Фернандо Хербаси, бивш венецуелски дипломат: Мадуро е камък по пътя ни, ще се оттегли до дни

Фернандо Хербаси, бивш венецуелски дипломат: Мадуро е камък по пътя ни, ще се оттегли до дни

© Ricardo GerbasiЗапочналият втори президентски мандат Николас Мадуро вече е без значение във венецуелската политика и ще си отиде до дни, а събитията ще се развият особено бързо след като Европейският съюз признае председателя на парламента Хуан Гуайдо за временен държавен глава. Амнистията за Мадуро същевременно може да е единственото спасение за Венецуела, ако тя иска да излезе от кризата, в която се намира.


Тази прогноза направи в интервю за "Дневник" Фернандо Хербаси - едно от лицата на венецуелската опозиция в Испания (най-многолюдната извън Латинска Америка). В 35-годишната си кариера на дипломат, завършена в първите години на чависткото управление, през 2002 г., той представлява Венецуела в редица държави; само посланическите му мандати са в ГДР, Бразилия, Колумбия, Италия, Малта, Европейската икономическа общност (през 1984 г.) и други. Между 1992 и 1994 г. е заместник-министър на външните работи на Венецуела.


Живее в Мадрид от март 2014 г., след като бяга от Венецуела заради обвинение, че е подстрекател на тогавашните протести срещу управлението на Мадуро. "Дневник" разговаря с него за демонстрацията на венецуелци по целия свят, свикана от Гуайдо в събота, за промяната във Венецуела и предизвикателствата, които се открояват в сегашната криза.
Г-н Хербаси, какво очаквате да се случи в събота? Организира се световна мобилизация на венецуелците. При предишната амбициозна демонстрация бе и събитието, което разтърси Венецуела - председателят на парламента Гуайдо се обяви за президент.


- Тази мобилизация я свика президентът Гуайдо, за да даде поддръжка на ЕС за предстоящото признаване (на Гуайдо за президент - бел. ред.). Разбирам, че по цял свят венецуелците - близо 4 млн. души в 90 страни - се организираме. В Испания ще сме в 19 ч. (20 ч. българско време - бел. ред.) в Мадрид, на централния площад "Пласа дел сол", но и във Валенсия, Барселона, Виго, Билбао и другаде. Тук живеят 330 хил. венецуелци. Отдадени сме на венецуелската демокрация.


Думите на Гуайдо, Русия и други важни актьори обаче създават впечатлението, че изходът ще бъде решен от други фактори. И представители на Русия казаха, че сега всичко зависи от армията. Накланят ли се везните в нея към Гуайдо, стои ли тя твърдо зад Мадуро или е твърде рано да се кажe?


- Случва се нещо много важно. На първо място има подкрепа, безусловно, за Гуайдо в международен план. И то не само в нашия регион - днес Европарламентът трябва да се произнесе (разговорът започна минути преди гласуването - бел. ред.) за признаването на президента Гуайдо. Очакваме и страните от ЕС да го направят.


Говори се много и за ролята на Русия. Венецуела беше много важна за Русия от геополитическа гледна точка. Москва я използва в кримската криза, изпращаше самолети за военни учения, за да каже на САЩ: Вие сте близо да брега ни, но и ние сме близо до вашия. Не смятам обаче, че при сегашните обстоятелства Русия ще има важна роля в падането или защитата на Мадуро.


Мисля, че Мадуро е на последния етап от управлението си, защото 90% от населението на Венецуела го отхвърлят. Венецуелската армия, поне ръководството ѝ, може да стои до Мадуро, но надолу в йерархията страданията заради кризата са същите като за нормалните венецуелци - глад, липса на храни, проблеми със здравето заради липса на лекарства. Този процес ще се развие бързо и ще има промяна, защото военните осъзнават какво се случва в страната. Затова не мисля, че те масово биха вдигнали оръжията срещу народа ни, включително в събота, когато много хора ще се включат.


Икономическите показатели на Венецуела са катастрофални от години, но Мадуро продължава да управлява въпреки това. Виждате ли риск от продължителна несигурност, която да задълбочи кризата, или смятате, че е достигната точка на кипене?


- От сегашна точка няма връщане назад. Наистина е катастрофално - в края на 2018 г. спадът в БВП бе 113% спрямо този отпреди четири години. Нито в САЩ в кризата от 1929 г., нито в Германия през Втората световна война имаше подобен срив. Но причината да няма връщане е, че народът масово подкрепя парламента, който е единствената легитимна власт - в тези избори участваха 14 млн. венецуелци. Народът признава опозицията със 112 (от 167 - бел. ред.) места за легитимна и заради нея излиза на улицата.


Фотогалерия: Керванът на бедността си тръгва от Венецуела >


Докато говорим, Европарламентът призна Гуайдо за временен президент на Венецуела.


- Фундаментално решение. Политици от различни семейства се събраха, за да одобрят това - включително европейските социалисти.


Представлявали сте Венецуела в няколко страни в Европейския съюз и го познавате добре, а казвате, че той е по-важен и от САЩ в решаването на кризата във Венецуела. Защо смятате така?


- Не мога да отрека значението на САЩ - дългогодишен хегемон с историческа връзка с Венецуела, особено чрез продажбата на петрол. Разбира се, и сегашното правителство получаваше пари, като продаваше петрол предимно на САЩ. Но ЕС е изключително важен по много причини - 28 страни, които действат обединено, с обща външна политика и тесни връзки с Латинска Америка, чрез срещи и контакти с парламентите си.


В тези страни някои са пазили и особени исторически връзки с Венецуела - Испания, Италия, Португалия. След Втората световна война много от гражданите им емигрираха при нас - достигнаха 1 млн. души по онова време; а страната бе тогава с население 6-7 млн. Това даде много на икономиката и социалното развитие. Днес поддръжката на Европа не е само политическа - приносът към изхода от хуманитарната криза и възстановяването на социалната тъкан ще е решаващ.


Сигурен ли сте, че тези 28 страни ще решат всички да направят същото? Гърция даде сигнал, че стои зад Мадуро, и не всички ентусиазирано споделят позициите на Великобритания, Франция, Германия и Испания.


- Разбирам, че от 2003 г. европейската външна политика се базира на консенсуса и е единна, трябва да представлява всички. Гърция например може да има идеологически съмнения, но може да не се противопостави и да допусне, че другите са прави.


С други думи, очаквате всички да признаят Гуайдо?


- Или ще го признаят всички, или никой няма да го направи. Но съм убеден, че ще се случи.


Отхвърляте ли възможността за американска военна интервенция? Мнозина се изплашиха от бележката на съветника на президента Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън с надпис "5000 войници в Колумбия".


- Много интересна бележка. Няма нищо случайно. Това бе и целта ѝ - да изплаши със способността да бъдат изпратени 5000 войници. Но не вярвам, че ще има американска намеса. Вярвам в способността на венецуелския народ да реши въпроса. Всички венецуелски партии са в парламента. Гуайдо като лидер представя съставената управленска програма, която е и програмата за управление в прехода, която ще се приложи веднага щом Мадуро напусне властта. Нека ви напомня - пътната карта на парламента е много проста: Мадуро си тръгва; създава се преходно правителство; свикват се демократични и свободни избори. Разбира се, в резолюцията на Европарламента не само се признава Гуайдо, но се поддържа и пътната карта, приета от парламента и изложена от Гуайдо, когато се закле.


Гуайдо не бе известен по света, а сега е единственият постигнал толкова след усилията на редица опозиционни лидери, при това не без подкрепата на САЩ и други държави. Опасявате ли се, че Гуайдо и другите в опозицията може накрая да бъдат използвани от САЩ или други държави за собствения им дневен ред във Венецуела, както от сегашното ръководство се възползваше Русия?


- Не. Това бе процес, в който мнозина в опозицията - останали във Венецуела или отишли в изгнание - допринесоха, но той стана с помощта и на други страни от групата от Лима (група на латиноамерикански държави, търсещи решение на кризата във Венецуела - бел. ред.). САЩ не са част от групата. Резолюцията на групата от 4 януари тази година каза ясно: Мадуро трябва да остави властта на 10 януари, защото мандатът му свършва, защото изборите бяха нечестни и нов мандат би бил измама. Така Мадуро трябва да даде властта на Националното събрание, а още не се знаеше кой ще е той - властта бе предадена на 5 януари.


Хуан Гуайдо, на 35 години, инженер, учил във Венецуела и САЩ, и с опит като депутат, бе неизвестен и за венецуелците, не само за света. Узнахме за него през 2017 г., когато бе ранен от полицията (по време на протестите срещу Мадуро - бел. ред.). Но младостта и фактът, че е ново лице, не отнемат от способностите му, напротив - той събужда надеждата, че венецуелският талант ще намери решение.


Фотогалерия: Над 120 убити и хиляди ранени след година протести във Венецуела >


В последното си интервю, за в. "Ел паис", той бе попитан дали ще позволи на Мадуро да си тръгне, дали ще го амнистира. Той сравни ситуацията с "правосъдие в условията на преход", попитан какво би могъл да предложи на Мадуро. В същото интервю той го нарича диктатор, както правят много други. Ако опозицията смята Мадуро за такъв, а го освободи от отговорност, има ли опасност "правосъдието в условия на преход" да се превърне в несправедливост в условията на преход?


- Венецуела е в условия на пълен срив заради Мадуро. На власт са група гангстери. Ако някой от тях не участва в наркотрафик, е корумпиран или може да бъде държан отговорен за престъпления срещу човечеството. Ако не се отървем от тази система на Николас Мадуро, не можем да се оправим със ситуацията в страната. Затова, ако трябва да се стигне до амнистия за Мадуро, ще се стигне. Важното е да се отървем от него. Мадуро вече е без значение от политическа гледна точка. Камък по пътя, по който минаваме, за да възстановим демокрацията, човешките права и живота във Венецуела.


Колко още време смятате, че ще отнеме това?


- Въпрос на дни е. Събитията ще станат бурни, особено когато Европейският съюз признае Хуан Гуайдо за временен президент (очаква се това да стане в понеделник - бел. ред.).


Как гледате на ролята на Китай? Пекин е с Мадуро, но от години е в контакт с опозицията.


- Китай очевидно има икономически интереси с Венецуела, но такива има и с други държави в Латинска Америка. Имаме голям дълг към Китай, а сме получили заеми в размер на 65 млрд. долара заради политиката на (бившия президент Уго) Чавес и Мадуро. Новото демократично правителство на Венецуела ще се разбере с правителството на Китай, защото президентът Гуайдо каза, че няма да се рушат връзки нито с Китай, нито с Русия. Те ще се преориентират, за да има полза от тях и да носят взаимна изгода. Виждам положителни връзки с Китай - всички знаем, че той е много важна икономика и след много малко години ще е най-важната.


Ако опозицията действително получи възможност да управлява, кое е най-голямото предизвикателство?


- Първо е хуманитарната ситуация. Вече има депутат, натоварен с координацията на хуманитарната помощ. САЩ вече предложиха 20 млн. долара, но го направиха и Колумбия и Бразилия. Може да се стигне още по-далеч. Испанският певец Алехандро Санс каза днес по радиото, че се готви организация на изпълнители за хуманитарна помощ за Венецуела.


Важно е и друго: ситуацията във Венецуела да не се сравнява с тази в други страни. Вие като българин не можете да гледате на Венецуела сякаш гледате към България. Много хора казват, че Венецуела е богата. Да, тя беше богата, но сега е бедна. Произвеждахме 3.2 млн. барела петрол, а днес едва се стига до милион. Моля да разберете това - как кошмарни публични политики водят една страна към ситуацията, през която минава Венецуела.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Сега ще видим как Тръмп се справя с външната политика.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 2. 2 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 362 Любопитно

  До коментар [#1] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Рашиста, много пораженчески звучиш вече??!

  Къде са гръмките лозунги в стил Гьобелс/Ленин/пусин????

  Обясни пак за избора на народа на Венецуела и униженията просия.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 362 Весело

  До коментар [#3] от "aleks ivan":

  Докато Перков и Веско вдлъбнатия не го признаят не вярвам!

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Дано е прав, въпреки, че човешки отпадъци, като марксисткият шофьор на автобус обикновено не се оттеглят доброволно, дори след причинените от тях бедствия и безумия!

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  "- Венецуела е в условия на пълен срив заради Мадуро. На власт са група гангстери."
  #########
  Именно. Цялата истина в две изречения.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Дам.... няма да се рушат връзки нито с Китай нито с Русия. Не стаа така брадтчед, пробвали сме, не става. Колкото по-скоро кажете на Путинстан че не ви е грижа за него и от него, толкова по-добре за вас

 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Дам.... няма да се рушат връзки нито с Китай нито с Русия. Не стаа така брадтчед, пробвали сме, не става. Колкото по-скоро кажете на Путинстан че не ви е грижа за него и от него, толкова по-добре за вас

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  Факт е, че изнася златото.

  А два дни преди това правителствен Гълфстрийм, натоварен с долари в банкноти, също е излетял в неизвестна (?) посока.

  Разбойникът очевидно е решил в бягството си да остави своя приемник без грош.

  По същият начин нашите комунисти, когато усетиха, че бае Тодаровото недоноШЧе е тръгнало да рита камбаната, опоскаха хазната и изнесоха взетите НА ЗАЕМ милиарди в чужбина.

  Да да може след 45 ПО-БЕДНИ години да осъмнем при техния корифей Луканов на купони.

  Комунистите навсякъде по света са едни и същи: некадърници, крадци и страхливци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  До коментар [#2] от "minuva4a":

  "Обясни пак за избора на народа ..."

  Днес е Денят за почит на жертвите на комунизма.

  Българският народ никога не е избирал да бъде управляван от ремсисти, шувкари, съветски граждани и криминални, освободени на 10 септември от килиите на затворите.

  Тази менажерия му бе натрапена под дулата на съветските танкове, за да го стисне за гърлото в продължение на половин век.

  В днешно време някаква остатъчна лъжлива утайка продължава да опява за "достиженията" на социализма, за безплатното туй, за субсидираното онуй.

  Не им вярвайте! Гледайте Венецуела, гледайте Куба и Северна Корея! Това е социализмът. Нима ви се живее така?

  Ако да - гласувайте за Курнелка от Крушовица и за още неизмътения запъртък на резидента Радев.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  Нещата са ясни ,още една революция ,още една загубена страна за червените революционери ,горките се надяват ,че ще изнасят революция чрез терор ,наркотици и създаване на хаос и безредие навсякъде по света ,е да ,ама не .

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Голямя глупост е, да правиш паралел със свалянето на Мадурко от опозицията едва ли не с революция и доброволното сдаване на властта от БКП. Българските комунисти не е имало нужда да изнасят нищо със самолети, защото реално управляваха страната и контролираха икономиката и силовите министерства чак до 1997ма. През това време успяха съвсем легално и спокойно не само да оберат и изнесат хазната, но и да приватизират предприятията и продукцията им, да ограбят спестяваниятя на хората чрез инфлация и банки- пирамиди, управляввани от престъпници, да запазят контрола върху контролираните от ДС и разузнаването по комунистическо време контрабандни канали на наркорици, оръжие и акцизни стоки и именно за това сме на тоя хал и днес. Така че, прав е човека да взема Мадурко каквото ще взема и да се маха е най-доброто за Венецуела а не като нашите червенковци само да мине в сянка и да продължи да граби

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  В коя страна комунистите не са шайка гангстери докопали властта, и стараещи се да я задържат с всички гангстерски методи уж в името на народа, но естествено само за гангстерските си търбуси.

 14. 14 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Ако Мадуро има капка мозък ще разбере ,че по добре жив , макар и в Русия , отколкото разкъсан на площада

 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#14] от "KRAFTWERK":

  Виждаш ми се малкоооо глуповит :) Човека ти казва, че ще му дадат амнистия, защото иначе е ясно, че няма да се даде без бой. Ясно е, че няма да остане във Венецуела, но ще иде където си иска-най-вероятно в някоя друга латино-американска държава

 16. 16 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1177 Разстроено

  Мой приятел казваше: "Комунистите не могат да управляват. Те могат само да командват."

  И това във Венецуела си проличава в пълна степен. Красива страна, както говори името и /Малката Венеция/, с богати природни ресурси - доказано най-големи запаси от петрол в света, и докарана до просешка тояга... Нямам думи...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 17. 17 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  И аз мисля, че е време, крайно време Мадурковците да отичат в канала. От чисто хуманни съображения - прекалена мизерия и страдание причинаха на народа си. Стигнаха до купони. Пълен провал. Редно е, правителства, които в течение на, примерно 5 години не бележат икономически ръст и разните индекси на мизерия и пр. нарастват, да се отстраняват от вън. Всяка провалена държава е източник на миграция и проблеми за други страни. Затова, е редно да се отнема суверенитета на провалени държави докато се изправят на крака.
  Отделно от моралната страна на проблема, крайно време е всякакво влияние и участие на Русия и Китай да бъдат безвъзвратно изхвърлени като мръсни парцали от цялто Западно Полукълбо! Щатите имат всички морални основания да използват военна сила, ако нещата загрубеят и мъдурковците подкарат гражданска война.

 18. 18 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Гледайте как се изнася от Венецуела и си мислете как се е изнасяло от България

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Кои сте “вие”? А избирателите му кои са? “Те”? Те го избират на избори, вие го отстранявате като камък, правилно ли разбрах дипломата в пенсионна възраст?

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1638 Весело

  Фернандо Хербаси, бивш венецуелски дипломат: Мадуро е камък по пътя ни, ще се оттегли до дни...

  Още една "крепост" на комунистите се люшка...
  Срутването на комунистическия режим на Венецуела, ще бъде една много добра новина!
  Докато путин и разни комунета тук и там трепетно очакват срутване на Европа, то взе че се срути режимът на Мадуро във Венецуела... А ЕС сключи голямо търговско споразумение с Япония...
  Ще останат Северна Корея, Куба, Китай и Русия! В Северна Корея и Куба цари тотална мизерия. Китай е изцяло зависим от американски, японски и европейски фирми и технологии чужди технологии, а Русия е колос на глинени крака с хилава икономика, съизмерима с тази на Италия...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 21. 21 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#15] от "uq":


  До коментар [#14] от "KRAFTWERK":Виждаш ми се малкоооо глуповит :) Човека ти казва, че ще му дадат амнистия, защото иначе е ясно, че няма да се даде без бой. Ясно е, че няма да остане във Венецуела, но ще иде където си иска-най-вероятно в някоя друга латино-американска държава
  —цитат от коментар 15 на uq


  Може би сте прав , дори социалиста не ще в Русия ....но пък избора не е много голям - едната Куба му остана

 22. 22 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Пълна била тая Венецуела с продажници. Само чакали рекетьора да им направи оферта.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Браво на ãвес и Мадуро - 65млрд към Китай, кой знае колко към Русия, плюс изнесения петрол и злато и да е на такова дередже Венецуела.
  И да се чуди човек, с какви очи нашите путинофили са готови да застанат зад некадърници като тези. За Гечев разбирам, човека не можа да си довърши експериментите от 97-а, ама другите...

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5379 Неутрално

  Кошмарът "Чавес-Мадуро" е към края си, но проблемите са все по-големи и предизвикателствата са сериозни.
  Успех!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Обаче САЩ трудно ще излъжат обикновенните венецуелци. Не са минали още 100 години откакто САЩ сложиха първия от поредицата марионетки диктатори. Помнят ги грабежа и убийствата....

 26. 26 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#19] от "султана глаушева":

  Тоя никой не го е избирал. Сам си напечата резултата.

 27. 27 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#25] от "tos_buratino":

  По колко години живеят тези венецуелци че от 100 години помнят!

 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  За съжаление този вид комуноидни сатрапи са измислили и си придържат към максимата : Тази власт с кръв сме я взели и с кръв ще я дадем"!!!!
  Дано гражданите на Венецуела успеят да изритат чак в Москва този човешки отпадък!!!!

 29. 29 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Мадуро освен некадърен и прост е и много нагъл. Вкопчил се е във властта, независимо, че сънародниците му няма какво да ядат и масови напускат страната.
  На такива все някой друг им е виновен. Взел заеми от Русия и Китай, да ама никой не му дава пари даром. Народът е не само в пълна мизерия, но и дългове има да връща.

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  Междувременно научих, че роденият в Ню Йорк червен принц Георги Пирински бил гласувал в подкрепа на Мъдуро в Европарламента.

  Срам и позор за България.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#30] от "Norman Granz":

  Е от един генетично обременен негодник,безродник и престъпник каквито са българските комунисти какво да очакваме, припознал е сродната душа Мадуро!

 32. 32 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Обаче САЩ трудно ще излъжат обикновенните венецуелци. Не са минали още 100 години откакто САЩ сложиха първия от поредицата марионетки диктатори. Помнят ги грабежа и убийствата....
  —цитат от коментар 25 на tos_buratino


  Ти говориш за компрадорските режими в Латинска Америка, които са наследство от испанците. Съветската пропаганда им приписа вините на САЩ.

 33. 33 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 458 Весело

  "Говори се много и за ролята на Русия. Венецуела беше много важна за Русия от геополитическа гледна точка. Москва я използва в кримската криза, изпращаше самолети за военни учения, за да каже на САЩ: Вие сте близо да брега ни, но и ние сме близо до вашия. Не смятам обаче, че при сегашните обстоятелства Русия ще има важна роля в падането или защитата на Мадуро."

  "Не смятам обаче, че при сегашните обстоятелства Русия ще има важна роля в падането или защитата на Мадуро."

  Само с това му изказване и чичакът показа колко е наясно с нещата. Русия ВЕЧЕ е вкарала армия във Венецуела. Изобщо няма да коментирам простотиите му за добрите връзки с Китай. За Китай идването на власт на американско протеже е тотално неприемливо към настоящия момент.

  Изобщо, "Дневник" са се постарали да изровят полувменяем чичо, който да им угоди на политическата им линия.

 34. 34 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  "Вие като българин не можете да гледате на Венецуела сякаш гледате към България."


  Ами може. Минали сме през същото.

 35. 35 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  За съжаление този вид комуноидни сатрапи са измислили и си придържат към максимата : Тази власт с кръв сме я взели и с кръв ще я дадем"!!!!Дано гражданите на Венецуела успеят да изритат чак в Москва този човешки отпадък!!!!
  —цитат от коментар 28 на selqnin


  Тази фраза се подмята от 1990-та, но ако се замислите ще установите че никъде в Източна Европа не се случи такова нещо. Системата си се срути съвсем спокойно. Югославия не я броим, там нещата бяха на националистическа и религиозна основа.
  Мадуро (и Чавес преди него) също не се вписват в тази фраза - дошли са си на власт с демократични избори. Това че управляват некадърно е съвсем отделен въпрос, добър пример че за държавни длъжности от едно ниво нагоре трябва да има ценз.

 36. 36 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#30] от "Norman Granz":

  Италия и Гърция подкрепят Мадуро. Комунисти ниедни, а?

 37. 37 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Ситуацията във Венецуела е ясна то дни. Лавината на Гуайдо помита Мадуро. Вторият го знае и просто протака, за да си спечели някой ден време. За съжаление Мадуро вече изнесе златните резерви на Венецуела, както и много милиони долари народни пари от петрола.

  Но дори с финансова криза без злато и долари, Венецуела само ще спечели. Когато дойде демократичното правителство, светът ще подаде ръка на тази окаяна държава. С помощта на САЩ, ЕС и Китай Венецуела ще се съвземе финансово за десетина години. Важно е Мадуро и всичките комунисти да бъдат изхвърлени от властта и пратени по затворите.

  Всяко велико пътешествие започва с първата стъпка. Възкресяването на Венецуела ще бъде икономически трудно и доста болезнено /българите имаме опит/, но е важно да се тръгне от някъде. Да не забравяме, че през 1996 г. заплатата у нас беше 2-3 долара, също както във Венецуела. Но с едно демократично правителство и разумна финансова и икономическа политики успяхме да се върнем от ада.

  Мадуро изнесе парите, изнесе златото. Но Мадуро няма да е вечен и няма да живее с орлите. Уго Чавес умря и не отнесе на онзи свят нищо - ковчегът няма джобове. Мадуро ще живее като отшелник в Русия до края на живота си. Той е гангрената, която заплашва живота на цялото тяло. По-добре за се отреже гангренясалият крак, за да оцелее останалото тяло.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 38. 38 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Щяхме да живеем в един прекрасен свят, ако никога не е имало комунисти. Толкова народ са избили....

 39. 39 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Wishful thinking струи обилно както винаги от подобни “лични мнения” ,които получават добро разпространение за благото на каузата на поръчителите на неуспешния засега преврат във Венецуела.

 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#15] от "uq":

  Ако народът го усети, когато е тръгнал да бяга, тогава ще видиш каква "амнистия" ще му дадат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1682 Весело

  Нали е ясно, че медия спондорирана от САЩ няма да интервюира някой, който не споделя позициите й?
  Ай сега интервю с поддръжник на законния президент Мадуро! Нали така повеляват правилата на журналистиката и журналистическста етика? :)

  В Русия съм! В Русия съм!
 42. 42 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "transvaal":
  Явно щатите бяха планирали военна интервенция ,която да подпомогне ЦРУ преврата на Гуайдо,но Китай и Русия профилактично ги изпляскаха през пръстите и ги поставиха на място...

 43. 43 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1682 Весело

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  "А два дни преди това правителствен Гълфстрийм, натоварен с долари в банкноти, също е излетял в неизвестна (?) посока."

  Единственият факт е, че Велукобритания директно открадна златото на Венецуела, а САЩ откраднаха държавните предприятия на Венецуела ба тяхна територия!

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 44 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Като оставим лъжата за 90%, повечето тези на бившия дипломат звучат смислено. Кога Мадуро ще се оттегли, според мен, зависи от това как големите атове, забъркани в историята , САЩ, Русия и Китай ще се разберат. Надявам се разумната позиция на ЕС да повлияе на едно решение в полза на венецуелския народ, защото е съвършено ясно, че свръхсилите гледат на страната и ресурсите й като на портмоне.
  Да видим!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2893 Весело

  До коментар [#2] от "minuva4a":Да, работата май е опечена вече. Ще го извъртят като че са се разбрали големите 🤔
  —цитат от коментар 3 на aleks ivan


  Питай другаря Ци и Вова ... дано са се разбрали :-)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Хубаво говори бившият дипломат, но от 10 хиляди километра разстояние.
  А ако се опече работата, със сигурност ще е сред първите в политическите игри на място.

 47. 47 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1682 Весело

  До коментар [#14] от "KRAFTWERK":

  "Ако Мадуро има капка мозък ще разбере ,че по добре жив , макар и в Русия , отколкото разкъсан на площада"

  От кого бе? 3 000 ( три хиляди) са били на последния протест в Каракас. За 30 000 000 държава!
  Това е все едно в София да излязат 100 човека!
  Смехория!
  Във Венецуела 15 милиона излязоха от гетата, построиха им се жилища, даде им се образование и мефицинска грижа! Как я смятате тая работа!
  Вашите лъжи евентуално могат да минат пред някаъв провинциален младеж, който никога не е излизал по чужбина!

  В Русия съм! В Русия съм!
 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2893 Весело

  Щяхме да живеем в един прекрасен свят, ако никога не е имало комунисти. Толкова народ са избили....
  —цитат от коментар 38 на arcanum


  Фашетата си получиха заслуженото за избитите комунисти и земеделци.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1682 Весело

  До коментар [#17] от "transvaal":

  "И аз мисля, че е време, крайно време Мадурковците да отичат в канала. От чисто хуманни съображения - прекалена мизерия и страдание причинаха на народа си. "

  Това не го решаваш ти! А народът на Венецуела!
  Имаше избори и народът реши!

  "Затова, е редно да се отнема суверенитета на провалени държави докато се изправят на крака."

  Ма ти си бил голям демократ бе!

  В Русия съм! В Русия съм!
 50. 50 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Ако Мадуро има капка мозък ще разбере ,че по добре жив , макар и в Русия , отколкото разкъсан на площада
  —цитат от коментар 14 на KRAFTWERK  Така е, но не е сигурно, че Путин ще го покани в Русия, след като вече си има Янукович . Мадуро е необходим на Путин във Венецуела, Гоце в България, Вучич в Сърбия, за да провежлат НЕГОВАТА политика, а в Русия, само биха носили негативи .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 51. 51 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#47] от "Веселин Дечев":


  До коментар [#14] от "KRAFTWERK":"Ако Мадуро има капка мозък ще разбере ,че по добре жив , макар и в Русия , отколкото разкъсан на площада"От кого бе? 3 000 ( три хиляди) са били на последния протест в Каракас. За 30 000 000 държава!Това е все едно в София да излязат 100 човека!Смехория!Във Венецуела 15 милиона излязоха от гетата, построиха им се жилища, даде им се образование и мефицинска грижа! Как я смятате тая работа!Вашите лъжи евентуално могат да минат пред някаъв провинциален младеж, който никога не е излизал по чужбина!
  —цитат от коментар 47 на Веселин Дечев


  И ?............2 $ зарплата . Благоденствие по социалистически

 52. 52 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#28] от "selqnin":


  " : Тази власт с кръв сме я взели, с кръв ще я предадем "


  Тук са прави другарите - с кръвта на 30 000 българи и това е било елитът на България !
  Днес е ден на жертвите на комунизма - вечна памет на убитите от съветско-българските КГБ-ДС УБИЙЦИ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 53. 53 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Надявам се разумната позиция на ЕС да повлияе на едно решение в полза на венецуелския народ
  —цитат от коментар 44 на Манчо


  Европейският съюз е васал, и като такъв думата я има господарят му.

 54. 54 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#50] от "niksan1":

  Георги Първоанов разреши на НАТО да имат бази в България. Не мисля, че русанците го харесват. Само споменавам. :)

 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#52] от "niksan1":

  Присъдите срещу фашистките военнопрестъпници в България са признати за справедливи от ООН. Кой точно за какво - питай в британското и американското посолство - по тяхно искане е Народни съд защото с тях сме били във война.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#55] от "dark'star":


  До коментар [#52] от "niksan1":Присъдите срещу фашистките военнопрестъпници в България са признати за справедливи от ООН. Кой точно за какво - питай в британското и американското посолство - по тяхно искане е Народни съд защото с тях сме били във война.
  —цитат от коментар 55 на dark'star


  Да , да и американската армия беше в България , крадеше кокошки из дворовете , изнасилваше , пиеше с кофи метанол и даваше свидни жертви за освобождението

 58. 58 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  " За Китай идването на власт на американско протеже е тотално неприемливо към настоящия момент.
  —цитат от коментар 33 на Riker


  Китай и неговото мнение нямат място на Западното Полукълбо. Америка има грижа да изхвърли и Китайци и Руснаци от целия Американски Континент.
  Ако трябва, ще бъдат изгонени с оръжие и правилните хора сложени начело на Венецуела (благодарение на Пиночет, когото Америка сложи, днес Чили е най-свястната държава в Лат. Америка!)
  Китай и Русия тепърва ще ядат хурката. Това с митата и Хуавей е само за начало!

 59. 59 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#42] от "hue00596226":

  Китай и Русия ще бъдат изхвърлени като мръсни парцали от Западното Полукълбо. Те там работа нямат!

 60. 60 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#55] от "dark'star": Да , да и американската армия беше в България , крадеше кокошки из дворовете , изнасилваше , пиеше с кофи метанол и даваше свидни жертви за освобождението
  —цитат от коментар 57 на KRAFTWERK


  Дойде една от армиите на Съюзниците ... дали са китайците на Чан Кайши , британците или американците няма значение :-) важното е че вашите загубиха заедно с Хитлер, Мусолини и Тоджо , а нашите спечелиха войната заедно с Чърчил, Сталин и Рузвелт , за което спомогнаха българските партизани и фронтоваци.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 61 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Браво на ãвес и Мадуро - 65млрд към Китай, кой знае колко към Русия, плюс изнесения петрол и злато и да е на такова дередже Венецуела.И да се чуди човек, с какви очи нашите путинофили са готови да застанат зад некадърници като тези. За Гечев разбирам, човека не можа да си довърши експериментите от 97-а, ама другите...
  —цитат от коментар 23 на tsvetko_51


  как с какви очи.
  ти сещаш ли се какво
  означава мафия. там мълчиш и
  изпълняваш. инак си чао.
  да не мислиш, че има нещо общо
  с политиката. става дума само за пране
  на пари, рекет над фирми и овладяване на бизнеси.
  само че, за разлика от 90те години, сега се рекетира
  държавата, овалдяват се държавни поръчки. мафията
  се намества в държавата. я питай румен николов пашата
  какво прави в драгалевци и кого записваше.
  тоя боклук заедно с другите десе боклуци са си лейтенанти
  на путин и кръга озеро.

 62. 62 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#48] от "dark'star":

  и комунистите ще си го получат.
  малко ще ги забавим, но няма да ги забравим.
  ей боклук отивай да се продаваш на пиацата.

 63. 63 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#58] от "transvaal":
  Браво на американците. Щом имат ресурсите и им се отдала такава възможснот, да действат. Ама малко се съмнявам.

 64. 64 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1070 Весело

  До коментар [#42] от "hue00596226":Китай и Русия ще бъдат изхвърлени като мръсни парцали от Западното Полукълбо. Те там работа нямат!
  —цитат от коментар 59 на transvaal


  Ха, ха, дедоврачката пак сее заклинания, върти очи до бяло, пали кокоша перушина и гледа страаааааашно, на шаман се замязва.....
  Комедия ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 65. 65 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1070 Весело

  Китай и неговото мнение нямат място на Западното Полукълбо.
  —цитат от коментар 58 на transvaal


  Леле, колко грамотно казано.....прекланям се ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 66. 66 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Страхотно интервю! Стискам палци такива хора да управляват Венецуела!

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8723 Неутрално

  Той, че е камък, камък е, ама така повлича и целия народ на Венецуела към дъното.

 68. 68 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Ха! Кой се загрижил за БГ! Същият, дето дава съвети на всичко, що е младо, да стяга куфарите и да заминава! Твой о-тон.виж си постингите!

  До коментар [#30] от "Norman Granz":

  Мърфи е оптимист!
 69. 69 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7957 Неутрално

  Дано се оттегли мадуро по скоро и да не остави държавата съвсем "оголена" от към резерви, въпреки че е богата на залежи.

 70. 70 Профил на dunav545
  dunav545
  Рейтинг: 251 Весело

  До коментар [#1] от "Полковник за европейско развитие на България":
  Виждам, че са те вдигнали по тревога.

 71. 71 Профил на dunav545
  dunav545
  Рейтинг: 251 Весело

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":
  Също като при нас.

 72. 72 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Мдааа…. Май предстои експериментална проверка на един от най-известните тезиси в историята науката - на твърдението, че на коча мъдете само се клатят, но не падат.

 73. 73 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":
  ++++
  Не може да се каже по-добре.

 74. 74 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 536 Весело

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Къде е била "Демокрацията" преди 9 -ти :-)

  През 1944 г. жените в България придобиват равни избирателни права, а през 1945 г. в 26то обикновено Народно събрани са избрани първите 16 жени за депутати[4].

 75. 75 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#74] от "xyha":
  "През 1944 г. жените в България придобиват равни избирателни права, а през 1945 г. в 26то обикновено Народно събрани са избрани първите 16 жени за депутати[4]."

  Тук ще се съглася с теб, Жени, мъже, деца, кучета, котки всички придобиват равни избирателни права. Демек никакви. Аре да сме виждали как протичаха тия избори.

 76. 76 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Междувременно научих, че роденият в Ню Йорк червен принц Георги Пирински бил гласувал в подкрепа на Мъдуро в Европарламента.Срам и позор за България.
  —цитат от коментар 30 на Norman Granz


  Зайков, не Пирински. "Пирински" е измислена и присвоена фамилия - звучи по-добре от "Зайков".

 77. 77 Профил на DaWolf
  DaWolf
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Започва поредната къравава и дълга гражданска война. Жалко за всичките заявки на Тръмп за изпомпване на блатото и изтегляне от международните конфликти в интерес на финасово-индустриалния международен капитал, платени от американските данъкоплатци. Току що блатото го засмука и него, след цяла година гнусни и грозни медийни атаки и тоя фарс със Мюлер начело. Сега за Тръмп е супер важно да отклони вниманието на избирателите с поредната война, една година и половина преди изборите. Мадуро НЯМА да си отиде до дни. Нито до месеци. Това е абсолютно очевидно. Колкото Асад си отиде толкова и Мадуро ще го направи. Народа на Венецуела вече е напълно разделен (между града и селото, средната класа и бедните) и скоро ще разбере какво е истинска криза (справка Сирия) :(

 78. 78 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#50] от "niksan1":

  Мечтатели, в розови плюнки!

  Малинчо
 79. 79 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Армията изпари ли се?

  Малинчо
 80. 80 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 417 Весело

  Аааа, Говнайдю вече е избран, инагурлиран и потупан от Тръмпич! Бравос

  Малинчо
 81. 81 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 669 Любопитно

  До коментар [#41] от "Веселин Дечев":

  Що не си .....?!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK