Когато в Китай се изсипе чувал ориз, трепери цялата Земя

Президентът Си Цзинпин говори на последното заседание на китайския Народен конгрес за 2018 г.

© Associated Press

Президентът Си Цзинпин говори на последното заседание на китайския Народен конгрес за 2018 г.19-и век беше столетието на Европа, 20-и - на Америка. В началото на това хилядолетие мнозина предричаха, че 21-ви век ще бъде столетието на Азия. Заблуда - това е векът на Китай. Съвсем скоро той ще е №1. Във всичко, разказва "Дойче веле" с цитати от книгата на известен германски публицист.


China First - така е озаглавена новата книга на публициста Тео Зомер, която излиза тези дни в Германия. Зомер, който е дългогодишен главен редактор и издател на седмичника "Ди цайт", публикува в изданието някои от по-важните си изводи в тази книга. Ето част от тях:


"19-и век беше столетието на Европа, 20-и - на Америка. В началото на това хилядолетие мнозина предричаха, че 21-ви век ще бъде столетието на Азия. Заблуда - това е столетието на Китай.
Непрекъснато четем вестникарски заглавия - "Китайците идват". Но това е втората заблуда - китайците са вече тук. През последните 40 години те извършиха скок напред, който е безпримерен в световната история. БВП на Китай се увеличи 60 пъти, а доходите на глава от населението - 100 пъти. От 2010 година насам Китай е най-могъщата търговска сила в света, а от 2012 - втора по големина световна икономика. В рамките на следващото десетилетие Китай ще изпревари САЩ", пише авторът и припомня, че между 700 и 800 млн. китайци прескочиха границата на бедността и влязоха в средната класа. А според прогнозите до 2020 година и останалите ще се отърват от бедността. През 2021 година доходът на глава от населението трябва да достигне 12 хил. долара годишно. Очаква се до 2035 година Китай да се присъедини към средната група развити индустриални страни, а през 2049 да излезе начело, отбелязва Тео Зомер и продължава:


Китайският мастърплан


"Проектът "Made in China 2025" е грандиозна програма за икономическо развитие с цел до средата на следващото десетилетие да бъдат изпреварени всички индустриални държави. Дотогава в десет ключови промишлени сектора Китай трябва да се превърне във водеща сила, като за целта държавата подпомага индустриалците със стотици милиарди долари. () Президентът на Китай Си Дзинпин иска държавата му да стане първа сила в световната политика. Ръководството в Пекин смята да възроди величието и достойнството на китайската цивилизация и да остави зад гърба си униженията, на които страната е била подложена в продължение на стотина години след насилственото си отваряне към света в резултат от първата Опиумна война през 1839-1842 година. Лидерската воля на Си Дзинпин променя глобалното съотношение на силите. Той има велики планове за Народната република, която трябва да излезе от ролята си на регионална сила и да застане "в центъра на световната сцена".


Си иска да превърне Китай в най-мощната военна сила, в най-голямата и водеща научна нация, в лидер на иновациите, в инфраструктурна суперсила, в предводител на борбата срещу климатичните промени, в световна културна и футболна сила."


Тео Зомер смята, че сред днешните политически лидери Си Дзинпин е единственият, който има глобална стратегия. Авторът дава за пример огромните китайски инвестиции за новия "Път на коприната" - предвидени са 1000 млрд. долара. "Китай призова около 100 страни и организации да участват в изграждането на "Пътя на коприната" като процъфтяващ коридор за икономическо сътрудничество. Лозунгът гласи "омрежване", а целта е изграждането на инфраструктура: железници и пътища, тръбопроводи, електроцентрали, язовири, мрежи от оптични кабели - всичко това трябва да залегне в основата на един безпримерен икономически скок. ()Китайците напредват стъпка по стъпка, регион по регион, сектор по сектор - в съзвучие с древната китайска мъдрост "Когато пресичаш реката, трябва да опипваш със стъпалата камъните по дъното". И мислят много напред. До 2049 г., когато ще бъде отбелязана 100-годишнината от основаването на Китайската народна република, "Поднебесната империя" трябва да се превърне в една "богата, могъща, демократична, култивирана, хармонична и красива" страна", пише авторът и отбелязва, че много държави по света възприемат китайския възход като заплаха:


"Китайският проект за новия "Път на коприната" изобщо не е толкова безобиден, колкото изглежда на пръв поглед. Със своите инвестиции и кредити Китай си създава сфери на влияние по цялото земно кълбо (...) и силно разклаща досегашния световен ред. (...) Редица наблюдатели дори виждат на хоризонта нова студена война. Която, разбира се, няма почти нищо общо с едновремешния конфликт между Изтока и Запада, между Москва и свободния свят. Във военно и в политическо отношение Съветският съюз беше велика сила, но икономически нямаше никакво значение за Запада, който безболезнено можеше да налага на СССР ембарго, бойкоти или санкции. Съвсем друго е положението с Китай, чиято икономика е толкова тясно свързана с останалия свят, че една търговска война, камо ли пък студена война, би била пагубна за мнозина."


Надеждата, че растящото благосъстояние ще превърне Китай в демокрация, се оказа илюзорна, пише по-нататък Тео Зомер и твърди, че Си Дзинпин не само е загърбил въведения от Дън Сяопин принцип на колективното ръководство, но и е създал условията за нов култ към личността, който много напомня на култа към Мао.


Когато в Китай се изсипе чувал ориз, трепери цялата Земя

© Associated Press


Когато в Китай се разсипе един чувал ориз


"Отменено беше разделението между икономика и политика, което просъществува известно време, при това не само в зачатък. Съвсем целенасочено Си взе всичко под свой контрол: партията, армията, предприемачеството, медиите. Той отмени ограничението от два мандата за президентския пост и вписа в конституцията "Мисленето на Си Дзинпин". И това не е всичко: Си е на път да покори обществото чрез една дигитална диктатура за контрол над възгледите и морала, която напълно засенчва Оруеловата "1984". Под ръководството на Си Китай поема по пътя от авторитарна към тоталитарна държава.


Си скъса и с културата на въздържанието, наложена от Дън - Китай се превърна в експандираща и "надцакваща" сила, а във външната политика Си практикува "дипломация на велика сила". Докато навремето Дън настояваше, че Китай не е модел за други страни, днес Си Дзинпин хвали своята система като образец за другите - като алтернатива на западния модел, който се характеризирал с "разединени общества, безкрайни смени на властта и социален хаос".


Все още не сме навлезли в нова студена война, но поредната надпревара между системите вече е факт. Този път се броят не армиите и ядрените арсенали, а парите. Си Дзинпин превърна търговията и инвестициите в оръжия, а неговият "Път на коприната" му осигурява последователи по всички континенти. Крайно време е брюкселската общност да сложи на кантара икономическите шансове, свързани с възхода на Китай, и трезво да ги съпостави с рисковете за политическата сфера и за сигурността, извиращи от този възход."


В края на публикацията Тео Зомер пише: "Навремето казвахме: "Какво ни засяга, когато в Китай се разсипе един чувал ориз!" Случващото се в "Поднебесната империя" нямаше никакво значение за нас. Днес е друго: когато в Китай се разсипе един чувал ориз, трепери цялата Земя".

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Този откри топлата вода.

 2. 2 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  булшит.
  класически

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 3. 3 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Китайците ще ги призная, когато измислят някоя нова технология, която да промени света. Докато единствено копират от запада (САЩ главно) винаги ще са стъпка назад, колкото и да произвеждат.

 4. 4 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Любопитно

  И ДВ признава, че няма да му е лесно на дедо-филантроп

 5. 5 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Глупости.
  Има само една държава в светът която в момента е самодостатъчна.
  Може да се затвори и да произведе от кабърче до ракета.
  Населена е с хора дето могат да създават и съзидават всичко което решът.
  Могат да преуспеят или да се затрият това е техен избор.
  Живеят в каравани бараки или небостъргачи .
  Засега е най великата страна защото дава на гражданите си равни възможности а не равни заплати.
  И тя е ......
  САЩ

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Който не е разбрал, че китай е заплаха е добре да се събиди!
  Да се готви Тайван, после азиатските републики и накрая джуджи!!!
  Ще е добре родните т.н. "политици" да си дадат сметка, че Китайската компартия не прави "инвестиции" а купува влияние, политици и правителства!!!

 7. 7 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Редица наблюдатели дори виждат на хоризонта нова Студена война. Която, разбира се, няма почти нищо общо с едновремешния конфликт между Изтока и Запада, между Москва и свободния свят."


  Да, мошениците нямат държави. "Парите не миришат."

 8. 8 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Падне ли комунизма в Китай и ще се превърнат в обикновена азиатска държава, като Тайланд,Индонезия, Малайзия.

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#5] от "dedoliben":

  Нито една държава на тоя свят НЕ е самодостатъчна! Включително САЩ! Апропо, а днешния свят е глобализиран (свързан) повече от когато и да е било преди в човешката история.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  За добро, или за зло, китайския дракон се събуди. При това, именно с помощта на тези, които сега се плашат от него. Интересното е след десет години. САЩ и Европа пропуснаха момента, а залезът им е близо - за съжаление. Е, няма да е утре, или вдругиден, но какво са 10-20г за историята. Та, дори и 50?

 11. 11 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Любопитно

  "През 2021 година доходът на глава от населението трябва да достигне 12 хил. долара годишно. " ... ... ... Чак през 2021 година по 1000 долара на месец... И това е среден доход! Представете си колко е мизерно потреблението им в сравнение със САЩ, Западна Европа, Япония, а потреблението движи производството. Тъй че, отрежете им възможността да затрупват света с евтини субсидирани стоки и да ги видим как ще се оправят със собственото си потребление!

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#8] от "Сд":

  Тоест според вас днешен Китай е силна държава само заради комунистическата система там!? Така ли!?

  Според мен пък е точно обратното, това е най-голямата слабост на днешен Китай - нейната комунистическо - тоталитарна политическа система и всички негативи, която тя носи със себе си - корупция, непотизъм, насилие към инакомислещите. Ако Китай беше свободна и демократична държава по модела на своя съсед Южна Корея например страната щеше да има да получи много добро развитие и напредък.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 759 Неутрално

  През 80-те същите неща са се писали за Япония.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#11] от "cristo_n":

  Сравнено с Европа? Ами сравнено с нашата България, която е членка на ЕС? Като сравниш нашата действителност с тяхната се получава, че сме горе долу на едно равнище.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 510 Неутрално

  "... между 700 и 800 млн. китайци прескочиха границата на бедността и влязоха в средната класа. А според прогнозите до 2020 година и останалите ще се отърват от бедността."

  И к'во? Китай ще стане първата държава в историята само със средна и богата класа? Без бедни, без работещи бедни, без наемни работници?
  Сериозно?

 16. 16 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иво":

  Не схвана мисълта ми, ама изобщо!

 17. 17 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Китай наистина е проблем. Наскоро четох за проблемите на Кения с тях. Взели заем за да строят железопътна линия и сега когато им е трудно да го върнат рискуват да загубят едно много успешно пристанище което било залог.
  Въобще политиката им в Африка ще е показателна за поведението им като глобален лидер.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 18. 18 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "Сд":
  "Падне ли комунизма в Китай и ще се превърнат в обикновена азиатска държава, като Тайланд,Индонезия, Малайзия."

  И сега са си това, но прекалено прехвалени и никой не отбелязва скритите вътрешни конфликти, които назряват и гигантското неравенство между отделни региони; между бедни и свръхбогати; между безправни "простосмъртни" и привилигировани партийни велможи...

 19. 19 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":

  Айде напиши книга ти. То да не е като да ръсиш мъдрости из коментарите.

 20. 20 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 656 Любопитно

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Е не беше ли обратно Първо Джуджи

  гошо
 21. 21 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Китай наистина е проблем. Наскоро четох за проблемите на Кения с тях. Взели заем за да строят железопътна линия и сега когато им е трудно да го върнат рискуват да загубят едно много успешно пристанище което било залог.Въобще политиката им в Африка ще е показателна за поведението им като глобален лидер.
  —цитат от коментар 17 на Jalis Ironhammer


  Същото се случи в Пакистан (или Бангладеш не помня) с една магистрала, която строят.

 22. 22 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Пълни глупости. Да много хубаво, че имат стратегия. Но аз не прочетох планове как ще борят замърсяването на въздуха и недостига на енергийни източници. Освен това вследствие на демографската си политика населението в Китай е като в Запада застаряващо..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 23. 23 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Китай наистина е проблем. Наскоро четох за проблемите на Кения с тях. Взели заем за да строят железопътна линия и сега когато им е трудно да го върнат рискуват да загубят едно много успешно пристанище което било залог.Въобще политиката им в Африка ще е показателна за поведението им като глобален лидер.
  —цитат от коментар 17 на Jalis Ironhammer


  Тук проблемът е създаден не от китайците, а от кенийците.

 24. 24 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Такива книги навремето пишеха западни леви интелектуалци за Съветския съюз.
  Китай наистина си беше поставил въпросните цели до 2035-та да стане първи в 10-15 области и то все във водещите технологии. И за тази цел краде и изкупува всякакви високи технологии. Но китайският план има една слабост, че трябва да постигне тази цел паразитирайки върху Западните технологии и паразитирайки върху западните икономики, най-вече САЩ. Китайският план не предвиди, че САЩ може да изберат Тръмп за президент, който по една случайност е националист и антиглобалист и който реши да развали далаверата на Китай, т.е. активно да се противопостави на китайските планове. Планът на Си Дзинпин не предвижда съпротива от страна на САЩ. Сега вече, при нарастваща съпротива от САЩ, Китай се отказа от програмата си да стане водещ във въпросните отрасли до 2025-та година, отказа се и от Пътя на коприната. И вероятно ще се откаже от още много неща.

 25. 25 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  От настоящата статия за нас е важно да си зададем въпроса- искаме ли Китай световен хегемон, който въвежда такава диктатура, че посрамява тази на Оруел? На всички трябва да ни е ясно, че каквото е в Китай, т.е. световния хегемон, такова ще е и навсякъде. Искаме ли да дадем световната власт в ръцете на милиард и половина китайци, които са достатъчно, за да бъдат надзиратели на останалия свят и да впрегнат целия свят да работи за тях?

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  "Си иска да превърне Китай в най-мощната военна сила, в най-голямата и водеща научна нация, в лидер на иновациите, в инфраструктурна суперсила, в предводител на борбата срещу климатичните промени, в световна културна и футболна сила."
  За някои неща може и да се получи, но не във всичко.

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Весело

  До коментар [#14] от "Иво":

  Не сме, Иво, България в инфраструктурно отношение е много далеч в миналото сравнена с Китай. Иначе кръчми имаме повече.

 28. 28 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Тео Зомер чувал ли е думичката "Индия" ??
  Да, българите сме велик народ !!!
 29. 29 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Германецът Тео Зомер, написал въпросната книга за Китай, който предполагам е от еврейски произход, извършва една голяма историческа спекулация. Сравнявайки Китай със Съветския съюз, той намира разликата в това, че Китай умеел да произвежда и търгува, а СССР не умеел. Нека да видим каква е истината. СССР с малко прекъсване по време на Втората световна е най-големият враг на Запада през цялото си съществуване и търговските блокади и санкциите никога не са били вдигани. В същото време Китай бе обявен за враг чак при Тръмп и дори не за враг, а за основен съперник. Западът води Студена война със СССР от след Втората световна до падането му. С Китай Студената война тепървя се заформя. В СССР никога западните фирми не са изнасяли масово производствата си, както в Китай. На СССР никога не му е предоставян свободен достъп до западния пазар, както на Китай. Каквото е постигнал СССР то е било въпреки активното пречене от страна на Запада. А каквото е постигнал Китай то е с активната помощ от страна на Запада. Успехът на Китай повече се дължи на Запада, отколкото на Китай. Авторът не отчита тези особености и съответно прави неправилни изводи за възможностите на Китай или по-точно за възможностите на тоталитарната му система. Когато Западът поведе истинска Студена война с Китай, каквато водеше срещу СССР, тогава ще видите, че възможностите на Китай не са по-големи от тези на СССР. Все още Тръмп я кара с мекия брус, защото американските фирми здраво са затънали в китайското блато. Дава им възможност да се изтеглят оттам.

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#29] от "gozambo":

  Чудя се какви ще ги пишеш, когато САЩ и Китай намерят взаимно приемливи решения на търговския конфликт, който имат в момента. Защото рано или късно (по-скоро рано) това ще се случи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#5] от "dedoliben":

  Прав си, само дето надали е самодостатъчна. Погледни колко талантливи хора стават граждани на САЩ! Без тях надали САЩ може да прогресира толкова добре. Когато това спре, това нещата могат да тръгнат назад.
  Като политик и човек задълбочено познаващ Китай е (беше) само Маргарет Тачър. В нета все още могат да се намерят речите й по темата, чуйте ги, звучат така, като че ли са писани днес. Защитаваше интересите на ВБ с всяка клетка на тялото си. Вижте само очите й, когато обяви победата във войната с Аржентина за "незначителните" Фолкленски острови. Тя преговаря с китайците за Хонг Конг. Заради това, че ВБ е подписала договор за него и ВБ винаги застава зад подписа си. След всичко това, което успя да измъкне от тях (никак не е малко!!), тя каза две неща за Китай. Които трябва да се помнят от всеки:
  - Въпреки отличната икономическа стратегия, Китай е комунистическа държава. На комунист доверие никога не трябва да се има. Палачинката може да се обърне и за 24 часа.
  - Надали съществува някъде по света по-добър майстор на пазарлъка от китаеца. Губиш предварително след всяка сделка с него...
  Китай съществува и трябва да се съобразяваме с ного. Расте с неимоверни темпове. И това ще така, докато стигне нивото на развитите държави. Растежа тогава ще е същия както и на тях. Но инвестицийте в Африка, Азия и разширяващото влияние в Русия са нещо наистина плашещо.
  Казват че Тръмп бил майстор в пазарлъците. Като гледам резултатите в момента - Канада, Мексико и Северна Корея, надали. Очаква и тези с Китай. И очаквам да загуби доста. Не само че Китай няма да отстъпи и йота от икономическите си интереси, ще направи незначителни отстъпки за да спечели още повече. А Тръмп ще обяви съкрушителна победа, базирайки се на някакви за жълти стотинки отстъпки. Също както "новите" договори с Мексико и Канада.
  Единствения проблем е мащаба на инвестицийте на Китай. Именно мащаба!


 32. 32 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#27] от "daskal1":

  чайна е бая голема... българската инфраструктура мое да е стара ама е разнообразна и има добра наситеност... немам време да търся сеаг, ма си мисля, че на единица площ бегето е по-наситено с инфра

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Неутрално

  До коментар [#32] от "tucker case":

  Кел файда като теоретично имаш, а на практика нямаш, например бързи ж.п. връзки, експресни влакове с отделна повдигната линия, и модерни гари, да не говорим за летища. А за пътно мостовата инфраструктура хич. И те карат като идиоти, ако си с мерцедес то мислиш че останалите трябва да ти отстъпят, но и доста затънтени кътчета на страната имат добра и модерна мрежа от тунели, пътища и мостове.

 34. 34 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  "19-и век беше столетието на Европа, 20-и - на Америка. В началото на това хилядолетие мнозина предричаха, че 21-ви век ще бъде столетието на Азия. Заблуда - това е столетието на Китай.
  -
  Доообре, само 19 век? Пак се опитват да омаловажат постиженията на европейската цивилизация - Най-малкото от 16 до 20и век. Да не говорим за влиянието на древните европейски цивилизации над развитието на света.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 35. 35 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2716 Весело

  До коментар [#24] от "gozambo":

  Тръмп ще попречи на глобализацията колкото недоволните занаятчии чупещи парните машини спряха Индустриалната революция.
  Така че Китай и другите икономики от Азия ще продължат да съкращават дистанцията със Запада, дали ще успеят да го стигнат, че и задминат - не е болка за умиране.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 36. 36 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#24] от "gozambo":Тръмп ще попречи на глобализацията колкото недоволните занаятчии чупещи парните машини спряха Индустриалната революция.Така че Китай и другите икономики от Азия ще продължат да съкращават дистанцията със Запада, дали ще успеят да го стигнат, че и задминат - не е болка за умиране.
  —цитат от коментар 35 на vesolr  Глобализацията не е индустриална революция. Изнасянето на американските фабрики в Китай не е плод на някакъв обективен ход на историята, а субективно решение на някои кръгове от финансовата олигархия и протежетата им във властта. Аутсорсването на производствата не е революционна промяна на производителните сили,напротив. Аутсорсването съсипва и Европа и Америка. Това докара жълтите жилетки на барикадите. Това предизвиква Брекзит, това докара популистите и националистите на власт.
  А ти с тази специалност "Наука за изучаване на половете " много ти е трудно да разбереш разликата между глобализация и глобализъм. Трудно ти е да вденеш,че глобализмът е идеология,която пришпорва глобализацията и онова,което глобализацията следвайки естествения си ход може да постигне за 1000 години,глобалистите се опитват така да ускорят процеса,че да го направят за две петилетки. И когато кажем антиглобалист, ние нямаме предвид човек,който е против естествения ход на глобализацията, а който е против глобализма като социално инженерен проект,несъобразен с реалността и законите. Какво общо има докарването на десетки милиони хора от Третия свят с техническия прогрес или Индустриалната революция, та ги сравняваш?
  Мога да ти дам следния исторически пример. Според Маркс социализмът ще дойде тогава,когато капитализмът изчерпи всичките си възможности. Как Ленин се съобразява с Маркс? Шест месеца след буржоазната революция в Русия Ленин обявява- капитализмът в Русия победи и си изчерпа възможностите,няма да чакаме повече,правим революция. Според Ленин за 6 месеца и си изчерпал възможностите. Подобна мисъл на Георги Димитров- за няколко петилетки трябва да направим това,което други народи са направили за столетия. Видяхме какво направиха. Днешните глобалисти сопускат същата грешка,която допускаха болшевиките, чрез социално инженерни проекти да пришпорват историята и да налагат предварително обречени социални експерименти с катастрофални последици.

 37. 37 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2716 Весело

  До коментар [#36] от "gozambo":

  Индустриалната революция е бебешка глобализация, съвременната глобализация е Индустриална революция на стероиди. Затова както Индустриалната революция не можа да бъде спряна, още по-малки са шансовете да спреш днешната глобализация. За теб всичко опира до полове, раси, и евреи. Абсолютен невежа си и компенсираш липсата на знания с предразсъдъци на кило.
  Няма никакви социални проекти, експерименти и заговори против бялата раса, които не ти дават покой.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 38. 38 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#3] от "kapitan_laino":

  Няма да са, отдавна иновации не се прави с помощта на лист хартия и молив. Първо трябва да има пари за инвестиции в изследвания и образовани хора, които да ги правят. Науката и техниката не са индивидуално занимание, откритията не са дело на самотен учен, който отива после да иска пари от Рокфелер за да продължи или да започне да произвежда.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 39. 39 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Не сме, Иво, България в инфраструктурно отношение е много далеч в миналото сравнена с Китай. Иначе кръчми имаме повече.

  До коментар [#27] от "daskal1":

  Мдааам,
  Но човек трябва да го види с очите си......много е .....приземяващо....и те обхваща една безнадеждност.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Неутрално

  До коментар [#39] от "г-н Саранди Говедаров":

  Хайде остави ме мен, аз ходя там от 1990-те и промените са очевидни, но за стъписването си прав, през октомври бях с новия си ректор който посети страната за пръв път и той беше шокиран от мащабите и темповете им. Няколко пъти повтори: "Ние в Америка просто не знаем с каква реалност си имаме работа..."

 41. 41 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  19-и век беше столетието на Европа, 20-и - на Америка. В началото на това хилядолетие мнозина предричаха, че 21-ви век ще бъде столетието на Азия. Заблуда - това е векът на Китай.

  Хе, че това го учихме в училище по основи на марксизма-ленинизма - нарича се закон за неравномерното развитие на капитализма, открит от Владимир Илич.

 42. 42 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  До коментар [#22] от "angevins":

  Населението на Запада си е застарянащо от 19-ти век!
  Ве бъркайте термина "застаряване" /увеличаване на процента на хората над 60 или 65 години/ с "измиране".
  Впрочем, по съобщение на Франс Прес, миналата година населението на Китай е намаляло с 1,27 млн души поради превишаване на смъртността над раждаемостта.

 43. 43 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  И това чудо ще отмине

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK