Китайски космически център в Аржентина буди тревога

Строителната площадка на центъра през април 2016 г.

© Digitalglobe, Reuters

Строителната площадка на центъра през април 2016 г.Когато Китай построи военна космическа станция в Патагония, Аржентина, обеща да има и център за посетители, за да обясни целта на мощната си антена, висока 16 етажа. Центърът вече е построен - намира се зад високата над 24 метра ограда с бодлива тел, която изцяло опасва сградата. Посещенията са само по предварителна заявка.


Обгърнат в мистерия, комплексът предизвика недоволство сред местните, подхрани теориите за конспирация и предизвика в администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп опасения каква е истинската цел, сочат интервюта с десетки жители, настоящи и бивши аржентински правителствени служители, американски служители, специалисти по спътници и астрономия и правни експерти.


Заявената цел на станцията е мирно наблюдение и проучване на космоса. Според китайските медии е изиграла ключова роля в кацането на китайски космически кораб в Китай на "тъмната" страна на луната този месец. В отдалечения от големите градове комплекс с площ 200 хектара обаче надзорът на аржентинските власти е малък, сочат стотици страници от правителствени документи на Аржентина, получени от "Ройтерс" и прегледани от експерти по международно право.
Бившият външен министър на президента Маурисио Макри Сусана Малкора обяви в интервю, че Аржентина не упражнява физически надзор върху операциите на центъра. През 2016 г. тя преразгледа споразумението за космическата станция в Китай, като включи условие, че тя ще се използва само за граждански цели.


Споразумението задължава Китай да уведомява Аржентина за дейността си в центъра, но не предоставя на властите механизми за прилагане, които да гарантират, че обектът не се използва за военни цели, казаха експерти по международно право. "Наистина няма значение какво се казва в договора или в споразумението," каза Хуан Урибуру - аржентински адвокат, който е работил по случаи на две големи аржентинско-китайски съвместни предприятия. "Как да гарантирате, че играят по правилата?... Бих казал, че като се има предвид, че един от участниците в споразуменията докладва направо на китайските военни, е най-малкото интригуващо да се види, че аржентинското правителство не е подходило към този въпрос, проучвайки по-добре подробностите," каза той.


Китайският космически център в района на Лас Лахас, Аржентина.

© Agustin Marcarian, Reuters

Китайският космически център в района на Лас Лахас, Аржентина.


Космическата програма на Китай се управлява от военните - Народната освободителна армия. Центърът в Патагония се управлява от Департачента за изстрелване на стъпници и контрол на проследяването, (CLTC), който се отчита пред Стратегическите сили за подкрепа на Народната освободителна армия. Пекин настоява, че космическата му програма е за мирни цели, а външното министерство подчерта в изявление, че центърът в Аржентина е само за граждански нужди. Според него центърът е отворен за обществеността и медиите. "Подозренията на някои хора са със скрити мотиви," каза министерството.


Попитана как гарантира, че центърът не се използва за военни задачи, аржентинската космическа агенция CONAE заяви, че споразумението между двете страни заявява ангажимента им проектът да се използва за "мирни цели". Според институцията радиосигналите от центъра се наблюдават. Експертите по радиоастрономия обаче твърдят, че китайците могат лесно да скрият незаконните данни или да добавят криптирани канали към честотите, договорени с Аржентина. CONAE каза и че няма постоянен персонал в центъра, но дотам са правени "периодични" пътувания.


Притеснения за шпионаж


Съединените щати отдавна се притесняват, че Китай има стратегия за "милитаризиране" на пространството според американски служител, който добави, че има причина да у скептично настроен към уверенията на Пекин, че аржентинската база се използва само за изследователска дейност. Други служители на САЩ, разговаряли с "Ройтерс", изразиха подобни опасения. "Наземната станция в Патагония, договорена тайно от корумпирано и финансово уязвимо правителство преди десетилетие, е още един пример за непрозрачни и хищнически китайски сделки, които подронват суверенитета на държавите, в които те се осъществяват", каза Гарет Маркуиз, говорител на Съвета за национала сигурност на Белия дом


Някои експерти по радиоастрономия казаха, че американските опасения са преувеличени и центърът вероятно е това, за което е бил представян - съвместно научно начинание с Аржентина - дори чинията с диаметър 35 метра да може да подслушва чужди сателити. Тони Бийзли, директор на Американската национална радиоастрономическа обсерватория, обясни, че по принцип центърът може да "слуша" сателити на други правителства, улавяйки потенциално деликатни данни. Но този вид слушане може да се прави и много по-обикновена техника. "Всеки може да го направи. В общи линии мога да го направя и с чиния в задния си двор," каза Бийзли. "Не зная да има нещо особено зловещо или тревожно за която и да било част от китайската космическа радиомрежа в Аржентина."


Аржентински служители защитиха китайския център, като заявиха, че споразумението с Китай е подобно на подписаното с Европейската космическа агенция, построила станция в съседна провинция. И двете са за 50 години и включват освобождаване от данъци данъчни облекчения. На теория аржентинските учени имат достъп до 10% от времето, в което се ползват и двете станции. Според експерти, прегледали документите, обаче има една видима разлика: ЕКА е гражданска агенция. "Всички (европейски) правителства играят по демократични правила," каза Урибиру. "Партията не е държава. Но това не е случаят в Китай. Партията е държавата."


В Съединените щати НАСА, подобно на ЕКА, е гражданска агенция, докато американските военни имат собствено космическо командване за военни или мисии, свързани с националната сигурност. В някои случаи НАСА и военните са сътрудничили, каза Джонатан Макдауъл, астроном от Центъра за астрофизика "Харвард-Смитсониън". "Понякога линията се размива," казва той, "но това обикновено е изключение."


Ракетата, изстреляла през декември китайски космически апарат към Луната.

© China Stringer Network, Reuters

Ракетата, изстреляла през декември китайски космически апарат към Луната.


"Черна кутия"


В Лас Лахас, град с население 7000 души, разположен на около 40 минути от центъра, антената буди учудване и подозрение. "Тези хора не ви дават достъп, не ви позволяват да видите нищо," каза 51-годишният Алфредо Гаридо, собственик на магазин. "Мнението ми е, че това не е база за научни изследвания, а по-скоро китайска военна база." По време на посещение в градчето журналистите чуха и подобни теории на конспирацията: базата се използва за създаване на ядрена бомба.


По пътя от Лас Лахас до космическата станция е пусто и прашно. Няма признаци, показващи съществуването на станцията. Огромната антена изведнъж изниква след завой на чакълен път от главната улица. Масивното ястие е единственият признак на човешкия живот в радиус от километри.


Центърът заработи през април. Тридесет китайски служители работят и живеят там, но не и местни жители, според кмета на Лас Лахас Мария Еспиноса. Тя добави, че станцията е добра за местната икономика и че е дала под наем къщата си на служители, преди да се нанесат. Еспиноса каза още, че е посещавала мястото поне 8 пъти.


Други в Лас Лахас обаче рядко виждат когото и да било от станцията освен когато служтелите пътуват до китайския супермаркет.


"Ройтерс" поиска достъп до станцията чрез CONAE, местното правителство на провинцията и китайското посолство. CONAE заяви, че не е в състояние да одобри посещението на "Ройтерс" в кратък срок, но планира ден за медиите и добави, че учениците от близките градове вече са посещавали комплекса.


Без надзор


Когато конгресът на Аржентина обсъждаше космическата станция през 2015 г., по време на председателството на Кристина Фернандес, опозиционните депутати поставиха въпроса защо няма разпоредба, че тя може да се използва само за граждански цели. Въпреки това Конгресът одобри сделката. Когато Макри влезе в длъжност през 2015 г., той се притесняваше, че споразумението с космическия център не заявява изрично, че той трябва да бъде само за граждански цели, каза Малкора, тогава негов външен министър, отлетяла за Пекин през 2016 г., за да го промени. Тя обясни, че е била ограничена във възможността за преразглеждане заради подписа на Фернандес. Китайците обаче се се съгласили да включат условието, че центърът ще бъде за граждански цели. Тя настояла и това да се съобщи на пресконференция с китайския ѝ колега.


"Това беше нещо, което поисках, за да гаратирам, че няма съмнения или скрит дневен ред от нито една от страните и че хората ни знаят, че сме направили това," каза тя от дома си в Испания. В документа обаче все още липсвал ключов въпрос: надзорът. "Нямаше начин да направим това след нивото на признаване, което това споразумение имаше от наша страна. То бе признато, прието и одобрено от Конгреса," каза Малкора. "Бих написала споразумението по различен начин. Би имало клаузи, които да формулират достъпа до надзор". Малкора каза, че е убедена, че Аржентина може да се обърне към Китай за "уверения", ако някога има някакви съмнения за дейностите в центъра. На въпроса как Аржентина би узнала за тези дейности тя отговори: "Ще има хора, които ще ни кажат, не се притеснявайте."


Записване на посетители


Непрозрачността на операциите на станцията и нежеланието на аржентинските служители да говорят прави по-трудно да се определи кой точно е посещавал комплекса. Представител на провинциално правителство предостави на "Ройтерс" списък с местни журналисти, обиколили обекта. Изглежда мнозина са го направили в един определен ден през февруари 2017 г., 14 месеца преди да заработи, показва преглед на посещенията им в социалните мрежи.


Освен Еспиноса, кмета на Лас Лахас, никой друг интервюиран от "Ройтерс" в града не е бил в центъра. Матиас Уран, на 24 г., обаче каза, че сестра му била сред група студенти, които са посетили миналата година. Видели трапезария и зала с игри.


Алберто Уго Амария, 60-годишен собственик на малък хотел в Лас Лахас, си спомня вечеря, на която е бил малко преди да започне строежът. Разказва, че китайски представител, пристигнал в града за посещение на обекта, го поздравил ентусиазирано. Други гости на вечерята му казали, че представителят разбрал, че Амария е пенсиониран офицер. Самият той е китайски генерал, обяснили те.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  "Космическата програма на Китай се управлява от военните - Народната освободителна армия. "

  Май всичко китайско се управлява отсъщото място.

 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  До коментар [#1] от "Роси":

  И какъв точно е проблема?

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 745 Неутрално
 4. 4 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 554 Весело

  "Центърът вече е построен - намира се зад високата над 24 метра ограда с бодлива тел"
  Ало, редакцията - вие знаете ли колко са 24 метра?!?!?!?

 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Весело

  Китай ще изпревари всички в овладяването на космоса. Докато американците се натуткат да изпратят първата си пилотирана мисия до Марс, което вече беше стотици пъти отлагано и пренасочвано все по-напред в бъдещето..Няма да е невероятно, ако кацайки на Марс бъдат посрещнати от китайки колонисти, които вече да са разгърнали дейност на червената планета.

  мурзилка
 6. 6 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#3] от "von_seeckt":

  Проблемът е пълният член ;)

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Една малка "объркана" ракетка и....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#3] от "von_seeckt":

  Това в 6 беше за номер 2... извинения

 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#5] от "Маршалов":

  ".Няма да е невероятно, ако кацайки на Марс бъдат посрещнати от китайки колонисти, които вече да са разгърнали дейност на червената планета."

  И по-лошо: ще са обявили победа на комунизма на Марс!

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на pvm00597882
  pvm00597882
  Рейтинг: 8 Неутрално

  намира се зад високата над 24 метра ограда с бодлива тел, която изцяло опасва сградата.

  къде е точно тая ограда никой май не знае . 24Метра!!!!ОГРАДА!!!24 метра

  свръх модерна китайска технология - невидима за камерите 24 МЕТРА ограда ...ти да видиш

 11. 11 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 667 Любопитно

  Китайски космическа център в Аржентина буди тревога?!

  До коментар [#4] от "Даниел Панев":
  "Центърът вече е построен - намира се зад високата над 24 метра ограда с бодлива тел"!

  А "зона 51" в Америка къде е построена и каква и е целта? - май, че никой не пита американците дали там са военни или "извънземни" и какво правят там?!!!
  Дали тестват нови военни технологии, за които някои тролове (които по инструкция пишат минуси в тези постове), но дали някои от 50-те години работи с "рептилии" и други извънземни цивилизации обитаващи Земята от милиони години и винаги имащи бази на Луната и Марс и в други зони на слънчевата система това са теми табу?!!!!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Весело

  намира се зад високата над 24 метра ограда с бодлива тел, която изцяло опасва сградата. къде е точно тая ограда никой май не знае . 24Метра!!!!ОГРАДА!!!24 метра свръх модерна китайска технология - невидима за камерите 24 МЕТРА ограда ...ти да видиш
  —цитат от коментар 10 на pvm00597882


  Сигурно е 2.4 метра и авторите на материала, са "забравили" да сложат десетичната точка.

  мурзилка
 14. 14 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 492 Неутрално

  24 метра, и тръпм им е завидял за такава ограда

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Генерали строят "граждански" обекти и дават "уверения" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на ЕТ
  ЕТ
  Рейтинг: 602 Весело

  Огромната антена изведнъж изниква след завой на чакълен път от главната улица. Масивното ястие е единственият признак на човешкия живот в радиус от километри.
  —цитат от коментар 0


  Dish? :)

 17. 17 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#5] от "Маршалов":".Няма да е невероятно, ако кацайки на Марс бъдат посрещнати от китайки колонисти, които вече да са разгърнали дейност на червената планета."И по-лошо: ще са обявили победа на комунизма на Марс!
  —цитат от коментар 9 на Веселин Дечев


  Има ли значение под какъв предлог, някой ще проправи пътят на човечеството и превръщането ни в междупланетна цивилизация? Важното е да стане и то максимално скоро, а не след няколко века, пък след това винаги има начини да се сменят лозунгите.

  мурзилка
 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  " Но това не е случаят в Китай. Партията е държавата.""

  В САЩ републиканската + демократическата партия = една партия - партията на войната. Някой може ли да каже каква е разликата между демократи и републиканци?

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  И това е в Аржентина! Повярвайте ми, в Африка е дори по-зле! Китайците подкупват правителства и изпомпват суровини. Експлоатират местните повече и от колонизаторите преди няколко века.

 21. 21 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Огромната антена изведнъж изниква след завой на чакълен път от главната улица. Масивното ястие е единственият признак на човешкия живот в радиус от километри.
  —цитат от коментар 16 на ЕТ
  Dish? :)
  —цитат от коментар 0


  Майчице, това не го бях забелязал - "масивното ястие" - винаги може да се разчита на гоогле транслате да те разсмее, и на днешните джурнализи да те разплачат с немощта си...

 22. 22 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1684 Весело

  ....КИТАЙСКАТА "капка" ......!!!!!????....работи БЕЗОТКАЗНО........пробива ти мозъка БАВНО и МЕТОДИЧНО....а е само една КАПКА.........!!!!!?????....а некой си ПРАВЯТ МАЙТАП с ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ........която е на повече от 5000/пет хиляди/....години......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 23. 23 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1684 Весело

  И това е в Аржентина! Повярвайте ми, в Африка е дори по-зле! Китайците подкупват правителства и изпомпват суровини. Експлоатират местните повече и от колонизаторите преди няколко века.
  —цитат от коментар 20 на vassilun


  ....ти да ВИДИШ......????!!!!!..без НАЛИЧИЕТО на БАЗИ и АРМИЯ........!!!!!????....Строят БОЛНИЦИ, ИНФРАСТРУКТУРА, ....дават ОГРОМНИ ЗАЕМИ/...кеф ти в ДОЛАРИ, кеф ти в ЮАНИ..../.....ааа им прибирали СУРОВИНИТЕ........!!!!!????....друго си е ВИКАШ КОЛОНИЗАТОРИТЕ.........!!!!!....ГЕПИ сичко БЕЗ ПАРИ.......!!!!!.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 24. 24 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#5] от "Маршалов":

  Пилотирана мисия до Марс ще остане в книгите докато има САЩ. Поне в този си вид и политика, докато ги има света ще е само противопоставяне и войни.
  Само Китай и Русия и то ако може да се вярва на Китай може да се справят с голямото злобно куче.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  До коментар [#23] от "kesh":

  Нямаш капацитета да оцениш какво правят китайците в Африка! Не се е опитвай!

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Любопитно

  До коментар [#24] от "qwerty 500":

  Защо не пробвате, а? СССР май бе по-силен ("союз нерушимьi"), но утече в канала!

 27. 27 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Тази ракетка занеш ли колко трябва да е объркана за да отиде там?

  Това е буквално на края на света...

  Модератора е неадекватен!
 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":

  В случая китайците нямат вина.
  Не е луд който яде зелника, а който му го дава.

  Другите като са оставили Африка на самотек, не може да се сърдят, че Китай влиза на свободното място.

  И проблема с Китай е отново породен от САЩ.
  Действайки краткосрочно точно САЩ решиха да направят комунистически Китай фактор, надявайки се така да ударят СССР, който пък пак те направиха фактор...

  Ти си гледал в Африка, Китай от поне 30 години действа много по-безкруполно в Югоизточна Азия. В момета Китай контролира държавите в тази част на света, може би само Виетнам се опъват, може би...

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ivan_":

  Говорих с американски офицери по въпроса. Казват, че Китай е много по-гъвкав и бърз, защото не му трябва да спазвя никакви демократични процедури и принципи за експанзия по света!

  Съгласен съм, че стремежа на запада към високи печалби доведе до икономически бум в Китай. И е първопричина за увеличаване на влиянието на Китай в света.

 30. 30 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Весело

  Странно как през 2016г. за китайската станция за космическа връзка има доста повече информация,
  https://thediplomat.com/2016/05/china-builds-space-monitoring-base-in-the-americas/
  а сега през 2019г. 3 години по-късно ни се развиват разни ТЪПИ конспирации. Явно през 2016г. търговската война САЩ-Китай, още не беше толкова напрегната, че да се включат в нея тролски методи.

  мурзилка
 31. 31 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#29] от "vassilun":

  По-бърз..., голям смях...

  Китай започнаха 100 години след запада, бая гъвкави и бързи трябва да са:)

  Модератора е неадекватен!
 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ivan_":

  Говоря за днешно време, а не за отпреди 200 години! А Вие си се смейте, преди да ся замислите!

 33. 33 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 515 Весело

  Газетата: "...антена, висока 16 етажа. Центърът вече е построен - намира се зад високата над 24 метра ограда с бодлива тел, която изцяло опасва сградата."

  Жърналята май нещо ви се губят първите уроци по аритметика? 24 метра са 8 етажа (гледам, че използвате етажи като мярна единица)! Стената в Аризона с Мексико не е толкова висока!

  А и от публикуваните снимки от вас не се вижда ограда (24 м) опасващата сградата!?

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 34. 34 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#32] от "vassilun":

  Днес е бъдещето на вчера.

  Да, Китай днес са по-гъвкави и бързи.
  Само че Китай се появиха в Африка, преди няколко десетилетия.
  И когато Китай се появиха в Африка Европа и САЩ се бяха изтеглили от Африка, ако не го бяха направили Китай и най-бързите във вселената да бяха нищо нямаше да направят.

  Не е много сложно да се сетиш, че ако освободиш нещо, някой друг ще го заеме, пък дали ще е Китай, Индия или Иран какво занчение има всъщност.

  След това вземи и се оправдавай, че другите били бързи...

  Това не е състезание за скорост, това е за мислене...

  Модератора е неадекватен!
 35. 35 Профил на slainte
  slainte
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Масивното ястие е единственият признак на човешкия живот в радиус от километри."

  Пуснали са цялата статия на транслейт и след това са "пооправили" малко, че за това и чинията става ястие и може би са имали предвид 24 фута (около 7 метра) а не 24 метра.

 36. 36 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  Винаги могат да бъдат помолени любезно да си изнесат това, което крият зад бодливата тел ! Много бързо ще стане ясно какво е......

 37. 37 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 608 Неутрално

  АМЕРИКАНЦИТЕ ИЗНЕСОХА СИЧКИТЕ СИ МЕГАТЕХНОЛОГИИ И МЕГАИНДУСТРИИ ОТ АМЕРИКА ЗА ДА ИМ Е ЧИСТИЧКО , ТУПНАХА ГИ НАГОТОВО НА ЧАЙНИЗИТЕ И СА КВО КИТАЙ ДА НЕ СА ПО БАЛАМИ ОТ ЯНКИТЕ АААА !!! АПРОПО ПЛАНЕТАТА Е ОСЕЯНО С ПОДОБВИ АМЕРИКАНСКИ ЧИНИИ ЗА ТЕХ ЩО НЕ РЪМЖИТЕ , ЗНАЧИ ЗА АМЕРИКА МОЖЕ А ЗА ДРУГИТЕ...........

 38. 38 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1684 Весело

  До коментар [#23] от "kesh":Нямаш капацитета да оцениш какво правят китайците в Африка! Не се е опитвай!
  —цитат от коментар 25 на vassilun


  ...не е необходимо да имаш особен "капацитет" за да стоплиш , че...!!!!????...........това което не МОЖАХА КОЛОНИЗАТОРИТЕ...да спретнат в АФРИКА го СТОРИХА КИТАЙЦИТЕ.............!!!!!!?????........за хубаво или за лошо КИТАЙ по-лека ЛЕКА СТАВА най-ГОЛЕМИЯ ГЛОБАЛЕН ИГРАЧ.........това .което е специфичното , че го прави без БАЗИ и АРМИЯ...........БОГАТСТВАТА САМИ ТЕКЪТ КЪМ КИТАЙ.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 39. 39 Профил на YNWA
  YNWA
  Рейтинг: 288 Весело

  Браво на китайците. И все пак имам някакво скрито конспиративно чувство ,че истинските играчи по-скоро копаят и строят яко надолу ..отколкото да наливат милиарди за екскурзиийки до някви голи чукари без вода и условия за живот ..били те и др. планети..
  Да развият изк. интелект и машините ,за да заместят напълно робите/масите и ще рестартират системата.. (даже сигурно са си втълпили за каква добра кауза ще го направят.. спасяване на земята от вредата на човека и тн.. направо божествена кауза :)

  Така де смях малко да има :)

 40. 40 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  "антена, висока 16 етажа" не ни стигат архаичните мерки като инчове и футове, ами трябва да ми мерят и в етажи, футболни стадиони, манхатани и тексаси...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 41. 41 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Статията е написана от Касандра Гарисън, Ройтерс. Ако потърсите Argentina China Reuters Cassandra Garrison ще намерите оригиналната статия. Там се пише за '8-foot barbed wire fence'. Можете да си преведете какво означава това и да си представите как е станало "24 метра ограда" в българския превод.

 42. 42 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  "Наземната станция в Патагония, договорена тайно от корумпирано и финансово уязвимо правителство преди десетилетие, е още един пример за непрозрачни и хищнически китайски сделки, които подронват суверенитета на държавите, в които те се осъществяват", каза Гарет Маркуиз
  ...........................
  Нашичкият още държи фронта и не допуснал китайците у нас.

 43. 43 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво на китайците. Докато злобната администрация на фашиста Тръмп търси заплаха там, където я няма, то хората гледат от космоса, към звездите.

 44. 44 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#16] от "ЕТ":

  това Дневник са вече пълна трагедия

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 45. 45 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Китайски космическа център в Аржентина буди тревога в САЩ,че вече има и други,които шпионират целия свят включително и щатите!

 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  До коментар [#38] от "kesh":

  за хубаво или за лошо КИТАЙ по-лека ЛЕКА СТАВА най-ГОЛЕМИЯ ГЛОБАЛЕН ИГРАЧ.
  ========
  Става ли?
  Това вече отдавна се случи.....
  Китайците просто не го демонстрират.....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Неутрално

  "Народната освободителна армия"

  Кой ще освобождават пък тези, Южно-Китайско Море?

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 48. 48 Профил на id
  id
  Рейтинг: 474 Неутрално

  the massive dish ...в превод масивното ястие...

 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  "Нашичкият още държи фронта и не допуснал китайците у нас."
  До коментар [#42] от "volarok":

  Сус бе! Ние тука вече само китайците чакаме. Дъртитуе имперляги вече не се вясват насам, щото нямало аванта.

 50. 50 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 759 Весело

  До коментар [#11] от "Emil Dimov":

  Явно ти си от пациентите на Керев и уфолога на скат

 51. 51 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  До коментар [#41] от "Боб":Статията е написана от Касандра Гарисън, Ройтерс
  >>> Още от античността не вярваме на Касандри, хеле пък ако работят за Ройтерс.:)

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  Една антена , а толкова страх :) Империята на злото я тресе параноята, че зад всяко дърво има враг.

  Путин - мы верим в тебя !
 55. 55 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Китайската инвазия и колонизация продължава навсякъде, където има тъпи и лакоми политици!

 56. 56 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#9] от "Веселин Дечев":

  Е,комунизмът отдавна е победил ма Марс,затова е червен и няма живот.

 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#16] от "ЕТ":

  Dish, я!Ама някой не оправил след Ггоглето...

 58. 58 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Китай е ПРОБЛЕМЪТ :)) И пропагандата ще става все по тежка ,а обвиненията ще бъдат за всичко. Китайската обществена система е УСТОЙЧИВА ,защото е пряко свързана с производството. Американската система ОТДАВАНА е ПАРАЗИТНА ( на ананасовият капитал) Макар и ТРЪМП да сер опитва да върне САЩ в зоната на производството ....нещата са свързани с огромна съпротива. Отнемат последните перли на САЩ ....да контролират златните запаси ,да печатат пари ,да имат най добрите и бързи ПИСТОЛЕТИ :) Европа има време за завой ,особено в НЕМСКО -ФРЕНСКАТА ЧАСТ. Те не представляват другата култура ...тя дойде ОТ ТАМ СИЛОВО.

 59. 59 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Любопитно

  До коментар [#23] от "kesh":

  Е,те и Франция и Англия са строели болници.Даже Испания и Португалия са били и много мисионерски настроени-църкви са строели!

 60. 60 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 720 Весело

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":

  „И какъв точно е проблема?“

  А ми няма проблем. Само дето след 10-на години китайците ще понавлезнат у матушката ти, ще си я вземат половината, а батюшката ти ще гледа като пре//пик//ано мушкато...

 61. 61 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Ооо Икономедия, защо срамиш името и спомена за качествената журналистика! По-несвързан превод, глупости и грешки не бях чел от десетилетие! Коректор, редактор.... и това ли икономисахте?
  Ужас!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 62. 62 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":„И какъв точно е проблема?“А ми няма проблем. Само дето след 10-на години китайците ще понавлезнат у матушката ти, ще си я вземат половината, а батюшката ти ще гледа като пре//пик//ано мушкато...
  —цитат от коментар 60 на joro4900


  Китайците вече са до Урал! Затова Путин заселва военните и номенклатурата си в България. Тук ще е Новорусия!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  какво тревожно има в космически център ?! :-) отворен за посетители

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  стига конспирации бе ,може да търсят пък извънземни китайци ....

 65. 65 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Реализирана е практически система за въздушно космическо разузнаване (ранно предизвестяване и оповестяване) непосредствено под носа на американците, докато те са в навлизането в етап, характерен за началото на упадъка на всяка една империя. В историята ще остане като тръмпясване.

 66. 66 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":„И какъв точно е проблема?“А ми няма проблем. Само дето след 10-на години китайците ще понавлезнат у матушката ти, ще си я вземат половината, а батюшката ти ще гледа като пре//пик//ано мушкато...
  —цитат от коментар 60 на joro4900


  В САЩ живеят към 5 милиона китайци, те превзели ли са новата им матушка Америка?

 67. 67 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  "Други в Лас Лахас обаче рядко виждат когото и да било от станцията освен когато служтелите пътуват до китайския супермаркет."

  :-)

  I Want To Believe
 68. 68 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#60] от "joro4900":

  По каква логика ? Нито веднъж досега в историята Китай не е навлизалв северните области . Навремето строи СТЕНА.... пет пъти Русия изпитва АГРЕСИЯ от ЗАПАД. ШВЕДИ , ГЕРМАНЦИ ,АВСТРИЙЦИ ,ПОЛЯЦИ, ФРАНЦУЗИ ?? Китай има своя политика или зона на влияние. Първа ще падне ТАЙВАН .............икономиèски, Войните в КОРЕЯ , по китайските учебници са войни за БАЩИНО ОГНИЩЕ. На кого не е ясно че обединението на двете КОРЕИ ЩЕ стане с КИТАЙСКА ПОМОЩ! В тази зона на БУДА КУЛТУРАТА попадат всички страни надолу. Няма как да инсталираш един китаец в СИБИР ,като той 6000 години не искал да ходи там>Ако е за територия ...нямат проблеми с Монголия ( която няма супер гаранти ) ..но в Монголия китайци заселници НЯМА!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Огромната антена изведнъж изниква след завой на чакълен път от главната улица. Масивното ястие е единственият признак на човешкия живот в радиус от километри.
  —цитат от коментар 16 на ЕТ
  Dish? :)
  —цитат от коментар 0


  Google Translate + Балкански Мързел + Българско Образование = Параболична Антена (Dish) = ястие.

  California Über Alles
 71. 71 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Огромната антена изведнъж изниква след завой на чакълен път от главната улица. Масивното ястие е единственият признак на човешкия живот в радиус от километри.
  —цитат от коментар 16 на ЕТ
  Dish? :)
  —цитат от коментар 0


  Тъпаците от Дневник удариха дъното. Мисля че това ще ми е последното влизане в жалкият им "вестник"

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK