Защо в Зимбабве няма валута, но има валутна криза

Незаконно обменно бюро в Зимбабве, 10 януари.

© Philimon Bulawayo, Reuters

Незаконно обменно бюро в Зимбабве, 10 януари.Фактът, че няма собствена валута, не попречи на Зимбабве да изпадне във валутна криза.


Недостигът на чуждестранна валута доведе до дълги опашки за гориво, хляб и лекарства и тласна цените нагоре. В понеделник в южноафриканската страна избухнаха протести, прераснали в насилие и довели до жертви, след като правителството увеличи над два пъти цените на бензина до 3.31 долара за литър през уикенда. Това е най-високата цена в света, според данни на GlobalPetrolPrices.com.


Проблемът се корени в решението на Зимбабве да се откаже от собствената си валута преди десетилетие и да приеме кошница от чуждестранни валути, сред които най-широко използваната е щатският долар. Централната банка започна да печата "квазидолари", за да финансира умопомрачителните държавни разходи. Резултатът е объркана система от валутни курсове, като от потребителите се изискват различни цени в зависимост от това дали плащат с истински долари, електронни пари или с така наречените облигационни бележки, макар правителството да настоява, че трите разплащателни средства имат еднаква стойност. Самото то обаче поставя под въпрос това твърдение, заявявайки, че чужденците все още могат да купуват гориво по старата цена от 1.32 долара за литър срещу долари кеш.
"Действа система на лъжа и измама", посочва Стивън Бейли-Смит, старши икономист в датската копания за управление на активи Global Evolution Funds AG, която инвестира в цяла Африка. "Тя затруднява изключително много опитите да се разбере истинското състояние на икономиката", посочва той.


Войник пред барикада на протестите в Зимбабве, 15 януари.

© Philimon Bulawayo, Reuters

Войник пред барикада на протестите в Зимбабве, 15 януари.


Кризата е голям проблем за президента Емерсън Мнангагва, 76-годишен бивш шеф на разузнаването, който при изборната си победа през юли миналата година обеща на зимбабвийците по-добри времена. Това бяха първите избори, след като дългогодишният управник на страната Робърт Мугабе, при когото икономиката започна упадъка си, бе свален от власт с военен преврат в края на 2017 година. Мнангагва бе приближен на Мугабе и действаше като негов вицепрезидент.


Финансовият министър Мтхули Нкубе заяви на 11 януари, че до една година ще въведе нова валута. Той обаче представи малко подробности, освен че централната банка натрупва резерви, които обаче в момента едва биха могли да покрият вноса за две седмици. Министърът се опитва и да преструктурира многостранни задължения, по които бе обявен дефолт, на стойност милиарди долари, така че Зимбабве да може да получава нови международни кредити.


Докато насилието заливаше улиците, Мнангагва се отправи към Русия. Планира се също да посети Казахстан, Беларус и Азербайджан, преди да отлети към Световния икономически форум в Давос, Швейцария, по-късно този месец в опит да привлече инвестиции.


Задушаване


Междувременно много зимбабвийски производители затварят врати. Главният изпълнителен директор на Surface Wilmar, най-големия производител на олио, каза в интервю миналата седмица, че не е имал друг избор освен да затвори компанията, тъй като не е успявал да намира по 6 милиона долара месечно, необходими за плащане на доставчиците. "Производителите се задушават и освен ако нещо не се случи бързо, можем да станем свидетели как цялата страната бъде блокирана", отбеляза Сифелани Джабангве, ръководител на Конфедерацията на зимбабвийската промишленост, пред медии на 10 януари.


Най-голямата пивоварна компания в страната Delta Corp. Ltd., която е 40% собственост на Anheuser-Busch InBev SA/NV сключи сделка с правителството миналия месец да получи повече валута от централната банка за внос. В замяна тя се отказа от плановете да отказва плащания в облигационни бележки или електронни долари, известни като Real Time Gross Settlement C RTGS. Много компании обаче все още предлагат отстъпки, понякога стигащи до 70%, ако клиентите им платят в истински долари.


"Улична лавка"


"Тези дни всички управляват бизнеса си като улична лавка", разказва Елифас Уабата, който продава автомобилни части в столицата Хараре. "Дори големите вериги за търговия на дребно. Само предложи да платиш кеш и цената ще падне главоломно", допълва той. Облигационните бележки сега се търгуват на черния пазар при курс 3.2 за долар, според ZimBollar Research Institute в Хараре. Една единица RTGS пък струва дори още по-малко.


Напрежението се разпростира и на финансовите пазари, тъй като местните жители се устремяват към ценните книжа в опит да се защитят от ценовите повишения. Макар според официалната статистика инфлацията да е около 31%, Стив Ханке, професор по приложна икономика и експерт по хиперинфлацията от университета "Джон Хопкинс" в Балтимор, я изчислява много по-високо - 186 %.


Зимбабвийският президент Емерсън Мнангагва потърси съдействие и от беларуския си колега Александър Лукашенко в Минск, където бе на посещение вчера.

© Vasily Fedosenko, Reuters

Зимбабвийският президент Емерсън Мнангагва потърси съдействие и от беларуския си колега Александър Лукашенко в Минск, където бе на посещение вчера.


Основният фондов индекс на Зимбабве е нараснал със 72% от миналия март, което може да се окаже най-силният растеж в света. Чуждестранните инвеститори, които срещат затруднения да изтеглят парите си от страната заради капиталовия контрол, са отписали активите си до по-реалистични равнища. Те преценяват колко големи са изкривяванията в цените, отчитайки разликата между котировките в Хараре и в Лондон на Old Mutual Ltd., най-голямата застрахователна компания в Африка. В момента ценните книжа в Хараре се котират 4,9 пъти по-високо от тези в Лондон, изчислено в долари, като разликата се е удвоила през последните шест месеца.


Според професор Ханке Зимбабве трябва да се придържа към долара, защото няма да бъде способна да защити евентуална нова валута, като изтегли облигационните бележки и RTGS. Правителството може да постигне това като приема плащания, включително за данъци, в тези два инструмента при същия курс като долара. По този начин отстъпките, правени за плащания в долари, бързо ще се свият до около 5 или 10%, убеден е експертът.


Бейли-Смит от Global Evolution Funds AG обаче твърди, че правителството трябва да ограничи разходите си и да работи бързо по създаването на нова валута. То може да породи доверие в паричната единица, като използва допълнителни резерви и повиши лихвите - инструмент, до който не може да прибегне, докато използва долара. "Доларизацията на Зимбабве не е достатъчно оптимално решение. Те трябва да имат валута, която да позволява гъвкаво използване на паричната политика", допълва той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Пост колониални неволи. Правиха някакъв социализъм , национализираха земите на белите , имаха си несменяем управник , а сега си имат и икономическите резултати.

 2. 2 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1120 Весело

  А га бее колониа риваа...

 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1079 Весело

  Велик съюзник на Кремъл без пари? Невъзможно.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Не е това нашият проблем в Зимбабве. Нашият проблем е, че в Зимбабве изгониха белиге фермери, експроприираха им фермите, тракторите, цялата собственост, без да им изплатят лев компенсация и ги изгониха от страната. Обработваемата земя и фермите бяха раз-грабени и раздадени на негри, които имат претенциите, че белите някога са им заграбили земите и сега трябва да си ги върнат. В резултат на това производството на храни се скапа и зимбабвийците обикалят цял свят някой да им прати нещо за ядене. По същия път вървят и в Южна Африка. Но най-важното е, че в Европа и Америка вървим по пътя на Зимбабве и Южна Африка. Един ден и тук няма да има място за белите.

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4355 Любопитно

  "В понеделник в южноафриканската страна избухнаха протести, прераснали в насилие и довели до жертви, след като правителството увеличи над два пъти цените на бензина до 3.31 долара за литър през уикенда. Това е най-високата цена в света, според данни на GlobalPetrolPrices.com."

  Една от най-бедните страни в света с една от най-високите цени на горивата в света. Явно местните хора ще трябва да слезнат от автомобилите и моторите си (тези които изобщо имат такива) и да се върнат към конската тяга и каруци.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1684 Разстроено

  Социализъм в комбинация с национализъм до нищо добро няма да доведе!

 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 566 Неутрално

  А управляващите ловят риба, щото мътна водата.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Зимбабве няма валута, но има доста руски и китайски "туристи" :)
  Европа го даваше сърдито доста години и изпусна инвестициите там.
  Въпреки политическата еднолична диктатура можеха да си получат държавни гаранции за всеки инвестиран цент, както го направиха другите а не само да търсят демокрацията.

 9. 9 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Расия ще им даде ракети и някой газов пАток. Ще видят какво е задушаваща православна прегръдка. Хахаха. Също една АЕЦ ще им пасне. От путин и Лукашенко, ще научат как се правят избори и се царува до гроб. 😂😎😜😁😊

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Снимката със сатрапа Лукашенко отговаря на всички въпроси!!!!
  Всички сатрапи си приличат с бедствията, които навличат на държавите и народите си!!!!

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2825 Неутрално

  Отговорът е прост, щото решиха че могат да се управляват сами. :)

  Едно време като се казваха Родезия и имаше образователен ценз си бяха добре. Ама после от Запада ги натиснаха да приемат демокрацията в пълната и форма и си избраха един черен президент няколко пъти къде с измами, къде с лъжа и той им разказа играта. :)

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4355 Любопитно

  По същия път вървят и в Южна Африка. Но най-важното е, че в Европа и Америка вървим по пътя на Зимбабве и Южна Африка. Един ден и тук няма да има място за белите.
  —цитат от коментар 4 на gozambo


  Чети добре Замбич, това което се случи в Зимбабве НИКОГА няма да се повтори в Южна Африка, и още по-малко в Европа и Северна Америка! НИКОГА!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2825 Неутрално

  Бившата Родезия е била житницата на Африка. Произвеждали и са изнасяли храна за половин Африка. А сега едва успяват да произведат 10% от това, което консумират.

  https://pics.me.me/own-land-in-zimbabwe-zimbabwes-president-tells-white-farmers-they-10026781.png

  https://i.4pcdn.org/pol/1460570308211.jpg

  https://vintageairliners.com/wp-content/uploads/2014/12/tumblr_ngksqosOx01skp1rlo4_1280.jpg

  Ама така се получава като почнат разни икономисти да коментират. :)

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2825 Неутрално

  Чети добре Замбич, това което се случи в Зимбабве НИКОГА няма да се повтори в Южна Африка, и още по-малко в Европа и Северна Америка! НИКОГА!
  —цитат от коментар 12 на Иво


  То се повтаря в Южна Африка. След 10 год Южна Африка ще е като Зимбабве.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Cape_Town_water_crisis


  А от Западните Страни първо Швеция ще замяза на Зимбабве. :)

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  Като си прогониха управниците...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2875 Весело

  Нищо де! Важното е, че са независими от световния империализъм и са изгонили белите кръвопийци и експолоататори!
  Сега да се радват на свободата си. Свободата да си останат глупави и да ги управляват глупаци.

 17. 17 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Весело

  Колкото аз разбирам от икономика и финанси толкова и управниците им 😂

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 18. 18 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Бях в една командировка в Зимбабве през 1998 г. за една седмица. Тогава Зимбабве ми се видя като рая на земята ... ред, дисциплина, чистота, икономически просперитет и много спокойно население, живеещо при условия на 200 години непроменяни закони. За цените на храните да не говоря - невероятно изобилие и както казваме, при неустоими цени. Най-голямо впечатление ми направи начина на ръкуване с по-тъмничките жители - винаги поемаха ръката на бял човек с техните две ръце. Когато попитах защо е това ми отговориха, че белият човек им е дал толкова много, че с една ръка не може да се поеме .... та затова с две.
  После властта взеха онези, по-тъмничките, и всичко се промени с шеметна бързина.
  Десет години по-късно, съпругата ми отиде и тя в една командировка до там. Донесе ми подарък - една банкнота от 100 млн. зимбабвийски долара. Не е виц - 100 милиона! Зарадвах се, че сме станали мултимилионери, а тя ми каза, че те са на стойност 60 ам. цента! И тогава на белите им бяха вече взели фермите, и масово ги гонеха от страната.
  А сега .... надежди за "вечна дружба" с Беларус и Русия. Халал да са им!

 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1674 Весело

  Важното е да има банани и дънки!

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4355 Любопитно

  До коментар [#14] от "realguru":

  Глупости на търкалета.... черногледи и апокалиптични хора като вас не могат да мислят реално и да виждат реално нещата. Съжалявам, но е така. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  Обърнал се към Путин за заем. Абе човек, той Путин за Русия няма , на тебе ще дава.

 22. 22 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Др. Гумен Речев дали си води бележки? Имам чувството, че небезизвестните 80% скоро ще направят така, че пак да сме благословени с него за финансов министър. Тогава ще може да приложи тази авангардна схема за благото на Партията...

 23. 23 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 993 Разстроено

  До коментар [#13] от "realguru":

  Не беше само житницата, изхранваха Африка с говеждо!! Но пък поискаха "свобода".

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4355 Любопитно

  До коментар [#23] от "charlesdegaulle":

  Лошо ли е това!? Лош ли е стремежа на хората да живеят свободни!? Всеки нормален човек на този свят без значение от раса, религия и етнос желае да живее свободен, и в независима държава.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иво":

  Не бе, Иво, не е лош този стремеж, ама като ще лапаш яйце, първо си го премери на задника, 'щото иначе става като в Зимбабве .... глад, мизерия, неизвестност за деня утре, въобще - "от нигде взорът надежда не види".
  А те свобода си имаха .... и робство нямаха .... и децата им бяха облечени и изучени от белите "господари" ... и белите "господари им бяха построили всички жилища .... и имаха задължението да им купуват учебните помагала и учебници и тетрадки .... и да им построят във всяко селище църква .... и да я издържат тази църква ....
  И имаше говеждо и щраусово месо на невероятно ниски цени.
  И ако седна да ти разказвам какъв рай беше там ще ми трябва цял един ден.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK