Полово равенство и силна социална система са жизненоважни за работниците на бъдещето

Полово равенство и силна социална система са жизненоважни за работниците на бъдещето

© Надежда Чипева, КапиталРавенство между половете, употреба на технологиите за подобряване на условията на труд, силна социална система – това са основните препоръки на Международната организация по труда в доклада "Бъдещето на труда", по който е работено повече от 15 месеца от 27 лидери в света на бизнеса, академичните среди и държавното управление.


Бъдещето на труда трябва да се фокусира върху хората, а не върху роботите, смятат още експертите, а при работат с изкуствен интелект последното решение винаги трябва да се взима от човека.


Изкуственият интелект, автоматизацията и роботиката ще унищожат много работни места, но ще създадат милиони други – стига за работниците да се положи навременна грижа, показва докладът. Той дава десет препоръки, които да оформят бъдещето на пазара на труда:
- защита на основните права – заплата, достатъчна за живот; лимит върху работните часове; безопасни и здравословни условия на труд;


- гарантирана социална защита от люлката до гроба. Бъдещето ще изисква силна и гъвкава система за социална защита, базирана на принципите на солидарността и подялбата на риска.


- всеобщ стремеж към учене през целия живот, който да позволява на хората да заменят едни умения с други;


- насочване на технологичните промени така, че добрите условия на труд да бъдат спазвани. Като пример са посочени платформите за онлайн работа.


- инвестиции в сектора на грижите за хора, зелените и селските икономики.


- стремеж към равенство между половете. Особено важно е да се разпредели поравно неплатената грижа за домакинството.


- стимули за бизнеса да се насочи към дълготрайни инвестиции.


Към изкуствения интелект трябва да се приложи подход, който да гарантира, че крайното решение ще бъде вземано от хората, смятат експертите.


Дискусията за технологиите на бъдещето се фокусира върху създаването и унищожаването на работни места и нуждата от преквалификация. Но спешно трябва да се обърне внимание и на ролята на технологиите в създаването на приемливи условия на труд. Тя може да спаси работниците от мръсотията, черната работа, опасностите и лишенията. Роботите, работещи съвместно с хора, могат да намалят стреса и опасността на работното място, сочи докладът.


Трябва да бъдат увеличени инвестициите в институции, политики и стратегии, които да подкрепят хората в преходите от една работа към друга – младите ще се нуждаят от помощ как да навигират навлизането си на пазара на труда; а по-възрастните – повече възможности да работят докогато пожелаят.

Ключови думи към статията:

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3081 Весело

  Правилно !

  Твърдо съм за равенството , даже вместо трудовия кодекс да раздават на работодателите и синдикатите Истамбулската конвенция - да не забравят джендърите роботи ...

 2. 2 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  След като видях снимки на впрегната рускиня и зад нея мужик с рало , а и впрегнат мужик и зад него рускиня с рало - вече съм с две ръце за равенство еманципация !

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Всичко звучи прекрасно ако не го разказваха на поколение, 80% от което няма представа, че трудът изисква преди всичко умение да се полагат системни усилия.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5268 Неутрално

  Мечтите са нещо хубаво и вдъхновяващо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1571 Весело

  Абе ние сме за половото равенство между двата биологични пола, ама как ще се разберат помежди си ония 50-60 джандърости не се знае😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  Звучи като предизборна програма.
  Едно не разбрах - ако социалната подкрепа е гарантирана от раждането до гроба, кой ще отиде да работи?

  Еретик
 7. 7 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Весело

  "изкуственият интелект, автоматизацията и роботиката ще унищожат много работни места, но ще създадат милиони други – стига за работниците да се положи навременна грижа, показва докладът"

  Пускайте волана (на себеконтрол) и грабвайте бутилката спирт - в бъдещето ще е пълно с работа а работодателите и държавата ще ви насочат, където трябва.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  след като обръщенията са официално задължително полово неутрални как може да се формулира трудов спор по полови права

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Автоматизацията и роботизацията си имат тяхното място в производството. Отмяната на тежки и отровни процеси от човека е крайно необходимо. Иначе, желание за равенство между половете има само в главите на тези дето не знаят, какво точно е РАБОТА.

 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#3] от "Lemmy":

  Абсолютно точно наблюдение! И аз забелязвам, че около 80% от миленялите (има и 20% изключения, да) смятат, че работата има само три цели, около които трябва да танцуват работодателите, колегите им, че и цялата икономика:

  - Да им носи пари за безбройните им "хобита" (обикновено самоцелни ежемесечни пътувания до някакви случайно подбрани точки на картата).
  - Да им гали самочувствието (с постоянни повишения и похвали и никакъв негативен фийдбек).
  - Да им създава социални контакти - колегите трябва да са на техните години, с техния мироглед и да са "готини". Също трябва да могат по всяко време да излизат да пият кафе в рамките на работния ден, че да се сплотяват - дет се вика, работата няма да избяга.

  Когато не са изпълнени напълно и трите точки, малките започват да се отегчават, да мрънкат, да нервничат, да изразяват недоволство и претенции. Явно вкъщи няма кой да им обясни, че това са ЕКСТРИ, а не основните характеристики на ходенето на работа...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":

  Не е предизборна. Тези са някаква синдикална издънка на червения интернационал. Този "доклад" писан от някой като Станишев, без един ден трудов стаж в реалната икономика, но много държащи и те да кажат... В ерата на знанието, на тези още сърпове и чукове са им в главите.

 12. 12 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  " Особено важно е да се разпредели поравно неплатената грижа за домакинството."

  Всяко семейство, в което има уважение между съпрузите, си разпределя домакинските задължения, само че не според представите на тия идеолози. Нормалната логика е всеки да върши това, в което е по-добър от другия и да се заменят в случай на нужда. Например ако аз тръгна да готвя няма да останем гладни, ама и няма да сме много доволни. По същата логика не карам и жена ми да се занимава с поддръжка на автомобили, понеже направи дупка в бюджета. Не че не може да го направи ако е необходимо. Имам предвид поддръжката, а не дупката в бюджета...

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3034 Весело

  До коментар [#10] от "Тюфлекчия":

  "миленялите " определено са ти слабост.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#10] от "Тюфлекчия":"миленялите " определено са ти слабост.
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  Бате - и ти да работеше с 80% такива (и да се очаква от теб да ги учиш, да си търпелив с тях, да отчиташ "особеностите" им, накрая да го свършиш вместо тях, когато хептен не стават) - и на тебе щяха да са ти "слабост". Иначе много от тях са доста забавни и симпатични, ама стане ли време за работа, майкоуууу... Има и някои дето и симпатични като хора не са - на 25 години вече смятат, че тяхното мнение е единствено меродавно и изпадат в криза, когато някой им противоречи. Скоро спорих с една, която тогава е била в детската градина какво е било по софийските гимназии, когато аз съм бил там - не успях да я убедя....

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 15. 15 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1184 Весело

  Само да напомня, че т.н. "полово неравенство" трябва да изчезне в едно обозримо бъдеще. И ще бъде заменено с прекрасното "безполово равенство". Висшата форма на комунизма.

  Мараба, С-ДС доносници!
 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4606 Неутрално

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":

  "От всекиго според способностите, на всекиго според потребностите!"

 17. 17 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 815 Неутрално

  За тези, които искат да научат нещо повече, пращам връзка към документа. Има го на френски, английската и испанската версии ще бъдат достъпни вероятно по-късно

  https://www.ilo.org/global/publications/books/forthcoming-publications/WCMS_662450/lang--fr/index.htm

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  Не мисля, че жените трябва да работят на струг, а мъжете да повиват бебета.
  Не възпитавам така децата си!
  Още по-малко смятам, че мъжа трябва да гледа деца в къщи, а жената да ходи на работа.
  Още по-ненормално е да оставиш детето си на няколко месеца на някой друг и да хукнеш да изкарваш пари.

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Полово равенство и накрая внос на работници от Азия и Африка.

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "- всеобщ стремеж към учене през целия живот, който да позволява на хората да заменят едни умения с други;
  - насочване на технологичните промени така, че добрите условия на труд да бъдат спазвани. Като пример са посочени платформите за онлайн работа.
  - инвестиции в сектора на грижите за хора, зелените и селските икономики.
  - стремеж към равенство между половете. Особено важно е да се разпредели поравно неплатената грижа за домакинството."

  Tезисите на МОЖ дори и да звучат добре са пълен фарс.
  Нещо повече, противоречията по-горе бяха спрягани като неатагонистични такива в документите на всеки конгрес на БКП.
  Заменянето на едни умения с други при хора на 50++ е пълен абсурд.
  Равенство между половете вкл. при неплатената грижа в домакинството - ами самият факт че имаше идеи насилствено да бъде наложено с вкарване на квоти за ръководни кадри показва каква глупост е.

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1999 Весело

  До коментар [#10] от "Тюфлекчия":

  https://www.youtube.com/watch?v=Uo0KjdDJr1c

  Не си сам. 6.6 млн. гледания.

 22. 22 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  До коментар [#1] от "SS":

  Нито си прочел статията, нито заглавието си вдянал. Точно No Gender идеологията е застъпена в статията - няма да има джендъризъм на работното място, няма да има деление по пол в социума на работната среда; а то и в цялото общество не трябва да има деление по пол - всички сме граждани - в ед.ч. гражданин - и това е.

  Много добри идеи са предложили от международната организация по труда - заклаха и джендъри и антиджендъри - които си приличат по едно - пееснаси са в акъла.

  Време е демокрацията и либерализма да се изчистят от левичарството и болшевизма и да направят Европа това, което е била и заслужава да бъде. Неосъветонацистите сами ще се скрият по мишите дупки.

 23. 23 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Ето още един интересен документ от Международната организация по труда, дава информация за заплатите

  https://www.ilo.org/global/publications/books/WCMS_650553/lang--en/index.htm

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 24. 24 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Майките с деца до 6 години не могат да помагат извънреден труд без тяхно съгласие,а тези с деца до 3 години не могат да бъдат уволнявани без съгласието на Инспекцията по труда.Половото равенство означава ли,че и бащите ще получат тези права?

 25. 25 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  ... За съжаление само война би върнала разума в главите на крайно освободените, неапособни да оценят времето и средата, в която живеят.

 26. 26 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Напред към социализма! Това е точното заглавие към статията! Стига вече "солидарни модели" и "социална справедливост". Това са две понятия, които водят до икономическа катастрофа!

 27. 27 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Бъдещето на работниците е да си стоят вкъщи, а бъдещето на роботите е внасят социални осигуровки за пенсиите на стоящите си в къщи.

  Само един проблем има. Справянето с увеличаването на населението. На една територия трябва да живеят толкова хора колкото да не променят околната среда драстично и да са въглеродно неутрални.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 28. 28 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ВЕЧЕ НЕМА НУЖДА ОТ РАБОТНА РЪКА.ДА СИ СТОИ В КЪЩИ НА ГАРАНТИРАН ДОХОД И ДА ГЛЕДА ГАЛА...

 29. 29 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Коментар към статията и текста "...Бъдещето на труда трябва да се фокусира върху хората, а не върху роботите, смятат още експертите..."

  Мой коментар - колкото повече бежанци, толкова по-малко роботи. Вкарайте ги в мините, бояджийските отделения, заваръчните цехове, помещения с вредни емисии и радиоактивност, и много други. А защо само тях. Моите деца са много подходящи за тази цел. Менгеле трева да пасе.

  Тези експерти съвсем полудяха.

 30. 30 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  БЪДЕЩЕТО НА БАЧКАТОРИТЕ СВЪРШИ..😰

 31. 31 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Хубави препоръки, но не очаквам да бъдат приложени у нас. Тук е див, див капитализъм, където всеки се оправя и оцелява както може. Заплащането в някои случаи е не просто минимално, а дори символично. Каква икономика очакваме да се развива при това положение, идея нямам.

 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  - гарантирана социална защита от люлката до гроба.
  _____________
  Пак се приспивате с някакви социалистически утопии!
  Стига с това равенство между половете бе, през дългата еволюция мъжете са били войници и ловци а жените са раждали и пазели жилището! Когато капитализъма беше гнил средната класа в Европа и САЩ беше три пъти повече, без миячи и чистачи от Африка и Източна Европа, жените им бяха домакини и не са работили и учили за да слугуват на корпорации!Семействата им са били от по две-три деца най-малко и са живели в охолство! Сега в дивия либерализъм демографската бомба е факт и се въдят само пришелец и роботи с недостиг на интелект! И джендърите са повече въпреки ,че биологически не могат да се размножават!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  "Международната организация по труда" имат ли поне един експерт, дето да работи в реални условия или всички си седят в хубавите офиси и цъкат на Ексела разни графики и си мислят, че реалния живот ще следва тези графики. :)

 34. 34 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1598 Весело

  До коментар [#32] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Това е братче социализма умирания има отърсване няма. Културните марксисти са на мода сега. Въвеждат новия световен ред. Ей разгадаете ли най-сетне другаря Маркс мама ви загубена културно-марксистка. Замените диктатура на пролетариата с диктатура на малцинствата. Световната революция сега е срещу белия хетеросексуален мъж.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  " Особено важно е да се разпредели поравно неплатената грижа за домакинството."Всяко семейство, в което има уважение между съпрузите, си разпределя домакинските задължения, само че не според представите на тия идеолози. Нормалната логика е всеки да върши това, в което е по-добър от другия и да се заменят в случай на нужда. Например ако аз тръгна да готвя няма да останем гладни, ама и няма да сме много доволни. По същата логика не карам и жена ми да се занимава с поддръжка на автомобили, понеже направи дупка в бюджета. Не че не може да го направи ако е необходимо. Имам предвид поддръжката, а не дупката в бюджета...
  —цитат от коментар 12 на Индиана


  И работата, която мъжете вършат по-добре, по някаква случайност се налага да я вършиш много по-рядко от тази, дето жените са по-добри. Примерно, готвенето е всеки ден, а поддръжката на колата: един път на два месеца. Колко удобно!

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 37. 37 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Да претворим в дела решенията на 49тия конгрес на Партията!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 38. 38 Профил на DaWolf
  DaWolf
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":

  Роботите

 39. 39 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Това са си тезисите на зрелия социализъм другари.
  Всички другари общи и на работа в стругарския цех.
  Аман от комунизъм с щипка дрендеризъм.

  Common sense !
 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  А обществото си мисли, че като отхвърлило Истанбулската конвенция, нейните идеи нямало да се просмукват в подобни препоръки !
  " Равенството между половете" е една от тези болни точки на новия световен ред, които водят до появата на някои от безкрайните " ист" квалификации - сексист, т. е нямаш уважение към равенството на половете, разбирай не приемаш почти стигащото до истерия разбиране, че жените всъщност трябва да доминират в така омразното в миналото " патриархално" общество ! Другите препоръки са просто нормалния пълнеж за такива случаи.....

 41. 41 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Целият този пасквил ми звучи, все едно слушам решенията на конгреса на БКП. хахах :-)

  Другари, изтървали сте "петилетката за 3 години"!!! Това е крайно важно за добруването на комунистическата младеж!! Срамота!!

 42. 42 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#35] от "КретенКилър":

  Хммм... В случая генерализацията за миленениялите като поколение е повсеместна. Само потърси повече информация. В ИТ е особено силно изразено. Ето още малко наблюдения:
  1. Никога не приемат, че не знаят нещо. Водиш им създател на платформа, с която работят. Той им казва как се ползва. Реакцията- говори глупости(казал е обратното на това, което правят) и нищо не разбира. Реален случай, когато тумба милениялчета беше обявила, че база с повече от 50 записа е огромна и няма как да работи.
  2. Прочитат 2 реда в гугъл, уики, стековърфлоу или за по-лесно гледат клип от 5 минути в нета и знаят всичко. Copy-paste и дано проработи. Като им кажеш как става, виж т.1. Бил съм на лекция водена от миленияли за платформи, които не са виждали и чували. 1 седмица чели в нета форуми и говорят все едно 5г са работили, 10 проекта са изкарали и 1000 проблема са видяли и решили.
  3. Имат непоносимост към по-старите и опитни. От интервютата и рязането на всеки с повече знания и опит, та до работата. Те са модерни и никой не знае нищо. Всъщност типично поведение за тийнове, ама говорим за хора на 25-30+.
  4. Искат веднага максимума като заплащане, позиции и т.н. Ако друг вади по 100 резултат и взима повече пари, то те искат същите пари на мига. Баш експерт взима 5000, значи на интервю с 0 стаж искаш и ти 5000 или направо 6000.
  5. Не обичат грам критика за нищо. Не свършват работа в срок, свършеното е с лошо качество. Не им пука и само им кажи копче.
  6. Ако за свършена нормалната работа в рамките на 3-4 месеца не се вдигнат позиция и/или заплата, са неоценени. Напускането стана средно на 12ина месеца. А то толкова често е нужно за навлизане в проект... Когато са "неоценени", просто спират да правят каквото и да е.
  7. Хобитата и всичко останало са над работата. Може да закъсняваш с месеци от срока, но да играеш игри в офиса, да гледаш филми, до търсиш поредната джаджа, да организираш ски или колело за уикенда. Работата не е важна изобщо и само тия, дето "не знаят какво искат от живота", са закостенели и т.н., не мислят за "наистина важните неща".
  8. Социални мрежи, ютуб и т.н. не пречат и да се ползват 7 от 8 часа в работно време.
  9. Работата не е "куул", само тъпите, както разбрахме, се връзват да я гонят. Ако можеш да договориш за седмицата 2 задачи за по 10 минути всяка, си горд и тези, които поемат повече, са тъпи, натегачи и т.н. Всъщност са ми чели лекции как с повече свършена работа убивам бизнеса на фирмата, щото не изглежда тежко за излиза всичко за 50 пъти по-малко време. Или как не си гледам живота и важното...
  10. Работното време не е важно. Да идват в 10 при начало в 9 е цвете. Има и идва в 11:30, в 12 ходи на обяд, тръгва си в 4-5 и реве, ако му направиш забележка. Уволняват такава девойка. Всички скочиха как била онеправдана. А преди това 6м й се правеха забележки.

  Точките могат да станат още много. Това поколение наистина е много разглезено, претенциозно и просто непораснало и останало с мисленето на 13-14 годишните. Има и много читави млади, но масата(70-80%) си е маса. А и читавите са отритвани от тиймовете си, както се отритват по-старите. Това поколение не обича конкуренция, учене от чуждия опит и т.н. Страхът някой да не те измести е силен и водещ. Просто някак лийд на 30 след 3г стаж при 0 свършено професионално и почти 0 знания или при толкова умения да се бориш да станеш шеф си казва думата.

 43. 43 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1313 Весело

  До коментар [#36] от "КретенКилър":

  "Примерно, готвенето е всеки ден"

  Абе Ступи, като надипля мелеоните и завъртя лачена ковра дали ще може И майсторски да ми готви? Кат на Мама мусаката?

  Или ще трябва отделно да наемам готвачка? Ама те не бяха ли мъжете по-изявени професионални готвачи? Ти моеш ли да готвиш? Ако не стигат мангите от капитан Грант да те имам предвид :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 44. 44 Профил на stefan_ge6a
  stefan_ge6a
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ако става въпрос за равенство, да кандидатстваш където си пожелаеш и да те вземат на работа според това колко си компетентен, тогава да.
  Ако обаче работодателите бъдат на практика насилвани задължително да наемат конкретен процент от всеки пол, то тогава моля, без мен.

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  Всичко това вече го имахме, включително и роботиката (нека по-младите знаят че някога 90% от роботиката на Света беше в България) .
  Относно социалната система и половото равенство сега само можем да мечтаем за това което бяхме , но знаем как се прави и пак ще го направим по-съвършено и по-добро в други условия = винаги съм твърдял, че бяхме много напред от "запада" в някои насоки и тази статия е доказателство за това!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тюфлекчия":

  Прав е Ницше като казва,че в днешните времена единствено в армията съществуват благородни взаимоотношения. В останалите слоеве на обществото взаимоотношенията между хората се основават на най-упадъчният принцип в Историята - покупко-продажбата. За колко да се продаде служителят и за колко да го купи работодателят.

  П.П.

  В комунистическите режими НЯМА армия. Тя е превърната в инструмент за малтретиране и репресиране на собственият народ. И много бързо деградира до СГАН. Справка,Червената армия.

 47. 47 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Хаха, тия се пребориха с другите проблеми като 40%-50% сив сектор без осигуровки или осигурявани на прага, та седнаха с половото равенство да се занимават.

 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  Света върви натам = към социалност граничеща със социализъм постигнат по еволюционен път: скандинавските страни, Канада ... Да не говорим за социалистическите страни начело с Китай, Виетнам, Куба = пример за цели континенти
  СВИКВАЙТЕ - историята няма заден ход ... има временни загуби, но "реставрацията" исторически доказано никъде не е векувала - новите идеи винаги се връщат все по-съвършени и в края на краищата се налагат в глобален мащаб

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49
  Alexadner Adjan
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 50. 50 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 537 Любопитно

  Тази статия за какво е? За онова за джендърите, заради което подскачаха МВРО?

  Бог да благослови Америка за България!
 51. 51 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#50] от "Günther":

  Да, с малко фейслифт

 52. 52 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#32] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Да де, но тогава индустриалните световни центрове бяха САЩ и Европа, които продаваха скъпо стоките си по целия свят без конкуренция. Обаче китайците и индийците се усетиха...

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Красива утопия!

  Евгения Христова
 55. 55 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1313 Весело

  До коментар [#53] от "realguru":

  То по някое време на първа среща ще трябва да се показват удостоверения за хромозоми и даже направо некъв бърз полеви тест, прогресът понякога има неочаквано грозни измерения :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 56. 56 Профил на gogobyte
  gogobyte
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Справедливост е когато всеки получава каквото си е изработил, а несправедливост е когато жените получават част от изработеното от мъжете само защото са жени.

 57. 57 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  Сега се сетих за тая изцепка по време на БГ Евро председателството.

  По време на младежка конференция, организирана в София на 17-19 април посветена на равенството между половете - наште завели вечерта делегатите на бар където танцували полуголи девойки на пилони. Направо възмутително. :)

  https://debati.bg/piachka-i-polugoli-tantsi-na-mladezhkata-konferentsia-v-sofia/

 58. 58 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  До коментар [#32] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Да де, но тогава индустриалните световни центрове бяха САЩ и Европа, които продаваха скъпо стоките си по целия свят без конкуренция. Обаче китайците и индийците се усетиха...
  —цитат от коментар 52 на pamela


  Преди либерастията и равенственото между половете да стане образец в индустрията и нейния мениджмънт всичко произведено от това време е било с изключително качество качество и направено от хора които си разбират от работа за да служи с десетилетия на потребителите! Инвеститорите който превзеха империите на хора създали корпорации с двете си ръце изнесоха в Азия производството за да оптимизират печалбите, да не плащат в UK и US данъци и за да постигнат цикличност на потреблението до 5 години без значение дали е кафемелачка , телевизор или лек автомобил! Вече се е стигнало до там ,че като удавник за сламка използват паравана за равенство за да има повече домакинства какво е страните с повече джендъри и феменизъм за да се поддържа повече потребление! Примерно в Швеция над 50% от домакинствата са с 1 човек с прилежащите му разходи към олигополите за едно домакинство !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 59. 59 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мусаши":

  Не е лош въпросът?

  Модератора е неадекватен!
 60. 60 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#53] от "realguru":То по някое време на първа среща ще трябва да се показват удостоверения за хромозоми и даже направо некъв бърз полеви тест, прогресът понякога има неочаквано грозни измерения :)
  —цитат от коментар 55 на Saint of Me


  Айде сега удостоверения. Ако пие бира без сладолед, значи е мъж. :)

 61. 61 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Тази статия за какво е? За онова за джендърите, заради което подскачаха МВРО?
  —цитат от коментар 50 на Günther


  Баш. Гендери, клети бежанци и непеота грантоеди. Че и затоплизъма е добавен ъф кос.

  http://epicenter.bg/article/VMRO-alarmira--Probutvat-ni-nova-dzhendar-i-promigratsionna-propaganda-/173743/2/48

 62. 62 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#11] от "vhv":

  "Не е предизборна. Тези са някаква синдикална издънка на червения интернационал."
  ===========
  Написах: "Звучи като....".
  Ама както го обясняваш и ти, пак на това прилича. Едни искат да се харесат на други.

  Еретик
 63. 63 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":

  "От всекиго според способностите, на всекиго според потребностите!"
  ==============
  Точно от това ме беше страх.

  Еретик
 64. 64 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#56] от "gogobyte":

  Къде това? Защото досега на мене не ми се е случвало да работя по-малко от колегите си мъже и да получавам заплатата си за тяхна сметка.

 65. 65 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#42] от "атанас":

  Мдааа - все едно за моя офис говориш. Явно навсякъде е едно и също. Естествено самите миленяли като тоя неуспял имигрант към когото си се обърнал не го схващат, защото саморефлексията им е напълно непозната като метод за наблюдение и учене, а помежду си имат код да не се "хейтят" (което не им пречи да доносничат един за друг - в това отношение приличат на поколенията отраснали по сталиново и брежнево време), съответно няма как да разберат защо не им се получават нещата и защо околните само се подсмихват като се рапенявят на някоя тема.
  Това с многознайковщината наистина е най-досадно. Имаме в работата една дето е завършила културна антропология и преди това беше работила като сервитьорка и продавачка в Теленор. Като дойде не знаеше каква е разликата между supply и demand. Загубихме си времето с дтуги колеги да я научим на А и Б в supply chain management-a и познай какво стана (сигурен съм, че се сещаш)? В момента не може да се вземе думата от нея по срещи, прекъсва хора дето са в тоя бранш от по 30 години и им отправ коментари дето майка ти няма да си позволи да ти направи насаме. Да не говорим, че кандидатства непрекъснато за позиции, които изискват 15 години опит на различни длъжности преди да си помислиш дори да ги заемаш, а после мрънка що не я взели (то никой не ѝ разглежда кандидатурата дори, то си мисли, че просто "я мразят", щото "им казва нещата"). Това "развитие" се случва за точно две години. А закъсненията, загубата на време, поставянето на всичко пред работата (вкл. ходене на козметик) са също точно както ги описа. Е с такава трудова етика какво искат? Каквито и конвенции да им се подпишат, пак няма да им се получи. Единственият им шанс е всички над 35 да ни разкарат някак си, ама тогава ще умрат от глад, щото съм забелязал, че някои от тях не могат и да избършат локвата с разлято кафе, която са сътворили...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 66. 66 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#35] от "КретенКилър":

  Стюпид, нали знаеш, че обсесията към моята личност един ден ще те доведе до психиатрията? Знам че е кофти някой постоянно да ти разбива echo chamber-a в който ти си умен, красив, успешен и на "правилната страна на историята", ама все пак не сме роднини и не сме длъжни да ти подържаме измисления свят.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 67. 67 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#36] от "КретенКилър":

  Един път и аз да се съглася с тебе! Поделянето на работа дава възможност на съпрузите да имат повече време за развлечения, игра с децата, екскурзии заедно като семейство и всеки да разполага с лично време за срещи с приятели и хобита.
  Освен това следва и включването на децата в домашната работа със задължения според възрастта им.

 68. 68 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#65] от "Тюфлекчия":

  Да ти кажа винаги е имало и винаги ще има конфликт между поколенията.
  И през цялото време едните не са разбирали другите и обратно.
  Не е чак толкова зле ситуацията, още повече да е нещо което и преди да не се е случвало:)

  Модератора е неадекватен!
 69. 69 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2600 Разстроено

  До коментар [#65] от "Тюфлекчия":

  +1

 70. 70 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#36] от "КретенКилър":Един път и аз да се съглася с тебе! Поделянето на работа дава възможност на съпрузите да имат повече време за развлечения, игра с децата, екскурзии заедно като семейство и всеки да разполага с лично време за срещи с приятели и хобита. Освен това следва и включването на децата в домашната работа със задължения според възрастта им.
  —цитат от коментар 67 на pamela


  Нали.Това е мечтата на всяка жена за един мъж .Ама мечтае е и да е"лошо момче",решителен,властен,със самочувствие.И както винаги става няма мъже,които да са и двете неща едновременно.

 71. 71 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#70] от "Мусаши":

  А, има, има и много свестни мъже. Самочувствието им се гради на интелект, знания и постижения, а не на перчене и тормоз над по-слабите. И решителността им се базира на познания и умение да предвиждат нещата, а не на импулсивност или обикновен инат да наложат своето на всяка цена.
  Неудачниците и комплексарите си личат и могат лесно да се разпознаят.

 72. 72 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Това с "колко е глупава и некадърна днешната младеж" го има във всяко поколение. Обикновено хора които не са щастливи с живота си и с това което са постигнали ги дрънкат тия глупости. Имат комплекс и го избиват върху хора, които нямат техния опит и не знаят нещата които те знаят. Истината е, че те нямат нужда да знаят това което ние знаем, защото живота се е променил, светът се развива. Младите израстват с реалности които на нас по старите ни е трудно да възприемем, понеже мозъците ни не се развиват вече. Затова обикновено с навлизане във възраст ставаме все по консервативни, консервативното ни е познато и ни се вижда безопасно. Консервативният човек а страхлив човек, няма случай в историята в който консерватизмът да е довел до пробив в каквото и да е, затова идва момент в които трябва да отстъпим на младите да ни водят. Те са тези с идеите, които движат света напред.

 73. 73 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#70] от "Мусаши":А, има, има и много свестни мъже. Самочувствието им се гради на интелект, знания и постижения, а не на перчене и тормоз над по-слабите. И решителността им се базира на познания и умение да предвиждат нещата, а не на импулсивност или обикновен инат да наложат своето на всяка цена. Неудачниците и комплексарите си личат и могат лесно да се разпознаят.
  —цитат от коментар 71 на pamela


  Наскоро в един друг форум четох коментар на един мъж на около 30 години, който работел в Ай Ти компания.И каза,че 90 процента от служителите били мъже.Не повече от 20 процента имали връзка с жени.Става въпрос за образовани млади хора ,добре заплатени. И то много добре заплатени за българските стандарти.И явно не им се получават нещата с жените.Аз също познавам доста такива.А съм сигурен,че биха били добри съпрузи.
  Така че е добре да се гледа не какво говорят жените,а с какви мъже са във връзка.Масово стават и любовници на женени мъже.

 74. 74 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#73] от "Мусаши":

  Да, с голямо неудоволствие наблюдавам, че страшно свестни, работливи и образовани момчета седят сами. И то такива дето нито са нарциси, нито очакват жените до тях да са слугини. Същевременно жените ще се избият за някакви льохмани (обикновено с визия каквато им показват по женските списания), които не стават за нищо, тормозят ги (обикновено си избиват комплексите върху тях, щото това дето жените го харесват не минава много пред други мъже и такива обикновено не са много успешни), че и им изневеряват. После мацките реват "мъжете са л...на!". Ами не - те се мятат на такива. Тези които са умни си намират свестни мъже и живеят щастливо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 75. 75 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#72] от "L Glassman":

  Всъщност нищо не си разбрал братле и проектираш твои проблеми върху околните. Обсъждахме проблемите, които миленялите създават в работата, които са факти от ежедневието, а не нечие отношение към тях. Когато моят трудов стаж започваше също бях 20-годишен пикльо, а околните ми се струваха чичаци и лелки, само че никога не съм се държал като днешните лигльовци - нито към работата, нито към колегите си. Това не е до разлика в поколенията, а до възпитание и мироглед. Досега не съм видял някоя работа "да си каже" - "А, тука има разлика в поколенията, за това аз сама ще се свърша, че да дам път на младите.".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 76. 76 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#73] от "Мусаши":

  Е, ако говорим за намиране на съпрузи/съпруги всичко зависи от гледната точка. Например женските майки смятат, че трудно се намират свестни мъже, докато момчешките майки - свестни жени. А истината е, че младежите трябва да имат среда от себеподобни с общи интереси, където момчетата и момичетата да общуват и да създават връзки.
  Когато някой е женен/омъжена и започне връзка с необвързан/необвързана, то отговорността е на женения/омъжената. Не можеш да създадеш семейство, да имаш отговорности към него и да търсиш забавления навън и то при положение, че бракът е нормален и съпрузите се разбират. Това, че на единият му се иска тръпка навън е чиста проба егоизъм. Освен това жененият/омъжената баламосват свободните си любовници, че ще се разведат и така ги лишават от възможността да си намерят партньори за семейство. Има много случаи на жени, останали сами заради женен любовник, като водеща е емоционалната връзка, а не материалният интерес. Даже познавам и мъж, който изгуби 10 години да чака омъжената си любовница да се разведе. Създаде семейство чак на 45.

 77. 77 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lemmy":

  Всичко звучи прекрасно ако не го разказваха на поколение, 80% от което няма представа, че трудът изисква преди всичко умение да се полагат системни усилия.
  —————-

  навсякъде е така - 80% от работата се върши от 20% от работещите. това е принципа на pareto, който работи универсално като гравитацията:

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pareto_principle

 78. 78 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#75] от "Тюфлекчия":

  Явно ти имаш проблем. Ти си този който не успява да намери общ език с милениълите. Аз нямам никакъв проблем с тях, смятам че са страхотни. Просто трябва да си отворен към света и новите идеи. Ние като народ сме доста твърдоглави и смятаме, че знаем всичко, особено след определена възраст.

 79. 79 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#78] от "L Glassman":

  и е удоволствие да прехвърлиш това, което знаеш - малко или много - на млад човек с потенциал.

 80. 80 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#79] от "Brother Felonious":

  Абсолютно, и много по-лесно. Я пробвай да предадеш нещо на "опитен" работник. Не можеш да научиш старо куче на нови номера.

 81. 81 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#80] от "L Glassman":

  пробвал съм. отдавна. не става. след една определена възраст човек зацикля в собствените си недистатъци, в нещо като таван на некомпетентност, и от там излизане няма. много малко са тези които се развиват линейно докато изгасне светлината.

 82. 82 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#73] от "Мусаши":Да, с голямо неудоволствие наблюдавам, че страшно свестни, работливи и образовани момчета седят сами. И то такива дето нито са нарциси, нито очакват жените до тях да са слугини. Същевременно жените ще се избият за някакви льохмани (обикновено с визия каквато им показват по женските списания), които не стават за нищо, тормозят ги (обикновено си избиват комплексите върху тях, щото това дето жените го харесват не минава много пред други мъже и такива обикновено не са много успешни), че и им изневеряват. После мацките реват "мъжете са л...на!". Ами не - те се мятат на такива. Тези които са умни си намират свестни мъже и живеят щастливо.
  —цитат от коментар 74 на Тюфлекчия


  В такива случаи цитирам Марио Пузо:"Един мъж никога не трябва да е прекалено добър с жените.Те имат връзки с пияници, комарджии и дори откровени садисти,които ги пребивават.Никога не могат да оценят добрият и грижовен мъж И то не за друго,а защото им е скучно с такива мъже".
  Виждал съм интелигентни жени да се хващат с такива боклуци,че ако не съм ги виждал заедно никога няма да повярвам.Има си го при тях мазохистичният елемент.Четох едно изследване,че жени от цял свят предпочитали да гледат порно,в което има насилие от мъже над жени.И това предпочитание не се влияело от образование,религия, социално положение.
  Аз откакто се ожених няколко жени, които преди не ме поглеждаха,почнаха да ми се свалят.Явно ги влече тръпката от връзка с женен мъж.

 83. 83 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#76] от "pamela":

  Да,ама не.Имал съм връзка с жена,която работи в БАН и тя яко плюеше колегите си,че били смотаняци.Същото е и в учителските среди.Рядко учителка се омъжва за колега.Имам приятел учител,на който жена му е учителка, ама той определено не е типичен пример.
  Така че няма чак такова значение средата-ако един мъж е нахакан,със самочувствие и се облича модерно,има успех сред жените.
  Що се отнася до любовниците на женени мъже имам колега, който постоянно върти по няколко любовници.И никога не ги лъже,че ще зареже жена си.И въпреки това има невероятен успех сред жените.Не всички жени търсят сериозна връзка с мъж.

 84. 84 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1313 Весело

  До коментар [#78] от "L Glassman":

  "Просто трябва да си отворен към света и новите идеи"

  Не е чак толкова просто понеже между идеите и тяхната *реализация* често има пропаст.

  Трябва да се има предвид и че видимите плодове на дадени усилия/технологии често имат много по-дълбоки и привидно невзрачни корени. Примерно тоя пич с фацата ако го вземем и можем да кажем - въйиии, виж кво чудо е младежкото дръзновение, то друг ти жокер не требе. Да, ама без скучната работа в офиси и лаборатории на поне две поколения лели и чичаци преди това тия неща нямаше да бъдат възможни.

  Тюфлекчията си обича милениълите обаче аз я виждам тая разлика по-скоро между хората с хуманитарен и технически профил, някои от младите хуманитари вярват че е възможно да се направи например фейсбук клонинг ама с техните идеи за около седмица, айде максимум две и когато нещата (естествено) не се случват в никакъв случай не може да е понеже великата им идея всъщност не става поради ред обективни причини.

  Тоест има едно раздалечаване между желание и възможности което само по себе си не би било чак толкова проблематично ако не вървеше с рационализиране че все някой друг/тъпата среда е 'виновен' и като че ли се забелязва известен колективен майндсет в тая посока у младежта, особено нетехничарите

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 85. 85 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#84] от "Saint of Me":

 86. 86 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#82] от "Мусаши":

  Четох едно изследване,че жени от цял свят предпочитали да гледат порно,в което има насилие от мъже над жени.
  ———

  измамно е да се извежда с лека ръка причинно-следствена връзка, дори когато някой кретен я е предложил в нета. ако не харесваш порно в което актьорите са с малки членове, означава ли това, че си педераст?

 87. 87 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1759 Весело

  Скоро спорих с една, която тогава е била в детската градина какво е било по софийските гимназии, когато аз съм бил там - не успях да я убедя....
  До коментар [#14] от "Тюфлекчия":
  —————————————-

  И тия спорове ги правите в офиса в работно време? 😂 На това му се казва организация на труда.

 88. 88 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#84] от "Saint of Me":

  "Просто трябва да си отворен към света и новите идеи"

  Не сме се разбрали нещо, това което искам да кажа, е че не трябва да се страхуваме от новите идеи и от промените. Те са неизбежни, за съжаление остарявайки хората не приемат новото, понеже ги вади от зоната им на комфорт. Свикнали са си нещата да се случват по определен начин. Милениълите промениха цели индустрии и като цяло правят живота ни по-добър. Според мен са забележително поколение.

 89. 89 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#82] от "Мусаши":Четох едно изследване,че жени от цял свят предпочитали да гледат порно,в което има насилие от мъже над жени.———измамно е да се извежда с лека ръка причинно-следствена връзка, дори когато някой кретен я е предложил в нета. ако не харесваш порно в което актьорите са с малки членове, означава ли това, че си педераст?
  —цитат от коментар 86 на Brother Felonious


  Ако в едно порно на мъж се интересува какви са членовете на порно актьорите ,определено е педераст.
  И няма как по друг начин да се обясни фактът,че жени стоят с години при мъже,които ги пребиват.

 90. 90 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#81] от "Brother Felonious":

  Малко са наистина, и според мен трябва човек да сменя попрището постоянно. Започването от нула, е страхотен стимул за мозъка.

 91. 91 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#88] от "L Glassman":

  Милениълите промениха цели индустрии и като цяло правят живота ни по-добър. Според мен са забележително поколение.
  ———

  разбира се, че са забележително поколение. всъщност, както всяко друго младо поколение. ако погледнем, в първо приближение, историята на цивилизацията, винаги група млади хора са променяли нещата: 4-5 млади, задължително събрали се на едно место/град, раждат новата идея. така е от древна Гърция до Ренесанса (разделени от векове мрак), до взрива в точните науки (пак след векове мрак), до по-новата история (експоненциално развитие): през 1950-те млади хора развиха антибиотиците и сулфонамидите (и от 3.5 милиарда население през 1968 сега сме над 7 милиарда), след това дойде ред на електрониката, после интернет, и сега на опашката е изкуственият интелект. всички тези неща се родиха от младите, а повечето стари се правят на древни мъдреци и мърморят, че по ‘тяхно време’ нещата са се правили както трябва. това с глупости. нямо нищо по-жизнено от група млади хора с интелект и ЕНТУСИАЗЪМ.

 92. 92 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#90] от "L Glassman":

  да, това е една от добрите дългосрочни стратегии, която вярвам вдига шансовете за старческо незътапяване. уловката обаче е другаде. образованието е дълъг маратон - около 20 години - и оперативна свобода получават хора с добър коефициент на интелигентност + изключителна упоритост, които стигат до финала. така се подготвят кадри, които са изгодни за технократската система. сега към уловката - алгоритмите които се набиват в главите на младите понякога имат слаби прогностични възможности, за да не кажа, че са неправилни. те убиват аналитичността и творчеството; те роботизиран ‘успешните’ в тесни граници. оттук нови идеи се раждат не от ‘стари кучета’, а от млади с интелект и характер, които поемат житейският риск да кажат ‘тези глупости не ме интересуват’. голяма част от тези млади системата наказва, но тези които успеят да синтезират нова идея, и да я материализират, променят света. от тази гледна точка, постоянната смяна на дейност е начин да се избяга частично от ‘тези глупости’, но не гарантира успех ако се скача от една стара парадигма на друга.

 93. 93 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#89] от "Мусаши":

  животът понякога е тежък. предполагам, че е трудно за една жена с 2 деца да се разведе - не само по финансови причини. в тези нещастни случаи недей да обвиняваш жертвата. престъпникът е мъжът и обществото/законите трябва да го наказват без прошка.

 94. 94 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1313 Весело

  До коментар [#88] от "L Glassman":

  Не споделям както сантиментите че са повсеместно пълни злетаци така и тези че били 'страхотни'. Във всяко поколение има всякакви образци и не виждам защо точно милениълите да са забележително отклонение от правилото освен това че се наблюдава лека склонност да се рационализират неудачите основно с външни фактори. Обяснявам си го с глупавата мода за обучение само с положителни стимули разпространена в 'уредените държави'. Ама тя Мада Нейча като зашиба с чимберите мърдане няма, ще се научат кое хвърчи и се яде и кое само хвърчи :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 95. 95 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#93] от "Brother Felonious":

  Така е. За съжаление дори когато жертвата реши да се раздели с насилника, той продължава да я преследва и тормози, а понякога дори я убива. Примери в последните години в България колкото искаш. Като онзи изрод, който уби жената и детето.

 96. 96 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#89] от "Мусаши":животът понякога е тежък. предполагам, че е трудно за една жена с 2 деца да се разведе - не само по финансови причини. в тези нещастни случаи недей да обвиняваш жертвата. престъпникът е мъжът и обществото/законите трябва да го наказват без прошка.
  —цитат от коментар 93 на Brother Felonious


  Почти всеки втори брак завършва с развод,така че не е толкова трудно сама жена да гледа деца.Още повече в България има здрави семейни връзки и има помощ от родители,братя ,сестри и други роднини.
  И естествено,че насилниците са боклуци и комплексари.Въпросът е защо някои жени стоят при такива насилници.

 97. 97 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#95] от "pamela":

  моите родители се разведоха когато бях 20 годишен. след време запитах баща си защо не се е развел по-рано. отговори ми ‘имах 2 деца’. нещата са симетрични в симбиозата ‘брак’. не бих обвинил само мъжете или само жените за разпадането на тази институция. когато децата са малки, те губят от такива раздели. в повече, те не могат да се защитят сами. тук идва на помощ закона в тяхна защита. жертви в името на децата си правят както жени, така и мъже. в някои случаи мъже бият жените си, в други - мой приятел при развод ‘закупи’ детето си срещу десетина хиляди долара. в този свят всичко можеш да намериш.

 98. 98 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Нека адвокатите за полово равенство да се състредоточат в следните сектори, в които мъжете "дискриминират" жените - миньори, тежка металургия, строителство, ВиК, ремонти на елекропреносната мрежа, водопроводи, газопроводи, корабостроене, заварчици, докери и т.н. Чакам да видя какви мерки ще предприемат от джендърния интернационал за да разбият този "стъклен таван" пред жените в изброените сфери.

 99. 99 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  Това е много хубаво, но винаги е имало "мъжки" професии и в повечето случай на мъжете се заплаща по високо възнаграждение за една и съща работа.

 100. 100 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  Това е много хубаво, но винаги е имало "мъжки" професии и в повечето случай на мъжете се заплаща по високо възнаграждение за една и съща работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK