Природозащитници съдят Франция и Ирландия за бездействие спрямо климатичните промени

Природозащитници съдят Франция и Ирландия за бездействие спрямо климатичните промени

© Associated Press



Природозащитници във Франция и Ирландия започват да водят съдебни дела, за да принудят правителствата си да предприемат по-усилени действия по климатичните промени. Те са мотивирани от важно решение от 2018 г., според което Холандия трябва по-бързо да намали емисиите, за да опази живота и здравето на своето население.


През октомври холандски апелативен съд каза, че правителството е "направило твърде малко, за да предотврати опасностите от климатичните промени, и прави твърде малко, за да навакса". Той му нареди да гарантира, че до края на 2020 г. емисиите, предизвикващи затопляне на планетата, ще са поне с 25 процента под нивото от 1990 г.
Юристката Теса Хан от фондация "Ургенда", завела делото в Холандия от името на почти 900 граждани, каза, че това и други незавършили дела във връзка с климата се основават на принципа, че правителствата трябва да изпълняват своите задължения съгласно законите за човешките права и Парижкото споразумение за климатичните промени от 2015 г.


"Всички (тези дела) имат един и същ източник на вдъхновение и произтичат от общото убеждение, че нашите правителства имат задължението да ни защитават от заплахи от подобен мащаб, за които съзнателно са съдействали", каза Хан, един от директорите на Мрежата за съдебни дела за климата.




Във Франция четири неправителствени организации, включително "Грийнпийс" и "Оксфам", предприеха действия на 17 декември. Те изпратиха "предварително искане за обезщетение" в писмо от 41 страници до френския министър-председател и 12 министри от правителството, критикувайки държавата, че не е предприела конкретни и ефективни мерки за борба с климатичните промени.


Правителството има два месеца, за да отговори, а ако не даде задоволителен отговор, организациите се готвят да заведат същинско съдебно дело в Парижкия административен съд през март.


Армел льо Конт, която отговаря за климата и енергетиката във френския филиал на "Оксфам", каза, че вълната от съдебни дела във връзка с действията за климата по света - от Европа и Северна Америка до Пакистан и Колумбия - отразява засилващото се усещане за спешността на проблема, след като въздействието на извънредните метеорологични условия и покачването на нивото на моретата стават все по.видими.


Правителствата, включително френското, говорят много за справяне с климатичните промени, но на практика не правят достатъчно, отбеляза тя. "Затова мисля, че не е изненадващо, че повече граждани, благотворителни групи и неправителствени организации . . . решават, че правните действия са може би най-добрият отговор", каза тя.


Знаменитости пред камерата


Междувременно неправителствените организации повишават осведомеността по въпроса и нуждата от по-решителни действия за климата във Франция чрез видеоклип в Ютюб, в който се появяват знаменитости като актрисата Жулиет Бинош и писателя и режисьор Сирил Дион. Те също така започнаха онлайн петиция в подкрепа на "Делото на века", както го наричат, събрала за около месец близо 2.1 милиона подписа.


Льо Конт каза, че широката обществена подкрепа за правните действия е важна, защото придава усещане за легитимност на подхода. Делото буди особени емоции във Франция, която през последните месеци е разтърсена от протестите на "жълтите жилетки" заради социалното неравенство и високата цена на живота, избухнали първоначално заради планираното увеличение на данъка върху горивата.



Френският президент Еманюел Макрон започна тази седмица национален дебат за политиката, включващ въпроса как страната може да премине към използване на повече чиста енергия. Хан от "Ургенда" заяви, че съдебните дела имат за цел да гарантират, че целевите нива на вредни емисии се спазват, а не да учат държавите как да го направят.


"От правителствата и обществеността зависи да се гарантира, че прилаганите политики осигуряват справедлив (енергиен) преход и . . . че не бедните трябва да поемат бремето на този преход", каза тя.


Льо Конт от "Оксфам" каза, че водената в социалните мрежи кампания "Делото на века" има за цел да предостави повече информация, особено на младите, за мерките, които могат да се предприемат.


Ирландските емисии се повишават


В Ирландия поддръжници на делото за климатичните промени, което се предвижда да започне във Върховния съд на 22 януари, организират детски митинг в Дъблин в събота, за да призоват лидерите "2019-а да бъде годината на амбициозните действия за климата".


Около 12 600 граждани са подкрепили "Делото за климата в Ирландия" с онлайн съобщения. Говорителката Садб О'Нийл каза, че се увеличава осведомеността в страната, която има едни от най-високите емисии на глава от населението в Европейския съюз.


"Това ни помага да покажем на съда, че имаме становище, че не действаме по егоистични подбуди и че се опитваме да представляваме заинтересовани граждани", заяви тя пред фондация "Томсън Ройтерс".
Компанията "Приятели на ирландската околна среда", създадена от природозащитници, ще настоява по делото, че с одобрения през 2017 г. Национален план за смекчаване на климатичните промени правителството е нарушило националното законодателство за действия във връзка с климата, ирландската конституция и задълженията си в областта на човешките права.



Тя също така ще заяви, че планът съвсем не изпълнява стъпките, изисквани от Парижкото споразумение.
О'Нийл отбеляза, че емисиите на Ирландия са се увеличили от 2014 г., след като нейната икономика се е възстановила от финансовата криза през 2008 г., а млечната ѝ промишленост се е разраснала.


Говорител на ирландското министерство на комуникациите, действията в защита на климата и околната среда каза в имейл, че правителството ще се защитава по делото, но отбеляза, че в Националния план за смекчаване на климатичните промени се признава, че за декарбонизиране на икономиката ще е необходима подробна пътна карта.


Той добави, че вече има такава и тя включва правителствен план за действие по климата, "имащ за цел да превърне Ирландия в лидер в предприемането на мерки срещу разрушаването на климата". Очаква се решението по ирландското дело - съдебен надзор - да бъде постановено след няколко месеца, а френският съдебен процес може да продължи две-три години, каза Льо Конт.


В Холандия трябваше да минат три години, докато апелативният съд потвърди първоначално решение и правителството каза през ноември, че ще преглед на постановлението.


Хан каза, че важно предимство при завеждането на съдебни дела срещу държавите е това, че в съда се прави внимателно проучване на доказателствата за климатичните промени.


"Дори само това, че фактите се документират, е наистина важно комуникационно средство и помага за мобилизиране на обществеността около климатичните промени", каза тя. /БТА

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 866 Весело

  "Всички (тези дела) имат един и същ източник на вдъхновение и произтичат от общото убеждение, че нашите правителства имат задължението да ни защитават от заплахи от подобен мащаб, за които съзнателно са съдействали”

  Това ако мине, отваря такава врата, че на правителствата в ЕС, свят ще им се вие.
  Заплаха от подобен мащаб, бе и щедрото” wilkomen”, “плавният преход”, затварянето на хоремага и читалището в село Войниково и т.н.т.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 902 Неутрално

  За пари ли ги съдят? Да вземат парата и да си я поделят.
  Тия природозащитници никога не са виждали природа по правило. Никой от тях не е природолюбител. Всички са някакви квартиранти в центровете и гетата на големите градове, на които Сорос им хвърля по някой лев за да викат където ги прати.
  Тези организации на природозащитниците никой никога не ги е избирал и не ги е упълномощавал да се занимават с природата по каквито и да е въпроси. Те не са и възникнали спонтанни организации на гражданите, а събрани по обява и платени мюрета.
  И другото нещо е, че нямат два лева да се усмихнат и Сорос организира и плаща тези дела. Тия са само за калабалък, подставени лица.

 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Безполезни идиоти. Защо не дадат личен пример и да се върнат в пещерите - да не ползват транспорт, отопление, електричество, синтетични материали, цимент, и т.н. - знаят ли колко емисии ще спестят на планетата така?

 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Левичарите достигнаха нови върхове на дивотия. Съдът изобщо не е компетентен да решава тези въпроси. Никакви доказателства не може да разглежда, защото няма ответна страна, която да представи контрадоказателства. На Сорос адвокатите занесли нещо,съдът го прочел и отсъдил. Това са игри между Сорос и неговите организации, левичарският съд и левичарските правителства. Правителствата искат да пробутат данъци, но гражданите не искат и така чрез решението на съда се дава по-голяма тежест на предложенията. Виждате ли, ние не искаме да увеличаваме данъците, но съдът ни задължава.

 5. 5 Профил на equity
  equity
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Тези не се наядоха... Преяждаха и никога не се наядоха.

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1003 Весело

  А Китай няма ли да осъдят?
  Щото въздуха на планетата е общ, а Китай бая топлоцентралки настрои. Да не говорим, че бълва и реки от пластмасови джундурии и еднодневки.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1003 Весело

  А Китай няма ли да осъдят?
  Щото въздуха на планетата е общ, а Китай бая топлоцентралки настрои. Да не говорим, че бълва и реки от пластмасови джундурии и еднодневки.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Зелените комунисти следва да бъдат бесени, ако искаме да оставим чиста природа на децата си

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 9. 9 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Зелените комунисти следва да бъдат бесени, ако искаме да оставим чиста природа на децата си
  —цитат от коментар 8 на hhhuuunnnn


  +++.... хахахахахаха , развесели ме рано сутрин . Ами прав си , колкото и нечвешки да звучи , тези тъпанари не заслужат да са българи . Защо не протестират пред '' Цанков камък '' , Девня , ЛукОил ..... ?

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  И тук се стига до парадокса - как се произвеждат неща, без въглеродни емисии? Колко от тия, си купуват нещо произведено в Китай? Не трябва да се мисли за намалянето им, а за развитие на нови технологии, които евентуално да ги намалят. Дай да махнем всички коли (аз ще съм доволен), всички доставки, да се затворят всички предприятия, тец-ове и тн. Те и слънчевите панели са еко, ама не са произведени от въздуха.

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#1] от "Bullet":

  Ааа моля моля. Хоремага е чутовен продукт на комунизма и не мое се убие :)
  Историята за възникване на хоремага е много интересна. Другарете решили, че е непристойно членовете на социалистическото общество да се валят пияни по улиците и забранили да се сервира алкохол по кръчмите вечер. Обаче в хотелите било разрешено, защото пияният гост има къде да преспи. Така се родил Хотел Ресторант Магазина (или Хоремаг). В кръчмите оборудвали по една стаичка в склада, а се писали и магазин, щото за магазините нямало забрана
  И ТЕ ТАКА!

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#10] от "chepokalipsis":

  Не трябва да се мисли за нови технологии а за връщане към старите. Е например киселото мляко го карат в алуминиеви легени и като ще си купуваш мляко, си носиш котленка. Вадиш я в магазина, бакалина с един чирпак ТАК сипва ти от легена, плащаш и заминаваш. Така е било в София до началото на 70тте някъде. Децата вместо пластмасов спайдърмен мое си играят на топчета и на ашици.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Според мен линията не минава през това кой е ЗА и кой е ПРОТИВ, а въпроса е в мярката.
  Ако няма кой да притиска управляващите ( все едно в коя държава, става дума за нормалните такива), те няма сами да си сложат спирачките. Вярно е и другото, че в много от случаите става дума за пари в посока на припечелване от т.н. мерки против затоплянето и един от ярките примери е тоталната подмяна на вида фреон в климатиците, съхраняването и обработката на стария, много вреден за озоновия слой фреон.
  За мен основно доказателство, че дори да има промяна в климата на планетата, това си става най-вече по природни причини на някакви цикли, е наличието на геологически следи за затопляне и ледникови периоди във време, когато хората няма как да са влияели на природата.
  Що се отнася до влиянието на човешката дейност, вярно е, че и нашата лакомия е безкрайна. Вземете свръхпроизводството и съпътстващите го отпадъци, емисии, разход на ограничените природни ресурси, всичко това няма как да не ни се върне. Даже и да не влияе на климата, може да ни сполетят неща като липса на чиста вода, изтощени земи, всякакви торове, пестициди и т.н.
  Така че ...мярката му е майката, поне според мен.

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsvetko_51":

  Истината е, че никой не е готов да плати социалната цена за това. Е например ако утре забранят пластмасовите опаковки и автомобилите, как мислиш, дали няма да стане революция?
  Другата истна е, че енергията е нещо, от което всички се нуждаят и е мощен инструмент за заробване на масите и държането им в подчинение. Възобновяемите източници са често безплатни и ако някой успее да развие такава технология, то тя ще даде огромна свобода на индивида, който няма да има нужда да мисли как да си плати тока, парното, бензина за колата, картата за транспорт. Така че от икономическа гледна точка, всички са на практика против тези технологии - от мощното лоби на петролоптоизводителите, през това на всякакъв вид енергийни компании до правителствата.
  И не на последно място, на много места в света (и то многолюдни) това е въпрос на оцеляване, не на свръхпроизводство. Там пък съвсем няма кой да им даде свобода, те генерират огромно богатсво за господарите, работейки до изнемогване за смешно заплащане и тънейки в мизерия. А малката Холандия няма какво много да направи за световния климат, ако същото не направят и САЩ и Китай и Германия

 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Знаем ние как завършват всякакви такива акции на зелените: правителствата обещават, че ще намалят замърсяването, повишават данъците, използват парите да запълват дупки в бюджета и накрая се отчита, че целите не са изпълнени и следващото: "Дайте още пари!"

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5472 Неутрално

  Емисиите са естествен съпътстващ продукт на индустриите. Важното е да не са такива като по време на века на индустриалните революции и те не са при неимоверно по-голяма продукция сега...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 513 Неутрално

  За Ирландия не знам, но френският олигофрен поиска камионите да се барбуркат празни от запад на изток и обратно. Много екологично, като за олигофрен. Лицемерът Макрон си заслужава всякакъв съд, особено на тема екология!

 18. 18 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#14] от "uq":
  [quote#14:"uq"]Възобновяемите източници са често безплатни.../quote]

  Това е голяма заблуда тиражирана масово от медиите - източниците може да са безплатни ама пречистването на силиций до 99.99999% за панелите далеч не е безплатно, нито добива на неодимий от едни крайно редки руди за магнитите във ветрогенераторите, нито специалните стомани за витла, нито издигането на 60 метрови кули насерд полето или в океана. Тука изобщо и не отваряме дума, че тези източници са непостоянни а ние за момента нямаме ефективни и универсални начини за складиране на енергията.

 19. 19 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Много "зелени" читатели са се изходили рано рано под темата. Айде селяци свиквайте. И другия път поне си изхвърлете разделно боклука а не през балконите.

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  По какво си приличат зелените и дините?

  Отвън зелени, отвътре червени. :)

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#18] от "lustmord":

  Първо, това са технологиите, които са видели бял свят. Дали няма и не могат да се разработят други е отделна тема. Има пасивни къщи има термопомпи които да кажем са не възобновяеми но енергоспестяващи технологии, не са толкова скъпи и могат да имат огромен ефект.
  Второ, колкото и да е скъпо производството на тези неща, е еднократна инвестиция с тенденция да работи десетилетия, което значи че го плащаш веднъж и после си свободен, не е същото като да ти виси камъка на врата и да те доят всеки месец и да ти вдигат цените и да ти слагат акциз и каквото се сетиш нали? За да могат Вальо Златев и баце и Р.Овч да си цакат карти и да си пушат пурите

 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#14] от "uq":

  Най-доброто решение е всяка сграда да има собствени енергийни източници като слънчеви панели и мини ветрогенератори, а не да се правят цели паркове и потребителите да плащат скъпа енергия, докато собствениците им печелят милиони. Освен това сградите задължително трябва да са проектирани като енергийно ефективни.
  Там трябва да са насочени усилията на правителствата.

 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2911 Неутрално

  Много добре се е докарал на снимката, като един Чарли Мансън.

  Моите впечатления от германските зелени са, че те моментално се обръщат против всеки източник на енергия в момента, когато той стане технически и икономически постижим.

  Освен това колегите съвсем правилно изтъкват, че еуглените нито могат, нито желаят да предприемат нещо срещу реалните замърсители: Китай, Индия, Индонезия, Русия, ... данните са всеобщо достъпни. Гневът им е насочен единствено към собственото им общество, с което имат проблеми от идеологическо и психиатрично естество.

  Лошото е, че междувременно лудите превзеха лудницата, както личи от някои неотдавнашни публикации на Американската психологическа асоциация.

  Накрая, всичко това няма нищо общо с опитите на българското общество да предотврати тоталната мутрификация на българската природа.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#23] от "zyb18561487":

  Много точно казано! Моето впечатление е абсолютно същото.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Все още трупането на пари е по-важно от оцеляването на планетата. Още малко.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK