Време е да се признае, че Русия се нуждае от внос, смятат експерти на "Форбс"

Пазар в центъра на Краснодар, 22 юни 2018 г.

© Associated Press

Пазар в центъра на Краснодар, 22 юни 2018 г.Санкционната война между Запада и Русия, започнала през 2014 г., и съпроводена със спад в доходите на населението, продължаващ оттогава по официални данни, засили бедността и промени потребителските нагласи на хората от всички доходни групи в Руската федерация, констатира "Комерсант".


Според публикувана с двегодишно закъснение статистика на федералната служба Росстат делът на малоимотните с доходи под жизнения минимум в руските градове е нараснал от 40.4 процента през 2013 на 46.9 процента през 2016 г., а в селата е намалял от 59.6 на 53.1 процента.


Макар и неоперативни, тези данни "хвърлят светлина върху някои основни тенденции в икономиката на Русия", пише вестникът. Както сочи публикуваният вчера от Росстат годишник за 2018 г., при рязко намалелите си доходи през 2014-2017 г. руските "домакинства са се отказвали от телевизори, компютри, мобилни телефони и квадратни метри (жилищна площ) заради хладилници и микровълнови печки".
Въз основа на тези сведения "Комерсант" отбелязва: колкото са по-бедни хората в някоя група според доходите, толкова по-голям дял от тях притежава самостоятелна къща в Русия или част от такава.


Същевременно през 2017 г. най-бедните руски граждани са притежавали повече мобилни телефони от най-богатите. Затова пък, откакто доходите в Русия видимо намаляват, хората от всички доходни групи в страната


рязко са увеличили дела на разходите за храна,


посочва всекидневникът. Заместването на вноса с родно производство в Русия приключи, преди да е започнало. Жителите на федерацията са принудени да купуват стоки, произведени в чужбина, при все че сриването на рублата значително оскъпи вноса, констатира руското издание на "Форбс".


Властите на Русия заявяват мащабни намерения за заместване на вноса от 2014 г., след като Западът и Москва наложиха взаимни санкции. Динамиката на вноса в Русия вече няколко години се променяше според реалния курс на рублата. Миналата година обаче тази закономерност внезапно бе нарушена, отбелязват експерти, цитирани в материала. Изданието се позовава на анализ, разработен от Руската академия за народно стопанство и държавна служба съвместно с Института за икономическа политика "Егор Гайдар".


През десетте месеца на 2018 г. курсът на рублата спрямо долара се понижи с близо 14 на сто, но без да последва симетрично свиване на вноса. "Нуждата от внос се оказа толкова силна, че принуждава фирмите и гражданите


да купуват чуждестранни стоки независимо от поскъпването",


обяснява икономистът Александър Кнобел. Компаниите и гражданите реализират в момента отложеното търсене, смята финансовият аналитик Денис Поривай. Според него след сриването на рублата през 2014-2015 г. руските предприятия и домакинства са продължили да използват старото оборудване, освен това преди девалвацията на рублата хората са купували много техника.


Сега обаче възможностите на старата технологическа инфраструктура са практически изчерпани, привършили са и запасите от електроника, купена преди сриването на руската валута. Това налага на хората в Русия да купуват стоки от внос.


Време е да се признае, че руската икономика има нужда от внос, независимо че Москва е обявила курс към заместване на вноса, единодушно заключават експерти на списанието, цитирано от Би Би Си.


По думите на Александър Кнобел терминът "заместване на вноса" дори е изчезнал от дневния ред и в Русия вече се говори за друго - за увеличаване на износа. "Ако погледнем обема на вноса спрямо БВП, този показател не се променя много с годините - това също е косвен знак, че фактически няма никакво заместване на вноса", добавя Денис Поривай.

Ключови думи към статията:

Коментари (244)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  "... делът на малоимотните с доходи под жизнения минимум в руските градове е нараснал от 40,4 процента през 2013 на 46.9 процента през 2016 г., а в селата е намалял от 59.6 на 53.1 процента."

  С други думи, ПОЛОВИНАТА РУСНАЦИ живеят под жизнения минимум?!

  И това - в най-голямата държава на планетата, 1/8 от земната суша, с всичките й ресурси, тайги, черноземи, МИНДИЛееви таблици и пр. чудеса?!

  Или като нация са изконно и непоправимо некадърни, или някой ги води в напълно погрешна посока...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1165 Любопитно

  хайде хайде увеличена е фуражната пшеница все пак трябва да се яде нещо ооо забравих и козметиката за вана ;)

  много скоро с кошничка в парка за "зеленчуци" както в Северна Корея ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Те са си самодостатъчни.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3599 Любопитно

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Интересен цитат- увеличаване с 6% на бедността в града и с точно толкова намаляване на същата в селата. Дали това е свързано с увеличаване на заетостта и доходите в селското стопанство или е част от демографски тренд на връщане на временно заети от града обратно на село?

 5. 5 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 463 Весело

  До коментар [#3] от "EU defender":

  И да искат няма как да спрат китайския внос. Все пак петролът и газта трябва да се плащат с нещо. А да развиват руснаците собствено производство на собствена потреителска електроника и домакински уреди е безмислено под натиска на китайските стоки

 6. 6 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  "руската икономика има нужда от внос, независимо че Москва е обявила курс към заместване на вноса"

  Няма държава на света, която може да произвежда всичко необходимо за гражданите и бизнеса. Освен комунистическите.

 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4737 Любопитно

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  С други думи, ПОЛОВИНАТА РУСНАЦИ живеят под жизнения минимум?!
  Извън 5 те големи града и десетина по-малки...70% от населението живее бедно!Стигнаха до положение да не могат да достигнат нивата на задоволеност от времената на Брежнев(1972-73)!За острата нужда от кранове,електро съоръжения,фармацефтично,минно,сондажно оборудване да не говорим!От произведените през 2016-2018 24 търговски кораба НИТО ЕДИН не е с руски дизелов двигател и оборудване!Китайската промишлена електроника заема 82 % от пазара,при битовата е 96%!Специалното оборудване е немско и японско.......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  Почти 50% от живеещите в руските градове са малоимотни!?
  Майко мила....

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Просто са си мърлячи. Икономиката никога не им е била силна страна. Това не може да се промени бързо.
  Не съм поглеждал как е при тях коефициента на Джини, но ще е ръбат при толкова бедни и олигарси /предполагам/.

  Еретик
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#4] от "daskal1":

  "Дали това е свързано с увеличаване на заетостта и доходите в селското стопанство или е част от демографски тренд на връщане на временно заети от града обратно на село?"

  Ами едното не изключва другото - ако, да речем, 200,000 нищо не произвеждащи чантаджии от Роскосмос се върнат по селата си и започнат да ПРОИЗВЕЖДАТ нещо - пшеница, зеле, елда, прасета - дали няма самите те да са по-добре, отколкото да мизерстват на държавни субсидии, и4 дали няма да допринесат далеч повече за националното богатство?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  Русия много отдавна се нуждае от доста по-важни неща, като ЗДРАВ РАЗУМ, ЛОГИКА И СМИСЪЛ, но джуджето няма да позволи това да се случи, защото тогава ушанките могат и да решат да мислят и тогава :О, УЖАС!!!

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#7] от "Willy Messerschmitt":

  "Стигнаха до положение да не могат да достигнат нивата на задоволеност от времената на Брежнев(1972-73)!"

  Не сямо.

  Русия е уникална в света с това, че не може да достигне нимото на технологичното си развитие (като СССР) отпреди 40-50 години.

  Докато светът се движи с гръмотевични темпове напред, тя дори не тъпче на едно място, а се хлъзга неудържимо назад.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  Защо бе? Така изтича валута! Протекционизъм, огради и санкции му е майката.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 14. 14 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Нет, товариши, научитес Чучхе.

 15. 15 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Нет, товариши, научитес Чучхе.

 16. 16 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Миналата седмица приятел беден руснак си Ифинити от шоу рума им...ей така, да си го кара в Бг))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 17. 17 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 380 Весело

  Замалко да ми стане тъжно.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 18. 18 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  "Затова пък, откакто доходите в Русия видимо намаляват, хората от всички доходни групи в страната рязко са увеличили дела на разходите за храна, посочва всекидневникът. "

  'при рязко намалелите си доходи през 2014-2017г руските "домакинства са се отказвали от телевизори, компютри, мобилни телефони и квадратни метри (жилищна площ) заради хладилници и микровълнови печки".


  Храната им е скъпа и е внос. Не им стигат парите и продават телевизорите си за храна. Така излиза от статията.


  И това ако не е масова крайна бедност... Ето къде била пропастта между богатите и бедните. Доста голяма площ, наистина.

 19. 19 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Е как да забогатяват, като под мъдрото управление на нискоръстия шахматист страната все повече се превръща в някаква петролна джамахирия!
  Пример: през 1999 г. дела на обработващата индустрия е 15,2% от БВП, а през 2017 е спаднала до 11,7%, в износа пък дела на индустриалните стоки е спаднал от 53,6% през 1999 г. до 33,6% за 2017 г.
  Изобщо "стали с каленам" и се отпавиха към първобитното общество!

 20. 20 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Леко му се размина на шефа на Росстат за публикуването на тези данни. Само го смениха. Ех, ако беше 37-а година...

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#17] от "дедо Андро":

  "Замалко да ми стане тъжно."

  На мен - ни най-малко.

  След като преизбират нискостебления крадец, който вече 20 години ги вдига "с колени", а днес 50% са от тях са ПОД екзистенц-минимума и този процент се УВЕЛИЧАВА, явно такова "благоденствие" им стига и не заслужават повече.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#16] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Ама защо инфинити. Аз се надявах на Нива или поне УАЗ. По този потвърждава написаното, руснаците имат нужда от внос.

 23. 23 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ама не са съвсем прави от Форбс, внасят руснаците ето например от години са най-големят в света вносител на ПАЛМОВО МАСЛО!

 24. 24 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  "под жизнения минимум в руските градове е нараснал от 40.4 процента през 2013 на 46.9 процента през 2016 г., а в селата е намалял от 59.6 на 53.1 процента."


  Всъщност в градовете пак живеят малко по-добре - поне останалите 53% през 2016г. Докато в селата само 47% са извън класацията "под жизнения минимум".... Не виждам да има политика за увеличаване на доходите на населението където и да било. В селата са още по-зле.

 25. 25 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4727 Неутрално

  "Заместването на вноса с родно производство в Русия приключи, преди да е започнало."

  Това изречение казва всичко.

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4231 Весело

  До коментар [#16] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Ама то да си купиш "Инфинити" голяма работа било...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  До 16
  Измислиците Ви в стил :Миналата седмица един руснак/с извинение/...." СА ЖАЛКИ!
  вЗЕМЕТЕ СИ РУСКО ГРАЖДАНСТВО И НИ ОСВОБОДЕТЕ ОТ ГНУСНАТА СИ И РАБОЛЕПНА РУБЛАДЖИЙЩИНА, МОЛЯ!!!!!!

 28. 28 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4737 Весело

  До коментар [#16] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Браво на другаря тавариш!!Дал е пари на американските бачкатори..произвеждащи Инфинити!А УАЗ Патриот едвам завърши 2018 с 24880 бройки!Дерзайте ...Вие с палестинско-руското самосъзнание!Купувайте западни продукти!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#25] от "pet_fire":

  "Това изречение казва всичко."

  Естествено. Нищо не могат да произвеждат.

  Някой от вас държал ли е в ръка продукт, израбонет в Русия/СССР?

  Аз съм държал - една стара комбинирана отварачка за консерви/бутилки/тирбушон, произведена в СССР през 80-те, която се въргаляше в жилището на жена ми, докато бяхме гаджета.

  Трудно ми е да си представя по-недодялано нещо. Практически невъзможно е да се борави с нея, без да ти се отплесне от ръката и да те нарани. Тапите не ги вади, а ги надробява на трици, които падат вътре в бутилката. Консерва не съм се опитвал да отварям, защото ми се струваше рисковано.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3599 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Безсъмнено. Ще трябва по-късно да погледна оригиналния текст на Форбс, евентуалнои да потърся варианта на комисията на Гайдар.

 31. 31 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1591 Любопитно

  Ма к'во да очаква човек от тия бездарници, хак да им е. Нито ми е жал за тях, нито искам да ги чувам. Джуджето нали им е обещал (гладно) величие, да си се величаят там и да си бъдат самодостатъчни, никому не са притрябвали... А, и да не забравят да им споменат, че това е само началото, големият глад тепърва предстои...

 32. 32 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  И това сметнато по Боряшкия Стандарт... не ми се мисли ако се сравни с ЕС

  artmosphere
 33. 33 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1777 Неутрално
  До коментар [#21] от "Norman Granz":
  Ти на всяка цена трябва да избягваш ходене до Русия ,че а си стъпил там а си се поболял

  гошо
 34. 34 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 977 Неутрално

  А колко се радваха тези блядове и крещяха - Крим наш!
  Винаги са били робски, прост и опиянчен народ.
  Все се успокояват с това, че ще оцелеят.
  Ама в XXI- ви век за какво оцеляване се говори в най-голямата и богата на ресурси държава ?!
  Хората в нормалния свят се борят за прогрес, а не просто за оцеляване!
  Това само доказва че руснаците живеят още в средновековието

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1190 Весело

  Статията е балсам за душите на местните почитатели на джаза!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 37. 37 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Оффффф пак "експерти" от америка.

 38. 38 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Тази статия все едно е писана за Венецуела....

 39. 39 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#35] от "Against China":...Турция,която няма никакво собствено производство...”

  Еее, напротив, Турция разполага с огромен производствен ресурс, за разлика от Русия.
  Но под “мъдрото” управление на Ердоган всичко се срива с времето...

 40. 40 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Или като нация са изконно и непоправимо некадърни, или някой ги води в напълно погрешна посока...
  —цитат от коментар 1 на Norman Granz


  И двете.

 41. 41 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2228 Любопитно

  ..........толкова са зле........?????!!!!!........пък наште и ТУРСКИТЕ и ЕГИПЕТСКИТЕ КУРОРТИ са ФРАШКАНИ с РУСКИ ТУРИСТИ..........!!!!!!.......над 80 % от ОТМАРЯЩИТЕ........!!!!!?????.......нещо ОПОРКИТЕ ИЗДИШАТ.........!!!!!?????.......а ПАРИТЕ ги НЕМАТ за НИШТО........!!!!!?????......най-ОТРУПАНИТЕ МАСИ ......и НАЙ-ШУМНИТЕ и ПРАЗНУВАЩИ НЕШТО КОМПАНИИ............

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#38] от "KRAFTWERK":

  "Тази статия все едно е писана за Венецуела...."

  Мъдуро води Путин с няколко обиколки (засега), но принципът е този - ресурсна икономика, некадърно управление.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 965 Любопитно

  До коментар [#1] от "Norman Granz":Интересен цитат- увеличаване с 6% на бедността в града и с точно толкова намаляване на същата в селата. Дали това е свързано с увеличаване на заетостта и доходите в селското стопанство или е част от демографски тренд на връщане на временно заети от града обратно на село?
  —цитат от коментар 4 на daskal1


  то и тук имаше същия тренд 96-98-ма

 44. 44 Профил на tintiri
  tintiri
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#16] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":
  Погледни бюджета на Русия за 2019:
  https://www.dropbox.com/s/tips10h865r7un2/5af464ef-e195-4c74-b569-8d3a25e378d7.png?dl=0
  Отбрана-16%,силови структури-12%......здравеопазване 3,64%,образование 4,59%
  Бюджет на България за 2019-отбрана 4%,здравеопазване 9,8%,образование 3,6%
  Като абсолютни стойности-в Русия се отделят годишно по $58 на човек за здравеопазване,в България $361.За образование-в Русия-$73 на човек,в България-$133
  Вие такъв обществено-икономически модел за България ли искате,защото пропагандирате в тази посока?

 45. 45 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#35] от "Against China":...Турция,която няма никакво собствено производство...”Еее, напротив, Турция разполага с огромен производствен ресурс, за разлика от Русия.Но под “мъдрото” управление на Ердоган всичко се срива с времето...
  —цитат от коментар 39 на mop36557620


  Никакво собствено производство няма Турция????Примери за собствено производство в Турция,ама не по лиценз.Русия има някакво собствено производство,ама Турция е просто няма никъде...

  shlshlshlshl
 46. 46 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#35] от "Against China":...Турция,която няма никакво собствено производство...”Еее, напротив, Турция разполага с огромен производствен ресурс, за разлика от Русия.Но под “мъдрото” управление на Ердоган всичко се срива с времето...
  —цитат от коментар 39 на mop36557620


  Забравих да кажа,че Турция има едно собствено производство,и то е производство на....гевреци....Хихихи....

  shlshlshlshl
 47. 47 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Мы за ценой не постоим, бате. Нали така беше, ребята. Так держат., нема се пуашите, щото после жить стало лучше, жить стало веселее ще стане работата.

 48. 48 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Чекистите така и не успяха да преоборят икономическите закони...и гравитацията :)

 49. 49 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 391 Неутрално

  И какво ще внасят руснаците?
  Леща?

  Иван Костов е за съд!
 50. 50 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4601 Весело

  До коментар [#29] от "Norman Granz":

  "Някой от вас държал ли е в ръка продукт, израбонет в Русия/СССР?"

  Аз съм държал! Матрьошка! :-)

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8445 Неутрално

  Алкохол нали произвеждат, това им стига.

 52. 52 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4737 Гневно

  До коментар [#41] от "kesh":

  Гражданино ид@от отвори си Тубата ...има 20 мин.филмчета снимани из Расия !Разгледай ги(без демагогстване)!Градчета останали в 1960

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 53. 53 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 887 Любопитно

  Дреме ми че мужика живеел по-зле!
  Интересно ми е какъв е тренда на златните зъби които си поставят без нужда!
  И подменят ли килимите от стените на бараките си?
  😂😂😂

  Да разлая троловете!!
 54. 54 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Трогателно плачат на чужди гробища.

  Мърфи е оптимист!
 55. 55 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 511 Неутрално
 56. 56 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 887 Весело

  До коментар [#45] от "Against China":


  ама Турция е просто няма никъде...
  —цитат от коментар 45 на Against China


  Не сте прав!
  Забравяте производството на собствен шербет и баклава!
  (Другото си е лицензионно!)

  Да разлая троловете!!
 57. 57 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ivan Prodanov":


  И какво ще внасят руснаците?Леща?
  —цитат от коментар 49 на Ivan Prodanov


  По скоро дамски превръзки , щото партенката не стои секси на онова място

 58. 58 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#44] от "tintiri":

  Какво ми пука на мен от тия цифри? Говоря ти за беден руснак с ап. в Лознец и Банско, който исипа чанта с кеш на Цариградско! Ти богаташо кога можеш да си го позволиш - никога!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 59. 59 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#9] от "Костадин Иванов":

  https://data.worldbank.org/indicator/SI.POV.GINI?end=2015&locations=RU-BG-GR-RO-RS&start=1989&view=chart&year_high_desc=false

  Не знам колко са представителни тези данни, но горе долу сме на едно място. Пуснал съм съпоставка с Русия, Гърция и Румъния.
  Нещата никъде не са добре.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 60. 60 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Импортозамещението умря, преди да се роди. И няма как да е друго, след като 70% от икономиката се контролира от държавата, разбирай от феодалите на путя. Които нямат никакво намерение да изпълняват малоумните му повели за импортозамещение, а просто следват неговия светъл пример - тъпчат награбеното в цигулки, гъдулки и балалйки, след което го изнасят в западни банки, пращат децата си да учат в западни университети, ходят на курорт в Сейнт Мориц и Кан, а не в Сочи и Крим.
  На обикновената вата се полага холод и голод, разбира се гарниран със тюрлю гювеч от Сталин, Ленин, малко православен фашизъм и допотопен царизъм.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#54] от "султана глаушева":

  "Трогателно плачат на чужди гробища."

  Напротив - смеем се.

  И знаеш ли защо?

  Защото тези голтаци си позволяват да ни дават акъл как да живеем. Ние може да не сме цъфнали и вързали като нация, но не сме 50% под чертата на бедността.

  Не е ли смушно?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Е как да забогатяват, като под мъдрото управление на нискоръстия шахматист страната все повече се превръща в някаква петролна джамахирия!Пример: през 1999 г. дела на обработващата индустрия е 15,2% от БВП, а през 2017 е спаднала до 11,7%, в износа пък дела на индустриалните стоки е спаднал от 53,6% през 1999 г. до 33,6% за 2017 г.Изобщо "стали с каленам" и се отпавиха към първобитното общество!
  —цитат от коментар 19 на bobbyperu


  Което е донякъде е напълно логично, като погледнем кумулираният ръст на руският БВП:
  https://tradingeconomics.com/russia/gdp

  Просто ръстът в засегнатите от вас отрасли е бил надскочен от ръст в други отрасли на руската икономика, което води и до по-нисък дял на споменатите от вас от нарасналата обща питка.
  Сиреч - четете/ интерпретирате стат. данни, както дявола - евангелието. :)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 63. 63 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 887 Любопитно

  До коментар [#49] от "Ivan Prodanov":

  И какво ще внасят руснаците?
  —цитат от коментар 49 на Ivan Prodanov


  https://www.rbc.ru/society/29/01/2019/5c4ef2909a794722daa78d11?from=main

  Само за Нурофен са дали 100 млн US$, друже!

  Да разлая троловете!!
 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#58] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  "Говоря ти за беден руснак с ап. в Лознец и Банско, който исипа чанта с кеш на Цариградско!"

  Ако имаше минимална представа от каквото и да било, освен от ... ти си знаеш ;), може би щеше да ти е ясно, че никой лицензиран шоурим не продава автомобили срещу пари в брой. Има си закони за това.

  Това не е да си купиш ганджа от Виталик, сериозния ти приятел.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#4] от "daskal1":

  поскъпнали са земеделските стоки местно поризводство заради повишено търсене

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 66. 66 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 965 Разстроено

  До коментар [#49] от "Ivan Prodanov":
  —цитат от коментар 63 на lone wolf


  Недей, че и тука е подобна свинщина, смях се през сълзи на опаковка аспирин, но пък за сметка на това с витамин С за 7,85 в акция.

 67. 67 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#64] от "Norman Granz":

  Последна възраст(60+), три вида валута! Ти си живей с фантазиите)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 68. 68 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Е тя Русия си внася разни неща, ама не от Европа и САЩ, примерно. :)

  Банани от Нигерия, примерно, вместо ябълки от Полша. :)

 69. 69 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 368 Весело

  До коментар [#58] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Изпусни-сапун-бей, само мутрите и престъпниците вече се разхождат с чанти, с пари. Нормалните хора си държим парите в банките и превеждаме пари безкасово. Дръжте си езика зад зъбите, току виж сте издал някой Щирлиц.

 70. 70 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Дали няякой се нуждае от внос или друг от износ! Експертите от форбс управиха западната икономика сега ще управят и руската!жална им мйка на руснаците без експертите от форбс! как са оцеляли толкова време без тях е загадка.

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 71. 71 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  До коментар [#70] от "royal_sperm":
  Бе либералните "икономисти" и риба на тия биха внесли....
  https://www.youtube.com/watch?v=PGbbTIn-qtM

 72. 72 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5205 Неутрално

  До коментар [#36] от "Манчо":

  А на почитателите на руските частушки ви се такова таковата.

  Gunter glieben glauchen globen
 73. 73 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Тези от ЦРУ и МВФ явно са много прости! В статистиката си публикувана на страниците им се твърди, че БВП по покупателна способност на калпак в Русия и Гърция са еднакви. При това в Русия най беdдните 10% потребяват 2.3% от общото потребление (така твърдят тези идиоти), а в Гърция 1.7%. За България да не говорим! Според пак същите източници ние сме на 78% от Русия и Гърция, а нашите най-бедни 10% разпределят 1.9% от потреблението. Но нa кой му пука за българските бедни, при положение, че мoжем да плачем за руските?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 74. 74 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#20] от "Николай Колев":

  Ето бе има напредък. Вечене разстрелват.

 75. 75 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#69] от "tomyd":

  "Изпусни-сапун-бей, само мутрите и престъпниците вече се разхождат с чанти, с пари. "

  Аз имах познат, вносител на БМВ - Ауто Бавария или нещо такова. Още преди 10 години ми беше казвал, че при него идвали мутри, на които акълът им бил колкото на Ахмак Будала Лъснибастун Бей, но за разлика от него имали пари и като си харесали нещо, вадели чантата и искали ключовете.

  Главно цигани-сутеньори и друг лоулайф.

  Той им казвал: не може така, първо се сключва договор, после сумата се превежда по банков път, колата се регистрира и ви се обаждаме да си я вземете.

  - Не! Ето ти парите, дай оная жълтичката.

  - Бе не може бе!

  Накрая викали охраната да ги изхвърли, и толкоз.

  На Ахмак Будала Лъснибастун Бей морето му е до петите, както винаги.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 76. 76 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5205 Любопитно

  До коментар [#58] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Тия дето живеят в комуналките с лайняни сталагмити в избите от кои руснаци са?

  Gunter glieben glauchen globen
 77. 77 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#54] от "султана глаушева":
  Не плачат, просто констатират гробищата.

 78. 78 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#36] от "Манчо":

  Джазът е върхът на музикалната пирамида, но това е крайно неразбираемо за безмозъчните русофилистични тролове

 79. 79 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5205 Неутрално

  До коментар [#73] от "tribiri":

  Настигнахте Гърция? Ма вие сте жестоки бе!

  Gunter glieben glauchen globen
 80. 80 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#41] от "kesh":

  има един два процента дето грабят и взимат подкупи.
  в същото време 20 процента в Россия нямат собствена тоалетна :)
  www.indexmundi.com/facts/indicators/SH.STA.ACSN/compare?country=bd:kp:ru

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 81. 81 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#78] от "Hutya Puylo":

  "Джазът е върхът на музикалната пирамида, но това е крайно неразбираемо за безмозъчните русофилистични тролове..."

  Ами джазът е КУЛТУРА, а той си пада по физКУЛТУРАТА... :)))))

  Не го закачай, че сега е зает с партийно строителство. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 82. 82 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5205 Любопитно

  До коментар [#58] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":"Това не е да си купиш ганджа от Виталик, сериозния ти приятел.
  —цитат от коментар 64 на Norman Granz


  Ма взеха ли се двамата вече?

  Gunter glieben glauchen globen
 83. 83 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 887 Любопитно

  До коментар [#69] от "tomyd":

  +++

  Забелязал съм че последните години през ръцете ми почти не минават 100-левови купюри!
  ПОС-терминалите бълват максимум петдесеттачки!
  90% от плащанията ги правя с карта!

  Да разлая троловете!!
 84. 84 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3326 Весело

  До коментар [#16] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Тъй-тъй.....

 85. 85 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#82] от "Alarmstufe: Rot":

  "Ма взеха ли се двамата вече?"

  Кохабитират на съпружески начала. :)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 86. 86 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3326 Весело

  До коментар [#41] от "kesh":

  Ти що не си смениш македонската клавоатура с българска,имаме буква "щ" все пак.??!

 87. 87 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#79] от "Alarmstufe: Rot":

  Има точно 5 държави от ЕС, които по този показател са зад Русия.
  А зад нас няма никой за са не ни видят кърпените потури.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 88. 88 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 887 Любопитно

  До коментар [#16] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":


  Миналата седмица приятел беден руснак си Ифинити от шоу рума им...ей така, да си го кара в Бг))
  —цитат от коментар 16 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  По манталитета ти заключавам че доста пъти у вас е нямало нищо на масата!

  Да разлая троловете!!
 89. 89 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Поскам салза!

  Every cradle is a grave.
 90. 90 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#83] от "lone wolf":

  Това ще да са някакъв нов вид ПОС терминали! Аз съм виждал само такива дето бълват бележки.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 91. 91 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#77] от "Hutya Puylo":
  Че нали това им е целта на санкциитте! Каква е целта на това философстване? Злорадство? Ако така, да не го прикриват зад анализаторстване, защото е смешно

  Мърфи е оптимист!
 92. 92 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Миналата седмица приятел беден руснак си Ифинити от шоу рума им...ей така, да си го кара в Бг))
  —цитат от коментар 16 на Али Ибн Абдул Обстул Бей  И това какво доказва ? Висок стандарт на живот ?
  Олигарсите си купуват мега-скъпи имоти и яхти на Запад и в екзотични кътчета в света, но в статията става въпрос за Русия и за 140 милиона ушанки, а не за 100 000 приближени до властта и чучура на петрола и газа !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 93. 93 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5205 Неутрално

  До коментар [#87] от "tribiri":

  Най-важният показател къде е България и къде е любимата ти р00сссия е броят на живеещите у нас руснаци. Самият ти също се измъчваш тук, а не вземеш да заживееш богато и охолно в матушката ти.
  А иначе, не се учудвам, че като истински майцепродавец на руска служба си готов да унижаваш и неглижираш България, за да изкараш р00ссссия по-добра.

  Gunter glieben glauchen globen
 94. 94 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#90] от "tribiri":

  Прав сте!
  Имах предвид АТМ!

  Да разлая троловете!!
 95. 95 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#90] от "tribiri":

  Към пост 94!
  И побеснявам, когато някъде трябва да плащам такси чрез банки а не чрез ПОС-терминал!

  Да разлая троловете!!
 96. 96 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 439 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=VTKEx0N0DCY

  дъ грейт сити оф детройт. Ниво африка след гражданска война и вълна от спин.

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#29] от "Norman Granz":


  " Някой от вас държал ли е в ръка продукт, изработен в Русия / СССР ? "


  Аз, и не един ...
  Колко девушки за 8 години - нямам точна статистика ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 99. 99 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 887 Любопитно

  До коментар [#96] от "royal_sperm":

  Детройт...
  Виждал ли си го наживо? Това е идеалния град, в който да те убият!
  Района около Детройт е мястото с най-висока концентрация на мюслита в Щатите!

  Да разлая троловете!!
 100. 100 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Русия е страна с твърдо от години положително търговско салдо, да се гледа само импорта е грешен критерии. Вноса винаги расте, когато износа расте, понеже в изнасяната продукция има и много вносни елементи.
  Друг важен фактор е структурата на вноса, дали това са машини за производство или дъвки примерно.
  Селското стопанство в Русия се разраства с двуцифрови темпове, износа нараства, но и вноса нараства - новите парници последно 5-то поколение "Ултра клима", където сега се строят в огромни размери в Русия са с изключително вносни системи, от Холандия , другаде. Краварници и свинарници за по десетки хиляди животни са същата история, но при тях вноса пада, животни за разплод вече си произвеждат сами. Производството на селскостопански машини - ми и там внос има.
  Износа на соя расте, на жито, ябълки се садят масово, птицевъдството е в препроизводство. Така че структурата на импорта се променя.Пада вноса на храни , на консумативи, на лекарства,

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK