Хората с активен религиозен живот са по-щастливи и гласуват по-често, сочи проучване

Баптистка литургия в Джорджия, август 2016 г.

© Associated Press

Баптистка литургия в Джорджия, август 2016 г.Възрастните, които активно водят религиозен живот в споделящи вярата им общности, обикновено са по-щастливи и граждански ангажирани от останалите, а и по-склонни винаги да упражнят правото си на глас. Това сочи проучване на изследователския център "Пю", публикувано в четвъртък.


Анализирани са данни от над 20 страни на няколко континента. Те сочат, че активно религиозните имат преимущество в усещането си за щастие пред тези, които или не са активни, или не се идентифицират с никоя религия. "В САЩ и много други държави по света редовното участие в (дейностите на) религиозна общност ясно е свързано с по-високи нива на щастие и граждански ангажимент - особено гласуването и участието в различни групи или добровобчески организации," отбелязват изследователите. Същевременно в обществата със спадащи нива на религиозност може да има риск от намаляващо усещане за лично и обществено щастие.


Религиозно активните хора обикновено пушат и пият по-малко, но като цяло не са в по-добро здравословно състояние. "Пю" отбелязва, че досега много проучвания, особено в САЩ, са откривали положителна връзка между религиозността и здравето.


"Много щастливи"
Основна цел е да се разбере дали самоопределянето с дадена религия или активното участие в нейните тайнства и споделянето на религиозни преживявания с други хора носят щастие, здраве и усещане за граждански дълг. За целта се използват три категории. "Активно религиозни" са хората, които казват, че поне веднъж месечно посещават богослужения. "Неактивно религиозните" се припознават като изповядващи дадена религия, но по-рядко се включват в подобни събития. "Нерелигиозните", които не се припознават като членове на организирани религии, са третата категория.

"Пю рисърч" измерва самооценката, пет индикатора за здраве и два за гражданско участие в Австралия, Аржентина, Бразилия, Беларус, Германия, Естония, Испания, Казахстан, Колумбия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Русия, САЩ, Сингапур, Словения, Тайван, Украйна, Уругвай, Холандия, Хонконг, Чили, Южна Африка, Южна Корея и Япония. Резултатите са основно от страни, където много жители спадат трите категории. Още 11 страни (като Китай, Норвегия и Полша) се появяват в анализа на връзката между религиозността, здравето и вредните навици.


Само няколко държави са изключение от тенденцията за връзка на активната религиозност и щастието - в Еквадор, Южна Африка, Хонконг, Словения, Испания и Беларус. Там процентът на "активно религиозните", казали, че са "много щастливи", е малко под отговорилите по този начин от други категории. В повечето от тези държави (без Еквадор и Южна Африка) същевременно делът на определилите се като "много щастливи" сред никоя от групите не надвишава 30 на сто от респондентите (в контраст с държави като Мексико, където "активните", отговорили, че са много щастливи, са 71%, "неактивните" - 64%, а "нерелигиозните" - 61 на сто). В Беларус например по 11% от "активно" и "неактивно" религиозните са се определили като много щастливи, това са направили и 13% от нерелигиозните. В Испания този отговор са дали 13% от активните, 15% от неактивните и 18% от нерелигиозните.


В повечето разгледани латиноамерикански страни, Австралия, Япония и Сингапур, обратно, делът на "много щастливите" сред активно религиозните понякога е с над 10 пункта по-голям. И сред изключенията няма нито една държава, в която делът на "много щастливите" активни да е значително по-малък от този в другите две групи.


Проучването не открива много доказателства, че самоопределянето с дадена религия носи по-голямо щастие или желание за граждански ангажимент. Данните на "Пю" не доказват и че посещаването на богослужения е способно автоматично да подобри живота на хората. "По-скоро може би определен вид хора са активни в множество дейности (светски и религиозни), много от които може да им носят физически или психологически ползи)


"Обикновено по-възрастни и жени"


Освен това тенденцията е активно религиозните възрастни да са "по-ангажирани в доброволчески организации". Още по-недвусмислени са резултатите за участието в избори. В Чили, Испания, Япония, Мексико, Словения, САЩ, Украйна, Беларус, Южна Корея и Южна Африка делът на редовно гласуващите сред активно религиозните често е между 5 и 15 пункта (средно около 10) по-висок от този в другите категории.Все пак "в 28 от 35 изследвани държави активно религиозните са малцинство от възрастните. Особено в Европа, но и в някои държави в Азиатско-тихоокеанския регион нивата на идентифициране с религията намаляват, редовните посещения на религиозни служби са относително рядко явление," отбелязва Пю.


Според изследването активно религиозните обикновено са по-възрастни (средно 67% от тях са на възраст над 40 г.), жени (59% от активните) и "малко по-слабо образовани", "по-вероятно" е да са сключили брак. Това обаче повдига въпрос, отбелязва "Пю": "Заради религиозната си активност ли са по-щастливи, по-граждански ангажирани или по-малко склонни да пият и пушат хората, или заради тези други демографски характеристики?" Тенденцията за връзка между религията и щастието се потвърждава, но анализ на изследователския център сочи, че играят роля и други фактори.

Ключови думи към статията:

Коментари (247)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Моите наблюдения са че религиозните / вярващите хора са много социално активни и не изпадат в чувство за безизходица и безсилие.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Ignorance is bliss.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Пак митови за прикрито людоедство и мнимо благоденствие,не тревожещо богатите.

 4. 4 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Мултикултурализмът се проваля дори и в религията.Белите християни в САЩ си ходят в едни църкви,черните в други,латиносите в трети.Щом дори религията не може да ги сплоти,какво остава за други неща.

 5. 5 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Религията е опиум за народа,са казали комунистите.
  Като си надрусан,ще си по-щастлив.
  Майтап.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Мултикултурализмът се проваля дори и в религията.Белите християни в САЩ си ходят в едни църкви,черните в други,латиносите в трети.Щом дори религията не може да ги сплоти,какво остава за други неща.
  —цитат от коментар 4 на Мусаши


  КомунизЪмът, беше сплотил хората.
  Всички се страхуваха да ходят в черква и понеже хората не ходеха православните комунисти започнаха да ги рушат.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1542 Весело

  Това проучване не е вЕрно!!!
  Преди 10.11.89г. хората гласуваха 99.98%, но не бяха религиозни.
  Тяхната вяра беше в светлото комунистическо бъдеще и изпитваха страх не от Бог, а от железния юмрук на Партията-милицията и ДС.

 9. 9 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1001 Гневно

  Стига с тази религиозна пропаганда!

 10. 10 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Всички се страхуваха да ходят в черква и понеже хората не ходеха православните комунисти започнаха да ги рушат.
  —цитат от коментар 6 на 4ort


  Глупости.
  Между другото, по време на социлизма в родния ми град имаше 5 църкви.
  При демокрацията станаха 4.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Това е евриния заместител на посещенията при психолог :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Аз водя активен НЕрелигиозен живот, дори бих казал, АНТИрелигиозен живот.
  Не пуша, рядко и умерено пия, щастлив и здрав съм.

  Забелязал съм, че силно религиозните хора обикновено са по-ниско интелигентни (то и няма как да е другояче).

  Пълни глупости е това изследване.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 13. 13 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#10] от "Virgin":

  А колко свещеника са избили комунистите в родния ти град след 1944 г ? И колко деца и възрастни са били привиквани за да бъдат заплашвани, че ходят на църква ?

 14. 14 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Според старо вестникарско правило "новините всеки ден са един вестник". За т.нар електронни издания са определен брой статии. Вестникарите, т.е. редакцията трябва да ги открие и подбере. Или да си създаде.

 15. 15 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2389 Весело

  "Хората с активен религиозен живот са по-щастливи и гласуват по-често, сочи проучване..."

  Бог да пази България от тъпи комунистите и герберунгели!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 16. 16 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1079 Весело

  До коментар [#7] от "Doge":

  А ти къде си ходил, бе, форумен спец по самозадоволяване? 😂

  Смешно тролче дава акъл, хаха.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 225 Неутрално

  много нещастни хора коментират тук :)

  Умерен толераст
 19. 19 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#12] от "Athanatos":

  "Забелязал съм, че силно религиозните хора обикновено са по-ниско интелигентни (то и няма как да е другояче)"

  Пълни глупости. Нямат връзка двете неща. По-скоро най-турбо агресивно простите парчета са атеисти но това пак е анекдот. Сапиенсите много обичаме да си измисляме корелации

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 20. 20 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 751 Весело

  Ето един материал по въпроса за случайните корелации

  http://www.tylervigen.com/spurious-correlations

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 21. 21 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2389 Весело

  Аз водя активен НЕрелигиозен живот, дори бих казал, АНТИрелигиозен живот.Не пуша, рядко и умерено пия, щастлив и здрав съм.Забелязал съм, че силно религиозните хора обикновено са по-ниско интелигентни (то и няма как да е другояче).Пълни глупости е това изследване.
  —цитат от коментар 12 на Athanatos


  Изследването е точно, а коментарът ти е глуповат и наивен!
  Яденето, пиенето и пушенето, касаят тялото, т.е. материята!
  Религиите и вярата се занимават с човешкия дух.
  Човек се ражда със свободен дух, за да може да избере свободно между вяра или атеизъм!
  Така е създаден от Бог. И точно този факт, дава право на Бог да ни съди един ден...
  Такива работи...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Ами човешкият живот в крайна сметка е търсене на смисъл. Смисъл в това, което правиш, смисъл в това, което си. Религиозните хора обикновено имат ясна координатна система за добро и зло, вярват, че смисълът е да се борят за доброто и да правят добро. Това дава много повече смисъл, отколкото да се носиш в безбрежното пространство на пълна "свобода", в която доброто и злото могат да си разменят местата в зависимост къде те е запратил някакъв вятър.
  Намирам, че е много по-възможно да си щастлив, когато "имаш смисъл".
  Затова резултатите не са учудващи.

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  А колко свещеника са избили комунистите в родния ти град след 1944 г ?
  —цитат от коментар 13 на antonio_vivaldi

  Нито един.

 24. 24 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2389 Весело

  Мултикултурализмът се проваля дори и в религията.Белите християни в САЩ си ходят в едни църкви,черните в други,латиносите в трети.Щом дори религията не може да ги сплоти,какво остава за други неща.
  —цитат от коментар 4 на Мусаши


  Глупости!
  Въпреки различията, Исус Христос е този, който ги сплотява!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мусаши":

  Глупости на търкалета. В САЩ има 313 религиозни обшности. Има даже такива, за каквито и не можеш да си представиш. Да напишеш, че белите си ходили в църквите за бели, черните в църквите за черни и т.н. е пълна простотия. И ва САЩ никой не се интересува от коя църква си религиозен ли си само да не им навираш религията си в лицето им. Има огромен брой , черни католици с корени от латинска америка (куба, доминика и .т.н.) Никой, никога, по-никакъв повод не е и не се опитвал да налага една религия (мултикултуризма се провалил, щото разбираш ли едните ходили в една църква другите в друга). Селско адвокатче, мълчи и не се излагай повече. Хабер си нямаш от САЩ и всеки ден го доказваш. Ако работите дето ги каканижеш по форумите ги кажеш в САЩ, не само щее те гледат като ненормален, ами и доста можеш да си изпатиш, аради расистките си възгледи.

 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  [quote#24:"Rim"][/quote]

  Като ги сплотява защо ходят в различни църкви?

 27. 27 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  Аз водя активен НЕрелигиозен живот, дори бих казал, АНТИрелигиозен живот.Не пуша, рядко и умерено пия, щастлив и здрав съм.Забелязал съм, че силно религиозните хора обикновено са по-ниско интелигентни (то и няма как да е другояче).Пълни глупости е това изследване.
  —цитат от коментар 12 на Athanatos


  Бог да я прОсти, сиганката... 🙄😏

  reductio ad absurdum...
 28. 28
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2389 Весело

  ...Като ги сплотява защо ходят в различни църкви?
  —цитат от коментар 26 на Мусаши


  Църквите са различни само в очите на глупаците и атеистите!
  За всички Църкви, Исус Христос е Божият син, изпратен на земята, за да спаси хората! Появата Му на земята и родното Му място са предсказани векове по-рано!
  Точно Исус Христос е Този, който прави всички Църкви еднакви!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 31. 31 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  Спокойно, който е с/за Путин, отива в Рая. Останалите си знаят къде, и като домашен любимец, без история. 🤷‍♂️😁

  reductio ad absurdum...
 32. 32 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Аз водя активен НЕрелигиозен живот, дори бих казал, АНТИрелигиозен живот.Не пуша, рядко и умерено пия, щастлив и здрав съм.Забелязал съм, че силно религиозните хора обикновено са по-ниско интелигентни (то и няма как да е другояче).Пълни глупости е това изследване.
  —цитат от коментар 12 на Athanatos


  Ще си щастлив до момента в който не изпаднеш в криза. Религиозните хора преодоляват много по лесно кризите в живота. Що се отнася до това кой колко е умен Айнщайн също е бил религиозен и е вярвал в бог.

 33. 33 Профил на longin
  longin
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мусаши":

  А ти в Америка ходил ли си - че и на църкви в различни щати, повече от веднъж ? Щото аз съм - и Америка е страна голяма, бая народ - и има расистки щати/общности в които е така както казваш - но има и обратното - омешани всекакакви, особено в мегаполисите

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  [quote#30:"Rim"][/quote]

  Хахаха.Упорито се опитвате да изместите темата . Различните общности може и да вярват в Христос,но се събират в църкви със себеподобните си,не с хора от други раси или етноси.
  А историческият Исус няма нищо общо с този от евангелията.Истинският създател на християнството е апостол Павел.

 36. 36 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мусаши":
  казах ти, че хабер си нямаш, а ти пак се излагаш. Тези черни дето ги гледаш по телевизията дето пеят, са всъщност евангелисти. А евангелистите бели са при всички положения повече от еванглеистите черни. Това, че има някой църкви в които има повече бели а в други повече черни, се дължи на сегрегацията останала от расисти като теб. Защото има квартали с повече бели и квартали с повече черни, от което произлиза, че има църкви с повече бели и такива с повече черни, защото хората ходят в кварталната църква. Ти неможеш да направиш елементарна причинно-следствена връзка. какъв адвокат си не знам, горките ти клиенти.

 37. 37 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#10] от "Virgin":А колко свещеника са избили комунистите в родния ти град след 1944 г ? И колко деца и възрастни са били привиквани за да бъдат заплашвани, че ходят на църква ?
  —цитат от коментар 13 на antonio_vivaldi


  Митовете и легендите са ясни. По е интересно, кой ПЪРВИ ще спомене атентатът от 1925г? А, бакалъм. 🤔

  reductio ad absurdum...
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Вярата не е свързана само със щастието! Дори да си нещастен в даден момент от живота си, надеждата и вярата във вечността никога няма да те подведат. Надежда, вяра и любов са трите Христови добродетели, посочени лично от ап. Павел. Най- големият от тях е любовта ! Поздрави на всички.

 40. 40 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши":

  Освен обиди, след като беше затапен, имаш ли да добавиш по същество? Не, така си и мислех.

 41. 41 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#17] от "Мусаши":

  "Повтарям ти го още веднъж,та дано вземеш написаното-белите християни в САЩ ходят в църкви само за бели,черните ходят,там, където се събират само черни, латиносите в църкви,в които ходят само латиноси.Не случайно има госпъл хорове,в които изпълнителите са само черни"

  Е, в интерес на истината, има и много каращисани. Но по принцип си прав, че засега мултикултито е само на книга.

  reductio ad absurdum...
 42. 42 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Религията е опиум за народа,са казали комунистите
  —цитат от коментар 5 на Сд


  Това го е популяризирал неския еврейн Карл Маркс, когато го финнсира богатия бизнесмен немц Енгелс в Лондон.

  А оргинално го беше казал някои преди него.

 43. 43 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши":Освен обиди, след като беше затапен, имаш ли да добавиш по същество? Не, така си и мислех.
  —цитат от коментар 40 на Doge


  Нищо не искам да дискутирам с теб .Не ме интересува какво мислиш ,по който и да е било въпрос.Искам единствено да нямам нищо общо с теб.

 44. 44 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#12] от "Athanatos":"Забелязал съм, че силно религиозните хора обикновено са по-ниско интелигентни (то и няма как да е другояче)"Пълни глупости. Нямат връзка двете неща. По-скоро най-турбо агресивно простите парчета са атеисти но това пак е анекдот. Сапиенсите много обичаме да си измисляме корелации
  —цитат от коментар 19 на Saint of Me


  А и има голяма разлика, която много не я правят, между вярващи и религиозни.

  reductio ad absurdum...
 45. 45 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мусаши":"Повтарям ти го още веднъж,та дано вземеш написаното-белите християни в САЩ ходят в църкви само за бели,черните ходят,там, където се събират само черни, латиносите в църкви,в които ходят само латиноси.Не случайно има госпъл хорове,в които изпълнителите са само черни"Е, в интерес на истината, има и много каращисани. Но по принцип си прав, че засега мултикултито е само на книга.
  —цитат от коментар 41 на Divi filius


  Не е само засега,а и никога няма да има пълно мултикулти.Или едните напълно приемат културата и ценностите на другите и стават част от тях.Или винаги има някакъв вид разделение.

 46. 46 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#10] от "Virgin":

  Майка ми беше учител /вече е пенсионер/. За огромно нейно неудоволствие я караха /не само нея/по Великден да дежури пред църквите в родния ми град и да следи да не посещават ученици Великденската служба. Ходихме на църква в съседен град. И не забраните са били най-страшното, а неравнопоставеността между войнстващия атеизъм и религията,

 47. 47 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мусаши":

  Да не искаш, щото виждаш, колко безмозъчен си. Колко несъстоятелни ти са доводите. Защото ти навирам в лицето всеки ден, чрез елементарна логика, колко примитивни и изпълнени със средновековно тесногръдие са възгледите ти.

 48. 48 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  [quote#44:"Divi filius"][/quote]

  Всеки е свободен да вярва в каквото си поиска.Някои вярват в науката, други във Висша сила, трети в прераждането.Въпросът е,че ако човек вярва в нещо,не означава,че е истина.

 49. 49 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#24] от "Rim":

  "Глупости!
  Въпреки различията, Исус Христос е този, който ги сплотява!"

  Ок, ама виждал ли си как е изобразен Джийзъс, в Етиопската Църква, например. А и на много други места. Да подскажа- не като "бял човек", камо ли пък западняк.

  reductio ad absurdum...
 50. 50 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мусаши":Да не искаш, щото виждаш, колко безмозъчен си. Колко несъстоятелни ти са доводите. Защото ти навирам в лицето всеки ден, чрез елементарна логика, колко примитивни и изпълнени със средновековно тесногръдие са възгледите ти.
  —цитат от коментар 47 на Doge


  Прав си Сега ще ме оставиш ли на мира?

 51. 51 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мусаши":

  е след , като учтиво ме помоли, разбира се че да.

 52. 52 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Безрезервната вяра във нещо винаги носи душевно равновесие, дори когато е заблуда !!!

 53. 53 Профил на white rabbit
  white rabbit
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#12:"Athanatos"]Аз водя активен НЕрелигиозен живот, дори бих казал, АНТИрелигиозен живот.Не пуша, рядко и умерено пия, щастлив и здрав съм.Забелязал съм, че силно религиозните хора обикновено са по-ниско интелигентни (то и няма как да е другояче).Пълни глупости е това изследване.[/quot
  С изказването си сам се опровергаваш.

 54. 54 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 287 Неутрално

  [quote#42:"WWW"][/quote]

  Религията е опиум за народа,са казали комунистите
  —цитат от коментар 5 на Сд


  Това го е популяризирал неския еврейн Карл Маркс, когато го финнсира богатия бизнесмен немц Енгелс в Лондон.

  А оргинално го беше казал някои преди него.

  Сигурен съм, че нито един от двама ви не знае целият цитат а още по малко смисъла на цитата ако не си помогне с гуглето. Колкото до "оригинала" ще ви помогна малко, че там и с гуглето може да не се справите.
  Нема "оригинал"! Казаното от Маркс е препратка към Хегел.

 55. 55 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#42] от "WWW":

  "Това го е популяризирал неския еврейн Карл Маркс, когато го финнсира богатия бизнесмен немц Енгелс в Лондон.

  А оргинално го беше казал някои преди него."

  Тука си в грешка! Карл Маркс се ражда протестант(евангелист), по простата причина, че още преди това семейството му, начело с баща му, се покръства.

  А ето и целия цитат:

  "Религията е въздишката на потиснатото създание, сърцето на един безсърдечен свят и душата на бездушно състояние. Тя е опиум за народа"

  reductio ad absurdum...
 56. 56 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 287 Неутрално

  [quote#44:"Divi filius"][/quote]


  До коментар [#44] от "Divi filius":
  А и има голяма разлика, която много не я правят, между вярващи и религиозни.


  Доживех и с теб да се съглася! Начи нема какво повече да видя в тоя живот! Зарязвам го!

 57. 57 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ал Бънди":

  Пълни глупости. Напротив, религиозните хора в моменти на криза, се уповават на измислици и легенди, молят се и не предприемат действия, за да си решат проблема. Имаше една приказка за братята и неволята - е те такива умствено-изостанали сте вярващите в какво ли не.
  И не, Айнщайн не е бил религиозен, казвал го е стотици пъти. Цитатите, в които той се споменава бог, са изкарани от контекст именно с цел религиозна пропаганда, която православните тъпомери обожавате толкова.

 58. 58 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  Точно така е !! ++++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 59. 59 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#54] от "kaka_simitli":

  "Нема "оригинал"! Казаното от Маркс е препратка към Хегел."

  По- скоро има. Казаното си е от Маркс, в неговата книга, която пък е критика на книга на Хегел.

  reductio ad absurdum...
 60. 60 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#57] от "Chung Kuo":

  Разбира се! Какво са некакви си Планк, Хайзенберг, Шрьодингер пред теб, светилото-анонимник във форума.

 61. 61 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#59] от "Divi filius":

  По- скоро има. Казаното си е от Маркс, в неговата книга, която пък е критика на книга на Хегел.

  Баси, два пъти за един ден да се съглася с теб! Не моа повече! Зарязвам го тоя живот, хубав е ама много се проточи!

 62. 62 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  Защо тъй наречените "атеисти" изпитват такава омраза към "вярващите"? Нещо пречим ли ви? Ама само не казвайте за "навирането в лицето", щото не съм видял някой да го прави (независимо от религията), пък по всички медии и образователни институции се пеят химни за атеизма.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 63. 63 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Любопитно

  [quote#44:"Divi filius"]
  —цитат от коментар 48 на Мусаши
  Всеки е свободен да вярва в каквото си поиска.Някои вярват в науката, други във Висша сила, трети в прераждането.Въпросът е,че ако човек вярва в нещо,не означава,че е истина.[/quote]

  Така е, не означава. Мисълта ми беше за приравняването на вярата, с (организираната) религия. Дълга тема...

  reductio ad absurdum...
 64. 64 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2609 Весело

  има и едни дето са постоянно щастливи :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 65. 65 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  ...Пълни глупости. .... религиозните хора в моменти на криза, се уповават на измислици и легенди, молят се и не предприемат действия, за да си решат проблема. ..
  —цитат от коментар 57 на Chung Kuo


  Това е твоето мнение! Но има и друго. Например моето, което е точно обратното на твоето! Тези разлики в светогледа се основават на факта, че всеки човек има свободна воля в свободен дух, за да избере нещо от няколко възможности! Ти казваш, че религиозните хора са глупави. А аз казвам, че атеистите и безбожниците са глупави!
  Кой е правият? И кой може да присъди, дали аз съм прав или ти?
  Давам ти безплатен отговор: това може да прецени само този, който ни е създал!
  А ние разбираме присъдата си, след като духът и тялото ни се разделят! Но тогава е твърде късно за да се променяме или да се вайкаме...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 66. 66 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Любопитно

  Аз водя активен НЕрелигиозен живот, дори бих казал, АНТИрелигиозен живот.Не пуша, рядко и умерено пия, щастлив и здрав съм.Забелязал съм, че силно религиозните хора обикновено са по-ниско интелигентни (то и няма как да е другояче).Пълни глупости е това изследване.
  —цитат от коментар 12 на Athanatos


  Би ли разяснил на нас нищите, какво точно означава "антирелигиозен живот"? Палиш храмове и биеш религиозни хора ли? Или се опиваш от величието си? Какво точно правиш?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 67. 67 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2609 Весело

  До коментар [#13] от "antonio_vivaldi":

  Поповете служат на властта, сами си го казаха. Тези дето са били твърде привързани към старата власт и не са приемали новата са ги позибили, заточили и т.н.
  Понеже нищо такова не се случи 89-та се чудя дали реално властта у нас се е сменила :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 68. 68 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  До коментар [#57] от "Chung Kuo":

  Всъщност тази картинка ти е набита в главата от "образУванието", което си получил без да имаш избор. Религиозните хора не падат на колене да чакат нещо в моменти на криза - това го правят слабите хора. Двете неща нямат нищо общо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 69. 69 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2609 Весело

  До коментар [#66] от "Тюфлекчия":

  най-вероятно спори в интернет и поства във фейсбук .
  това е разликата между войнстващия атеист и войнстващият религиозен - на атеиста никой не му обещава 7о девеици ако се взриви :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 70. 70 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 272 Любопитно

  "Хората с активен религиозен живот гласуват по-често, сочи проучване"
  Затова ли Бойчето извади 5 мельона и ги даде на попчетата? Да проповедят как да се гласува?

 71. 71 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#68] от "Тюфлекчия":

  така е още си спомням за една силно религиозна американка която беше чула, че наближава второто пришествие и действала проактивно, застрелвайки трите си деца да не се мъчат :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 72. 72 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#60] от "kaka_simitli":

  Може би религиозните разбирания на тези хора са фактора, който ги е направил бащи на Квантовата механика? Или пък те не са известни с научните си постижения, а с вярванията си? Нютон също е вярвал...във времена, когато да не вярваш е било ненормално и дори равносилно на смъртна присъда. Може би Хайзенберг е бил моногамен и е спазвал десетте божи заповеди? Съветвам Ви да разчупите симитлийската социо-религиозна рамка и да се информирате повече - със сигурност ще Ви помогне.

 73. 73 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Рядко тъпи същества, не знам дали са щастливи, но привидно се чувстват такива... Св. Червена Шапчица и Св. Гимнастик с пирони те и други детски приказки са за социопати!

 74. 74 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  [quote#63:"Divi filius"][/quote]

  Зависи кой за какви цели прави подобно приравняване.Общо взето на мен не ми пука кой как се отнася към моите религиозни убеждения.Аз лично нямам такива нито към дадена религия,нито към вяра във Висша сила или Създател.Но не упреквам никого ако вярва в нещо.Най-добрият ми приятел е много религиозен.Това изобщо не пречи на приятелството ни,защото имаме сходни разбирания за живота,макар той да е религиозен,а аз не.

 75. 75 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#68] от "Тюфлекчия":

  Разбира се, че е така! И все пак се радвам, че формалното образование ме е отворило към света, докато при Вас, липсата на такова е предизвикала очевадно осакатяване на мирогледа.

 76. 76 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  малко щастливи хора :)
  https://www.youtube.com/watch?v=qyJuvaSjr7w

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 77. 77 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#68] от "Тюфлекчия":така е още си спомням за една силно религиозна американка която беше чула, че наближава второто пришествие и действала проактивно, застрелвайки трите си деца да не се мъчат :) :) :)
  —цитат от коментар 71 на Apollo Eight


  Е Гьобелс е отровил 6-те си. Бил е войнстващ атеист.


  До коментар [#66] от "Тюфлекчия":най-вероятно спори в интернет и поства във фейсбук .това е разликата между войнстващия атеист и войнстващият религиозен - на атеиста никой не му обещава 7о девеици ако се взриви :) :) :)
  —цитат от коментар 69 на Apollo Eight


  Така е - религиозният катил, дето не схваща какво му се казва убива себе си, завличайки и други. Нерелигиозният такъв избива милиони други, докато той живее в резиденции, яде и пие като за последно. Каква точно малоумна теза се опитваш да защитиш?!?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 78. 78 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  До коментар [#72] от "Chung Kuo":

  "Нютон за Нютон" - "Аз съм теолог". Кофти, а?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 79. 79 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#45] от "Мусаши":

  "Не е само засега,а и никога няма да има пълно мултикулти.Или едните напълно приемат културата и ценностите на другите и стават част от тях.Или винаги има някакъв вид разделение."

  Виноват. Имах предвид, че засега се отлага(сарказъм). 😁

  Така се "случва"(става), като дълги години не ползваш редовно езика. Това е едно от нещата, което пък на мен ми отне демокрацията! Ама, няма как и онуй вътре, и душата в Рая. 🤷‍♂️😏

  reductio ad absurdum...
 80. 80 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#57] от "Chung Kuo":Всъщност тази картинка ти е набита в главата от "образУванието", което си получил без да имаш избор. Религиозните хора не падат на колене да чакат нещо в моменти на криза - това го правят слабите хора. Двете неща нямат нищо общо.
  —цитат от коментар 68 на Тюфлекчия


  Дааа! Точно така.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 81. 81 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Любопитно

  До коментар [#68] от "Тюфлекчия":Разбира се, че е така! И все пак се радвам, че формалното образование ме е отворило към света, докато при Вас, липсата на такова е предизвикала очевадно осакатяване на мирогледа.
  —цитат от коментар 75 на Chung Kuo


  Да изключим оценките дали имам или не "формално" образование. Как точно ми е осакатен мирогледът? Понеже не се чувствам по-умен и морално извисен от останалите заради разликите в това какво вярваме ли?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 82. 82 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#78] от "Тюфлекчия":

  Нютон е бил и мистик и се е занимавал и с алхимия. Все неща, нормални за учен, живеещ в 17-ти век. Лошото е, че такива като Вас, приемат 21-и век за 17-и и продължавате там да си живеете. Кофти, а?

 83. 83 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  До коментар [#82] от "Chung Kuo":

  Пак не позна. Явно "образУванието" ти куца, като на всеки доморасъл "атеист". Ако знаеш чужди езици - разгледай какво е писал Нютон. Ще се шокираш. Не че ще ти разклати вярата де - за фанатизма на т.нар. "атеисти" бронебойни патрони няма открити.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 84. 84 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#82] от "Chung Kuo":

  Много е забавно разни образи дето не мое да сметнете квадратно уравнение като почнете да ми се изживявате като нобелисти само щото сте атеисти.

  Атеизмът НЕ е атестат за умност. По-скоро войнстващият такъв е атестат за яка тъпота

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 85. 85 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Весело

  Нашият мъдър народ се е произнесъл преди векове по въпроса:

  Помогни си сам, за да ти помогне и бог.
  Бог помага, но в кошара не вкарва.
  Лозето не иска молитва, а иска мотика.

  Интересно би било да се направи извадка, за възрастта и образователния ценз на вярващите.
  Защото с напредване на възрастта, много хора откриват вярата в себе си. ;)

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 86. 86 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2389 Весело

  Рядко тъпи същества, не знам дали са щастливи, но привидно се чувстват такива... Св. Червена Шапчица и Св. Гимнастик с пирони те и други детски приказки са за социопати!
  —цитат от коментар 73 на LiberalToTheBones


  Виждам, че имаш доста високо мнение за себе си! Браво.
  Аз не съм чак такъв оптимист и не мисля че съм чак толкова умен, колкото си ти, та затова много пъти се мъча да си обясня физически и материално, какво означава математическата нула...? Ти като земен и материален човек, можеш ли да обясниш този казус? Защото според материализма всичко от, до е само материя. Празно няма. Нали така?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 87. 87 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  До коментар [#84] от "Saint of Me":

  Чакай ся - те "вярват" в науката. Не че дет викаш могат да сметнат уравнение или пък знаят какъв вирус причинява някаква болест по едрия рогат добитък - лайкнали са "I f***ing Love Science" у фейсбукя и вече могат да раздават определения на едро. Винаги съм се чудил що колегите на брат ми от факултета по физика в Кеймбридж отраснали под крилото на Хокинг никога не фърлят такива приказки на маса...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 88. 88 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#54] от "kaka_simitli":

  Не е важно кой го е казал, важното е че е вярно!
  П. П. Комунизмът също има много характеристики на религиозните движения, сляпата вяра, домата за независимост на вожда, промиването на мозъци, налагане на собствена символика, групови мероприятия, тотален контрол.

  Eddie lives... somewhere in time!
 89. 89 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#84] от "Saint of Me":

  Атеизмът е признак за честност, не може едновременно да си умен, религиозен и честен! ;)

  Eddie lives... somewhere in time!
 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  +++++++++++++++++

 91. 91 Профил на ves
  ves
  Рейтинг: 8 Весело

  ... Тези с активен полов живот също.... -)

 92. 92 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Майка ми беше учител /вече е пенсионер/. За огромно нейно неудоволствие я караха /не само нея/по Великден да дежури пред църквите в родния ми град и да следи да не посещават ученици Великденската служба. Ходихме на църква в съседен град. И не забраните са били най-страшното, а неравнопоставеността между войнстващия атеизъм и религията,
  —цитат от коментар 46 на daam


  Да, това е така.
  На Великден имаше дежурен, който следеше кой ходи на служба.
  Но пък сам казваш, че се е ходило на църква.
  През останалите дни майка ти давала ли е дежурства пред църквата?
  А относно "неравнопоставеността между войнстващия атеизъм и религията" - нима днес нямаме неравнопоставености?

 93. 93 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#91] от "ves":

  ++++++
  Не че съм сигурен че такива гласуват по често. ;)
  Все пак с годините активността намалява, може би и това е причина за повишената религиозност на по-възрастните.

  Eddie lives... somewhere in time!
 94. 94 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#7] от "Doge":

  не госъди строго. на него мирогледа му е в това да забремени жена си без да я пита а тя да му ражда. нивото му на мислене за социалните контакти е на пещерен човек. просто си е такъв.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 95. 95 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#87] от "Тюфлекчия":

  По Дискавъри трябва да пускат надписи - внимание, ако гледането на това научнопопулярно филмче ви вдъхнови по некъв начин, добре, но не се заблуждавайте че ви прави умни или още по-малко 'учени'. Че гледам бая народ се изживяват се едно са академици щото гледали пет серии с картинки на небюла и наратив от Морган Фрийман моля ти се

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 96. 96 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#89] от "tigervi":

  Факт е че човек МОЖЕ да е умен И религиозен. Колкото до честен, как го дефинираме това? Щото в природата натурална единица мярка за честност НЯМА :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 97. 97 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Статията зачеква много добра тема, но по либералному пак са налъгали. Разбира се, че религиозните хора са по-здрави. Религиозните хора не ходят на психотерапевти и не лекуват стрес. Те са в по-добро физическо и психическо здраве. Религията предполага по-умерен живот. Религията е против чревоугодничеството, преяждане, препиване. Как може по-малко да пиеш и по-малко да пушиш и да не си по-здрав? А ако спазваш и постите, това си е абсолютна здравословна терапия. Съвременните болести идват най-много ог преяждане, алкохол, наркотици, цигари, стрес и психически разтройства. Нерелигиозният се намира в постоянен стрес, защото няма защитни сили, той не може да се примирява, той живее в паника, че все на него му се случват такива неща, той няма вътрешен защитен механизъм да преудолява неудачите и бедите. Докато религиозният човек има обяснение за всичко- щом Бог така е пожелал и не се налага да будува, за да разсъждава непрекъснато за неща, на които по принцип не трябва да им обръщаме внимание. Ходенето на църква си е един вид терапия. Отиваш и оставяш големите проблеми, които те мъчат в ръцете на друг, по-голям, най-големия. И спираш да се измъчваш, оттук нататък той , най големият, той да мисли.

 98. 98 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Религията - средновековна форма на обяснение на света, става истинска заплаха, когато е комбинирана с оръжия. И истинска заплаха за свободата на всички. Религията, както всички останали идеи, заслужава критика, сатира и да - нашето безстрашно неуважение!"
  Салман Рушди

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 99. 99 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Аз имам една такава мисъл, че дори и да няма Бог, хората са длъжни да го измислят, защото така си улесняват живота. Това им помага да си подредят живота.
  Някой атеист веднага ще каже, че това е самозаблуда? Какво лошо има в самозаблудите? Боли те зъб и започваш да си внушаваш- не ме боли зъб, не ме боли зъб... и болката отминава. Самозаблуда е, но върши работа.

 100. 100 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  Спрете се, бе, ора! Не слагайте всичко под едни знаменатели. Има разни вярващи, и разни религиозни.

  Ако някой вярва в Зевс, какъв е? Ами ако е агностик? Ако вярва за извънземните? Или пък ако вярва(е убеден), че няма логика, просто така да се пръкне на тоя Свят, без някаква(каквато и да е) причина.

  Аз например, не си падам по организираната религия. Нито по точното определение на понятието Бог. Ама то и науката е организирана. Затова и по нея много не се захласвам. Да не говорим пък, за организиране на всякакви вид несвойствени за човека организации, като ЛГБТ и подобни.

  Аз лично, предпочитам логиката. Хората са мислещи същества, преди всичко. "Cogito, ergo sum". Затова е и вечното (неспиращо) търсене, според мен, макар и да знаем, че никога няма приживе да се доберем до истината.

  reductio ad absurdum...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK