МВФ отново понижи прогнозата си за растеж на еврозоната и света

Рисковете се увеличават, макар че не виждаме да се задава рецесия, каза генералният директор Кристин Лагард.

© Reuters

Рисковете се увеличават, макар че не виждаме да се задава рецесия, каза генералният директор Кристин Лагард.Международният валутен фонд (МВФ) понижи днес прогнозите си за растеж на световната икономика през тази и следващата година. Корекцията е спрямо очакванията от октомври и предвижда ръст от 3.5% (-0.1 пункт) за 2019 г. и 3.6% (-0.2 пункта) за 2020 г.


Като основна причина се посочват отслабването на икономиките в Европа (и в частност на тези в еврозоната) и на развиващите се пазари, както и дестабилизиращият ефект от продължаващите търговски спорове и напрежение по света.


Това е второто понижение за последните 3 месеца и според него ръстът в еврозоната ще се забави от 1.8% от БВП през 2018 г. на 1.6% през 2019 г., което е за настоящата година е резултат с 0.3 пункта по-слаб от очакваното през октомври. Две държави са очертават като по-сериозен проблем - Германия (заради застрашения износ от новите по-строги изисквания за вредни газове на колите и донякъде от забавяне потреблението в Китай) и Италия (защото е под натиска на пазарите в спора на популисткото правителство с Европейската комисия за държавен бюджет със значително повече социални разходи).
По-бързото (от очакваното) забавяне на китайската икономика и вероятността от напускане от Великобритания на ЕС без сделка са сред водещите рискове - особено на финансовите пазари - за които предупреждава фондът. Засегнати ще бъдат не само инвестициите, но и веригите за доставки на бизнеса и намаленият растеж на производителността. "Резултатът от една помрачена перспектива за корпоративна доходност може да се отрази на настроенията на финансовите пазари и допълнително да забави растежа." Прогнозата е разпространена в навечерието на започващият тази седмица Световен икономически форум в швейцарския курорт Давос.


МВФ понижава и очакванията си за развитието на развиващите се пазари - от 4.7% за 2018 г. на 4.5% за 2019 г. Причината е въздействието на външни за тези пазари събития и процеси като напрежението в търговските отношения, повишаването на лихвите в САЩ, засилването на долара, изтеглянето на капитали и нестабилните цени на петрола.


Запазена е прогнозата за ръст на САЩ - най-голямата икономика в света - е за 2.5% през 2019 г. и 1.8% през 2020 г. Това се тълкува като потвърждение на очакванията за силно вътрешно потребление, макар че разликата догодина е цели 0.7 пункта в година, когато американците ще гласуват на президентски и парламентарни избори.


Китай вероятно ще расте с по 6.2% през тази и следващата година, но това може и да не се случи при продължаващо напрежение в търговските отношения най-вече със САЩ. Тази ситуация се смята за основен сценарий, независимо от усилията на държавата да стимулира растежа в Китай чрез бюджетни разходи и засилено кредитиране от банките. "Както се видя през 2015-2016 г., тревогите за състоянието на китайската икономика могат да доведат до внезапно и масово разпродаване на финансовите и суровинните пазари, а това ще увиличи натиска над търговските им партньори, износителите на суровини и други възникваки пазари."


Кристин Лагард призоваваше политиците да проведат структурни реформи, докато глобалната икономика и в солиден растеж и "да ремонтират покрива, докато грее слънце". Сега е преминат пикът на растеж, рисковете се увеличават и политиците трябва да се съсредоточат върху политики за предотвратяване на още по-голяма забавяне, съветват от МВФ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK