангажименти като този да създаде Асоциация на сръбските общини (автономна структура за сърбите), който пое през 2013 г. Това доведе и до ескалацията от лятото, когато Вучич обеща да пази интересите на Сърбия в Косово.


Върховният представител на ЕС във външната политика Федерика Могерини и сръбският президент Александър Вучич. Позицията на Евросъюза в преговорите отслабваше с годините, тъй като Прищина разчита повече на Вашингтон, а в Белград много партии създаваха впечатлението години наред, че ЕС е на страната на Косово.

© Associated Press

Върховният представител на ЕС във външната политика Федерика Могерини и сръбският президент Александър Вучич. Позицията на Евросъюза в преговорите отслабваше с годините, тъй като Прищина разчита повече на Вашингтон, а в Белград много партии създаваха впечатлението години наред, че ЕС е на страната на Косово.


Колкото повече напрежението се разрастваше, толкова повече се чуваше гласът на САЩ, замлъкнал за известно време, и то още отпреди Тръмп да влезе в Белия дом. Когато западни и косовски медии разтълкуваха думите на посланик Грег Делауи (а и тези на Джон Болтън, съветник на Тръмп по въпросите на националната сигурност), като сигнал, че подялбата на земята между Белград и Прищина не е изключена, към САЩ заваляха обвинения, че Вашингтон оказва натиск, без да се интересува от последиците. Същото се случи и когато САЩ единствени подкрепиха закона за създаване на косовска армия.


Писмото на Тръмп обаче може да дава други сигнали. "Много важно е то, политически и символично," казва Душан Янич. Докато демократите настояваха, че Босна и Косово са недовършени въпроси, Тръмп "с един подпис се представи като човекът, способен да приключи случая", смята той. САЩ може и да не станат по-активни след писмото, но "може би натискът на Вашингтон върху играчите в ЕС ще се засили. Може - и Америка ще опита - да опрости ситуацията. Да има някой, който да работи по диалога, и донякъде да маргинализира слабата позиция на (върховния представител на ЕС Федерика) Могерини" в момент, когато пред Европа има по-важни въпроси.


Това, според него, не е изключване на Европа - тя трябва "да остане активна, но целта е да се наблегне на Германия и индиректно да изгради политика на един глас" от държави, сдържащи позиции като тези на Париж и Полша, подстрекавали Вучич и Тачи. Означава ли това, че Тръмп иска да прехвърли тежестта на процеса от Брюксел към Берлин. "Да, но само за преговорите," смята Янич. Позиция в този дух наскоро изрази в интервю за BIRN германската изследователка Йоханна Даймел, според според която Могерини, доскоро подкрепяла разделянето на Косово, вече осъжда "етническите разделения" и "застава зад германската позиция, че каквото и да е споразумението, не трябва да води до моноетнически държави."


"Има сериозни индикации, че Косово ще търси намесата на САЩ или като формален посредник, или като гарант на споразумението," казва Висока. По времето, когато той отговори писмено на въпросите на "Дневник", Сърбия вече бе излъчила няколко различни послания за това. Външният министър социалист Ивица Дачич спомена "нов формат на преговори" ден след писмото на Тръмп, а представители на Сръбската прогресивна партия на Вучич поискаха пореднически колектив, който освен Вашигтон да включва Москва и Пекин. Според косовския изследовател Русия е "доказала, че не е успешен миротворец на Балканите" - тя по-скоро желае "да използва Косово и Балканите като пространство, на което да си върне международния статут, отколкото грижата ѝ за стабилизация на региона и решаване на спорове."


Русия обаче не иска да участва в такъв формат, а Сърбия споменава нея и Китай е само за вътрешни нужди, твърди Янич. За Москва този балкански проблем е важен, но по-скоро косвено - върху него "ще имат въздействие преговори за Украйна и Сирия със САЩ," добавя той. "Накрая Западните Балкани ще са в зоната на интереси на Вашингтон и Москва едва ли ще приеме да е част от някаква "тройка" на масата," обяснява сръбският анализатор.


Все пак окончателното споразумение за Косово няма да е възможно без гласа на Русия. Тачи знае това и опита да подразни Вучич със снимка с руския президент Владимир Путин, направена във Франция. Каквото и да стои зад руската официална позиция за Косово или зад спекулациите за "братския" статут на Белград в очите на Москва, Путин едва ли би допуснал подобни снимки, ако не ги искаше; заинтересован или не от посредническа роля, той отправя послание, че има различни възможности на масата.


Сделка догодина?


Душан Янич не очаква "никакво сериозно движение към диалога и нормализацията" в следващите 12 месеца. Това "няма да е година на всеобхватна сделка, но може да има преговори", а подписът ще е най-вероятно през 2020 г., по време на хърватското европредседателство. Едва ли ще се стигне до размяната на територии, загатната от Вучич и Тачи, защото "ако по средата на историята смените териториалния статут, започвате отначало с преговорите с ЕС.


Документът няма да включва пълно признаване, смята той. Ще е нужен компромис: "Сърбия ще плати с териториално статукво, Косово - с отлагане на деня, в който ще бъде признато". Това положение, "признаване на съществуването на независимост", няма да затвори вратата към други стъпки, затова ще е добра сделка дори само ако Сърбия се съгласи да даде тази цена. По-важно за него е какво ще се направи за "нормалния живот - проблемите на имуществото, правото на пенсии, соственост и режим на компаниите, честни преговори по въпроси на сигурността."


"Изглежда вървим към потенциално всеобхватно и правно обвързващо споразумение между Косово и Сърбия," смята Висока. "Сърцевината на спора е въпросът дали Сърбия ще се съгласи да признае Косово под една или друга форма, но въпросът е на каква цена," казва той. "Остава отворен въпросът дали съществуващата граница на Косово и Сърбия ще е тази, за която ще се договорят и която вече е утвърдена от споразумението за управление на границите."


Косовският президент Хашим Тачи вече не се смята за легитимен преговарящ от правителството. През декември парламентът гласува резолюция, с която ще се изготви нов преговорен екип, включващ управляващи, опозиция и представители на гражданското общество.

© Reuters

Косовският президент Хашим Тачи вече не се смята за легитимен преговарящ от правителството. През декември парламентът гласува резолюция, с която ще се изготви нов преговорен екип, включващ управляващи, опозиция и представители на гражданското общество.


Какво искат Балканите


На пръв поглед проблемът на Сърбия и Косово е в различните визии за бъдещето. Да се каже, че те имат "визии", обаче невинаги е точно. Желанията на Прищина от години могат да се обобщят с думата "независимост", но различията за бъдещата сделка (Тачи допуска "корекции на границата", Харадинай - не) миналата година изплуваха на повърхността. Какво иска Белград? Ако човек слуша сръбските политици, в сделката с Косово трябва да участват Европа, САЩ, Русия и Китай поотделно или едновременно - а в това число влизат и петте постоянни членки на Съвета за сигурност, които от години не са способни да решат косовския въпрос.


"Не знам какво искат (сърбите)," казва Душан Янич. "Формално искат да са в ЕС, но не искат да прилагат върховенството на закона, да преговарят, а само парите да идват. В Сърбия общественото мнение недвусмислено знае, че Косово е загубено, но Сърбия не иска да плати цената. Политиците мислят за цената, която би трябвало да платят. Ако пък говорите за политиците и олигарсите в Сърбия, те искат статуквото. Ако предложите на хората: искате ли да влезете в ЕС, като цената е да се признае Косово, мнозинството биха казали "да". Но никой не ги пита. Ако г ипитате дали Косово е част от Сърбия, ще кажат: "Не". Но как ще реагират, ако сръбски политик признае Косово? Ще кажат: "Той е предател"."


Изобилието от парадокси на Балканите подтиква изследователи държавите в региона да не очакват от международната общност да реши проблемите им. Това може да е опасно.


"Исканията за промяна "отдолу нагоре" са просто опит да се избегне международна отговорност за бъркотията, която бе създадена на Балканите, да бъдат оставени страните в региона отново да се провалят и тогава да се оправдае нова намеса отвън," смята Газим Висока. Без международната общност трудно ще има споразумение, защото "дълбочината на външните намеси в региона е толкова голяма и до такава степен нормализирана, че всяко изтегляне на външните актьори създава паника и вакуум на авторитета, а това се проявява във възникване на "политика на силните лидери". Важното, заключава той, е "да се подхранват условията за мир", а не "да се налага отвън, както досега."


Фотогалерия: Прищина - столицата, която днес навърши осем години >


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2821 Любопитно

  Там където САЩ са "помогнали", след това няколко десетилетия, трева не никне.

 2. 2 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2227 Любопитно

  Що пък Тръмп трябва да помага на Сърбия и Косово? Е - нали имаме "новият водач на Свободния свят" Меркел, "спасителят" Макрон. Те да помогнат.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 3. 3 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Неутрално

  По-добре ще направи да не се меси, нали не го интересуват европейците.

 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "застава зад германската позиция, че каквото и да е споразумението, не трябва да води до моноетнически държави."


  А за какво разрешиха отделянето на Косово от Сърбия?

 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  "Ако човек слуша сръбските политици, в сделката с Косово трябва да участват Европа, САЩ, Русия и Китай поотделно или едновременно - а в това число влизат и петте постоянни членки на Съвета за сигурност, които от години не са способни да решат косовския въпрос."
  Естествено - кой създаде Косово и защо? Естествено, че сега са оставили косоварите и сърбите сами да се оправят, но наблюдавани и контролирани от този и от онзи. Така се създава нестабилност с десетилетия. Добре че все пак сме в Европа, в Африка и Близкия изток не са спирали да се трепят след подобни изпълнения.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  "помощта" на оранжевият клоун е "целувката на смъртта"...
  Не мисля, че някой очаква и иска неговата "помощ", на човек , който се държи като слон в стъкларски магазин!!!

 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  "Не знам какво искат (сърбите)," казва Душан Янич. "Формално искат да са в ЕС, но не искат да прилагат върховенството на закона, да преговарят, а само парите да идват. В Сърбия общественото мнение недвусмислено знае, че Косово е загубено, но Сърбия не иска да плати цената. Политиците мислят за цената, която би трябвало да платят. Ако пък говорите за политиците и олигарсите в Сърбия, те искат статуквото. Ако предложите на хората: искате ли да влезете в ЕС, като цената е да се признае Косово, мнозинството биха казали "да". Но никой не ги пита. Ако г ипитате дали Косово е част от Сърбия, ще кажат: "Не". Но как ще реагират, ако сръбски политик признае Косово? Ще кажат: "Той е предател"."
  —цитат от коментар 0 на статията


  Голата истина, изказана с разбираем и от всекиго достъпен език.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  В цялото уравнение Косово-Сърбия липсва Албания, която заяви, че ще отвори границата и работи за по тясна колаборация с Прищина.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 9. 9 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 230 Неутрално

  На Балканите, всяка страна си има по-малка сестра... само Албания си нямаше, но сега и тя си има и така ще си живеем мирно и щастливо... само на сърбите да им уврат тиквите, че не им требе ни американци ни руснаци, най-малко пък кинези...
  Историята е показала, че където се намесват големите (раша не е от тях, а само се дуе) не се постига трайно решение, а само проблеми... но сърбите са европейци и ще го разберат... трябва само да преглътнат националистическите си нагласи...

 10. 10 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2030 Весело

  Докато умните се наумуват, лудите ще се налудуват...

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  По- добре е Сърбия да избере еврочленството, отколкото да залага на безмислени националистически пози - примера на Македония е показателен! А иначе не че съм за това албанците да прекрояват границите както си решат ! Косово в момента е просто една мафиотска държавица, нищо друго !

 12. 12 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Заглавието е цинично.

  Мърфи е оптимист!
 13. 13 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Помощ от САЩ винаги и единствено означава само едно, интереси, интереси, интереси. Историята многократно доказва това. Що се касае до Тръмп, до сега показа, че подписаните от САЩ договори до сега, НЕ означават абсолютно нищо, а външната политика и дипломацията за него са Terra incognita. Опасенията и страховете на неговите опоненти се оказаха верни и абсолютно основателни. В този смисъл ако изобщо не си бърка носа в казуса Сърбия - Косово толкова по добре.

 14. 14 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Днешните сърбета са много тъпи парчета. От 1990 целия свят им предлагаше мирно и кротко да се разотидат в бившата Югославия. Те - не. Вдигнаха пушките и настана касапница. Избиха се няколкостотин хиляди души - диво племе. Накрая сведоха Сърбия до Белградския пашалък - ама толкова им бил акъла. Жалко е за обикновените хора, които толкова изстрадаха. Ние също пострадахме - ембарго и какви ли не други простотии.
  Сръбската лакомия за чуждо граници няма. Добре, че братята във Вардарско лека-полека ги изцеждат оттам. Трудничко, но постепенно става.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Весело

  Като нас са :)
  "Дай парите и не ме учи..."

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1417 Весело

  Ще им помогне. Ще им построи бетонна стена, която ще бъде платена от мексиканците.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 17. 17 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  В дадения момент ситуацията е патова и не виждам как точно ще помогне. Това е "дремещ" конфликт, който може да се разгори при първата погрешна стъпка.

 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Сърбите трябва да се съобразяват със съседите си и да се откажат от асимилаторските стремежи. Мъчително е след като са били господари 100 години.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Решението е бързо и просто - активно се работи за велика Албания, с подкрепата на САЩ. Да му мислят съседите на албанците.

 20. 20 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#18] от "korc":Сърбите трябва да се съобразяват със съседите си и да се откажат от асимилаторските стремежи.
  >>>> Това е и мнението на албанците в Косово. А нашите цигани какво ли си мислят за нашите такива? Ей, не ги оставихме хората да си опазят и практикуват... културните особености.

 21. 21 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1039 Любопитно

  Хич не ми е ясно.Насметох се още прочитайки заглавието-как е възможно преговори между Сърбия и Косово,след като и малките деца знаят,че Косово е Сърбия,също както и Черна Гора е Сърбия,Македония е(южна)Сърбия,Далмация е Сърбия,Шумадия е Сърбия ,Рашка е Сърбия и т.н.Малко шизофренично ми се струва накои,да преговара със себе си.

 22. 22 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Гърция и Северна Македония допринесоха много чрез Преспанския договор за промяната в мисленето на Косово и особенно на Сърбия !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5267 Неутрално

  Тръп-и да помогне... и как?

 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5267 Неутрално

  Тръп-и да помогне... и как?

 25. 25 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Европейците не даваха смяна на граници в Европа, защото те са в пост-модерни общества които са надмогнали национализма, но само защото вече страните им са прочеистени от старите поробители, което на балканите не е така.

  Представете си в Полша да имаше немци след втората световна война или немци в Судетите, и да ги принудите да живеят заедно в една държава - и едните и другите не искат, защото жестокостите на войната са твърде скоро и не можеш да забравиш скръбта. И ако във втората световна война германците ги натикаха обратно в Германия и ги изселиха от цяла източна европа където имаше малцинства, в бивша Югославия това реално стана само в Хърватия с книнските сърби.

  В Босна и в Косово си останаха сръбски малцинства, които са с паралелни институции и общества, и слаба централна власт на Босна и Косово. Европейците сочат малцинствените права на австрийците в Италия например и питат Косово - какъв е проблема и вие да сте така? Но за Косово и Босна е твърде скоро да приемат това, раните са пресни и тези с които си се бил са в границите на страната ти, и те самите не искат да са в нея.

  Така че е необходим различен стандарт от този в Южен Тирол. Просто балканите са по-назад в тези неща и по-лесно тези страни ще се управляват, държавата им ще има повече вътрешен авторитет ако им се позволи да обменят територии. Иначе - огради, полиция и доникъде.

  Тръмп разбира това, защото той живее в реал-политик среда, и след война това е подходящо. ЕС не е плод на реал-политик, той е прогресивен проект, който се гради на идеали, споделен суверенитет и солидарност.

  И преди тук модерните консерватори да се нахвърлят върху ЕС че бил проект на идеали, не забравяйте че тези идеали и тази солидарност хранят България и я модернизираха неимоверно през последните 10 години.

  Така че не се опиянявайте за да не отрежете клона на който седи нашето благоденствие в България.

  Така че нека си обменят териториите Косово и Сърбия и да се затвори тази ужасна страница в историята на Балканите. И кой когато е готов да влиза в ЕС, и да се развива.

 26. 26 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Няма да им помогне. Ще му попречи великосръбският шовинизъм...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK