Русия подготвя собствени критерии за измерване на корупцията

Русия подготвя собствени критерии за измерване на корупцията

© ReutersРусия разработва собствена методика за оценка нивото на корупция, тъй като има съмнения, че проучвания като това на Transparency International не отразяват обективно положението в страната.

В разпространения преди дни годишен доклад за Индекса за възприятие на корупцията за 2018 г. Русия е поставена на 138-о място от 180 държави. Това е, общо взето, нивото през последните 2-3 години и този път компания ѝ правят Папуа-Нова Гвинея, Иран, Гвинея и Мексико.


Има прблем с обективността на подобни измервания и не бива заключения да се правят на базата на едно проучване дори когато то е от международна организация, казва Александър Русецки. Той е началник на управлението за надзор над прилагането на законите за борба с корупцията към Главната прокуратура на Русия и смята, че трябва да се взимат предвид различни социологически изследвания.
В действителност индексът на Transparency International се основава на разговори и проучвания сред експерти и предприемачи, проведени от 13 различни организации. Сред тях са Фондация "Бертелсман", "Икономист интелиджънс юнит", "Фрийдъм хаус", "Глоубъл инсайт", допитване сред мениджъри за Годишника на IMD за конкурентоспособност, Световната банка, Световния икономически форум в Давос и др.


Съгласно руския национален план за противодействие на корупцията в периода 2018-2020 г. на правителството е възложено да разработи и утвърди методика за провеждане на социологически проучвания за оценката на нивото на корумпираност, а на регионалните ръководители - на базата на тази методика всяка година да правят такива допитвания. През първото полугодие на 2019 г. по поръчка на главния прокурор трябва да има и национално проучване за оценка на прилаганите мерки срещу корупцията.


Работим, но не искат да го забележат


За последните 10 години Русия измина дълъг път в приемането на антикорупционни закони и спазване на ангажиментите, приети пред ООН и Съвета на Европа, но нашите приятели в чужбина просто не искат да забележат тази работа, коментира Ернест Валеев, първи зам.-председател на комисията по сигурност към Държавната дума. Рейтингът на Русия изобщо не се променя, а Индексът на Transparency International прави оценка на възприятията на населението, които може да се разминават с реалното състояние на нещата, допълва той.


Тази година Transparency International коментира още, че има връзка - макар и непряка - между нивото на корупция и качеството на националните институции. Използван е рейтинг на "Икономист интелиджънс юнит", който показва, че в страните с развита демокрация индексът не е падал под 75 (от максимални 100) пункта, както и че сред авторитарните и хибридни режими не се качва над 50 пункта. "Просто за пореден път показваме, че корупцията и демокрацията трудно поддържат съвместно съществуване", коментира Антон Поминов, ръководител на руското поделение на Transparency International.


Тези приказки за връзка между равнищата на демокрация и корупция са за малките деца, казва Кирил Кабанов, член на Съвета аз правата на човека към президента Владимир Путин. Според него през 90-те години на ХХ век в Русия имало много демокрация, а точно тогава е била създадена съществуващата система на корупция. Проблемът ни, допълва той пред московския в."Ведомости", е, че болестта е изтървана и не може да се излекува бързо, докато хората искат да видят бързи резултати.


Да се узакони ли "непреодолима корупция"


Тези дни три руски министерства заедно с Главната прокуратура и Следствения комитет предложиха да не се преследват случаи на корупция, когато те са станали "в обстоятелства на непреодолима сила". В момента текстът на предложената поправка е подложен на обществено обсъждане само за 15 дни - до 8 февруари 2019 г.


Идеята за узаконяване на "форсмажорна" корупция не е достатъчно подробно обяснена и аргументирана и обърка юристи, които никога не са чували за подобно нещо. Част от общественото обсъждане е и провеждането на "независима антикорупционна експертиза". Едва след това министерството на правосъдието ще публикува пълния текст на предложената поправка.


В мотивите към предложения за обсъждане текст за законова поправка се казва, че трябва да се предвидят "случаите, когато вследствие на обстоятелства на непреодолима сила не е правонарушение неспазването на забрани, ограничения и изисквания за изпълнение на задълженията, установени с цел противодействие на корупцията".


Физическите лица, попаднали в такава ситуация, при която "обективни обстоятелства са направили невъзможно спазването на изброените забрани", ще бъдат освободени от отговорност за действията си.


Но това определение на министерствата на правосъдието, вътрешните работи и труда също може да се разчете като признание, че за определен вид корупция има обективни причини, и това още повече да увеличи подкупите и рушветите или ще накара служители да създават ситуации, които да изглеждат като попадащи под новото определение.


Четири дни след публикуването на предложението от министерството на правосъдието дадоха известни разяснения. Става дума за ситуации в т.нар. моноградове (бел.ред. - това са селища, възникнали покрай едно определено производство и са изцяло зависими от него, както и бивши военни градове), закрити административни територии, райони от Крайния север на Русия, които са отдалечени и с малобройно население. Продължително тежко заболяване също може да се окаже причина да не се спазват антикорупционни забрани.


Депутатът Анатолий Виборни от парламентарната комисия за борба с корупцията даде пример и за случаи, когато умира близък на държавен служител и той се оказва наследник на активи, които попадат под забраната такива служители да имат активи, банкови сметки и чуждестранни финансови инструменти зад граница. За да прехвърли това имущество, руснакът трябва да отиде в чужбина, а може да е в болница или в списък с международни санкции, което би трябвало да се смята за пречка на "непреодолима сила".


А допустима ли е корупция при спасяване на хора


Адвокат Дмитрий Зилинский се опитва пред "Свободная пресса" да разтълкува какво би могло да се смята за "непреодолима сила", водеща до нарушаване на забраните за корупция. Според него има ситуации като природно бедствие, голяма авария или терористична заплаха, когато в името на спасяване на хора, селища и инфраструктура трябва да се действа спешно и често да се импровизира.


"Местен бизнесмен предлага на властите незабавно да помогне със своя тежка техника, но по закон би трябвало те да проведат обществена поръчка и да изберат най-добрата оферта, а не да приемат първото предложение. Или пък в бюджета не са останали средства за неотложни нужди и бизнесмен предлага веднага да поеме разходите. Това корупция ли е", пита Зилинский.


Той има предвид това, че случай на корупция се установява с проверка и именно в нея би могло да се установят обстоятелства, заради което физическото лице не е виновно и негови действия или бездействие не могат да бъдат квалифицирани като корупционно правонарушение. Според Зилинский една такава поправка като предложената може по-бързо да реши проблема със спорни ситуации - в които се случва да се наложи взимане на бързи решения дори извън правомощията на съответното лице - отколкото да се коригират за изясняване няколко закона.

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9031 Неутрално

  Че за какво и са критерии. Кой ще ги следи.Това е държавна политика.

 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 368 Разстроено

  Имам чувството, че са ги тествали вече у нас...

 3. 3 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  форсмажорна" корупция. Боже борящника какво прави.

 4. 4 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 427 Неутрално

  че то в роуг стейта Северна Нигерия корупцията е държавна политика

 5. 6 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Рушняшката корупция не е като другата корупция.

 6. 7 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Рушняшката корупция не е като другата корупция.
  —цитат от коментар 6 на le_bigmac


  Тя е самая магучая.

 7. 8 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 508 Неутрално

  След като вкарат новите критерии за оценка очаквайте Матушката да се нареди до Исландия, Япония, Норвегия и Канада в топ 5 на най- некорумпираните страни.

  США и Британия директно отиват в дъното на класацията до Сиера Леоне и Южен Судан.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 8. 9 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2041 Разстроено

  И да въведат индекс на щастието по критерии на Бутан, за да се изкачат малко в класациите.
  Критериите им криви...

 9. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4856 Любопитно

  А собствена теория защо слънцето изгрява от изток кога? Ооопс, забравих, че земята е плоска!

 10. 11 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#7] от "le_bigmac":

  Самая палезная каръпция.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 11. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Ако се мери с уред, при Русия ще избие много над максималната възможна стойност.

 12. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Това ми напомня един виц от соц време:

  Западният СПИН е неизлечим, а руският СПИД е непобедим.

  Руската корупция, несъмнено, ще бъде преценена като животворна, способстваща и ускоряваща развитието.

  Ха-хааааа, няма такива по света...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Прав си и освен това в Русия КОРУПЦИЯ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ! Ако някой непременно държи да назове това явление - то си е просто МАЩАБНА КРАЖБА !

 14. 15 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Тези приказки за връзка между равнищата на демокрация и корупция са за малките деца, казва Кирил Кабанов, член на Съвета аз правата на човека към президента Владимир Путин. Според него през 90-те години на ХХ век в Русия имало много демокрация, а точно тогава е била създадена съществуващата система на корупция."

  Този си признава в прав текст, че демокрация в Русия няма 😄 има Путинокрация 😂

 15. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Ето и схемата:
  Спонсорирали са кръстникът Ролдугин за купуване на цигулки?
  Ако да -> няма корупция
  Ако не -> бой по мръсните корумпета

 16. 17 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Малее ...къде са ги забили , до Папуа Нова Гвинея .Излезна нов прякор - "Папуа с ракети" на папуасите !

 17. 18 Профил на След Герб и пустиня
  След Герб и пустиня
  Рейтинг: 1438 Весело

  ние поне си знаем че при нас корупция няма и си въобразяваме според тиквата румянка:)))

 18. 19 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 890 Весело

  - Холмс, а зачем Путин утвердил национальный план противодействия коррупции?
  - Элементарно, Ватсон, чтобы увеличить размер взяток.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 19. 20 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 933 Неутрално

  В Русия има понятие умерена корупция. Само руснак може да измисли такава щуротия.

 20. 21 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  форсмажорна" корупция. Боже борящника какво прави.
  —цитат от коментар 3 на Doge


  Един вид, корупция предизвикана от Бога :-)

 21. 22 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1149 Разстроено

  ние поне си знаем че при нас корупция няма и си въобразяваме според тиквата румянка:)))
  —цитат от коментар 18 на САЩ се управлява от Риад


  Защото и ние си имаме наша дефиниция на корупция. Според нея, при нас корупция няма!

 22. 23 Профил на 92fsinox
  92fsinox
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Хахахахахахааха, ебаси вица

 23. 24 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 890 Весело

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  В съзвучие с “импортозамещението” корупцията ще бъде заменена с подкупи. 😂😂

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 24. 25 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#14] от "doroteus":
  https://lenta.ru/news/2019/01/31/ego_ego/
  "Раскрыты подробности о квартире главы «Газпрома» за миллиард
  Квартира площадью 1396,3 квадратного метра по адресу Мытнинская набережная, дом 5, литера А в Санкт-Петербурге действительно принадлежит главе госкомпании «Газпром» Алексею Миллеру.
  Согласно полученным данным, апартаменты получились путем объединения шести квартир на этаже"

 25. 26 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Корупция е западна не православна дума, ще сложим взятка и корупцията ще изèзне

 26. 27 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1082 Весело

  бадафкорс... туй у раща не е корупция, а виолончелистика

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 27. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 29 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  колкото по-строг закон , толкова по-големи подкупи за борците с корупцията. Излиза , че е закон в подкрепа на силоваците.

  SHADOWS of SOFIA
 29. 30 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Russia is Nigeria with snow. Do you really want a bunch of criminal cowboys controlling the world's energy supply?" - Sergey Brin, 2002

 30. 31 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Колеги лошото е че докато се упражняваме в остроумие на тази тема - 17 годишна дъщеря на гражданска активиска умира от сърдечна недостатъност! в болница а в едно градче в Подмосковието 15 човека са арестаувани защото са против поредното изсипване на боклуци в техния район за което са обяване за чуждестранни агенти….скоро ще има комвои към Колима и Магадан….а след 2-3 години и тук!

 31. 32 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 723 Неутрално

  по тристепенна скала - Сочи 1, Сочи 2, снабдяване на армията!

 32. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4164 Весело

  " Русия разработва собствена методика за оценка нивото на корупция, тъй като има съмнения, че проучвания като това на Transparency International не отразяват обективно положението в страната."

  Според тези критерий Медведев корумпиран ли е или не ? Същият има имение, три пъти по - голямо от Кремъл, на територията на което се намира частно пристанище с излаз на р. Волга, склон за ски-спускания, три вертолетни площадки, няколко къщи, хотел и други сгради и паркови обекти - включително гигантска шахматна дъска и къщичка за патици. Стойността на реставрацията и строителството в останалата част от имението се оценява на 25-30 млрд. рубли (330 млн. евро) !
  Да позная ли отговора ?

 33. 34 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 581 Неутрално

  По руските критерии за корупция България ще намаже.

 34. 35 Профил на noemis
  noemis
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Русия е синоним на корупция... Това е все едно от ада да излъчат комисия и тя да синтезира нови десет божи заповеди, които християните да спазват.

 35. 36 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Собствени критерии и корупция няма! Толкова е просто!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 36. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8961 Неутрално

  Освен досегашните в Русия три вида, сега се появи и още един форсмажорен/непреодолима сила :)
  Това са чудеса юридическата мисъл, които слагат в джобчето си дори българския гений и шеф на правната комисия.
  А би било много лесно:
  - взетото от Путин и приятелите му не е корупция
  - взетото от всеки посочен от тях не е корупция
  Каквото остане е корупцията в Русия. Понеже нищо няма да остане Русия ще стане най-некорумпираната страна в света :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 38 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Това ми напомня един виц от соц време:Западният СПИН е неизлечим, а руският СПИД е непобедим.Руската корупция, несъмнено, ще бъде преценена като животворна, способстваща и ускоряваща развитието.Ха-хааааа, няма такива по света...
  —цитат от коментар 13 на Norman Granz


  Малка корекция, ако ми позволиш.

  Такива очевидно има, други такива няма.

  Иначе заглавието само по себе си е виц.

 38. 39 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 748 Весело

  расийская федерасткая карупция самая харашая карупция в мире

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 39. 40 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Според запознати "най-сладката корупция" (б..и и термина!) била в снабдяването с храна на руската армия.
  Милионите (седем милиона въоръжени хора от всички силови организации) млади и здрави организми, изтощени от "гонка", поглъщат всичко онова, което и животни не биха искали да приемат - заплатено от държавния бюджет с приоритет, при това на цени, сравними с едни ресторантски цени от среден клас.
  В армията на ерефията няма "гласност", защото "има военна тайна".
  Стомасите на младите и здрави организми стоически понасят гаврата, но ако се намери някой смелчага да се оплаче от гнусотията, винаги се намира кой да го набие, така че да не се обажда повече.
  В цялата стройно изградена вертикална корупционна пирамида, с ред и дисциплина, съперничещи на самата армия, има място за корупционно захранване и омърсяване на всеки един началник - от лейтенанта до гнома.
  Всеки е виновен! "Кругавая парука" - всеки знае мръсните тайни на всеки и всеки е зависим - бандитска действителност!
  Ха си се осмелил да рапортуваш за нередности, ти си вътре и ти си виновен.
  Няма оправяне с корупцията в расссия, защото това е начин на живот, и ако щете - на оцеляване. И така е от Златната Орда до наши дни ...
  Рецептата се знае - стълбата се мете отгоре - надолу!
  Неслучайно в силовите структури на Грузия, Литва, Естония, Украйна се направиха радикални реформи от вида "тотално уволнение" и се назначиха с конкурси нови хора, млади и амбициозни, дори идеалисти.
  Украйна се спаси не благодарение на разкапаната от корупция армия от съветски тип, а благодарение на самопожертвователните доброволчески батальони, които ядяха храна, събрана и изпратена от доброволци, които се обличаха и въоръжаваха със собствени пари - и дадоха достоен отпор на руските агресори.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 40. 41 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Путя си намери още едно поприще!
  Продавач на индулгенции против корупция!

  Да разлая троловете!!
 41. 42 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Няма да чета цялата статия. Тия на североизток са напълно изпращели.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 43 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Новото руско правило за корупция:

  Ако някой мужик вземе 20 рубли подкуп - това е корупция. Ако олигарх виолончелист вземе 20 милиона в калъфа си, това не е корупция, а държавна тайна.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 43. 44 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  е, хехехехех.

  https://www.youtube.com/watch?v=hKUqSnl2nxA

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 44. 45 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  Бас държа че гербавите ще ги възприемат одма.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 45. 46 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2206 Весело

  Руский мир, руский рай,... руская корупция... Държавни рокери, държавни "частни" армии, държавен рекет,...

 46. 47 Профил на Murnat
  Murnat
  Рейтинг: 671 Весело

  Хм ... то и руският метър е между 76 и 129 см :-)

 47. 48 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 397 Неутрално
 48. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#31] от "bobbyperu":

  Ама това кога - преди да станем президентската република, воглаве в натовския генерал Радев или след това ?

 49. 50 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 869 Неутрално

  В Расия не признават Уикипедия.Сега ще правят истинска,расийска.Същото е с корупцията,това не е корупция!!! Явно Чайка пак трябва да дойде в България, да обучи Цацата. Хахахахаха

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 50. 51 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Фати Дони и руската връзка.
  корупция

  https://www.youtube.com/watch?v=Xze1DtXUQeU

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 51. 52 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2652 Любопитно

  Руската корупция-безаналогова.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 52. 53 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1099 Весело

  Русия подготвя собствени критерии за измерване на корупцията
  ******************************

  Леле, готката корупция, ако знае какво я чака.....сама ще се изтреби...

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 53. 54 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 822 Весело

  Критериите ще бъдат, както следва:
  1. "Не по чину берет" - корупционЭр.
  2. При съответните указания - "мЭрзкий корупционЭр.
  3. При едни други съответни указания: "понять и простит".

 54. 55 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Най-доброто,което може да се случи с руски пари и средства е да бъдат завлечени и довлечени тук.Нямам против да се стигне до там,като пращт някъде Вагнр,тия да се набутат в блатото,имам предвид Блекуотър просто заради по-малкия риск за повече пари и възможността за живот в някаква годна за това държава.

 55. 56 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Че коруцията се изпразни от съдържание. Като демокрацията и правата на човека. Особено тричките в комплект. Нагледахме им се по плакатите на демонстрации, свалящи неудобни правителства.

  Мърфи е оптимист!
 56. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  ХАХАХАХАХАХА

  Думите на Путин са едно към едно с родните герберасти. Имат си общ враг - Трансперънси, които всъщност не измервали корупцията правилно.

  Путин и Герб - вечна дружба!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4470 Весело

  Освен непреодолима да се добави и вечна!

  klimentm
 58. 59 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1728 Весело

  Аааа, ясно, Трансперънсито дето гушна 3 милиона от Сименс ще ми говорят за анти-корупция, смеееех

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 59. 60 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Ей за това Путин е Велик, щото знае що за стока са трансперънсита и подобни "честни и демократични" организацийки.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 60. 61 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#45] от "Свинчуга":

  Защо "гербавите" само!? "Червените" са СЪЩИТЕ, по-лоши ще са дори, защото са ГЛАДНИ! Спомнете си "Батко и Братко". Нали знаете: "Корупционна е такава схема, в която не участваш!"

 61. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4470 Весело

  Русия надминава всичко мислимо и немислимо в това отношение!
  Вижте разследванията на Навални и това е само върхът на сйсберга!
  Напомням за сингуларната корупция на полковник Захарченко в чиито апартамент намериха над $200 милиона кеш!

  klimentm
 62. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4470 Весело

  Ей за това Путин е Велик, щото знае що за стока са трансперънсита и подобни "честни и демократични" организацийки.
  —цитат от коментар 60 на Taiga


  И знае в чие виончело да скъта 1/2 милиарда?!

  klimentm
 63. 64 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4031 Весело

  До коментар [#63] от "klimentm":

  Не разбираш ти от музика, етапът с виолончелото е отминал, идва ред на контрабаса :-)

 64. 65 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Путинова Русия и СССР

  В СССР през периода 1950-а – 90-а, имаше истински, 100% действителен социализъм: целокупна държавна тоталитарна икономика, липса на пазар, липса на реални пари, планово-директивно управление на всички нива. А от тоталитаризма в икономиката плавно и естествено израстваше вторият стълб на истинския социализъм: политическият тоталитаризъм, жестокото потискане на гражданските права и политическите свободи.
  Основният признак на чистия социализъм е липсата на частна собственост и пазарни отношения. В социалистическата държава всички средства за производство и всички произведени ценности принадлежат не на народа, а на тесен слой от партийната номенклатура, по Оруел: „вътрешната партия”, или по-точно - мафиотската банда. Сега в Русия виждаме същото нещо, само където декорациите са различни.
  Путинизмът е само версия на общия порочен модел. Като „замразява” Русия и съживява култа към вожда, режимът се опитва да задържи останките от предишното „величие” в ръцете си. Но всеки либерален опит за "реанимиране" на системата според демократичен, ефективен модел отново ще доведе до колапса от 1991-а година.
  Ако живеете върху ледник, тогава забравете за "размразяването".
  Всяка демократизация е смъртоносна за империята. А за да бъдат в историята някакви други, руснаците просто не умеят. ,,Империята е Русия и Русия е империя”. Руският национализъм не може да понесе каквато и да била рационалност, не може да изтърпи и най-нищожното ограничение в своя утопичен имперско-месиански континуум. ,,Границите на Русия не свършват никъде”.
  Мята се в последни издихания Путиновият режим, трещи по шевовете отживялата колониална империя - затвор за региони и народи, жандарм на Източна Европа и Близкия изток...

 65. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4031 Весело

  До коментар [#37] от "penetrating":

  Два въпроса:
  1. Знаеш ли вица за модела за рапределението на парите дадени от общността на равина (колко отива на бога и колко нему)?
  2. Я да помислим за интерпретацията на думата в средата "Икономист интелиджънс юнит". Хъ, щели да ни проучват.. за корупция било...? :-)

 66. 67 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1012 Весело

  Просто трябва да заявят, че корупцията е положително явление и работата заспива.

 67. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4470 Весело

  “....казва Кирил Кабанов, член на Съвета аз правата на човека към президента Владимир Путин. Според него през 90-те години на ХХ век в Русия имало много демокрация, а точно тогава е била създадена съществуващата система на корупция. “

  Ясно! Проклетата демокрация и свобода са виновни!

  klimentm
 68. 69 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Скоро ще трябва да подновят и закона против вредителството . :)

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 69. 70 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8961 Весело

  До коментар [#66] от "daskal1":

  1. Не го знам
  2. Отговор на кварталния бандит? :) Ааа, Русия така си отговаря, но пък се гордее, че е "страна-изгой" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 70. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4031 Весело

  До коментар [#70] от "penetrating":

  Ад. 1. Служители от ртрите основни деноминации си разговарят за това как се разпределят парите дадени като дарения от съответните общини межди светото и нуждите на служителя.
  Ходжата казва: Вземам 10%, останалото го давам на нуждаещи се.
  Попът: Абе делим с господа поравно, за него икони, за мен за семейството.
  Равинът казва: А, не сте достатъчно вярващи. Аз хвърлям дадените пари във въздуха, каквото Бог иска да си вземе, което падне на земята явно е това което той ми оставя.

  ад 2. А думата "Intelligence"? :-)

 71. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  "Русия разработва собствена методика за оценка нивото на корупция, тъй като има съмнения, че проучвания като това на Transparency International не отразяват обективно положението в страната."


  "Русия разработва собствена методика за оценка нивото на корупция, тъй като има съмнения, че проучвания като това на Transparency International не отразяват обективно положението в страната."

  "За последните 10 години Русия измина дълъг път в приемането на антикорупционни закони и спазване на ангажиментите, приети пред ООН и Съвета на Европа, но нашите приятели в чужбина просто не искат да забележат тази работа"


  ". "ГЕРБ предложи закон, създаде нова структура, която да се бори с корупцията", посочи Румяна Бъчварова. Тя подчерта, че свършеното до тук е показало, че ГЕРБ има политическа воля да се бори срещу корупцията, намерила е решение, а вече има и работещ инструмент."

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 72. 73 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 221 Любопитно

  По руските критерии за корупция България ще намаже.
  —цитат от коментар 34 на balla


  По техните си критерии, вкараха коропционери в панделата. а и вчера направиха крупна акция из цяла Русия, и арестуваха доста големи клечки, даже и важни политици.

  Кога в България може да/ще се "случи"(стане) нещо подобно?

  reductio ad absurdum...
 73. 74 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8961 Весело

  До коментар [#71] от "daskal1":

  1. Много свежо и много умно :) също като "огледах се, отляво събота, отдясно събота, а пред мен петък, и взех парите" :)
  2. Харесва ми, и затова може да им се вярва повече :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 74. 75 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Тъй, тъй и в Матушка нямало корупция, като и у нас, само дето несправедливо ни обвиняват.

 75. 76 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 956 Разстроено

  До коментар [#42] от "Росен съм аз Путлер капут":

  За съжаление ние не сме много по-различни!
  Поне Позитанци трябва да си спомнят концепцията на идола им Бай-Тошо за голямата и малката правда!
  Просто руснаците си продължават по повелите на Дядя Ленина!

  Да разлая троловете!!
 76. 77 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#59] от "Taiga":
  Дай линкче за тазиисттория със Сименс, ако обичаш. Ако нямаш под ръка, няма значение. Ще се поразровя.

  Мърфи е оптимист!
 77. 78 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#77] от "султана глаушева":

  https://en.wikipedia.org/wiki/Transparency_International

  Към края на статията е.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 78. 79 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Алкашките както обикновено не са в час!
  Те живеят в паралелен свят, в който водката и ракетите имат статут на Бог!!!
  "Ушанки, Сър"!!!

 79. 80 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#57] от "Darth Plagueis":

  Ако бяха еднакви, вие щяхте да чукате павета в кариерата в белене а не да дращите по форумите. И човек трябва да знае кога прекалява. Защото когато резидента и БСП успеят да врътнат едни референдум за излизане от ЕС, умнокрасивците първи ще си изпатят, точно както стана през 45'та.

 80. 81 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  Тази държава живее в собствено измерение на лъжите, корупцията и дезинформацията. Горките руснаци, не знаят дори колко са загазили - заети са да оцеляват

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK