Как газът носи на Израел нова политическа тежест в Близкия изток

Израелското находище "Тамар".

© Associated Press

Израелското находище "Тамар".Десетилетие след откриването на находища на природен газ близо до средиземноморския му бряг Израел започва да печели нова геополитическа тежест. Новооткритите богатства създадоха икономически връзки със съседите му, заздравиха отношенията с арабските съюзници и изградиха нови мостове в исторически враждебен регион, въпреки че не доведоха до значителен напредък към мир с палестинците.


Включването миналата седмица на Израел в Източносредиземноморския газов форум в Кайро (организация, стремяща се към намаляване на инфраструктурните разноски и към по-ниски цени) е първият случай, в който арабски страни приемат еврейската държава в подобно регионално обединение. Това провокира въодушевление в Израел, че надеждите му от дълго време да постигне "икономически мир" с Египет и Йордания скоро ще се осъществят.


"Мисля, че това е най-значителното икономическо сътрудничество между Египет и Израел от подписването на мирния договор преди 40 години. Можем ясно да видим, че откриването на големи находища на природен газ в Източното Средиземноморие има и политическо измерение, тъй като събира всички ни заедно, за да сътрудничим", заяви при визитата си израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц.
Форумът, в който участват също Кипър, Гърция, Италия и палестинската власт, цели да се превърне в малък ОПЕК и откроява как Израел използва новооткритите находища на газ като средство за засилване на влиянието си в регион, който все повече


възприема като свои най-големи съперници Иран и Турция,


а не Израел. Благодарение на природния газ Израел планира да прекрати употребата на въглища и да се превърне в неочакван износител на енергия, което ще създаде икономически и политически предимства. През идните месеци Израел ще започне да изнася газ за Египет като част от подписана миналата година сделка за 15 милиарда долара за доставка на 64 милиарда кубични метра газ в период от десет години, което ще допринесе Египет да се превърне в регионален енергиен център.


Първите доставки ще идват от действащото находище "Тамар", а след това и от доста по-голямото находище "Левиатан", което ще заработи по-късно тази година. Израел вече доставя газ на палестинците и на Йордания, с която израелската енергийна група "Делек" (Delek) и американския и партньор "Ноубъл енерджи" (Noble Energy) подписаха първото споразумение за износ през 2016 г. Сделката е на стойност десет милиарда долара и е със срок 15 години, като трябва да бъдат доставени 45 млрд. кубични метра газ.


"Това дава на Израел допълнителен елемент в отношенията със съседните държави. Когато прибавите икономическо измерение на сътрудничеството в областта на сигурността, това заздравява връзката и я прави по-стабилна. Това има геополитически последици", заяви Одед Еран, бивш израелски посланик в Йордания и в Европейския съюз и старши научен сътрудник в Института за изследвания на националната сигурност в Тел Авив.
Въпреки това според Еран


икономическите интереси не са достатъчни


за интеграцията на Израел в Близкия Изток. Арабските страни, които нямат мирни договори с Израел, ще искат първо да видят поне някакво развитие по палестинския въпрос, преди да нормализират отношенията си с Израел, твърди Еран.


Израел има мирни договори само с две арабски държави - Египет и Йордания. Затоплянето на отношенията с Израел обаче остава непопулярно за по-голямата част от арабския свят и доставките на газ доведоха до спорадични протести в Йордания. Самите палестинци също са доволни, че са поканени в Източносредиземноморския газов форум. Те се надяват да развият собствените си газови находища близо да брега на Газа, но до този момент международни споразумения изискват от тях да се сдобиват с газ от Израел. Самир Абдулах, бивш палестински министър на икономиката, заяви, че палестинците внасят от Израел, "защото нямаме алтернатива, но веднага щом можем да променим това, ще внасяме от друго място".


Въпреки това природният газ помогна на Израел да се сближи с арабските правителства, които споделят опасенията му за засилващата се заплаха от Иран в региона. Той имаше същия ефект за засилването на съюзите на Израел с държави от Средиземноморието, които също имат нестабилни отношения с Турция.


Точно по времето, когато "Ноубъл енерджи" откриваше големите газови находища в израелските и кипърските води, Кипър неочаквано забрани на опитващите се да преминат през израелската морска блокада на Газа турски флотилии достъпа до бреговете си. Това


решение на Кипър бе изключително изненадващо


предвид факта, че в продължение на месеци кипърските власти си затваряха очите за корабите, създаващи истински дипломатически кошмар за Израел. Кипърски служители заявиха тогава, че на кораби с дестинация Газа им е забранено да тръгват от Кипър заради "жизненоважни национални интереси".


Отношенията оттогава насетне се влошиха. Израел сега свиква годишни тристранни срещи с Гърция и Кипър, които се превърнаха в негова географска връзка със Запада. Двете държави извършват също така общи военни учения с Израел и замениха Турция като предпочитано място на израелците за почивка (намират се само на кратък полет разстояние от Израел).


Трите страни неотдавна обявиха, че ще подпишат споразумение за проект на стойност седем милиарда долара за построяване на тръбопровод, който да пренася природен газ от Източното Средиземноморие в Европа. "Откриването на запаси от въглеводороди в Източното Средиземноморие постави началото на тристранни механизми за сътрудничество, основаващи се на признанието, че енергийната сигурност е изключително важна за политическата и икономическата стабилност на нашите страни. Аз лично съм убеден, че въглеводородът в Източното Средиземноморие може да се превърне в това, което въглищата и стоманата бяха за Европейската общност", заяви кипърският външен министър Никос Христодулидис. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Израел- Кипър- Гърция- България....
  Така ще потече газът

 2. 2 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Израелски газ в Гърция , а България е на един хвърлей.....лоши времена за Газпром

 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  "лоши времена за Газпром"
  По-скоро за втечнения катарски газ! А за Газпром не бери грижа!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  Тристранните срещи са инициатива на двете гръцки държави, не на Израел !! Гърция и Кипър с Израел, Египет, Йордания и Ливан.
  По всичко изглежда, че подписите за газопровода East Med ще паднат до края на март ! Енергийното Ел Дорадо за което пиша във форума от години.И това е само част от него !!!!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  Израел- Кипър- Гърция- България....Така ще потече газът
  —цитат от коментар 1 на кокошката  До коментар [#1] от "кокошката":

  Докато комунистите са на власт у нас,няма да потече друг газ освен руски. Не че това има кой знае какво значение. Щото България потребява нищожно количество газ.

 6. 6 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Имаше някаква конспиративна теория, че конфликта в Сирия е предизвикана, за да не предявят претенции към новооткритите тогава огромни залежи от газ в общи териториални войни.

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Давай израелски газ! В Кремъл ходят газ по малка нужда!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Израел показа нагледно какво се случва, когато умът се сблъска с груба сила. Не е само до природен газ...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 9. 9 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Айде лобитата на запада празнуват и викат - да изместим руското...
  Чуждопоклоници, а за родния газ ще говорим ли?

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  Разумни и мъдри хора са евреите - способни на стратегическо планиране и действия!!!
  РЕСПЕКТ!!!

 11. 11 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Дано само не помислят да отслабят въоръжението.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  Това е Израел, от пустинята правят градина, а не като нас, от градина пустиня.
  Има много какво да научим от тях и хубавото е, че имаме исторически добри отношения с тях.
  А ТП и руските инвестиции, макар че честно казано това поне засега са обещания, а не реални харчове, може да пият една студена, че и солена вода.

 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  А сега де !Когато през 2016 писах как израелския приргаз ще стъпи тука....червено листните ме затрупаха с минуси!Тавариши ,еврейте въобще няма да ви отразяват....ще ви го попадат ей тука на гръцка територия!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5969 Неутрално

  Е, значи не се влошиха, а се подобриха много кратно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Нали заради този газ стана войната в Сирия...

 16. 16 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Нали заради този газ стана войната в Сирия...
  —цитат от коментар 15 на НеКой

  Май не точно заради този газ. Поне не основно заради този газ.

 17. 17 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  България потребява нищожно количество газ, защото монополистът Булгаргаз я вкарва на завишена цена(поради липсата на възможности за алтернативни доставки).
  Поради високата цена 2 от 4 български торови завода фалираха. Това лято когато цената беше колкото в Европата торовите ни заводи работиха на пълна мощност.
  Поради същата причина и хората се отказват от парното. Но Енергийното Руско лоби иска да ни вкара ядрена енергетика и високи цени за газът(алтернативното отопление)

 18. 18 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Айде лобитата на запада празнуват и викат - да изместим руското...Чуждопоклоници, а за родния газ ще говорим ли?
  —цитат от коментар 9 на |Y|


  Май не си от най-умните. Добиват на роден газ го спира руската пета колона в България, не друго. Същите хора, които спрат изграждането на интерконектори със съседните ни държави.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 19. 19 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Чудесна навина. Искам да виждам в източното средиземноморие платноходки, а не самолетоносачи.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 20. 20 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Нали заради този газ стана войната в Сирия...
  —цитат от коментар 15 на НеКой


  Не, тя е заради катарския газ. Путя отряза пътя от Катар към Турция.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 21. 21 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#19] от "Обществен деятел":

  Няма причини да не е така, Кузя е на ремонт. 😀

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 22. 22 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  До коментар [#17] от "ЙЕИ":

  Що не си отворите очите за простите неща като че 2+2 = 4 , а все по формулата
  САЩ - Русия +2 +2 = 8 смятате. Газ и Атом са конкуренти на енергийният пазар, за страна къде е много бедна на ВИЕ, води, и има един нискокачествен кюмур за който ще бият през пръстите, сметката е много проста. Не щеш атом, ще внасяш газ. Не щеш газ, ами повече атом или ще внасяш ток. Елементарно.
  Ма тук - не щем и двете, щото са руски, и чакаме от само себе си да се реши проблема. Ние сме клиент, Русия е продавач. Катар е продавач, сега и Израел щел да е. Хубаво, ще видим къде ни е най-изгодно, и толкова. Ти като купуваш нещо даваш ли двойно по-скъпо само щото пише Маде ин ЮСА, маде ин чайна, или гледаш качеството/парите?

 23. 23 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#17] от "ЙЕИ":

  Не е само Булгаргаз. Ами Овъргаз? Някой знае ли колко плаща крайния консуматор на газ в България? Това е великата тайна на монополистите. Газът бил по-евтин от тока? Цената на дребно за 1000 кубика е около 1000 лв, т.е. надценка около 2-3 пъти от тръбата до дома.

 24. 24 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  И с това находище Израел също ще има проблеми, щото една значителна част от него е в други териториални води. Но Израел не е страна къде ще използва газта за влияние, сиренето си е с пари. Виж, да ти го продадат на двойна цена, става. Друго, в статията излиза че Израел е някакъв рай заобиколен от арабски приятели , което особено сега, с политиката на Нетаняху е пълна глупост.

 25. 25 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 939 Неутрално

  "Трите страни /Израел, Кипър и Гърция/ неотдавна обявиха, че ще подпишат споразумение за проект на стойност седем милиарда долара за построяване на тръбопровод, който да пренася природен газ от Източното Средиземноморие в Европа. "

  Айдааа... Рашките утекоха в канала! И като туриш и терминала за американски втечнен газ в Александруполис /Гърция/, първият от многото планирани в Южна Европа, на Путя примката около врата се затяга яко! Най ме е страх при това положение да не вземе да се изнерви и да посегне към червеното копче...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 26. 26 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#22] от ".":

  Да конкуренти са, ако не ги внасяш от едно и също място. Тогава в кой момент кое ще ти е на по-висока цена, т.е. по-неефективно за ползване зависи от монополиста.

  В момента вече се отваря доставката от няколко места ииии тогава газовия монополист се опитва да монополизира транспорта - явно от продажбата на газ повече файда няма да има.
  А ако успее да блокира вътрешния пазар на газ - набутвайки ЯДРЕНОТО си гориво и преработката на ядрените отпадаци си осигурява нов монополен пазар за 30-40 год напред.

  Но българския народа отказва да мисли за какво иде реч

 27. 27 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#22] от ".":

  Да конкуренти са, ако не ги внасяш от едно и също място. Тогава в кой момент кое ще ти е на по-висока цена, т.е. по-неефективно за ползване зависи от монополиста.

  В момента вече се отваря доставката от няколко места ииии тогава газовия монополист се опитва да монополизира транспорта - явно от продажбата на газ повече файда няма да има.
  А ако успее да блокира вътрешния пазар на газ - набутвайки ЯДРЕНОТО си гориво и преработката на ядрените отпадаци си осигурява нов монополен пазар за 30-40 год напред.

  Но българския народа отказва да мисли за какво иде реч

 28. 28 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Направо да го карат за Украйна за да не ръждясат тръбите като останат празни...

 29. 29 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Направо да го карат за Украйна за да не ръждясат тръбите като останат празни...
  —цитат от коментар 28 на hue00596226


  Никакъв проблем няма. Стигне ли до Българи, може да продължи по тръбата по която в момента идва газ от Украйна за България.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  "Израел сега свиква годишни тристранни срещи с Гърция и Кипър, които се превърнаха в негова географска връзка със Запада. Двете държави извършват също така общи военни учения с Израел и замениха Турция като предпочитано място на израелците за почивка (намират се само на кратък полет разстояние от Израел).
  Трите страни неотдавна обявиха, че ще подпишат споразумение за проект на стойност седем милиарда долара за построяване на тръбопровод, който да пренася природен газ от Източното Средиземноморие в Европа. "

  Така се прави, хитри са гърците. Само ние се държим, като малоумни и стоим на колене пред Русия. Правим, каквото ни каже, но един ден това ще се брои за предателство към България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK