България официално "изрази подкрепа" за Гуайдо като президент на Венецуела

Хуан Гуайдо

© Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Хуан ГуайдоПравителството на България одобри позицията на българската страна за изразяване на подкрепа за Хуан Гуайдо в качеството му на временно изпълняващ функциите на държавен глава на Боливарска република Венецуела, се казва в съобщение на Министерския съвет.


В заглавието на съобщението се използва думата "призна", но по-нататък се уточнява, че кабинетът "изразява подкрепа" за Гуайдо, няколко дни след като дипломатически източници на "Ройтерс" съобщиха, че не всички държави ще използват тази дума, за да изразят позиция в кризата. Решението на София бе предизвестено, след като вчера Министерският съвет съобщи, че Съветът по сигурността подкрепя Европейския съюз и международната общност, признаващи Гуайдо.


Страната се намира в остра политическа, социално-икономическа и хуманитарна криза и криза на сигурността, към която през последната година се добави и тежка миграционна криза. По официални данни Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1.7 млн. процента, а в страната липсват стоки от първа необходимост, продължава съобщението.


Спешно свикване на избори
Следва хронология на кризата във Венецуела. "На 5.01.2019 г. встъпи в длъжност новият председател на Националната асамблея Хуан Гуайдо. На церемонията са присъствали посланиците на държавите - членки на ЕС. На 10.01.2019 г. президентът Мадуро встъпи в длъжност за нов президентски мандат в сградата на Върховния съд. Държавите - членки на ЕС, не изпратиха представители на церемонията.


На 26 януари 2019 г. ЕС, включително България, призова за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела. Държавите членки посочиха, че ако не бъде обявено организирането на нови избори в рамките на следващите дни, ще предприемат действия, включително по въпроса за признаване на ръководството на страната в съответствие с член 233 от Конституцията на Венецуела.


В своя резолюция от 31.01.2019 г. ЕП признава обявилия се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо за изпълняващ функциите на държавен глава на страната. Към настоящия момент редица държави членки признаха Гуайдо за действащ президент на Боливарска република Венецуела.


Предвид цялостната криза във Венецуела и необходимостта от предприемане на бързи и адекватни политически мерки за нейното разрешаване, както и от спешно свикване на свободни, прозрачни и честни президентски избори, България изразява подкрепа за Хуан Гуайдо в качеството му на временно изпълняващ функциите на държавен глава на Боливарска република Венецуела, заключава правителството.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK