Къде сгреши Тереза Мей

Къде сгреши Тереза Мей

© Peter Nicholls, REUTERSВеликобритания сега наистина се е озовала в непознати води. Две и половина години след референдума за Брекзит и по-малко от 70 дни преди срока, в който Обединеното кралство законно се е задължило да напусне ЕС, британският парламент отхвърли с 432 срещу 202 гласа единственото споразумение, осигуряващо регулирано напускане на съюза - най-голямото парламентарно поражение за британско правителство от повече от век. При нормални обстоятелства всеки премиер, понесъл подобно унижение по основна политика, незабавно щеше да предложи оставката си или да свика избори. Само че обстоятелствата не са нормални.


Правителството на Тереза Мей днес ще се изправи пред вот на недоверие, който със сигурност няма да мине, понеже никой от собствените й депутати, нито Демократическата юнионистка партия (ДЮП) са готови да поемат риск от избирането на ляво правителство начело с Джеръми Корбин. Същевременно лидерството на Мей начело на торите не може да бъде оспорвано още 11 месеца според партийните правила. Така че един министър-председател, който очевидно вече няма доверието на кабинета си, на партията си и на парламента, ще остане на поста. Но в името на каква цел?


Великобритания е изправена пред криза и не е ясно дали Мей е част от проблема или част от решението. Картите, с които разполагаше, бяха лоши, но и тя ги изигра изключително лошо. Нейният подход при преговорите за Брекзит беше белязан от лоши решения, неяснота, увъртане и криворазбрана лоялност към своите. Тя задейства член 50 преди изобщо да има каквато и да било представа какво иска от преговорите или някаква ясна представа по какъв механизъм ще стане всичко. Мей прахоса два от 24-те месеца за преговори, като хазартно заложи на избори, които се надяваше да й донесат увеличено парламентарно мнозинство, а вместо това остана с правителство на малцинството, подпирано от ДЮП. Едва през септември миналата година тя предложи някаква своя визия за бъдещите отношения с ЕС. Но нейният План Чекърс се оказа мъртвороден, отхвърлен както от голяма част от нейната партия, така и от Брюксел.
Политическата тактика на британския премиер допринесе за загубата на доверие. Брюксел преговаряше прозрачно, публикувайки подробни документи, които разясняваха европейската позиция, и беше откровен за потенциалните негативи и отстъпки. В резултат успя да изгради консенсус сред 27-те държави членки. Обратно, Мей беше потайна и уклончива, криейки важни подробности от министрите си. Тя не се постара да постигне консенсус, отказвайки да протегне ръка на другите политически партии, регионалните администрации, компаниите и синдикатите. Всъщност на моменти изглеждаше сякаш премиерът с всички сили се стреми да подклажда разделение. Критиката й срещу "гражданите на нищото" беше възприета като атака срещу онези 48 процента, които гласуваха за оставане в ЕС. Затова нейните призиви напоследък за национално единство звучаха неубедително.


Най-голямата грешка на премиера обаче беше


отказът й да бъде честна към обществото.


Тя упорито не признаваше направените отстъпки в процеса на излизане от ЕС и подклаждаше нереалистични очаквания. Преди една година тя все още настояваше, че окончателна сделка за бъдещите отношения ще бъде договорена преди напускането през март. Фактически преговорите щели да започнат едва след като сме били излезли. Тя постави поредица "червени линии" в речта си на партийната конференция през октомври 2017 г., включително изключвайки каквато и да било бъдеща роля за Съда на ЕС без консултации и явно без разбиране за последиците.


Мей настояваше чак до публикуването на нейното проектоспоразумение, че може да постигне двоен успех, плод на фантазия - митническо споразумение, което ще даде възможност на Великобритания да се радва на безпрепятствена търговия с ЕС и в същото време да може да договаря собствени търговски сделки, макар мнозина да предупреждаваха, че това е невъзможно. Тя твърдеше, че "без сделка" е по-лошо от лоша сделка, когато за всички беше очевидна печалната истина, че Великобритания е неподготвена за нерегулиран Брекзит.


Дори твърденията й за собствената й сделка бяха преувеличени.


Вярно е, че то има много достойнства. То урежда спорни наследствени въпроси относно парите и правата на гражданите, с което дава възможност на Великобритания да напусне с добри юридически позиции. Запазва отворена ирландска граница и осигурява период на стабилност за бизнеса, докато се договорят нови споразумения за търговията и сигурността. Но то не решава въпроса за Брекзит, защото оставя най-разделящите проблеми да бъдат уреждани след напускането. И твърдението й, че е върнала обратно контрола над нашите финанси, граници и закони, трябва да се приема предпазливо, докато не станат известни условията на окончателното споразумение. Това, което може да се каже със сигурност, е, че каквато и сделка да бъде договорена, тя ще бъде далеч от това, което обещаваше Leave (кампанията за напускане).


Разбира се, като премиер, подкрепящ Remain (оставането), от партия, подкрепяща Брекзит, Мей може би е усещала, че няма друг избор, освен да се държи именно по този начин. Тя явно смяташе, че


трябва да спечели доверието на твърдолинейните "брекзитъри".


Бидейки тори през целия си живот, издигнала се през йерархията на партията и местната власт, тя е дълбоко предана на оцеляването на Консервативната партия. Подобно на много себеподобни Мей несъмнено вярва, че партийният интерес и националният интерес са едно и също. Стратегията й беше да приведе в изпълнение присъдата на народа по начин, който запазва непокътната дълбоко разединената й партия.


И все пак тя трябва да признае, че тази стратегия се провали. За да играе занапред някаква конструктивна роля в този процес, сега тя спешно трябва да промени подхода си. Снощи тя се съгласи да покани всички политически лидери на "Даунинг стрийт", за да установи какво е нужно, за да бъде ратифицирано споразумението за излизането. Това бе нещо, което трябваше да направи още преди месеци, дори години. Тя каза също, че целта на правителството не е да протака. Това е обнадеждаващо. Няма смисъл да се връща в Брюксел с още невъзможни искания, за да бъде смекчен предпазният механизъм (бакстоп). Така само ще пропилее още време и крие допълнителен риск да няма сделка, тъй като няма причина да вярваме, че парламентът ще гласува в полза на споразумение, което току-що е отхвърлил.


За да бъде запомнена като нещо друго освен злополучния премиер, повел Великобритания към хаоса и разчистил пътя за правителство на Корбин, тя трябва да направи компромиси, за да осигури приемането на поне някаква форма на нейната сделка. Това означава да направи всичко възможно, за да предотврати Брекзит без сделка, и да бъде готова да приеме мерки, които преди това е отхвърлила, например за постоянен митнически съюз или да поиска избирателите да подкрепят сделката на още един референдум, колкото и непривлекателно да изглежда това за момента. Сега изглежда почти неизбежно, че ще трябва да моли да се отложи Брекзит след март. Ако Мей не желае да направи каквото е необходимо, за да се избегне хаосът, тогава парламентът ще трябва да намери лидер, който ще го направи. /БТA


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Тя изобщо направила ли е нещо правилно ,че да и търсят грешки?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Мей съзнателно или не (аз мисля съзнателно) откакто е министър председател, е полезен идиот на ЕС. Браво за което.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 671 Весело

  Ребята, давайте жить вместе.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Всъщност, никъде не сгреши, стига някой да се сети какво искаше Мей в началото.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 431 Неутрално

  грешки, бла, бла..просто всичко си дойде на мястото...не може една държава да изнудва цяла Европа..

 6. 6 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Голямата и грешка е, че предприе изключително рисковано решение - да вади от огнището горещите кестени на Джонсън и компания......Ако беше успяла, щеше да е национален герой... но, за сега ....не се получава.

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Където и Тачър, ни на Тачър имаше кой да и обърше на***ното д*пе и налее акъл; докато на Мей няма кой - опозицията в лицето на Фарадж и Рошавия не става за нищо.

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Голямата и грешка е, че предприе изключително рисковано решение - да вади от огнището горещите кестени на Джонсън и компания......Ако беше успяла, щеше да е национален герой... но, за сега ....не се получава.
  —цитат от коментар 6 на the_flea


  Според мен тя бавно и методично заравя огнището.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Май е време тази госпожа да си ходи, нещо й се объркаха нещата и май сериозно сгази лука.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  Сгрешиха британците, като напуснаха Разума и се вслушаха в гласа на популистите, които ги изоставиха и се изпокриха като плъхове, напускащи потъващият кораб.
  Мей е просто следствие от това безумие....

 11. 11 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Тя просто беше в цунг - цванг, нямаше верен ход. На всички разумни хора в Европа, а и в самата Британия беше ясно, че с този референдум англичаните сами си "стреляха в крака". Ако излезнат от ЕС без споразумение това ще е най големия гаф на Великобритания след втората световна война, който ще доведе до невообразими за страната последици.

 12. 12 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#5] от "von_seeckt":

  С ваше позволение да допълня: "от първия си ден на членство в ЕС."

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5294 Неутрално

  Мей не е привърженик на оставането :)
  Иначе всичките и прегрешения според мен са изброени коректно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Май е време тази госпожа да си ходи, нещо й се объркаха нещата и май сериозно сгази лука.
  —цитат от коментар 9 на moti


  Статията прочете ли?
  "Правителството на Тереза Мей днес ще се изправи пред вот на недоверие, който със сигурност няма да мине, понеже никой от собствените й депутати, нито Демократическата юнионистка партия (ДЮП) са готови да поемат риск от избирането на ляво правителство начело с Джеръми Корбин. Същевременно лидерството на Мей начело на торите не може да бъде оспорвано още 11 месеца според партийните правила."

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1739 Весело

  По добре е да поправиш гнездото си (Европа), вместо да избягаш нанякъде (в трудния момент). Всяка патица го знае, лейди Мей- не...

 16. 16 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5032 Весело

  Тереза Мей задейства чл.50 от Лисабонския договор, на нея се пада и честта да оттегли предложението за Брекзит!
  Sic transit gloria mundi - Така преминава световната слава!

  Настроение - много весело!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#13] от "penetrating":

  Е как реши, че не му е привърженик?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1476 Любопитно

  Сгреши само в едно - захвана се с невъзможна мисия - да накара ЕС да се съгласи на всичко, което иска Великобритания.

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Арогантност, високомерие и глупост.Все смъртни грехове.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 20. 20 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Мей не е привърженик на оставането :)
  —цитат от коментар 13 на penetrating


  Напротив!
  Преди да стане премиер тя поддържаше оставането в ЕС.
  След като стана премиер се оказа принудена да подкрепя резултата от тъпашкия референдум.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5294 Весело

  До коментар [#17] от "Darth Plagueis":

  От времето, когто беше министър на вътрешните работи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 584 Любопитно

  До коментар [#16] от "Депутат 241":

  Хммм, някаква еволюция ли наблюдавам?!Все пак преди месец ми обясняваше как това е невъзможно, цитираше актове на Парламента и прочие?!Дебата ни още стои някъде по темите..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 23. 23 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1476 Любопитно

  Не зная кой е превеждал, но очевидно не е наясно, че в английския няма двойно отрицание, но в българския има. Затова някои изречения нямат смисъл, както са преведени.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 24. 24 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Като цяло добър анализ, но е хубаво да се отбележат някои детайли.Като вътрешен министър, Мей, под въздействието на двама съветници, които по-късно жертва, за да остане лидер на торите, въведе така наречената "враждебна среда" към мигрантите.Някои хора я винят за скандала с Уиндраш дженерайшън, като следствие на именно тази политика, за което вината обаче пое Амбър Ръд.И подаде оставка като вътрешен министър.След като спечели лидерството , Мей пое същият курс.Създаде враждебна среда и стана по-правоверна от най-хард брекзитърите.Дойде речта от Ланкастър хаус и прословутото"Brexit mean Brexit", което хвърли във възторг Могг , Фараж и компания, но разочарова тези 48% , гласували за оставане.И резултата се видя на ненужно свиканите предсрочни избори.Тук е момента да се отбележи, че Мей често се отмята най-безцеремонно от обещанията си.Така беше с изборите, така стана и с вота , който трябваше да е преди месец, така стана и с плана и за твърд Брекзит.След изборите вече беше ясно, че няма воля и мандат за твърд Брекзит, но въпреки това Мей продължи с лъжливи обещания и откровени химери и утопии.Вместо да потърси консенсус, тя просто реши , че е най-квалифицираната за процеса и логично се сгромоляса вчера.Спомням си , как в началото на преговорите характеризира себе си като " адски трудна жена"..Оказа се адски глупава такава.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 25. 25 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#20] от "uporit":

  Поддържаше го, защото иначе трябваше да напусне правителството.Не бъркайте относно Мей..Тази жена е завършен кариерист и ще направи всичко, което е нужно, за да има власт.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Реално погледнато всички британски политици са идиоти..............или още по-големи идиоти!Мей е политически пътник,но не се вижда кой може да обедини политическата шайка в Лондон?!

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  До коментар [#5] от "von_seeckt":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Британската наглост /примесена с огромна доза глупост/ ги докара до този хаос тъпите островни тикви!Преди около две години един британски политически анализатор каза по ББС 1 ,че няма как един да надделее над 27................-естествено се оказа прав човека!

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4109 Любопитно

  До коментар [#6] от "the_flea":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Тереза Мей тепърва ще бъде хулена и оплювана и от ляво и от дясно!От историческа гледна точка ще бъде "разкъсана" за пред следващите поколения

 29. 29 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Тази жена посвети 2 години от живота си на ПРОВАЛА. Инвестира МНОГО, а получи ПРОВАЛ... :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#21] от "penetrating":

  При все, че тогава каза, че е против Брекзит?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Съвсем съзнателно. Мей още като министър беше против Брекзит, но каза, че ще приеме решението на народа, което пък беше тъпо. Според мен, още тогава тя си реши, че ще води преговорите към провал, с идеята и Брекзит да отпадне. Смело решение, което ще й коства политическата кариера, но един далечен ден ще получи признание.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  Мей наследи Брекзита. Виновен за него е Камерън. Злобата с която се нахвърлят срещу нея мурзилките подсказва тяхната цел. На власт във Великобритания да дойдат лейбъристите начело с Корбин. Ако това стане, това ще е по-голям успех на Путин , отколкото избора на Тръмп. Корбин е английския льо Пен.

 33. 33 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#31] от "Darth Plagueis":

  Не бе, човек.Мей игра на сигурно, залагайки на прогнозите, че страната ще гласува да остане.Чиста кариеристка, която се ослушва откъде ще завее вятъра.И като премиер е същата.То затова и се стигна до тук.Пробвай да видиш колко активна е била в кампанията за Брекзит.Виж Амбър Ръд е друга бира.Заклет антибрекзитър.Участва и в най-големият дебат тогава.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6888 Неутрално

  Не само Мей, британците сгрешиха още когато поискаха референдум, а след това и на референдума, сега всички са в кюпа.

 35. 35 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1283 Весело

  "Къде сгреши Тереза Мей"
  ...
  Че не каза " По-добре танковете да дойдат"?

  В Русия съм! В Русия съм!
 36. 36 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 933 Любопитно

  За мен засега направи единствено 2 грешки: първата е, че свика предсрочни избори (но съм убеден, че това не е лично нейно решение). Второто е, че при полемиката, която води, не се принизява до нивото на опонентите си, поради което понякога пред по-първичнана публика звучи неубедително...

 37. 37 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Мишел Барние - главният преговарящ за Европа каза, че очаква нови предложения за договор. Такива предложения от британска страна просто няма.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8203 Неутрално

  Много упорита жена. Друг на мястото и, още снощи щеше да подаде оставка.

 39. 39 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Възможно е Мей да спечели вотът на доверие.
  Но след това дупе да й е яко като се появи отново на килимчето в Брюксел.

 40. 40 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 816 Весело

  До коментар [#5] от "von_seeckt":
  „...не може една държава да изнудва цяла Европа..“
  Както и цяла Еропа(разбирай брюкселските корифеи) да изнудва една държава...

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3554 Неутрално

  Не е сгрешила. Всичко е под контрол. Британия ще получи каквото иска без да плати и едно пени.

 42. 42 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Ирландия и Австрия ясно казаха, че ще наложат вето на една нова сделка.
  Каквото е дробила досега Мей, това ще сърба.

 43. 43 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#39] от "palav_nik":

  Почти 100% сигурно е, че ще спечели вота на доверие.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 44. 44 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  Германците даже бяха готови да спрат да се оплакват за прецакването им на финала световното по футбол 1966 след измисления гол. Ама англичаните не та не, ще си ходим. Ами вървете си. Няма повече отстъпки.

 45. 45 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#6] от "the_flea":

  Точно така, половината не иска излизане, а другата половина (от политиците) използва случая за реализиране на собствените си политически интереси. Каквото и да беше до говорила, все щеше да е зле, а те да показват колко са по- добри за нейна сметка.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5294 Неутрално

  До коментар [#30] от "Darth Plagueis":

  Да, но действаще обратно на това, което казваше :)
  (Справка всички "полски водопроводчици" и квоти)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 47. 47 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Какава е тази бъркотия край Долната Камара!
  Англичаните правят Брекзит, Сър!
  Нека да дойдат танковете!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 48. 48 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Тереза никога не греши. Шапка й свалям на тази дама. Страхотен характер, много силна и интелигентна жена, личност! Можете ли да я сравните с нашите политически самодиви? Кажете ми поне една която да й стъпи на малкото пръстче. Давате ли си сметка че тази жена отстоява кауза срещу целия свят, включително и срещу безумния вой на сънародниците си - и се справя отлично - независимо че каузата е налудничава. Да е жива и здрава! Моите адмирации!

 49. 49 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Ако сравним БРЕКЗИТ с футболен мач - то ЕС води в резултата, минутата е 85-та. На ЕС му е нужно само да разтакава мача още 5 минути. Губещия отбор трябва да напрегне всички сили за да завърши поне равен, вместо това те правят в това време смяна на играчи.
  Разликата с реалния мач е само в това, че дузпите са при загуба, а не при реален резултат.

 50. 50 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "равен резултат" исках да напиша в последното изреèние

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK