Как Китай и САЩ създават "цифрова желязна завеса" (графика)

Бившият замбийски президент Мишел Сата с китайския си колега Си Цзинпин в Пекин, 2013 г.

© Associated Press

Бившият замбийски президент Мишел Сата с китайския си колега Си Цзинпин в Пекин, 2013 г.През октомври неправителствената организация "Фрийдъм хаус" предупреди, че с инвестициите си в развиващи се страни Китай изнася и собствения си модел, както и технологии, които могат да се използват за репресивни цели. Надпреварата със Съединените щати за влияние по света вече е факт, а с нея и усилията на Пекин чрез т.нар. Дигитален път на коприната да помогне за развитието на африкански и други държави.


За това обаче страните плащат немалка цена, разказва "Блумбърг" в материал за последиците в една от силно повлияните от китайски проекти държави - Замбия.


На летището в Лусака първият билборд е с реклама на "Банк ъф Чайна", друга китайска компания строи нов терминал, компаниите ZTE и "Хиквижън" продават камери за видеонаблюдение, а "Хуауей" е изградила център, съхраняващ данни на правителството. Богатата на ресурси държава вече е изхарчила 1 млрд. долара за китайско телекомуникационно оборудване, технологии за наблюдение и излъчване. Тази сума обаче е малка в сравнение с инвестираните от Китай средства в долара в "Дигиталния път на коприната" според вашингтонската консултантска фирма RWR Advisory Group, която проследява китайските инвестиции по света. Данните на фирмата за проекта, който е част от струващия до момента 79 млрд. долара "Един пояс, един път", са достъпни в графиката към края на текста.
В богатата на мед и кобалт Замбия - която всъщност е едва 20-ата по китайски инвестиции в "Дигиталния пък на коприната" - повечето подобни проекти са на китайски компании, които и ги изграждат, и ги финансират често със заеми, заради които Международният валутен фонд предупреждава за риск от проблеми с дълга. "Блумбърг" отбелязва, че с това "са се увеличили и опасенията, че процъфтяваща и стабилна многопартийна демокрация върви към китайския модел на репресии" (Замбия не се смята за напълно развита демокрация от класации като последния индекс на Economist Intelligence Unit, но е сред страните с най-добри резултати в Африка на юг от Сахара).


Все повече китайски компании развиват дейност в Етиопия - африканската страна, където Китай е инвестирал най-много в дигитална инфраструктура.

© Associated Press

Все повече китайски компании развиват дейност в Етиопия - африканската страна, където Китай е инвестирал най-много в дигитална инфраструктура.


Избягалият от страната директор на антикорупционна организация Грегъри Чифире, осъден на 6 г. затвор в родината си, твърди, че Замбия се е "продала на китайците". Властите в Лусака отричат това и казват, че е техен дълг да търсят решения за инфраструктурата. Според министъра на информацията Дора Силия "моделът на развитие на Замбия не е нито този на Запада, нито този на Китай, но е опит да се вземе най-доброто и от двете."


Случващото се в Замбия е само израз на схватката за надмощие на компании от Китай и САЩ. В този сблъсък азиатската държава има преимущество сред развиващите се страни, чиято инфраструктура се опитва да модернизира. Проблемът според "Блумбърг" е, че със забраните на определени китайски технологии в някои от страните и с износа на репресивни технологии към други се създава има риск от създаване на "дигитална желязна завеса".


Китайският модел


Залогът расте, ако се погледне обхватът на проектите, свързани с китайска дигитална инфраструктура - в 21 държави те са свързани с доставка на телекомуникационно оборудване, в 27 с "интернет на нещата", в 56 с "умни градове", в 76 с оптични кабели.


Високотехнологични системи за наблюдение се изнасят в поне 18 държави и с тях могат както да се разпознават заплахи за обществения ред, така и да се потисне свободата на словото. В Лусака, попитани за това, властите аргументират работата си с Китай, като противопоставят приятелството с Пекин на експлоатацията, дошла от Запада. Междувременно дългът на Зимбабве към Китай вече е 3.1 млрд. долара - една трета от целия външен дълг на страната. Министърът на транспорта и комуникациите, завършил висшето си образование в САЩ и женен за американка, казва, че "Китай служи за модел, който си струва да се копира". Позовава се на същия модел при заплахите си за блокиране на "Гугъл" и "Фейсбук" за целите на борбата с "фалшивите новини" и при подкрепата за закон, с който специална агенция ще наблюдава разпространяваната онлайн информация.


Критици се опасяват, че това може да се използва за атака срещу медиите. Според някои правозащитни организации, за да се справи с информация от 4 сайта (блокирани през 2013 и 2014 г.), правителството на Замбия може да е използвало технологии за наблюдение на интернет от "Хуауей" и ZTE, защото разполага с такива. "Медийните институции работят в страх от правителството с помощта на китайците", казва главният изпълнителен директор на критичния към правителството в. Mast, чийто брат е създател на друга публикация, закрита от Лусака през 2016 г.


"Сменяш ключалките"


Технологичната компания ZTE работи по проект за "безопасен град" в Лусака за 210 млн., включващ поставянето на камери за наблюдение - веднъж отменен (през 2013 г.) и върнат след две години в страна, смятана за една от най-безопасните африкански. В Китай лицевото разпознаване се използва не само за действия срещу престъпници, а и за работа с политически инакомислещите. Властите в Замбия казват, че лицевото разпознаване няма да се използва за политически цели, а страната знае как да защити интересите си. "Хуауей" са и зад проект за център, който да съхранява цялата информация на правителството. Управляващите в Лусака не се притесняват, че китайското разузнаване може да използва информацията, а мениджърът на центъра Зеко Мбумвае обяснява: "Когато ти построят дом, сменяш ключалките. Това и направихме."


Говорител на друга водеща китайска компания, "Хуауей", пък изтъква и плана Smart Zambia за свързване с интернет на отдалечени места без покритие и създаване на онлайн платформа за правителствени услуги. По думите му "Хуауей" само предоставя услугата във вид на технологично решение, но на Замбия се полага да я използва и поддържа.


И цифровизацията на телевизията се извършва с проект, финансиран от "Топстар", компания с 60% китайско участие. Опозицията критикува разходите (282 млн. долара в страна с население 17 млн., или с 46% по-скъпо, отколкото в съседна Южна Африка). Китайската Ексим банк е източник на почти всички средства. При това частните телевизионни станции твърдят, че "Топстар" иска от тях 72 хил. долара месечно за разпространение на каналите им, а това би ги изхвърлило от бизнеса. Според правителството дигиталната миграция е скъпа, защото проектът включва технологии и пътувания на стотици журналисти до Китай. Не бива винаги да се мисли за корупция, казва министърът на информацията.


Следващата графика показва страните, в които Китай е инвестирал най-много в проекти за цифрова инстраструктура от 2012 г. насам, без да се включват сделки за сливане и придобиване (в млрд. долара). В списъка има три държави от Европейския съюз.


Не е само Замбия


Според САЩ Замбия е "особено изложена на риск" заради китайската политика в Африка, нито пък китайските проекти за цифрова инфраструктура се ограничават до контитента. В Зимбабве компанията от Гуанджоу CloudWalk Technology Co. спечели миналата година първия проект за изкуствен интелект в Африка. Консултант, уредил сделката, разказва, че тя пропаднала, когато китайската компания поискала данните от лицевото разпознаване да се изпращат в Китай, за да може компанията да усъвършенства технологията си (а в замяна от Зимбабве дошло искане за отстъпка). Междувременно Hikvision, китайска компания, която вече е инсталирала камери в столицата Хараре, предлага по-добра оферта.


"Хуауей" междувременно инсталира 4000 камери в Марвиций, а опозията обяви, че това ще доведе до репресивно наблюдение. В столицата на Етиопия централата на Африканския съюз е предавала данни към Китай години наред всяка нощ, показа разследване на в. "Монд" миналата година, а самата централа за 200 млн. долара е построена от китайска компания. Във Виетнам хакери пробиха защитата на две от големите летища в страната и излъчваха на екраните им пропаганда, утвърждаваща правата на Пекин в Южнокитайско море. Проектите на Китай, свързани с дигиталната инфраструктура, както показва графиката горе, струват няколко десетки милиарда евро за последните поне шест години.


На посещение в Замбия през 2011 г. тогавашният държавен секретар Хилъри Клинтън каза: "Не мисля, че младите хора в Африка биха приели някой да ги командва какво да правят". Коментарът бе свързан както със събитията от Арабската пролет на няколко хиляди километра на север, така и с китайския модел на управление.

© Reuters

На посещение в Замбия през 2011 г. тогавашният държавен секретар Хилъри Клинтън каза: "Не мисля, че младите хора в Африка биха приели някой да ги командва какво да правят". Коментарът бе свързан както със събитията от Арабската пролет на няколко хиляди километра на север, така и с китайския модел на управление.


Още $60 млрд., но от САЩ


САЩ все още не биха могли да се сравнят с графиката по-горе - те набират сили в надпреварата едва отскоро и то го правят основно чрез опити за противодействие. Около напрежението с "Хуауей" Австралия, Нова Зеландия и Япония взеха мерки, като се съобразиха с кампанията на Вашингтон и ограничиха достъпа на компанията до изграждането на бъдещата ѝ комуникационна мрежа. Заедно с Канбера и Токио Вашингтон се противопостави и на планове за подводен кабел, свързващ Австралия с Папуа Нова Гвинея и Соломоновите острови, но въпреки усилията на тези страни проектът продължава, макар и само като инфраструктура, свързваща територията на Папуа Нова Гвинея.


"Всичко това създава много напрегната среда и нараства чувството, че вървим към начина на мислене "ние срещу тях"," казва Джонатан Прайк, който ръководи тихоокеанската програма на института "Лоуи" в Сидни. "Рисковано е да се връщаме към Първата световна война."


Реактивните мерки обаче изглежда вече не са достатъчни за САЩ: страната увеличи с 60 млрд. долара средствата за проекти в развиващите се страни, за да противостои на Китай. Новата стратегия за Африка пък - "ЛИНК!", бе обявена на 13 декември; тогава съветникът на Тръмп Джон Болтън каза, че континентът е изложен на риск заради Китай, припомня "Блумбърг". Агенцията отбелязва, че повечето от средствата, заделяни от страната, отиват за здравеопазване, земеделие и проекти за чиста вода, но сега според уверенията на Болтън ще се увеличат разходите и в други области.

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  Конкуренцията е кофти нещо особено ако не може да я избомбиш за 2-3 седмици :)

  Путин - мы верим в тебя !
 2. 2 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Толкоз глупави ли бяха глобалистите и/или алчни та сами си създадоха проблема, наречен Китай? Изтърваха духа от бутилката... дурма се пъни сега да го пъхаш обратно.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  Заглавието на статията нарочно та случайно е погрешно. Китай строи "дигитална желязна завеса". САЩ - не.

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  САЩ не могат да издържат на Китайското темпо. Това много прилича на надпревара във въоражаването , с разлика че е в дигиталната сфера "ДИГИТАЛНАТА СФЕРА". Парите на САЩ са за въоръжаване ,за социални неща в самата САЩ , за издръжка на паразитен апарат. Китай няма големи амбиции във военната сфера (оставя ги на Русия). Атаката по дигиталните иновации е много силна.

 5. 5 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Весело

  "...Надпреварата със Съединените щати за влияние по света..."

  Какво да ви кажа?
  Помня бая голяма част от една подобна (не)предсказуема, вълнуваща, 70 годишна надпревара, която завърши (не)очаквано...

 6. 6 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Китайските проекти и инвестиции никога не са само бизнес начинания и почти никога не са само частни, тъй като там тези неща са размити. Но в този конкретно бизнес е ясно, че в компаниите се бутат милиарди държавни пари и се лобира за тях с политически и икономически натиск на държавно ниво не само от Китай. САЩ също го правят.

  malart.blog.bg
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Да, бе! Да! Парите отпускани от МВФ и СБ, носят благоденствие, охолство и богатство, за страните, които ги получават. Там, всичко е цветя и рози 🌹 - още малко и херувимчета ще запърхат с крилца. Никой не работи, а хората не могат да си изхарчат дивидентите. А, фейсбук и останалите социални мрежи не те следят, не изтриват неудобни новини, не ти намират точно определени реклами. И съвсем, ама съвсем не дават достъп на "демократичните" разузнавателни служби, до цялата информация, която са събрали за ползващите ги. Просто, Китай използва същите средства, като "демократите". Да, ама бърка плановете на либералглобалистите и привържениците на олигархичния, наднационален капитал.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Добре дошли в реалността !!!
  Китай не прави инвестиции зад граница- Китай купува и корумпира политици висши държавни служители и цели правителства
  Ще е добре и в Отечеството да се осъзнае този очевиден факт!!!!!

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  До коментар [#5] от "Practic":

  и 30 години след завършването продължават да борят призрака дето бродел

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  "ZTE и "Хиквижън" продават камери за видеонаблюдение, а "Хуауей" ...."

  Конкуренцията нека да е свободна, но само между нормалните демократични държави!
  Китай е комунистическа държава, която краде технологии и изнася продукция уж от свое име! И понеже шило в торба не стои, китайските другари са решили да използват телефоните си за шпионаж.
  Германия вече започна ограничаването на китайската инвазия!
  България трябва да последва Германия. Китайските телефони нямат място в държавната администрация. Има предостатъчно производители и марки телефони. Не е необходимо да наливаме и ние масло в огъня на китайските другари.
  Китайският пазар Илиенци, трябва да изчезне от картата на София! Там разпространението на контрабандни боклуци от Китай е извън всякакъв контрол! Така по нечестен начин се конкурират много български производители! Държавата трябва да се намеси активно и да ликвидира тази китайска кочина "Илиенци"...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 11. 11 Профил на kraa
  kraa
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Медиите не са в подкрепа на Демократите.

  Медиите са Демократите.

  Не става въпрос за "манипулирани новини" а за манипулиране на мозъците ни.

  Може да си представите една огромна сепия ситуирана в САЩ с пипала които стигат до различни точки на земното кълбо, по-малки пипала, после се пуска мастило по команда от главния мозък, в пробитите от пипалата черепни кутии

 12. 12 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Червена чума, победи кафявата. СССР се разпадна и идва времето на жълтата чума. Тук отърване няма. Всичко отива директно в Пекин. Няма нужда от ракери и войници. 😢😔

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Освен в Замбия ... има и камери в доста български частни фирми :-)
  - без съмнение част нашите работодатели имат татуирани
  китайски йероглифи по ръцете и вратовете си :-) съмнителни са !
  Единственото което ме успокоява = китайски инвестиции тук няма.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Китайците измислиха начин да колонизират света, но при администрацията на Тръмп вече има противодействие. В този вестник не ни уведомяват, но много голям брой страни в Азия най-мече ограничиха китайските инвестиции, отказаха се от по-голямата част от китайските инвестиции, а някои като Малайзия изцяло. Тук също не ни уведомяват, че Китай сам се отказа от пътя на коприната заради липса на пари и голям политически натиск от САЩ. Китайската колонизация си е колонизация и хората по света започват да разбират, че ги колонизират. Инвестициите от САЩ винаги са били в някаква общополезна сфера, полезна за цялото общество, а Китай изпълнява само желанията на хората на власт, без значение дали това е полезно за тази страна или вредно. Като гледате, че няма какво да ядат, камерите за видеонаблюдение ли са им най-важни на тези туземци?

 15. 15 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Поведението на САЩ все по-силно заприличва на поведение на патологичен ревнивец , държател на харем, който застарява, погрознява, обеднява и отслабва.
  Хем вече не може да задоволява всички ханъми, хемпък не му се дават и иска да ги задържи всичките до една, но накрая щеги загуби всичките.

  Не ща да влизам у затвора!
 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Откъдето завърших- като гледате тези туземци, че няма какво да ядат, камерите за видеонаблюдение ли са им най-важни? И какво видеонаблюдение може да става в Африка, след като никой не можа да състави програм, която да различава черните? Нещо повече, компютрите винаги ги оприличават на маймуни, т.е. слагат ги в една група с маймуните. Не искам да ги обидя, казвам го само като факт, че компютърните специалисти досега тотално се провалят в опита да научат компютрите да слагат черните в една група с маймуните. Идея нямам какъв е проблемът. Може би цвета на кожата.

 17. 17 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 514 Неутрално

  На последната снимка виждате бъдещите избиратели на демократите и разбирате, защо толкова държат да има нелегална имиграция.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  САЩ не могат да издържат на Китайското темпо.
  —цитат от коментар 4 на dejmos


  Аха https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (nominal)_per_capita

  United States 59,792
  China 8,643

  Оня виц за слона и комара го знаеш, нали?

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "Gretel":

  АЛЧНИ !

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Конкуренцията между САЩ и Китай е налице и не е от днес.
  Не се наемам да правя прогнози, кой ще спечели, но мисля, че няма да е някаква еднолична или в налична в скоро време победа на коя да е от двете страни.
  Китай и ККП не случайно разхлабиха режима и привлякоха външни инвестиции и технологии, защото техния многогодишен опит сами да се ситуират като значима сила нямаха успех. В момента те ползват предимството на пазара и западната икономика и технология и концентрацията на ресурсите в ръцете на началствата в ККП. Не мисля, че това може да продължава дълго, виждаме че спада темпа на растеж на БВП и има сериозно съмнения, че и отчитания растеж не е 100%реален, а е резултат на творческо счетоводство.
  Пракаленото свързване на икономиката с някакви имперски мераци, поне в досегашнтата история не е довело до успех и особено до траен такъв.
  Що се отнася до т.н. глобализация, аз прължавам да се чудя на вярата на "антиглобалистите", че видиш ли, има някакъв център и прочее конспиративни глупости. От как свят светува, глобализацията си е в ход, това е естествен процес, по силата на който Александър Македонски стига до Индия, Римската империя се разпростира на три континента, Марко Поло търси пътя на коприната, Колумб открива Америка и т.н.
  Хората, парите и материалите ще се движат по пътя на най-малкото съпротивление и нещата ще се случват така, както е изгодно на отделните търговци и фирми. Е, опитват се големите дружества и ще продължават да лобират за определени правителства и страни, та да вървят за тях нещата по-леко, но и това не е новост и никога досега не сее получавало окончателно и стабилно. Днес Китай в Зимбабве ( и другаде както се вижда от графиката) , САЩ където може по света, Русия също се опитва (да не говорим че бившия СССР и СИВ държава ресурсите на половината свят и сериозна и образована маса от хора), но освен тях има маса други играчи, които не дремят, а всеки търси своя дял. Защо някои наричат това глобализация и все едно до вчера не е имало такова нещо, аз не разбирам.

 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Единственото което ме успокоява = китайски инвестиции тук няма.
  —цитат от коментар 13 на dark'star


  Скоро ще видиш няколко стотици милиони евро съвсем близо до София.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1303 Весело

  От статията разбрах, че:
  - в Африка е царяла демокрация и култ към човешките права, докато не се намесил Китай;
  - всеки заем, похарчен за китайски стоки, носи риск от проблеми с дълга, за разлика от заемите, похарчени за американски стоки.

 23. 23 Профил на Antoni Stoev
  Antoni Stoev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Кой е автор на тази статия? Сериозната журналистика не се крие в анонимност. Много едностранчиво е разгледана ситуацията. Светът не е само черен и бял. И стига с тази идея, че който не върви по пътя на САЩ е задължително лош. Западът и САЩ десетилетия единствено експлоатираха природните ресурси в Африка, а реални инвестиции почти липсваха. Комунистите от своя страна единствено продаваха оръжие и засилваха социалното напрежение и разделение, което само увеличи кръвопролитието. Сега се налага нов силен играч в геополитиката поел по различен път. Че Китай е репресивна държава, го знаят всички. Че държавни и частни интереси са преплетени също. Всеки знае, че съвременните технологии дават възможност за по-засилено следене на хората. И не само Хуауей са способни на това. Ако някой си мисли, че Айфон и Самсунг не го правят, се лъже жестоко. Реално тази статия описва опасенията на американците от отслабващото им влияние, за което са си виновни сами. Реални факти не са посочени. САЩ инвестираха прекалено много във военния комплекс и сега изостават в дигиталната надпревара. Всеки си плаща сметката рано или късно. Вечни империи няма.

 24. 24 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Китайската помощ за развитие е най-обикновен и откровен нео-колониализъм. Продажниците от така наречените Африкански свободни страни ще го усетят много скоро и пак ще тичат при МВФ и Световната Банка за помощ.
  Всяко нещо което Китайците ти "подаряват" ти излиза 10 пъти по-скъпо отколкото ако го купиш от САЩ или ЕС.

  California Über Alles
 25. 25 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 642 Весело

  Как Китай и САЩ създават "цифрова желязна завеса"?!

  До коментар [#3] от "deaf":
  Заглавието на статията нарочно или случайно е погрешно! Китай строи "дигитална желязна завеса", а САЩ - не? (той строи само метална ограда, за която понеже са "бедни" нямат пари да я довършат?!!!!

 26. 26 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Големият проблем на САЩ е, че не е достататъчно да е пръв сред лидерите в света.
  Жизнено важно е да бъде абсолютния хегемон, който единствен задава правилата на играта и в случай, че започне да губи по тях да ги замени с други.

  Не ща да влизам у затвора!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Изнесоха и подариха всички технологии на Китай, прехвърлиха в Китай десетки милиони работни места, пък сега желязни завеси.

  Късно е.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 29. 29 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Китайската помощ за развитие е най-обикновен и откровен нео-колониализъм. Продажниците от така наречените Африкански свободни страни ще го усетят много скоро и пак ще тичат при МВФ и Световната Банка за помощ. Всяко нещо което Китайците ти "подаряват" ти излиза 10 пъти по-скъпо отколкото ако го купиш от САЩ или ЕС.
  —цитат от коментар 24 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Много по-умни хора от китайците са се опитвали да колонизират Африка.

  The best way to predict the future is to invent it.
 30. 30 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Китайската помощ за развитие е най-обикновен и откровен нео-колониализъм. Продажниците от така наречените Африкански свободни страни ще го усетят много скоро и пак ще тичат при МВФ и Световната Банка за помощ. Всяко нещо което Китайците ти "подаряват" ти излиза 10 пъти по-скъпо отколкото ако го купиш от САЩ или ЕС.
  —цитат от коментар 24 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Те се усещат вече. Гамизов разправяше във фейсбук фийда си за среща с африкански бизнесмени по повод енергийни проекти. Твърдо не искат и да чуят за какъвто и да е бизнес с руснаци и китайци.

 31. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  И не само Хуауей са способни на това. Ако някой си мисли, че Айфон и Самсунг не го правят, се лъже жестоко.
  —цитат от коментар 23 на Antoni Stoev


  Хуауей е фирма на китайските тайни служби. Самсунг и Епъл не са.

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 32 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Африка е континент с бъдеще, стига инвестициите да са в инфраструктура, образование и развитие на индустрията.
  Още повече че със създаването на заетост, бурният темп на нарастване на населението със сигурност ще намалее, а това неизбежно ще доведе до по-добър живот на хората там, което от своя страна би могло да намали имиграционния натиск към Европа.

  Panta rhei....
 33. 33 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#18] от "EU defender":

  Смятай малко на пръсти :))
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (nominal)
  Китай + Тайван +Хон конг + Макао......и резултата е друг :)

 34. 34 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Всеки свестен анализ показва, че Китай ще загуби тази надпревара, и причините за това не са нито технологични, нито военни, нито демографски, нито екологични (като и в четирите категории САЩ има яко предимство), а политически. Просто комунистическата партия никога няма да допусне да има истинска конкуренция и свободно вътрешно потребление в самия Китай, което ги прави вовеки спънат кон, колкото и грубиянски номера да правят.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 35. 35 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1119 Весело

  До коментар [#33] от "dejmos":

  Смятай правописните грешки на пръсти... и ти свършват пръстите :):):)

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 36. 36 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Неутрално

  "исокотехнологични системи за наблюдение се изнасят в поне 18 държави и с тях могат както да се разпознават заплахи за обществения ред"

  И кой ми разправяше, че изкуственият интелект щял да служи на хората? Толкова колкото парният локомотив донесе "равенство" по света.

  До коментар [#14] от "gozambo":

  Според мен има доста африкански държави, които с удоволствие биха приели каквото им подхвърлят от Китай и тази статия е доста показателна.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 37. 37 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Това само го оставям тука за писателите на Дневник, щото като видя "хуйвей" написано и почвам да бегам, бате...

  https://www.youtube.com/watch?v=euwLuAW2SNI

 38. 38 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Кво ревете ве, китайците превземат сибир:))

 39. 39 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#30] от "bobyb":

  Щом гамизов ти е идола:))

 40. 40 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Прави ми впечатление é китайската тролщина е по-мобилизирана от ушанската!
  Да сте ми живи и здрави!!!

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Не знам дали САЩ не са пропуснали момента и не са закъснели фатално...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на .
  .
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Не става дума за конкуренция, САЩ нямат това ниво като Китай да се конкурират. Затова могат само да правят сечено. Не е проблема да се набодат 4000 камери, че и да се вържат в единна мрежа. Проблема е че тия камери няма кой да ги гледа. Затова Китай разработва и внедрява изкуствен интелект който разпознава неестествени ситуации като сбиване, кражба, паднал някой, пожар, катастрофа и тн. Същевременно се уведомяват службите.
  Това е "Умен град" и пести хора пред камерите. Но тая обработка иска огромни хардуерни ресурси щото всичко се оБработва в реално време.

 43. 43 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нормално, те са комунисти все пак и никак не са в час, като цяло

 44. 44 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#30] от "bobyb":Щом гамизов ти е идола:))
  —цитат от коментар 39 на САЩ се управлява от Риад


  Нямам идоли. Знам, странно звучи на човек с иконка на Джуджи в спалнята.

 45. 45 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#37] от "Dwight Schrute":

  уа уей?

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 46. 46 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#35] от "motochristo":

  Имаше АНАЛИЗ :) От ОБРАТНА СТРАНА НА ЛУНАТА:) От дигиталният материал "излязоха" странни неща, ..........например за липсата на нещо АМЕРИКАНСКО :) Стига до вярата. Основният спор в "едно минало време (така смятахме) " бил: - Колко дявола мога да се съберат на върха на една ИГЛА. Или се спазва ЧЕК ЛИСТ:) Ако се говори за идеология по същество , отклони към лични неща, като например : хапчета ,наркотици, правопис... и тн. Над 50% от българските студенти са ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТНИ, над 66% от ГЕРБ администрацията също. Като ярък представител на тази КАСТА :)

 47. 47 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  Има само един начин да попречим на Китай. Това е забраната за западни високо технологични инвестиции в Кита включващ забрана за износ на технологии.

  подпис
 48. 48 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  Вместо към Китай западните високотехноогични инвестиции могат да се насочат към Виетнам, Малайзия и Индия ..
  Най-добре е високите технологии да не напускат западния свят, но не можем изцяло да забраним на инвеститорите.

  подпис
 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Весело

  До коментар [#14] от "gozambo":

  "Китайската колонизация си е колонизация и хората по света започват да разбират, че ги колонизират."

  А американската колонизация си е демокрация и хората по света се избиват за нея с "умни" ракети, "мамата на бомбите" и обеднен уран.

  Ама верно си бил партиен секретар!

 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Весело

  До коментар [#47] от "Иван К":

  "Това е забраната за западни високо технологични инвестиции в Китай, включващ забрана за износ на технологии."

  То и при социализЪма беше забранено да се инвестира на запад и да се изнасят технологии в западналите страни, ама до къде го докара!?

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Весело

  До коментар [#40] от "selqnin":

  "Прави ми впечатление é китайската тролщина е по-мобилизирана от ушанската!"

  И на мен ми прави впечатление, че който не е чистокръвен селяндур, задължително е трол. Ама къде отидоха елфите и джуджетата?

 52. 52 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Аха. Защото са свикнали да грабят без да дават. Какво стана сбещаното от Тръмп връщане на производството в САЩ? Това разбира се е нереално за колоса на глинени крака. САЩ може да съществува само като паразитира организъм, който и да е президент.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 53. 53 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#47] от "Иван К":

  Да попречите? Ти си какъв точно, да не си Мелани?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 54. 54 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Защо Тръмп ще се окаже историческа фигура

  От коментар на Гидиън Рахман за Financial Times

  Когато Доналд Тръмп говори в ООН миналия месец, аудиторията му се смя. Но се опасявам, че той може да се смее последен. 45-ият президент на САЩ може да остане в историята, като еманация на духа на епохата.

  Първо, той скъса с консенсуса на елита как САЩ трябва да се държи. Предишните президенти или отричаха ерозията на американската сила, или тихо се опитваха да се справят с това. Тръмп го призна публично и опитва да го предотврати. Той използва американската сила открито и брутално, за да пренапише правилата, преди да е твърде късно.

  Глобализацията, реши Тръмп, всъщност е ужасна идея, която отслабва Америка и ерозира жизнения стандарт на американците. След 30 години на стагниращи и падащи реални доходи, хората там се оказаха готови за такава идея. Освободен от нуждата да е учтив, Тръмп заплаши както врагове, така и приятели.

  Също така, Тръмп реши, че по-богат и мощен Китай е лоша новина за САЩ - и стана първият президент, опитал се да спре китайския възход. Дали това е добра идея или не, няма значение, защото е исторически ход, обръщащ 40 годишната политика на САЩ да се опитва да интегрира Китай в настоящия световен ред.

  На домашния фронт, Тръмп беше първият президент, забелязал огромната дупка между общественото мнение и елита - по въпросите на имиграцията, търговията и политиката на идентичността. Той ефективно и безжалостно използва това разделение, говорейки неща, които биха били самоубийство иначе. Инстинктът му се оказа по-добър от този на социолозите.

  Залогът на Тръмп засега печели. Американската икономика се движи нагоре, а китайската се забавя. Върховният съд беше преконфигуриран. Канада и Мексико предоговориха търговското споразумение, а други американски съюзници също показват признаци за съгласие.

  Разбира се, всичко може да се провали. Икономиката да прегрее, при нова криза САЩ да не успеят да координират глобален отговор, инстинктът за рискови действия на Тръмп да доведе до война с Русия, Китай или на корейския полуостров. Но дори това няма да го спре да е историческа фигура.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 55. 55 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Мисля, че Китай ще извоюва доминация в една част от света, САЩ ще запази надмощие в останалата. И за да няма конфликт, има нужда от силна и единна Европа, която да има конструктивни отношения и с двете велики сили. И България да е в нея!

 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Любопитно

  До коментар [#34] от "motochristo":

  "Просто комунистическата партия никога няма да допусне да има истинска конкуренция и свободно вътрешно потребление в самия Китай"

  Защо смятате, че факторите "истинска конкуренция" и "свободно потребление" са определящи за спечелването на "надпреварата"?
  Доколкото познавам китайската история, Китай почти от две хилядолетия се е отказал от "истинската конкуренция" на разбомбване (барутът при се е използвал пет века преди западналата цивилизация) на конкурента. Залагат на подчинена субординация, стъпила на "ефективното потребление" вместо на "свободното потребление на мухи и фантазии".
  Освен това и трите господстващи вярвания в Китай пропагандират самоусъвършенстването, а не прецакването на конкурента.
  От САЩисана гледна точка няма доказателства, че китайската стратегия е печеливша. Но фактите от последните почти 40 години показват, че китайската икономика се развива (успешно) без "свободната конкуренция" на банкери, "спасителни (Маршалски) планове" и затъване на държавата в дългове. Сиреч, Китай или е изключение, или е доказателство за погрешността на паричната теория в трите ѝ части - на Маркс (производството), на Кейнс (търсенето и предлагането) и монетаризма на Милтън Фридман.
  Апропо, по чий "хронометър" се мери дали една "надпревара" е спечелена? Кой натиска копчето (на хронометъра, не на пусково устройство) и определя "победителя"?

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Весело

  До коментар [#52] от "qwerty 500":

  "Какво стана с обещаното от Тръмп връщане на производството в САЩ?"

  Ето, подписваме договор изтребителите да се произвеждат в САЩ вместо в Европейския съюз (Швеция, Франция, Италия).
  Турция им върна и "монаха" за да се включи в производството.

 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Весело

  До коментар [#54] от "vxa15365434":

  "Първо, той скъса с консенсуса на елита как САЩ трябва да се държи. "

  Не е имало "консенсус" между "демократичните" и "консервативни" либерали в САЩ. Просто вярата как чрез социален инженеринг (износ на демокрация, цветни революции, реклама, манипулиране на лихвите, печалба от загуба, фрирайдери и други паразити за оглозгване "богатството на народите" ) икономиката може да се моделира и управлява изтъня дотолкова (след финансовия крах през 2008 г.), че едно подритване на кой да е шоумен (като Тръмп) я скъса.
  А в историята влиза всеки ритащ или палещ, дори "пожарникаря" Херострат, затрил едно от седемте чудеса на света, създаден в прослава на богинята на лова, Артемида.

 59. 59 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Заглавието на статията нарочно та случайно е погрешно. Китай строи "дигитална желязна завеса". САЩ - не.
  —цитат от коментар 3 на deaf


  Ами не. Строи я. Почва да сече китайски фирми, да обяснява на съюзни държави как ен трябва да допускат нито Хувавей нито други такива.
  И двете страни го правят, просто чрез различни похвати.
  В такъв период сме. Започна още със украинската криза и санкциите срешу Русия--издигнаха се сериозни търговско-информационни стени между различните лагери (също от двете страни, санкции и контра-санкции), сега става сходно нещо с Китай.
  Ето днес Китай премахна достъпа до Бинг (на вече отдавна забранения там Гугъл конкурент направен от Майкрософт)
  https://www.theguardian.com/world/2019/jan/24/china-blocks-microsofts-bing-search-engine
  Не е невъзможно до няколко месеца САЩ официално да обявят че всички китайски електроники са "заплаха за националната сигурност", и Китай да отвърне с премахването на достъпа на Епъл примерно до своя пазар.
  Освен ако бай Тръмпич не изкове нови отношения през 2019г.

 60. 60 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 418 Весело

  и са кво,китайците разузнават,хамериканците спят но сноудън не може да се прибере вкъщи:)))

 61. 61 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Нещастни нагли хомосексуални пиндоси.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 62. 62 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Толкоз глупави ли бяха глобалистите и/или алчни та сами си създадоха проблема, наречен Китай? Изтърваха духа от бутилката... дурма се пъни сега да го пъхаш обратно.
  —цитат от коментар 2 на Gretel


  Тъкмо напротив. Всичко се развива според плана. Китай е перфектният инструмент за глобалистите за да изпълнят следващите стадии от дневния си ред. Още в края на 70-те години започна супер скоростната трансформация на Китай за да се превърне в това, от което имат нужда глобалистите. Те знаеха (Кисинджър), че единственият начин да вкарат Китай в играта за нов световен ред е само ако другарите от ККП вярват, че те контролират всичко, а не някой извън Китай (още повече от Запада).
  В тази връзка - ролята на САЩ приключи и от тук насетне, те и доларът са вече спънка за следващите стъпки. Предстои промяна на статута на долара като глобална резервна валута и смъкването на САЩ (във всяко едно отношение) до групата държави от латино-мафиотската махала, където вече е Мексиско и всичко на юг от Мексико.
  За Китай имат доста сериозни планове (сега звучи налудничаво, но вече се работи в посока Китай да стане най-голямата християнска държава - разбирайте - под контрола на другия най-мощен и стар мафиотски кабал: Ватикана).
  На кратко - тоталитарният модел в Китай е това, което ще приложат навсякъде, ако планът им успее.
  Не вярвате ли?
  Следете за следващата закономерна стъпка от неговото изпънение: промяна на exchange rate на долара спрямо другите 4 основни валути в SDR кошницата на МВФ. Следващата стъпка е плавното преминаване през SDR до новата глобална валута. Към този момент, доларът вече ще е чао. План цел: 2020-2022.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 63. 63 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 475 Неутрално

  "ZTE и "Хиквижън" продават камери за видеонаблюдение, а "Хуауей" ...."Конкуренцията нека да е свободна, но само между нормалните демократични държави! Китай е комунистическа държава, която краде технологии и изнася продукция уж от свое име! И понеже шило в торба не стои, китайските другари са решили да използват телефоните си за шпионаж.Германия вече започна ограничаването на китайската инвазия! България трябва да последва Германия. Китайските телефони нямат място в държавната администрация. Има предостатъчно производители и марки телефони. Не е необходимо да наливаме и ние масло в огъня на китайските другари.Китайският пазар Илиенци, трябва да изчезне от картата на София! Там разпространението на контрабандни боклуци от Китай е извън всякакъв контрол! Така по нечестен начин се конкурират много български производители! Държавата трябва да се намеси активно и да ликвидира тази китайска кочина "Илиенци"...
  —цитат от коментар 10 на Rim


  Всъщност това е само върхът на айсберга. Китай въобще не крие, че целта му е да наложи собствения си модел на останалата част на света, напротив заявява го открито. А следната статия дава много ясна представа за този модел: https://spisanie8.bg/любопитно/2018/1023/къде-ще-се-скриеш-в-китай.html

  И каскетите, които се разтапят само като чуят за Китай, не е зле да прочетат статията и да се замислят дали искат да живеят в такова общество. Между другото наскоро имаше много добър документален филм по Arte на същата тема, от който става ясно, че някои от нещата, за които в статията се говори в бъдеще време, вече са реалност. Там ставаше и въпрос за това как чрез "инвестиции" масово корумпират чужди правителства и поставят цели държави в зависимост.

 64. 64 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Скоро ще видиш няколко стотици милиони евро съвсем близо до София.

  До коментар [#21] от "tribiri":

  Летище ?

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 65. 65 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#63] от "Форд Префект":

  Това дори все още не е пълната картинка на това което ни готвят. Тотално отнемане на всякакви свободи.
  Представи си сега това тоталитарно централно контролирано общество със социална кредитна система (за оценка колко послушен роб си), в което вече е въведена и новата глобална централно контролирана крипто валута в условия на завършено cashless society. Найс а?
  Установяват, че не си послушен роб = вече не можеш да купуваш нищо (даже билет за да избягаш... даже и подкуп за да избягаш няма как да дадеш)

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 66. 66 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#65] от "osl19549478":

  Така е и за мен има два големи проблема. Единият е, че за някои хора явно не е проблем да са роби. Доказват го самите китайци, които допускат въвеждането на тази система, доказват го и някои от коментиращите тук. Другият е имат ли сегашните западни правителства и политици капацитета и волята да не допуснат това да се случи и в нашите общества.

 67. 67 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#54] от "vxa15365434":

  Съгласен съм с текста, но авторът към FT, дали нарочно или без да иска, пропуска да спомене за пръта в колелото на Тръмп - ФЕД. ФЕД в много отношения е точно пръта (тоягата) и моркова за курса на САЩ.
  Страхотен инструмент давал не един път възможност за контрол над САЩ (и опити за чието премахване винаги са завършвали трагично).
  Точно ФЕД със своята монетарна политика е съдникът, от който зависи още колко (малко) САЩ ще стоят над водата. Тръмп знае това, но няма какво да направи освен за сега открито да се конфронтира с тях за влошаващото се състояние на финасовата среда.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  На китайците трябва да се вярва, колкото на руснаците, т.е. никак.

 69. 69 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#66] от "Форд Префект":

  Капацитет и воля нямат и няма как да имат. Сегашните технократи заплатаджии са едни кариерни мишоци мислещи само в мандатни времеви рамки.
  Повечето дори са "в леглото" с играчи със скрити глобални интереси.
  Според доста анализатори в алтернативните медии, Китай е "твърдият" подход за осъществяването на техния дневен ред върху масовката; тук в Европа работи алтернативния "мек" модел в лицето на Германия.
  Независимо от модела - целта си е все същата. А че и хората са овце - спор няма. В Швеция 40 000 човека доброволно са си имплантирали субдермален чип за ползване на техните железници вместо абонаментна карта. Масовката вече е готова за Прекрасния нов свят.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#66] от "Форд Префект":Капацитет и воля нямат и няма как да имат. Сегашните технократи заплатаджии са едни кариерни мишоци мислещи само в мандатни времеви рамки.Повечето дори са "в леглото" с играчи със скрити глобални интереси.Според доста анализатори в алтернативните медии, Китай е "твърдият" подход за осъществяването на техния дневен ред върху масовката; тук в Европа работи алтернативния "мек" модел в лицето на Германия. Независимо от модела - целта си е все същата. А че и хората са овце - спор няма. В Швеция 40 000 човека доброволно са си имплантирали субдермален чип за ползване на техните железници вместо абонаментна карта. Масовката вече е готова за Прекрасния нов свят.
  —цитат от коментар 69 на osl19549478


  Ролята на Британия беше да бъде баланс в ЕС на социализма на северните, популизма на южните, и национализма на източните членки. Ама се разплете сглобката.
  Без Британия в ЕС "дивия" вид демокрация може и да позагине и пак да се свие до Швецария, на континентално ниво.
  И да си стане "Евразия" с пълен кибер-фашизъм в Китай, среден фашизъм в Русия, и мек фашизъм в Европа.
  А може и да не е мек. Може би борбата е сега ако успеем, да заложим фундамент на колкото се може по-мек фашизъм в идните две поколения. Поне да няма връщане към световни войни, геноциди, гулази, и т.н.

 72. 72 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Аз почти за всичко съм му фен на Тръмпич, но за едно съм анти-фен: как поряза веднага проектите на Обама да се слеят Северна Америка, ЕС, и Азиатските демократични тигри в една мега-икономика.
  Това щеше да доведе в рамките на 2-3 поколения до едно прерастване в планетарна цивилизация, която да може да балансира континентална Азия, и каквото се появи от Африка и Южна Америка някой ден.
  А сега остана само конкурентния план на Китай за икономическо сливане с Европа чрез Централна Азия и Русия. Веднага пренареди геополитическите изгледи това.

 73. 73 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#71] от "patilanskomeze":

  Тази и много друго роли имаше Великобритания в ЕС, но Брекзит беше необходим за осъществяването на скрития дневен ред по пътя към новия световен ред. Необходима е известна изолираност на значимите геополитически субекти за това което предстои. В известна степен, това е и причината за започналите икономически войни, мита, санкции, протекционизъм и т.н.
  Иначе "мекият" фашизъм в Европа е иззвестен още и като "розов" фашизъм :)

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#59] от "patilanskomeze":

  "Започна още със украинската криза и санкциите срешу Русия"

  Започна с приемането на Китай в Световната търговска организация през 2002 г.
  Дилемата беше дали да се защитят интелектуалните права на "западния свят" (с приемането на Китай) или Китай да се остави "безконтролен".
  Имаше и трети вариант (потенциално все още възможен) - Китай да предвожда така наречените "независими страни" (една стара идеологема на Тито).

 75. 75 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Любопитно

  До коментар [#63] от "Форд Префект":

  "И каскетите, които се разтапят само като чуят за Китай, не е зле да прочетат статията и да се замислят дали искат да живеят в такова общество."

  И какво ново ни казвате? Вместо "банкова кредитна система" ще има "социално кредитна система"; вместо съдия-изпълнител да те шмугва в затвора ще идва социо-психатър да те "прави щастлив" в лудница, опс санаториум.
  Ако пък в тая "социално кредитна система" има възможност (равнопоставена възможност) индивидът да я променя/изменя, тя би била по-добра от настоящата "банкова кредитна система", където банките са "свещените крави".

 76. 76 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Любопитно

  До коментар [#68] от "Роси":

  "На китайците трябва да се вярва, колкото на руснаците, т.е. никак"

  А Вие на кого, в какво вярвате? Споделете, за да си сменя вярата! Ако може вярата да е мултикултуристична - хем така, хем онака. Тъй де, за да съм винаги АЗ правият.

 77. 77 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#56] от "wanderer":

  В общия случай, ама без конуренция и свободно потребление, няма яка икономика, а без яка икономика няма независимост. Китайската икономика хич не си се развива самостоятелно, а е със свирепи държавни субсидии, за да могат да правят дъмпинг навън, за износ. Осигурителна система на практика няма. Демографски нещата хич не изглеждат безпроблемни, а в екологично отношение направо е ужас. Американците държат всички козове - и технологиите, и банковата система, и армията. Китайците са самоспънат кон с тоя комунизъм.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 78. 78 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1119 Весело

  До коментар [#46] от "dejmos":

  Е това е така, ама не намирам много връзка с темата. Иначе есето е ако :)

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 79. 79 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1119 Весело

  ... яко :):):):) (печатна грешка, неволна, от дебелите пръсти)

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 80. 80 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#19] от "Matematiks":

  "АЛЧНИ !"
  ----
  +++
  "Лакомо дупе ...". Те сигурно смятат, че дупето ще е нечие друго.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 81. 81 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Да. Демократи от ЦРУ изобретиха интернетя.
  Контролират Китай... да не говорим за маленките.

  Що живейш га й тъй?

  До коментар [#11] от "kraa":

  Медиите не са в подкрепа на Демократите.
  Медиите са Демократите.
  Не става въпрос за "манипулирани новини" а за манипулиране на мозъците ни.

  Може да си представите една огромна сепия ситуирана в САЩ
  с пипала които стигат до различни точки на земното кълбо,
  по-малки пипала, после се пуска мастило по команда от главния мозък,
  в пробитите от пипалата черепни кутии

 82. 82 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  UNITED WWW UNION

  Започва много по-рано...

  През ВСВ СССР и Китай са съюзници на Западни Демокрации
  срещ Германия и Япония.

  След войната СССР има много по-голямо влияние от Китай.
  Като в СССР: в Китай надделяват интерционални марксисти,
  а не националисти.

  За някое време в Китай има саветски саветници...
  да пререпреподават Велика октябрска ревалюция, Велик голодомор (?),
  Велика отечествена, передавой саветски недонаучен (откъде?) научен опит...

  По некое време на Мао писват сталинистките совети и поема по свой марксистки
  "чисто патреотичен" път на развитие в Китай.
  Жестока "културна революция"...

  Когато небето в поднебесная отмалко-малко се прояснява,
  ККП има нов вожд.

  До към 1974 САЩ води антикомунистическа война във Виетнам.
  Рeгионът (още Лаос, Камбоджа...) гъмжи от марксистки "интереси".
  Главно на Китай и СССР.

  Тогава САЩ прекратяват войната във Виетнам - при президента Никсън.
  Държавният секретар Хенри Кесинджър посещава Китай,
  Никсън със съпругата си посещава китайската Комунистическа "първа двойка".

  За кой ли път от незапомнени времена
  капитал обещал на компартия "човешко лице"...

  Компарията била неудържимо съблазнена от капиталистически свободен свят,
  просперитет, пазари, капитали, ноухау и т.н.

  До коментар [#74] от "wanderer":
  До коментар [#59] от "patilanskomeze":

  "Започна още със украинската криза и санкциите срешу Русия"

  Започна с приемането на Китай в Световната търговска организация през 2002 г.
  Дилемата беше дали да се защитят интелектуалните права на "западния свят" (с приемането на Китай) или Китай да се остави "безконтролен".
  Имаше и трети вариант (потенциално все още възможен) - Китай да предвожда така наречените "независими страни" (една стара идеологема на Тито).

 83. 83 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#56] от "wanderer":В общия случай, ама без конуренция и свободно потребление, няма яка икономика, а без яка икономика няма независимост. Китайската икономика хич не си се развива самостоятелно, а е със свирепи държавни субсидии, за да могат да правят дъмпинг навън, за износ. Осигурителна система на практика няма. Демографски нещата хич не изглеждат безпроблемни, а в екологично отношение направо е ужас. Американците държат всички козове - и технологиите, и банковата система, и армията. Китайците са самоспънат кон с тоя комунизъм.
  —цитат от коментар 77 на motochristo


  С армията е "географски паритет", колега.
  Никой не може да прехвърля мощ във всяка точка на света както могат САЩ днес, но и никой не може да им влезе на Китай (или на Индия, или на Русия) в техния си квартал.
  Т.е. Китай не могат примерно да прехвърлят войски в Никарагуа, но и няма кой да им каже копче в тяхната си непосредствена сфера.

  Т.е. може, но ако няма съюзник САЩ, Русия, Индия, Пакистан, или Северна Корея, то резултата ще е "Русия срещу Грузия" а ако има за съюзник САЩ, Русия, Индия, Пакистан, или Северна Корея, --почва ядрена война, което до ден днешен си е "не благодаря".

  Поне за САЩ, Русия, и Китай де. Пакистан и Индия не ги знам, може да мислят че ще е супер весело една ядрена войница. Кой ги знае мангустите, може да има някакви пророчества по темата.

  Та така: военен географски паритет налице. В това отношение "американски козове" няма, освен ако Китай не се пробва като Русия да навлиза във всякакви Сирии, или другаде където много интереси се сблъскват. Тогава ще си проличи кой може да играе с големите батковци на хиляди километри от дома, а кой не. Но в своя си район са си железни.

  Относно държавните субсидии имате право. Китай е достигнал вече своя икономически таван по възможностите на сегашната си икономическа организация.
  Има хипотеза че чичо Си и така и така ще е принуден да проведе реформа ако иска Китай да излезе на следващото ниво (или поне да не се срине обратно на нивото на Индия), и че може да го представи това като "огромна отстъпка за президента Тръмп".

  И съответно Тръмпич да може да покаже велика победа и да посвие икономическата война, и всички да са доволни и да е уин-уин ситуацията.

  Навремето Рейгън "спря" японската икономика в края на 1980-те по същия начин по който Тръмп сега "спира" китайската. Всички помнят това и всички виждат резултата в Япония днес--стагнация 30 години. Ама тяхната стагнация е на ниво което Китай дори още не е достигнал... Тепърв трябват жестоки реформи да може да се стигне до такава стагнация.

 84. 84 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 642 Любопитно

  Как Китай и САЩ създават "цифрова желязна завеса" ?

  До коментар [#34] от "motochristo":
  Всеки свестен анализ показва, че Китай ще загуби тази надпревара, и причините за това не са нито технологични, нито военни, нито демографски, нито екологични (като и в четирите категории САЩ има яко предимство - едва ли?! или поне карат хората така да си мислят?), а политически!? (да не би да се опитваш да ни кажеш, че политическия модел на американците е успешен - само си припомни последните избори с руските хакерски атаки и факта,че конституцията им е много старомодна и въпреки че Хилари спечели повече гласове на избирателите направиха така че избора да бъде на "иди*ота" щото е по-удобен?!!!) Просто комунистическата партия никога няма да допусне да има истинска конкуренция и свободно вътрешно потребление в самия Китай, което ги прави вовеки спънат кон, колкото и грубиянски номера да правят.

  Въпроса тук е не кой има финансите за контрол, защото от толкова много "печатане" на долари са ги обезценили до стойността на консумативите, с които ги произвеждат, а китайците са се "налапали" с всички американски дългове мислейки си, че така ги правят зависими, но това е една голяма заблуда, защото вече отдавна парите в обръщение не значат нищо или почти нищо - важно е кой има ресурсите (природни) и може успешно да ги управлява?!!

 85. 85 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 258 Неутрално

  На изкуфелия сорос глупостите са чинно отразени платените фалшиви журналя...

 86. 86 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Трогателна грижа за африканските народи!

  Мърфи е оптимист!
 87. 87 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#1] от "terminal velocity":
  😀

  Мърфи е оптимист!
 88. 88 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#84] от "Emil Dimov":

  +++
  Напълно съгласен. Само едно пояснение - имах предвид, че американците си контролират най-кротко банковата система, с което влияят на паричните и непаричните потоци.
  Който иска да търгува в долари (независимо от факта, че са без покритие), трябва да се съобразява. А при всичките облигации в долари, които Китай държи, Пекин гледа на долара много сериозно. Впрочем всички санкциии работят точно заради това - че всяко плащане в долари преминава през американска банка.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 89. 89 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#83] от "patilanskomeze":

  +++
  История от миналата седмица:
  Явяват се три фирми на конкурс при голям търговец на конфекция. Китаецът дава цена -10% ор другите. Печели. Питат го "Добре де, нали трябва да работиш на някакъв марж. Откъде сега тия 5%". Той вика "Марж не ми трябва, аз получавам 5% субсидия от правителството, че печеля поръчка за 10 милиона в чужбина."

  Уауей си даваха отстъпки по 60-80%, само за да вземат държавните и обществените поръчки в Европа. После се как да се конкурира човек...

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK