Графика на деня: Как се срина венецуелската икономика

Докато Уго Чавес (на снимката) бе президент на Венецуела, приходите от петролната индустрия се превръщаха в щедри социални програми. След като Николас Мадуро дойде на власт през 2013 г., той опита да продължи и дори задълбочи чавистките реформи.

© Associated Press

Докато Уго Чавес (на снимката) бе президент на Венецуела, приходите от петролната индустрия се превръщаха в щедри социални програми. След като Николас Мадуро дойде на власт през 2013 г., той опита да продължи и дори задълбочи чавистките реформи.Срив на брутния вътрешен продукт, рекордна инфлация и над 2 млн. напуснали страната - така може да се обобщи кризата, която разтърсва Венецуела вече половин десетилетие. Венецуела рухва, въпреки че Латинска Америка е единственият регион в света, чийто прогнозиран икономически растеж за тази година е по-висок, отколкото е отбелязаният за миналата.


Започналият втори мандат преди малко над две седмици Николас Мадуро твърди, че случващото се в страната е заговор на Съединените щати, който цели рухването на установената от предшественика му Уго Чавес система.


Същевременно хиляди напускат всеки ден заради влошаващите се условия на живот и недостига на продукти - от храни до лекарства. Макар инфлацията във Венецуела да е висока от години, показателите от средата на десетилетието изглеждат нищожни в сравнение със скока, който започна през 2017 г. (от 720% на 2.5 млн. само година по-късно). Страната очаква 5% срив на БВП, при среден растеж от 2% за Латинска Америка (1.1% миналата година).
"Дневник" обобщава в графики катастрофата, пред която се изправи венецуелската икономика в последните години. Икономическите данни са на Международния валутен фонд, миграционните - на Международната организация за миграцията.


Началото на управлението на Мадуро (бивш външен министър и приемник на Уго Чавес, посочен от самия него) предшества срива в цените на петрола година по-късно. Глобалната промяна удари венецуелския бюджет повече, отколкото други държави - продукцията на държавната петролна компания PDVSA формират 95% от приходите от износ на страната. Роля изиграха и безконтролното печатане на пари и трудностите в изплащането на външния дълг.


Година по-късно кризата започна да съчетава масова миграция и нарастваща безработица. Именно 2015 г. е годината, в която венецуелците все по-активно търсят спасение в чужбина.


Още проблеми


Не става въпрос само за стандарт на живот и работни места; фактор е и недохранването. Осем от десет венецуелци, потърсени от националното проучване за условията на живот (Еncovi 2017), казват, че ядат по-малко, защото разполагат с по-малко продукти, пише Би Би Си. Шестима от десет казват, че са си легнали гладни, тъй като нямат пари за храна. Провъзгласилият се за президент Хуан Гуайдо казва, че ще направи всичко възможно, за да могат хуманитарни помощи, обещани от САЩ и други държави, да стигнат до венецуелците.


Кризата се отразява и на добива - от 3.2 млн. барела дневно през 2013 г. до 1.7 млн. през декември. След като САЩ в понеделник санкционираха PDVSA (чийто най-голям пазар са именно те), се очакват и още проблеми.


Друг проблем е дългът. Русия се опасява, че Венецуела няма да може да изплати сума от 100 млн. долара, чийто падеж е тази пролет. Отделно само PDVSA има през април частично плащане по облигации за 72 млн. долара, които са с падеж през 2020 г. Ако притежателите им не си получат парите, обезпечението е пакет акции от Citgo Holdings, равняващи се на 50.1% от собствеността. Ако платежът бъде пропуснат, кредиторите може да поискат да установят контрол над компанията.


Според агенция "Ройтерс" само от 2006 г. насам Русия е дала на Венецуела кредити на стойност 17 млрд. долара. Заемите си обаче тепърва ще търсят и други играчи - като Китай, дал заеми на стойност десетки милиарди (част - все още неизплатени) на страната.


"Всичко във Венецуела сега зависи от армията," каза наскоро заместник-министърът на финансите Сергей Сторчак. "Да се даде друга оценка, е трудно, невъзможно."

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  Това би трябвало да е непонятно и да оправдава обяснението си пред хора, които не са преживели Лукановата зима и Виденовия геноцид.

  Ние в България тоя филм сме го гледали.

  Ако на някого му се иска да види повторение на живо - да гласува за Курнелка от Крушовица и недоизлюпената партия на нейната марионетка с фуражката.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  Няма нищо интересно в това, как се е сринала Венецуелската икономика. Азбучна и всеизвестна истина е, че където управляват социалисти икономиката неминуемо се срива.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  Фактът, че още не са го окачили Мадуро какато италианците Мусолини показва колко неразбираемо търпеливи са венецуелците. Но и търпението си има граници.
  А пък този замминистър на финасите Сергей Сторчак откъде ли се е пръкнал???

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Много са далеч, иначе бихме помогнали, за петрола.

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 416 Весело

  "Всичко във Венецуела сега зависи от армията,"...

  Веднъж го казах - на щикове се седи, но не е удобно... Да видим колко ще издържи "седалището" на Мадуро...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Двете настолни книги на социалиста са партийната книжка и книжката с купони

 7. 7 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  "Друг проблем е дългът. Русия се опасява, че Венецуела няма да може да изплати сума от 100 млн. долара, чийто падеж е тази пролет."

  Милите русначета пред вечната хамлетовската дилема "парите или социализма", щото при социализва пари нЕма!!! Засега явно социализмът побежда, ма да видим до кога :D

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 8. 8 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Дори арабите се справят по-добре от социалистите.

 9. 9 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Обаче Мъдурко е хитър. Захлебил е яко военните, висшите. И министерства им е дал, и в далаверките с петрола ги е вкарал. Те май точно не гладуват. Което и обяснява защо при тая мизерия не сме видели венецуелците да му влачат трупът по улиците на Каракас.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Марксисткият шофьор на автобус превърна Венецуела от 6-та страна - производител нае петрол в страна, в която има криза за тоалетна хартия!!!!!!!
  Ако комунетата спечелят избори в Сахара ще настане криза за пясък........

 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1526 Весело

  Трогателно!
  Колко се загружихте за благоденствието на Венецуела, че всеки ден побе 3-4 статии!
  Как да не се просълзиш!
  А няма ли да се загрижите за благоденствието на Того, Уганда, Никарагуа, Сомалия?
  Що така избирателно?

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4062 Разстроено

  " Същевременно хиляди напускат всеки ден заради влошаващите се условия на живот и недостига на продукти - от храни до лекарства. Макар инфлацията във Венецуела да е висока от години, показателите от средата на десетилетието изглеждат нищожни в сравнение със скока, който започна през 2017 г. (от 720% на 2.5 млн. само година по-късно). Страната очаква 5% срив на БВП, при среден растеж от 2% за Латинска Америка (1.1% миналата година)."

  Всеки комунистически експеримент завършва именно така и това не е изненада за никого ! Жал ми е за хората, които са на ръба на собственото си оцеляване, за тези два милиона, прокудени от престъпния режим на Мадуро, подкрепян от Русия, за стотиците хиляди разделени венецуелски семейства, където мъжете се насочват към странстване в чужбина за да могат да изхранват жените и децата си......

 13. 13 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Доктрина МОНРО .... 100% неграмотност , 98% бедност , американски фирми купуват петрол и други богатства. По времето на Чавес се построиха 10 милиона жилища за хора живееши в картонени кутии , прокараха се водопроводи .Социалните услуги са толкова ниски ,че са достъпни . Хората видяха за първи път ЛЕКАРИ. Същите данни да ги покажат за УКРАЙНА. Там бежанците са 12 милиона души .. над 28 % от населението , Венецуела има бежанци 8% . Колко са бежанците на България ? Ако разделим "уж доброволно напусналите ", те също са над 20 % .

 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  "Как се срина венецуелската икономика"
  ...........
  Мощно по комунистически.

 15. 15 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Социализма хич не е лоша система.
  Слабото му място е, че се изхранва със заеми от капитализма.

 16. 16 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 733 Неутрално

  "Как се срина венецуелската икономика?"

  Обикновен социализъм.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 17. 17 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До такова дередже ще ни докарат биволицата корни и фърчилко Пръдлев ако вземат властта . А россияннските им господари доволно ще протриват ръце и ще снимат филми какв ЕС е глад и мизерия а при тях е рай !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Прав сте, до някъде. Не е чудно, че социализмът докара една държава до фалит. Но за да фалираш най-богатата на петрол страна си трябва и особен талант...

 19. 19 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  Защо Венецуела трябва да изнамира "топлата вода", а не вземе да се възползва от норвежкия модел. Норвегия има огромни приходи от продажбата на нефт и природен газ от Северно море. Голяма част от тези приходи отиват в социални фондове, включително пенсионни и здравни. И въпреки това пак остават свободни финансови потоци, които да направят норвежките граждани едни от най-високоплатените в света. САМО ЧЕ В НОРВЕГИЯ ИМА БАЧКАНЕ С АКЪЛ, А ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА - ФИЕСТИ И ЛАМБАДА!!!

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  по същия начин както се сринаха икономиките на Ирак, Либия, Сирия, Украйна ..... сваляне на законна власт, ценности , борба с призрака дето бродел ... просто Тръмп реши да го направи по евтино.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6172 Весело

  До коментар [#6] от "KRAFTWERK":

  Това не го знаех!!!
  Дори и Винету нямат!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4299 Любопитно

  "Започналият втори мандат преди малко над две седмици Николас Мадуро твърди, че случващото се в страната е заговор на Съединените щати, който цели рухването на установената от предшественика му Уго Чавес система."

  Ето едно пространно интервю на президента Мадуро преведено на български език, има интересни неща в него (включително подривната дейност на САЩ във Венецуела според него), не се наемам обаче да кажа колко от тях са верни и каква част е измислица:

  Първа част е тук:

  https://bg.mondediplo.com/article1612.html

  Втора част:

  https://bg.mondediplo.com/article1613.html

  И трета част:

  https://bg.mondediplo.com/article1614.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  Доктрина МОНРО .... 100% неграмотност , 98% бедност , американски фирми купуват петрол и други богатства. По времето на Чавес се построиха 10 милиона жилища за хора живееши в картонени кутии , прокараха се водопроводи .Социалните услуги са толкова ниски ,че са достъпни . Хората видяха за първи път ЛЕКАРИ. Същите данни да ги покажат за УКРАЙНА. Там бежанците са 12 милиона души .. над 28 % от населението , Венецуела има бежанци 8% . Колко са бежанците на България ? Ако разделим "уж доброволно напусналите ", те също са над 20 % .
  —цитат от коментар 13 на dejmos


  + За това не пишат западните "загрижени" демократи/либерали. Както и за новата Ос на Злото, или "Тройката на тиранията"- Болтън, Помпео и Абрамс.

  https://youtu.be/jvCbi5Li4_Y

  П.П. Абрамс е осъден ПРЕСТЪПНИК!

  reductio ad absurdum...
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3477 Весело

  Брях Брях..... голям капитализъм се лее рано сутрин от каляската....
  Диагнозата и тя готова....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  За сто и кусур години светът трябва да е разбрал що е то “социализъм” - една гангстерска схема за ограбване на цели народи в интерес на дошла с преврат, с помощта на чужда армия, лъжа и измама в особено грамадни размери престъпна банда.
  Престъпната банда се ползва с армията, репресивния апарат, пропагандната машина, съдебната система и икономиката на цялата държава, за да устиска максимално дълго на власт и да се награби.
  Резултатът от всеки “социализъм” е срутена държава, милиони бежанци и започване от нулата с хуманитарни помощи.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 26. 26 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1058 Весело

  До коментар [#2] от "lz2":
  До коментар [#16] от "simval":

  “където управляват социалисти икономиката неминуемо се срива.”
  ——

  Както стана и в Китай ...или те не са истински социалисти, а лъжливи такива

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 27. 27 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ebeneezer Goode":

  Ако някой гарантира на военните, че ще си запазят дори част от привилегиите, Мадуро е пътник.

 28. 27 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  Одеве постнах новото интервю на Мадуро:

  https://goo.gl/4CAFcH

  Ако не излезе, коментар [#106]!

  reductio ad absurdum...
 29. 29 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  всекидневно трябва да се прожектират такива новини на нискочелите избиратели на БКП/БСП

 30. 30 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#13] от "dejmos":

  Ти си луд като идолите си Путин, Чавес и сие.
  Ердоган ти изглежда мъдър от 2 години нали?

 31. 31 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  В Китай как му казва на това в икономиката компартията ви?

 32. 32 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Венецуела е президентска република управлявана от президент марионетка на Кремъл. Хубав пример за всички бавноразвиващи пожелали същото и тук.

 33. 33 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#20] от "дерибеев":

  по същия начин както се сринаха икономиките на Ирак, Либия, Сирия, Украйна ..... сваляне на законна власт, ценности , борба с призрака дето бродел ... просто Тръмп реши да го направи по евтино.
  —цитат от коментар 20 на дерибеев


  Абсолютно сте прав! В Ирак - Садам дошъл на власт с военен. В либия - Кадафи - по същия начин. В Сирия - Асад е наследствени "президенти". Украйна - окупирана от СССР... Последиците се чувстват...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3477 Любопитно

  До коментар [#22] от "Иво":

  , не се наемам обаче да кажа колко от тях са верни и каква част е измислица:
  ========
  Интересен материал си дал, Ивчо, но и ти подбира......
  Почти същите тия неща станаха и в Турция.... но незнайно защо, тогава ти обръщаш палачинката.....

  Bukalemun
 36. 36 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3255 Неутрално

  Привържениците на водещото участие на държавата в икономиката да гледат какви успехи жънат Куба, Венецуела и Северна Корея и да мълчат, ей така, от приличие.
  Икономическа разруха, хаос, глад сред населението. Срам.

 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4299 Любопитно

  Резултатът от всеки “социализъм” е срутена държава, милиони бежанци и започване от нулата с хуманитарни помощи.
  —цитат от коментар 25 на Торбеш


  Всеки социализъм с изключение на европейския демократичен социализъм, който периодично управлява в редица европейски държави, към настоящият момент в ЕС социалисти управляват в Швеция, Португалия, Испания, Гърция, Малта и още няколко държави и в интерес на истината доста успешно в някои от тях, като например Швеция и Португалия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4299 Любопитно

  До коментар [#35] от "eti mehter":

  Ети, за да не стават недуразумения, аз съм против режима на Мадуро във Венецуела (за съжаление точно в репресивен режим се превърна неговото управление), както съм против репрсивния режим воден от твоя любим Ердо-ганчо в Турция.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4299 Любопитно

  До коментар [#33] от "Nil satis nisi optimum":

  Бащата на Башар, Хафез и той е дошъл на власт в Сирия след военен преврат (самия той пилот от месните сирийски ВВС).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Как се срина ли? Питайте сащ, как се срива икономика на друга страна

 41. 41 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  “Как се срина венецуелската икономика”

  Хахаха, Дневник в опит за “анализ”!
  Като сте такива анализатори защо не погледнете в последните две десетилетия и да видите причинно-следствените връзки?

  Венецуела има икономически проблеми, просто защото американските санкции задушават икономиката ѝ в продължение на десетилетия. Тук си пише, но кой да чете!

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/United_States –Venezuela_relations

 42. 42 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#2] от "lz2":До коментар [#16] от "simval":“където управляват социалисти икономиката неминуемо се срива.”——Както стана и в Китай ...или те не са истински социалисти, а лъжливи такива
  —цитат от коментар 26 на Gretel


  Тц, в Китай били маоисти, в КНДР чучхисти, във Венецуела чависти, в Никарагуа- сандинисти, и т.н.!

  reductio ad absurdum...
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3477 Весело

  До коментар [#37] от "Иво":

  Всеки социализъм с изключение на европейския демократичен социализъм, който периодично управлява в редица европейски държави
  ========
  Ха хаааа.... супер си.... 👏👏👏.....
  Най добрия соц, европейския соц....
  Най добрите.... расизъм, фашизъм, ксенофобия..... също са европейски, надявам се.....
  Пардон, да не забравя..... и най добрия атеизъм.....
  Днес си като бомба, Ивчо......

  Bukalemun
 44. 44 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#42] от "Divi filius":

  П.П. В България септемврийци, а в РБ- умнокрасивци! 😊😁😎

  reductio ad absurdum...
 45. 45 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Много хора тук твърдят, че идеологията е виновна и не са далече от истината. Подчиняването на реалността никога не води до нищо плодородно.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 46. 46 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3255 Весело

  До коментар [#41] от "мики маус":

  Значи, американските санкции са най-виновните, така ли, а не желанието на управляващите да командват икономиката по социалистически, да експроприират собственост, да гонят инвеститорите, да преследват опозицията и т.н.
  Добре, щом казваш.

 47. 47 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Потвърждавам от първо лице - през 2009г. във Венецуела нямаше криза, имаше яко петрол, всички медицински услуги бяха безплатни, освен разкрасителните процедури /лифтинг, липосукция и напомпване на бюст :)/, обучението до висше образование също беше безплатно, по улиците се носеше миризма на марихуана и навсякъде се лееше страхотен истински ром и яко танци-манци :) И обичаха много Хюго Бос /така наричаха на галено Уго Чавес/, защото беше направил и милиони жилища за социално слабите ... И както е видно от графиките, кризата започна след смъртта на Чавес, което аз лично си обяснявам с желанието на Мадурко да бъде "бос ъф ол босес" и желанието му да краде като за последно ...Но е факт, че сега ситуацията във Венецуела е катастрофално зле и че не може Мадурко да продължава да се прави на шеф и да живее в охолство, а народа да мре от глад ... Трябват спешни мерки за изпращането на Мадурко в специален резерват близо до Москва, където да си отживее старините с част от ограбеното /другата част ще го даде на товарищ Путин като благодарност за приемането му в тамошния санаториум :)/. И стига глупости за избрания президент - на истински провелите се избори в началото на 2017г. опозицията спечели мнозинството в парламента и това е истински демократичния вот, а не последващите измислени президентски избори и странните парламентарни образувания след това ... :):)

 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Дори арабите се справят по-добре от социалистите.
  —цитат от коментар 8 на Калник


  То за това Първата сила е комунистическа държава и Венецуела е под китайско влияние :-) ако във Венецуела не бяха латино-популисти, а твърди комунисти до сега да са прекратили кризи всякакви с един декрет. :-) самозванеца Гуайдо щеше да е с мотика на ръце в някой "неблагоустроен район" изучавайки в почивките цитатите на Чавес

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иво":

  И да ти напомня..... Ердо е дошъл на власт чрез избори.....
  От 03.11.2002 година му е започнала серийната изборна победа....
  Вече 17 години е така.....
  После..... имай на предвид, че за разлика от Венецуела, Турция е в много по (така да се каже) напрегнат регион......
  Ако на Мадуро му бяха се стоварили проблемите които Ердоан ги е изживял, едва ли би издържал до момента....!!!

  Bukalemun
 50. 50 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  До коментар [#41] от "мики маус":

  Нещо не ти излиза линка, Дневник ги накъсва някои. Сигурно тази страница имаш предвид: https://goo.gl/piD8eS

  За някои, без URL shortener не става("не се случва"). 😉😊

  reductio ad absurdum...
 51. 51 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#46] от "boevbisser":

  Не се доверявай на повърхностни “анализи”!
  Търси информация и я анализирай сам.

 52. 52 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 416 Любопитно

  по улиците се носеше миризма на марихуана и навсякъде се лееше страхотен истински ром и яко танци-манци :) И обичаха много Хюго Бос /така наричаха на галено Уго Чавес/, защото беше направил и милиони жилища за социално слабите ...
  —цитат от коментар 47 на dedo_goshko

  И колко може да продължи този купон? Ако някъде може вечно - още утре се изнасям там!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 53. 53 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  До коментар [#40] от "b0b069":

  Как се срина ли? Питайте САЩ, как се срива икономика на друга страна!?!!

  +++++++++++++++++++++++++++
  АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ МОМЧЕ,!

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3477 Любопитно

  До коментар [#47] от "dedo_goshko":

  Потвърждавам от първо лице - през 2009г. във Венецуела нямаше криза,
  =======
  Каква ти криза..... до нея дата, Венецуела бе една от най проспериращите туристически дестинации.....
  Изведнъж я сринаха.....
  Същия сценарий го имаше и в Югославия.... после в Украйна.....
  До преди две години, все предполагах, че следващата "жертва ще е Казахстан или Мексико, но уви..... тотото се падна на Венецуела.....

  Bukalemun
 55. 55 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  "Мадуро казва, че следващите избори ще се проведат през 2025 г., отхвърля 8- дневния ултиматум на Европа" РТ

  Май никой вече не...взема ЕС на сериозно. Защо ли? 🤔😒

  reductio ad absurdum...
 56. 56 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3255 Весело

  До коментар [#51] от "мики маус":

  Това и правя, аз твърдо вярвам, че икономиката определя всичко. Засега по-добър строй от капитализма - с всичките му кусури - не е измислен. Венецуела се мъчи да открива топлата вода, резултатът го видяхме, уви. И от тази криза няма да излязат за година-две, а за много повече. Как може да подлагаш на подобно нещо собствения си народ.
  пп. Впрочем за желанието на САЩ да се намесва в чужди работи не споря, но не са те основният виновник тук.

 57. 57 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#41] от "мики маус":

  Ама САЩ са задължени да не обявяват санкции ли, че да може всеки тъп диктатор да си владее поданиците? По тая логика сме задължени и ние да ползваме руски петрол и газ, че да му е добре на Путин.

 58. 58 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#52] от "Nil satis nisi optimum":

  "И колко може да продължи този купон? Ако някъде може вечно - още утре се изнасям там!"

  За Рая ли става въпрос? За там трябва да питаш Путин! 🙃

  reductio ad absurdum...
 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  До коментар [#52] от "Nil satis nisi optimum":

  Същото беше и в Украйна.... лайф, живот нонстоп 24 часа..... даже и след оранжевата революция.....

  Bukalemun
 60. 60 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1772 Весело

  До коментар [#42] от "Divi filius":

  Я кажи нещо за разликата между развито и зряло социалистическо общество......

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 61. 61 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#59] от "eti mehter":

  Много е гадно да ти е кумир диктатор.

 62. 62 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Ако Чавес беше правил капиталовложения за бъдещето , вместо да харчи всички доходи за социални програми, днес Мадуро нямаше да е натясно.

 63. 63 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#62] от "half truth":

  Ама как да прави вложения без да ползва капиталистически валути. Комунистите винаги забравят, че човек е човек, когото се храни.

 64. 64 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#37] от "Иво":

  "Всеки социализъм с изключение на европейския демократичен социализъм, който периодично управлява в редица европейски държави, към настоящият момент в ЕС социалисти управляват в Швеция, Португалия, Испания, Гърция, Малта и още няколко държави и в интерес на истината доста успешно в някои от тях, като например Швеция и Португалия"

  Ивчо, не бъркай СОЦИАЛдемокрацията, със социализма! В нито една от изброените от теб няма и никога не е имало социализъм. Без значение кой как се нарича. По същия начин бъркат и социализма с комунизма. Ай, За УСА е ОК, ама за европейците?!

  Александрия Окасио- Кортес, социалистка ли е, според теб? А, Бърни Сандърс, или Джереми Корбин(МБ)?

  reductio ad absurdum...
 65. 65 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Венецуела има доказани 298.350 млна барила петролни залежи. Там има повече петрол откъдето и да било другаде. Таблицата на международната енергийна организация в линка го показва. Ама сам петролът къща не храни.

  https://www.enerjiatlasi.com/rezerv/dunya-petrol-rezervi.html

 66. 66 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Класика, бате.
  Тоя филм сме го гледали на местна почва.
  Дано във Венецуела да успеят да се справят с комунистическата чума по-добре от нас.

 67. 67 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#33] от "Nil satis nisi optimum":Бащата на Башар, Хафез и той е дошъл на власт в Сирия след военен преврат (самия той пилот от месните сирийски ВВС).
  —цитат от коментар 39 на Иво


  Това, че е бил пилот от ВВС- да не е намек за нещо у нас?! 🤷‍♂️😎

  reductio ad absurdum...
 68. 68 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Ама как да прави вложения без да ползва капиталистически валути.
  До коментар [#63] от "Oleg Shishmanov":

  Ми да си пазаруват със собствените валути. Плюят чуждата, ама не се отказват от нея.

 69. 69 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#24] от "eti mehter":В Китай как му казва на това в икономиката компартията ви?
  —цитат от коментар 31 на Oleg Shishmanov


  Виж там Дън Сяопин, за котката! 🐈😉🐱🇨🇳

  reductio ad absurdum...
 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Ако Чавес беше правил капиталовложения за бъдещето , вместо да харчи всички доходи за социални програми, днес Мадуро нямаше да е натясно.
  —цитат от коментар 62 на half truth


  Социалните програми са най-добрата инвестиция в бъдещето .
  Забележи - 30 милионна Венецуела в тази жестока криза има само 2 милиона емигранти защото е имала социални програми, а 9 милионна България има 3 милиона емигранти защото няма социални програми. Докато и ние имахме социални програми и социална заетост нямаше почти никаква емиграция.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Преди малко по "Хоризонт" имаше разговор с българин, върнал се от Венецуела тези дни. Това, което чух се различава от общата информация за катастрофалната ситуация и гладуващите в тази страна. За пореден път си казах, че това, с което "се обработва" общественото мнение трябва внимателно да се преосмисля.

 72. 72 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Това би трябвало да е непонятно и да оправдава обяснението си пред хора, които не са преживели Лукановата зима и Виденовия геноцид.Ние в България тоя филм сме го гледали.Ако на някого му се иска да види повторение на живо - да гласува за Курнелка от Крушовица и недоизлюпената партия на нейната марионетка с фуражката.
  —цитат от коментар 1 на Norman Granz


  Не си гледал нищо. България не е преживявала нищо подобно на това във Венецуела, но може и да го преживее, ако такива като теб продължат да подпират Мадурото на Простия на изборите, само и само да не дойдела „Курнелка“ на власт.

  Колкото до статията, никаква конкретика - едни изведени цифри и нищо повече.

  Проблемите им се коренят при Чавес, който „оправи“ беднотията като директно наливаше петролни пари в социални услуги. Работеща мярка за активизиране на цели слоеве от населението и увеличаване на покупателната способност. Много хубаво, но с нея трябваха и реформи за подобряване на пазарната среда. В крайна сметка се случи точно обратното. Мадуро направи така, че парите да се пренасочват към държавата, разби частния сектор, наложи редица безумни мерки за държавен контрол и боливарът просто стана безполезен. Останалото го знаем.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Няма нищо интересно в това, как се е сринала Венецуелската икономика. Азбучна и всеизвестна истина е, че където управляват социалисти икономиката неминуемо се срива.
  —цитат от коментар 2 на lz2


  И в Западна Европа се случва да управляват социалисти, но до подобни сривове не се е стигало. Можеше да допълниш: СОЦИАЛИСТИ - МАРКСИСТИ (най-крадливите)!

 74. 74 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Преди малко по "Хоризонт" имаше разговор с българин, върнал се от Венецуела тези дни. Това, което чух се различава от общата информация за катастрофалната ситуация и гладуващите в тази страна. За пореден път си казах, че това, с което "се обработва" общественото мнение трябва внимателно да се преосмисля.
  —цитат от коментар 71 на citoyen


  Там медът с масло ли го онсумират или с месо?

 75. 75 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":До коментар [#16] от "simval":“където управляват социалисти икономиката неминуемо се срива.”——Както стана и в Китай ...или те не са истински социалисти, а лъжливи такива
  —цитат от коментар 26 на Gretel


  Все още чакам постоянно увеличаващите китайски милиардери да се откажат от трупането на финансови средства и преминат на заплата като работниците им роби в ония фабрики-мравуняци. В Китай победи не социализма, а капитализма !

 76. 76 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Икономика и комунизъм, две несъвместими неща !!!

 77. 77 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Тоест от написанато става ясно, че от падането на Мъдурко най-прецекан ще е цар Путя. Хем няма да може да си вземе обратно парите, хем няма да има възможност да осъществи контрол върху обезпечените активи. хаха, същата прецакана савеЦка политика от Брежнево време, която доведе до фалита на СССР ще доведе и до банкрут на Русия. Как не научиха нещо ново тези олигофрени толкова време!

 78. 78 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Социалните програми са най-добрата инвестиция в бъдещето .
  До коментар [#70] от "dark'star":
  Това е така, но трябва и да се спестява и да се градят други възможности за печалба. Чавес пръскаше всички пари за социални програми. Такава система е сладка, но несигурна и при първия вятър се събаря. Популизъм в името на комунистическата революция.

 79. 79 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#70] от "dark'star":

  Забрави - огради,кльонове,картечници,открити листове....ех гиди безработни секретарю, вече си почнал да забравяш!

 80. 80 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#64] от "Divi filius":

  Айде пак традиционното "социализма не е приложен както трябва, затова се проваля"...
  Всъщност Чавес/Мадуро прилагат социализъм по учебник - с национализация, експроприация, гонене на чужди инвеститори, назначаване на широките народни, но крайно неграмотни маси на работа, където не им е работата, контролиране на пазара под формата на планова икономика. Тук имаше и статия за PDVSA - петролната, вече държавна компания, на ръба на фалита, преминала през всичките етапи на въвеждането на социализма. Национализация, раздуване на щата от 20000 до 120000 човека, назначаване на верни партийни другари на ключови позиции, прехвърляне на печалбата към държава, което е довело компанията до етап на вегетиране в момента. Това вие социалистите го владеете перфектно.

 81. 81 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  По времето на Чавес се построиха 10 милиона жилища за хора живееши в картонени кутии , прокараха се водопроводи .Социалните услуги са толкова ниски ,че са достъпни . Хората видяха за първи път ЛЕКАРИ.
  —цитат от коментар 13 на dejmos


  Това е правилна политика, винаги е добре, когато някое правителство се грижи за хората, ОБАЧЕ... Чавес го направи без да поиска нещо в замяна, без да създаде нови работни места, без да засили икономиката. По негово време цените на петрола бяха много високи, което му позволи да раздава помощи без нищо насреща. Една такава политика работи само довреме, докато цените на основният ти ресурс са високи. Когато паднат, обаче, започва страшното... щото имаш няколко милиона население, свикнало само да получава, без трудови навици, без дори желание да се труди. Случи се Мадуро да е този, дето обра пешкира, но дори и Чавес да беше жив, пак щеше да е същото.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 82. 82 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#13] от "dejmos":

  Абе ти добре ли си с главата въобще ? Цялата държава е докарана до фактически глад и мизерия със заплати от по 5 долара. Лекари били видели ?! Сега въобще нямат лекарства, заразите са плъзнали, не могат даже да вегетират хората. Червената наглост няма граници.

 83. 83 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2613 Весело

  Хубав анализ с един-единствен пропуск: липсват каквито и да е оценки за американския принос в сриването на венецуелската икономика. А злите езици говорят, че този принос никак не е маловажен....
  Защо ли липсват тези оценки?....

  Мараба, С-ДС доносници!
 84. 84 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2613 Весело

  България не е преживявала нищо подобно на това във Венецуела,
  —цитат от коментар 72 на Чубакът


  Човече, кефиш - вицът на деня!

  Мараба, С-ДС доносници!
 85. 85 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До 71
  Преди малко по "Хоризонт" имаше разговор с българин, върнал се от Венецуела тези дни. Това, което чух се различава от общата информация за катастрофалната ситуация и гладуващите в тази страна. За пореден път си казах, че това, с което "се обработва" общественото мнение трябва внимателно да се преосмисля....."

  Да не би инфлацията да не е била 7 цифрена, а само 6 цифрена? Или да е било лъжа, че все пак всеки ден работниците получавали по 2 филии хляб, намазани с палмово масло? Така че остави БНР дето ни пробутва разни мадурковци с български документи, които да ми разправят врели-некипели.
  като лафовете на курнелийката, че българите били стигнали дъното, защото вместо гъши дроб консумирали пастет "компас"

 86. 86 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#85] от "historama":

  ако слушаш курнелийката и БНР курнелия и румен гечев нямат нищо общо с жан виденовата инфлация

 87. 87 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 888 Весело

  по същия начин както се сринаха икономиките на Ирак, Либия, Сирия, Украйна ..... сваляне на законна власт, ценности , борба с призрака дето бродел ... просто Тръмп реши да го направи по евтино.
  —цитат от коментар 20 на дерибеев


  Че то властта във Венецуела не е свалена...

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 88. 88 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Хубав анализ с един-единствен пропуск: липсват каквито и да е оценки за американския принос в сриването на венецуелската икономика. А злите езици говорят, че този принос никак не е маловажен....
  Защо ли липсват тези оценки?....
  До коментар [#83] от "Манчо":

  Ма защо да е само САЩ. САЩ виновни, защото ограничили доходите от американските петролни фирми за Венецуела. Ми няма да им дават петрол и готово.
  А Русия и Китай си получаваха плащанията и бяха добри досега. Сега като спрат парите, няма ли да си влязът в ролите на кредитори? Или пак САЩ ще са виновни щото не пращат пари.

  Венецуелската икономика се срина, заради собствената си неустойчивост. И вместо да каже истината Мадуро търси външни виновници.

 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4299 Любопитно

  До коментар [#43] от "eti mehter":

  Няма как да дадеш определение като това най-добър фашизъм, нацизъм, ксенофобия или пък расизъм. Това са античовешки и престъпни идеологии и като такива са забранени с текстове в закони и конституции във всички страни членки на ЕС. ;-)

  Етка, ето ти едно интересно четиво за да видиш какви са нашите европейски ценности:

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=celex :12012P/TXT

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4299 Любопитно

  До коментар [#54] от "eti mehter":

  Венецуела никога не е била сред водещите туристически дестинации, нито по времето на Уго Чавес, нито преди него, още по-малко пък сега.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4299 Любопитно

  До коментар [#64] от "Divi filius":

  Между европейските социалистически партии и социалдемократически партии разликата е много малка, затова те са заедно в ПЕС - това на равнище ЕС. А на световно равнище същите европейски партии са членове на социалистическия интернационал.

  Александрия Окасио- Кортес, социалистка ли е, според теб? А, Бърни Сандърс, или Джереми Корбин(МБ)?
  —цитат от коментар 64 на Divi filius


  Да, социалисти са. Те самите се самоопределят като такива. И имат доста идеи, които съвпадат със социалистическите, като например в сферата на образованието и здравеопазването.

  Да те питам и аз нещо, гръцкия МП Ципрас социалист ли е или не? Питам защото разбрах, че от всички държави в ЕС само Гърция официално е застанала на страната на Венецуела и президента Мадуро.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4299 Весело

  До коментар [#67] от "Divi filius":

  Хахаха.... интересен паралел правиш. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  До коментар [#82] от "Индиана":

  Лекарствата са в списъка със санкции от САЩ. Иначе за гладни да бяха направили нещо за Етиопия ,Бангладеш , ЧАД . Нас ни говориха ,а ние не вярвахме ....за ИМПЕРИАЛИЗМА и неговият ХУМАНИЗЪМ. Не им дреме за хората ,нито за свободата ,нито за човешкото достойнство . Държава израснала с колониален МАНТАЛИТЕТ...., ОСТАВА винаги такава.

 95. 95 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Същото беше и в Украйна.... лайф, живот нонстоп 24 часа..... даже и след оранжевата революция.....
  До коментар [#59] от "eti mehter":

  Всички революционери са такива. Изсипват хазната в джоба на народа и жънат подкрепата му за революцията. И после като закъсат, почват плюнките за ‘външните врагове’.
  Всякаш някой е длъжен да им е приятел за да оцелеят...

 96. 96 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  До коментар [#91] от "Иво":


  Да, социалисти са. Те самите се самоопределят като такива....
  —цитат от коментар 91 на Иво


  Не знам, може и да са...Едно време ни учеха, че при социализЪма нема частна собственост. Сега, като гледам, дори в Китай не е съвсем така. Май всички, дето се пишст социалисти, действат с определено "капиталистически" прийоми за да съберат едни пари. Лошото е, че "единственото, което социалистите знаят за парите е, че искат да ги вземат от другите".

 97. 97 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#26] от "Gretel":

  [quote#26:"Gretel" —Както стана и в Китай ...или те не са истински социалисти, а лъжливи такива[/quote]

  Възприеха НЕП-а.
  От него изходите са два. Или комунистите ще ликвидират НЕП-а (както др.Сталин го направи) или НЕП-ът ще ги ликвидира тях.
  Ако си по-млада навярно ще го доживееш.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  До коментар [#72] от "Чубакът":

  България не е преживявала нищо подобно на това във Венецуела,
  =======
  Тя България и много други неща не е преживяла, но все се намира някой да каже.... "ние го видяхме това, през 19хх година"

  Bukalemun
 99. 99 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5829 Неутрално

  Графиките са красноречиви. Мадуро може да се надява на армията, но други ще плащат заемите на Китай и Русия.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 100. 100 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3477 Любопитно

  До коментар [#89] от "Иво":
  Няма как да дадеш определение като това най-добър фашизъм, нацизъм, ксенофобия или пък расизъм.
  ========
  Е как така?
  Значи...... ти ще намираш от някъде привилегията да твърдиш, че най добрия социализъм е бил европейския, а аз не мога ли да изразя своето мнение за"най...."....?
  А в същото време ми пращаш и линк за списък на европейските ценности.....
  Извинявай Ивчо, но който те е научил на подобен "справедлив" подход на беседване, добре те е нагласил....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK