Какво (не) променят 5G мрежите тази година

Американската компания "Куалком" представя 5G мрежата си в Лас Вегас.

© Associated Press

Американската компания "Куалком" представя 5G мрежата си в Лас Вегас.Избори 2022

В началото бе словото. После дойдоха текстовите съобщения. След тях тръгнаха интернет и данните, които пристигнаха по-бързо от очакваното." Ако изследовател на мобилните комуникации реши да напише Библия за тях, това би било логичното начало. Зад всеки глагол във въображаемия пасаж стои по едно от четирите поколения мобилни мрежи, които човечеството познава и които му дадоха възможност да говори, да пише, да ползва интернет и (по-късно) да го прави с неподозирана скорост.


Петият глагол ще промени света. Но няма да го направи така, както Европа, САЩ или Китай очакват. Някои говорят за "технологична студена война" между Вашингтон и Пекин. Други - за "световна купа на телекомите", както написа Би Би Си преди няколко месеца. Китай, който изоставаше в състезанието за предишните мрежи, не иска да повтаря тази грешка и от 2013 г. работи, за да я поправи, пише "Файненшъл таймс". Заради тестовете със свръхбързата мрежа много западни медии заговориха за "годината на 5G", която може да даде развръзката на надпревара на три континента.


Всъщност малко неща ще се променят тази година заради новото, шумно рекламирано поколение мрежи. Държавите, които се надпреварват за първенство в него, също може да останат разочаровани, смята експерт, с когото "Дневник" разговаря.


Още от същото, но по-бързо
Петото поколение мрежи, което би трябвало да предизвика революция в интернет на нещата и умните градове, да даде възможност за масово автономно (и дори дистанционно) шофиране и да промени представата за работа с големи потоци от данни, вече над година е голямата звезда на технологичните изложения. (Какво всъщност ще е по-различно с 5G и защо е нужна мрежата, четете тук.)


Тази година бе по-различно - на CES 2019 в Лас Вегас всички демонстрации бяха в момент, когато американският гигант "Върайзън" пуска в домовете в САЩ безжична "5G" услуга, а паралелно с AT&T прави тестове в редица градове; и повечето европейски телекоми имат такива (само преди 3 дни А1 направи такъв тест в австрийския град Гмюнд). Китайската "Хуауей" и OnePlus се състезават със "Самсунг" (единствената показала свой прототип на CES) и други по света кой ще пусне на пазара първия телефон, поддържащ 5G. Някои, като "Епъл", вероятно ще чакат това да се случи догодина.


"Вече не е нужно да искам от вас да си представяте 5G," каза наскоро президентът на "Куалком". Американски, европейски и азиатски компании рекламират постонно тестове и демонстрации в центровете на големите градове (при "Ти-Мобайл" става дума за поне 30 в САЩ), започващи още тази година. Покрай задържането на финансовия директор на "Хуауей" в медиите изпъкна и темата, която е в дневен ред за Вашингтон и Пекин от известно време - надпреварата "кой ще е първи" - и която подтиква и двете страни да побързат с разгръщането на мрежите си.


Всъщност в началото услугата, която ще могат да ползват потребителите, ще е просто още от същото. AT&T бе критикувана в САЩ, че разновидност на сегашния 4G стандарт LTE се опакова с термина 5G Evolution и се продава като пето поколение. За градовете, където ще се правят тестове, покритието тази година ще е само в центъра, извън който ще е недостъпно за жителите и ще се разпростира постепенно. Демонстрациите, направени на CES, вече бяха описани от някои експерти като "посредствени".


Дейв Вандерваал от "Ел Джи електроникс" обявява по време на изложението CES 2019, че компанията му ще е сред първите, предложили 5G телефони на американския пазар тази година.

© Associated Press

Дейв Вандерваал от "Ел Джи електроникс" обявява по време на изложението CES 2019, че компанията му ще е сред първите, предложили 5G телефони на американския пазар тази година.


Случващото се в сектора през 2019-а, каквото и да говорят телекомите, "няма да е много значимо за живота на хората," каза в разговор с "Дневник" Уилям Уеб - бивш директор (2003-2011 г.) на отдела за технологични ресурси към британския телекомуникационен регулатор "Офком", а днес - главен изпълнителен директор на консултантската компания Webb Research Limited и на други консултантски и благотворителни организации. . Вероятно единственото изключение ще е т. нар. "фиксиран безжичен достъп" с 5G скорост, предлаган в САЩ, но той не е мобилна услуга. Няма да има и много 5G телефони - първите вероятно ще са с 200-300 долара по-скъпи от обичайните и няма да станат масова покупка преди 2020 и 2021 г., добавя той.


Все пак ще дойде момент, когато капацитетът на новите мрежи ще нарасне - повече данни ще се прехвърлят по-бързо, добавя той. "Това, което хората наистина ще забележат, ще е интернет на нещата. Вече се случва с "умни" измервателни устройства например. От кошчета за боклук до сензори за паркиране или за нуждите на земеделието, различни свързани устройства ще станат по-евтини." Този преход обаче ще отнеме време.


"Мрежата ми е по-добра от мрежата ти"


Един от изтъкваните проблеми за изграждането на 5G мрежата е нужният огромен брой базови станции, но не той е най-големият проблем, а бизнес моделът. Подготовката за бъдещата 5G индустрия не носи особени ползи за телекомите. "Приходите не растат, нито новите абонати. Цените, които хората плащат, или са статични, или малко намаляват, а с тях - и приходите. Това се случи и с идването на 4G. Операторите мислеха, че (мрежата) ще е нещо понече от 3G, но клиентите това не ги интересуваше и телекомите започнаха да предлагат новата услуга на цената на старата," каза Уеб.


Защо тогава големите оператори насърчават 5G истерията с гръмки изявления, ако все още нямат кой знае какво за предлагане? Много телекоми вярват, че мнозина ще гледат по-благосклонно на тях, ако развиват нова технология, заради възприятието, че именно те са най-напредналите. "Наричаме го "право да се хвалиш" - да кажеш, че "мрежата ми е по-добра от мрежата ти", дори да не е от полза." Вероятно в САЩ хората може да са по-убедени от такива маркетингови твърдения, там и последната дума на техниката е важна; в Европа този въпрос никога не е бил от подобно значение. "Но се прави и за да бъде убеден бизнесът да се заинтересува от 5G и да бъдат намерени допълнителни приходи за тази индустрия. Най-малкото да вдигаш шум не струва много пари."


В някои случаи тази стратегия работи. "Ауди" например сключи с (не толкова гръмогласната) "Ериксон" партньорство за 5G тестове в автозаводи. Южна Корея създаде група от 19 компании и организации за внедряване на мрежата и съвместими с нея технологии в производството. Рутери и дронове, управлявани с тази технология, пък бяха показани в Лас Вегас.


Първата 5G връзка с холограми и тестът ѝ с участници в градовете Манчестър и Нюбъри. На снимката капитанът на женския отбор по футбол "Манчестър Сити" и на националния на Англия Стеф Хутън участва в разговора с 11-годишната Айрис, която е нейна почитателка.

© Associated Press

Първата 5G връзка с холограми и тестът ѝ с участници в градовете Манчестър и Нюбъри. На снимката капитанът на женския отбор по футбол "Манчестър Сити" и на националния на Англия Стеф Хутън участва в разговора с 11-годишната Айрис, която е нейна почитателка.


Опасности в ядрото


Като всяка нова технология и тази крие рискове. Свързаният с 5G е в ядрото на мрежата, с което са свързани всички нейни клетки. Разликите в структурата ѝ, сравнена с 4G, могат да създадат проблеми - не защото тя е по-малко сигурна по принцип, а защото е различна и ще отнеме време да се намерят пропуските и уязвимостите, които зложелатели биха могли да използват.


Разговорът за рисковете неизбежно прелива в разговор за Китай, връзката между чието правителство и базирани в страната технологични гиганти притеснява не една западна столица. Консултантът не смята, че компаниите от Китай създават риск сами по себе си. "Мисля, че всяка мрежа на "Ериксон", "Нокия" и "Хуауей" ще има вградени рискове и никоя няма да е по-добра от друга. Рискът е в това дали китайска компания може умишлено да остави подобни уязвимости - със сигурност, ако искате, може лесно да го направите и с 4G, и с 5G. Дали китайците биха? Само службите за сигурност знаят отговорите. Но ако не разбирате динамиката на китайската държавна система, не можете да знаете това."


Не всички споделят това мнение. Службите във Великобритания, Франция и Германия предупреждават, че компании като "Хуауей" могат да създадат рискове за сигурността чрез телеком оборудване (на чийто пазар те са лидери за миналата година). Същото се случва в други (освен Великобритания) държави от общността на "Петте очи" (например Австралия и Нова Зеландия) и Япония. Обратно на Стария континент водещи телекоми са предпазливи в работата с "Хуауей" - "Оранж" наскоро обяви, че няма да използва оборудване на китайската компания в мрежата си от съображения за сигурност. В коментар за "Блумбърг" журналистът Алекс Уеб добавя, че притеснението би нараснало още повече, ако компаниите мислят за уязвимостта отвъд мобилните телефони към сегмент, който с разгръщането на 5G ще става все по-важен: свързаните фабрики.Изборите, които прави Европа за мрежата си тази година, може да повлияят и по друг начин на 5G индустрията. Най-малкото, ако "Хуауей" на практика бъде прогонена от пазарите на оборудване "в по-голямата част от света", от това ще спечелят "Ериксон" и "Нокия" - ще продават там, където "Хуауей" действаха, смята Уиляб Уеб. "Конкуренцията ще намалее, а цените, които те могат да предлагат, ще са по-високи."


"Безсмислена" война на мрежите?


Китай действително разгръща по-бързо мрежата си заради натиска от правителството, целящо Пекин да се покаже конкурентен пред другите държави в момент, когато 5G индустрията още не печели. "Някои ще кажат, че това е търговско преимущество. Според мен нещо дава търговско преимущество само ако е полезно. Изградите ли нещо, което не е полезно, не печелите, колкото и да е добро. А може и да сте загубили пари. Така беше и с "Конкорд" - бе толкова бърз, но не даде нищо на французите и британците. Американците се справиха добре, защото не се разсейваха с високи скорости. Ако се върнем на примера на 5G, други страни може да се съсредоточат върху интернет на нещата, докато Китай изгражда мрежата си, и това да им е по-полезно," коментира Уиляб Уеб. Освен това, дори Китай да се разгърне бързо, "Епъл" и "Самсунг" "ще останат тези, които доставят телефоните на китайския пазар", добавя той.


Колко решаваща тогава е "войната на мрежите"? "Не мисля изобщо, че това е важно. Технологията за мобилните телефони е разработена само от няколко компании. ако видите доставчиците на оборудване, има само три - "Ериксон", "Нокиа" и "Хуауей". Ако видите устройствата, има два огромни огромни доставчика - "Епъл" и "Самсунг". Чиповете са на компании като AMD и "Куолком", но могат да се правят навсякъде. Това няма значение и не е свързано с въпроса колко бързо дадена страна ще разгърне 5G. Така че ако Китай разгърне бързо 5G, все още ще използва устройства на "Самсунг" и чипове на същите компании. Не мисля, че бързащата компания ще промени динамиката на индустрията на доставките."


Въпросът е дали 5G мрежата дава на дадена страна възможност за производителност, която да ѝ позволи да оформя индустрията и да получи допълнителни преимущества. "Вероятно не," смята Уилям Уеб и в подкрепа на тезата си казва, че повечето от нововъведенията в телекомуникациите са дошли на много начално ниво за гласови и текстови връзки. Видеото и други допълнения увеличиха скоростта, но не и производителността... Лидерството в 5G е нещо, за което се притесняват много политици, но не съм виждал свестен аргумент защо това е важно."Изостава ли Европа


Тук е мястото и на аргумента, използван от Европа в сектори като мрежите и изкуствения интелект. Първото разгръщане ще върви с бъгове, грешки и пропуски, което е хубаво други да направят, за да се пестят време и ресурси. По-бързата работа със смартфоните ще е само върхът на айсберга за обикновените и индустриалните потребители, когато броят на свързаните устройства нарасне в пъти, и Европа може да надгражда в това поле, като внимава за всички досега допуснати грешки.


Каквато и да е истината, Китай и САЩ се държат така, сякаш залогът във войната е голям и постоянно сочат с пръст (направи го и директорът на "Хуауей" за Западна Европа Винсент Пън) с аргумента, че тя "трябва да навакса". Но изостава ли Старият континент?


"Със сигурност не вдига толкова шум", казва Уилям Уеб. "Операторите в Европа не говорят толкова публично за плановете си. Не са толкова агресивни, колкото в САЩ и Китай." Това не означава, че те непременно са "назад" с изграждането на мрежата, а и могат да наваксат бързо - честотният спектър за 5G е разпределен, телекомуникационното оборудване е достъпно и може да се набави във всеки момент, продължава консултантът. "Затова не виждам голям риск - ако Китай разгърне 5G в следващата година и това се окаже хубаво, мисля, че европейските оператори просто ще ускорят плановете си и така или иначе ще го направят в следващите 6 до 12 месеца."


Кандидат-лидерът


Нищо от казаното не успокоява САЩ, които виждат предимство за технологичните си гиганти (и съответно за страната си) в неотдавнашното лидерство в 5G, нито променя шансовете на Китай за първенство (с всички потенциални, макар и не задължителни ползи). В интервю бившият председател на най-големия китайски телеком "Чайна мобайл" Вън Дзиенджоу описа напредъка на Китай по пътя от 1G (обикновения телефонен сигнал) до 5G като "процес от нещо към нищо, от голямо към малко, от силно към слабо".


"Азиатско-тихоокеанският регион" е логичният първенец, ако трябва да се търси победител в надпреварата, смята Уеб. "Това ще включва Китай, Япония, Южна Корея, Сингапур, Хонконг. Става дума основно за държави с правителства, което може да направлява индустрията, каквито са китайското, корейското и сингапурското. В по-малка степен е така в Япония, но тя винаги е приемала бързо нови технологии, когато вижда, че си струва. Какво ще стане със САЩ, не е толкова ясно, може би ще се съсредоточи върху фиксирани безжични услуги. И после ще дойде останалата част на света."


И в Азия обаче големите изненади в сферата едва ли ще са тази година. Първата вероятно ще е в Япония, която се надява да очарова света с 5G възможности за олимпийските игри.


След това ще са 5G услугите в Китай, които страната не смята да предлага преди 2020 г.; въпросът е в какъв мащаб ще са достъпни. Ако лидерството се смята за покритие във всички големи градове, Пекин може и да постави рекорд с национален обхват до 2023 г. "Историята показва, че (китайските оператори) надграждат много бързо", казва Томас Норен, който оглавява усилията на "Ериксон" за комерсиализация на 5G технологиите. След това действително ще дойде ред на въпроса как (и дали) китайските компании ще успеят да се възползват от новите възможности.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK