На живо

Британските депутати отхвърлиха с рекорден резултат сделката за Брекзит (хронология до 00:00)

Британските депутати отхвърлиха с рекорден резултат сделката за Брекзит (хронология до 00:00)

© Reuters
Британският парламент безапелационно отхвърли споразумението за Брекзит днес. Премиерът Тереза Мей преживя историческо поражение, всички варианти за бъдещето на Великобритания са възможни. Ето някои от тях.
- Сделката бе отхвърлена с 432 гласа "против" срещу 202 гласа "за", като 118 от депутатите на Мей се обърнаха срещу нея.


- Самият премиер и лидерът на опозицията Джеръми Корбин поискаха поотделно вот на доверие и на недоверие, които ще се гласуват утре вечер.


- Европейските лидери Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск заявиха, че със съжаление се готвят за Брекзит без сделка.


Страната трябва да напусне Европейския съюз в 01:00 часа българско време на 30 март тази година, две години и половина след референдума, който показа и задълбочи разделението на британското общество. Ако това се случи, без да има споразумение с ЕС - тоест, Брекзит без сделка - всички връзки на Великобритания с континента ще отпаднат буквално в рамките на нощ, което ще хвърли в хаос транспорта, търговията и статута на обикновените хора, които живеят от двете страни на Ламанша.


Какво ще стане с въздушния транспорт след Брекзит, четете тук.


Какво означава Брекзит без сделка, четете тук.

"След категоричното отхвърляне на сделката за Брекзит тази вечер, тя няма как да бъде прокарана с малки корекции в движение. Вероятността да последва удължаване на срока за напускане на ЕС (отвъд 29 март) вече е много голяма, а расте и тази изобщо да бъде оттеглено искането на Лондон за раздяла с ЕС", написаха анализаторите на американската инвестиционна банка Citi в един от първите съвети към клиентите си. В същия дух се изказа и банка Goldman Sachs.

Великобритания ще загуби най-много от Брекзит без сделка, предупреди френският президент Еманюел Макрон.


"Първата възможност е да тръгнат към излизане без сделка. Това е страшно за всички. Първите загубили ще бъдат британците", каза той.

Ирландия подготвя "мега пакет" от мерки, за да не се окаже откъсната от Европа при Брекзит без споразумение. Правителството иска да успокои бизнеса, че ще има допълнителен капацитет в директния транспорт до континентална Европа, а пациентите ще разчитат на увеличени запаси от медикаменти. Ако се наложи, в последната седмица на февруари, т.е. месец преди Брекзит, може да бъде вкаран в парламента в Дъблин пакет от 17 нови закона, известен като Brexit bill. За да не се отвличат депутатите с други законопроекти в критичните седмици д осредата на годината, правителството ще даде приоритет само на 6 нови закона в сравнение с 49 през първото полугодие на 2018 г. Още не е ясно как ще се постъпи по границата между Ирландия и Северна Ирландия, която ще стане външна за ЕС.

Лондонското Сити също призова спешно да се изработи нов план, защото след само малко над 70 дни ще трябва да се напусне ЕС без споразумение как да стане това. "Изтича времето да се избегне Брекзит без сделка, а това би било катастрофално за британската икономика", каза Стивън Джоунс, изпълнителен директор на сдружението на британските банки UK Finance.


"Няма проблем да има голямо парламентарно мнозинство против хаотичен Брекзит, но трябва да се съсредоточите върху изработването на някаква форма за преход, било то отлагане или каквото измислите", призова и Катрин Макгинес, лидер на финансовия сектор на лондонското Сити. Тя напочни, че регулаторите в Обединеното кралство и ЕС имат планове как да действат на финансовия пазар при развод без споразумение, но по-малките компании няма да се подготвят навреме за такъв сценарий.


Едриън Пол, икономист в Goldman Sachs, казва, че "като вземе предвид всички фактори, виждаме, че се увеличава вероятността от по-късен Брекзит или дори от това изобщо да не се стигне до напускане на ЕС".

Избягвайте инвестиции в паунд, британски държавни дългови книжа и британски акции, посъветва клиентите си UBS Global Wealth Management. Ограничете експозициите си към британски активи, тъй като финансовите пазари остават изложени на политическа нестабилност насред задълбочаваща се несигурност за това как страната ще напусне ЕС, казват още инвестиционните консултанти.

Какво става след вота на доверие/недоверие

Ако мнозинството депутати оттеглят доверието си от правителството, започва да тече 14-дневен срок, в който друг кабинет - независимо дали от досега управляващата партия или от опозицията - да бъде одобрен от членовете на камарата на общините. Ако това не се случи, се провеждат предсрочни избори, като минималният период на изчакване е 25 работни дни.


Това означава, че ако Мей падне утре, избори може да има най-рано на 6 март. Във Великобритания се избягва провеждането на референдуми и избори по едно и също време, за да се избегне взаимното им влияние.

Никола Стърджън, премиерът на Шотландия, заяви, че процедурата за напускане на ЕС трябва спешно да бъде спряна и да бъде внесено в парламента предложение за нов референдум относно британското членство в съюза.


"Бюлетина с шанс да се остане в ЕС е единственият разумен вариант да се избегнат нечувани щети за икономиката и за перспективите пред бъдещите поколения. Това е и единственият начин в рамките на Обединеното кралство да бъде уважено демократичното желание на Шотландия да остане в Европа." Според нея Тереза Мей е пропиляла ценно време с отлагането на вота в средата на декември и че от месеци насам е било ясно, че тя се е насочила към унищожително поражение. "Не остана време за губене!"

Реакциите на бизнеса

"Всеки бизнес ще усети по-силно приближаването на напускане без сделка. Незабавно трябва да има нов план. Сега е моментът политиците ни да напишат история като лидери", призова Конфедерацията на британската индустрия.


"Това е колективен провал на нашите политически лидери. Броени седмици преди Брекзит сме изправени без сделка пред насочено към нас дуло на пистолет", предупреди бизнес сдружението Institute of Directors. "В момента ситуацията е такава, че ще напуснем на 29 март със или без сделка, а депутатите ни се държат така, сякаш разполагат с цялото време на света - как се предполага бизнесът да се подготви в цялата тази мъгла от объркване?"


"Нямаме думи, с които да опишем разочарованието, нетърпението и надигащият се гняв в бизнес средите, след като две и половина години гледаме това политическ овлакче на ужасите, което не дава признаци скоро да спре", реагира Британската търговска камара.

118 консерватори депутати са изоставили премиера си, сочи разбивката по партии. От 432 гласа против сделката за Брекзит 248 са на лейбъристи, 35 - на Шотландската национална партия и 5 са от независими депутати.

Малката Демократична юнионистка партия от Северна Ирландия, на чиято подкрепа в парламента се крепи правителството, обяви, че утре ще го подкрепи при вота на доверие. Против Мей ще гласуват лейбъристите и шотландските националисти.


Торите имат 317 депутати, северноирландските юнионисти - 10. Лейбъристите - 256, Шотландската национална партия - 35.


Вотът на недоверие е насрочен за 19 часа местно време в сряда.


Британските депутати отхвърлиха с рекорден резултат сделката за Брекзит (хронология до 00:00)

© Reuters

Първите реакции на Брюксел

"Със съжаление посрещам резултата от гласуването в Камарата на общините тази вечер. Призовавам Великобритания да изясни намеренията си възможно най-скоро. Времето почти изтече", написа в първата си реакция Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия.


"От страна на ЕС процесът на ратификация на Споразумението да оттегляне на Великобритания продължава. То е честен компромис и възможно най-добрата сделка. То намалява щетите от Брекзит за гражданите и бизнеса в Европа. То е единственият начин да се осигури напускането на Европейския съюз по ясен ред. (...) Проявихме креативност и гъвкавост през цялото време. Аз и председателят Доналд Туск демонстрирахме отново добра воля като предложихме допълнителни разяснения и уверения в размяната на писма с премиера Мей тази седмица.
С вота от тази вечер рискът за хаотично напускане на Обединеното кралство се увеличи. Макар да не желаем това да се случи, Европейската комисия продължава с подготовката на мерки, за да може ЕС да е напълно готов", писа още Юнкер.


"ЕС-27 ще останат обединени и отговорни, каквито бяхме по време на целия процес, и ще опитаме да намалим щетите, които Брекзит нанася. Ще продължим подготовката си за всички възможности, включително сценария "Без сделка". Този вот увеличи опасността от хаотичен Брекзит и макар да не желаем това да се случи, ще бъдем подготвени за този вариант. Ще продължим процеса на ратификация на споразумението, постигнато с британското правителство. Това споразумение е и остава най-добрият и единствен начин да се осигури спокойно напускане на ЕС", заяви говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Паундът се държи относително стабилно

Британската лира посрещна резултата от вота с относителна стабилност, вероятно защото брокерите от няколко дни насам знаят, че той ще е тежко поражение за премиера. Към 22 часа българско време паундът се бе обезценил с по-малко от половин процент до ниво около 1.28 долара за 1 паунд. Това е най-ниското ниво от началото на годината. Спрямо еврото британската лира струваше 0.895 лири. Тепърва пазарите преценяват последиците от това, че Тереза Мей бе подложена на историческо унижение от депутатите.


Обезценяването на лирата спрямо януари 2005 г., когато индексът на централната банка е с показател 100 единици.

© Reuters

Обезценяването на лирата спрямо януари 2005 г., когато индексът на централната банка е с показател 100 единици.

Какво следва

Мей поиска следващите действия за Брекзит да бъдат резултат на съгласието на големите партии. Но тонът на лидера на опозицията Джеръми Корбин бе толкова остър и категорично против това правителство, че идеята на премиера изглежда без шансове за реализация.


Ако Мей изгуби утрешния вот на доверие/недоверие, това означава най-вероятно предсрочни избори. Но е възможно преди това собственото ѝ правителство да се отрече от нея и изобщо да не се стигне до вота в парламента. Северноирландските юнионисти ще подкрепят кабинета на Мей, съобщи коресподентът на Би Би Си Лора Кюнсберг.

Протестиращите пред Уестминстър реагират на новината.


Британските депутати отхвърлиха с рекорден резултат сделката за Брекзит (хронология до 00:00)

© Reuters

"Ако е невъзможно да има сделка и никой не иска сделка, който ще има смелостта да назове единственото възможно решение?", коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Корбин поиска вот на недоверие

Това е катастрофално поражение за това правителство, каза Джеръми Корбин, и поиска вот на недоверие да бъде гласуван утре. Лидерът на Шотландската национална партия Иън Блекфорд каза, че депутатите му ще подкрепят лейбъристите.


Британските депутати отхвърлиха с рекорден резултат сделката за Брекзит (хронология до 00:00)

© Reuters

Мей поиска вот на доверие

Тази вечер парламентът не ни каза какво иска да одобри, каза Тереза Мей в първата си реакция. Правителството чу вота на парламента. Първо трябва да чуем дали имаме доверието на Камарата на представителите. Поради това потвърждавам, че депозирам молба за вот на доверие тази вечер, за да има време утре той да бъде дебатиран.


Ако парламентът ни даде доверие, правителството ще просължи в спешен план да потърси напредък по Брекзит с подкрепата на парламента, каза тя. До понеделник ще представим плана си как да продължим. Британците гласуваха за Брекзит и ги уверяваме, че ще бъде изпълнена волята им. Работата на правителството е да свърши точно това.

Депутатите отхвърлиха с рекордно мнозинство споразумението на Мей

432 гласа "против" срещу 202 гласа "за" - рекордно поражение за британски премиер. Мей губи с 230 гласа разлика, досега най-тежката загуба е била със 166.

Как се гласува в британския парламент

Депутатите, които искат да гласуват "за", отиват в помещенията отдясно на залата, а тези, които са "против" - вляво. Всяко лоби има по двама преброяващи гласовете, така че общо четирима души съобщават резултата на председателя на парламента Джон Бъркоу. Одобряващите броят и ще обявят консерваторите Уенди Мортън и Иън Стюърт, а за опозицията отговарят лейбъристите Вики Фокскрофт и Ник Смит


Гласуването отнема около петнадесет минути.


Ето как изглежда залата с депутатите, които ще гласуват с "не":

Хаосът около Брекзит може да доведе до куриозното развитие напускащите ЕС британци да гласуват за евродепутати. Как – четете тук.


Евроскептикът Джейкъб Рийс-Мог говори с проевропейски протестиращ пред Уестминстър.

© Reuters

Евроскептикът Джейкъб Рийс-Мог говори с проевропейски протестиращ пред Уестминстър.

Депутатите отхвърлиха поправката на Джон Барън, която даваше на Лондон право едностранно да прекрати "предпазната мрежа" за Северна Ирландия с 600 на 24 гласа - или с мнозинство от 576 души.


Започва гласуването за споразумението на Мей.

Мей няма да ходи в Брюксел утре

Тереза Мей няма планове да пътува в сряда до Брюксел, заяви говорителят на британския премиер. Ако тя изгуби днешния вот, както се очаква, Мей ще има само 3 дни, за да представи нов и по възможност подобрен вариант на споразумението. Въпросът е дали останалите 27 държави в ЕС искат това.

Най-тежкото поражение на премиер в последните 100 години – това показват прогнозите на основните британски медии за това колко депутати ще гласуват против споразумението на Мей. Досега тази "титла" принадлежеше на Рамзи Макдоналд. През 1924 г. 166 депутати гласуват против разследването срещу редактора на вестника на Комунистическата партия на Великобритания Джоузеф Кемпбъл за подстрекаване към бунт. Според различните преброявания днес, срещу Мей ще гласуват над 200 депутати.

Три от четирите предложени в закона за Брекзит поправки бяха оттеглени от вносителите - Джеръми Корбин, Иън Блекфорд от Шотландската национална партия и Едуард Лий от торите. Гласува се само по поправката на Джон Барън, но съдейки по силното "не" на депутатите, тя ще бъде отхвърлена.


Вотът за споразумението трябва да се проведе след минути.

Активността на референдума бе висока, резултът от него - ясен, отвърна Тереза Мей. 436 депутати гласуваха за активирането на чл. 50, който стартира процедурата по излизане, и само 85 гласуваха против. Сега парламентът е длъжен да изпълни волята на народа.


Мей, под аплодисментите на партията си, се придържа към досегашните си твърди мнения - няма смисъл от втори референдум; излизане без сделка ще бъде вредно за Великобритания; нейното споразумение е възможно най-доброто. Тя обеща при преговорите с ЕС да работи заедно с парламента. Досега кабинетът водеше самостоятелно подготовката за Брекзит и ролята на депутатите бе само да приемат или отхвърлят предложения им вариант.


Що се отнася до оставането в ЕС, припомня тя, на изборите през 2017 г. либералдемократите защитаваха тази позиция и ги подкрепиха само 7% от избирателите.


Британските депутати отхвърлиха с рекорден резултат сделката за Брекзит (хронология до 00:00)

© Reuters

Корбин поиска избори и нови преговори с ЕС

Лейбъристите ще гласуват против сделката, обяви лидерът на партията Джеръми Корбин. Той заяви, че при настоящия вариант на споразумението през декември 2020 г. (края на преходния период) Великобритания ще се изправи пред избора или да плаща, за да удължи преходния период, или да падне в "предпазната мрежа" за Северна Ирландия. (Обяснение за това как действа мрежата четете по-надолу).


Той се обърна и към европейските партньори с думите: "Ако парламентът отхвърли тази сделка, отварянето не преговорите не може и не бива да бъде изключвано".


Парламентарните избори ще бъдат най-добрия избор пред страната, ако сделката не мине тази вечер, каза още Корбин - думи, посрещнати с възгласи на недоволство.

Дебатите стават все по-емоционални, показват снимките, разпространени от пресслужбата на парламента.

Колко депутати подкрепят Мей

През предходните 4 дни на дебати в парламента се изясни на колко депутати от всички групи може да разчита премиерът, но те имат право да сменят позицията си в последния момент. В камарата на общините има 650 депутати, от които веднага като поддръжници се открояват около 100. Те са част от администрацията или са в ръководството на Консервативната партия и са длъжни да следват линията на правителството. Партията има 317 представители и се подкрепя от 10 депутати от Демократичната юнионистка партия от Северна Ирландия, които ѝ осигуряват работещо мнозинство от 13 души.


Засега ясна подкрепа за сделката за Брекзит са изразили само 47.


Против споразумението на Мей са 128, сред които и 39 депутати от собствената ѝ партия.

Лейбъристите и предсрочни избори

След като Мей спечели вътрешнопартийния вот на доверие през декември, торите нямат право да опитат да я свалят в идните 12 месеца. Лейбъристите обаче могат и лидерът им Джеръми Корбин се кани да внесе вот на недоверие, ако Мей понесе тежко поражение довечера. Ако Мей загуби и него, парламентът има 14 дни да избере ново правителство, преди предсрочните избори да станат задължителни.


Британските депутати отхвърлиха с рекорден резултат сделката за Брекзит (хронология до 00:00)

© Reuters

Може ли Брекзит да бъде отложен

Мей предупреди, че ако депутатите отхвърлят плана ѝ, е по-вероятно Брекзит да бъде спрян, отколкото страната да напусне ЕС без сделка. Какво означава това - не е ясно, след като в същото време тя и правителството ѝ настояват, че втори референдум няма да има.


В медиите се носят спекулации, че е възможно процесът да бъде забавен, макар че двугодишният срок, заложен в Договора за ЕС, изтича точно на 29 март. Според източници на "Гардиън" председателят на Европейския съвет Доналд Туск се готви да обяви, че "Денят Брекзит" ще бъде отложен за месец юли, веднага щом получи формална молба за това от Мей.

Какво е предпазната мрежа

Основният проблем, който предизвиква недоволство сред британските депутати, е т.нар. предпазен механизъм (или "предпазна мрежа") за ирландската граница. Това е решение за презастраховане, което би било приложено единствено ако между настъпването на Брекзит и края на преходния период не успеят да сключат партньорство, което би решило проблема по друг начин.


Тя предвижда Обединеното кралство да остане в "единна митническа територия" с Европейския съюз, мярка, която би ограничила възможностите на Лондон да договаря търговски споразумения с трети страни за голямо съжаление на привържениците на т.нар. "чист развод" с Брюксел. Освен това тя ще осигури на британската провинция различен режим от този в останалата част на Великобритания - недопустима ситуация за ирландските юнионисти, които вече заявиха, че няма да подкрепят споразумението.


Лондон и Брюксел се ангажираха да уредят ирландския въпрос в новото споразумение за условията на раздялата. Въпросът е как, след като Великобритания излезе от ЕС, да се избегне възстановяване на физическите проверки по границата между Ирландия и британския район Северна Ирландия, за да се запази мирното споразумение от 1998 г., сложило край на десетилетия кървави сблъсъци.

Споразумението трябваше да бъде гласувано още през декември, но тогава Мей призна, че няма да събере необходимите гласове в парламента, и отложи гласуването с надеждата, че наближаването на крайния срок и опасността от Брекзит без сделка, ще принудят членовете на Камарата на представителите да я подкрепят. До последната секунда ще бъде неясно дали тя ще събере подкрепата на 318-те депутати (от общо 650), нужни, за да прокарат споразумението в Уестминстър. Какви са възможните сценарии вижте тук.


Британските депутати отхвърлиха с рекорден резултат сделката за Брекзит (хронология до 00:00)

© Reuters

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK