"Това не Ви подхожда на заплатата" - кой укротява британските депутати

"Това не Ви подхожда на заплатата" - кой укротява британските депутати

© ReutersИзбори 2022

Ред! Ред!


Председателят на британския парламент Джон Бъркоу се провиква така десетки пъти по време на всяко заседание, особено в последните месеци на ожесточени дебати относно Брекзит.


Дребничкият 56-годишен мъж става все по-популярен с остроумните си забележки, шарените вратовръзки и непоколебимата отдаденост на това да поддържа реда по време на изказванията на министри и депутати.
Длъжността му по принцип е да подбира и подрежда въпросите към премиера, както и да следи за дължината на заседанията. Брекзит обаче обърна политиката във Великобритания надолу с главата и Бъркоу се превърна в изключително важен играч, чиято интерпретация на парламентарните правила даде по-голяма тежест на думата на обикновените депутати, пише в. "Вашингтон пост" в очерк, посветен на председателя.


Утре премиерът Тереза Мей ще се изправи отново пред един парламент, който иска да промени договорените от нея условия на Брекзит. Напълно възможно е Уестминстър да отложи напускането на Великобритания или да забрани това да се случи без сделка.


До това отчасти доведе вниманието на Бъркоу към обикновените депутати и те, както и привържениците на по-голямата власт на парламента, са доволни. Традиционалистите и привържениците на Брекзит обаче – не.


По-рано този месец Бъркоу позволи да се гласува поправка в закона за Брекзит, която даваше на премиера само три дни срок да представи "план Б". "Дейли мейл" побърза да обяви председателя за "егоистичен наконтен папагал", а "Сън" - за "говорител на Дявола".


Председателите на парламента се отказват от партийната си принадлежност и от тях се очаква да бъде неутрални. Според правителството на Мей обаче Бъркоу не е такъв и в. "Таймс" съобщи по-рано, че кабинетът обмисля да му откаже място в Камарата на лордовете, което по традиция му се полага след оттеглянето от длъжността. Ако това се случи, ще бъде първият такъв случай в последните 230 години.


Бъркоу обаче, втрещяващ като вратовръзките си, не изглежда впечатлен и не си сдържа езика. Веднъж той нареди на министъра на финансите Филип Хамънд "да си гледа сметалото". "Вие наистина сте лесно възбудима личност. Трябва да напишете 1000 пъти: "Ще се държа прилично по време на изказванията на премиера", нахока друг път агитатора за Брекзит Майкъл Гоув.


Редовно съветва разгорещени депутати да си поемат дъх, да се успокоят и да си пият лекарствата. Миналата седмица, за да укроти един, кресна: "Успокойте се, идете на йога!", а в друг момент призова за: "Зен. Сдържаност. Спокойствие".


Бъркоу не позволява говорещите в момента да бъдат надвиквани и заглушавани и неведнъж е напомнял на депутатите, че следва да се държат прилично и да спорят възпитано – или че крясъците "никак не им подхождат на заплатата". (Тези и други моменти можете да видите във видеото).Той не е и стереотипен политик, роден в богато семейство и учил в знаменити университети. Напротив – баща му е таксиметров шофьор, той самият е учил в Есекския университет. В началото на кариерата си страстен консерватор, постепенно Бъркоу смечки възгледите си и започна да защитава либерални каузи, което влоши имиджа в собствената му партия.


Още от първия си ден като председател, той се отказа от традиционната униформа – панталони до коляното, копринени чорапи и перука. Дори заяви, че не е задължително в парламента да се носят вратовръзки, макар че той самият слага доста шокиращи десени.


Според Тони Травърс – преподавател по политология в Лондонското училище по икономика, Бъркоу едва ли се опитва да предотврати излизането от ЕС. По-скоро се вижда като човек, който дава повече власт на парламента в момент, в който нито депутатите, нито правителството могат да се разберат що е то Брекзит.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK