Как "царят на царете" избяга от Иран преди 40 години

Шах Мохамед Реза Пахлави със съпругата си Фарах, сина си Али Реза и дъщеря си Лейла на Бахамите, април 1979 г.

© Associated Press

Шах Мохамед Реза Пахлави със съпругата си Фарах, сина си Али Реза и дъщеря си Лейла на Бахамите, април 1979 г.В месеците преди бягството на последния шах на Иран и рухването на 25-вековната монархия, търговецът Ахмад Шейх-Мехди става свидетел на народния кипеж, повел страната му към Ислямската революция.


Преди 40 години, на 16 януари 1979 г., шах Мохамед Реза Пахлави, самопровъзгласил се за "цар на царете", бяга от Иран след месеци на демонстрации против неговия режим.


Бягството му позволява триумфалното завръщане на аятолах Рухола Хомейни от Франция на 1 февурари и победата на Ислямската революция. "Всички бяхме променени от революцията. Отново почувствахме надежда", казва Шейх-Мехди, който по онова време работи като помощник на търговец на Големия пазар в Техеран. Пазарът е едно от огнищата на подкрепа за революцията, бастион на традиционалистите, близък до духовниците, противопоставящи се на светската прозападна политика, насаждана според тях от шаха.
Шейх-Мехди пази много жив спомен за тази епоха. Той си спомня особено повтарящите се песни на един дервиш, който обикалял алеите на покрития пазар през месеците преди бягството на шаха. "Нищо няма да върви добре, докато ние не сме добре. Скоро колелото ще се завърти" - и до днес си спомня думите на песента 76-годишният Шейх-Мехди, за когото те звучат като пророчество. "И колелото се завъртя", допълва той.


Шахът и съпругата му първо бягат в Египет: начало на 18-месечно скитане, което ги отвежда в САЩ и Мексико, преди да се завърнат в Кайро, където шахът умира от рак на 27 юли 1980 г., на 60-годишна възраст. Падането му от власт започва година преди бягството, през януари 1978 г., с публикуването във в."Етелаат" на обидна статия за аятолах Хомейни.


Студенти по богословие излизат на улицата, за да протестират, но демонстрациите са удавени в кръв. Погребенията на жертвите предизвикват нов цикъл от демонстрации и репресии. Проблемите се задълбочават през 1978 г. Големият пазар често затваря в знак на подкрепа за протестиращите. "Един младеж идваше тичешком на пазара, предупреждаваше, като свиркаше и викаше: "Те идват!", и ние затваряхме всички магазини, за да се присъединим към демонстрациите", спомня си 77-годишният Ибрахим Алмаси, който още държи магазинче на пазара. Той изпитва носталгия за този кипящ революционен дух, вдъхновен от харизмата на Хомейни. "Хората бяха ентусиазирани по онова време!", казва той.


Протестиращи горят изображение на шах Мохамед Реза Пахлави пред американското посолство в Техеран, 1979 г.

© Associated Press

Протестиращи горят изображение на шах Мохамед Реза Пахлави пред американското посолство в Техеран, 1979 г.


Шейх-Мехди си спомня как купувал яйца за стачкуващите работници, един от примерите за солидарността, която предобладавала тогава. "Хората идваха и ни питаха дали сме затруднени финансово и ни даваха пари. Ние също помагахме на хората с каквото можем", спомня си той.


Мохамед Реза Пахлави, който е получил образованието си в Швейцария, се възкачва на трона на 16 септември 1941 г., когато е само на 21 години. Младият шах не разполага с реална власт чак до държавния преврат, организиран от американското разузнаване ЦРУ, който сваля от власт през 1953 г. популярния му министър-председател Мохамед Мосадък, по онова време ангажиран с проект за национализация на иранския петрол.


Подкрепен от петродоларите, Иран под управлението на шаха става един от най-важните клиенти на американската оръжейна индустрия и плацдарм срещу съветското влияние. Но социалните реформи на шаха, вдъхновени от Запада, предизвикват гнева на духовенството, а неговите усилия да консолидира властта си и бруталната му тайна полиция му спечелват репутация на тиранин.


Опозицията срещу шаха и корупцията на част от елита в Техеран води до създаването на една невероятна, но мощна коалиция, обединяваща едновременно радикални ислямисти, противопоставящи се на квиетизма на традиционното духовенство, леви студенти, вдъхновени от антиколониалните движения по света, и републиканци - либерални и светски, политически наследници на Мосадък.


Иран посреща 40-ата годишнина от падането на шаха в сложен контекст. Страната страда от икономическа рецесия, влошена от възстановяването на американските санкции и лош мениджмънт. Според Шейх-Мехди е време страната да се върне към религиозните корени на революцията. Той казва, че е вдъхновен от имам Али, зет на пророка Мохамед и символ на справедливостта за мюсюлманите шиити, които са мнозинство в Иран. "Всички трябва да си напомним, че животът е кратък и всички ще бъдем съдени", каза той. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Благодарение на USA в Иран сега цари демокрация.

  Иван Костов е за съд!
 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Комбинацията от корумпирани управници, и религиозна безмозъчност е докарала Иран до мизерия, ислямски диктат, безпътие.

 3. 3 Профил на Пламен Иванов
  Пламен Иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Знае ли някой че този човек е почетен гражданин на Варна?

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4494 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ivan Prodanov":

  Сега в Иран цари "демокрация" въпреки САЩ! Дано днес иранците се чувстват по-свободни от по времето на Шаха!

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4292 Любопитно

  Младият шах не разполага с реална власт чак до държавния преврат, организиран от американското разузнаване ЦРУ, който сваля от власт през 1953 г. популярния му министър-председател Мохамед Мосадък, по онова време ангажиран с проект за национализация на иранския петрол.
  =====
  Да си призная., съм шокиран от прямотата на текста.....
  Същото го сториха и в Турция през 61 година.... обесва ки Мендерес...

  Bukalemun
 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4678 Неутрално

  Бесилката е добър стимул за бягане !
  Неговото управление доведе персите до революция !!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4494 Любопитно

  До коментар [#3] от "Пламен Иванов":

  Кой човек? Аятолаха? Шаха? Кой?

 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Иран посреща 40-ата годишнина от падането на шаха в сложен контекст. Страната страда от икономическа рецесия, влошена от възстановяването на американските санкции и лош мениджмънт. Според Шейх-Мехди е време страната да се върне към религиозните корени на революцията. Той казва, че е вдъхновен от имам Али, зет на пророка Мохамед и символ на справедливостта за мюсюлманите шиити, които са мнозинство в Иран. "Всички трябва да си напомним, че животът е кратък и всички ще бъдем съдени", каза той.

  Значи икономическата рецесия перманентно си я имат. Колкото до религиозните корени не знам дали това ще им помогне. Последното важи за всички - "Всички трябва да си напомним, че животът е кратък и всички ще бъдем съдени"

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4494 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  Сега с Шейх Ердоган Турция я очаква светло бъдеще!

 10. 10 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  Политическата 1979-та година започна с бягството на шахиншаха, а завърши по Коледа със съветската инвазия в Афганистан.
  40 години по-късно:
  тоталитарна теократична власт в Иран и твърд авторитарен режим в Русия.
  Новата 2019-а ще бъде интересна за тези страни!
  Но какво казва Конфуций по въпроса?
  "Проклятие е да живееш в интересни времена"

 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Реза Пахлави беше американска марионетка, но беше и любимец на нашите партийни величия, които го посрещаха с огромни почести. Ние висяхме с часове да зърнем царствената особа и елегантната му съпруга. И до днес не мога да си обясна как така бяхме толкова близки, като той беше "плацдарм срещу съветското влияние".

 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пламен Иванов":


  Знае ли някой че този човек е почетен гражданин на Варна?
  —цитат от коментар 3 на Пламен Иванов


  Този човек - шахиншаха бе узключително близък с Тодор Живков. С негови пари е основан Международния ни автотранспорт - СО МАТ !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#4] от "vassilun":

  Особено жените , нали.

  Иван Костов е за съд!
 14. 14 Профил на Пламен Иванов
  Пламен Иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Шаха

 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  Да беше революция като революция, а то пълно мракобесие.
  Хомейни живееше във Франция, откъдето свободно разпространяваше средновековните си идеи. После ислямистите взеха властта и се постави началото на настъплението на радикалния ислям.
  До тогава в много мюсюлмански държави нямаше толкова забрадки и жените ходеха с открити глави. След като дойдоха аятоласите на власт установиха ислямска държава с върховенство на шериата. Ислямският свят се върна с години, да не кажа векове назад.

 16. 16 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  До коментар [#15] от "pamela":

  Мдам..Политиката на Запада е низ от недалновидност и провали..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 17. 17 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#15] от "pamela":

  Това са някакви пълни глупости ! Иран е ислямска република с демократично избираеми парламент и правителство и съдебната му система няма нищо общо с Шариата... Недоумявам какъв точно радикален Ислям изнася Техеран, след като самата форма на Исляма, изповядван от тази секта отрича завоевателният джихад ??? А може би предпочитате хиджаба и никаба при уахабитите, отколкото забрадката...?

 18. 18 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3611 Неутрално

  До коментар [#4] от "vassilun":

  "Сега в Иран цари "демокрация" въпреки САЩ! Дано днес иранците се чувстват по-свободни от по времето на Шаха!"
  ============
  Тогава Иран приличаше на светска държава, признаваха го дори и нашите медии.
  Ако обаче един човек си иска шалварите вместо панталоните, не бива да бъде принуждаван да носи панталони.

  Еретик
 19. 19 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#10] от "Practic":

  а изтървал си и заместванета на СССР от САЩ в Афганистан

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  Съмняваш ли се?

  Bukalemun
 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Нищо ново.
  Исламски "народен кипеж" довел до пренаписване на историята.

  А тя е, Историята, че преди около 3ти век преди Христа,
  т.е. преди Новата ера,
  Александър Македонски Велики сразил Персийския цар, войска и царство,
  и благосклонно приобщил народа и терена към империята си.
  След това Вавилон, и още и още, докато в Индия не се натъкнал на слон.

  Не знаем за терен "Иран" от него време.

  Има май общо с 20 век след Христа.
  С Първата и Втора световна война...

  "В месеците преди бягството на последния шах на Иран
  и рухването на 25-вековната монархия,

  търговецът Ахмад Шейх-Мехди става свидетел на народния кипеж,
  повел страната му към Ислямската революция."

 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#11] от "proza":

  виж сега вашите пристрастия са си ваша работа

 23. 23 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#15] от "pamela":
  абе пич бъркаш се със центъра на демокрация в близкия изток КСА
  шериат в Иран няма

 24. 24 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1704 Любопитно

  Симпатия към ислямската революция довела до кървав терор в Иран ли долавям в статията ви, Дневник?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 25. 25 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#15] от "pamela":

  не че ми е любим но Хомейни умря за идеите си докторите искаха да го оперират но той отказа - е някой умни и красими си убиват децата така но това е друга тема

 26. 26 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  общо взето каквото е повелил аллах това ще се случи това са думите му

 27. 27 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Верно.
  По него време Людмила сближаваше България с целия свят,
  с предимства за свободния.
  Дажа май царското семейство идва на гости.

  Нещо от ислямския преврат в Техеран бе предавано на живо
  по публичен телевизор (цветен) на Американското посолство...
  почти срещу Детмаг. Гражданите на тротоара гледваме с тревога.

  Тъжен ден за свободния свят...

  Чардо, посолството бе там поне до 1994 г.

  До коментар [#12] от "Чардо":
  До коментар [#3] от "Пламен Иванов":

  Знае ли някой че този човек е почетен гражданин на Варна?
  —цитат от коментар 3 на Пламен Иванов

  Този човек - шахиншаха бе узключително близък с Тодор Живков.

 28. 28 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#25] от "1001":
  Прекалено късно.

 29. 29 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Изключвайки Израел, Иран е най-свястната държава в БИ, та и по-нататък.
  Ние, които сме сравнително близо, нямаме интерес никакъв, Иран да бъде разтурен.

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4678 Весело

  До коментар [#17] от "dr_al_hussaini":
  ''А може би предпочитате хиджаба и никаба при уахабитите, отколкото забрадката...''?

  В този форум е много вероятно да те питат......''Тия неща кльопат
  ли се или се къркат'' !!!!!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#17] от "dr_al_hussaini":

  Да бе! Как преди 8 години един престъпник пусна ислямската гвардия срещу спечелилата изборите опозиция! Шахът беше светски човек! Но държавите изверги Франция и СССР свършиха работата на сатаната! Сега Иран е една мракобесна държава начело с полуифиот аятолах (те всички аятоласи са полуидиоти).

 32. 32 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#12] от "Чардо":

  Благодаря, че го написа! Ако има кой да разрови ...........доста е интересно! Ако пък и се преброят „починали те” шофьори на ДСомат, ще лъснат много схеми. .........та чак до Макарон!
  ..
 33. 33 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#27] от "dnevnikar":


  UNITED EU UNIONВерно...............Чардо, посолството бе там поне до 1994 г. ..........................
  —цитат от коментар 27 на dnevnikar

  Нямам спомен кога се премести посолството на САЩ от Стамболийски,
  но много добре су спомням , че като са им дали тази сграда на Стамболийски под наем, управниците ни изобщо не са се съобразили , че са допуснали САЩ в задния си двор!
  Та то бе заобиколено от Държавен съвет, Министерски съвет, БНБ, МНО и м-во на транспорта !
  О на удобно място и на удобни разстояния за подслушване !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 34. 34 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2995 Весело

  До коментар [#11] от "proza":

  Едната теория свързва лична женска връзка:)

  Другата кооперация на ниво специални служби и канали за трафик...

  Може и двете да са верни...

  Модератора е неадекватен!
 35. 35 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Любопитен факт от ислямската революция в Иран: аятоласите изколват целия двор, в т.ч. ковчежника на шаха, който единствен знаел кодовете на сметките в швейцарските банки. След време представители на новата власт отиват да теглят милионите, при което банкерите им поискали кодовете. Не ги знаем, отвърнали пратениците. Тогава банкерите им казали да дойдат след 10 години и то при условие, че никой друг не е потърсил парите, знаейки кодовете. Акъл море - глава шамандура, както е казал народът.

 36. 36 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2973 Неутрално

  Това не беше революция , а метеж на мракобесници, насъсквани от ислямистките козли, жадни за власт и пари. Именно тези брадати чучела завладяха страната и я превърнаха в резерват на средновековно мракобесие, където жени се убиват с камъни и се бичуват на площада.

 37. 37 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2973 Неутрално

  След което Иран се превърна в износител на световен тероризъм.

 38. 38 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2973 Неутрално

  Мръснишката роля на Франция в тези събития и досега не е разкрита напълно. Но фактът че сатанинският козел Хомейни, който си живя необезпокоявано в столицата на "западния разврат" Париж, откъдето ръсеше отровните си послания, пристигна без никакви проблеми от там със самолет на Ер Франс, говори достатъчно красноречиво. Надявам се един ден да лъсне ролята на френските политици и служби в цялата тази "революция", както лъсна ролята на кайзерова Германия с инсталирането на Ленин и болшевизма на власт в Русия .

 39. 39 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2973 Неутрално

  "Според Шейх-Мехди е време страната да се върне към религиозните корени на революцията. Той казва, че е вдъхновен от имам Али, зет на пророка Мохамед и символ на справедливостта за мюсюлманите шиити, които са мнозинство в Иран. "

  Това ми напомня корумпираните червени управници от края на комунизма, които все зовяха към завръщането на ленинското начало.

 40. 40 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2973 Неутрално

  А защо никой не цитира вдовстващата императрица на Иран Фарах ? Тя разказва достатъчно откровено за събитията от онова време, особено за бабешкото поведение на Джими Картър, който в един момент бил готов да предаде шаха на иранските ходжи. Единственият държавник, обявил се в негова защита бе египетският президент Ануар Садат, който му дава убежище, въпреки натиска на Картър, когото Садат отрязва най-безцеремонно по телефона. Благодарение на Садат, шахът изживя достойно дните си в бившия кралски дворец в Кайро, където по-късно бе погребан с държавни почести.

 41. 41 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1116 Весело

  Пак обичайните заподозрени - левичари и обидени либерали се съешават с аятоласи... Абе, тва левото все си иска по-така демокрация... Да не се чудите после кой ви е натресъл забрадките...

 42. 42 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Сега разбрах защо на Али Реза му е лошо.

 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2314 Гневно

  Това са някакви пълни глупости ! Иран е ислямска република с демократично избираеми парламент и правителство и съдебната му система няма нищо общо с Шариата... Недоумявам какъв точно радикален Ислям изнася Техеран, след като самата форма на Исляма, изповядван от тази секта отрича завоевателният джихад ??? А може би предпочитате хиджаба и никаба при уахабитите, отколкото забрадката...?
  —цитат от коментар 17 на dr_al_hussaini

  Така ли? А екзекуциите на жени, които по някакъв начин са нарушили ислямските закони? Освен това всички жени са задължително омотани в безформени дрехи, дълги до земята и забрадени. А по времето на шаха много от тях ходеха европейски облечени и с открити глави.
  Това не е ли господство на шериата?
  Това, че в Иран има демократично светско правителство може да го каже само някой с много извратени предстваи за демокрацията.

  А намесата на Иран в Сирия? Освен това официалната иранска политика е, че Израел трябва да бъде унищожен.
  А иначе са много "миролюбиви".

  https://women.ncr-iran.org/2018/12/22/63-women-executed-in-iran-under-rouhani/
  http://www.capitalpunishmentuk.org/iranfem.html

 44. 44 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Доживяхме във вестника на автентичните "десни" да четем апология на ислямисткия преврат довел страната до мрака на теократична диктатура.

 45. 45 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 441 Неутрално

  След което Иран се превърна в износител на световен тероризъм.
  —цитат от коментар 37 на antonio_vivaldi


  Да не бъркаш Иран с една друга държава, пръв приятел на любимите ти САЩ?

 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3970 Неутрално

  Симпатия към ислямската революция довела до кървав терор в Иран ли долавям в статията ви, Дневник?
  —цитат от коментар 24 на Bicho Raro


  Статията е препечатана от Франс прес. Симпатията към ислямската революция си личи от пръв поглед.
  Иначе тази медия има претенциида бъде обективна и демократична. Отвратително левичарско лицемерие.

 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3970 Неутрално

  До коментар [#38] от "antonio_vivaldi":
  "Мръснишката роля на Франция в тези събития и досега не е разкрита напълно. Но фактът че сатанинският козел Хомейни, който си живя необезпокоявано в столицата на "западния разврат" Париж, откъдето ръсеше отровните си послания, пристигна без никакви проблеми от там със самолет на Ер Франс"

  От Франция в Камбоджа дойде Пол Пот, който изби милиони камбоджанци. От Франция във Виетнам пристигна и Хо Ши Мин, също избил милиони виетнамци
  Франция е развъдник на най-жестоките ислямски и комунистически диктатори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK