Демонстрацията "Дерипаска" - САЩ му отнеха основния бизнес и го оставиха под санкции

Олег Дерипаска

© Reuters

Олег ДерипаскаСибирските американски щати" - под това драматично заглавие московският в."Новая газета" коментира преди две седмици настъпилата днес промяна в структурата на собствеността на основния бизнес на олигарха Олег Дерипаска. "Отнемат от Русия контрола над стратегически отрасъл, а който владее "Русал", той управлява и регионите в азиатската част на страната", посочва още изданието.


Групата En+ на Олег Дерипаска, един от руските олигарси, смятани за особено близки до президента Владимир Путин, от понеделник не е обект на санкции от САЩ, въведени през април 2018 г. Но цената за това е споразумение с Вашингтон, съгласно което той губи контрол над нея и над Rusal - вторият (след китайската Hongqiao) по големина в света производител на алуминий, който, от своя страна, притежава 27% от "Норникел".


Дерипаска остава в списъка на санкционираните физически лица. Той поддържаше връзки с Пол Манафорт, бившият ръководител на предизборната кампания на президента Доналд Тръмп, който бе арестуван за финансови измами в размер на десетки милиони долари и през септември 2018 г. се призна за виновен за заплашване на свидетел и заговор за престъпна дейност срещу САЩ.
Казусът е уникален, тъй като никога досега физическо или юридическо лице не са били изключвани от американски санкционен списък благодарение на споразумение.


Формално, активите остават в Русия - КрАЗ (Красноярският алуминиев завод" и БрАЗ (Братският алуминиев завод), които са най-големите в света, както и съпътстващите ги по-малки фирми и екологични проблеми. Същото важи и за енергийната част от En+ - компанията Евросибенерго с язовирните стени и ВЕЦ на сибирските реки и Байкал.


Също така формално En+ не е руска компания и Дерипаска ще продължи да управлява дела си от дружество, регистрирано на британския остров Гърнси. Оперативното управление на бизнеса му ще водят други, одобрявани от финансовото министерство на САЩ, хора с влияние по този начин върху световната отбранителна промишленост, самолето- и корабостроенето, както и още индустрии, зависими от 13-я елемент в Менделевата таблица.


Търговията с акциите Rusal бе подновена в Азия и Европа с положителна реакция на инвеститорите. Поскъпването в Хонконг бе с 9 процентни пункта, а цените на алуминия на Лондонската борса за метали (LME) се понижиха с 1.4% с отпадане на опасенията за дефицит по света от този метал. По данни от първото полугодие на миналата година Европа е основният пазар (43% от приходите) за Rusal, следвана от бившите съветски републики (без балтийските) с 29% и американския и азиатския пазари (общо 13%).


Енергийно-металургичната група обяви нов състав на 12-членния Съвет на директорите, в който броят на независимите (лично и делово) от Дерипаска лица се увеличи от 3 на 8. Всички те са съгласувани с прилагащото санкциите управление на финансовото министерство на САЩ за контрол над чуждестранните активи (OFAC). Шестима са американски и британски граждани, работили за различни части от правителствените администрации на Вашингтон и Лондон, както и бивш зам.-министър на икономиката на Русия и представител на колежа за управление към парка за авангардни разработки "Сколково" край Москва.


Съгласно споразумението Дерпаска дела си от 70% на 44.95%, но може да гласува с не повече от 35% от акциите на En+ с право на глас и да предлага само четирима от директорите. Почти две трети от акциите са в ръцете на миноритарни акционери и независими американски попечители, което е фундаментална промяна в управлението. Дерипаска


Държавната банка ВТБ потвърди, че при преструктурирането на собствеността е почулила акции на En+, с което делът ѝ нараства от 7.65% до 22.27%. В действителност, през май 2018 г. първият зам.-председател на Управителния съвет Юрий Соловьов каза, че има още 2% акции в дъщерни на банката компании. Така ВТБ би трябвало да е станала днес вторият по големина акционер с почти 24%, но има важна особеност в правата на тези акции. Банката запазва 6.25%, а останалото веднага прехвърли 16.02% на други лица. В понеделник както ВТБ, така и En+ уточниха, че пакетът отива в ръцете на независими фондове, а банката получава само залог по вече отпуснати кредити за бизнеса на Дерипаска, който не ѝ дава право да гласува управленски решения.


Финансовият министър на САЩ не само контролира състава на Съвета на директорите. Сделката принуди да подадат оставки президентът на Rusal Жан-Пиер Тома, както и няколко души от борда на En+. Групата обяви още, че швейцарската компания Glencore ще размени акциите си (8.75%) в Rusal срещу такива (10.55%) с директно влияние при гласуване в En+.


Компаниите се съгласиха и да осигурят "безпрецедентна прозрачност" за финансовото министерство на САЩ, като приеха съответните изисквания към одит, сертифициране и отчетност. Една от новите стъпки е предстоящото създаване на отделна комисия за регулиране и надзор, която да следи изпълнението на изискванията на американските власти. Новият съвет ще започне и активно привличане на независими експерти.


Стивън Мнучин, министър на финансите на САЩ.

© Reuters

Стивън Мнучин, министър на финансите на САЩ.


Кои са новите лица в борда


Независим председател на Съвета на директорите на En+ остава лорд Грегъри Баркър. Новите независими директори са Кристъфър Банкрофт Бернъм, Карл Хюз, Джоан Макнафтън, Николас Йордан, Игор Ложевский, Александър Чмел и Андрей Шаронов.


Кристъфър Бернъм е председател и генерален директор на Cambridge Global Capital LLC, а преди това е бил зам.-генерален секретар на ООН по въпросите на управлението и заместник на държавния секретар на САЩ по същата тема. Той е бил и помощник държавен секретар на САЩ за управляването на ресурси и главен финансов директор на американското външно министерство. Бернъм има опит и в ръководството на Deutsche Bank.


Карл Хюз над 30 години работи в петролно-газовия сектор, добивната индустрия и жилищното строителство. Той е директор и председател на комисията по одит на компанията EnQuest PLC. Преди това е бил зам.-председател, старши партньор по одита и ръководител на енергийния и суровинен бизнес на Deloitte.


Джоан Макнафтън е работила в британското правителство до 2007 г., включително в ръководството на политиката в енергетиката и промишлеността. В момента е председател на група експерти за промените в климата и на Консултативния съвет на новата енергийна коалиция на Европа.


Николас Йордан ръководеше поделението на UBS в Русия и беше един от ръководителите на представителството в страната на Goldman Sachs.


Игор Ложевский е бил зам.-председател на Съвета на директорите на Deutsche Bank за управление на активи. Той е и бивш ръководител на поделението за корпоративно банкиране и ценни книжа в инвестиционната банка. През 90-те години е бил финансов директор на ЮКОС-Америка в Хюстън и съветник по финансовите въпроси на президента на компанията.


Александър Чмел е старши съветник за Русия и ОНД на американската консултантска компания Spencer Stuart.


Андрей Шаронов, бивш зам.министър на икономиката, е президент от 2016 г. на бизнес колежа "Сколково", председател е на съвета на директорите на жп оператора Нефтетранссервис, член е на съвета на директорите на Совкомфлот, Фосагро, Медицина и Бизнес нюз медиа (собственикът на деловия всекидневник "Ведомости".

Демонстрацията "Дерипаска" - САЩ му отнеха основния бизнес и го оставиха под санкции

© Reuters


Братя Чорни и как бе източен КрАЗ


В зората на приватизирането срещу жълти стотинки на доскорошната съветска индустрия, предприятието в Красноярск има около 13 000 служители. Тогава им се обяснява, че контролират 88% от акциите на дружеството, а московското "Руский капитал" - 12%. В действителност, от август 1992 г. тук започва епохата на братята Лев и Михаил Чьорни, фактически първите мултимилиардери и олигарси на Русия.


Заводът започва да работи с тяхната регистрирана в Монако фирма Trans-CIS Commodities (ТСС), но тя плаща само за преработката, което е малка част от спечеленото от продажбата на самия метал. Добивът и транспортът на суровината и продукцията, както и оборотните средства са отговорност на държавата. Как точно става износът, колко е изнесено, платени ли са данъци - всичко това е недостъпно за красноярското управление за борба с организираната престъпност, тъй като всички документи са в... Монако.


Скоро схемата достига до фаза, в която не просто алуминиевият завод не получава почти нищо, но и през него започват да се перат мръсни пари, разказва "Новая газета". Следва продължителен период на борба за контрол над бизнеса, включително с множество улични разстрели и побои на директори и разследващи журналисти. На 1 април 2000 г. - броени дни след избирането на Владимир Путин за президент на Русия, идва Олег Дерипаска.

Коментари (190)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Такава ще е съдбата на всички болшевишки олигарси.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Точно тази дописка имах предвид когато коментирах под предната статия по този въпрос.
  Както е видно не аз, а самите руснаци хленчат как са загубили контрола върху ежедневните решения в предприятията на Дерипаска.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Болшевишка Русия ще бъде унищожена по същия начин, както беше ликвидиран СССР - без пушка да гръмне, само с икономически средства.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 284 Неутрално

  глупости, ВТБ запазва контролния пакет, на Дерипаска му опростяват стотици милиони долари дълг към банката, рассийка отново контролира Русал

  а оранжевото отново изпълява поредно обещание, дадено пред Путя

 5. 5 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#2] от "simval":

  хленчат публично, а тайно потриват ръчички, защото Русал си остава собственост на рассийка

 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  странно Сибир не е РУР, в т.н. Далневосточной подобни схеми не са проблем
  Е вярно че има санкции,но в районите с ускорено развитие важат договорите не законите. Който плаща той поръчва музиката Русия се мъчи да избяга от Китай щом САЩ са съгласни може би и Русия е съгласна

 7. 7 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 776 Неутрално

  глупости, ВТБ запазва контролния пакет, на Дерипаска му опростяват стотици милиони долари дълг към банката, рассийка отново контролира Русала оранжевото отново изпълява поредно обещание, дадено пред Путя
  —цитат от коментар 4 на carlosestrada


  А това какво е:

  " В понеделник както ВТБ, така и En+ уточниха, че пакетът отива в ръцете на независими фондове, а банката получава само залог по вече отпуснати кредити за бизнеса на Дерипаска, който не ѝ дава право да гласува управленски решения."

  Кой дирижира?
  Как винаги преиначавате историята,но не забравяйте,че тя се пише от победителите:)

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "Сибирските американски щати"

  Така звучи доста по-добре, отколкото автономен район в Китайската народна република.

 9. 9 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":

  Болшевишка Русия ще бъде унищожена по същия начин, както беше ликвидиран СССР - без пушка да гръмне, само с икономически средства.
  —цитат от коментар 3 на EU defender


  Не знам дали ще бъде унищожена или сама ще се спихне, но бих искал да направя едно уточнение. Режимът в Московията не са болшевики, а национал-социалисти.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 10. 10 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1010 Весело

  Горките алкаши, дори и не подозират какво може да им се случи в бъдеще!

  Имало едно време ссср...
 11. 11 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 776 Весело

  До коментар [#2] от "simval":хленчат публично, а тайно потриват ръчички, защото Русал си остава собственост на рассийка
  —цитат от коментар 5 на carlosestrada


  Тя си остава физически собственост на Русия,но дивидентите ги прибират други.,извън Русия.
  Както кремиковци,едни дишат мръсния въздух около него,друг прибира дивидентите и не живее около кремиковци със сигурност

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  И се оказва , че компаниите вече не са съвсем руски а е в ръцете на хора не подвластни на Кремъл.Голем е путин направо гений в стратегиите

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#10] от "citoplast":

  нищо не може да им се случи най чного да национализарот Русал ако дойде на власт КПСС или Жириновски

 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Горките алкаши, дори и не подозират какво може да им се случи в бъдеще!
  —цитат от коментар 10 на citoplast


  Вместо с лъжици от алуминий ще сърбат борш с дървени лъжици.
  Ако изобщо има борш.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 16. 16 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Оперативното управление на бизнеса му ще водят други, одобрявани от финансовото министерство на САЩ, хора.."


  Грешка, няма да фалират ГРУ-то, ще го изкупят. :)

 17. 17 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1874 Весело

  До коментар [#9] от "simval":

  така е либералите трябва свещ да палите Путин да е жив че с новата власт не се знае

 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Весело

  Абе, Дерипаска как така една сутрин се е събудил милиардер?
  Спестявал от закуски?

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 20. 20 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  И някои хора у нас искат да гравитираме и да приличаме на тази страна... Пази, Боже!

 21. 21 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#5] от "carlosestrada":

  До коментар [#2] от "simval":хленчат публично, а тайно потриват ръчички, защото Русал си остава собственост на рассийка
  —цитат от коментар 5 на carlosestrada


  Тъй-тъй.
  Имахме един фатмак в казармата дет викаше, "Надай се ую на пияни жЕни."
  Потривай и ти ръчички заедно с мужиците.

  ПП. Освен това, отново ни доказваш, че нищо не си вденал от написанато. Никой никога не се е стремил да превзема собствеността на руснаците. Единствено са им сложили чатал на врата. За обуздаване.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 22. 22 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1010 Весело

  До коментар [#10] от "citoplast":нищо не може да им се случи най чного да национализарот Русал ако дойде на власт КПСС или Жириновски
  —цитат от коментар 13 на 1001


  А тя и Венецуела национализира "Дженеръл Мотърс" , но от това по богати не станаха, напротив, дочакаха милиони процента инфлация. Колкото и да са тъпи алкашите, не вярвам и те да дочакат същото!

  Имало едно време ссср...
 23. 23 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 284 Неутрално

  но основният въпрос си остава:

  Защо баш на компаниите на Дерипаска оранжевата руска кукла реши да вдига санкциите?

  Същият Дерипаска, към когото Пол Манафорт си изплащаше дълга, като му пращаше статистически данни от кампанията на оранжевата руска кукла?

  М?

 24. 24 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 724 Неутрално


  И западната, и руската преса казва,че САЩ смачкаха Дерипаска като гнида и реално контрола над най-големия руски производител на алуминий е американски.
  Сега, в руската е леко патриотично преиначено,че разбираш ли санкциите падат, без да се споменава че се губи за сметка на американците контрола над всичко.

 25. 25 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#21] от "simval":

  Тръмп щял да слага чатал на врата на русиийка ... кажи още една смешка, ха-ха-ха

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Весело

  До коментар [#13] от "1001":

  Аврора в ушите ви бумти! 🤣

 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Любопитно

  Добре де, какви са (били) претенциите на САЩ към Дерипаскс?

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Последните три абзаци са много интересни. Предполагам си спомняте как Чорни източи ЦКБ с 6 милиона $. Тогава бяха много пари.

  The best way to predict the future is to invent it.
 29. 29 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#25] от "carlosestrada":

  А това което става , какво е?При не разбиране на текст , някой злонамерен може да си помисли за функционална неграмотност.

  SHADOWS of SOFIA
 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Весело

  До коментар [#18] от "Веселин Дечев":

  Спестявал е в путинки! Кланя се на вожда и става милиардер за сметка на мужиците! Който се опълчва на вожда, става престъпник като Ходорковски!

 31. 31 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#15] от "carlosestrada":

  Да-а, както написах под предната статия в Дневник..
  Не е достатъчно само да четеш, необходимо е и да разбираш прочетеното.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 32. 32 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#21] от "simval":Тръмп щял да слага чатал на врата на русиийка ... кажи още една смешка, ха-ха-ха
  —цитат от коментар 25 на carlosestrada


  Не Тръмп, а конгреса.

  The best way to predict the future is to invent it.
 33. 33 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#31] от "simval":

  ако всичко беше така, както твърди сламения човек Мнучин, защо конгресът гласува с огрмно мнозинство да не падат санкциите срещу Дерипаска, бе, разбирател? Само 22ма конгресмени гласуваха за падането им

  и само два гласа в Сената не стигнаха, за да останат

 34. 34 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#32] от "EU defender":

  Конгресът гласува сакнциите да останат, Сената, по заповед на Мич, гласува обратното

 35. 35 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#25] от "carlosestrada":

  Голям жълт плод, малко по-малък от диня, инфантилизъм е да мислиш, че Тръмп ще сложи чатал на Московията. Други са тези с чатала.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 36. 36 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Пък като гледам как са сложили в борда разни банкерчета от банката, изпрала стотици милиарди руски пари - Дойче банк, и ми става едно такова ... санкционно =)

  същата Дойче банк, която отпуска стотици милиони кредити на оранжевото чучело, когато никой друг не му отпускаше заеми

  направо са се престарали Мнучин и сие със "санкциите"

  =)

 37. 37 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "Абе, Дерипаска как така една сутрин се е събудил милиардер?"

  На този въпрос трябва да отговори ГРУ.
  Макар, че неговите шефове понякога умират след "след тежко и продължително боледуване".

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  Нещо не се чува рев откъм Русия за национална сигурност, суверенитет и др. такива! Американското министерство на финансите разпарчосва една от най-големите руски компании, а "великанът" в Кремъл мълчи! Ни вопъл, ни стон!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#38] от "vassilun":

  Е, те не реагираха при отдаването на Китай територия по-голяма от Франция. И това за петдесет години , територия която е малко вероятно да върнат.

  SHADOWS of SOFIA
 41. 41 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  "Абе, Дерипаска как така една сутрин се е събудил милиардер?"На този въпрос трябва да отговори ГРУ.Макар, че неговите шефове понякога умират след "след тежко и продължително боледуване".
  —цитат от коментар 37 на palav_nik


  А някои се "самоубиват" с по няколко изстрела като днес!!!


  http://by24.org/2019/01/28/known_russian_build_ceo_shooted_himself_in_moscow/

  Имало едно време ссср...
 42. 42 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#18] от "Веселин Дечев":

  Така,както и в България. Назначен за бизнесмен.

  Е, тази сутрин се е събудил като обикновен милионер...

 43. 43 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1010 Весело

  До коментар [#21] от "simval"Така е колега. От друга страна, за мен е огромно удоволствие да видя под тази тема как руските отрочета във форума пищят от изненада и неразбиране за какво иде реч!
  —цитат от коментар 39 на GreenEyes


  Да ама са малко и без флашка и патрашка...

  Имало едно време ссср...
 44. 44 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1159 Весело

  Америка реално взе контрол върху руската алуминиева ,,промишленост”. Невероятно унижение! Страхотен кеф!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 45. 45 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1159 Весело

  Америка реално взе контрол върху руската алуминиева ,,промишленост”. Невероятно унижение! Страхотен кеф!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  До коментар [#23] от "carlosestrada":
  "но основният въпрос си остава:

  Защо баш на компаниите на Дерипаска оранжевата руска кукла реши да вдига санкциите?"


  Защото :
  "формално En+ вече не е руска компания, а Дерипаска ще продължи да управлява дела си от дружество, регистрирано на британския остров Гърнси. Оперативното управление на бизнеса му ще водят други, одобрявани от финансовото министерство на САЩ, хора с влияние по този начин върху световната отбранителна промишленост, самолето- и корабостроенето, както и още индустрии, зависими от 13-я елемент в Менделевата таблица."

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Руснаците постоянно говорят за справедливост. Ето им справедливост.

 48. 48 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#46] от "tacheaux":

  а финансовото министерсвто на САЩ е под контрола на руската кукла дони

  ФАКТ!

 49. 49 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#18] от "Веселин Дечев":Така,както и в България. Назначен за бизнесмен. Е, тази сутрин се е събудил като обикновен милионер...
  —цитат от коментар 42 на vhv


  То си пише в статията - няколко дена след като Путин идва на власт. Странно съвпадение. :)

 50. 50 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#46] от "tacheaux":

  същото финансово министерство на САЩ, което, когато трябваше да имплементира въпросните сакнции, гласувани от Конгреса, си стоя на ръцете три месеца, и после извади листа от 100 най-богати руснаци, за да отбие номера

  ФАКТ!

 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  До коментар [#10] от "citoplast":нищо не може да им се случи най чного да национализарот Русал ако дойде на власт КПСС или Жириновски
  —цитат от коментар 13 на 1001


  Тогава вече в Русийката ще стане като във ВЕНЕЦУЕЛА на МАДУРКО.
  И там национализираха всичко, и после се чудят, кой да им е виновен

 52. 52 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1874 Любопитно

  Реално за това вече е снят филм - Аватар
  Герой от войната във венесуела отива да завладява нови територии и Концерните го отнесоха

 53. 53 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  " Финансовият министър на САЩ не само контролира състава на Съвета на директорите. Сделката принуди да подадат оставки президентът на Rusal Жан-Пиер Тома, както и няколко души от борда на En+. Групата обяви още, че швейцарската компания Glencore ще размени акциите си (8.75%) в Rusal срещу такива (10.55%) с директно влияние при гласуване в En+.'

  Американците очаквано показват форма в битката срещу кремълските олигарси - далеч не сключват сделки за разни газови потоци и руски схеми за обвързване на Европа, а директно удрят по престъпните интереси и поставят юзди на престъпните капитали. В Европа това все още не може да се случи. Там Меркел и компания строят втория северен поток и се борят срещу руската олигархия с .....декларации и молби.....На които Кремъл се присмива естествено !

 54. 54 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Ясно, Русал се оттече ...
  Често в Русия се чува Дойче банк...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 55. 55 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#53] от "samoedin":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  До коментар [#48] от "carlosestrada":

  До коментар [#50] от "carlosestrada":

  Твоите факти са ФЕЙК.
  Санкционирането на физически и юридически лица не е "отбиване на номер". Не ти пожелавам върху теб някой да "отбива номер" по начина по който това правят американците със санкционирането на физическите лица.


 57. 57 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  Реално за това вече е снят филм - Аватар
  —цитат от коментар 52 на 1001


  "СНЯТ" си го пиши в Русия на руски.
  Като ще пишеш в БЪЛГАРСКИ форум,
  вземи, че научи български и пиши на български

 58. 58 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#34] от "carlosestrada":

  Санкциите отпадат, защото фирмата е под американски контрол. Тоест стратегиèски отрасъл на Русия е под контрола на САЩ. Знам, че ти е трудно да го осмислиш.

  The best way to predict the future is to invent it.
 59. 59 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "На 1 април 2000 г. - броени дни след избирането на Владимир Путин за президент на Русия, идва Олег Дерипаска".
  ...и начал кражи с нашими людьми...

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 60. 60 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#58] от "EU defender":

  Разбраното ще се превърне в знание едва когато се запамети! Това пише в писмо Николо Макиавели до Франческо Витори. А ти предлагаш на русофил да разбере и да осмисли нещо което е против интересите на жуже.

  SHADOWS of SOFIA
 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  До коментар [#57] от "Hawaii":

  Руснаците във форума си личат. Издават се , но ако за тях мисленето им като руснаци е разбираемо, необяснимо е форумци с българско потекло да имат самосъзнание на руснаци.

 62. 62 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1874 Весело

  До коментар [#61] от "tacheaux":

  къв ти е проблем с руснаците проблема са китайците

 63. 63 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#46] от "tacheaux":същото финансово министерство на САЩ, което, когато трябваше да имплементира въпросните сакнции, гласувани от Конгреса, си стоя на ръцете три месеца, и после извади листа от 100 най-богати руснаци, за да отбие номераФАКТ!
  —цитат от коментар 50 на carlosestrada


  Не,не за да отбие номера,а когато намериха пари ,които да дадат на Тръмп за посторяването на оградата с Мексико.
  А откъде дойдоха парите-от Дерипаска,завода в Русия,парите в САЩ и така......:)

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 64. 64 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1874 Весело

  До коментар [#57] от "Hawaii":

  кажи как трябва да е шофьормен

 65. 65 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1874 Весело

  До коментар [#57] от "Hawaii":

  на руски евентуално е е нямам тези букви на клавиатурата карай си буса

 66. 66 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1874 Весело

  До коментар [#57] от "Hawaii":
  аз софианци се ви мразя от преди 20 години
  срещат ме име питат вие откъде така добре сте научили Български - ми не знам шопския диалект значи не съм българин така ли

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Олег Дерипаска не е цвете за мирисане, ма е може би единственият руски олигарх къде е работохолик. Действително влиза в Норилск с помоща на Путин, две нощи небето над Норилск е светело от боевете между федералните спецчасти и чеченски наемни отряди, битка между олигарси и Путин е помогнал на Дерипаска. Путин дава и много неща и помага на Дерипаска през всичките тия години, но и Дерипаска прави много за да съхрани и развие бизнеса. Производството на алуминии е адски енергоемко, един сериозен завод на Дерипаска би глътнал тока на нашите 2 гигаватови реактора в Козлодуй. Интереса на САЩ в бизнеса на Дерипаска е не само в алуминия, Дерипаска има дял в нещо къде САЩ мечтаят да имат - това са реакторите на бързи неутрони с оловно-бисмутен топлоносител, нещо къде Русия не развива въпреки огромният опит - все отлага защото мисли че няма да има конкуренция в този тип реактори близките 20-на години.
  --------------------------------------------------------------------------
  В 2009 году для реализации проекта СВБР-100 в формате государственно-частного предприятия создана компания ОАО «АКМЭ-инжиниринг», принадлежащая в равных (50/50) долях Госкорпорации «Росатом» и энергоугольной компании ОАО «Иркутскэнерго» (подконтрольна En+ Group).
  -----------------------------------------------------------------------------

 69. 69 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 776 Весело  До коментар [#57] от "Hawaii":аз софианци се ви мразя от преди 20 годинисрещат ме име питат вие откъде така добре сте научили Български - ми не знам шопския диалект значи не съм българин така ли
  —цитат от коментар 66 на 1001


  Ами нямам идея защо ни мразиш,може би ей така по дифолт,за спорта.
  И не, софиянци не говорим на шопски.
  За да ни мразите значи имате чувства към нас,което е добре,не сте безразлични:)

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 70. 70 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Алуминия за Боинг поскъпна, затова паднаха санкциите.

 71. 71 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#61] от "tacheaux":

  хаха, аз ли съм руснак, бе, нещастник

  бегай за нова опорка

 72. 72 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Весело

  Музика за ушите да гледаш противниците на Тръмп и и тези на Раша във форумна схватка..А иначе е ясно, че всичко е мижи да те лажем..Би ми се искало такива като Дерипаска да бъдат смазани, но пак говорим за сделки и както винаги истината е скрита в секретните договори и документи..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 73. 73 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  До коментар [#57] от "Hawaii":Руснаците във форума си личат. Издават се , но ако за тях мисленето им като руснаци е разбираемо, необяснимо е форумци с българско потекло да имат самосъзнание на руснаци.
  —цитат от коментар 61 на tacheaux


  ++++

  Пазете се от доносника vesolr
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#56] от "tacheaux":

  аре у лево, разбирател:

  A “name-and-shame” list of Russian oligarchs who made their money corruptly from their ties with Vladimir Putin was compiled by the US government agencies but then cancelled last week by a senior administration official, according to a Russia expert who was consulted on the list.

  It was replaced by an all-inclusive list of rich Russians apparently copied straight from the Forbes magazine’s ranking of wealthy Russians, together with the names of some top Kremlin officials.

  “It makes the whole thing ridiculous. There are no criteria,” said Anders Åslund, a Swedish economist, Russia expert and senior fellow at the Atlantic Council, who said he had been consulted to make suggestions on how the “Kremlin list” should be compiled, to comply with congressional legislation in July mandating tougher action on Russia.

  Speaking from Kiev, Åslund said that a lot of work had gone into compiling the original list, but he was told on Thursday that someone high up in the administration had ordered for it to be binned and replaced by the Forbes-based list.

  https://www.theguardian.com/world/2018/jan/30/russia-kremlin-list-trump-administration-forbes

  Т.е. Мнучин отби номер първия път, сакнционирал Дерипаска по погрешка, на оранжевия кретен Путя му наби каската в Хелзинки и сакнциите срещу Русал отпаднаха

 76. 76 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#23] от "carlosestrada":

  Изобщо много неща не си разбрал, тези санкции не са от Дръм. Ама то с четене става.

 77. 77 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2638 Весело

  Пазарната икономика става все по пазарна, без всякакво съмнение ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 78. 78 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3126 Весело

  До коментар [#72] от "Noise":

  Ционе ще оправим ли Брекзита или той ша ви оправи? Между другото какво стана с червената череша на високите токчета, твойта дружка от романтичните години на форума? Питам щото тя някъде се загуби, а имаше такива интересни виенски колела и мятане на стрели от Южния парк по посока Бостън. За малко да ме уцели.

  Пазете се от доносника vesolr
 79. 79 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1813 Весело

  Дуда сам е предложил на Тръмп Полша да отдава ежегодно 2 мрд долара на сащ за да полуàт американска база. Дерипаска е просто негов привърженик и е решил чче му е по важно да е без санкции околкото да е в сектора с алуминий. Тиично като всеки руски или полски или защо не български патриот от нововто време.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 80. 80 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Олег Дерипаска не е цвете за мирисане, ма е може би единственият руски олигарх къде е работохолик. Действително влиза в Норилск с помоща на Путин, две нощи небето над Норилск е светело от боевете между федералните спецчасти и чеченски наемни отряди, битка между олигарси и Путин е помогнал на Дерипаска. Путин дава и много неща и помага на Дерипаска през всичките тия години, но и Дерипаска прави много за да съхрани и развие бизнеса. Производството на алуминии е адски енергоемко, един сериозен завод на Дерипаска би глътнал тока на нашите 2 гигаватови реактора в Козлодуй. Интереса на САЩ в бизнеса на Дерипаска е не само в алуминия, Дерипаска има дял в нещо къде САЩ мечтаят да имат - това са реакторите на бързи неутрони с оловно-бисмутен топлоносител, нещо къде Русия не развива въпреки огромният опит - все отлага защото мисли че няма да има конкуренция в този тип реактори близките 20-на години. --------------------------------------------------------------------------В 2009 году для реализации проекта СВБР-100 в формате государственно-частного предприятия создана компания ОАО «АКМЭ-инжиниринг», принадлежащая в равных (50/50) долях Госкорпорации «Росатом» и энергоугольной компании ОАО «Иркутскэнерго» (подконтрольна En+ Group). -----------------------------------------------------------------------------
  —цитат от коментар 68 на .


  Глупости. Русия не развива реактори на бързи неутрони, защото вече отдавна е изпуснала състезанието. Потърси в гугъл fast breeder reactor. Бил Гейтс вече има прототип и прокарва финансиране в Конгреса в момента.
  А вие си разказвайте приказки за самая магучая.

 81. 81 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Преди време четох статията в Независимая газета и тогава си помислих, че Сибир може да последва Аляска - трябва още няколко такива предприятия да минат под американски контрол и конец филма.
  Началото на разпада на Московския хаганат е дошло.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 82. 82 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2638 Весело

  Началото на разпада на Московския хаганат е дошло.
  —цитат от коментар 81 на Пипера е много лют


  Ъхъ, предишният разпад се случи през 2014, сега е 2019, а следващият се очертава около 2021. Разпад да пада, това му е майката ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 83. 83 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#78] от "GreenEyes":

  Няма има Брекзит в твърд вариант.И няма да е на 29/03..Но утре са емблематичните гласувания и след тях пъзела ще се нареди.Черешката е добре.Чуваме се от време на време.. Хех, интересни времена бяха.Готини дискусии..Сега вяла работа..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 84. 84 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2638 Любопитно

  До коментар [#57] от "Hawaii":Руснаците във форума си личат. Издават се , но ако за тях мисленето им като руснаци е разбираемо, необяснимо е форумци с българско потекло да имат самосъзнание на руснаци.
  —цитат от коментар 61 на tacheaux


  А почитателите-братовчеди на Мъдурко - ташковците, те личат ли си?

  Мараба, С-ДС доносници!
 85. 85 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 982 Весело

  Шах за кремълското шахматистче! Сега тича из Кремъл и се чуди къде да скрие виолончелото.
  Велик Путин! Нали Тага?

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 86. 86 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Трудно ми е да се ориентирам в противоречивите факти. Тук се казва че са му иззели имущество, докато пресата в САЩ казва че на практика са го освободили от заеми. Едно обаче е повече от сигурно - тоя ход на президентството няма как да не е в интерес на Путин и нищо чудно да е било договорено на 4 очи в Хелзинки.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 87. 87 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2638 Весело

  Шах за кремълското шахматистче! Сега тича из Кремъл и се чуди къде да скрие виолончелото.
  —цитат от коментар 85 на quatro_4x3


  Леле, горкият Путин.....доплака ми се.....;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 88. 88 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#86] от "emil":

  Ти пък!Не развалай вечерта на някои хора , с тези логични по същество разсъждения..Толкова мъка се изля над тях последните 2 години.Остави ги да се порадват в заблудата си..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 89. 89 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#85] от "quatro_4x3":

  Направо мат!Щатските данъкоплатци платиха дълговете на Дерипаска, срещу повече от съмнителен контрол върху собственост..Която се намира на единственото място, на което няма как да я пипнат..Велик ход!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 90. 90 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 982 Весело

  В статията не е посочено, сега Русия обезпечена ли е с достатъчно алуминий, или се задава дефицит???

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 91. 91 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#90] от "quatro_4x3":

  Като знаеш къде са производствените мощности и кой командва парада по тези територии, ти как смяташ?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 92. 92 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 750 Весело

  Америка реално взе контрол върху руската алуминиева ,,промишленост”. Невероятно унижение! Страхотен кеф!
  —цитат от коментар 45 на С Стоянов


  Да се готвят и росне(ф)т и гъзпром. Рекс Тилърсън си търси работа, пък той имал опит в управлението на нефтени компании.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 93. 93 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  Тъкмо си кажеш, че САЩ не могат да измислят нещо по-глупаво и те те изненадат:)

  Не е истина просто, как точно им е дошло на ум подобно нещо?

  Освен определени хора да се нагушат здраво, друга причина не мога да си представя.

  Пък негативните последици, че ще ги плащат всички кво ли да им пука...

  ПП Ало, форумните "американци" да ви видя коментарите за принципите на САЩ:)
  Последно САЩ преговарят ли с терористи и престъпници или?

  Модератора е неадекватен!
 94. 94 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 750 Весело

  Реално за това вече е снят филм - Аватар
  —цитат от коментар 52 на 1001


  Снят, а?

  Не е ли правилно все пак да се напише снят филЬм?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 95. 95 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Съдружници на американското министерство на финансите ли?

  Модератора е неадекватен!
 96. 96 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#21] от "simval":Тръмп щял да слага чатал на врата на русиийка ... кажи още една смешка, ха-ха-ха
  —цитат от коментар 25 на carlosestrada


  Коментарите ти красноречиво показват, че никак, ама никак не ти е смешно. Чак на мен ми стана смешно като ги чета!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 97. 97 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Любопитно

  До коментар [#39] от "GreenEyes":

  Зеленооки, ти разбираш ли за какво иде реч?

  Едно такова въпросче?
  Утре става тежка промишлена авария в основния завод на Русал в Русия.
  Кой ще носи отговорност?

  Модератора е неадекватен!
 98. 98 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  Човек като прочете статията направо настръхва докъде може да стигне човешката алчност.........................!!!Русия/СССР/ никога няма да се нормализира ,защото "системата " е така устроена,че да работи в полза на олигарсите!

 99. 99 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 750 Весело

  До коментар [#61] от "tacheaux":къв ти е проблем с руснаците проблема са китайците
  —цитат от коментар 62 на 1001


  проблем ми с руснаците е фундаментален. Ако мога да цитиро-перефразирам едно полу-божество в момента на мода в расийската федерастия - "есть рассия, есть праблем"

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 100. 100 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Танто за кукуригу ;)

  Русия имала щат Аляска в Америка.
  Днес Америка има щати в Сибир.

  Излишна драма.
  Ключова дума: Вместе

  ""Сибирските американски щати" - под това драматично заглавие московският в."Новая газета" коментира преди две седмици настъпилата днес промяна в структурата на собствеността на основния бизнес на олигарха Олег Дерипаска.

  "Отнемат от Русия контрола над стратегически отрасъл, а който владее "Русал",
  той управлява и регионите в азиатската част на страната", посочва още изданието."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK