Противниците на ваксините вече са сред най-големите заплахи пред света, предупреди СЗО

Противниците на ваксините вече са сред най-големите заплахи пред света, предупреди СЗО

© архив ВМАНежеланието или колебанието на някои хора да ваксинират себе си или децата си вече е една от десетте най-големи заплахи за здравето на света.


Това показва списъкът на Световната здравна организация за най-големите опасности през 2019 г. Сред тях са още замърсеният въздух и слабата първична грижа на националните системи за здравеопазване – все проблеми, с които се сблъсква и България.


Замърсеният въздух


Това според СЗО е най-голямата заплаха на околната среда за здравето на хората. 7 млн. души умират преждевременно всяка година от рак, удар, сърдечносъдови и белодробни болести, свързани със замърсяването на въздуха. Около 90% от тези смъртни случаи са регистрирани в държави с ниски или средни доходи, високи емисии, излъчвани от индустрията, транспорта или селското стопанство.


Незаразни болести
Диабет, рак и сърдечни болести – това са причините за близо 70% от смъртните случаи в целия свят. 15 млн. души умират преждевременно от тях на възраст между 30 и 69 години. Ръстът на заболелите от тях се дължи на пет рискови фактора – употреба на тютюн, липса на движение, вредна употреба на алкохол, нездравословна диета и замърсяване на въздуха. Тези фактори влошават и психичните проблеми, които могат да започнат от ранна възраст – половината от тях започват до 14-годишна възраст, но биват неглижирани, което води до статистиката, че самоубийството е втората най-разпространена причина за смърт между децата на възраст между 15 и 19 години.


Грип


СЗО предупреждава, че глобалната защита срещу грипа е толкова силна, колкото здравеопазването на най-слабата държава в света. СЗО наблюдава движението на вирусите, за да може да регистрира тези от тях, които може да доведат до пандемия.


Лоши условия


Повече от 1.6 млрд. души живеят на места, където продължителни кризи – глад, суша, войни – ги оставят без достъп до базова лекарска грижа. Такива райони съществуват почти навсякъде.


Резистентност на антибиотици


Развитието на антибиотиците е един от най-големите успехи на съвременната медицина, но времето им изтича. Способностите на бактериите, паразитите и вирусите да им устояват водят до опасността светът да се върне към времената, когато пневмонията, туберкулозата, гонореята и салмонелозата не се лекуваха лесно.


Ебола и други


През 2018 г. два отделни епидемии от ебола удариха Демократична република Конго и стигнаха до градове с над 1 млн. население. Една от тях бе в зона на активен конфликт. Това показва, че е много важно къде се разпространяват подобни вируси и светът трябва да се подготви по-добре да се справя с тях в пренаселените градове. Сред опасните вируси са зика, нипа и близкоизточният респираторен синдром.


Първичната здравна помощ


Това е първият контакт на хората с националната здравна система, който би трябвало да предоставя цялостна, достъпа и базирана на общността грижа през целия живот.


Нежеланието за ваксинации


Това заплашва да унищожи прогреса в борбата с предотвратимите болести. Ваксинацията е един от най-евтините и ефективни начини за това. Ваксините предотвратяват 2-3 млн. смъртни случаи годишно, а ако нивото на употреба са повиши, могат да спасят още 1.5 млн. всяка година.


Но болести като морбили регистрират 30% увеличение в броя на заболелите в глобален мащаб. Нежеланието за ваксинации не е единствената причина, а и зад него стоят комплекс от фактори – сред тях липсата на вяра във ваксините, сочи СЗО.


Денга


Пренасяната от комари треска, която има симптоми на грип, може да бъде смъртоносна за до 20% от заболелите. Тя се разпространява най-много в дъждовния сезон в държави като Бангладеш и Индия. Този сезон се удължава, което спомага за разпространението на денга и в държави като Непал, които преди не са били изложени на нея.


ХИВ


Напредъкът в борбата срещу ХИВ е огромен, но все още 1 млн. души годишно умират от него. От началото на епидемията вирусът е заразил над 70 млн. души, в наши дни с него живеят около 37 млн. по света. Все по-голяма е опасността за момичетата и жените на възраст между 15 и 24 години в Субсахарска Африка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK