"Новичок" ще бъде забранен като оръжие, Русия не се противопостави

"Новичок" ще бъде забранен като оръжие, Русия не се противопостави


Изпълнителният съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия предложи в понеделник включването на още две групи вещества в забранителния списък, сред които е и "Новичок". Ако в следващите 90 дни няма официално противопоставяне от някоя от 193-те държави членки, решението влиза в сила.


Инициативата е съвместна на САЩ, Холандия и Канада и включва разработената в бившия СССР група, от която е и веществото, използвано за покушението в Солсбъри миналата година срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му.


Според Сабин Нолке, канадският представител в OPCW, "Русия се дистанцира от консенсуса, но в крайна сметка не се противопостави". Решението на организацията е поверително и няма други подробности как са гласували 41 държави от Изпълнителния съвет, сред които от ноември 2018 г. е и България.
Москва бе обвинена от Лондон, ЕС и НАТО, че стои зад нападението от 4 март 2018 г., но тя категорино отрича да има нещо общо с покушението, както и с използваното вещество. Първата употреба на бойно химическо вещество в Европа от края на Втората световна война насам предизвика най-масовото изгонване на руски дипломати през последните десетилетия.


Днешното предложение е първото от подобен род, откакто списъкът със забранени вещества бе съставен през 1997 г. Става дума за един от трите списъка, които поддържа OPCW. В негопопадат вещества, разработвани или използвани като химическо оръжие. На всички държави е забранено да притежават повече от 1 тон такива вещества, а производството им (не повече от 100 кг годишно) става само с изрично съгласуване с организацията.


Във втория списък попадат прекурсори за веществата от първия, като държавите са длъжни да отчитат производството им и да не ги изнасят за държави, които не са подписали Конвенцията за забрана на химическото оръжие. Третият списък е са химически вещества, носещи риск, но позволени за производство за индустриални цели.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK