Как българска технология спаси пчелите в Австралия

Сергей Петров.

© Цветелина Белутова, Капитал

Сергей Петров.Жуженето на пчелите в кошер в Австралия звучи странно. Екипът, който ги слуша в България, убеждава пчеларя на другия край на света да отвори кошера, въпреки че е зима и е опасно. Така той успява да спаси семейството от болестта американски гнилец, която е широко разпространена и унищожителна. И по-важното – успява да предотврати разнасянето ѝ в Австралия, където и досега случаите не са толкова много и пчеларите са задължени да избиват заразените семейства, за да предпазят всички останали.


Това не е научна фантастика, а реална история. Разказа я Сергей Петров – основателят на стартиращата компания Pollenity (преди известна като Bee Smart Technologies), на семинара "Единния цифров пазар – предизвикателства и постижения" в Брюксел тази седмица. Pollenity получи през 2016 г. финансиране от ЕС в размер на 210 хил. евро, за да развие "умно" оборудване за кошери, което да следи състоянието на пчелите и да информира за аномалии хората, които се грижат за тях.


В последните години населението на планетата се е удвоило, но броят на пчелните семейства е нараснал само с 30%, посочи Петров. А от тях зависи наличието на 70% от храната на хората.
Недостигът на пчели е довел до това, че в САЩ опрашването чрез пчели вече е платена услуга – градинарите викат пчелари от различни щати, за да се грижат за посевите им. Но това не решава проблема, напротив – пчелите умират от местенето и всяка година американските пчелари губят между 33% и 45% от тях.


Решението на Pollenity е да създаде базирано на сензори устройство, което се поставя в кошера и събира информация за влажността и температурата, а освен това слуша жуженето, което показва моментното им състояние.


През 2018 г. компанията е пуснала на пазара сензорите и умните си кошери; първата продажба в България е била през април, а през юни първият продукт заминава за Израел. Сега клиентите им са на пет континента, няколкостотин устройва са при бизнеса, но много повече са отишли при университети и изследователи, като целта е да се работи за подобряване на технологията.


Как българска технология спаси пчелите в Австралия

© Цветелина Белутова, Капитал


"За съжаление, и ние осъзнаваме, че технологията е прекалено скъпа за българския пазар, което е и причината да имаме, мисля, около пет клиента в България само. Повечето от тях са в Щатите.", каза Петров пред "Дневник". "В България има над 18 хил. регистрирани пчелари и се казва, че има около 33 хил. общо (с нерегистрираните, бел. ред.) Това е доста за малък регион като България, ние имаме традиции в пчеларството, което е страхотно. Всеки познава пчелар или има пчелар в семейството си. Моята лична мисия е и след десет години да е така."


"Едно от нещата, които искаме да изпълним в най-скоро време, е да има субсидия за тази технология. Ние сме технологично ограничени да свалим цената прекомерно и това, разбира се, изисква време", коментира Петров. Но според него още преди компанията да успее да направи продуктите си по-евтини, пчеларите биха могли да разчитат на европейско финансиране за тях. "Не само че те ще се грижат по-добре за пчелите си, а ще имат възможност да споделят информация за своите пчели с изследователи, които да помогнат впоследствие да се създадат глобални практики."

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Звучи ми интересно. За какви ли не глупости дават пари, преброяват дивите зайци, тук ще реална полза.

 2. 2 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 470 Весело

  Звучи ми интересно. За какви ли не глупости дават пари, преброяват дивите зайци, тук ще реална полза.
  —цитат от коментар 1 на Jesuit


  А, как ти звучи "европейски пари за слушане на пчелите зиме"?

 3. 3 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 557 Неутрално

  За пчелите трябва да се прави ВСИЧКО! Без тях сме загубени. Браво на българските пчелари, честит им празник св.Харалампий!

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#2] от "puknatastotinka":

  Моите ги прослушвам със стетоскоп поне по два пъти през зимата, но се е случвало и твърде късно, за да помогна..
  Така че страхотна идея, браво!

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  А в България, пчелните семейства гинат, жертва на стремежа на земеделците за по-високи добиви...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Запознат съм с технологията и я намирам за изключително добра! Не се учудвам на самата идея. Моя учител беше (Бог да го прости!) бай Иван Попов от Бачково. Човек с повече от 40 години практика, когато реши да ни даде знание и опит. Той слушаше пчелите си (около 30 кошера) зимата със докторска слушалка. Имаше "ухо" за това. Основния му принцип беше - вземи твоята част от кошера, но когато стигнеш до "гнездото", не пипай нищо!! За да имаш здрави и плодоносни пчели.
  Датчиците в кошера са само една част от системата, хардуера. За един професионален пчелин с повече от 500 кошера, технологията е незаменима. Тя създава база данни от шума (звуците) в кошерите. Той зависи от расата им, здравето им, наличието на майка, роенето и прихода на нектар и прашец. Така че всеки пчелин си има особености в това отношение. Статистически технологията определя нормалното семейство според шума в кошера. Така че пчеларя (екопа му) няма никаква нужда да преглежда всеки кошер. А само тези, които по шум се различават (статистически) от нормалния. Което спестява доста труд, ненужно безпокойство на пчелите и особено - обръща се внимание само на проблемните кошери. Една отлична оптимизация.
  Разбира се у нас има малко пчелини с над 500 кошера. Технологията наистина е за САЩ, Австралия, Азия и ЕС. В САЩ специално. За опрашване на бадемите в южна Калифорния се изискват около 2 милиона кошера. С поне 9 пити покрити с пчели. При това през февруари и март. Транспорта е брутален - във всеки тир (496 кошера!) на пода при пристигането има поне два пръста умрели пчели!! Колко са отслабнали кошерите, оцеляла ли е майката, каква е вероятността да се разболеят - на всичко това отговаря технологията!! Защото за всеки кошер пчеларя получава поне $150 чиста печалба, след данъците, парите за транспорт от и до и разхода за труд. И това при 9 покрити пити минимум. Звука на слабия кошер е друг...

 7. 7 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Ха-ха, сайтът им е само на английски pollenity.com

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Любопитно

  До коментар [#7] от "zo":

  Че на какъв език да е като клиентите им са в САЩ, Австрария?

 9. 9 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Докато пръскат посевите си с вредни за пчелите препарати, не си дават сметка, че без пчели намалява опрашването на растенията и съответно пада производството.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Слава Богу добра новина, свързана с Отечеството.

 11. 11 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 721 Неутрално

  От кошерите на брат ми всяка година има измрели кошери, повечето от тях в резултат на пръскане.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#9] от "ikar_01":

  Точно така. Пчеларите дори ги молят, като пръскат, особено от въздуха, да ги предупредят, за да преместят кошерите, но, в много от случаите това не се случва...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#9] от "ikar_01":

  Това навсякъде е голям проблем. Трябва да се пръска нощем и то с препарати, дето до сутринта се разграждат. Определено досега остава блян. Но пък може поне пчеларя да бъде предупреден няколко дни преди това, за да може на "арестува" пчелите в този ден, нали! Да затвори кошера с мрежа на входа и нужната вентилация под покрива.

 14. 14 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Опитват се с дронове да замнеят, пчелите, ама е трудна и не много успешна работа. Но дори и напълно да успеят,ако изчезнат напълно, пак тези красиви работливки ще ми липсват. Преди време гледах филм как китайци опрашват някакъв специален сорт круши с нещо като големи криле, но и хората с тези умения постепенно изчезват.

 15. 15 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#9] от "ikar_01":Точно така. Пчеларите дори ги молят, като пръскат, особено от въздуха, да ги предупредят, за да преместят кошерите, но, в много от случаите това не се случва...
  —цитат от коментар 12 на hamiltonf


  Няма какво да ги молят, който пръска е задължен по закон да предупреди доста в аванс, за да може пчеларите да вземат мерки.

  Ветеринарите се занимават с тези работи, има си канали за комуникация между пчелари, ветеринари и земеделци.

  Ако някой земеделец пръска без предупреждение или с различен от заявения препарат и вземе че умори кошери, то си има предвидени глоби в закона и т.н., има къде да се изследва от какъв хербицид са умрели пчелите и т.н.

  Не сме в Африка!

 16. 16 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Иначе една добра новина, технологията е интересна и тази фирма има добро бъдеще. Успех!

 17. 17 Профил на Babimu
  Babimu
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#2] от "puknatastotinka":

  Точно в това е проблемът - някой неща звучат безумно и затова ги ироницираме/ критикуваме, без реално да разбираме от проблема. Истината често се оказва друга.

 18. 18 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 346 Разстроено

  [quote#15:"abdulhazred"][/quote]
  Не сме в Африка!

  Знам ли...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 19. 19 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако технологията и продуктът са добри, няма да има нужда от субсидии..

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 20. 20 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 287 Весело

  Българите като народ между Изток и Запад винаги сме имали уникалната възможност да правим полезни открития за светът.

  До сега не съм срещал (образован) чужденец, който да мрази българите. И японците ни се радват, и Китайците (които са ни чували) и северно-африканците и американците и европейците. И всеки път намираме обща българска тема за приказки. Говорил съм си за история, за култура, за храна, за политика, за футбол.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 21. 21 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#14] от "Артър Дент":

  Китайците си изтровиха много от пчелите, затова сега ползват на много места текстилни ресни за да опрашват.
  И все пак Китай е най-големият производител на мед и пчелни продукти, НО всичко това е пълно с отрови, тежки метали и затова в ЕС не искат да го внасят.
  Българи внасят мед от Китай през Украйна, смесват го с български и опитват да го продават в пазарите на ЕС.
  Така ще се прецака и българския мед... но нали сме си тъпо племе.
  Работил съм 5 години с китайци и те са ми казвали да не ям или пия нищо произведено в Китай.

 22. 22 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Хайде някой още да се оплаква от това как евросъюза е толкова гаден. Коя българска организация щеше да даде такова финансиране за да може тази фирма да отлепи?

 23. 23 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#20] от "Kiril":

  Напълно съм съгласен! Ние сме на уникално място и имаме редкия шанс да сме истински мост между изтока и запада и културно и научно. Време е да се вземем в ръце и да се вдигнем както след Освобождението! Такива примери са много показателни. Успех на компанията! Като се има впредвид уникалното биоразнообразие в България, пчеларството трябва да е много напред.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Хубава идея, но лошо поставен акцент - "субсидирана технология" е бяло знаме за бъдещия пазар...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Може и да съм разбрала грешно, но според мен субсидията получават пчеларите, които имат желание да се снабдят с технологията (или по-скоро - продукта от нея), при това онези от тях, които отглеждат пчели в ЕС. За американците, австралийците и китайците си отговарят техните си власти, естествено. Не, че това не е непряка подкрепа към производителя, но от друга страна американците явно си купуват контролерчето и без субсидия. А и ако продукта е единствен по рода си на пазара .... едва ли може да говорим за кой знае какво изкривяване на последния ....

 26. 26 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Абсолютни глупости, и това го пиша като пчелар, просто момчето си продава скъпите устройства , и лъже като за световно как бил спасил пчелите в Австралия , а то се оказа само един кошер на някакъв пчелар от американски гнлец , който бил мноого разпространен , но слуаите били редки в Австралия , било зима студено , но се казва тук ли е зима ли в Аавстралия ли зима , защото когато е зима тук е лято , пък и в Австралия зимата е мека и могат да се отварят кошери по всяко време.

 27. 27 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Че да беше прочел статията преди са се хвърлиш на коментарите.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 28. 28 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#6] от "charlesdegaulle":

  Благодаря за коментара. Странно как в един коментар е поместена повече любопитна и реална, лесно-смилаема информация отколкото в цялата статия. В статията е описано като магия.
  Реално се събира звук + данни за влажност, температура и т.н. и чрез статистически анализ определя отклоненията т.е. кошерите в които нещо не е наред.
  Просто, гениално и толкова практично решение. Велико, браво на bee smart.
  И така поднесена информацията - не звучи като технологията да е скъпа за България, а по-скоро естеството на пазара е такова - 35 000 пчелара, малки "частни" бизнеси т.е. под 100 кошера, в сравнение с индустриализираното производство в САЩ и Австралия.
  Може и от компанията да помислят за stripped-down-bare-essentials много опростена версия на технологията за малки производители, възможно е да е добър страничен пазар.

 29. 29 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  75% от този бизнес в България се контролира от гърци !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 30. 30 Профил на Murnat
  Murnat
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Пожелавам им успех! Si sapis sis apis :-)

 31. 31 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  БРАВО!!
  Обаче...
  "първата продажба в България е била през април, а през юни първият продукт заминава за Израел. Сега клиентите им са на пет континента"

  Гарантирано няколко са отишли и в Китай! Така че, за съжаление, очаквате скоро и в АлиЕкспрес на 1/10 от цената и без грам авторски права за изобретаталите.

 32. 32 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А да - и да питам, ако някой знае...

  А от великия БАН какво са правели с целият си бюджет, докато тези млади хора са правили истинска приложна наука?

 33. 33 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Страхотна идея и реализация!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Това добре. А кой да спаси пчелите в БГ? Австралийска технология ли?

  Мърфи е оптимист!
 36. 36 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Честит празник пчелари, без вас ще ходим гладни. А който не се съобразява
  със нуждите им е пълен безхаберник, па било то и държавата !!!

 37. 37 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1073 Любопитно

  Ако нещата стоят така, както са описани в статията, следващата стъпка би трябвало на базата на Machine Learning данните от сензорите да се обработват и да се казва какъв е проблема....

 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Познавам както момчетата разработили това устройство, така и технологията и устройствата им, запознах се с тях на един семинар където ни запознаха с работата си. Там бях защото се интересувам от IoT (Internet of Things), приложение на микроконтролери и Интернет за контрол в евтини крайни устройства.

  Дневник не е съвсем коректен с заглавието си но не му е за първи път. Не са спасили пчелите на ЦЯЛА Австралия а имат за клиент един пчелар в Австралия с няколко хиляди кошера. И действително са разпознали навреме този процес, по техни думи труден за разпознаване в началният му период.

  Освен това имат и много още по-едри собственици на пчелини в Америка, някои от тях с десетки хиляди кошери, направо индустриалци. Действително извършват срещу заплащане услугата опрашване, местят с тирове кошерите.

  Устройствата са относително прости за съвременното ниво на технологиите, микрокомпютърна платка на която са накачени сензорите за влажност, температура и звук, събира и обработва информацията, предава я в облак където се обработва и обобщена се предава на собственика.

  Самият микрокомпютър беше около 200лв, в БГ има поне 10-15 фирми които могат да го направят, както хардуера така и софтуера. Дори те казаха, че предпочитат да се занимават само със софтуера, не и с хардуера. Разбираемо, печелят от обработката на данни.

  Значимото е в самата идея това да бъде разработено, нова бизнес ниша в която те са от първите. И особено в специфичните знания от областта на пчеларството вложени в софтуера. Казаха, че разпознават роенето 3-4 дена преди да е станало. И всичко това в облак дистанционно достъпно, представете си какво улеснение е в страни с огромна територия. Например онзи американски собственик с 20,000 пчелина разпръснати по цяла Америка.

  Затова и толкова наблягат на сътрудничеството с науката, за разработване на нови алгоритми. Хардуера всеки го може и никой не може да победи китайците в евтиното серийно производство.

  Така че успех, такива бизнесмени ни трябват! Създали всичко със собствени усилия. Не такива като Баневи получили всичко наготово, съсипали го и зад тях останали руини.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Вместо за измислени спортни съоръжения по безлюдните села, да ги дадат за нещо по-смислено, като това например.

 40. 40 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 346 Любопитно

  Si sapis sis apis :-)
  —цитат от коментар 30 на Murnat


  Какво значи?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  А да - и да питам, ако някой знае...А от великия БАН какво са правели с целият си бюджет, докато тези млади хора са правили истинска приложна наука?
  —цитат от коментар 32 на cristo_n


  Пишат статии и събират цитирания. За да докопа следващата научна титла и мизерните 200лв върху заплатата. Но като им споменеш за ПРИЛОЖНА наука скачат до небето, те са от "чистата" наука.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Може и от компанията да помислят за stripped-down-bare-essentials много опростена версия на технологията за малки производители, възможно е да е добър страничен пазар.
  —цитат от коментар 28 на realismisthename

  Трудно, и без това съвременната микроелектроника е с толкова безумно ниски цени. Микроконтролер с параметри доста по-добри на един 8 битов Правец е само няколко долара. Обаче необходими са платка, сензори, захранване, връзка към облака...

  По-малко от 100 долара на устройство трудно става и цените на нашите са от най-ниските в този бизнес. И тя е необходима за всеки кошер. За американеца това са джобни пари но за българина това може да му е целият доход от кошера за сезона. Затова и са необходими субсидиите, за да се спасят пчелите, не толкова за доход на пчеларите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Много добра идея!Нещо смислено и полезно.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Неутрално

  Браво на такива българи!

 45. 45 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Si sapis sis apis :-)
  —цитат от коментар 30 на Murnat


  Какво значи?
  —цитат от коментар 40 на PisnaMi


  Ако си умен работи като пчела.

 46. 46 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#9] от "ikar_01":Това навсякъде е голям проблем. Трябва да се пръска нощем и то с препарати, дето до сутринта се разграждат. Определено досега остава блян. Но пък може поне пчеларя да бъде предупреден няколко дни преди това, за да може на "арестува" пчелите в този ден, нали! Да затвори кошера с мрежа на входа и нужната вентилация под покрива.
  —цитат от коментар 13 на charlesdegaulle


  В България преди 1989-та имаше над 400 "антоновки" - самолети Ан-2 и известно количество хеликоптери Ка-26 и Ми-2. Авиационното пръскане беше държавна политика и се упражняваше брутално и повсеместно. Тогава имаше повече пчелни семейства в България отколкото сега и въпреки това подмора на пчели беше в пъти по-малък. А тогавашните препарати не бяха толкова щадящи колкото сегашните спрямо пчелите. Причината е в спазването на система от правила за които споменава колегата charlesdegaulle - предупреждаването на пчеларите. През 2013 или 2014 (не помня точно годината) Закона за Растителна Защита претърпя драстична промяна която ограничи авиационното пръскане до минимум. От тогава насам популацията на пчелните семейства се топи като сняг през май. Днес, тук в България, почти не останаха селскостопански самолети и хеликоптери (след промяната на закона), но селскостопанската авиация и въздушното пръскане продължават да са основни "виновници" за подмора на пчелите.

 47. 47 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#38] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Без да омаловажам труда на момчетата, но идеята нито е нова нито мисля,чее тяхна.Поне от 5 години знам за този сайт и това устройство и мислех и аз да тествам в някои от моите кошери.Устройството е опънсорс.

  https://www.osbeehives.com/collections/source-files

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  Честит празник на пчеларите и дано да опазим пчелите, че без тях ще загине човечеството.

 50. 50 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#47] от "Психонавт":

  Прав си, самата идея за "преслушване" на кошерите не е нова. Нито тази за измерването на влагата и температурата. Но не идеята прави компания. Комбинацията на всичкит неща в лесен за употреба продукт - това е бизнес.
  И повече такива да има - пари не се изкарват от идея, а от продукт и продажби.

 51. 51 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Не!
  Гинат от глупостта на земеделеца и стремежът му да не третира есенно време срещу нозематоза и акар.
  Царевските манови медари все реват, че имат 50% загинали семейства, а никога не показват лабораторните анализи сочещи нозема церана.

 52. 52 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дано пчелите свикнат с тези ''сензори'' все пак са умни животинки и ще разберат че ги следят :-)

 53. 53 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Прекрасно. Дано получат субсидии и да обнижат цените за вътрешния пазар. Как тези дето пускат наред не разбират, че без пчелите скоро няма да им се ражда нищо по градините, колкото и да борят болестите и вредителите. Сами си вредят най-много май, ама кой да мисли :(

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 54. 54 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Изчезнат ли пчелите, изчезва и човечеството за две години. Айнщайн го е казал. Проблемът е сверуозен и дсно тези момчета са намерили добрп решение! Пожелавсм успех на идеята им и дано я разработят и усъвършенстват!

 55. 55 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 906 Весело

  До коментар [#45] от "etar":

  +++! Да бе, да... Една пчела в активния период живее не повече от месец. Зимата, около 5 месеца. И после нека някой ми каже, че ако работя като луд ще живея повече...

  (Настроение: много весело!)

 56. 56 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 906 Весело

  До коментар [#28] от "realismisthename":

  Благодаря! Мнението ми (не е задължително, разбира се!) е че малък пчелин с под 100-тина кошера все още май няма нужда от системата. За около 2 часа можеш да прослушаш със стетоскоп целия пчелин. И по разликата в шума да определиш кои кошери се нуждаят от внимание. Ако пчелите ти са здрави, наоколо няма заразени с опасни болести кошери, зимата има опастност само от глад, осиротяване или просто отслабване на някое и друго семейство. Те искат грижа. Активния период много лесно се различават по шума готвещото се за роене семейство, младите майки "квакат" като жаби... Както и шума на семейството със стара или немощна вече майка.
  Разбира се, със системата резултата би бил много по-лесно постигнат, но се искат допълнително пари. Което оскъпява меда, майките и отводките. Зависи каква е целта на пчелина.

 57. 57 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 906 Весело

  До коментар [#38] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  +++!

 58. 58 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Субсидирането на технологията ще доведе до това че субсидията ще са за фирмата с най-мастите адвокяти и с дебели връзки в админстацията. И това почти сигурно няма да е фирмата развила технологията.

  Точно както в момента най-важните кадри в земеделието са адвокатите а агрономите са последна дупка на кавала.

  Субсидиите са вредни и трябва да се забранят в конституцията на ЕС. Ако искат да има ЕС.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK