Русия и Сърбия сключиха жп споразумение за 230 млн. евро

Посрещането на руския президент Владимир Путин (вляво на червения килим), който пристигна в правителствената сграда в Белград заедно със сръбския си колега Александър Вучич

© Reuters

Посрещането на руския президент Владимир Путин (вляво на червения килим), който пристигна в правителствената сграда в Белград заедно със сръбския си колега Александър ВучичРусия и Сърбия подписаха днес транспортно споразумение за 230 млн. евро, включващо електротехнически работи на участъка Стара Пазова - Нови Сад, които е планирано да приключат в края на 2021 година, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.


Споразумението, подписано при посещението на руския президент Владимир Путин в Белград, предвижда строителство на диспечерски център за управление на движението на влакове в републиката и съвместно обслужване на железопътната инфраструктура на Сърбия.


Както съобщи националната телевизия РТС, подписи под документа поставиха генералният директор на РДЖ "Интернешънъл" Сергей Павлов и генералният директор на компанията "Инфраструктура на железопътните линии на Сърбия" Миролюб Евтич.
Церемонията по подписването се състоя в сградата на сръбското правителство в присъствието на министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович.


Очаква се двамата да подпишат още 20 споразумения и да разговарят по теми като Косово. Според премиера Ана Бърнабич, цитирана от телевизия N1, шест от тях ще са в областта на иновациите и цифровата икономика. "За пръв път Русия и Сърбия обсъждат сътрудничество" в тази област и "вярвам, че то ще се разрасне и ще стане редовен формат за работа на двете икономики", каза премиерът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK