Как Китай и САЩ създават "цифрова желязна завеса" (графика)

Бившият замбийски президент Мишел Сата с китайския си колега Си Цзинпин в Пекин, 2013 г.

© Associated Press

Бившият замбийски президент Мишел Сата с китайския си колега Си Цзинпин в Пекин, 2013 г.През октомври неправителствената организация "Фрийдъм хаус" предупреди, че с инвестициите си в развиващи се страни Китай изнася и собствения си модел, както и технологии, които могат да се използват за репресивни цели. Надпреварата със Съединените щати за влияние по света вече е факт, а с нея и усилията на Пекин чрез т.нар. Дигитален път на коприната да помогне за развитието на африкански и други държави.


За това обаче страните плащат немалка цена, разказва "Блумбърг" в материал за последиците в една от силно повлияните от китайски проекти държави - Замбия.


На летището в Лусака първият билборд е с реклама на "Банк ъф Чайна", друга китайска компания строи нов терминал, компаниите ZTE и "Хиквижън" продават камери за видеонаблюдение, а "Хуауей" е изградила център, съхраняващ данни на правителството. Богатата на ресурси държава вече е изхарчила 1 млрд. долара за китайско телекомуникационно оборудване, технологии за наблюдение и излъчване. Тази сума обаче е малка в сравнение с инвестираните от Китай средства в долара в "Дигиталния път на коприната" според вашингтонската консултантска фирма RWR Advisory Group, която проследява китайските инвестиции по света. Данните на фирмата за проекта, който е част от струващия до момента 79 млрд. долара "Един пояс, един път", са достъпни в графиката към края на текста.
В богатата на мед и кобалт Замбия - която всъщност е едва 20-ата по китайски инвестиции в "Дигиталния пък на коприната" - повечето подобни проекти са на китайски компании, които и ги изграждат, и ги финансират често със заеми, заради които Международният валутен фонд предупреждава за риск от проблеми с дълга. "Блумбърг" отбелязва, че с това "са се увеличили и опасенията, че процъфтяваща и стабилна многопартийна демокрация върви към китайския модел на репресии" (Замбия не се смята за напълно развита демокрация от класации като последния индекс на Economist Intelligence Unit, но е сред страните с най-добри резултати в Африка на юг от Сахара).


Все повече китайски компании развиват дейност в Етиопия - африканската страна, където Китай е инвестирал най-много в дигитална инфраструктура.

© Associated Press

Все повече китайски компании развиват дейност в Етиопия - африканската страна, където Китай е инвестирал най-много в дигитална инфраструктура.


Избягалият от страната директор на антикорупционна организация Грегъри Чифире, осъден на 6 г. затвор в родината си, твърди, че Замбия се е "продала на китайците". Властите в Лусака отричат това и казват, че е техен дълг да търсят решения за инфраструктурата. Според министъра на информацията Дора Силия "моделът на развитие на Замбия не е нито този на Запада, нито този на Китай, но е опит да се вземе най-доброто и от двете."


Случващото се в Замбия е само израз на схватката за надмощие на компании от Китай и САЩ. В този сблъсък азиатската държава има преимущество сред развиващите се страни, чиято инфраструктура се опитва да модернизира. Проблемът според "Блумбърг" е, че със забраните на определени китайски технологии в някои от страните и с износа на репресивни технологии към други се създава има риск от създаване на "дигитална желязна завеса".


Китайският модел


Залогът расте, ако се погледне обхватът на проектите, свързани с китайска дигитална инфраструктура - в 21 държави те са свързани с доставка на телекомуникационно оборудване, в 27 с "интернет на нещата", в 56 с "умни градове", в 76 с оптични кабели.


Високотехнологични системи за наблюдение се изнасят в поне 18 държави и с тях могат както да се разпознават заплахи за обществения ред, така и да се потисне свободата на словото. В Лусака, попитани за това, властите аргументират работата си с Китай, като противопоставят приятелството с Пекин на експлоатацията, дошла от Запада. Междувременно дългът на Зимбабве към Китай вече е 3.1 млрд. долара - една трета от целия външен дълг на страната. Министърът на транспорта и комуникациите, завършил висшето си образование в САЩ и женен за американка, казва, че "Китай служи за модел, който си струва да се копира". Позовава се на същия модел при заплахите си за блокиране на "Гугъл" и "Фейсбук" за целите на борбата с "фалшивите новини" и при подкрепата за закон, с който специална агенция ще наблюдава разпространяваната онлайн информация.


Критици се опасяват, че това може да се използва за атака срещу медиите. Според някои правозащитни организации, за да се справи с информация от 4 сайта (блокирани през 2013 и 2014 г.), правителството на Замбия може да е използвало технологии за наблюдение на интернет от "Хуауей" и ZTE, защото разполага с такива. "Медийните институции работят в страх от правителството с помощта на китайците", казва главният изпълнителен директор на критичния към правителството в. Mast, чийто брат е създател на друга публикация, закрита от Лусака през 2016 г.


"Сменяш ключалките"


Технологичната компания ZTE работи по проект за "безопасен град" в Лусака за 210 млн., включващ поставянето на камери за наблюдение - веднъж отменен (през 2013 г.) и върнат след две години в страна, смятана за една от най-безопасните африкански. В Китай лицевото разпознаване се използва не само за действия срещу престъпници, а и за работа с политически инакомислещите. Властите в Замбия казват, че лицевото разпознаване няма да се използва за политически цели, а страната знае как да защити интересите си. "Хуауей" са и зад проект за център, който да съхранява цялата информация на правителството. Управляващите в Лусака не се притесняват, че китайското разузнаване може да използва информацията, а мениджърът на центъра Зеко Мбумвае обяснява: "Когато ти построят дом, сменяш ключалките. Това и направихме."


Говорител на друга водеща китайска компания, "Хуауей", пък изтъква и плана Smart Zambia за свързване с интернет на отдалечени места без покритие и създаване на онлайн платформа за правителствени услуги. По думите му "Хуауей" само предоставя услугата във вид на технологично решение, но на Замбия се полага да я използва и поддържа.


И цифровизацията на телевизията се извършва с проект, финансиран от "Топстар", компания с 60% китайско участие. Опозицията критикува разходите (282 млн. долара в страна с население 17 млн., или с 46% по-скъпо, отколкото в съседна Южна Африка). Китайската Ексим банк е източник на почти всички средства. При това частните телевизионни станции твърдят, че "Топстар" иска от тях 72 хил. долара месечно за разпространение на каналите им, а това би ги изхвърлило от бизнеса. Според правителството дигиталната миграция е скъпа, защото проектът включва технологии и пътувания на стотици журналисти до Китай. Не бива винаги да се мисли за корупция, казва министърът на информацията.


Следващата графика показва страните, в които Китай е инвестирал най-много в проекти за цифрова инстраструктура от 2012 г. насам, без да се включват сделки за сливане и придобиване (в млрд. долара). В списъка има три държави от Европейския съюз.


Не е само Замбия


Според САЩ Замбия е "особено изложена на риск" заради китайската политика в Африка, нито пък китайските проекти за цифрова инфраструктура се ограничават до контитента. В Зимбабве компанията от Гуанджоу CloudWalk Technology Co. спечели миналата година първия проект за изкуствен интелект в Африка. Консултант, уредил сделката, разказва, че тя пропаднала, когато китайската компания поискала данните от лицевото разпознаване да се изпращат в Китай, за да може компанията да усъвършенства технологията си (а в замяна от Зимбабве дошло искане за отстъпка). Междувременно Hikvision, китайска компания, която вече е инсталирала камери в столицата Хараре, предлага по-добра оферта.


"Хуауей" междувременно инсталира 4000 камери в Марвиций, а опозията обяви, че това ще доведе до репресивно наблюдение. В столицата на Етиопия централата на Африканския съюз е предавала данни към Китай години наред всяка нощ, показа разследване на в. "Монд" миналата година, а самата централа за 200 млн. долара е построена от китайска компания. Във Виетнам хакери пробиха защитата на две от големите летища в страната и излъчваха на екраните им пропаганда, утвърждаваща правата на Пекин в Южнокитайско море. Проектите на Китай, свързани с дигиталната инфраструктура, както показва графиката горе, струват няколко десетки милиарда евро за последните поне шест години.


На посещение в Замбия през 2011 г. тогавашният държавен секретар Хилъри Клинтън каза: "Не мисля, че младите хора в Африка биха приели някой да ги командва какво да правят". Коментарът бе свързан както със събитията от Арабската пролет на няколко хиляди километра на север, така и с китайския модел на управление.

© Reuters

На посещение в Замбия през 2011 г. тогавашният държавен секретар Хилъри Клинтън каза: "Не мисля, че младите хора в Африка биха приели някой да ги командва какво да правят". Коментарът бе свързан както със събитията от Арабската пролет на няколко хиляди километра на север, така и с китайския модел на управление.


Още $60 млрд., но от САЩ


САЩ все още не биха могли да се сравнят с графиката по-горе - те набират сили в надпреварата едва отскоро и то го правят основно чрез опити за противодействие. Около напрежението с "Хуауей" Австралия, Нова Зеландия и Япония взеха мерки, като се съобразиха с кампанията на Вашингтон и ограничиха достъпа на компанията до изграждането на бъдещата ѝ комуникационна мрежа. Заедно с Канбера и Токио Вашингтон се противопостави и на планове за подводен кабел, свързващ Австралия с Папуа Нова Гвинея и Соломоновите острови, но въпреки усилията на тези страни проектът продължава, макар и само като инфраструктура, свързваща територията на Папуа Нова Гвинея.


"Всичко това създава много напрегната среда и нараства чувството, че вървим към начина на мислене "ние срещу тях"," казва Джонатан Прайк, който ръководи тихоокеанската програма на института "Лоуи" в Сидни. "Рисковано е да се връщаме към Първата световна война."


Реактивните мерки обаче изглежда вече не са достатъчни за САЩ: страната увеличи с 60 млрд. долара средствата за проекти в развиващите се страни, за да противостои на Китай. Новата стратегия за Африка пък - "ЛИНК!", бе обявена на 13 декември; тогава съветникът на Тръмп Джон Болтън каза, че континентът е изложен на риск заради Китай, припомня "Блумбърг". Агенцията отбелязва, че повечето от средствата, заделяни от страната, отиват за здравеопазване, земеделие и проекти за чиста вода, но сега според уверенията на Болтън ще се увеличат разходите и в други области.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK