Контраразузнаването проверява "Алтернатива за Германия" за екстремизъм

Томас Халденванг, директор на Службата за защита на Конституцията.

© Reuters

Томас Халденванг, директор на Службата за защита на Конституцията.Контраразузнаването е започнало проверка на антиимигрантската и евроскептична партия "Алтернатива за Германия", която да установи дали политиката на националистите нарушава конституционните норми за недопускане на екстремизъм.


Томас Халденванг, директор на Службата за защита на Конституцията BfV, обяви, че основната опозиционна партия в Германия е "случай, който трябва да се провери". Но засега това не е пълномащабно разследване на организацията.


В основния закон на Германия има строги изисквания за борба с екстремизма, на основата на които може да се извършва проверка, разследване, следене и дори забрана на крайно леви или крайно десни партии. BfV е проверявала в миналото други политически организации, но по принцип тази практика не е често прилагана.
"BfV разполага с предварителни сигнали, че политиките на "Алтернатива за Германия" са насочени против демократичния конституционен ред. Но те не са достатъчно концентрирани, за да използваме в наблюдението ѝ методи на шпионажа", обяви Халденванг на пресконференция в Берлин, цитиран от "Ройтерс".


Предшественикът му Ханс-Георг Маасен беше отстранен след обвинения, че симпатизира на крайната десница. AfD попадна за пръв път в Бундестага на федералните избори през есента на 2017 г. и днес присъства в парламентите на всичките 16 провинции на федералната република.


Според Халденванг службата му се интересува по-специално от младежката организация на партията, както и от "елементи", приближени на регионалния партиен лидер Бьорн Хьоке и свързани със структури, които BfV вече е категоризирала като екстремистки.


"Който проявява дискриминация срещу хората на базата на техния произход, е расист и националист. Части от AfD заслужават контраразузнаването да се заеме с тях", написа в профила си в "Туитър" външният министър Хайко Маас. Той приветства началото на проверката, но допълни, че "само с наблюдаването им проблемът няма да се реши - преди всичко трябва да се справим с "Алтернатива за Германия" обективно и с политически средства".


Александер Гауланд, един от лидерите на AfD, коментира новината с думите: "Абсолютно ясно е, че това решение на BfV е погрешно. Също толкова ясно е, че ще предприемем правни действия срещу него".


Това не е единствената подобна проверка срещу партията. През септември ръководството на провинция Тюрингия обяви, че ще провери дали местната структура на партията не преследва антиконституционни цели. По същото време службите за сигурност на Долна Саксония и Бремен също обявиха, че следят действията на младежките организации на AfD в района заради подозрения за връзки с екстремистки структури.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK