Русия е готова да вложи $1.4 млрд. в "Турски поток" в Сърбия, обяви Путин

Президентите на Русия и Сърбия, Владимир Путин и Александър Вучич, пристигат на пресконференция в Белград.

© Reuters

Президентите на Русия и Сърбия, Владимир Путин и Александър Вучич, пристигат на пресконференция в Белград.Русия е готова да вложи всички необходими ресурси в "Турски поток", а това включва 1.4 млрд. долара в неговото сръбско продължение до 2025 г. Това каза руският президент Владимир Путин в Белград след среща със сръбския си колега Александър Вучич.


На пресконференция Путин обясни в отговор на въпрос на агенция ТАСС, че решението зависи от "други държави, включително в Европейския съюз, и "доколко те са в състояние да защитят суверенните си национални интереси в диалог с европейските структури". Руският президент спомена България и добави, че София "отново показва интерес към "Турски поток"," но какво ще се случи с газопровода, не зависи само от Русия.


"Фактически готвим и практически дори сме започнали" да работим по продължение на "Турски поток" към Сърбия, а целта на Москва е както да изгради този газопровод и "Северен поток-2", така и да има възможности за запазване на транзита през Украйна (за който преди е заявявала, че може да бъде прекратен при изграждане на тази инфраструктура).
"Готови сме (проекта) в пълния му обем... готови сме за инвестиции," обясни президентът, имайки предвид варианта за сухопътно продължение на "Турски поток" през България (каквото София твърди, че ще се случи), Сърбия и Унгария. Путин обаче не пропусна да повтори, че проектът "Южен поток" (на чието място се появи идеята за "Турски поток" в края на 2014 г.) се е провалил "не по вина на Русия".


"Турски поток" и сръбското желание през нейна територия да премине негов сухопътен европейски участък бе неколкократно изразявано от Вучич през последните дни. И на днешната пресконференция той спомена България и факта, че Сърбия очаква такава възможност, ако газопроводът премине през българска територия. "Досега получавахме газ през Украйна и Унгария, нашата идея в бъдеще е да получаваме газ през българската територия," каза сръбският президент. "И ние, като други народи, имаме право да получаваме газ... Още не съм видял нито един кубичен метър газ освен руския," добави той и изтъкна, че страната му не може да плаща скъп природен втечнен газ, какъвто му е бил предлаган.


Хиляди тръгнаха от Площада на републиката в центъра на Белград към храма "Св. Сава" Привърженици на управляващата Сръбска прогресивна партия, подкре

© Reuters

Хиляди тръгнаха от Площада на републиката в центъра на Белград към храма "Св. Сава" Привърженици на управляващата Сръбска прогресивна партия, подкре


Ролята на Русия


Путин обърна внимание на договореностите, постигнати по време на днешната визита в Белград. "Газпронефт", най-големият руски инвеститор в Сърбия, е вложил 3 млрд. долара и смята да инвестира още 4 млрд. до 2025 г., каза той в началото на изявлението си. Държавният глава изрази увереност, че търговският обмен ще се увеличи, когато бъде подписано споразумение за свободна търговия между Сърбия и Евразийския икономически съюз.


Освен подписаното споразумение за 230 млн. евро между Белград и Москва за железопътната инфраструктура той добави, че други документи са за военно-техническото, хуманитарното и културното сътрудничество, каза руският държавен глава. Според агенция "Бета" и телевизия N1 един от документите е меморандум за сътрудничество между руската "Сбербанк" и "Телеком Сърбия". Друг ключов документ е за увеличаване на капацитета на водноелектрическа централа "Джердап 2".


"Русия, като Сърбия, е заинтересована от стабилност на Балканите. За Косово искаме взаимно приемливо решение... но за съжаление напоследък косовските власти извършиха някои провокации," каза руският държавен глава и обяви решението за създаване на собствена армия, взето от парламента в Прищина, за нарушение на резолюция 1244 на ООН, разрешаваща само международни войски да присъстват на косовска територия.


Русия е готова да вложи .4 млрд. в "Турски поток" в Сърбия, обяви Путин

© Reuters


"Без Русия не може да има никакво решение" за Косово, изтъкна Вучич, попитан дали е обсъдена темата на двустранната среща. "Не мисля, че решението е близо," добави той. Руският му колега изтъкна, че макар ЕС да посредничи в спора, резултатите са слаби - например за пет години не е създадена Асоциацията на сръбските общини, която би дала повече възможности за самоуправление на сърбите в Косово.


"Говорим за всичко"


Двамата лидери изтъкваха топлите отношения на двете си страни, а преди началото на обръщенията Вучич получи руския ордена "Александър Невски". "Отношенията между Русия и Сърбия не са от вчера," обясни Путин и отрече да е дошъл за "митинг" на Вучич в отговор на въпрос от сръбска медия. Той обаче добави, че в това има символика и че докато двете страни са заедно, ги "очаква победа".


Русия и Сърбия разговаряха "буквално за всяка сфера от живота" днес, каза президентът Вучич. "По много въпроси постигнахме съгласие," а Москва изрази поддръжка за запазване на териториалната цялост на Сърбия, добави прецидентът.


"Путин каза, че Сърбия винаги е готова за разговор и компромис, но Сърбия не бива да бъде унижавана." Той подчерта, че страната му може да взема решения само суверенно, но не и на базата на нещо, което ще кажат "британци или руснаци" или "която и да било друга страна".


Предстои Вучич и Путин да посетят храма "Св. Сава", който трябва да бъде завършен тази година и 4 млн. евро за чието възстановяване дойдоха от "Газпромнефт", за мозайка, която руският президент трябва символично да завърши. Там близо 70 хил. души ще очакват пристигането им.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK