Защо данните за икономиката са проблем в Китай

На изложение през октомври 2017 г. специални графики показваха ръста на китайския брутен вътрешен продукт в последните години.

© Associated Press

На изложение през октомври 2017 г. специални графики показваха ръста на китайския брутен вътрешен продукт в последните години.Растежът на китайската икономика би могъл да се окаже значително по-бавен, отколкото сочат официалните данни, и втората икономика в света да е по-уязвима на външни удари, отколкото изглежда. Това предупреждава анализаторската група Conference Board.


Тази световна организация, която работи за бизнеса по света и неговите компании, посочва, че китайската икономика се е увеличила едва с 4,1% през 2018 година, а не с 6,5%, които се очаква правителството да съобщи в началото на идната седмица.


Китайски и чуждестранни икономисти отдавна предусещат, че китайските статистически данни са "разкрасени", отбелязвайки колко редовно равнището на годишния растеж на икономиката отговаря на официално определената цел. Губернаторът на Ляонин призна през 2017 г., че тази индустриализирана провинция в североизточната част на страната с години е фалшифицирала данните си. А според поверителна бележка, публикувана от WikiLeaks през 2010 година, сегашният премиер Ли Къцян е заявявал през 2007-а, когато е бил ръководител на същата провинция, че някои данни са били "изфабрикувани".
Conference Board, чиито изследвания се следят с голямо внимание от инвеститорите и вземащите решения, изчислява алтернативен брутен вътрешен продукт (БВП) на Китай от 2014 година.


Дейвид Хофман, вицепрезидент на институцията, отговарящ за азиатско-тихоокеанския район, пояснява, че неговата организация има собствени методи на пресмятане на растежа на сектора за услуги и на промишленото производство, чиято цел е да се намалят отклоненията при механизмите за определяне на официалните цени.


БВП, чувствителна тема


А данните сочат по-голяма уязвимост от обявяваната спрямо външните фактори.


Ето един пример: според Националното статистическо бюро на Китай растежът се е забавил до 7,8% през 1998 година заради азиатската финансова криза спрямо 9,2% през 1997-а. Само че според сметките на Conference Board нарастването на БВП на страната вероятно се е забавило наполовина за една година, или от 4,5% до 2,3%.


По сходен начин официалните цифри вероятно са представили в по-мека светлина въздействието от последвалите удари като цикъла на дефлацията в цените на петрола и суровините през 2014-2015 година.
Conference Board посочва, че растежът през 2015 година е забавил темпа до 3,8% спрямо спрямо 6,3% през предходната година. Официалните числа сочат все пак значително забавяне - от 7,3% до 6,9%.


Увеличението на БВП е чувствителна тема за Китайската комунистическа партия, която обвързва легитимността да остане на власт с обещанието за просперираща икономика и повишаване на жизненото равнище. Според Хофман, ако статистическите данни на неговата организация са точни, "това налага значителни икономически реформи (в Китай), които са още по-наложителни", тъй като търговските конфликти се засилват, а световното търсене се забавя.


Някои дори предполагат, че нарастването на китайското богатство вероятно е още по-слабо. Сян Сънцзо, преподавател по финанси в Народния университет в Пекин, каза миналия месец, че увеличението на БВП през 2018 година би могло да не превиши 1.67%, та дори и да бъде отрицателно. Видеото с неговата пресконференция бе широко разпространено в мрежата, преди да бъде цензурирано.


Фалшифицирани данни


Китай не отрича, че има проблем с данните. Националното статистическо бюро обяви неотдавна, че ще започне офанзива срещу фалшифицирането на статистическите данни (нещо безпрецедентно) и че ще изгради единна и национална система за изчисляване на растежа.


Може то да не оценява резултатите през 2019 година... През 2018 г. търговската война между Китай и САЩ вероятно е причинила ефекта на временно забавяне на износа на Китай заради активните сделки преди обявеното влизане в сила на американските мита. Само че износът през декември в крайна сметка отбеляза срив от 4,4% на годишна основа и Гао Юан, икономист в Conference Board, е на мнение, че външният натиск върху китайската икономика "вероятно ще даде по-осезателно отражение" през 2019 година.


Пекин вече е изправен през забавяне на темпа на растеж на икономиката при обезпокоителни равнища на дълга и се затруднява при пренасочването към потреблението на сегашния си модел на промишлеността и инвестициите, крепящ се досега главно на износа. Според Conference Board БВП на Китай ще се увеличава средно с едва 3,8% през периода 2019 - 2023 година и с 3,4% през 2024 - 2028 година. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Китай е огромен балон, който се спасява само благодарение на САЩ и ЕС. И китайците много добре знаят това.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Едва ли може да се очаква нещо друго от комунисти (престъпници). Това ние много добре го знаем, за съжаление.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1878 Весело

  Като взема да чета статии, в които често се употребяват "възможно е"; "би могъл да се окаже" и "анализаторска група"....Всъщност това нещо е някакво е просто едно дърто НПО.

  мурзилка
 4. 4 Профил на kopo
  kopo
  Рейтинг: 288 Весело

  Комунисти да лъжат за икономически резултати?! Нечувано!

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Весело

  Навикът е втора природа. Навикът на комунистите да лъжат безсрамно е неизкореним.
  Четох че през 60-те години съветските "статистици" изчислили,че съветският гражданин консумира повече месо отколкото българския! Паднах от смях!

 6. 6 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 151 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  По-скоро и двете държави са обвързани: "Beyond their well-known political rivalry, both nations (willingly or unwillingly) are locked in a state of inter-dependency from which both benefit, and which is likely to continue."

  https://www.investopedia.com/articles/investing/040115/reasons-why-china-buys-us-treasury-bonds.asp

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":По-скоро и двете държави са обвързани: "Beyond their well-known political rivalry, both nations (willingly or unwillingly) are locked in a state of inter-dependency from which both benefit, and which is likely to continue." https://www.investopedia.com/articles/investing/040115/reasons-why-china-buys-us-treasury-bonds.asp
  —цитат от коментар 6 на Kiril  До коментар [#6] от "Kiril":

  Демократите така твърдят. Преди време някакъв демократ-сенатор май беше,(не си спомням името му),се изцепи че САЩ и Китай заедно или ще изплуват,или ще потънат! Тоест тоя нямаше против САЩ да потъне само и само да не се откопчва от Китай!!!

 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1362 Весело

  Ами те гърците лъгаха 10 години и отгоре, а се водят демократична държава, а в ЕС и в света любезно им вярваха, че китайците няма да лъжат.
  Всеки да си прави сметката и да внимава.

 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  Чуждите капитали направиха Китай това което е и евтина работна ръка. Ако една от тези компоненти липсва е нормално и икономиката да е под натиск.Ако и юана стане напълно конвектируем ще е още по-сложно.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  скоро ще фалират ,но преди това Китай ще трябва да завладее Сибир ,иначе фалит не им се разрешава

  гошо
 12. 12 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Китай е огромен балон, който се спасява само благодарение на САЩ и ЕС. И китайците много добре знаят това.
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Всъщност точно Китай е най-малкия балон за разлика от разни фейсбуци и други на борсата дето има млрд и трлн и само за ден могат да се сринат, защото те няма нищо освен два офиса и много спекула.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Ами те гърците лъгаха 10 години и отгоре, а се водят демократична държава, а в ЕС и в света любезно им вярваха, че китайците няма да лъжат.Всеки да си прави сметката и да внимава.
  —цитат от коментар 8 на boevbisser  До коментар [#8] от "boevbisser":

  Гърците лъгаха само и само за да им разрешат да влязат евро-зоната. (Което се оказа стратегическа грешка за гръцката икономика.) Има разлика.

 14. 14 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Китайската икономика намаля по %, но не като дял защото 10% от 100лв е едно, но 10% от 1 трлн са друго. Следователно китайската икономика като дял може да си расте по един начин, но като % има намаление, което е нормално предвид горния пример.

 15. 15 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1519 Весело

  Китайските лидери се чувстват по-щастливи, когато ръстът на икономиката е по-голям :)

 16. 16 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1362 Весело

  До коментар [#13] от "deaf":

  а след това лъгаха, за да не ги изгонят от еврозоната, и така до последно.
  всяка държава си защитава първо собствения интерес, а другите да преценяват дали да вярват или не.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":а след това лъгаха, за да не ги изгонят от еврозоната, и така до последно.всяка държава си защитава първо собствения интерес, а другите да преценяват дали да вярват или не.
  —цитат от коментар 16 на boevbisser  До коментар [#16] от "boevbisser":

  Точно обратното е. Гърция искаше да излезе от евро-зоната за три-четири години,но Меркел не и разреши...

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Китайската икономика намаля по %, но не като дял защото 10% от 100лв е едно, но 10% от 1 трлн са друго. Следователно китайската икономика като дял може да си расте по един начин, но като % има намаление, което е нормално предвид горния пример.
  —цитат от коментар 14 на deutschland  До коментар [#14] от "deutschland":

  Не те разбрах! Наистина.

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Китайската икономика намаля по %, но не като дял защото 10% от 100лв е едно, но 10% от 1 трлн са друго. Следователно китайската икономика като дял може да си расте по един начин, но като % има намаление, което е нормално предвид горния пример.
  —цитат от коментар 14 на deutschland  До коментар [#14] от "deutschland":

  Не те разбрах! Наистина.

 20. 20 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Не те разбрах! Наистина.
  —цитат от коментар 19 на deaf


  Ако всеки месец ти вдигаме заплатата с по 100лв от начална 1000лв, това е 10% увеличение, след 10 месеца ще вземаш 2000лв, ние ще продължаваме да ти я вдигаме с по 100лв заплата, но това вече ще е 5% нарастване ,защото заплатата ти е по-голяма от началото. Въпреки това, заплатата ти расте твърдо със 100лв.

 21. 21 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Растежът на БВП в Китай е 1,7%. Последният месец продажбите на коли спаднаха с 20%, а онзи ден Китай за пръв път в историята започна да внася американски ориз.

 22. 22 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 650 Любопитно

  "това налага значителни икономически реформи (в Китай), които са още по-наложителни", тъй като търговските конфликти се засилват, а световното търсене се забавя_________

  Тъкмо писах за това, в другата статия. Търсенето се забавя, защото Пазарът се (пре)насища, както и дълговете на държави, фирми, и частни лица се увеличават.

  Проблемът е и, че за разлика отпреди 30- 40 години, (почти) всички задлъжняха много, и идва един момент когато и ново задлъжняване не помага, защото не може да се поеме повече дълг.

  Да не говорим, че повечето не може(и няма) да бъде върнат.

  reductio ad absurdum...
 23. 23 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1362 Весело

  До коментар [#17] от "deaf":

  кой ти го каза това, къде го видя написано?
  може някой да е говорил, но официална позиция, камо ли молба до ЕС никога, ама никога не е имало.
  гърците послъгват, но не са глупаци.

 24. 24 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 650 Любопитно

  Китай е огромен балон, който се спасява само благодарение на САЩ и ЕС. И китайците много добре знаят това.
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Китай се спасява и от огромния си вътрешен пазар, който расте, но проблемът е, че почва и там да се забавя.

  Все пак, китайците не са американци(западняци), и трудно ще ги научиш да консумират като тях. Особено пък на кредит.

  reductio ad absurdum...
 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#23] от "boevbisser":

  Варуфакис го каза.
  Ако Гърция се беше върнала към драхмата за три години,щеше да излезе много по-бързо от кризата. Но Меркел не я устройваше това. Тя иска Гърция да е зависима от Германия. И не само Гърция.

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#20] от "deutschland":

  Сега го разбрах.

 27. 27 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#24] от "Divi filius":

  Много точно, освен това големите им държавни фондове пръскат пари по държавите, които са достатъчно зажадняли да ги приемат - най-вече в Африка и който се излъже по света. Уин-уин мантрата, проповядвана от партията, в крайна сметка цели да зароби заемовзелите и да осигури достъп на Китай до ресурси, инфраструктура и гласове в ООН.

  В този аспект добре са си научили урока от Щатите, но за разлика от тях не го правят с военна сила, защото ги дебнат.

  panem et circenses
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Ами не могат, колкото им се иска. Затова ще си я поукрасят.

 29. 29 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":

  варуфакис може да казва всичко, но то не е официална държавна позиция, и слава богу.
  ако гърция беше напуснала еврозоната, в която е приеха с лека измама и по милост, никога нямаше да се върне там, а това е лошо за гръцката държава, икономика и за гражданите.
  всичко останало са теории на конспирациите.
  ти нали не си забравил, че и англичаните си мислеха, че извън ЕС ще е по-добре.
  е, по-добре ли изглеждат нещата сега, а и много по-зле ще станат.
  не е хубаво да се говорят икономически небивалици.

 30. 30 Профил на kopo
  kopo
  Рейтинг: 288 Весело

  До коментар [#25] от "deaf":

  После напусна министърския пост, върна се в САЩ и самодовлно обясняваше, как е блъфирал храбро и е преметнал гермаците. Никога и през ум не му е миинавало за истинско излизане от еврозоната - т.нар. сценарий "драхмагедон".

 31. 31 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Преди повече от 10 години в Шпигел имаше статия, че хинезите послъгват със статистиката. Авторите ползваха косвени индикатори като потреблението на електричество за да докажат манипулацията.

 32. 32 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Трябва да знаете едно нещо. Навремето СССР просъществува толкова дълго заради помощта на евреите от Запада. С Китай е същата работа. 90% от международната помощ за Мао идва от евреи, евреи от Мао досега са съветници в китайското правителство. Китай също като СССР има много здрави връзки със западните евреи-милиардери,банкери. Та затова китайските комунисти няма лесно да бъдат бутнати от власт. Но ще последват в крайна сметка руските си събратя.
  Днес навсякъде се пише,че Китай е в криза.

 33. 33 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1878 Весело

  Растежът на БВП в Китай е 1,7%. Последният месец продажбите на коли спаднаха с 20%, а онзи ден Китай за пръв път в историята започна да внася американски ориз.
  —цитат от коментар 21 на gozambo


  Китай е разрешил вноса. Не е същото като Китай започна да внася. Ама ти си карай с опорките. Китай чудесно може да се справи и без американският ориз, а разрешението вероятно е част от споразуменията с Тръмп, на който щатските производители на ориз са плакали че Китай не иска да си отваря пазара за тяхното производство.

  мурзилка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK