Струваше ли си усилието за Северна Македония

Струваше ли си усилието за Северна Македония

© Георги КожухаровСеверна Македония и НАТО подписаха споразумение, открехващо вратата към бъдещото пълноправно членство на страната в пакта. Това може да е и началото на възхода в тази дълго време забравяна част от Западните Балкани, пише Борис Георгиевски за "Дойче веле".


Този ден е чакан в Македония цели 26 години. За малката и изолирана балканска държава членството в най-могъщия военен съюз на света открай време беше въпрос на оцеляване. Още през 90-те години цареше убеждението, че вътре в страната това членство ще донесе по-силно етническо и социално сплотяване, а навън – сигурност на границите със съседите.


И неслучайно македонският парламент гласува кандидатурата за приемане в НАТО тъкмо през 1993 година, по време на кървавите войни в бившата Югославия. Да, те така и не достигнаха македонската граница, но опасността беше трайна и осезаема.
В крайна сметка обаче Република Македония така и не доживя да види големия успех. Защото дните на държавата с това име са преброени. Дори НАТО не споменава бъдещата си членка поименно в днешната си публикация: "На 6 февруари 2019 година постоянните представители на 29-те страни - членки на НАТО, ще подпишат със Скопие протокола за присъединяването."


Нека да припомним, че Скопие е столицата на въпросната държава. А в края на тази седмица, след като гръцкият парламент ратифицира протокола за присъединяване, пред света ще бъде представена една "нова" държава: Република Северна Македония.


Струваше ли си усилието?


Това е цената, която Македония плаща, за да влезе в клуба. За много от нейните граждани тази цена е твърде висока. За радост обаче хората, които днес взимат политическите решения, не мислят така. Скопие и Атина проявиха голяма смелост и силна политическа воля, за да решат така наречения спор за името, който от 2008 година блокира приемането на страната в НАТО и в ЕС и вече десетилетия трови отношенията между двата народа.


Независимо от това мнозина все още се питат: Струваше ли си да се променя името на страната, да се търгува с част от идентичността и историята само заради едно членство в НАТО?


Да, струваше си! Не само защото то гарантира на страната благосъстояние и стабилно бъдеще, но и защото затваря (поне засега) една страница от безкрайната хроника на вътрешно балканските исторически конфликти между съседни страни. И дава шанс на новите поколения да прекратят копаенето на исторически окопи и да подхванат планове за бъдещето.


В контекста на целия Балкански полуостров и на Югоизточна Европа присъединяването на (Северна) Македония към НАТО може би най-сетне ще сложи край на пререканията по тъй наречения македонски въпрос, който тлее в региона от толкова дълго време насам. И в допълнение ще повиши стабилността на Балканите тъкмо във времена, когато духът отново може да излезе от бутилката – най-вече покрай очакваното окончателно решение за статута на Косово.


Фотогалерия: Референдумът носи надежда в обезлюдените села на Македония >


По-добре съюзник, отколкото фактор на нестабилност


(Северна) Македония няма армия, а брутният ѝ вътрешен продукт се доближава до бюджета по-скоро на среден германски град, отколкото на водещите европейски държави. Независимо от това и САЩ, и редица ключови държави от Евросъюза отдавна осъзнаха, че е много по-добре тази страна да бъде съюзник на Запада, отколкото да се рискува нови размирици на Балканите. Освен това (Северна) Македония е рядък пример на що-годе функционираща мултиетническа демокрация в един много уязвим регион, а този факт е допълнителен плюс за бъдещото ѝ членство в НАТО. Във военно и в икономическо отношение страната няма никаква стойност, но ако вземем предвид сегашните геополитически интереси (Русия, Китай) и примера за успешно решаване на един конфликт, който може да бъде пътеводен за редица съседни страни (Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина), то приемането на страната в НАТО може да се окаже изключително ценно.


За (Северна) Македония днес започва нова историческа глава. Страната все още е изправена пред редица трудности и препятствия. Нужни са реформи във всеки сегмент от обществото, нужно е да се доизгражда вътрешната сплотеност, нужна е икономика, която произвежда нещо повече от изтичащи мозъци. Ако Евросъюзът реши през юни най-сетне да започне преговори за членство на Северна Македония, успоредно с приемането на страната в НАТО, това може да се окаже началото на възхода в тази дълго време забравяна част от Западните Балкани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Не.

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Със сигурност си струваше. Не ни трябват смачкани комшии, висящи в безвъздушното пространство между Изток и Запад.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 299 Любопитно

  Само времето ще покаже.

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Кога ще разкажете за сръбския бой и промиване на мозъци създали македонската нация и език?

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4355 Неутрално

  Разбира се че си заслужаваше!Заради бългаското и българщината!За това да се загърбят дразгите....и да се ударят през устата сърбоманите,коминтерските безродници и московците!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 6. 6 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 772 Неутрално

  И как ще се изписва съкратено Република Северна Македония, РСМ ли?

 7. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6867 Разстроено

  До коментар [#4] от "blondofil":

  Няма да разкажат, защото зад сръбския бой и промиване на мозъци създали македонската нация и език е стояла подкрепата на Великите сили !

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Тези се изживяват като че ли светът се върти около тях. Да ги приемат най-сетне, че да се куртулисаме от македонските претенции.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Фалшивата новина "македонска нация". по нашему - голямата лъжа.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Да, струваше си и си струва!!!
  "Добре дошли" на братята македонци!
  джуджи да го ду..

 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Кога ще разкажете за сръбския бой и промиване на мозъци създали македонската нация и език?
  —цитат от коментар 4 на blondofil


  То и за Ниш, Пирот, Лесковъц и Враня много не се говори. Сакън да не разсърдим някого. Територията около Неготин никога преди 1833 г не е била сръбска, вземат я и никой повече нищо не казва. Само един маджарин от Войводина (сега не му помня името) пише, че до края на 19 век местните като говорят за история кават "кад су нас сърби узели" и "кад е нас Србия завладала".

 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  Добрите отношения на Балканите винаги са шамар за руската дипломация! Хубавое

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4897 Весело

  Не.
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  Ха-хаааааа
  Изпуснахте и МАКЕДОНИЯТА
  Преди нея и ЧЕРНА ГОРА
  И АЛБАНИЯ
  И КОСОВО
  И БОСНА.....
  След някой и друг ден
  И ВЕНЕЦУЕЛА.....

  Това да се чува !!!!

  Това да се чува !!!!

 14. 14 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#6] от "marker":

  Със сигурност няма да е като сегашната им абревиатура - БЮРМ. Наблягам на буквата "Ю". Гадните удбаши се пукат от яд.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Стабилността е фактор за успех. Но не е единствен .

 16. 16 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Да!Защото след Берлинския конгрес 1878г Македония е несбъдната мечта на България.Да!Защото жестоката битка с хиляди жертви за влияние в Македония е провал за нас.Да!Защото след Преспанския договор тази мечта започва лека полека да става реалност.

 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  До коментар [#16] от "dlagnikov":

  Реалност е че ще трябва да се правим, че вярваме на фалшивата новина - македонска нация. това е реалността. А на гърците повече няма да им се налага в НАТО и ЕС да слушат за античната нация

 18. 18 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#6] от "marker":

  Да или същото произношение както - Работнически младежки съюз (РМС) (произнася се ремс), е младежка комунистическа организация от първата половина на XX век.

  Но в случая се отнася за Северна Македония. Иначе както знаете Македония се намира и е част от Гъция.

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 19. 19 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#2] от "АзКлавдия": Не ни трябват смачкани комшии, висящи в безвъздушното пространство между Изток и Запад.

  Такива "смачкани комшии" сме самите ние българите при управлението на ГЕРБ. Защото правителството ни е колониална администрация, а ние държава лишена от суверенитет. На македонците ще кажа =добре дошли в клуба!". Нито НАТО, нито ЕС ще ги спаси от албанска асимилация.

 20. 20 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#17] от "blondofil":

  "Фалшивата новина-македонска нация " ще бъде аргумент на доморасли политици там и у нас още дълго време, но и това ще заглъхне.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4659 Любопитно

  Струваше ли си усилието за Северна Македония?

  Да, стуваше си! Както пише автора на статията, споразумението, което най-накрая постигнаха Македония (вече Северна) и Гърция беше спасително за нашите западни съседи. Иначе, държавата им отиваше към изчезване от картата на Балканите. Сега като влезнат в НАТО и след това ЕС ще има повече живот за република Северна Македония.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":

  а какво ще кажеш за ролята на сталин и димитров за създаването на македонската нация?

 23. 23 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 669 Любопитно

  Има три неоспорими за науката базови фактологични истини, които трябва да бъдат официално признати от младата държава "Република Северна Македония":
  1. До 1945 година "македонска" държавност не е съществуеала.
  2. Културната идентичност на славяноезичното население в област "Македония" е изкована и формирана в Средновековната българска държава.
  3. Процесът на Възраждане на българската духовност и култура през 18 и 19 век и на борбата за национално обединение до Първата дветовна война е единен за населението на области "Македония", "Тракия" и "Мизия".
  Пътят към тази цел не може да се трасира с малки козметични стъпки за пред външния свят, В този повратен момент, когато Република Северна Македония конституционно призна началото на държавността си от 1945 г. и декларира отказ от античното гръцко културно-историчеко наследство, е момента тя да декларира и официален отказ от фалшивата СърбоКоминтерновска антибългарска пропагандна интерпретация на историята си ! Точно сега е моментаът за политически катарзис, а малките стъпки за "напасване на представите" се правят след това !


 24. 24 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3804 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":

  "Кога ще разкажете за сръбския бой и промиване на мозъци създали македонската нация и език?"
  =============
  Боят си беше и български.
  По една странна случайност избягалите от Серско мои баба и дядо се довели в Хасково, където никой не се сети да ги набие, да разберат, че са македонци и си останаха българи.
  ====================
  И..... струваше си. Понякога все пак съм съгласен с ДВ.
  По-добре Северна Македония като Северна Каролина, отколкото само Македония като само Венецуела.

  Еретик
 25. 25 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  Не, зад срръбските издевателства стои безродната БКП, се прекръсти на БСП.

 26. 26 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":Няма да разкажат, защото зад сръбския бой и промиване на мозъци създали македонската нация и език е стояла подкрепата на Великите сили !
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  И особенно на някои които много ни обичат.

 27. 27 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Да, струваше си! Рядка проява на здрав разум на Балканите, където правилната преценка е дефицит!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 28. 28 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 669 Любопитно

  Вместо да ни занимават с въпроса "дали си е струвало Вардарските ни братя да бъдат в общ дом с нас ?", не е ли по-полезно нашият премиер да обясни, защо досега неговите правителства не започнаха да строят българска магистрала, от София към Скопие и защо БНТ започна да дублира със субтитри изявленията на този западно-български диалект. ? Не е ли по-добре да привикнем да се разбираме "без преводачи" или целта е да ни бъде внушено, че езиците са различни ?

 29. 29 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":Не, зад срръбските издевателства стои безродната БКП, се прекръсти на БСП.
  —цитат от коментар 25 на kalcho_krivija


  А моля, моля! БКП не е безродна, има си род. Рожба е външното руско разузнаване. Тя и ден днешен се отчита на разни второразредни старшинки. От време на време идва някой пенсиониран полковник да я сгълчи.

 30. 30 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Приемането на Македония в НАТО не решава по никакъв начин македонския въпрос. Подмита се фундаменталният факт, че македонизмът е антибългарска доктрина.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9092 Неутрално

  Разбира се, че си струва. Целта оправдава средствата.

 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Разбира се, че си струваше ! Преспанския договор промени Балканите и двете страни (Гърция,Северна Македония) изолираха стари и злобни врагове.Направиха и голяма услуга на западния свят !
  НО, каква е тази статия която не подчертава, че ако не била България......Северна Македония нямало да влезне в НАТО ??!!!!!!!!!!!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Приемането в НАТО е до голяма степен еднократен акт, който после ще бъде ратифициран от останалите 29-членки, 3 от които са съседни на Македония. По-важната част предстои - приемането в ЕС, което е по-дълъг процес, съпроводен с отваряне и затваряне на преговорни глави. В този процес бракята в Скопие имат много хляб да изядат и най-важно - да отхвърлят сръбската връзка и югославския си манталитет. И за да е още по-лесно, може да се заяви в прав текст на Белград, че Македония ще влезе в ЕС преди тях - за да спрат с удбашките си попълзновения в посока Скопие (последното беше когато сръбски агенти участваха в погрома на парламента). Сърбина и кучето скачат според тоягата, и е време да я усетят.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3690 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":Няма да разкажат, защото зад сръбския бой и промиване на мозъци създали македонската нация и език е стояла подкрепата на Великите сили !
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  Още по разстроено от теб ще прибавя , че зад сръбския бой и промиване на мозъци е стояла безродната БКП, която и сега управлява България под други наименования. Българите от Пиринския край насилствено са карани да се пишат македонци.

 35. 35 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#32] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Поведението на Гърция в последните 25 години по отношение на Македония се характеризира само с една дума - изнудване. С подобно изнудване Кипър беше приет през 2004 (заплаха за вето на останалите 9 страни кандидатки от страна на Атина) въпреки, че той де факто не отговаря на критериите за членство в ЕС (нерешен териториален въпрос) и с подобни опити за изнудване беше проведен и т.нар. референдум за дълга през 2015-та, на който обаче никой не се поддаде (и слава Богу). Аз на мястото на гърците бих се срамувал, но те са световни шампиони по безсрамие.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 36. 36 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#11] от "Jumbo Jet":

  Това е Поморавието - стара българска земя.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 37. 37 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  Македонците сами знаят, че си струваше. Знаят и трудностите, които сега започват. Когато започнат да имат с какво да се гордеят в настоящето си, ще спрат да крадат минало. Иска ми се да видя, че ние също ще спрем да говорим само за траки и българи по-стари от Атлантида, а ще намерим поводи за радост и гордост в напредъка си като европейска страна.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3880 Любопитно

  Част от едно интересно интервю с професор Спиридон Сефтас:
  "Верувате ли и Вие, како што велат многумина во Грција, дека Македонците во Северна Македонија се една вештачка нација, формирана од Тито или од Коминтерната?

  Не, но факт е дека за македонската нација се залагале комунистите. Ако го земете ВМРО, Михајлов, Протогеров, Александров, па и ВМРО-Обединета, Димитар Влахов, на пример, сите тие, па и Влахов се идентификувале како Бугари од Македонија. Но, притоа постоела една критична маса меѓу луѓето кои сакале да се издвојат од Бугарите и Србите. Тоа значи дека Македонизмот е резултат на српско-бугарскиот антагонизам, а притоа и условите биле поволни за еден таков развој. Оттука тоа не значи дека биле формирани како некаква вештачка нација. Важно е дека македонизмот се покажал како успешен процес, наспроти, да речеме примерот со Молдавија и Молдавците. Таму беше многу вештачки и затоа не успеа. Ако ја споредите Молдавија со Северна Македонија, ќе видите дека таму луѓето се декларираат како Романци, додека тука не се декларираат како Бугари или Срби. И кога зборуваме за вештачки, тоа само значи дека тука не се работи за еден нормален процес како кај историските нации во 19-от век."
  Цялото интервю се казва> Сфетас: За Северна Македонија ќе почнеме да учиме од Мисирков

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 39. 39 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2117 Весело

  До коментар [#35] от "Пипера е много лют":

  Поведението на Гърция от създаването на държавата е.........''Гониме си интересите'' !!! Характерно за стари народи.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 40. 40 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":а какво ще кажеш за ролята на сталин и димитров за създаването на македонската нация?
  —цитат от коментар 22 на Damyan Ganchev


  Ролята е на Сталин - Димитров не е могъл нищо да промени. Сталин е имал нужда само от изпълнители, ако не Димитров, друг е щял да свърши същата работа.

  Да, българите сме велик народ !!!
 41. 41 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#39] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  За турци, които след 1828-ма се помислили за италианци.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 42. 42 Профил на ivz00596241
  ivz00596241
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как ще се наричат сега македонците? Северно македонци ли?

 43. 43 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2117 Весело

  До коментар [#41] от "Пипера е много лют":

  Ние си гониме интересите, а псетата лаят....лаят......!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 44. 44 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Разбира се, че си струваше и си струва! Да излезеш от сърбославско-кремълската орбита, това е огромно облекчение, цивилизационен и цивилизован избор в същото време. Само рублолюбивите ушанки бълват огън и жупел, но всеки нормален човек и в Северна Македония и в България, знае, че това е правилният избор!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 45. 45 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1725 Неутрално
 46. 46 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 63 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":

  Да, а кога ще поговорим и за националистите като теб?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK