В Босна едно обаждане и 1250 евро носят диплома за медицинска сестра

В Босна едно обаждане и 1250 евро носят диплома за медицинска сестра

© Associated PressСрещу 1250 евро в Босна и Херцеговина човек може да се сдобие с фалшива диплома за медицинска сестра – с оригинални печати и подписи. Това разкритие на двама босненски журналисти сериозно засяга и Германия. Защо е така, разказва "Дойче веле".


Плащаш 1250 евро и провеждаш един кратък телефонен разговор - това е всичко, което трябва да направи човек, за да се сдобие с диплома за медицинска сестра в Босна и Херцеговина. Това става ясно от разследване на босненските журналисти Азра Омерович и Авдо Авдич. Омерович се свързала с посредник, на когото разкала, че си е намерила работа в Германия и спешно ѝ трябва свидетелство за завършено образование за медицинска сестра - още до средата на януари. Само след 17 дни тя получила документа, удостоверяващ, че тя е завършила 2-годишен курс за медицинска сестра и то с отличен успех. Дипломата ѝ съдържала всички необходими официални подписи и печати. И всичко това без да е стъпвала в класната стая.


В Германия работят много медицински сестри от Босна


Това разследване на Омерович и нейния колега Авдо Авдич от онлайн списанието Zurnal.info разтърси Босна и Херцеговина и предизвика силен отзвук в Западна Европа. В Германия, смятана от босненците за една от най-атрактивните страни за работа, разследването може да има много сериозни последици за истинските медицински кадри.
Според данни на Германската федерална служба за миграцията и бежанците (BAMF) през 2016 и 2017 година в страната са пристигнали повече от 50 000 босненци. Много от тях са заети в области, в които традиционно има остър дефицит на кадри. Сред тях е и медицинското обслужване. За да работят в Германия, тези кадри трябва да представят диплома и други документи за завършена професионална квалификация, които да бъдат признати от съответния орган - в случая Централната служба за чуждите дипломи (ZAB).


Оттам съобщават, че са запознати със случая с фалшивите дипломи от Босна и Херцеговина, но същевременно посочват и следното обстоятелство: обикновено те са издадени от истински босненски учебни заведения, признати от властите в Германия. "Дипломата, с която се сдобихме ние, изглежда напълно истинска. Тя удостоверява, че Азра Омерович е завършила пълния 2-годишен курс на обучение за медицинска сестра", казва за ДВ нейният колега Авдо Авдич. Разследващият журналист уверява, че въпросната диплома изглежда съвсем като истинска, въпреки че е фалшива.


Сега Сараево проверява дипломите на хората в парламента


По време на войната в Босна от 1992 до 1995 година изчезват много лични документи, в това число и дипломи за висше образование. По-късно в страната търговията с фалшиви свидетелства за завършено образование процъфтява. Публична тайна е, че много хора успяват да си възстановят дипломите, но по нелегален път.


Босненският парламент вече реагира на скандала, като реши да провери отново дипломите на парламентарните служители, съобщи "Дойчландфунк". Според Авдич разплитането на казуса трябва да започне с проверки на учебните заведения, чиито печати носят фалшивите свидетелства. "Ако имахме малко повече време и средства на разположение, можехме да си извадим също и фашива диплома за юристи - без да сме посетили нито една лекция или да сме взели нито един изпит по право", уверява разследващият журналист.


Разкритата схема за издаване на фалшиви свидетелства разтърси из основи съдебната система в Босна и Херцеговина, където по информация на Zurnal.info немалко хора работели именно с фалшиви дипломи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3683 Любопитно

  Нормално - на балканите сме. И в България, ако знаеш къде и как да си платиш, е същото

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  За съжаление в Отечеството не е по-различно!!!

 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Това за пореден път повдига въпроса за ползата от дипломи изобщо.

  На който му трябва кадър си прави конкурс, гледа кой какво може и наема.

  Да наемаш по документ издаден някъде си е пълно безхаберие.

  Няма голяма западна компания, дето да назначава само по диплома, просто няма!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Това да вкарат ОБЩЕСТВАТА НИ в мрак и без просветеност е СТРАТЕГИЯ.

 5. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Разстроено

  "В Босна едно обаждане и 1250 евро носят диплома за медицинска сестра"

  И тук е същото, само че Еврата са по-малко!
  Питайте наример, как и от къде, Хасан Адем и Илко Семерджиев се сдобиха с магистърски дипломи за здравен мениджмънт - колко пъти и къде бяха на лекции, семинари и изпити???

 6. 6 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Гневно

  За съжаление в Отечеството не е по-различно!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Корупцията е коренът на злото! За съжаление, корупцията в образованието ограбва не само настоящето, но и бъдещето!

 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Преди години тук бяха дошли едни другари с докторски дипломи от Украйна и Башкирия и сдипломи с логото СССР издадени 10 години след изчезването на СССР ,завършили медицина за 2-3 години ,след това и специалнос тза 6 месеца ,търсеха да им се узаконят дипломите по всякакви начини .

 8. 8 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Разстроено

  Това да вкарат ОБЩЕСТВАТА НИ в мрак и без просветеност е СТРАТЕГИЯ.
  —цитат от коментар 4 на dejmos


  Чрез корупцията ние сами се държим в мрак и безпросветност - както във виза защо край българския казан в ада нямало нужда да има дявол да ни пази...

 9. 9 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Това за пореден път повдига въпроса за ползата от дипломи изобщо.На който му трябва кадър си прави конкурс, гледа кой какво може и наема.
  —цитат от коментар 3 на Боби Колев


  Съгласен съм, че не трябва да се назначават хора само по диплома. Но дипломата (когато е издадена от университет, на който хората имат доверие) също е полезен фактор, който може да се използва при назначаване (особенно за току-що завършващи абсолвенти). Само конкурс (дори да отнема няколко дни) не може да покаже пълната картина за способностите на кандидата. Помагат също и препоръките от предишните места на работа на кандидата и др.

 10. 10 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Хаха, не си виждаме нашите посрани гащи, та сме тръгнали да гледаме на другите??!
  А колко струва при нас?

  Fail with honour then succeed by fraud
 11. 11 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Не знам какво ще помогне фалшива диплома за медицинска сестра. Нали трябва да може да сложи венозна инжекция, да смени катетър, да асистира при операция. Ако не го е учила, дипломата ли ще размахва?

  Мърфи е оптимист!
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Този скандал вече е международен ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 959 Весело

  Има български "вузове", по-точно пуцове, които дават диплома срещу лайк във фейсбук.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 14. 14 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Общата реакция е "ние не сме по-различни". Ами явно не сте по-различни, щом се разпознахте. Аз не се разпознах.

 15. 15 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 546 Неутрално

  С две приказки ще почна отзад напред. Защо в Германия има дефицит на сестри и ги внасят от нас. Имат уредена система, плащат добре и т.н. Но германките не се хващат за тая слугинска работа, и мисля, че това е от много отдавна, още преди Стената. И макар тук да има работа, сестрите бягат навън, първо, защото всички правят така, второ, условията не са добри, меко казано. Успокояващо е, че корупционни практики има не само в БГ според анализите и класациите на ЕК, ами навсякъде. Съвсем технологично искам да кажа, че една диплома лесно може да се хване, защото при нормално издаване тя се вписва поне на три места, последно със знанието на директора на съответното училище.

 16. 16 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1091 Весело

  За съжаление в Отечеството не е по-различно!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin

  Ами, усещане някакво те мъчи само. Няма такива филми тук. 😂

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Балканска идилия, но иначе сме много печени и не се даваме на никого ( е с малки изключения за някои по-нисички но иначе велики ръководители от изток:)).
  И сме големи мъжаги и родолюбци, като под големи нямам предвид размерите - един Волен ни стига.

 18. 18 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Доколкото ми е известно, диплома, заверена от МОН се купува срещу 1000-2000 лева. Известни сме с това и в другите европейски страни. Например за медицинско образование, тук се изсипват всякакви некадърници, защото знаят как се взимат изпити. Нещо като дипломен туризъм се развива. Страшното не е да си купиш тапия за мениджмънт или журналистика да речем, а за доктор или инженер - равносилно да убиваш хора с некомпетентност.

 19. 19 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 395 Неутрално

  А у нас каква е цената?

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Весело

  поредния портектурат на д€мокрацията, €С, НАТО!
  БиБиСи- се хвалеше,ч е в Англия било същото. Малко по-скъпо. Нямало забрана за продажба на дипломи. И Че работодателите обикновено не ги проверявали.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Когато минавам през Босна, ще внимавам как шофирам и какво ям. За да не се наложи да търся босненска медицинска помощ. Явно е много качествена. Както имаше един лаф: "Като знам аз какъв инженер съм, ме е страх да отида на лекар".

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 22. 22 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Доколкото ми е известно, диплома, заверена от МОН се купува срещу 1000-2000 лева.
  —цитат от коментар 18 на Niraah

  Фалшиви нивинки, а? Колко ти плащат?

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  В България с колко неща може да се сдобием с толкова пари. С ТЕЛК решение, шофьорска книжа, диплома от университета.

 24. 24 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1134 Разстроено

  Ми гледай предаванията на Господари на Ефира от преди няколко години. Даваха няколко токива схеми ..... Дипломата на Хампарцумян по мениджмънт съшо е взета без да е ходил на упражнения/изпити/лекции

 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6240 Гневно

  За малко си помислих ама как така и се сетих как една сестра посини на съпруга и двете ръце за да му сложи абокат, идваше ми да я зашлевя и да не и казвам защо...

 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6240 Гневно

  За малко си помислих ама как така и се сетих как една сестра посини на съпруга и двете ръце за да му сложи абокат, идваше ми да я зашлевя и да не и казвам защо...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK