На живо

Британските депутати отхвърлиха с рекорден резултат сделката за Брекзит (хронология до 00:00)

Британските депутати отхвърлиха с рекорден резултат сделката за Брекзит (хронология до 00:00)

© Reuters
Британският парламент безапелационно отхвърли споразумението за Брекзит днес. Премиерът Тереза Мей преживя историческо поражение, всички варианти за бъдещето на Великобритания са възможни. Ето някои от тях.
- Сделката бе отхвърлена с 432 гласа "против" срещу 202 гласа "за", като 118 от депутатите на Мей се обърнаха срещу нея.


- Самият премиер и лидерът на опозицията Джеръми Корбин поискаха поотделно вот на доверие и на недоверие, които ще се гласуват утре вечер.


- Европейските лидери Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск заявиха, че със съжаление се готвят за Брекзит без сделка.


Страната трябва да напусне Европейския съюз в 01:00 часа българско време на 30 март тази година, две години и половина след референдума, който показа и задълбочи разделението на британското общество. Ако това се случи, без да има споразумение с ЕС - тоест, Брекзит без сделка - всички връзки на Великобритания с континента ще отпаднат буквално в рамките на нощ, което ще хвърли в хаос транспорта, търговията и статута на обикновените хора, които живеят от двете страни на Ламанша.


Какво ще стане с въздушния транспорт след Брекзит, четете тук.


Какво означава Брекзит без сделка, четете тук.

"След категоричното отхвърляне на сделката за Брекзит тази вечер, тя няма как да бъде прокарана с малки корекции в движение. Вероятността да последва удължаване на срока за напускане на ЕС (отвъд 29 март) вече е много голяма, а расте и тази изобщо да бъде оттеглено искането на Лондон за раздяла с ЕС", написаха анализаторите на американската инвестиционна банка Citi в един от първите съвети към клиентите си. В същия дух се изказа и банка Goldman Sachs.

Великобритания ще загуби най-много от Брекзит без сделка, предупреди френският президент Еманюел Макрон.


"Първата възможност е да тръгнат към излизане без сделка. Това е страшно за всички. Първите загубили ще бъдат британците", каза той.

Ирландия подготвя "мега пакет" от мерки, за да не се окаже откъсната от Европа при Брекзит без споразумение. Правителството иска да успокои бизнеса, че ще има допълнителен капацитет в директния транспорт до континентална Европа, а пациентите ще разчитат на увеличени запаси от медикаменти. Ако се наложи, в последната седмица на февруари, т.е. месец преди Брекзит, може да бъде вкаран в парламента в Дъблин пакет от 17 нови закона, известен като Brexit bill. За да не се отвличат депутатите с други законопроекти в критичните седмици д осредата на годината, правителството ще даде приоритет само на 6 нови закона в сравнение с 49 през първото полугодие на 2018 г. Още не е ясно как ще се постъпи по границата между Ирландия и Северна Ирландия, която ще стане външна за ЕС.

Лондонското Сити също призова спешно да се изработи нов план, защото след само малко над 70 дни ще трябва да се напусне ЕС без споразумение как да стане това. "Изтича времето да се избегне Брекзит без сделка, а това би било катастрофално за британската икономика", каза Стивън Джоунс, изпълнителен директор на сдружението на британските банки UK Finance.


"Няма проблем да има голямо парламентарно мнозинство против хаотичен Брекзит, но трябва да се съсредоточите върху изработването на някаква форма за преход, било то отлагане или каквото измислите", призова и Катрин Макгинес, лидер на финансовия сектор на лондонското Сити. Тя напочни, че регулаторите в Обединеното кралство и ЕС имат планове как да действат на финансовия пазар при развод без споразумение, но по-малките компании няма да се подготвят навреме за такъв сценарий.


Едриън Пол, икономист в Goldman Sachs, казва, че "като вземе предвид всички фактори, виждаме, че се увеличава вероятността от по-късен Брекзит или дори от това изобщо да не се стигне до напускане на ЕС".

Избягвайте инвестиции в паунд, британски държавни дългови книжа и британски акции, посъветва клиентите си UBS Global Wealth Management. Ограничете експозициите си към британски активи, тъй като финансовите пазари остават изложени на политическа нестабилност насред задълбочаваща се несигурност за това как страната ще напусне ЕС, казват още инвестиционните консултанти.

Какво става след вота на доверие/недоверие

Ако мнозинството депутати оттеглят доверието си от правителството, започва да тече 14-дневен срок, в който друг кабинет - независимо дали от досега управляващата партия или от опозицията - да бъде одобрен от членовете на камарата на общините. Ако това не се случи, се провеждат предсрочни избори, като минималният период на изчакване е 25 работни дни.


Това означава, че ако Мей падне утре, избори може да има най-рано на 6 март. Във Великобритания се избягва провеждането на референдуми и избори по едно и също време, за да се избегне взаимното им влияние.

Никола Стърджън, премиерът на Шотландия, заяви, че процедурата за напускане на ЕС трябва спешно да бъде спряна и да бъде внесено в парламента предложение за нов референдум относно британското членство в съюза.


"Бюлетина с шанс да се остане в ЕС е единственият разумен вариант да се избегнат нечувани щети за икономиката и за перспективите пред бъдещите поколения. Това е и единственият начин в рамките на Обединеното кралство да бъде уважено демократичното желание на Шотландия да остане в Европа." Според нея Тереза Мей е пропиляла ценно време с отлагането на вота в средата на декември и че от месеци насам е било ясно, че тя се е насочила към унищожително поражение. "Не остана време за губене!"

Реакциите на бизнеса

"Всеки бизнес ще усети по-силно приближаването на напускане без сделка. Незабавно трябва да има нов план. Сега е моментът политиците ни да напишат история като лидери", призова Конфедерацията на британската индустрия.


"Това е колективен провал на нашите политически лидери. Броени седмици преди Брекзит сме изправени без сделка пред насочено към нас дуло на пистолет", предупреди бизнес сдружението Institute of Directors. "В момента ситуацията е такава, че ще напуснем на 29 март със или без сделка, а депутатите ни се държат така, сякаш разполагат с цялото време на света - как се предполага бизнесът да се подготви в цялата тази мъгла от объркване?"


"Нямаме думи, с които да опишем разочарованието, нетърпението и надигащият се гняв в бизнес средите, след като две и половина години гледаме това политическ овлакче на ужасите, което не дава признаци скоро да спре", реагира Британската търговска камара.

118 консерватори депутати са изоставили премиера си, сочи разбивката по партии. От 432 гласа против сделката за Брекзит 248 са на лейбъристи, 35 - на Шотландската национална партия и 5 са от независими депутати.

Малката Демократична юнионистка партия от Северна Ирландия, на чиято подкрепа в парламента се крепи правителството, обяви, че утре ще го подкрепи при вота на доверие. Против Мей ще гласуват лейбъристите и шотландските националисти.


Торите имат 317 депутати, северноирландските юнионисти - 10. Лейбъристите - 256, Шотландската национална партия - 35.


Вотът на недоверие е насрочен за 19 часа местно време в сряда.


Британските депутати отхвърлиха с рекорден резултат сделката за Брекзит (хронология до 00:00)

© Reuters

Първите реакции на Брюксел

"Със съжаление посрещам резултата от гласуването в Камарата на общините тази вечер. Призовавам Великобритания да изясни намеренията си възможно най-скоро. Времето почти изтече", написа в първата си реакция Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия.


"От страна на ЕС процесът на ратификация на Споразумението да оттегляне на Великобритания продължава. То е честен компромис и възможно най-добрата сделка. То намалява щетите от Брекзит за гражданите и бизнеса в Европа. То е единственият начин да се осигури напускането на Европейския съюз по ясен ред. (...) Проявихме креативност и гъвкавост през цялото време. Аз и председателят Доналд Туск демонстрирахме отново добра воля като предложихме допълнителни разяснения и уверения в размяната на писма с премиера Мей тази седмица.
С вота от тази вечер рискът за хаотично напускане на Обединеното кралство се увеличи. Макар да не желаем това да се случи, Европейската комисия продължава с подготовката на мерки, за да може ЕС да е напълно готов", писа още Юнкер.


"ЕС-27 ще останат обединени и отговорни, каквито бяхме по време на целия процес, и ще опитаме да намалим щетите, които Брекзит нанася. Ще продължим подготовката си за всички възможности, включително сценария "Без сделка". Този вот увеличи опасността от хаотичен Брекзит и макар да не желаем това да се случи, ще бъдем подготвени за този вариант. Ще продължим процеса на ратификация на споразумението, постигнато с британското правителство. Това споразумение е и остава най-добрият и единствен начин да се осигури спокойно напускане на ЕС", заяви говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Паундът се държи относително стабилно

Британската лира посрещна резултата от вота с относителна стабилност, вероятно защото брокерите от няколко дни насам знаят, че той ще е тежко поражение за премиера. Към 22 часа българско време паундът се бе обезценил с по-малко от половин процент до ниво около 1.28 долара за 1 паунд. Това е най-ниското ниво от началото на годината. Спрямо еврото британската лира струваше 0.895 лири. Тепърва пазарите преценяват последиците от това, че Тереза Мей бе подложена на историческо унижение от депутатите.


Обезценяването на лирата спрямо януари 2005 г., когато индексът на централната банка е с показател 100 единици.

© Reuters

Обезценяването на лирата спрямо януари 2005 г., когато индексът на централната банка е с показател 100 единици.

Какво следва

Мей поиска следващите действия за Брекзит да бъдат резултат на съгласието на големите партии. Но тонът на лидера на опозицията Джеръми Корбин бе толкова остър и категорично против това правителство, че идеята на премиера изглежда без шансове за реализация.


Ако Мей изгуби утрешния вот на доверие/недоверие, това означава най-вероятно предсрочни избори. Но е възможно преди това собственото ѝ правителство да се отрече от нея и изобщо да не се стигне до вота в парламента. Северноирландските юнионисти ще подкрепят кабинета на Мей, съобщи коресподентът на Би Би Си Лора Кюнсберг.

Протестиращите пред Уестминстър реагират на новината.


Британските депутати отхвърлиха с рекорден резултат сделката за Брекзит (хронология до 00:00)

© Reuters

"Ако е невъзможно да има сделка и никой не иска сделка, който ще има смелостта да назове единственото възможно решение?", коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Корбин поиска вот на недоверие

Това е катастрофално поражение за това правителство, каза Джеръми Корбин, и поиска вот на недоверие да бъде гласуван утре. Лидерът на Шотландската национална партия Иън Блекфорд каза, че депутатите му ще подкрепят лейбъристите.


Британските депутати отхвърлиха с рекорден резултат сделката за Брекзит (хронология до 00:00)

© Reuters

Мей поиска вот на доверие

Тази вечер парламентът не ни каза какво иска да одобри, каза Тереза Мей в първата си реакция. Правителството чу вота на парламента. Първо трябва да чуем дали имаме доверието на Камарата на представителите. Поради това потвърждавам, че депозирам молба за вот на доверие тази вечер, за да има време утре той да бъде дебатиран.


Ако парламентът ни даде доверие, правителството ще просължи в спешен план да потърси напредък по Брекзит с подкрепата на парламента, каза тя. До понеделник ще представим плана си как да продължим. Британците гласуваха за Брекзит и ги уверяваме, че ще бъде изпълнена волята им. Работата на правителството е да свърши точно това.

Депутатите отхвърлиха с рекордно мнозинство споразумението на Мей

432 гласа "против" срещу 202 гласа "за" - рекордно поражение за британски премиер. Мей губи с 230 гласа разлика, досега най-тежката загуба е била със 166.

Как се гласува в британския парламент

Депутатите, които искат да гласуват "за", отиват в помещенията отдясно на залата, а тези, които са "против" - вляво. Всяко лоби има по двама преброяващи гласовете, така че общо четирима души съобщават резултата на председателя на парламента Джон Бъркоу. Одобряващите броят и ще обявят консерваторите Уенди Мортън и Иън Стюърт, а за опозицията отговарят лейбъристите Вики Фокскрофт и Ник Смит


Гласуването отнема около петнадесет минути.


Ето как изглежда залата с депутатите, които ще гласуват с "не":

Хаосът около Брекзит може да доведе до куриозното развитие напускащите ЕС британци да гласуват за евродепутати. Как – четете тук.


Евроскептикът Джейкъб Рийс-Мог говори с проевропейски протестиращ пред Уестминстър.

© Reuters

Евроскептикът Джейкъб Рийс-Мог говори с проевропейски протестиращ пред Уестминстър.

Депутатите отхвърлиха поправката на Джон Барън, която даваше на Лондон право едностранно да прекрати "предпазната мрежа" за Северна Ирландия с 600 на 24 гласа - или с мнозинство от 576 души.


Започва гласуването за споразумението на Мей.

Мей няма да ходи в Брюксел утре

Тереза Мей няма планове да пътува в сряда до Брюксел, заяви говорителят на британския премиер. Ако тя изгуби днешния вот, както се очаква, Мей ще има само 3 дни, за да представи нов и по възможност подобрен вариант на споразумението. Въпросът е дали останалите 27 държави в ЕС искат това.

Най-тежкото поражение на премиер в последните 100 години – това показват прогнозите на основните британски медии за това колко депутати ще гласуват против споразумението на Мей. Досега тази "титла" принадлежеше на Рамзи Макдоналд. През 1924 г. 166 депутати гласуват против разследването срещу редактора на вестника на Комунистическата партия на Великобритания Джоузеф Кемпбъл за подстрекаване към бунт. Според различните преброявания днес, срещу Мей ще гласуват над 200 депутати.

Три от четирите предложени в закона за Брекзит поправки бяха оттеглени от вносителите - Джеръми Корбин, Иън Блекфорд от Шотландската национална партия и Едуард Лий от торите. Гласува се само по поправката на Джон Барън, но съдейки по силното "не" на депутатите, тя ще бъде отхвърлена.


Вотът за споразумението трябва да се проведе след минути.

Активността на референдума бе висока, резултът от него - ясен, отвърна Тереза Мей. 436 депутати гласуваха за активирането на чл. 50, който стартира процедурата по излизане, и само 85 гласуваха против. Сега парламентът е длъжен да изпълни волята на народа.


Мей, под аплодисментите на партията си, се придържа към досегашните си твърди мнения - няма смисъл от втори референдум; излизане без сделка ще бъде вредно за Великобритания; нейното споразумение е възможно най-доброто. Тя обеща при преговорите с ЕС да работи заедно с парламента. Досега кабинетът водеше самостоятелно подготовката за Брекзит и ролята на депутатите бе само да приемат или отхвърлят предложения им вариант.


Що се отнася до оставането в ЕС, припомня тя, на изборите през 2017 г. либералдемократите защитаваха тази позиция и ги подкрепиха само 7% от избирателите.


Британските депутати отхвърлиха с рекорден резултат сделката за Брекзит (хронология до 00:00)

© Reuters

Корбин поиска избори и нови преговори с ЕС

Лейбъристите ще гласуват против сделката, обяви лидерът на партията Джеръми Корбин. Той заяви, че при настоящия вариант на споразумението през декември 2020 г. (края на преходния период) Великобритания ще се изправи пред избора или да плаща, за да удължи преходния период, или да падне в "предпазната мрежа" за Северна Ирландия. (Обяснение за това как действа мрежата четете по-надолу).


Той се обърна и към европейските партньори с думите: "Ако парламентът отхвърли тази сделка, отварянето не преговорите не може и не бива да бъде изключвано".


Парламентарните избори ще бъдат най-добрия избор пред страната, ако сделката не мине тази вечер, каза още Корбин - думи, посрещнати с възгласи на недоволство.

Дебатите стават все по-емоционални, показват снимките, разпространени от пресслужбата на парламента.

Колко депутати подкрепят Мей

През предходните 4 дни на дебати в парламента се изясни на колко депутати от всички групи може да разчита премиерът, но те имат право да сменят позицията си в последния момент. В камарата на общините има 650 депутати, от които веднага като поддръжници се открояват около 100. Те са част от администрацията или са в ръководството на Консервативната партия и са длъжни да следват линията на правителството. Партията има 317 представители и се подкрепя от 10 депутати от Демократичната юнионистка партия от Северна Ирландия, които ѝ осигуряват работещо мнозинство от 13 души.


Засега ясна подкрепа за сделката за Брекзит са изразили само 47.


Против споразумението на Мей са 128, сред които и 39 депутати от собствената ѝ партия.

Лейбъристите и предсрочни избори

След като Мей спечели вътрешнопартийния вот на доверие през декември, торите нямат право да опитат да я свалят в идните 12 месеца. Лейбъристите обаче могат и лидерът им Джеръми Корбин се кани да внесе вот на недоверие, ако Мей понесе тежко поражение довечера. Ако Мей загуби и него, парламентът има 14 дни да избере ново правителство, преди предсрочните избори да станат задължителни.


Британските депутати отхвърлиха с рекорден резултат сделката за Брекзит (хронология до 00:00)

© Reuters

Може ли Брекзит да бъде отложен

Мей предупреди, че ако депутатите отхвърлят плана ѝ, е по-вероятно Брекзит да бъде спрян, отколкото страната да напусне ЕС без сделка. Какво означава това - не е ясно, след като в същото време тя и правителството ѝ настояват, че втори референдум няма да има.


В медиите се носят спекулации, че е възможно процесът да бъде забавен, макар че двугодишният срок, заложен в Договора за ЕС, изтича точно на 29 март. Според източници на "Гардиън" председателят на Европейския съвет Доналд Туск се готви да обяви, че "Денят Брекзит" ще бъде отложен за месец юли, веднага щом получи формална молба за това от Мей.

Какво е предпазната мрежа

Основният проблем, който предизвиква недоволство сред британските депутати, е т.нар. предпазен механизъм (или "предпазна мрежа") за ирландската граница. Това е решение за презастраховане, което би било приложено единствено ако между настъпването на Брекзит и края на преходния период не успеят да сключат партньорство, което би решило проблема по друг начин.


Тя предвижда Обединеното кралство да остане в "единна митническа територия" с Европейския съюз, мярка, която би ограничила възможностите на Лондон да договаря търговски споразумения с трети страни за голямо съжаление на привържениците на т.нар. "чист развод" с Брюксел. Освен това тя ще осигури на британската провинция различен режим от този в останалата част на Великобритания - недопустима ситуация за ирландските юнионисти, които вече заявиха, че няма да подкрепят споразумението.


Лондон и Брюксел се ангажираха да уредят ирландския въпрос в новото споразумение за условията на раздялата. Въпросът е как, след като Великобритания излезе от ЕС, да се избегне възстановяване на физическите проверки по границата между Ирландия и британския район Северна Ирландия, за да се запази мирното споразумение от 1998 г., сложило край на десетилетия кървави сблъсъци.

Споразумението трябваше да бъде гласувано още през декември, но тогава Мей призна, че няма да събере необходимите гласове в парламента, и отложи гласуването с надеждата, че наближаването на крайния срок и опасността от Брекзит без сделка, ще принудят членовете на Камарата на представителите да я подкрепят. До последната секунда ще бъде неясно дали тя ще събере подкрепата на 318-те депутати (от общо 650), нужни, за да прокарат споразумението в Уестминстър. Какви са възможните сценарии вижте тук.


Британските депутати отхвърлиха с рекорден резултат сделката за Брекзит (хронология до 00:00)

© Reuters

Ключови думи към статията:

Коментари (335)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Друм бун!😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Айде да залагаме:)
  Аз казвам, че ще приемат споразимението на Мей.

 3. 3 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Няма да има брекзит. Чудят се как да останат без да изглеждат смешни

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 4. 5 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Това да не е нов жанр в журналистиката?

 5. 6 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Любопитно

  Фиш и чипс взехте ли?

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 6. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Брекзит без сделка означава, беди за всички нас, и почти сигурно разделение на Великобритания на отделни страни. Англия и Уелс заедно, но другите?!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 7. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#5] от "velvoofell":

  Кое, ”На живо” ли? Много се използва от немските и френските медии например и точно така си се казва. Англоезичните му викат май Лайф тикер или нещо подобно. Според мен е полезно нещо, дава добра хронология.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 9 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2599 Неутрално


  Мисля, че в момента има само една дума, която характеризира положението по политическите върхове във Великобритания - ХАОС !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 9. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Брекзит без сделка означава, беди за всички нас, и почти сигурно разделение на Великобритания на отделни страни. Англия и Уелс заедно, но другите?!
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf


  Ти за себе си какви беди очакваш ?

 10. 11 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Тези направо ми пълнят душата, като ги гледам какви са объркани. 😁

 11. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  До коментар [#2] от "dma12587967":

  Ами залагай, William Hill дават 1/12, т.е., ако сложиш 1000 пандура, ще спечелиш 12 000...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 12. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4683 Неутрално

  Де факто споразумение няма. Споразумението на Мей е отлагане на Брекзит с две години, през които ще се преговаря за споразумение. Това е вторият най-добър вариант след No Brexit!

 13. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2869 Неутрално
 14. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Любопитно

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Как ще се отрази на цените на дестилатите? Дали ще тръгнат нагоре или ще имат преференциални цени за
  износ за ”второ направление” (предполагам, че първо ще е британската общност)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 16 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Англичаните изкупиха евтините пакети по Банско и слънчака. А и винаги ще са в ролята на тъпото дете в класа- сочено за лош пример. Така че бедите май не са чак такива беди. А и хората ще преосмислят пряката демокрация 😉

 16. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5526 Весело

  Да превключим на шоуто...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 18
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 18. 19 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Любопитно

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Беди за всички нас...
  Защо така реши, че можеш да говориш от името на всички нас?

  Модератора е неадекватен!
 19. 20 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Изглежда , че е дошло време самоувереното поведение в света на "Гордия Албион " да премине
  В невъобразим ХАОС след така пропагирания Брекзит.
  Като краен резултат се очакват потресаващи трусове в икономиката , политиката и финансите
  на Великобритания ! ! !

 20. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 21. 22 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Гласуват за първи път сделката, Дневник.Не за втори.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 22. 23 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Каква драма, с елементи на разсъждение.

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 24 Профил на morev
  morev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Споразумението няма да мине. Това ще развърже ръцете на Мей и Брекзит изобщо няма да се състои. Не юни. Не и докато има ЕС.

 24. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Тоя Корбин е пълна скръб.

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#3] от "angevins":

  "Няма да има брекзит. Чудят се как да останат без да изглеждат смешни"
  =================
  Не могат да останат, без да изглеждат смешни.
  Смешни са си.

  Еретик
 26. 27 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Весело

  Добре, че не живея там! Нищо не губя.😁😏

  reductio ad absurdum...
 27. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Българските студенти и стотиците хиляди сънародници, работещи на Острова, няма да спят тази вечер, както и тези, с износ към Великобритания, вкл. и такива, като производители на изделия от карбонови нишки, махагон и още нещо...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 28. 29 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Кво беше това викане, тези хора са ми от друга планета. Като на пазар за добитък.

 29. 30 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#21] от "aleks ivan":

  Тогава ще стане The United Kingdom of England and Wales. А ако съборят кралицата може и United Republic of England and Republic of Wales

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 30. 31 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Залагам едно пени, че депутатите ще приемат сделката с Европа.

 31. 32 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Любопитно

  Пицария в Източен Лондон, с промоция 25%, за който е против "Брекзита". Промоцията е от днес, до 29 март.

  reductio ad absurdum...
 32. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 33. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#32] от "Divi filius":

  След това ще пуснат същата промоция по случай възстановеният суверенитет и светлото бъдеще.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 34. 35 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Този дебат излезе голям сеир. Самите британци не знаят какво точно искат, нито техните депутати.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 35. 36 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#29] от "zxp53317185":

  Така реагира и един традиционен касапин, когато българи попитат за цяло шиле

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 36. 37 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Прост, по-прост, британец.
  —цитат от коментар 18 на praseta_mezeta  Е, не така ...
  В последно време стана модерно във форума, всеки да обижда британците, че видите ли, били прости . Това не ез така . Ако бяха прости, нямаше да имат икономиката, културата, образователната система, правосъдната система, нивото на спорта, жизнения стандарт и международния авторитет .
  Съвсем друг е въпросът, че не обърнаха сериозно внимание на референдума от 2016 година, с което допуснаха да бъдат манипулирани една част от обществото, заради което всички днес патят и, ако осъществят Брекзит ( все още се съмнявам ), патилата им ще се умножат .
  Е, това не значи, че са простаци, по-скоро става въпрос за недоглеждане и наивност в дадения момент .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 37. 38 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Че няма да приемат сделката вече е ясно. Но това всъщност увеличава вероятнодтта брекзит изобщо да не се състои. Букмейкърите дават над 60% за нов референдум.

 38. 39 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Няма да се учудя ако Мей подаде оставка, за да запази торите на власт..Nasty party са те...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 39. 40 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До 20 минути ще е ясно...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 40. 41 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Никак не ми е жал за бившите и настоящи колонизатори и робовладелци наричани в днешно време капиталисти.
  Но при всички положения е по-добре да са вън от зловредния ЕС.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 41. 42 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 527 Весело

  Да си припомним и една класика

  https://m.youtube.com/watch?v=daB7np-RtOM

  WTF is Brexit?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 42. 43 Профил на pjc10590831
  pjc10590831
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Слушам Ел Би Си радио - гласуването започна

 43. 44 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#25] от "EU defender":

  Корбин не знае какво иска.Отдавна трябваше да е послушал членовете и симпатизантите на партията и да е позиционирал лейбъристите против Брекзит и За нов референдум.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 44. 45 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Аз си мислех , че нашия парламент е цирк, а гледах 20 минути и загубих ума и дума.
  тези въобще как са били част от ЕС
  Колкото по бързо се разкарат , толкова по-добре

 45. 46 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Тука има - тука нема...
  Струва ми се, че нито Брекзит, нито Мей ще я има.

 46. 47 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#43] от "pjc10590831":

  Фараж ще вие като линейка като отложат Брекзит Дей..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 47. 48 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#45] от "001":

  Английският парламент е класика.Просто не си свикнал на такъв тип парламент.Супер интересно е да се гледат.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 48. 49 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5323 Весело

  Няма да излязат докато не мине гласуването каквото и да е.

 49. 50 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Тука има - тука нема...Струва ми се, че нито Брекзит, нито Мей ще я има.
  —цитат от коментар 46 на Котаракът на Шрьодингер


  Мей не ми изглежда убедителна - основната и теза е чи парламента трябва да зачете вота на народа и че без сделка било много лошо за англичаните в ЕС и за тия в ЮК. Но тук се обсъжда дали тая сделка е добра, а не брексхита като цяло. Лейбаристите са против и искат нови избори...

 50. 51 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Гледам на живо парламента и се надявам Тереза Мей да спечели гласуването за споразумението, защото иначе става страшно. Има реална опасност този троцкист Корбин да стане премиер и тогава, това ще е края сега съобщават резултатът, който чакаме цял ден

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 51. 52 Профил на Борис Христов
  Борис Христов
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Страната трябва да напусне Европейския съюз в 01:00 часа българско време на 30 март тази година. Ако това се случи, без да има споразумение с ЕС - тоест, Брекзит без сделка - всички връзки на Великобритания с континента ще отпаднат буквално в рамките на нощ, което ще хвърли в хаос транспорта, търговията и статута на обикновените хора, които живеят от двете страни на Ламанша.
  #Дневник, казвате интеграционен период до края на 2020 няма?

 52. 53 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Весело

  Цирк, цирк...

  Labour's Tulip Siddiq defied doctors' advice and postponed her caesarean section by two days so she can take part in the critical vote on Theresa May's deal on Tuesday, when she will be pushed through the voting lobby in a wheelchair by her husband.

  😂😂😂

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 53. 54 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Най ме кефи спикерът на парламента.

 54. 55 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#9] от "niksan1":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Колосален ХАОС!Островните тикви не са наясно със себе си какво точно искат и само дразнят ЕС със своето поведение ,а компаниите на Острова се чудят какво да правят ..............

 55. 56 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#45] от "001":Английският парламент е класика.Просто не си свикнал на такъв тип парламент.Супер интересно е да се гледат.
  —цитат от коментар 48 на Noise


  Винаги е интересен, театър на прекрасен английски,

 56. 57 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#35] от "andreas_hofer":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Пълни идиоти са тези депутати!

 57. 58 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Никак не ми е жал за бившите и настоящи колонизатори и робовладелци наричани в днешно време капиталисти.
  —цитат от коментар 41 на Taiga


  Тук се говори за Британия, не за Рашата.

 58. 59 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#54] от "galapagas":

  Джон Бъркоу.. Уникален!Много е готин.Торите искаха да го свалят на два пъти тази година.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 59. 60 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 361 Неутрално

  От това което гледах, Мей губи гласуването и тези ще продължат да са пазарят следващите дни като ....
  Те се мислят за Велики и не могат да си представят, че техните условия не са закон за ЕС

 60. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  До коментар [#9] от "niksan1":

  ХАОС
  =======
  Какъв хаос, бе готин..... това е последния филиз от западната ви демокрация.....
  Гледай и се наслаждавай.....

  Bukalemun
 61. 62 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1107 Неутрално
 62. 63 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2752 Весело

  До коментар [#21] от "aleks ivan":

  мечтата да делите държави ... комична става

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 63. 64 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 361 Весело

  [quote#56:"."][/quote]

  Досега си мислех , че най голямата пародия е американското шоу Кеч,
  а след видяното от британския парламент, вече не съм сигурен

 64. 65 Профил на pjc10590831
  pjc10590831
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#47] от "Noise":

  Хаха, засмя ме, да, той замина за Брюксел тази вечер, резултата скоро ще го обявят

 65. 66 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Как играе дамо паунда на паарите, Някои ще почерпят синът ми каза, ч е са шортнали здраво...

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 66. 67 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#56] от ".":

  Да.Има една реч на Кенет Кларк за Брекзит.Уникална!!

  След малко ще има : Ди айс то дъ райт, дъ ноус то дъ лефт...Дъ ноус хав ит.Дъ ноус хав ит...,😁

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 67. 67 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2752 Весело

  До коментар [#23] от "EU defender":

  драма е "разсъждение" употребено от автора ти

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 68. 69 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  огромна разлика против Мей 230 ралика . Да си ходи...

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 69. 70 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2752 Любопитно

  До коментар [#30] от "Kiril":

  а джамахирия не е ли по близко

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 70. 71 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2752 Любопитно

  До коментар [#40] от "Noise":

  още ли мислиш , че си прав?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 71. 72 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За всички е ясно, че Брекзит няма да се състои. Което е победа за здравия разум. Последиците за кралството обаче са сериозни. Години ще са нужни за да възстановят отново загубения си авторитет. Сбирщина от клоуни, на това прилича добрата стара Англия в момента.

 72. 73 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Любопитно

  "Окончателното гласуване беше 202 за и 432 против." Спутник

  reductio ad absurdum...
 73. 74 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2679 Весело

  Мдамммммм, Войводино очевидно се е попренесло в британския парламент....шоуто е на това ниво, а Тереза Мей очевидно е в ролята на командоса....

  Мараба, С-ДС доносници!
 74. 75 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Красота!
  Не искам да съм британец...

 75. 76 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Още през 2016 година казвах, че в последния момент събитията ще се развият така, че Брекзит няма да се състои. Тогава ми се смееха, а сега лицата им са с цвят на пепел.

 76. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 78 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#71] от "дерибеев":

  Ами всичко отива точно в посоката и по реда който предвиждам от 2 месеца..Преди 2 месеца изглеждаше немислимо, сега е много вероятно.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 78. 79 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Весело

  Бай, бай Тереза!
  Но какво правим занапред Обединено кралство???

 79. 80 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  И тия били джентълмени, това повече ми прилича на цигански катун, който не знае какво иска. Всички останали в Европейския съюз деликатно им намекват че трябва да си омитат крушите по най- бързия начин, те се назландисват на прага и поставят нови и нови условия, забъркват кашата до максимална степен, като последователно омотават всички юридически клаузи така че хем да са отвън хем да са вътре, а когато окончателно напуснат след тях да останат само руини. Би трябвао в Европа това да им е пределно ясно, но не знам !

 80. 81 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#76] от "Vorknkx":

  Не бързай! Отчитай променливите. Мей поиска вот на доверие. Сещаш ли се каква е гаврата в случая?

 81. 82 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Мей буквално я смазаха.Би трябвало да подаде оставка.В края на краищата това и беше работата последните 2 години и се провали с гръм и трясък.Лейбъристите сигурно ще вкарат вот на недоверие и най-вероятно ще се гласува утре или вдругиден.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 82. 83 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Любопитно

  Корбин иска вот на недоверие на Мей!

  reductio ad absurdum...
 83. 84 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1423 Весело

  Путин е виновен!

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 84. 85 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  Е, вече е факт - споразумението не мина ! С голямо мнозинство ! Сега британците трябва да си отговорят на въпроса какво искат и накъде продължават ! Този път сериозно ! И като са сигурни какво представлява ЕС !

 85. 86 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2679 Весело

  На живо: Британските депутати отхвърлиха с рекорден резултат сделката за Брекзит
  *********************************

  Лошо няма, ще излязат от ЕС без сделка. Така комедията ще е пълна. А когато комедията се окаже прелюдия към драма, разбира се, Путин пак ще е виновен за всичко .

  Мараба, С-ДС доносници!
 86. 87 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#80] от "dorn":

  Джентълмени? Пред някои от тези джентълмени дори и Боко изглежда адекватно, а това никак не е лесна работа. Парламента на великата Британия изглежда повече на селска кръчма, отколкото на това, което трябва да бъде.

 87. 88 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Ясен Беше резултата. Бичето с ромите блъска скалата. На скалата нищо й няма, бичето става вече само за кайма

 88. 89 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  До коментар [#78] от "Noise":

  малко остана. ако стигна до Лондон , питието от теб. след март разбира се

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 89. 90 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Честито!
  Вземайте пуканките и гледайте!

 90. 91 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#82] от "Noise":

  Чети статията де...

 91. 92 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Да.Корбин вкара вот на недоверие.Е тук вече е сложно.Ако ДЮП не подкрепи Мей, следват нови избори.Но по-скоро вотът няма да мине.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 92. 93 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Интересно ми е как ли е гласувал Денис Скинър, той е депутат от лейбъристите от1970 . Гласувал е за влизането на ОК в ЕС, за приемането на всички договори за разширение, за провеждане на референдума, борил се е против тачеризма, а сега вижда как се сгромолясва целия британски европейски проект....

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 93. 94 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Мей не можа да овладее положението. Явно за британците търговията в Европа е нещо много важно.

 94. 95 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Мей е пътник, съжалявам защото се потъпка избора на демокрацията.

 95. 96 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#89] от "дерибеев":

  Естествено.С най-голямо удоволствие, но мисля че ще е от теб.Няма да има Брекзит на 29/03 и ще има втори референдум.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 96. 97 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#92] от "Noise":

  Мей поиска вот на доверие. това е сложното...казах ти да четеш статията...на живо е...

 97. 98 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 759 Весело

  Напълно очаквано. Брексит реално скоро няма да има, за ужас на путинистите и червенотиквеничковчетата, които още на 16 юни 2016, веднага след референдума започнаха да го сънуват...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 98. 99 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#91] от "Велков":

  Хах, не погледнах ъпдейта..Сори..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 99. 100 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  До коментар [#76] от "Vorknkx":

  той вече се състоя

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK