Защо Мадуро не може да използва петрола като оръжие срещу САЩ

Мануел Кеведо, министър на петрола и президент на държавния петролен монополист PDVSA.

© Reuters

Мануел Кеведо, министър на петрола и президент на държавния петролен монополист PDVSA.Как е възможно граничеща с мащабен бунт криза в страната с най-големите доказани находища от петрол в света да е игнорирана от петролните пазари? Защо Николас Мадуро не е състояние да използва добивите и износа на петрол като оръжие срещу САЩ и страните, които обявиха, че той е тиранин и нелегитимен президент на Венецуела?


Основната причина е, че популисткият социалистически експеримент на Уго Чавес и продължилият делото му Мадуро доведе петролната индустрия на страната до бледо копие на славното си минало. Но властите в Каракас и не сториха нищо през последните години, за да се адаптират към променящ се баланс в световната енергетика и намаляващото значение на изкопаемите горива. Те може да са разчитали цената на петрола пак да скочи около и над 100 долара за барел, но това е заблуда - страните от ОПЕК+ се дговориха да намалят добивите и да не изкарват на пазара нови количества (приблизително колкото добива в момента Венецуела), за да държат цената около 60-70 долара. И това при почти пълното изтласкване на Иран от експорта благодарение на завърналите се санкции на Вашингтон.


Американски рафинерии по бреговете на Мексиканския залив продължават да разчитат на венецуелските доставки, за да работят ефективно, коментира "Вашингтон пост". В началото на годината всеки ден в САЩ са се внасяли около 500 000 барела от Венецуела, а Джон Килдъф от инвестиционната компания Again Capital напомня, че "петролът от Венецуела е важен за производството на американски дизел".
И въпреки това Мадуро не може да оказва натиск над Вашингтон.


"От САЩ идват около 75% от приходите им от износ на петрол, а Венецуела отчаяно се нуждае от долари", обяснява Скот Модел, управляващ директор на Rapidan Energy и бивш агент на ЦРУ в Латинска Америка. Венецуела изнася значителни обеми суров петрол и за съюзници като Русия или Китай, но почти всичко спечелено отива за обслужване на отпуснатите от тях заеми (около 17-20 млрд. долара руски кредити и 50-70 млрд. долара китайски).


На практика няма друг източник, защото петролният сектор осигурява 95% от приходите в бюджета през държавния монополист Petroleos de Venezuela SA (PDVSA). Когато Чавес започна да национализира компанията и да изтласква чуждестранните конкуренти, военните твърдяха, че страната може и сама да се справи. Но венецуелският петрол е с високо съдържания на сяра и технологиите, резервните части и химикалите за добива му идват от чужбина, т.е. е нужно солидно количество оборотна валута.


Шанън О'Нийл, експерт по Латинска Америка в Съвета за международни отношения, посочва, че спирането на износа или други опити за причиняване икономически щети на САЩ, биха имали "несиметричен отрицателен ефект и ще ударят Венецуела много болезнено". Това е като да си отрежеш носа, докато опитваш да разкрасиш лицето си, описва той.


Петролните пазари изглежда потвърждават това - поскъпването след бурните събития от сряда бе съвсем леко и не се вижда някакъв конкретен ефект върху запасите на рафинериите в САЩ. Това е несравнимо по-различно от последиците от краткото изчезване на президента Уго Чавес по време на неуспешния опит за преврат през 2002 г. Тогава за два дни лекият американски петрол поевтиня с 10% - основно заради перспективата ново правителство да увеличи добивите и износа.


През 2018 г. добивът във Венецуела е намалял с 37% спрямо предходната година до 1.17 млн. барела на ден. Страната има залежи от 300 млрд. барела (17% от доказаните находища в света) и до излизането на Саудитска Арабия на световния пазар в средата на ХХ век бе най-големият износител. Днес венецуелският добив се равнява на този на Нигерия и Ангола и е малко по-голям от този на Либия, Алжир и на британските полета в Северно море. Шистовите петролни сонди в Западен Тексас дават 3 пъти повече суров петрол от Венецуела.


На 10 януари Мадуро започна новия си мандат и едно от първите му решения бе 15% от петрола да се извършва в криптовалута. Това се случва на фона на санкции от САЩ, и хиперинфлация, сравнима само с Германия през 1023 г. или Зимбабве в началото на века. По прогнози на МВФ през 2018 г. обезценяването на боливара би трябвало да е над 1 300 000 процента, други прогнози сочат инфлация от 2 000 000 процента. От 2015 г. насам от страната са емигрирали 3 млн. души, при излизане на хуманитарната криза от контрол през 2019 г. броят им може да се увеличи с още 5 милиона.


Като крайна мярка САЩ биха могли рязко да стеснят полето за маневриране на Мадуро като блокират и конфискуват държавни активи, включително на петролната индустрия. Но това носи и по-високи рискове за американците. Все още от Венецуела идват 7% от вноса на петрол, който е с такива качества, необходими за производство на дизел и горива като корабното, каквито американският лек петрол не притежава. Алтернативите са в Канада (но доставките от там са по-сложни) и Мексико, но не е толкова лесно те да бъдат използвани бързо.


Днес Венецуела е типичен пример за катастрофално икономическо управление и вълна от национализации, довели до дълбока криза и политическа нестабилност, довели и до загуба на най-силното средство за защита от международен натиск.

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Както се казваше в един стар виц "Шах, шах и две яки пешки".
  Мъдо-ро няма шанс срещу света, защото Венецуела е заприличàла на северна нигерия, но без ядрени оръжия.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Може да удари по САЩ, ако започне да го продава в евро.

 3. 3 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Гари Каспаров днес имаше чудесен туит:

  Левите го наричат социализъм докато има достатъчно пари за хората и да се краде. Когато парите започват да свършват, остава само краденето, а хората са оставени да гладуват. Тогава, левандурите казват, това на беше социализъм,, и обвиняват, САЩ!

  https://twitter.com/Kasparov63/status/1088522000023408643

  The left calls it socialism when there is still enough money for the people and to steal. When the money runs short, they keep stealing and the people starve. Then the left says it wasn't socialist enough and blames the US.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4260 Любопитно

  Много по-интересно е да се дискутират въпросите свързани с възможностите на САЩ да пренасочат приходите от търговията с нефт на Венецуела към опозицията, нещо свързано с изказването на Болтън.

 5. 5 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1236 Любопитно

  До коментар [#2] от "atmanpg":

  ок ама кой ще купува в евро,венецуела не е на 100км от европа

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 6. 6 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Ако имате петрол, вероятността американците да дойдат да ви освободят от каквото и да е, е 1000 пъти по-голяма, отколкото ако нямате петрол.

 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  "Днес Венецуела е типичен пример за катастрофално икономическо управление и вълна от национализации".

  Гледай Венецуела - мисли за България! Когато чуете за намеса на държават в икономиката - помнете Мадуро и Чавес!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 8. 8 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Чавес национализира нефта, а това е недопустимо. Венецуела ще бъде наказана.

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1928 Весело

  Както се оказа..САЩ държат Мадуро за орехчетата!И по важното-контролът е в техни ръце!Колкото и да скача шофера(и разните тука старшини,ЗКПЧ и обикновени илитерати)...времето му изтича.САЩ има откъде да купят петрол...Мадуро няма на кого да продаде!С дълговете които има..е обречен!Я сега да чуем матросовците-разбирачи!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1928 Весело

  Както се оказа..САЩ държат Мадуро за орехчетата!И по важното-контролът е в техни ръце!Колкото и да скача шофера(и разните тука старшини,ЗКПЧ и обикновени илитерати)...времето му изтича.САЩ има откъде да купят петрол...Мадуро няма на кого да продаде!С дълговете които има..е обречен!Я сега да чуем матросовците-разбирачи!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Не ми го побира акъла! Как може такива истински демократи като американските ни приятели и верни съюзници да купуват петрол от такъм мракобесен, комунистичеки режим?

 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1035 Весело

  Ако имате петрол, вероятността американците да дойдат да ви освободят от каквото и да е, е 1000 пъти по-голяма, отколкото ако нямате петрол.
  —цитат от коментар 6 на alfanero


  А ако имате акъл, вероятността да разберете политика на американците е 1000 пъти по-голяма, отколкото ако нямате акъл...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 13. 13 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1494 Весело

  Може да удари по САЩ, ако започне да го продава в евро.
  —цитат от коментар 2 на atmanpg


  И кой ще му плати в евро:Русия или Китай??

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 14. 14 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1928 Любопитно

  До коментар [#2] от "atmanpg":

  Един въпрос :на кого ще го продава в евро?Ааааа и на каква цена?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 15. 15 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  С огромните си дългове към Китай и Русия Венецуела не я чака нищо добро. Друг е въпроса доколко Русия може да си върне дадените пари. Китайците умни, подписаха договор с който казват пари не ни трябват, ще ви вземаме петрола.
  Путин вместо да подкрепя Мадура да вземе да помисли за тези 25-30млрд.$ (освен правителството и Роснефт е изсипал едни 6млрд.$)

 16. 16 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 592 Весело

  Ташкент подкрепи Мадуро!

  Бог да благослови Америка за България!
 17. 17 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1494 Весело

  Не ми го побира акъла! Как може такива истински демократи като американските ни приятели и верни съюзници да купуват петрол от такъм мракобесен, комунистичеки режим?
  —цитат от коментар 11 на von_seeckt


  И аз това се чудя:как може Русия да иска да и се плаща само в долари и евра,а не в рубли:)

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 18. 18 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Петролната индустрия на Венецуела не е доведена до бледо копие от Уго Чавес и Мадуро, а поради ембаргото, наложено и от САЩ, което принуди и други държави от Латинска Америка и от целия свят, освен Русия и Китай да преустановят търговията с петрол. Във Венецуела се произвежда много по-малко петрол и получените валутни приходи са крайно недостатъчни.

 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1928 Весело

  До коментар [#6] от "alfanero":

  Ако глупоста имаше крила-Вие със сигурност щяхте да летите като МиГ-29!А научете нещо друго освен атакистки празни лозунги!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 20. 20 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#8] от "moreee":

  Първо, Чавес национализира петрола преди повече от 15 год, а не днес. Второ, след като са национализирали (разбирай прекратили договори) да си платят за направените инвестиции преди национализацията. И трето, като е национализирали, Чавес много много не е мислил как ще се справя за напред с добива, нали?

 21. 21 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3164 Весело

  Много са смешни (и жалки) руснаците и китайците, които са дали някакви заеми за да си направят алъш- вериша с Мадурко и корумпираните червените полу- идиоти около него и сега разбират, че парите са изпапкани и трябва или да продължат да хвърлят още $$$$$ в огъня, или да спрат и да пият по една студена водица, губейки на практика, всичко!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 22. 22 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3164 Весело

  Не ми го побира акъла! Как може такива истински демократи като американските ни приятели и верни съюзници да купуват петрол от такъм мракобесен, комунистичеки режим?
  —цитат от коментар 11 на von_seeckt


  Защо в евро, каскетски, продавайте направо във венецуелска или руска криптовалЮта!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 23. 23 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3164 Весело

  Може да удари по САЩ, ако започне да го продава в евро.
  —цитат от коментар 2 на atmanpg


  Евро, карайте на крипто- боливар и крипто- рубла! Преди това можехте да се похвалите, че имате поне шума, с криптото ще имате нищо!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 24. 24 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3164 Весело

  Не ми го побира акъла! Как може такива истински демократи като американските ни приятели и верни съюзници да купуват петрол от такъм мракобесен, комунистичеки режим?
  —цитат от коментар 11 на von_seeckt


  И да национализираме Citgo, поделението на PDVSA в САЩ? Личи ти кирта по ръбовете на червеният потник, който снощи съблече.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 25. 25 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  ..................и хиперинфлация, сравнима само с Германия през 1023 г.................

  1923 година, а не 1023-та. То тогава май и Германия не е съществувала като държава.

  Има ли социалист това става.
  И в Сахара го сложи до една година ще има дефицит на пясък.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#21] от "Realist":

  В руските форуми за Путаран казват, че пак е заложил на куц кон.
  Кон за 17 милиарда долара.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Курсът за подкрепа на "братския режим" на Мадуро вече започна да засяга руската икономика. Веднага след обявяването на създаването на преходно правителство от страна на Гуайдо, пазарната стойност на "Роснефт" падна с 115 млрд. Рубли. Тъй като мъдрият Игор Иванич Сечин зае на Мадуро $ 6 милиарда в точното време. Тази загуба обаче не е оказала влияние върху настроението на служителите на „Роснефт“. Говорител на "Роснефт" каза с весело оживление, че в тази Венецуела всеки ден в продължение на пет години се случва "голямо дрис.ане". Съдейки по поведението на руския политически "елит", тези хора полагат значителни усилия да натикат Русия в положението, което веселият говорител на "Роснефт" е определил за Венецуела с такава елегантност. Хората на Русия биха могли да попречат на тези "избраници". Но за съжаление, руснаците не са в състояние да припознаят като свой лозунга на опозицията на Венецуела: "Да, ние можем!"

 28. 28 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#6] от "alfanero":

  Защо тогава русия все ни освобождава?

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 29. 29 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#11] от "von_seeckt":

  Те не дават много пари Фонсекси.
  А си правят хубав дизел видно от статията.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Любопитно

  Чавес национализира нефта, а това е недопустимо. Венецуела ще бъде наказана.
  —цитат от коментар 8 на moreee


  Така е, пренебрегват Доктрината "Монро". Как смеят
  тия бананови републики?!! 😲🍌😡🛢

  "...наред с това заявява намеренията им за търговска експанзия в Латинска Америка за заплаха за „мира и безопасността“ на Съединените щати. Доктрината издига парадигмата за надмощие на САЩ на американския континент (базирана идеологически на американската изключителност), на първо време с териториални претенции за Куба и Тексас"

  https://goo.gl/giwyfm

  reductio ad absurdum...
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5467 Весело

  Ситуация, в която Мадуро трябва да реже клона на който се седи :)
  Също като руснаците, които си налагат санкции сами :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1928 Любопитно

  До коментар [#11] от "von_seeckt":

  Не си напъвайте мозъчето....Пост номер 19 се отнася и за Вас!!!!Не разбрах прочетохте ли че само щата Тексас и само шистовите добивници вадят и продават повече нефт от Вашата Венесуела!Т.е Ако САЩ спре да купува петрол от Мадуро....до 72 часа шофера сам ще се обеси!!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 33. 33 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Любопитно

  САЩ има откъде да купят петрол...Мадуро няма на кого да продаде!С дълговете които има..е обречен!Я сега да чуем матросовците-разбирачи!
  —цитат от коментар 9 на Willy Messerschmitt


  Няма? Доколкото разбрах, дългът им към Китай($ 66 млрд.) се изплаща в нефт, или се лъжа?

  reductio ad absurdum...
 34. 34 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2171 Весело

  До коментар [#2] от "atmanpg":
  Може да удари по САЩ, ако започне да го продава в евро.
  Що не го отхренеш.Може да не се е сетил,хем и ти ще помогнеш Мадуро да удари САЩ.

 35. 35 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  От марксисти толкова. Но със сигурност някъде пак ще се опитат да настъпват мотиката.

 36. 36 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Доколкото разбрах, дългът им към Китай($ 66 млрд.) се изплаща в нефт
  —цитат от коментар 33 на Divi filius

  Т.е. Мадуро НЕ продава нефта, а го изнася за да си плаща дълга...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 37. 37 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3164 Весело

  Между другото, половин милиона барела на ден е нищо, ако това са единствените валутни приходи на Венецуела. Те имаха проблеми и при 3.5 милиона барела на ден и над $100 цена на барел. Какво да кажем сега, когато цената е над двойно по- ниска и износа, 7 пъти по- нисък. Два милиона процента, 2 000 000 процента годишна инфлация. Това се е случвало само на Германия след първата световна война и на Зимбабве....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 38. 38 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Весело

  До коментар [#6] от "alfanero":Ако глупоста имаше крила-Вие със сигурност щяхте да летите като МиГ-29!А научете нещо друго освен атакистки празни лозунги!
  —цитат от коментар 19 на Willy Messerschmitt


  А на какво да летим- на Месершмит?! Видяхме ги тези, дето се пробваха... 😏😎😊

  reductio ad absurdum...
 39. 39 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1928 Весело

  До коментар [#33] от "Divi filius":

  Абе дивия...ми при дълг от 66 млд $ Венециела дали "продава"петрола на Китай???Май пост 19 се отнася и за Вас!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 40. 40 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  "Днес Венецуела е типичен пример за катастрофално икономическо управление и вълна от национализации, довели до дълбока криза и политическа нестабилност, довели и до загуба на най-силното средство за защита от международен натиск."


  Все едно е България след 9-ти септември. Било е същото. Да излезе някой път другарката и да обясни, комунизмът какво ти отне.

 41. 41 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3164 Весело

  Няма? Доколкото разбрах, дългът им към Китай($ 66 млрд.) се изплаща в нефт, или се лъжа?
  —цитат от коментар 33 на Divi filius


  Нефта се изнася, няма приход, а парите от заема са изядени! Какво следва от това няма ли най- накрая да се сетите, след като и Либия и Ирак не ви платиха милиардите $$$$ за оръжия от брацка НРБ, толкова ли не омекнаха чугунените манерки, които имате вместо глави?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 42. 42 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 256 Весело

  До коментар [#21] от "Realist":

  Но PDVCA не е спряла да си изплаща вноските по кредитите към Пекин и Москва ("Роснефт")...Те получават по съответно 320000 и 110000 барела масло на ден...Китайските клиенти си го транспортират до самият Китай, а "Роснефт" го продава из региона като свой собствен продукт...

 43. 43 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Е това ако не е намеса в суверенитета на чужда държава, не знам какво ще е?
  Всъщност сещам се - някой анонимен да създаде фейсбук акаунт и да напише, че Хилари е лоша!
  При това последното е много по-лошо, от това президента на друга държава да подкрепи самопровъзгласил се политик за глава на държавата.
  Но Гуайдо не е резидент, хич!

 44. 44 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Петролната индустрия на Венецуела не е доведена до бледо копие от Уго Чавес и Мадуро, а поради ембаргото, наложено и от САЩ, което принуди и други държави от Латинска Америка и от целия свят, освен Русия и Китай да преустановят търговията с петрол. Във Венецуела се произвежда много по-малко петрол и получените валутни приходи са крайно недостатъчни.
  —цитат от коментар 18 на Voiko


  За какво ембарго на САЩ говориш,САЩ им купува целия петрол и си плаша в брой. САЩ са им единственият източник на валута. Освен това в САЩ са позволили на Венецуела да разгърне свои вериги от бензиностанции,та продават и на дребно.

 45. 45 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3164 Весело

  До коментар [#21] от "Realist":Но PDVCA не е спряла да си изплаща вноските по кредитите към Пекин и Москва ("Роснефт")...Те получават по съответно 320000 и 110000 барела масло на ден...Китайските клиенти си го транспортират до самият Китай, а "Роснефт" го продава из региона като свой собствен продукт...
  —цитат от коментар 42 на dr_al_hussaini


  А какво става, като PDVSA фалира, а САЩ забранят придобиването на дял от Citgo от Роснефт като заплаха за националната сигурност.

  Аз бих ви казал какво става, пиша ти го бавно и с големи букви: ПИЕШ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 46. 46 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 256 Весело

  До коментар [#32] от "Willy Messerschmitt":

  Шистовите добивници вадят и продават, ама докога...? Шистите пресъхват бързо - това не е истинско нефтено находище...Към септември 2018г. САЩ все още разполагат с 90 милиарда барела доказани запаси, а Венецуела - с 300 милиарда...Според теб коя от двете държави първа ще остане без капка собствен нефт ?

 47. 47 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Весело

  Но за съжаление, руснаците не са в състояние да припознаят като свой лозунга на опозицията на Венецуела: "Да, ние можем!"
  —цитат от коментар 27 на Practic


  ...не беше ли на О'бама: "Йес Уи Кен"(Yes We Can)?!

  reductio ad absurdum...
 48. 48 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Може да удари по САЩ, ако започне да го продава в евро.
  —цитат от коментар 2 на atmanpg


  Ако беше осъществимо щеше да го направи,но явно,че ефектът ще е нулев.Технологиите за добив на петрол се купуват с щатски долари.

  shlshlshlshl
 49. 49 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Появиха се слухове че руски частни воиници са пристигнали във Венецуела за да се влеят в охраната на Мадуро.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 50. 50 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Весело

  'Откритите призиви на Вашингтон за граждански вълнения във Венецуела "неприемливи" - Лавров'___Спутник

  reductio ad absurdum...
 51. 51 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#49] от "Jalis Ironhammer":

  https://t.co/Vsyt84bonP

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 52. 52 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3164 Весело

  Ако беше осъществимо щеше да го направи,но явно,че ефектът ще е нулев.Технологиите за добив на петрол се купуват с щатски долари.
  —цитат от коментар 48 на Against China


  САЩ ли ще тръгне да им купува петрола с високо съдържание на сяра, който на практика никъде другаде в региона не може да се преработи освен в американска рафинерия. Това направо е смешката на века, Кутев, от кое ли начално милиционерско училище си селектира и.иотите? Много са комични!

  Иначе, с Роснефт нека си правят крипто- алъш вериша, като двете мутри във вица, които си ядат изпражненията....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 53. 53 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Сега Голдман Сакс, които са купували венецуелски дълг за под цент за долар, като стане превратът, САЩ ще почне отново да купува венецуелски петрол, а парите ще отидат за плащане на дълга по ноиминал..... То това е оснавната линия на политиката на Сащ към Латинска Америка. Така стана със Чили, Аржентина Бразилия. Първо се назначава ляво правителство, то взема пари от целия свят, после Сащ предизвикват криза и мизерия чрез санкции и ембарго, страната фалира, после Голдман Сакс изкупува като лешояд дълговете на страната за стотинки, после ЦРУ прави преврат, после идва техния човек на власт, той дава природните богатства на западни компании на концесия, а парите от концесиите отиват директно за плащане на лихвите и главниците към Голдман Сакс, Така стана с Чили след пиночет, няколко пъти с Аржентина, последно Бразилия, а сега същото се случва в Венецуела.....
  Няма драма, просто мръсен банкерски бизнес, а хората от Латинска Америка... кучета ги яли....
  Докато Сащ и Израел съществуват в сегашния си вид, така ще е и не само в Латинска Америка, но там схемата е все същата без никаква вариация

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 54. 54 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Китай и Русия вече са наляли стотина милиарда долара общо във Венецуела, парите са изхарчени своевременно и в момента се опитват да избият част заемите с теглене на петрол. Мъдуро не може да чака повече пари от тях,защото има опасност да не получат и старите. Ако в момента се намесят с финансиране на Мъдуро,последният задължително трябва да победи. А как ще победи,след като валутата му зависи от САЩ? В една гражданска война Русия и Китай няма да получат нищо.
  Доколкото разбирам,съседните на Венецуела страни са готови да навлезат с армиите се,за да прекратят тази мъка.

 55. 55 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Весело

  До коментар [#45] от "Realist":

  "А какво става, като PDVSA фалира, а САЩ забранят придобиването на дял от Citgo от Роснефт като заплаха за националната сигурност.

  Аз бих ви казал какво става, пиша ти го бавно и с големи букви: ПИЕШ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА!"

  А, какво пият грингосите, като се появи нова компания, от типа на "Кастро & Че"? Флоридска греяна? 🤔😎🤗

  reductio ad absurdum...
 56. 56 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3164 Весело

  До коментар [#55] от "Divi filius":

  "А, какво пият грингосите, като се появи нова компания, от типа на "Кастро & Че"? Флоридска греяна? "

  Каква е тази компания, ушанка? До Citgo, едва ли ще се докоснете, а Рснефт има опит, при това, ПЕЧАЛЕН, от отварянето на верига от бензиностанции в САЩ. Роснефт също, е компания, санкционирана от САЩ.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 57. 57 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Ами да, защото рафинериите се поддържат и работят с американската Chevron и испанската Acciona. Нищо не могат да направят сами..

 58. 58 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Сега Голдман Сакс, които са купували венецуелски дълг за под цент за долар, като стане превратът, САЩ ще почне отново да купува венецуелски петрол, а парите ще отидат за плащане на дълга по ноиминал..... То това е оснавната линия на политиката на Сащ към Латинска Америка. Така стана със Чили, Аржентина Бразилия. Първо се назначава ляво правителство, то взема пари от целия свят, после Сащ предизвикват криза и мизерия чрез санкции и ембарго, страната фалира, после Голдман Сакс изкупува като лешояд дълговете на страната за стотинки, после ЦРУ прави преврат, после идва техния човек на власт, той дава природните богатства на западни компании на концесия, а парите от концесиите отиват директно за плащане на лихвите и главниците към Голдман Сакс, Така стана с Чили след пиночет, няколко пъти с Аржентина, последно Бразилия, а сега същото се случва в Венецуела..... Няма драма, просто мръсен банкерски бизнес, а хората от Латинска Америка... кучета ги яли....Докато Сащ и Израел съществуват в сегашния си вид, така ще е и не само в Латинска Америка, но там схемата е все същата без никаква вариация
  —цитат от коментар 53 на Bobox


  В едно лъжеш. Това не е схема на Голдман Сакс нито за Латинска Америка,тито за бедните страни. Те просто така си работят и не ги интересува Венецуела ли е,САЩ ли е. Техният бизнес е да се възползват от слабостите на системата. А ЦРУ изобщо не ги интересува Голдман Сакс. ЦРУ се противопоставят на тайните служби на Русия,Китай, Куба, Иран, които работят за превръщане на Венецуела в база и плацдарм за инвазия в Южна и Централна Америка.
  Не върви вече изтърканото клише,че САЩ грабят Латинска Америка и това повечето латиноамерикански държави вече не го твърдят. Само Мъдуро и Куба ги грабят.

 59. 59 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Дали във Венецуела няма генерал като Пиночет, веднъж за винаги да освободи изстрадалите хора от комуноидните престъпници, съсипали богатата държава?

 60. 60 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3164 Весело

  До коментар [#53] от "Bobox":
  До коментар [#58] от "gozambo":

  В купуването и продажбата на дълг няма нищо лошо! И вие да имате дълг, той се купува и продава. Това е свободен пазар! Аз примерно, преди месеци отново смених лендъра който притежава заемът ми за къщата. И това е петият по ред в последните 20 години в които изплащам имота си. Тази смяна не е сменила нищо за мен, не е сменила договора за заема, подписан от мен....

  Това, че някой е продал заем, взет от Венецуела по цент за долар, показва, колко отчаяни са тези, които са дали заеми на Венецуела по време на управлението на Чавес и Мадурко! Не друго, а договора по заема на Венецуела не е променен.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 61. 61 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Интересен е въпросът кой граби Венецуела и страните с марксистки режими. Първата работа на един социалистически режим е да създаде каста от привилегировани доверени хора, които се подбират само по един принцип-вярност към режима. Това са обикновено хора,които са на дъното на обществената йерархия, защото в свободното общество не са били конкурентноспособни. Присъединявайки се към режима,те получават привилегии,служби и постове за които не са мечтали. Некадърници, но верни кучета на режима. Точно тези и техните семейства започват да грабят държавата,използвайки безотчетността на обществените фондове и дадената им възможност те лично да разпределят благата. Така ги разпределят, че все в тяхна полза, на семействата и роднините. Хем некадърници,хем крадливи. Но това е начинът режимът на Мъдуро да се задържа на власт. Обикновените венецуелци може да работят за 2 долара, но привилегированата каста живее добре,защото краде. Това е схемата за ограбване на социалистическите държави.

 62. 62 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 820 Любопитно

  И как може? Защо Путята не помогне на Мъдурко, като започне да изкупува венецуелския петрол?
  🤣😁🤣😁👿👿

  Да разлая троловете!!
 63. 63 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#11] от "von_seeckt":
  Жалко за акъла. САЩ могат да забранят на американски компании да купуват петрол от Венецуела като санкция, но няма смисъл, защото ще си продават петрола другаде. А Мадуро (и не само той) обича доларите повече, отколкото мрази САЩ - това навярно добре знаеш.

 64. 64 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Налагащите демокрация САЩ много обичат петрола.

  Иван Костов е за съд!
 65. 65 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#62] от "lone wolf":

  въпросът може да бъде още по-як:)
  защо путин не започне да плаща за този нефт,
  като жест за помощ:)

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  "Днес Венецуела е типичен пример за катастрофално икономическо управление и вълна от национализации, довели до дълбока криза и политическа нестабилност"
  Да четат нашите комунисти, докъде могат да ни докарат с непрекъснатото искане за национализации.

 67. 67 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Весело

  Сега Голдман Сакс, ...
  ...
  ....Докато Сащ и Израел съществуват в сегашния си вид, така ще е и не само в Латинска Америка, но там схемата е все същата без никаква вариация
  —цитат от коментар 53 на Bobox


  Не разбрах защо замесваш Израел в цялата работа, ама...После се сетих че на всеки лузър с комплекс на малоценност (+няколко други) ВИНАГИ евреЙте (+международното положение) са им виновни за 'сичко!

  После прочетох твойта сигнатура. Иветке, ти ли си МА😀?!?
  До коментар [#53] от "Bobox":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 68. 68 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Мадурчо, пращай парите в Москва и бягай!

 69. 69 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 701 Весело

  На вниманието на атакисти и социалисти: Във Венецуела няма концесии и би трябвало по рецептата на беловласия гуру да е затрупано с пари!? Само че където има социализъм освен тоалетна хартия няма и пари или използват парите за тоалетна хартия.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 70. 70 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#33] от "Divi filius":

  Дзлговете не са инвестиция. Т.е да плащаш дългове в суровини...на тая икономическа логика - здраве й кажи.

  E PLVRIBVS VNVM
 71. 71 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Защото петрола на Венесуела за нищо не става ако не се смеси с лек петрол не може да се преработва.
  същия проблем го има Руся но купува от Иран и го смесва, благодарение на санкциите на САЩ

 72. 72 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Вие що си мислите холандсите евреи от лукойл изградиха инсталация за крекинг в Нефтохим- ми не става руския нефт за бензин

 73. 73 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4015 Весело

  Защо в евро, каскетски, продавайте направо във венецуелска или руска криптовалЮта!
  —цитат от коментар 22 на Realist  ПУТКОЙНИ и

  МАДУРКОЙНИ

 74. 74 Профил на vcm14544799
  vcm14544799
  Рейтинг: 217 Неутрално

  БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР : - " Лявото " МЪДО на ПУТКИН - МЪДУРО , го чака съдбата на Румънския му събрат - Комунистическият диктатор НИКОЛАЕ ЧАУШЕСКУ - разстрелян като пес в двора на една Румънска казарма - 1990 г. ! Комунистическите " Чависти " във Венецуела - също

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK