"Газпром" още разглежда вариантите за "Турски поток", каза Путин

Руският президент Владимир Путин на военен парад в Сърбия, 16 октомври 2014 г.

© Associated Press

Руският президент Владимир Путин на военен парад в Сърбия, 16 октомври 2014 г.Руският енергиен концерн "Газпром" в момента разглежда вариантите за продължение за сухопътния участък на "Турски поток" в Европа. Това каза руският президент Владимир Путин в интервю за две сръбски издания ден преди посещението си в Белград.


За вестниците "Политика" и "Вечерне новости" той отговаря на шест въпроса (по три за всяко издание), първият от които е за "перспективите за развой" на връзките и за това "има ли шанс" за Сърбия новият газопровод да премине през територията ѝ.


"Бих искал да изтъкна, че "Газпром" сега разглежда различните варианти за сухопътен транзитен участък на газопровода до Европа, обясни Путин. Един от тях предвижда транспорт на горивото по маршрута България - Сърбия - Унгария и свързване с център за разпределение на газ в австрийския газоразпределителен център Баумгартен." По думите му при този случай Сърбия "не само ще потребява руски газ, но и ще осигурява транзита му" и това ще донесе на Сърбия "значителна полза... нови работни места, укрепване на енергийната сигурност на страната ви, а и на цяла Централна и Югоизточна Европа".


Не и без гаранции
За окончателното решение обаче ще се вземе предвид и позицията на Европейската комисия, защото са нужни гаранции, че плановете за "Турски поток" няма да бъдат възпрепятствани от политическо решение в Брюксел.


Вчера сръбският президент Александър Вучич каза, че Сърбия е готова да плати, за да достигне "Турски поток" до нея, след като "руснаците докарат газопровода в България".


Руският енергиен гигант "Газпром" така и не е потвърждавал официално, че "Турски поток" ще мине през България. Кабинетът в София съобщи новината преди повече от месец на базата на интереса на "Газпром" към използване на мощности за нова тръба, но дни по-късно гръцкият премиер Алексис Ципрас бе в Москва, за да поиска от Путин неговата страна да е част от европейския му маршрут. Путин неколкократно е изтъквал, че проектът няма да се осъществи без гаранции от Брюксел.


На 10 януари министърът на енергетиката на Русия Александър Новак каза, че изграждането на "Турски поток" е в ход, а две седмици преди това в България държавната компания "Булгартрансгаз" вече обяви обществена поръчка за нова тръба от Турция към сръбската граница. Дни преди поръчката обаче министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров каза, че Русия разглежда като възможен вариант "Турски поток" да се осъществи, като руски газ преминава през Трансадриатическия газопровод (ТАР), и затова Москва не смята за този проект за алтернатива.


"Дестабилизиращ фактор"


Съединените щати дестабилизират Балканите с политиката си, а Русия ще продължи с военнотехническото сътрудничество със Сърбия, продължи Путин по въпросите за международния ред и сигурността. Той каза, че "политиката на САЩ и някои западни страни" е сериозен дестабилизиращ фактор за доминация в региона, и отново даде като пример бомбардировките на Югославия през 1999 г. от "силите на НАТО без разрешение от ООН" и "насилственото отделяне на автономната провинция Косово".


"През 2017 г. Черна гора бе въвлечена в НАТО", а сега е "в период на политическа нестабилност". Миналата година пък за целта на членството на Македония в НАТО "бе нарушен дори процесът на приемане на конституционните поправки" и бяха преразгледани "основите на македонската национална идентичност", а това пренебрегна "волята на македонските граждани".


За Македония Путин повтаря позицията, която външното министерство в Москва изрази три дни след гласуването в македонския парламент на промените в конституцията, които ще променят името на страната на Северна Македония, след като договорът влезе в сила (и при успешно гласуване в гръцкия парламент).


Политиката на САЩ, смята държавният глава, е "насочена към демонтаж на системата на международните споразумения за контрол на оръжията" и само частично придържане към всичко, което отговаря на интересите им.


"Не ви поставяме пред изкуствен избор"


Сърбия заема "особено място" между "многото приятели" на Русия на Балканите, каза Путин, затова безусловен приоритет на Москва е "подпомагането и укрепването на регионалната сигурност". Руският президент изрази притеснението си заради създаването на въоръжени сили в Косово, които според него са "сериозен риск за изостряне на положението в региона". Русия високо цени сръбската неутралност, но ще продължи да развива и военнотехническото сътрудничество с балканската страна, обясни Путин.


Същевременно, продължава Путин, попитан за "перспективите за икономическо сътрудничество между Москва и Белград при влизане на Сърбия в ЕС", Русия "уважава курса на присъединяване към ЕС, който е избрало сръбското ръководство". "За разлика от западните партньори не опитваме да поставим Сърбия пред изкуствен избор - или сте с Русия, или сте с ЕС."


Друг въпрос, засегнат от руския държавен глава, са връзките на Сръбската православна църква и Руската православна църква, особено около решението на Вселенския патриарх да признае независима украинска църква. Последната, обяви президентът, е "изключително политически, секуларен проект", чиято цел е да се "разделят народите на Русия и Украйна".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Вариантите не са много, всъщност е един. Газпром е един от доставчиците на газ за Турция. И дотам.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  "За окончателното решение обаче ще се вземе предвид и позицията на Европейската комисия"

  Позицията е ясна. Никой няма да прави газопровод само за руски газ.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  "Газпром" всъщност не е компания за добив и доставка на газ, а ПОЛИТИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТ в ръцете на джудже, което си вярва, че е император и може да изнудва цяла Европа!!!
  ЯДЕЦ, джудже!!!!

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3528 Неутрално

  Ииииииййй, допреди 3-4 години Путин щеше да врътка кранчето, пък сега го е страх да не му го врътнат на него. :)))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  решението на Вселенския патриарх да признае независима украинска църква. Последната, обяви президентът, е "изключително политически, секуларен проект", чиято цел е да се "разделят народите на Русия и Украйна".

  Ауууу Путин, който отне със сила една част от територията на Украйна се е разплакал за великата омраза, която предизвика това у украинците към рашитската педерация.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Цялата статия е пълна с условности ако такова, пък ако онакова. Накрая всички ще прецакат дружно руснаците.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1104 Весело

  "бе нарушен дори процесът на приемане на конституционните поправки" и бяха преразгледани "основите на македонската национална идентичност",

  Сега разбираме за източниците на мадеонскиот идентитетот.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 8. 8 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1104 Весело

  "През 2017 г. Черна гора бе въвлечена в НАТО", а сега е "в период на политическа нестабилност"

  Айде бе? А когато се опитахте да им спретнете държавен преврат бяха мега стабилни нали?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  "Газпром" ОЩЕ разглежда вариантите за "Турски поток", каза Путин.
  .............................................
  Според русоробите той отдавна е пАстроен и матушка и Турция печелят огромни пари, аБългария е загубила един паток.

 10. 10 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  На Путин краката са къси!
  И се надявам след сръбското му турне да се скъсят още повече...
  https://lenta.ru/news/2019/01/16/plans/

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3793 Любопитно

  Тавариши тръбата ЩЕ трябва да мине през България!!Заплахите и изнудването бяха дотук!!!!Без решение на ЕК-Гъзпром е един обикновен доставчик!!!А сега рубладжиите да си късат ризите...............

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  Вариантите не са много, всъщност е един. Газпром е един от доставчиците на газ за Турция. И дотам.
  —цитат от коментар 1 на EU defender

  Точно за това си ни трябва директна тръба за нас както сме на 300км от Крим!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 501 Весело

  Абе то и аз разглеждам вариантите със сите Ангели на Виктория Сикрет дето се трупат ежедневно от много време пред дома ми на опашка - вдигат много гюрултия, посбиват се периодично - всяка гледа да превари другата да бъде по напред, коя от коя по-така да я забележа, та да я удостоя с „вниманието” си.😁
  Те така и с газовете на Кремълския Хаяско. Будеть палучится паток, Карлик, НО впервом надо налъмъй разцветают! 😜

 14. 14 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Под думата "гаранции" рашистите искат да получат изключение от изискванията на третия енергиен пакет. Основно ги стяга чепика за това, че правилата не позволяват един доставчик да резервира повече от 50% от тръбата, освен това собственика на тръбата и газа трябва да са различни несвързани помежду си субекти.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  За 2 милиарда кубика годишно потребление каква ще е тая тръба? Тръбичка.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Ще ми е интересно да видя как точно може да бъде продължен Турския поток през Гърция...
  Имали много варианти, никакви варианти нямат, и това не е проблем на България :)
  Това си е руски проблем
  Абсолютно руски проблем си е, че ако искат да продават в Европа ТРЯБВА да се съобразяват с европейските правила Точка
  Ако не му харесва на джуджето що не продава някъде на изток :)

 17. 17 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  "Газпром" още разглежда вариантите за "Турски поток", каза Путин

  Нека гледат, нека се учат.

 18. 18 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  Ако някойиска да си продава суровината ...да кандидатства,да си построи газопровод,да се съобрази с решенията на ЕК...ДА СИ плати .. и тогава!Времената на кремльовските зависимости отмина !Явно в Кремъл полека осъзнават това защото шикалкавенето започна!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 19. 19 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  " ..."разделят народите на Русия и Украйна". Сега разбирам защо окупирахте територии от Украйна. Отново да ликвидирате държавата Украйна и братски да се съберете.

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3528 Неутрално

  До коментар [#16] от "petar__":

  "Това си е руски проблем..."

  Абсолютно. Putain бе подхлъзнат от Ердоган да построи със свои пари тръба, която не води за никъде, към която Турция няма никакви ангажименти и която може да си остане дотам.

  Велик 3D шахматист, гросмастер!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Ще ми е интересно да видя как точно може да бъде продължен Турския поток през Гърция...Имали много варианти
  —цитат от коментар 16 на petar__


  Дни преди поръчката обаче министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров каза, че Русия разглежда като възможен вариант "Турски поток" да се осъществи, като руски газ преминава през Трансадриатическия газопровод (ТАР)

  Тоест Расия ще бъде един от доставчиците на газ през ТАП. А там номерата им няма да минат.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До 12
  Руско гражданство ли имате или просто принадлежите на позорната общност на ЩАТНИТЕ РУБЛАДЖИИ,ПЕТОКОЛОННИЦИ И ПРОДАЖНИЦИ НА ОТЕЧЕСТВОТО???

 23. 23 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#16] от "petar__":

  Бе то и за Южен поток уж нямаше алтернатива, па турците обраха парсата. Сега гръците ще ни го сложат а ние ще си блееме и рупаме каквото ни сложат. Пак руснаците и гръците се посритаха зарад украинската цйрква и това раБоти за нас, ма ББ като му врътне телефона някой чиновник от САЩ и ойде коню у нивата...

 24. 24 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 613 Весело

  До коментар [#14] от "меншевик":

  И затова е помислено ;) На търга за запазване на количествата "Газпромекспорт" ще заяви максимално допустимите 50% от капацитета на тръбата след хъба, останалите се разпределят между SOCAR с 45% и IGEDC с 5%...Естествено азерите изобщо няма да пълнят интерконектора от TAP/TANAP в посока - хъб "Балкан" с толкова много техен газ, а реалният дебит до 95% ще е на "Газпромекспорт", но крайните клиенти в Сърбия, Унгария, Австрия и т.н...ще плащат определени количества на SOCAR, а същевременно "Газпромекспорт" ще си прибира парите от SOCAR чрез т.н. "прихващане"..."Прихващането" се прилага вече от 5 години насам от "Газпромекспорт" и SOCAR по отношение на бизнеса им с клиенти от ЕС...

 25. 25 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Ииииииййй, допреди 3-4 години Путин щеше да врътка кранчето, пък сега го е страх да не му го врътнат на него. :)))))
  —цитат от коментар 4 на Norman Granz


  Е то който нож вади... :))))

 26. 26 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#16] от "petar__":Бе то и за Южен поток уж нямаше алтернатива, па турците обраха парсата. Сега гръците ще ни го сложат а ние ще си блееме и рупаме каквото ни сложат. Пак руснаците и гръците се посритаха зарад украинската цйрква и това раБоти за нас, ма ББ като му врътне телефона някой чиновник от САЩ и ойде коню у нивата...
  —цитат от коментар 23 на .


  Турците обраха матушката ти. Путин им построи с изцяло руски средства газопровод. И сега турците ще го изнудват за цената на газа, защото имат алтернативи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 27. 27 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 613 Весело

  До коментар [#3] от "selqnin":

  "...в ръцете на джудже, което си вярва, че е император и може да изнудва цяла Европа!!!..."

  "Газпром" е продал 202.9 милиарда кубометра газ за цялата 2018г. в Европа (вкл Турция) ! Това си е доста сериозен бизнес... :)

 28. 28 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#16] от "petar__":"Това си е руски проблем..."Абсолютно. Putain бе подхлъзнат от Ердоган да построи със свои пари тръба, която не води за никъде, към която Турция няма никакви ангажименти и която може да си остане дотам.Велик 3D шахматист, гросмастер!
  —цитат от коментар 20 на Norman Granz


  ПОЧТИ няма ангажименти, само да РАЗРЕШИ на джуджи да строи, но срещу голяма отстъпка за газта за Турция, ПРЕДИ въобще да почне да се строи патока.
  Охххх, не мога да се накефя как сам се е нахендрил и колкото повече мърда толко по влиза.

 29. 29 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 836 Гневно

  Никой няма да прави газопровод само за руски газ.
  —цитат от коментар 2 на EU defender


  Освен в Турция и в Сърбия (които не са в ЕС). В Сърбия дори тръбата ще принадлежи на "Гастранс" - дъщерна фирма на "Газпром":

  https://gastrans.rs/en/market_test/

  А на територията на България Б.Борисов се преструва, че тръбата за която "Булгартрансгаз" обяви обществена поръчка ще е отворена за много клиенти. "Газпром" вече поиска 90% от капацитета в продължение поне на 15 години. Те ще подават газа на входа, и са собственици на тръбата в Сърбия. "Газпром" ще може да диктува транзитните такси в преговорите с "Булгартрансгаз"!

 30. 30 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 836 Гневно

  До коментар [#24] от "dr_al_hussaini":

  Изглежда, не е задължително "Газпром" да си играе на шикалки със SOCAR. След като тръбата не им принадлежи и капацитета се обявява на търг, те могат да си резервират колкото искат капацитет. Покрай Коледните празници те обявиха, че искат 90% от българската част на газопровода:

  https://dnes.dir.bg/ikonomika/gazprom-gotov-da-rezervira-90-ot-turski-potok-prez-balgariya

 31. 31 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  Путински терзания! Ако Европейската Комисия , разреши!!!! Започнал е да се съобразява със силните , те затова русофилите имат страдания

  SHADOWS of SOFIA
 32. 32 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2012 Любопитно

  [quote#12:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  Тавагишч, кои сте вие?
  И, ако ви трябва прекарайте не една, ами повече по възможност.

 33. 33 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Форумните русофоби се нуждаят от ежедневната си доза за да заситят зависимостта си и "Дневник" услужливо им я поднася.

  Нека си лаят. Тръбата върви.

 34. 34 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 836 Разстроено

  Путински терзания! Ако Европейската Комисия , разреши!!!! Започнал е да се съобразява със силните , те затова русофилите имат страдания
  —цитат от коментар 31 на КА2


  За съжаление, "съобразяването" се изразява в търсене на начин да се заобиколи буквата на Третия енергиен пакет, но не и духа (осигуряване на истинска конкуренция между доставчиците на газ). И в България всички парламентарно представени партии и президента правят каквото могат за да му помогнат :-(

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4518 Неутрално

  Нервно ми се струва е джуджето! Това е добре!

  Днес е лош ден за руснаци и русороби! И добър ден за българите!

 36. 36 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  До коментар [#33] от "новогодишен":

  А къде върви? Я разкажи , то жуже е казал , че без разрешение на ЕК не става , но новогодишния знае. Защо сте толкова смешни?

  SHADOWS of SOFIA
 37. 37 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 836 Гневно

  След като тръбата не им принадлежи и капацитета се обявява на търг, те могат да си резервират колкото искат капацитет. Покрай Коледните празници те обявиха, че искат 90% от българската част на газопровода
  —цитат от коментар 30 на plamen_b


  За разлика от Путни, който гледа да се поддържа поне видимост за алтернативни варианти (през Гърция и през България) и да е в по-силна преговорна позиция, българските политици не се свенят да поставят "Булгартрансгаз" в зависимо положение пред монопола на "Газпром". Съответно, "Газпром" може да диктува своите условия, включително и транзитните тарифи които ще плаща на българската фирма:

  http://news.bnt.bg/bg/a/gazprom-eksport-ne-kharesa-tranzitnite-taksi-na-turski-potok-prez-blgariya

 38. 38 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#31] от "КА2":


  Путински терзания! Ако Европейската Комисия , разреши!!!! Започнал е да се съобразява със силните , те затова русофилите имат страдания
  —цитат от коментар 31 на КА2


  Не е съобразяване - а бъртвежи на човек ,чийто ескремент се е дръпнал от страх....

 39. 39 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 836 Гневно

  Когато на Русия и е изгодно, никога не се свени да подкрепи "основите на македонската национална идентичност"

  "Миналата година пък за целта на членството на Македония в НАТО "бе нарушен дори процесът на приемане на конституционните поправки" и бяха преразгледани "основите на македонската национална идентичност"

 40. 40 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Абе нали Бойко строи газов хъб.
  Няма страшно.

  Иван Костов е за съд!
 41. 41 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  До коментар [#39] от "plamen_b":

  Нашите медии мълчат но вчера Ципрас е пуснал дипломатически демарш , че русиюшка се меси във вътрешните и работи като не пропуснал и намесата в междудържавните отношения с Македония.

  SHADOWS of SOFIA
 42. 42 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3793 Весело

  До коментар [#36] от "КА2":

  Не знам накъде върви ама турците каква чаламбъ направиха на Путев...Ашколсун!ТПаток струва на Гъзпром дотук почти 11 млд.$(баксов)!Дори да продължи до Австрия!?!?(смех в залата) ще се изплати през 2109 година!За печалба не знам.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 43. 43 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  До коментар [#42] от "Willy Messerschmitt":

  Азиатски хитрости! Нали

  SHADOWS of SOFIA
 44. 44 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Какво нещо е езика? Турски поток стана „Кур'ски” поток.

 45. 45 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Отново: В края на тази година изтича договорът на руснаците с Украйна за транзита. Това е проблемът за Путин. Заобикалянето на Украйна не може да стане преди да изтече договора. Поне откъм юг, но е преблемен и северният обход. Хайде, там се разчита на немската педантичност и изпълнителност. Чукват токове и отрапортуват "я воол". На Балканите не е така. Ципрас, например посети Москва само, за да им каже, че потокът не отговаря на правилата и през Гърция не може да стане. Борисов се ослушва, разни предварителни проучвания за капацитети, клиенти и т.н. Путин се вижда в чудо. Не стига, че Ердоган го изнуди да построи сам тръбата през морето и да му продава с отстъпка, ами не е сигурно и като как от брега ще стигне до българскта граница. Кой ще я построи, кой ще плати и т.н. Както се очертава руснаците ще трябва да се договарят с Украйна след изтичане на договора в края на годината. Нещо ужасно, непоносимо и унизително за тях. Надяват се на изборите там и да не е Порошенко, с когото ще преговарят. Но който и да е ще им поставя условия. Ужас.

 46. 46 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  До коментар [#45] от "nik_77.":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 47. 47 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2409 Разстроено

  Турски поток като еквивалент на ЮП няма да има но със сигурност ще бъдем притиснати да подписваме нов договор и да получаваме руският газ през Турция за да не стои празна тръбата!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 48. 48 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4773 Весело

  Нека си лаят. Тръбата върви.
  —цитат от коментар 33 на новогодишен


  Ха-хааа

  Тъй....тъй....

  Върви....ОТ РУСИЯ ЗА ТУРЦИЯ И ОБРАТНО....

 49. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4773 Весело

  Турски поток като еквивалент на ЮП няма да има но със сигурност ще бъдем притиснати да подписваме нов договор и да получаваме руският газ през Турция за да не стои празна тръбата!
  —цитат от коментар 47 на Julian Mall


  А няма ли да е по-добре ДА ПОЛУЧАВАМЕ ВТЕЧНЕН ГАЗ от САЩ

  ЗА ДА НЕ СТОЯТ ПРАЗНИ ТАНКЕРИТЕ ?!?!?!

  Спомняте ли си миналогодишните ОПОРКИ ?!?!

  С кофи ли ще ни го носят САЩ втечнения газ ?

  Сега втечнения щатски газ се превръща в КОШМАРНАТА РЕАЛНОСТ

  ЗА КРЕМЪЛ и ТУКАШНАТА МУ ПРИСЛУГА

 50. 50 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#15] от "EU defender":

  Катетър...!

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8170 Неутрално

  Как Русия ще снабдява толкова държави, когато е построена само едната тръба, а трябваше да са две. даже да е пълна 100%. И да спре да заблуждава, колко всички ще печелят от такси, след като се изръсят с 3 млрд. за тръбата.
  Преди няколко дни чух, че може да има проблем и с компресията, защото тръбата е много дълбоко във водата. Не разбирам от тези неща, но поне знам , че проблемите ще са много.

 52. 52 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4773 Весело

  До коментар [#16] от "petar__":"Това си е руски проблем..."Абсолютно. Putain бе подхлъзнат от Ердоган да построи със свои пари тръба, която не води за никъде, към която Турция няма никакви ангажименти и която може да си остане дотам.Велик 3D шахматист, гросмастер!
  —цитат от коментар 20 на Norman Granz


  И то при условие, че вече има ДРУГА ТРЪБА - тази на СИН ПОТОК

  минаваща ПО СЪЩОТО ТРАСЕ и останала НЕЗАПЪЛНЕНА !!!!

  Това ще го изучават в бъдеще в Университетите

  като пример КАК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УПРАВЛЯВА ИКОНОМИКАТА НА ЕДНА ДЪРЖАВА

 53. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2409 Разстроено

  А няма ли да е по-добре ДА ПОЛУЧАВАМЕ ВТЕЧНЕН ГАЗ от САЩ

  ЗА ДА НЕ СТОЯТ ПРАЗНИ ТАНКЕРИТЕ ?!?!?!
  —цитат от коментар 49 на Hawaii


  Ами като нищо! Ако турците вземат да ни продават руският газ на баснословни цени или ни врътнат кранчето и скъпият шистов газ маже да се окаже единствената ни алтернатива! Изобщо със спирането на ЮП от САЩ пред нас се разкриват страхотни перспективи кой по-скъп газ да купим!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 54. 54 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4773 Любопитно

  Точно за това си ни трябва директна тръба за нас както сме на 300км от Крим!
  —цитат от коментар 12 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Ха-хаааааа,

  Тавариш,

  От Крим сме на цели 300 км

  ОТ БРАТСКА НАТОВСКА и ЕВРОПЕЙСКА РУМЪНИЯ сме

  НА ЕДНА ПЕДЯ РАЗСТОЯНИЕ по СУХОЗЕМНА ГРАНИЦА

  Как смяташ ти лично - РУМЪНСКИЯТ ПОТОК

  няма ли да ни излези ПО-ЕВТИНКО НЯКАК СИ ?!?!?!

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3528 Неутрално

  До коментар [#24] от "dr_al_hussaini":

  Благодаря за подробната информация. Доколкото разбирам, Газпром иска от страните участващи в проекта на Европейска територия първо да получат одобрението на Комисията на ЕС преди да отправят икономически и технически предложения за включване към евентуалната система.
  От своя страна Вучич каза доста ясно в интервюто си пред "Пинк", че Сърбия ще плаща за тръбопроводи на територията на Сърбия, но не и извън нея, независимо дали тръбите минават през България или Гърция и Македония. Същата позиция по предложението на Хърватия за хъб на остров Крк ("докарайте тръбопровода до границата със Сърбия, ние ще го поемем оттам и за територията на страната").

 56. 56 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  До коментар [#53] от "Julian Mall":

  Интересно защо корабостроителницата на "Хюндай" е ангажирана с поръчки за осем години напред. Вероятно за да могат газовозите да стоят празни по твое желание

  SHADOWS of SOFIA
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4773 Любопитно

  Ако турците вземат да ни продават руският газ на баснословни цени или ни врътнат кранчето и скъпият шистов газ маже да се окаже единствената ни алтернатива! Изобщо със спирането на ЮП от САЩ пред нас се разкриват страхотни перспективи кой по-скъп газ да купим!
  —цитат от коментар 53 на Julian Mall


  На вас РУСКИТЕ НИКОВЕ и ОПОРКИТЕ ви са с РЕКЕТЬОРСКИ ПРИМЕРИ

  Тавариш,

  СВОБОДНИЯТ ПАЗАР изключва варианти като "кой по-скъп газ да купим"

  Тъкмо ОБРАТНОТО - При СВОБОДНИЯ ПАЗАР купувачът избира

  КОЙ ПО-ЕВТИН ГАЗ ДА КУПИ !!!!!

  И ако Турция ни предлага СВРЪХ-СКЪП ГАЗ, ще й се усмихнем закачливо

  и ще й кажем едно кокетливо "АЙДЕ НЕМА НУЖДА !!!!"

  ШИСТОВИЯТ ГАЗ, който ПОЛША КУПУВА ОТ САЩ е със 30 % ПО-ЕВТИН ОТ РУСКИЯ

  Панимайш ?!?!

 59. 59 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4773 Любопитно

  До коментар [#53] от "Julian Mall":Интересно защо корабостроителницата на "Хюндай" е ангажирана с поръчки за осем години напред. Вероятно за да могат газовозите да стоят празни по твое желание
  —цитат от коментар 56 на КА2


  И да попитам

  САЩ карат ли ни за своя сметка, с БЪЛГАРСКИ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ

  ДА ИМ КУПУВАМЕ ТАНКЕРИТЕ с които да ни доставят ВТЕЧНЕН ГАЗ

  Както РУСИЯ ни ИЗНУДВА ДА ПРЪСНЕ 3 МИЛИАРДА,

  ЗА ДА Й ПОСТРОИМ РУБЛОПРОВОДА ДО СЪРБИЯ ?!?!?!

 60. 60 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 957 Неутрално

  След 11 месеца оокрайна е шунтирана! Найс!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 61. 61 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Бууум! Дом Периньон #5! Оокрайна аут! Дабъл найс!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 62. 62 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Путин с неговите ид- ски идеи за някакъв абсурден евразийски съюз много здраве има, че ще му останат приятели в Християнска Европа. Руските царе винаги са се стремили към единение с Европа, защото Русия изцяло принадлежи на Европа:културно, религиозно и географски. С политика В УНИСОН с баснята "ОРЕЛ, РАК И ЩУКА" , доникъде няма да я докараме, инч хай.

 63. 63 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2409 Весело

  До коментар [#53] от "Julian Mall":Интересно защо корабостроителницата на "Хюндай" е ангажирана с поръчки за осем години напред. Вероятно за да могат газовозите да стоят празни по твое желание
  —цитат от коментар 56 на КА2


  Само американците ли имат гъзовози?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 64. 64 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  До коментар [#59] от "Hawaii":

  Ами много хора си задават този въпрос. А при нас братския газ идва скъп и не само скъп , но пазителите на имперската рента мълчат , че това е цена на Исакча. От там дотук плащаме и транспортни разходи.

  SHADOWS of SOFIA
 65. 65 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 613 Весело

  До коментар [#16] от "petar__":

  Напротив - вариантите им за продължение през Гърция се свеждат до 1 вариант - същият като през България, но тук гърците са в много по-изгодна ситуация...Те имат вече един работещ разтоварен терминал за LNG, в Александруполис ще се прaви втори, освен това към май месец ще имат вече и доставки от SOCAR по TANAP , а към септември - и по Perisan Pipeline т.е. ако DEPA/DESFA тръгнат към момента да строят същият хъб на територията на Гърция - те изпълняват правилата на 3-тия енергиен пакет на ЕС...Но пък там проблемът на "Газпром" ще бъде чисто икономически, защото азерският и иранският газ пристигат по наземни газопроводи и са с конкурентни на руският цени, а и нито SOCAR, нито IGEDC ще дадат на "Газпром" обеми от тръбите си точно в най-комерсиалният им участък за сметка на собственият си газ, който идва от по 3 - 4000 километра трасета...

 66. 66 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  "Миналата година пък за целта на членството на Македония в НАТО "бе нарушен дори процесът на приемане на конституционните поправки" и бяха преразгледани "основите на македонската национална идентичност", а това пренебрегна "волята на македонските граждани"..."


  Това си е реч на опитен адвокат, направо.

 67. 67 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4773 Весело

  След 11 месеца оокрайна е шунтирана! Найс!
  —цитат от коментар 60 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Ще ти дам един безплатен и много ценен съвет.

  Иди при Путин и му предложи да не НАЗНАЧИ ЗА ГЛАВЕН ПОВТАРЯЧ

  Сутрин, обед и вечер ДА МУ ГО ПОВТАРЯШ ТОВА.

  Ей тъй - като АНТИСТРЕССССССС

  Ще те назначи на секундата на държавна заРплата в рубли

  Даже и шапка със звънчета може да ти зачисли....

 68. 68 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2409 Весело

  САЩ карат ли ни за своя сметка, с БЪЛГАРСКИ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ

  ДА ИМ КУПУВАМЕ ТАНКЕРИТЕ с които да ни доставят ВТЕЧНЕН ГАЗ
  —цитат от коментар 59 на Hawaii


  Ами досега единственото нещо което се ни дали безплатно беше царевицата която Желю изпроси така че ако опрем до американската газ ще мечтаем за времето когато Русия беше монополист!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 69. 69 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4773 Любопитно

  "Миналата година пък за целта на членството на Македония в НАТО "бе нарушен дори процесът на приемане на конституционните поправки" и бяха преразгледани "основите на македонската национална идентичност", а това пренебрегна "волята на македонските граждани"..."Това си е реч на опитен адвокат, направо.
  —цитат от коментар 66 на Radosveta Koleva


  Оценявам иронията ти и я адмирирам.

  И да те попитам - ти би ли ангажирала човек с неговия капацитет

  и успеваемост в държавните дела за адвокат, който да ти

  защитава интересите ?!?!

 70. 70 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 613 Весело

  До коментар [#60] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Аз доколкото чувам "Газпром" изобщо не възнамеряват да пълнят Трансбалканският газопровод за следващият отоплителен сезон и там подаването на газ спира още през август-септември...За отоплителен сезон 2019/2020г. България ще получава необхдодимото и количество газ по новоизграденото трасе от Турция...

 71. 71 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  Колко са вариантите за Газпром ако не мине през България ? И какво означава " сухопътен участък на турски поток ? Турски поток свършва именно на турския бряг, където сухоземният участък е от морския бряг на Турция до газопровода, наречен ТАНАП. Руският газ от тук нататък влиза в тръбата, в същата тръба, по която ще се транспортират и количества азерски, катарски и пр. газ. Толкоз ! Освен това в цялата статия постоянно се сочеха с пръст държавите избрали НАТО и само една Сърбия се мъдри в списъка с руските приятели.....Елементарна политическа пропаганда, както може да се очаква от Кремъл, по всеки повод, когато става въпрос за руска газ и нейното транзитиране до Европа.......

 72. 72 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  До коментар [#63] от "Julian Mall":

  Защо? И Катар има . Нормалните държави , без зависимости , купуват там от където дадат по-добра цена.

  SHADOWS of SOFIA
 73. 73 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Бандеровците са в потрес! Дууум-буууум Дом #6!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 74. 74 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4773 Любопитно

  Ами досега единственото нещо което се ни дали безплатно беше царевицата която Желю изпроси така че ако опрем до американската газ ще мечтаем за времето когато Русия беше монополист!
  —цитат от коментар 68 на Julian Mall


  Не отклонявай въпроса ми, който беше повече от директен.

  САЩ накарали ли са някой ДА ИМ КУПУВА ТАНКЕРИТЕ С КОИТО ДА МУ ДОСТАВЯТ ГАЗ

  така както РУСИЯ РЕКЕТИРА БЪЛГАРИЯ ДА ПРЪСКА МИЛИАРДИ ДОЛАРИ

  ЗА ДА Й СТРОИ РУБЛОПРОВОДИТЕ ?!?!?!

  А че РУСКИТЕ НИКОВЕ ще мечтаете за времето, когато Русия е била монополист

  е повече от сигурно.

  Крокодилски сълзи ще роните и с глас ще ревете за това време.

  Зер, след него ще сте без работа и без доходи вече....

 75. 75 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Оокраинските фашисти ще си го получат! Трипал найс!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 76. 76 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4773 Весело

  До коментар [#60] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":Аз доколкото чувам "Газпром" изобщо не възнамеряват да пълнят Трансбалканският газопровод за следващият отоплителен сезон и там подаването на газ спира още през август-септември...За отоплителен сезон 2019/2020г. България ще получава необхдодимото и количество газ по новоизграденото трасе от Турция...
  —цитат от коментар 70 на dr_al_hussaini


  Измий си ушите,

  и пак се заслушай....

  Може това, което си чул да е било вътрешния ти глас....

  Зер, когато много желаеш нещо, ти се струва, че и тишината ти го нашепва....

 77. 77 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2409 Разстроено

  До коментар [#60] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":Аз доколкото чувам "Газпром" изобщо не възнамеряват да пълнят Трансбалканският газопровод за следващият отоплителен сезон и там подаването на газ спира още през август-септември...За отоплителен сезон 2019/2020г. България ще получава необхдодимото и количество газ по новоизграденото трасе от Турция...
  —цитат от коментар 70 на dr_al_hussaini


  Това хич не е весело а направо трагично за нас повече отколкото за украинците които ще получават газ по същата тръба от Румъния!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 78. 78 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Вчера ООкраинския посол се правел на интересен в Ла скала! С три шута бил грозно наритан! Тен найс!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 79. 79 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 613 Весело

  До коментар [#29] от "plamen_b":

  Транзитните такси и количествата газ от доставчик - "Газпромекспорт", които ще се транзитират през хъб "Балкан" вече са договорени между "Булгартрансгаз" и "Газпромекспорт"... Приблизителните стойности са:
  - дебит - като начало -14.4 до 14.8 милиарда кубометра газ на година;
  - печалба за "Булгатрансгаз" от транзита - по 118 милиона $ - годишни вноски по кредита към ЕБВР, за да се избие той за 10 години и по 40 милиона $ - суха пара за самият "Булгатрансгаз"...След 10 години пък вече само печалба за "Булгартрансгаз"... :)

 80. 80 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2409 Весело

  [quote#74:"Hawaii"][/quote]

  Какво общо имат танкерите с газопроводите които държим да са наша собственост! Ти като си поръчаш нещо с товарно такси да ни би някой да иска да го купуваш?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#16] от "petar__":"Това си е руски проблем..."Абсолютно. Putain бе подхлъзнат от Ердоган да построи със свои пари тръба, която не води за никъде, към която Турция няма никакви ангажименти и която може да си остане дотам.Велик 3D шахматист, гросмастер!
  —цитат от коментар 20 на Norman Granz


  Да бе, щото той сам ги решава тези въпроси, нали? Няма експерти от Газпром, както и други по ЕС.

  reductio ad absurdum...
 83. 83 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4773 Неутрално

  Ти като си поръчаш нещо с товарно такси да ни би някой да иска да го купуваш?
  —цитат от коментар 80 на Julian Mall


  Аз - не

  Но РУСИЯ ИСКА ДА Й КУПИМ ТОВАРНОТО ТАКСИ,

  С КОЕТО ДА ПРОДАВА ГАЗА СИ

  НЕ САМО НА НАС, А И НА СЪРБИЯ

 84. 84 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1169 Весело

  До коментар [#16] от "petar__":Бе то и за Южен поток уж нямаше алтернатива, па турците обраха парсата. Сега гръците ще ни го сложат а ние ще си блееме и рупаме каквото ни сложат. Пак руснаците и гръците се посритаха зарад украинската цйрква и това раБоти за нас, ма ББ като му врътне телефона някой чиновник от САЩ и ойде коню у нивата...
  —цитат от коментар 23 на .


  Хахахахах
  За разлика от рекета на България наречен "Южен поток":
  1. Турците не са платили една стотинка за изграждането на газопровода
  2. Нямат абсолютно никакви ангажименти за купуване.
  3. След като газа влезне в Турция става турски и турците могат да го препродават дори и с по-висока надценка отколкото са го купили от руснаците
  4. Турция има достатъчно газ от други държави, които продават евтино - Иран и Азербайджан
  5. Ердоган дори преди да започне полагането на тръбата договори едни 10 % отстъпка от пазарната цена.

  Та един прост въпрос, като за руски тролове. Какво ще прави руския дребен шахматист, ако Ердоган поиска 20 % отстъпка, а джуджо вече се е набутал с милиарди за изграждането му?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 85. 85 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1169 Весело

  До коментар [#23] от ".":

  Аз мисля, че Джуджи ще свали гащите, а ти?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 86. 86 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3793 Любопитно

  До коментар [#57] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Дали случайно имаме модератор в този форум???Ей така от любопитство.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 87. 87 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3793 Любопитно

  До коментар [#84] от "iak":

  Недей така бе...съсипа и малката надежда на позитанци!!!Един тука се надаше само за нас да имало тръба...и то да си я КУПИМЕ от благодарност че Путев е обърнал взор кън нас!!!И да угодим на славянска Сърбия!Ето с такива полу.....ти се сблъскваме всеки ден!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 88. 88 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9913 Весело

  "..."Газпром" в момента разглежда вариантите за продължение за сухопътния участък на "Турски поток" в Европа. Това каза руският президент Владимир Путин ..."
  Президент или просто директор на фирма Газпром? Все пак един президент не избира технически решения. Значи не са технически, а стратегическо-нападателни вероятно :)

  Украинската независима църква според Путин била "..."изключително политически, секуларен проект", чиято цел е да се "разделят народите на Русия и Украйна"...."
  Нима? А Крим, а Донбас? Те разбира се спомагат за тесните възски между "братушките" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 89. 89 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Преди няколко дни чух, че може да има проблем и с компресията, защото тръбата е много дълбоко във водата. Не разбирам от тези неща, но поне знам , че проблемите ще са много.
  —цитат от коментар 51 на Роси


  Всичко руско е проблемно, защото там не се мисли. Там се действа. Комунисти.

  The best way to predict the future is to invent it.
 90. 90 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  [quote#69:"Hawaii"][/quote]И да те попитам - ти би ли ангажирала човек с неговия капацитет

  и успеваемост в държавните дела за адвокат, който да ти

  защитава интересите ?!?!"


  Има един известен постулат от правото - незнанието на закона, не оправдава неспазването му.
  А пък знанието + неспазването =компрометиране=прикриване=умисъл

  Не.

 91. 91 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 613 Весело

  До коментар [#77] от "Julian Mall":

  Румънският газ е чувствително по-скъп от този на "Газпром", който ще получавате по "Турски поток"...Да не се окаже, че по новото трасе цената за монополиста - "Булгаргаз" ще е по-евтина от настоящата...?

 92. 92 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 613 Любопитно

  До коментар [#84] от "iak":

  "...2. Нямат абсолютно никакви ангажименти за купуване.
  3. След като газа влезне в Турция става турски и турците могат да го препродават дори и с по-висока надценка отколкото са го купили от руснаците..."

  Чисто икономически точка 2. и точка 3. нещо май си противоречат...?

 93. 93 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#91] от "dr_al_hussaini":

  Дори да приемем че се спестяват украинските и румънски транзитни такси ще трябва да се плаща на Турция и да се изплаща скъпата подводна част с нашите мизерни 3 милиарда куб.м.!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 94. 94 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 422 Весело

  "Газпром" ОЩЕ разглежда вариантите за "Турски поток", каза Путин..............................................Според русоробите той отдавна е пАстроен и матушка и Турция печелят огромни пари, аБългария е загубила един паток.
  —цитат от коментар 9 на 4ort


  Ако си имал възмопжност да получаваш транзитни такси, а си прополял възможността, то на печалба ли си? Питам, защото си умен.

 95. 95 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 613 Весело

  До коментар [#93] от "Julian Mall":

  Транзитът през територията на Турция е само 110км, а от тях 80км е реверсивната тръба от компресорната станция в Люлебургаз до България и тя е строена от "Булгартрансгаз" със собствени средства вкл. и на турска територия ! Нали затова сте я строили тая тръба - за да не плащате транзит...А по отношение на избиването на морският участък от "Турски поток"...в газовият бизнес доставчикът избива инвестициите си, ПРОДАВАЙКИ самият природен газ, а начина, технологията и ресурсите, чрез които ти го доставя са си негов проблем...

 96. 96 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#29] от "plamen_b":Транзитните такси и количествата газ от доставчик - "Газпромекспорт", които ще се транзитират през хъб "Балкан" вече са договорени между "Булгартрансгаз" и "Газпромекспорт"... Приблизителните стойности са:
  - дебит - като начало -14.4 до 14.8 милиарда кубометра газ на година;
  - печалба за "Булгатрансгаз" от транзита - по 118 милиона $ - годишни вноски по кредита към ЕБВР, за да се избие той за 10 години и по 40 милиона $ - суха пара за самият "Булгатрансгаз"...След 10 години пък вече само печалба за "Булгартрансгаз"... :)
  —цитат от коментар 79 на dr_al_hussaini


  Малко не излиза сметката, защото и без лихви 10 години по 118 млн. долара няма да са достатъчни да изплатят газопровода, който тепърва трябва да се строи до Сърбия и е с прогнозна стойност от 2,73 млрд. лв. = 1,59 млрд. долара (без ДДС; с ДДС които "Булгартрансгаз" ще трябва да плати сумата отива към 3,3 млрд. лева = 1,922 млрд. долара):

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/12/21/3366209_bulgartransgaz_obiavi_turga_za_nov_gazoprovod_s_cena/

  Но да не задълбаваме в тази сметка; да речем че поне на хартия някой може да покаже как таксите за първите 10-15 г. ще изплатят построяването на новия газопровод. Все пак, за транзита ще се използват и съществуващи газопроводи. Защо "Газпром" трябва да ги ползва без "Булгартрансгаз" да получава средства от тях? А колко печалба ще получава България след 10-15 г. е под голям въпрос, при положение че газопровода който ще построим води до газопровод в Сърбия, който е собственост на "Газпром". Кой друг би могъл да предложи нещо на "Булгартрансгаз" за да мине по този "мост към нищото" освен "Газпром"? При това положение, "Газпром" ще диктува таксите, а не обратното.

  И всичко това за какво, при положение че България има в момента договор с "Газпром" за транзит на газ който минава през Украйна? Този договор е до 2030 г., и "Газпром" трябва да плаща за него - независимо дали ползва транзита или не):

  https://www.dnevnik.bg/politika/2018/12/11/3360057_demokratichna_bulgariia_prizova_da_ne_se_podpisva/

 97. 97 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 836 Разстроено

  До коментар [#96] от "plamen_b":

  Та като теглим чертата, ако се осъществи транзита на газ от "Турски поток" за Сърбия:
  - "Газпром" получава възможност да транзитира газ през България заобикаляйки Украйна, плюс най-вероятно - опрощаване на задълженията към "Булгартрансгаз" да плаща до 2030 г. за транзит на газ идващ през Украйна и Молдова
  - "Газпром" препречва пътя на други доставчици на газ през Турция към България като блокира по-голямата част от капацитета на газопровода от турската граница до "Провадия"; по този начин запазва до голяма степен монополното си положение на българския пазар и предотвратява възможности за транзитиране на конкурентен газ през България
  - "Булгартрансгаз" за целта трябва да построи допълнитетел газопровод от "Нова Провадия" до сръбската граница поне за 3,3 млрд. лева, и ще получи гаранции по предварително сключените договори за 15 години (плюс-минус пет години) за пари колкото да си изплати заемите за това. Ако строежът излезе по-скъпо (както често става с държавните поръчки), риска ще носи "Булгартрансгаз"
  - Българите продължават да плащат скъп газ поради липса на конкуренция на нашия пазар
  - След 10-15-20 години "Булгартрансгаз" ще има газопровод, който на входа и на изхода има тръби на "Газпром". Дали транзитните такси предлагани от "Газпром" ще позволят да се работи въобще с някаква печалба е под голям въпрос, а друг заинтересован в българската тръба не може да има.

  Като теглим чертата, печеливш е "Газпром" и фирмите които ще строят новия газопровод от "Нова Провадия" до сръбската граница. Корупционните схеми за печелене на обществени поръчки са добре отработени :-(

  Всички други ще плащаме за това.

 98. 98 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Дедушката от снимката, трябва е да е наясно,че каквито и ботокси и подплънки да си лепи по лицето, заприличва все повече на жалко и противно старче. А като гледам, носът му може да вземе да окапва като този на Майкъл Джексън.

 99. 99 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 613 Весело

  До коментар [#97] от "plamen_b":

  Няма да е е лошо да си осигуриш една читава карта с маршрутите на TANAP, Persian Pipeline и съответно наземното продължение на "Турски поток" от Кьопкьой до Люлебъргаз и оттам до България...Прекосявайки Дарданелите, TANAP излиза на сушата при Мармара, само на 29 км. от Кипи и продължава на гръцка територия...Никой не е правил, а и очевидно BOTAS нямат намерение да правят каквито и да е разклонения от TANAP кум компресорната станция в Люлебургаз, така че много от нещата от двата ти поредни поста са безпредметни...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK