Санкциите предизвикали икономическата криза във Венецуела, твърди посланикът на страната

Санкциите предизвикали икономическата криза във Венецуела, твърди посланикът на страната

© Reuters

Икономическата криза във Венецуела се дължи на санкциите и блокадата, наложени от САЩ и ЕС, каза днес по БНТ посланика на страната в България Ориета Капони. По думите и проблемите с инфлацията са свързани от части с европейски банки, които имат блокирани венецуелски пари.


"Знаете ли колко ни струва блокадата от САЩ и ЕС - 1.350 милиарда долара - наши средства на държавата, които са блокирани в американски банки. Това е изкуствено провокирана инфлация, защото е част от икономическата война срещу Венецуела", каза посланик Капони.


По повод бедността във Венецуела, дипломатът коментира, че на всеки 15 дни правителството изпраща субсидирани продукти на повече от 6 милиона семейства и държавата не се притеснява за социалното положение на своите граждани. Ориета Капони заяви още, че венецуелският народ не се нуждае от хуманитарна помощ, "защото тя не е хуманитарна, а цели да се вкара оръжие в страната".


Посланика на Венецуела каза, че в Конституцията на Венецуела не присъства фигурата временен президент, за какъвто се представя Хуан Гуайдо. Ориета Капони посочи, че 87% от страните по света признават като легитимен и конституционен президент Николас Мадуро. "Изборите от 20 май миналата година бяха законни. Мадуро отиде с 4 кандидати от опозицията. Големите партии не искаха да вземат участие във вота, защото се подготвяха да не признаят изборите", посочи дипломатът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: