Безусловният доход прави хората по-щастливи, но не и по-активни, показа Финландия

Сини Мартинен, една от участничките в експеримента, е основала кафене, докато е получавала безусловен базов доход.

© Reuters

Сини Мартинен, една от участничките в експеримента, е основала кафене, докато е получавала безусловен базов доход.Получателите на безусловен базов доход са по-щастливи, здрави и спокойни, но не и по-активни на пазара на труда – това показват предварителните заключения на експеримента на Финландия с тази форма на социална помощ.


Целта на експеримента бе да се провери дали този новаторски социален модел ще бъде по-стимулиращ за участие на пазара на труда. Той продължи две години – през 2017 г. и 2018 г., като всеки месец избраните участници получаваха 560 евро – колкото са сегашните помощи за безработни. 2000 души на възраст между 25 и 58 години, които вече са разчитали на социалните служби, са били избрани на случаен принцип и са били длъжни да участват. От тях около 23% са отговорили на допитването, върху което е базиран докладът.


Според анализа, който бе публикуван днес и чиито изводи не са категорични, заместването на обикновените помощи с безусловен доход не е променило значително заетостта на хората, които ги получават. Те обаче са се чувствали значително по-добре – съобщили са за по-малко проблеми, свързани със здравето си, стрес и способност да се концентрират, в сравнение с хората от контролната група, които са разчитали на вече съществуващата социална система.
Получаващите безусловен доход са се чувствали и по-уверени в доброто си бъдеще и способностите си да повлияят на различни социални проблеми; при тях се регистрира и по-голям оптимизъм по отношение на шанса да си намерят работа, макар да няма обективни данни, които да оправдават този позитивен възглед.


Проучването е измерило и доверието в институциите като маркер за добруването на хората – макар разликите там да са малки, те отново са в полза на получаващите базов доход, които гледат с по-голяма вяра на държавата и доста по-оптимистично на политическата класа, която обикновено не се ползва с голямо доверие.


Без голям ефект върху помощите за безработни


Изненадващо е, че помощите за безработица, платени на участниците в експеримента, са само с една пета по-малко, отколкото в контролната група, макар да се очакваше, че безусловният доход ще има по-голям ефект.


Причината за това, че респодентите са били длъжни да кандидатстват за помощи, ако сумата, която им се полага, е по-голяма от 560-те евро. По този начин някои, особено семействата с деца, са били принудени да подадат документите си и за детки надбавки. Според изследователите е грешка, че въпросните суми не са били включени в безусловния доход.


Щастливи без доказателства


Учените посочват, че са питали участниците за личното им усещане за щастие и задоволство от живота, доверието им в другите хора, в институциите и в обществото, както и с оптимизъм ли гледат на бъдещето. Във всички тези аспекти, макар и с малко, получателите на базов доход надминават хората, които разчитат на социални помощи.


Защитниците на концепцията за базов доход отдавна използват аргумента, че наличието му дава на хората възможност да се настроят творчески, да се почувстват овластени и да избегнат финансовата несигурност, като така ефектът му от чисто финансов преминава и в психологически.


Половин работен ден


Теорията, че безусловният базов доход ще помогне на хората да избегнат превръщането си в работещи бедни, не се оправдава категорично. Тя гласеше, че за хора, разчитащи на помощи, започването на нископлатена длъжност или такава на половин ден, ще бъде всъщност влошаване на доходите, защото така те ще загубят правото си на помощи; докато при безусловния доход такива условия няма. Но проучването не показва статистически значима разлика между процентите на работещите в двете групи. Тук отново има разминаване между числата и мнението на хората – мнозинството и в двете групи е на мнение, че базовият доход би предоставил по-голям стимул за започване на работа.


Значителна "дупка" обаче има между процента на хората, които смятат, че "едва свързват двата края" - те са 26.1% от получаващите базов доход и 31.8% в контролната група.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Мързел без граници. Пък и щом ти плащат 560 евро.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1231 Весело

  А ДОБЪР ДЕНЬ КАКО СИЙКЕ!

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1794 Весело

  Очакван резултат. Друго си е обаче да е доказано експериментално. Както е казал Бай Ганьо: "Имали бол пари - дали!" :-)

 4. 4 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1040 Весело

  "Получаващите безусловен доход са се чувствали и по-уверени в доброто си бъдеще и способностите си да повлияят на различни социални проблеми; при тях се регистрира и по-голям оптимизъм по отношение на шанса да си намерят работа, макар да няма обективни данни, които да оправдават този позитивен възглед...
  ...получаващите базов доход, които гледат с по-голяма вяра на държавата и доста по-оптимистично на политическата класа, която обикновено не се ползва с голямо доверие."

  е те така се купува електорат, не като бегейската политическа шайка със 20 кинта, 2-3 кебапчета и бира на корем

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Прави хората паразити. Нямаше нужда от проучвания, това е всеизвестна истина.

 6. 6 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Излизането на книгата "Утопия" на Томас Мор (1615), в която авторът остро критикува съвременното общество и предлага въвеждането на безусловен базов доход, бележи края на феодалната епоха и необходимостта от цивилизационна промяна. Изглежда, че днешното внимание към тази тема в целия свят означава, че хората вече не ги устройва 8-часовия работен ден, постоянната нужда да работят, за да оцелеят, и нарастващото неравенство. Тенденцията се задълбочава от страха на населението пред масовата роботизация, което само по себе си може да се превърне в сериозен дестабилизиращ фактор. В съвременния свят се появиха много интересни и жизненоважни неща, за които просто нямаме достатъчно време. Базовият доход сега изглежда невероятен, но преди 150 години пенсията и минималната заплата са изглеждали още по-невероятни. Сега е трудно да си представим живота без тях.
  Когато бях малко момче, електричеството с бензина движеха света, но хората използваха и по-първични сили. Високи водни кули и грамадни въртеливи кранове зареждаха парните локомотиви по време на престой. Не продаваха цигари с филтър и кока-кола. Прожектираха изключително черно-бели филми. Леките автомобили се брояха на пръсти. В невъзможен диапазон варираше широчината на крачолите и вратовръзките. Дълбочината на деколтетата също. Но дори маниак с прекалено развинтено въображение не беше в състояние да визуализира минижуп, па макар и средна хубост. Както и петричката врачка - да предвиди въвеждането на петдневна работна седмица.

  Никога да не казваме „никога”!

 7. 7 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Хубаво е да се правят такива проучвания предвид, че в бъдеще ще има по-малко работни места. Особено за неавтономни работници.

  Интересно как ще се развиват хора, които няма да работят и не са мотивирани да се развиват професионално. Какво решение замислят социолозите? Всъщност през 3+ милионната си история, човекът е работил едва около 10 хиляди години. След като заживял отседнал живот. 8часа на ден постоянна работа едва ли е заложена в човешката природа.

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Другари експериментатори, общото правило е, че нормалният човек се стреми да яде повече и да работи по-малко при равни други условия. Тук, разбира се, не включваме Иво Христов и неговия началник.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1465 Весело

  Въобще нямаше нужда да провеждат такъв експеримент. Трябваше да поучат опит от нас. Тук, една група/общност маргинали получават ББД десетилетия и са станали още по-неактивни.

 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2726 Неутрално


  Стига глупости! Във Финландия са установили това, което швейцарците казаха още през месец юни 2016 г. - 77% от тях на референдум отхвърлиха безусловния базов доход, който беше предложен за всички - и работещи, и безработни.

  https://www.lemonde.fr/europe/article/2016/06/05/les-suisses-appeles-a-se-prononcer-sur-le-revenu-de-base-inconditionnel_4936537_3214.html

 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Изглежда, че днешното внимание към тази тема в целия свят означава, че хората вече не ги устройва 8-часовия работен ден, постоянната нужда да работят, за да оцелеят, и нарастващото неравенство.
  —цитат от коментар 6 на Practic

  Никой не ги кара насила да работят, но не смятам, че ако някой не работи при положение че е млад и работоспособен, обществото трябва да му дължи издръжка "за да се чувствал и той човек". Храна и подслон да, но само толкова.

 12. 12 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 760 Неутрално

  абе, да убиваш кат профивойник има ли се за работа?
  и дали те прави щастлив. ено проучване може ли? кат за ббд.

 13. 13 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#6] от "Practic":

  Въпреки че написах коментар, в който написах коментар за маргиналните у нас, аз си мисля, че е въпрос на време въвеждане на ББД. Откъде пари? От облагане на работата на роботите( или самите роботи, както днес се облагат автомобилите) в бъдеще.
  Всъщност, съществува и проект "Венера" на Как Христо. Когато се запознах с него преди години, го считах за утопичен. Но вече не съм на същото мнение и съм убеден, че е въпрос на време. Ето го:

  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Проектът_ „Венера“

  А ето докъде са роботите. Или поне на нас какво ни се показва:

  https://www.bostondynamics.com/spot

 14. 14 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Заглавието би трябвало да е - ,,Първоначална разбивка на резултатите показва че, Безусловният Базов Доход във Финландия за две години направи хората по-щастливи отколкото по-активни".

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Весело

  Къде е новината тука ? Естетсвено, че " безусловния базов доход " те прави и по - щастлив, и по - здрав, а те освобождава от несигурността и тревожността, която съществува при условните доходи ! Пределно ясно е !

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5767 Весело

  ББД узаконява търтеите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#7] от "half truth":

  Човек може и да е работил 10 000 години,ама не значи,че преди това е бил на базов доход.Всеки ден е бил на ръба на оцеляването.Не е мързелувал и се чудил всеки ден как да си губи времето.

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#6] от "Practic":

  +++ Много добро мнение!!!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2529 Весело

  абе, да убиваш кат профивойник има ли се за работа?и дали те прави щастлив. ено проучване може ли? кат за ббд.
  —цитат от коментар 12 на scott


  При положение, че по света има цели армии от профивойници и наемници-авантюристи, значи че си е професия и май доста хора ги прави щастливи (отделно са гавазите на разни бандюги, който може и да са повече от наемниците)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Всеки ден е бил на ръба на оцеляването.Не е мързелувал и се чудил всеки ден как да си губи времето.
  До коментар [#17] от "yanne":

  В близко бъдеще, когато и без друго няма да има работа за всички, би трябвало да се появят нови стимули както за неработещите така и за работещите. За да не стане хуманна катастрофа, трябва да се правят такива изследвания.

 21. 21 Профил на hpc11598060
  hpc11598060
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Който въобще поставя въпроса за активни и пасивни, явно е от единия или и от двете.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7946 Неутрално

  Един човек научи ли се само да получава, не го търси повече за работа. Сигурно има и изключения, но те са изключения.

 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3410 Неутрално

  До коментар [#11] от "pamela":

  "Никой не ги кара насила да работят, но не смятам, че ако някой не работи при положение че е млад и работоспособен, обществото трябва да му дължи издръжка "за да се чувствал и той човек". Храна и подслон да, но само толкова. "
  ==============
  На млад и работоспособен човек трябва само да му се даде възможността да плати за останалото.
  Насърчаването на паразити е непродуктивно, освен ако не искате повече паразити.

  Еретик
 24. 24 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 301 Неутрално

  От другата страна на финландската граница, руснаците от много време еспериментират с безусловен базов глад. На случаен принцип през 1990-та година се избират 2,000 млади кагебисти и всички пари и активи на държавата им се дават на тях безвъзмездно. Останалите 100 и нещо милиона са оставени да се оправят кой както може. Заключението от екперимента е че бенефициентите се чувстват много добре, много щастливи и са се превърнали в истински граждани на света, като предпочитат да си прекарват времето в Лондон, Маями и Западна Европа. Останалите се напиват от мъка всеки ден.

 25. 25 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Във всяка цивилизована държава трябва да има безусловен доход.
  Това е бъдещето.
  Икономика ще се авроматизира и няма да има нужда от голямо количество работна ръка и в същото време ще произвежда повече от необходимото.

  If you are going through hell... Keep going!
 26. 26 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Това е бъдещето на социалната политика. Такава трябва да е и пенсията - еднаква и равна за всички (държавна) пенсия, която трябва да се получава от навършване на определени години (без всякакви други условия).

 27. 27 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Ще видим сега от 01.4.2019 г в Италия как ще бъде, сумата е 780 €, но плащането няма да е за всеки и няма да го има ако си намериш работа.(поне такава е моята информация)

 28. 28 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#25] от "dante_18":

  Във всяка цивилизована държава трябва да има безусловен доход.Това е бъдещето.Икономика ще се авроматизира и няма да има нужда от голямо количество работна ръка и в същото време ще произвежда повече от необходимото.
  —цитат от коментар 25 на dante_18

  В случая е точно обратното - в момента безработните финландци получават достатъчно социални помощи и даже рискуват да загубят средства, ако започнат ниско платена работа или отново напуснат. Докато с ББД им се отнемат разните добавки и получават само 560 евро, колкото е само основната помощ за безработни. Стимулът е, че при започване на работа бившите безработни продължават да получават ББД, което би трябвало да ги стимулира да поемат риска да започнат работа, вместо да карат на сигурни социалки.

 29. 29 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#20] от "half truth":
  Появата на роботите досега не е повлияла на заетостта - променя се само естеството на работата, което извършват хората.
  А в случая във Финландия става въпрос за обратното на това, което си мислят много от коментиращите. Там в момента на безработните им е по-изгодно да висят на социалки и да не започват работа. С ББД се администрират по-лесно социалните плащания (в момента е отчетено като грешка, че респодентите са били длъжни да кандидатстват здопълнително за надбавки) и финландците очакваха в дългосрочен план да имат по-малко социални р-ди спрямо сегашната щедра социална система, която те стимулира да не работиш

 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  До коментар [#7] от "half truth":

  Как реши, че ще има по-малко работи места? Целта на ББД е друга, но все още няма знания как да бъде приложен, без да се изврати. За работните места не се притеснявай.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  До коментар [#26] от "coffee.bean":

  ББД ако се прилага като социална политика е нещо вредно и излишно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#25] от "dante_18":

  Във всяка цивилизована държава трябва да има безусловен доход.Това е бъдещето.Икономика ще се авроматизира и няма да има нужда от голямо количество работна ръка и в същото време ще произвежда повече от необходимото.
  —цитат от коментар 25 на dante_18

  Автоматизацията не намалява заетостта, а недостигът на работна ръка се прехвърля в друга сфера.
  При задоволяване на една потребност, възниква друга, така че няма такъв сценарий да се произвежда повече от необходимото. Това, че сега можеш да произведеш на много ниска цена модели смартфони отпреди 10 годни, няма никакво значение, защото човешката потребност се е променила и въпреки прогресът и автоматизацията, сега хората дават дори повече пари за смартфони.
  Да не говорим, че Финландия експериментира с ББД, за да промени сегашната ситуация и да принуди безработните да започнат работа, което е напълно противоположно на твоята идея

 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4377 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ами първото е най-важно.
  Комунизъм... без компартия и комунисти.
  Какво по-хубаво от това?

  Активността е отделен въпрос.
  Хората може секс да правят или иначе спортуват,
  да облагородяват околни среди, дискретно да допринасят за благото на обществото...
  все non-profit. Лични им работи.
  И това е активност.

  "Безусловният доход прави хората по-щастливи,
  но не и по-активни, показа Финландия"

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4377 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Другарю,
  разлисти Капитала, но по-важно:
  Влез в положението на retail тъговци с залежала стока.

  С надписи: Sale, Going Out of Business, Everything to Sale.
  Търговски трикове, но съвсем не винаги.

  Когато предприемач има обещаващ или търсен продукт,
  стреми се да има готовност за доставка за всеки потенциален купувач.
  Повече, отколкото е "сигурен", че ще продаде.

  И, понеже продуктът зависи от компоненти и услуги на други производители/доставчици, трябва да удовлетвори някак и тях.

  Да се ангажира с дейности, по които предполага, че ще има платежоспособно и печеливше за "всички" търсене, но само предполага.

  Свръхпроизводства са факт и поради това, че за "собствениците"
  е prohibitively expensive (прекалено скъпо) да пренасочват продукти към различни пазари, или даже да ги дарят (ако са стоки с краткотрайна годност - като напр. храни).

  "Необходимото" е първо локално, винаги.

  След това е в кумчо-вълчовски глави,
  пълни с въобще-изобщо ;)

  До коментар [#32] от "kumcho___valcho":

  Автоматизацията не намалява заетостта, а недостигът на работна ръка се прехвърля в друга сфера.
  При задоволяване на една потребност, възниква друга, така че

  няма такъв сценарий да се произвежда повече от необходимото.

  Това, че сега можеш да произведеш на много ниска цена модели смартфони отпреди 10 годни, няма никакво значение, защото човешката потребност се е променила и въпреки прогресът и автоматизацията, сега хората дават дори повече пари за смартфони.

 35. 35 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Обвързването на ББД с търсенето на работа или стимулиране на активност е безсмислица и като такава е предварително обречена на провал. Истинското име на ББД е ЕКЗИСТЕНЦ МИНИМУМ, което означава, че всеки човек има Право на храна, подслон и облекло, независимо от степен на трудолюбие, раса, пол и етническа принадлежност. Подчертавам-ПРАВО, без никакви други задължения, освен да не извършва действия забранени от закона. Това се нарича Хуманизъм и всякакви викове с идеологически и партизански уклон са излишни. Това е напълно постижимо, независимо от икономическото състояние на държавата. Всичко се свежда до политическата воля. Трябва да се помисли и за ограничаване на раждаемостта при индивиди, които получават ББД. Пиша това като база върху която е добре да се разсъждава, а не да пилеем време и психична енергия да се обиждаме и да определяме кой е русофил/фоб, кой комунист, либерал, кой умен и кой прост." И най умния си е малко прост" казват англичаните, което означава, че всички в една или друга област сме Дебили. Главното е че сме човешки същества и мажем да променим живота си към по добро. Въпросът е не дали можем, а дали искаме?

 36. 36 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Ако искаме да обвържем ББД с желанието за търсене на работа, трябва ББД да получават всички граждани навършили пълнолетие. Тогава ще има равен старт и всички други екстри ще идват от трудовите доходи. Знаем девиза на Георги Димитров -"Който не работи, не трябва да яде". По приемливо и хуманно според мен ще бъде - " който не работи, ще яде по малко". Ако искаш по добър живот, трябва да работиш! Такъв е и първоначалния замисъл, но винаги се намират разни хитреци, които провалят и най добрите човешки идеи.

 37. 37 Профил на longin
  longin
  Рейтинг: 482 Весело

  До коментар [#36] от "goro6":
  “Знаем девиза на Георги Димитров -"Който не работи, не трябва да яде"

  Това е от Библията - Апостол Павел; Гошо тарабата може да го е чул от майка си

 38. 38 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#7] от "half truth":

  То 8ч работа не ни е заложена генетично. Не 3, а към 200 са милионите години на еволюция на човека, само от 90-100 милиона сме се разселили вече като хомо сапиенс из Европа, Азия, Австралия.
  Но... Едва ли е много еволюционно в положителна посока да се върнем към онова минало и да събираме храна от храстите или да ловуваме по 12ч на ден. Цивилизацията идва с уседналия фермерски живот преди около 10000 години и у свързана с труда. Влагането на усилия да произвеждаме блага и да ги трупаме за идния ден ни помага да прескочим живота подобен на този на малки стада маймуни.
  Всеки има право на оцеляване. Това право не значи да получаваш колкото работещите яко, развилите се с учене, трудов опит и т.н. Правото да си равен означава, ако си даваш зор, да не те спъват да вървиш и ти напред. Ей това все повече хора не го разбират и искат с 0 усилия да са равни на бъхтещите по 12ч. А не става просто така в природата. Даже и при животните тези, които не ловуват и не събират храна, а спят по цял ден, накрая умират от глад.
  Историята на човечеството е минавала подобни на сегашния етапи на разпад. Рим отслабва и бива пометен именно заради създаването на огромна клика- плебса, която не създава блага, а чака подаяния, не е готова да брани империята и т.н. Накрая варварите с лекота го помитат.
  Неравенството се появява и развива с прогреса. Неизменно е и е следствие на обективни фактори- работиш повече, трупаш повече, наследниците ти имат повече за старт като земя, инструменти, хранителни запаси. То е прост израз на вложени усилия и разликата му между хората показва кой колко е дал от себе си. И в природата има по-охранени и по-изпосталяли индивиди. Равенството без оглед на приноса не е израз на прогреса, а на регреса- без усилия имаш, все повече почват да не влагат усилия, спиралата върви надолу и накрая постигнатото се разпада- няма кой да го подържа.
  Има едно старо правило- по-добре да дадеш на човек работа да изкарва и утре за хляб, отколкото да му хвърлиш филия да се нахрани днес.

 39. 39 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Според мен контролната им група не е представителна, защото това са хора вече отхвърлени от пазара на труда или не желаещи да работят (мързеливи). Трябваше да се включат хора от различни прослойки.

 40. 40 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Само за нашите цигани..пък и немалко българи...не,не,не..

 41. 41 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 245 Неутрално

  мутрите ще се оакат от злоба че някой може да е щастлив и да работи нормално

 42. 42 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Паразитирането те прави щастлив, само ако си паразит.
  Ако искаш да докажеш, че и ти си човек, че можеш сам с ръцете и главата си да направиш нещо от нищо, да бъдеш полезен за другите покрай себе си, от там и да получиш съответното уважение, с тоя безусловен доход се чувстваш съвсем излишен и все едно ти дават подаяние, колкото да не пукнеш от глад.
  Не мога да разбера, тези дето правят такива безумни социални експерименти, поне 5гр. мозък в подготовката на експеримента не вкарват ли??

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 43. 43 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Любопитно

  Хубаво е да се правят такива проучвания предвид, че в бъдеще ще има по-малко работни места. Особено за неавтономни работници.Интересно как ще се развиват хора, които няма да работят и не са мотивирани да се развиват професионално. Какво решение замислят социолозите? Всъщност през 3+ милионната си история, човекът е работил едва около 10 хиляди години. След като заживял отседнал живот. 8часа на ден постоянна работа едва ли е заложена в човешката природа.
  —цитат от коментар 7 на half truth


  Според теб, само професионалната работа се счита за работа? Ловът, брането на зеленчуци, плодове и т.н., не е ли работа? А къщната/домакинската(пещерната, ако щеш)?

  А и самата дума "икономика", идва от гръцките думи за домакинство и управление(мениджмънт).

  reductio ad absurdum...
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#28] от "kumcho___valcho":
  До коментар [#29] от "kumcho___valcho":

  А какво пречи да се махне и другата олигофрения - социалните помощи и "борсата"?
  Или поне да са на минимум, примерно въпросните 560 евро вместо 2000. Който иска повече, да си намери работа.
  Така с тия 560 евро няма да умреш от глад докато си търсиш друга работа, ама няма и да висиш на врата на данъкоплатеца.
  Значи другарите елитници, глобалисти и цоциалисти да си спрат соц. помощите и да спрат да оглеждат паразити.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 46. 46 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#42] от "traveler1":

  Не се притеснявайте, всичко е премислено много добре. Т.нар. елит не случайно застъпва идеята за ББД. Целта е да се запази статуквото и социалния ред в краткосрочен план, доколкото го има. А когато това не с твоите милиарди, а с парите на данъкоплатците, какво му плащаш? Ама кой да ти мисли 20 години напред или пък за справедливост? Кой да ти мисли за тумбите паразити и маргинали, дето само ще живеят на соц помощи, че и ще раждат по много деца, щото всяко дете означава кинти. Да питат нас българите, те където отиват, ние оттам се връщаме. Малката подробност е, че и България скоротечно с отива.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 47. 47 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Истинското име на ББД е ЕКЗИСТЕНЦ МИНИМУМ, което означава, че всеки човек има Право на храна, подслон и облекло, независимо от степен на трудолюбие, раса, пол и етническа принадлежност. Подчертавам-ПРАВО, без никакви други задължения, освен да не извършва действия забранени от закона. Това се нарича Хуманизъм и всякакви викове с идеологически и партизански уклон са излишни.
  —цитат от коментар 35 на goro6

  Там е работата, че правото на един автоматично се превръща в задължение на друг, т.е. на работещия и плащащия данъци да му осигурява средства за живот. Аз разбирам правото му да означава, че не му е забранено, примерно правото да встъпва в брак.
  Постепенно обществото се превръща в система, в която се делегират ненарушаеми права без никакви задължения освен това да се спазват законите.
  За каква ценностна система може да се говори след като трудът не фигурира в нея? Смешни са аргументите, че човек щял да развие някакъв трорчески потенциал след като не е задължен да работи. В такива случаи общинските жилища за бедни щяха да са пълни с творчески личности, а не с алкохолици, наркомани и престъпници.
  Още древните са казали "Безделието е майка на всички пороци".

 48. 48 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално


  А когато това не с твоите милиарди, а с парите на данъкоплатците, какво му плащаш? Ама кой да ти мисли 20 години напред или пък за справедливост?
  .
  —цитат от коментар 46 на БМЗ


  Въпросните елити едва ли мислят в по-кратка перспектива точно от теб. В крайна сметка, това са хора, чиято продължителност на живота е с очакване да е по-дълга от на обикновения човек.

  Разбира се, това го казвам с условието, че основното ти твърдение, а именно, че някакви митични елити, застъпвали идеята за ББД: нещо, което няма някакво фактологическо покритие.

  Що се отнася до "справеливостта", то е относително кое е справеливо и кое - не. Има хора, чиято социална среда ги прави богати, има хора, които ги прави бедни и най-голямата причина е случайността да се родят в дадени обстоятелства.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 49. 49 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Държавата трябва да си грижи за физическото оцеляване на гражданите си, а не да им дава пари безвъзмездно!! Нямаш пари и си гладен, трябва да има къде да отидеш да се нахараниш задържавна сметка, но само толкова. Студено е и си бездомен, трябва да има къде да се подслониш за известно време, докато си стъпиш на крака. Ако цял живот си мързелив, ще я живеш, но няма да ти дават пари и ахрана и подслон!! Това би намалило тежестта и на социалната система, която е прекалено сложна и напраевена по-скоро да усвоява, токолото да помага!!

  междудругото в Канда клетите бежанци са настанени в Радисън, а местните бездомници живеят под мостовете в кучия студ!! Либерални ценности другари, няма как!!

 50. 50 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Много ясно, че ще станат по-пасивни дори. Как може да очакваш, че като дадеш на един лентяй достатъчно пари, той ще започне да се развива и да търси добре платена работа?! Разбира се, че ще остане вкъщи и ще пие бира пред телевизора! Някои от тези наивници си мислят по следния начин - аз като бях млад и ми даваха стипендия в университета, учех усърдно, ходех и на уроци по италиански и цигулка, правех допълнителни курсове за повишаване на квалификацията и следователно ако дам безусловен доход на един лентяй, който сега по цял ден пие бира и гледа телевизия, той изведнъж ще се промени и ще започне да се развива. Да, ама не, дами и господа наивници!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 51. 51 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Изобщо идеята за безусловния доход като средство за засилване на трудовата активност е неправилна. Човек се стреми да намери работа тогава, когато е поставен натясно и няма средства за живот. Щом му осигуриш един социален минимум, голям брой от хората се задоволяват с това и нямат стимули да се заемат с труд. А в случая с нашата страна, имаме един милион паразити, които с радост ще престанат да работят каквото и да било.

 52. 52 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Ще дам един анектодичен пример: В един град (от селски тип) където имам вила, трудно се намира майстор да свърши нещо. Дори не само квалифициран майстор, плочкаджия, зидаро-мазач например, а и такъв да нацепи дърва или да изкопае една дупка.
  Няколко пъти се пробвам да хвана някой, но правя грешката да им плащам надника всеки ден. Като вземе първия ден надника, на втория не идва. Може и на третия да не дойде - абе докато не го изпие. Да тръгне да работи - това е само когато съвсем е свършил парите. Има ли там някой лев за хляб и кремвирши и едно шише ракия - да не е луд да работи.
  Но все пак, животът върви и някаква работа се върши, защото не дават наготово пари.
  Та представям си как ще я закършат там, ако вземат на всеки да дават пари наготово, дори да не са по 540 евро, а в българския им вариант.

 53. 53 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 911 Неутрално

  По-важно е да си щастлив. А ако си по-щастлив и ако си социално активен - плюс.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK