Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Насекомите на планетата изчезват опасно бързо, твърдят учени

Насекомите на планетата изчезват опасно бързо, твърдят учени

© Associated PressНасекомите на планетата намаляват опасно бързо, което заплашва с катастрофален срив на екосистемите в природата. Над 40% от видовете насекоми намаляват, една трета са застрашени от изчезване. Темпото на изчезване е 8 пъти по-високо от това при бозайниците, птиците и влечугите.


Всяка година общият брой на насекомите на Земята намалява със стряскащите 2.5%. Това означава, че не е изключено те да изчезнат в края на този век.


Изводите са от първото подобно глобално научно изследване, позоваващо се на най-добрите налични данни и публикувано в списание Biological Conservation. То обхваща подробните проучвания предимно в Европа и Северна Америка, но също така и някои теренни наблюдения в Австралия, Азия, Бразилия и Южна Африка.
Насекомите, които се смята, че са поне 17 пъти повече от хората, са изключително важни за функционирането на всички екосистеми, но също така са трудни за наблюдение и оценяване. Но напоследък се появиха публикации за срив на популациите им в Германия и Пуерто Рико (изчезване на 98 % от наземните насекоми за 35 години) и има сериозни признаци, че явлението е глобално.


Основната причина, посочена в публикацията, е интензивното земеделие и особено масираното използване на пестициди. Струпването на населението в градовете, както и промените в климата са дугите ключови фактори. "Докато не променим начините, по които произвеждаме храни, насекомите като цяло ще поемат по пътя на пълното изчезване в рамките на няколко десетилетия. Последиците ще са катастрофални, меко казано", пишат авторите на статията.


Те са събрали 73-те най-добри научни публикации по темата и от тях се вижда, че пеперудите са едни от най-засегнатите. В обработваемите земи на Англия например в периода 2000-2009 година видовото им разнообразие е намаляло с 58%. Същото се случва с пчелите, като в щата Оклахома през 2013 г. са били открити едва половината от регистрираните през 1949 видове.


Някои видове се адаптират и увеличават популациите си, но се предполага, че упадъкът е също толкова сериозен при мравки, мухи, бръмбари, щурци. В тропиците, където още не е навлязло интензивното земеделие, промените в климата са водещият фактор на намаляването. Насекомите са се пригодили към сравнително стабилна среда и притежават ограничена способност да се променят, както е било наблюдавано в Пуерто Рико.


Като пример колко тревожно е положението един от авторите споделя, че неотдавна със семейството си изминали с кола 700 км по време на ваканция в Австралия и нито веднъж не му се наложило да пуска чистачките, за да почисти от насекоми предното стъкло.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Сега това ли измислиха. Срещу никой клас животни човекът не е водил такава ожесточена борба, както срещу насекомите, и срещу никой не е имал по-малък успех. Слонове, лъвове, тигри са застрашени от изчезване, от насекомите не е изчезнал нито един вид. Нито хлебарките, нито комарите, нито скакалците, нито Зелените.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  "Основната причина, посочена в публикацията, е интензивното земеделие и особено масираното използване на пестициди. Струпването на населението в градовете, както и промените в климата са дугите ключови фактори. "Докато не променим начините, по които произвеждаме храни, насекомите като цяло ще поемат по пътя на пълното изчезване в рамките на няколко десетилетия. Последиците ще са катастрофални, меко казано", пишат авторите на статията."

  Живеем и споделяме една земя, свързани сме и споделяме една природа и ако продължим хищническата и експлотация, бумерангът на лакомията се връща върху самите нас, без да имаме резервен вариант ! А има възможност да живеем пълноценно и без лишения, стига няколко процента от населението да не се стремят да притежават огромната част от ресурсите на планетата !

 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Дивашкият капитализъм и безразборното прилагане на НТП, мотивирано от алчност и жажда за власт, безумното и безсмислено свръхплодене на човешките единици(цялата съвкупност от което глупаво се нарича "прогрес") ще заличат десетки и стотици милиони години еволюция.

  Човекът е най смъртоносният вид на планетата. След появата на хомо сапиенс над 90% от биологичните видове са изчезнали.

  Ясно е, че накрая ще изчезне и той.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 4. 4 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 528 Неутрално

  И на кого са нужни тези паразити?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 5. 5 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  За сметка на това се увеличават в публичният живот

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 6. 6 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 720 Неутрално

  АЙде, сега зелените ще почнат да броят и хлебарките и ще спасяват мухите. :)))))))

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

  цялата съвкупност от което глупаво се нарича "прогрес"
  =========
  На какво основание се кахъриш и недоволстваш....?
  Да не би статията да те е стреснала....?
  С това на което му викате "прогрес", вие западните хора се гордеете.
  По напред, по нагоре, по бързо, повече......

  Успокой се...... след като забравиш написаното от статията, пак ще започнеш да се хвалиш с прогреса си....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  "И на кого са нужни тези паразити?"

  Без тия " паразити"живота на земята е обречен в рамките на дни. Дори само да споменем най - простото и очевидно нещо - няма да има кой да опрашва растенията, оттук за животните липсва храна и настъпва гладна смърт по веригата нагоре...Та по - добре е изобщо да не започваме даже да мислим в тая посока, а и има начини това да се предотврати навреме !

 9. 9 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Неутрално


  "...Насекомите, които се смята, че са поне 17 пъти повече от хората.."

  Дори изразена в единици за тегло, пропорцията е невярна. На човек се падат по около 300 милиона насекоми. Дали ни плашат, шокират и отвращават, или ни изумяват, очароват и удивляват, насекомите са част от общата картина на съществувание, без която не можем.
  Учени обясниха защо не могат да бъдат унищожени хлебарките. Тези насекоми имат специален комплект гени, които им помагат да възстановят изгубен крайник, да ядат токсични храни и да оцеляват при невероятно трудни условия. "Комплектът" ДНК на хлебарките ги прави високо устойчиви на болести. Тези твари могат да се похвалят с един от най-богатите геноми, познати сред насекомите, като по този показател отстъпват единствено на ... скакалците! Специалистите са установили, че хлебарката не може да оцелее при ядрен апокалипсис, но може да преживее почти всички останали катаклизми.
  Такива ми ти работи...

 10. 10 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Добре... знам, че това е сериозно, но... Не мога да съжалявам за комарите :)

  Не цъкам плюсове и минуси.
 11. 11 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Добре... знам, че това е сериозно, но... Не мога да съжалявам за комарите :)

  Не цъкам плюсове и минуси.
 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  "... промените в климата са водещият фактор на намаляването. Насекомите са се пригодили към сравнително стабилна среда и притежават ограничена способност да се променят"

  Не се и съмнявайте, че зад всяка "природна" тема на левундерските медии стои наративът "Човекът - разрушител"; "Трябва да се вземат спешни мерки!" и решенията винаги са:
  1)Глобално правителство, което да се бори с проблема
  2)Още местна администрация дето да налага мерките и ограничава свободите на гражданите
  3)Нови данъци за средната класа в развитите страни дето да плащат за горните и кохортата от медии дето раздухват въпросната истерия

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  До коментар [#6] от "Български патриот":

  Не, няма защо да броим хлебарките. Те са на 400 млн. години и ще ни надживеят. А за мухите си спомних един стих на Огдън Неш:

  God in his wisdom made the fly
  And then forgot to tell us why.

 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Дълга тема... и дали подобно мислене е присъщо единствено на западния човек никак не е сигурно. Но имейки предвид характера на твоите изяви във форума, усещам как още малко и ще обвиниш демокрацията и свободната воля, като основна причина за всички беди.

  Каквото било - било, но днес точно на Запад парадигмата се променя от растеж към баланс и кръговрат, не завоюване на Природата, а хармония с нея.

  Това не спира прогреса, а променя насоката му.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 15. 15 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Хайде пък сега насекомите сме убивали . Пак хората и отново белите хора от развитите страни сме виновни , щото видите ли ония от тропиците нямали развито земеделие , а промените в климата причинени естествено от развития Север са уморили бубулечките . И редовните суицидно настроени кахърници под такъв вид статии зареваха за това колко гаден тип бил човекът . Човекът е на върха на хранителната верига , най-величавото творение на природата , венецът на божията промисъл , естествено е по-непригодните да си отидат . Така върви света от памтивека . Дай сега да се закахърим като тоя льольо от статията , че по стъклото на колата нямало комари . Как пък ги преброиха насекомите не ми е ясно само.

 16. 16 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Хайде пък сега насекомите сме убивали . Пак хората и отново белите хора от развитите страни сме виновни , щото видите ли ония от тропиците нямали развито земеделие , а промените в климата причинени естествено от развития Север са уморили бубулечките . И редовните суицидно настроени кахърници под такъв вид статии зареваха за това колко гаден тип бил човекът . Човекът е на върха на хранителната верига , най-величавото творение на природата , венецът на божията промисъл , естествено е по-непригодните да си отидат . Така върви света от памтивека . Дай сега да се закахърим като тоя льольо от статията , че по стъклото на колата нямало комари . Как пък ги преброиха насекомите не ми е ясно само.

 17. 17 Профил на hex
  hex
  Рейтинг: 214 Неутрално

  И на кого са нужни тези паразити?
  —цитат от коментар 4 на Tru Soulja


  Дефиницията за паразит е същество което оцелява като използва ресурсите на гостоприемника си без да дава нищо в замяна. Когато ресурсите биват изконсумирани, паразита се прехвръля на ново място където се случва същото. Ха познай кои точно сме паразитите в тази ситуация: човека или насекомото?

 18. 18 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Как пък ги преброиха насекомите не ми е ясно само.
  —цитат от коментар 15 на benefikato1


  https://bit.ly/2Gp4Ftd

 19. 19 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Основната причина, посочена в публикацията, е интензивното земеделие и особено масираното използване на пестициди.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Една видна добруджанска пчеларка ми сподели преди известно време, че в годината, в която в землището на селото ѝ посели рапица, половината ѝ пчелин загинал.
  Та, колко да е био био горивото?

  I shave with Occam's razor
 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Разстроено

  Важното е Монсанто да печели!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 625 Неутрално

  "Насекомите, които се смята, че са поне 17"

  Доста малка цифра . Чукнах гуфлето :

  Тhere are 1,428,571,428.57 insects for every person on the planet. Тhe weight of the world's insect population is about 70 times that of its human population.

 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2622 Весело

  До коментар [#15] от "benefikato1":

  .... Човекът е на върха на хранителната верига , най-величавото творение на природата , венецът на божията промисъл , естествено е по-непригодните да си отидат . .....
  —цитат от коментар 16 на benefikato1


  Те и динозаврите така си мислеха.

  Наблюдение на една хлебарка

 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  "...Насекомите, които се смята, че са поне 17 пъти повече от хората.."Дори изразена в единици за тегло, пропорцията е невярна. На човек се падат по около 300 милиона насекоми. Дали ни плашат, шокират и отвращават, или ни изумяват, очароват и удивляват, насекомите са част от общата картина на съществувание, без която не можем. Учени обясниха защо не могат да бъдат унищожени хлебарките. Тези насекоми имат специален комплект гени, които им помагат да възстановят изгубен крайник, да ядат токсични храни и да оцеляват при невероятно трудни условия. "Комплектът" ДНК на хлебарките ги прави високо устойчиви на болести. Тези твари могат да се похвалят с един от най-богатите геноми, познати сред насекомите, като по този показател отстъпват единствено на ... скакалците! Специалистите са установили, че хлебарката не може да оцелее при ядрен апокалипсис, но може да преживее почти всички останали катаклизми.Такива ми ти работи...
  —цитат от коментар 9 на Practic


  Колкото по-неграмотни, толкова по-напористи...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Добре... знам, че това е сериозно, но... Не мога да съжалявам за комарите :)
  —цитат от коментар 10 на Imaginary Friend


  И хлебарките!

  " Чувала съм, че хлебарките могат да оцелеят и след ядрена експлозия... ами, вътре видях умряла хлебарка... можете да си представите при какви условия тренираме" - интервю на наша състезателка по шорттрек, разказваща за условията в зимния дворец :))

  I shave with Occam's razor
 25. 25 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#4] от "Tru Soulja":

  Ти си паразит бе

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 26. 26 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Дневник - престанете да преписвате статии от Гардиан. Ставате досадни.

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Миналата година имаше преброяване на комарите, дано тази година да изчезнат от край Дунава.

 28. 28 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Вярно е, един корсиканец сподели преди време, че вече няма размазани насекоми по стъклото. Днешните бизнесмени приемат преходното като вечно, алчност и ниски страсти.

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Весело

  Поради тази или поради друга причина няма да доживея до края на века. Лаская се, че това с насекомите ще е причината :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Добре... знам, че това е сериозно, но... Не мога да съжалявам за комарите :)
  —цитат от коментар 10 на Imaginary Friend


  Комарите... Зелените изгряха в сексите 1970 покрай една идиотска кампания срещу ДДТ. Кампанията имаше за цел главно да ги вкара в политиката. За ДДТ се знаеше, че се натрупва в мастните тъкани, но няма никакви сериозни доказателства, че е канцерогенен или опасен. За една година в Африка умират от малария 2-3 милиона души. Умножено по 45 години, това прави зелената идеология по-смъртоносна от кафявата и червената взети заедно. Но в това няма нищо чудно -- зелените са малтусианци и мизантропи.

  Влиянието на човека върху околната среда зависи главно от броя гърла за хранене, а не от капитализма или от интензивното земеделие. Най-опустошителното земеделие е и най-примитивното, например това, което са практикували маите.

  И все пак прочетете по-внимателно коментар номер 3.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Дневник - престанете да преписвате статии от Гардиан. Ставате досадни.
  —цитат от коментар 26 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  За това им плащат. Гардиан, Дойче веле, Франс прес, ТАСС.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2061 Неутрално
 33. 33 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Дневник - престанете да преписвате статии от Гардиан. Ставате досадни.
  —цитат от коментар 26 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Ами, че те не поддържат международни анализатори - всяка световна тема им е препечатана - я от Гардиън, а от Дойче Веле, я от Вашингтон пост...- само подбрани болшевишки рупори

 34. 34 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Аз съм на 55 и откак се помня някой непрекъснато се опитва да ме изплаши с нещо. То озонова дупка се отвори, после се затвори, птичи, свински и не знам какъв си грип, 1995 год си спомням как казваха, че през 2015 год. производството на петрол няма да посрещне нуждите, Ел Ниньо, Проблем 2000 и какво ли не още. Но това с насекомите виж е новост. Досега такава дивотия на никого не беше хрумвала. Един съвет от мен: теглете една майна на следващия, който се опита да ви уплаши.

 35. 35 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Една видна добруджанска пчеларка ми сподели преди известно време, че в годината, в която в землището на селото ѝ посели рапица, половината ѝ пчелин загинал.
  Та, колко да е био био горивото?
  —цитат от коментар 19 на Сахаров


  Ти ако знаеш какво става в заводите за производство на "биогориво" и как изглеждат отпадъците им...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 36. 36 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  "Основната причина, посочена в публикацията, е интензивното земеделие и особено масираното използване на пестициди. Струпването на населението в градовете, както и промените в климата са дугите ключови фактори. "Докато не променим начините, по които произвеждаме храни, насекомите като цяло ще поемат по пътя на пълното изчезване в рамките на няколко десетилетия. Последиците ще са катастрофални, меко казано", пишат авторите на статията." Живеем и споделяме една земя, свързани сме и споделяме една природа и ако продължим хищническата и експлотация, бумерангът на лакомията се връща върху самите нас, без да имаме резервен вариант ! А има възможност да живеем пълноценно и без лишения, стига няколко процента от населението да не се стремят да притежават огромната част от ресурсите на планетата !
  —цитат от коментар 2 на samoedin


  Т.е. трябва спешна реурбанизация.

 37. 37 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Предозиране!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 38. 38 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Неутрално

  А на някой хора климатичните промени все още им изглеждат като виц или конспирация...

 39. 39 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ба изчезват. Изчезват тия които не понасят ГМО-то. Които се приспособиха към него, ги има в огромни количества.

  мурзилка
 40. 40 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Ако изчезнат кръвосмучещите насекоми,изобщо няма да е лошо.Дори вземаме мерки да изчезнат от ареала ни,пръскаме срешу кърлежи и комари,слагаме на кучетата си нашийници против бълхи и т.н.А някои пестициди се използват именно за да изчезнат определени насекоми,като колорадски бръмбари,скакалци,корояди и подобни.Проблем би създало единствено намаляване на популацията на насекомите,участващи в опрашването.

 41. 41 Профил на Иво Мирчев
  Иво Мирчев
  Рейтинг: 17 Неутрално

  И на кого са нужни тези паразити?
  —цитат от коментар 4 на Tru Soulja


  True idiot!

 42. 42 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Аз съм на 55 и откак се помня някой непрекъснато се опитва да ме изплаши с нещо. То озонова дупка се отвори, после се затвори, птичи, свински и не знам какъв си грип, 1995 год си спомням как казваха, че през 2015 год. производството на петрол няма да посрещне нуждите, Ел Ниньо, Проблем 2000 и какво ли не още. Но това с насекомите виж е новост. Досега такава дивотия на никого не беше хрумвала. Един съвет от мен: теглете една майна на следващия, който се опита да ви уплаши.
  —цитат от коментар 34 на jonson


  А Вие да не очаквате живота на планетата да изчезне в рамките на нашия кратък живот ?
  И само страхът за кожицата ни ли трябва да ни кара да сме по-отговорни ?

 43. 43 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Колкото броят на подчовеците се увеличава, толкова повече останалите живи видове (вкл. и белият човек), изчезват.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 44. 44 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Колкото броят на подчовеците се увеличава, толкова повече останалите живи видове (вкл. и белият човек), изчезват.
  —цитат от коментар 43 на Мизийски ☦


  Тия същите подчовеци, са пряко производни на капиталистическото масово образование. А именно твърде малко хора имат достъп до качествено образование, на останалите се преподава да бъдат роби.

  мурзилка
 45. 45 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Чета коментарите и разбирам, че българинът изобщо не се замисля...
  За него насекомите се изчерпват с мухи, хлебарки и комари...
  Като изчезнат обаче пчелите и всички други опрашващи растенията насекоми, ми е чудно какво, освен дедовия, ще ядат някои лумпени...?!

 46. 46 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#34] от "jonson":

  Ама ти май не си даваш сметка, че светът в който живееш днес, не е от преди 60 години, и че преди да се родиш са минали няколко хилядолетия, през, които доста неща са изчезнали или появили.
  Не си въобразявай, че ще видиш нещо значително в мизерните 55 години, през които си живял. Но виж, твоите наследници ще го усетят много добре.
  Те за тва на някои места по света хората планират с векове напред, а на други от векове се влачат по корем.

 47. 47 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 405 Весело

  Като видя статия, алармираща за предстоящ апокалипсис и съдържаща "твърдят учени" в заглавието, знам че по-надолу ще прочета, че капитализмът е виновен, съответно призиви за замяната му със зелен социализъм.

 48. 48 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изключително сериозно ми се видя изследването с чистачките и предното автомобилно стъкло!
  А резултатите са наистина много тревожни за производителите на течности за чистачки...

 49. 49 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "selqnin":

  Питай Тръмп колко вярващи в глобалното затопляне са останали след арктическата зима тази година в щатите!

 50. 50 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Човекът е обречен сам да се самоунищожи. Но не, това няма да се случи бързо. А бавно и мъчително. Първо ще унищожим насекоми и растения. След тях ще умрат животните, които се хранят с насекоми и растения. След тях и дребните хищници, после едрите. Междувременно парниковият ефект ще вдигне температурата и ще унищожи всички житни култури и ще превърне плодородните земи в пустини. Накрая, останал сам, човекът ще започне да практикува канибализъм, за да оцелее.

  За успокоение на уважаемите антиеколози, които не вярват в глобалното затопляне, парниковия ефект и измирането на флората и фауната, измирането на човечеството няма да е скоро. Да спят спокойно. Ние, човеците, ще останем последни и ще се мъчим най-много. Нашите далечни бъдещи поколения ще бъдат канибали, а не ние.

  В природата винаги е съществувал неписан закон за равновесието. Когато климатът и съотношението на видовете са били в равновесие, всичко е вървяло добре. Но когато един вид започне да изпъква над другите, да се размножава безгранично и да отнема ресурсите на другите видове, равновесието е унищожено. Унищожавайки другит видове, ние унищожаваме себе си. Няма по-лесен пример от пчелите - те опрашваш всички растения и помагат за нашите хранителни запаси. Но с тези пестициди пчелите умират, а след тяхното изчезване ще настъпи глад за всички тревоопасни и дори за нас хората. Но какво ни пука, важно е днес да трупаме в джоба зелените стотачки, за да си купуваме скъпи коли, а утрешните поколения да го д***т.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 51. 51 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Скоро гледах в един епизод на "Извънземни от древността" за това дали някои от живите твари на Земята не са привнесени от Космоса. Напр. октоподите, които не се вписват в никоя верига, а също и един особен брамбъзък, който при защита изхвърля чрез дюза на дупето си силна струя течност, смес от отрова и силна киселина. Та именно тоя бръмбар изучаваха авторите, начело със специалиста по извънземни Джорджио Цукалос. На рентген се вижда, че в тялото на насекомото има два резервуара, които при агресия отделят компоненти, смесващи се в дюзата и поразяват всичко, попаднало в обсега им. При анализ са открити елементи на цианиди, киселини и някои вещества, напомнящи ядрено гориво за ракети. Бръмбарът е с нормални за насекомо размери. Ще приключа са това, че има един анализ от учените, които казват, че при ядрена война ще изчезне всичко живо с изключение на плъхове и хлебарки. Второ, мисля, че напоследък се публикуват неща, с които се опитват евтино да ни манипулират.

 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Весело

  До коментар [#14] от "Боян Таксиров":

  Каквото било - било, но днес точно на Запад парадигмата се променя от растеж към баланс и кръговрат, не завоюване на Природата
  ======
  :)..... тя природата си знае работата.....
  Нито твоя идеологически инат, нито утехата от подобни статии би спасило положението.....
  До преди около 200 години, хората които днес с такова удоволствие наричате "по прости"..... са осъзнавали важността от хармонията между научно техническия напредък и околната среда.....
  Можели са да използват и петрола, но явно не са били толкова алчни колкото глупави....

  Bukalemun
 53. 53 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "Lou":

  Значи сме обречени,защото най-големите икономики не вярват в климатичните промени и отказват да правят нещо по въпроса за да не си забавят растежа.

  А тъй като са и мощни държави няма кой да ги принуди да пазят околната среда.

  Имам и един въпрос-допускаш ли,че човечеството евентуално може да започне да използва световния океан за да се изхранва-знаем,че той е доста по-голям на площ и обем от всички плодородни земи и съдържа огромни количества планктон.Фитопланктонът например е отговорен за 50%от фотосинтезата на Земята и произвежда 80%от отделяния в атмосферата кислород?

 54. 54 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2157 Весело

  До коментар [#32] от "stenlyaka":

  "Веганите а виновни !"

  Българска журналистка попитала наш певец как и защо е станал веган.
  -Исках да се отличавам, да е нещо модно, да не е ориенталско, но да бъда гей ме достраша.

  В Русия съм! В Русия съм!
 55. 55 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Къде да живеят тези насекоми?
  Не могат да живеят в градовете, върху асфалта, в нивите.
  Насекомите не могат да живеят там където има човешка дейност.
  А човешката дейност се разширява поне толкова колкото нараства населението.

  подпис
 56. 56 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2157 Весело

  Като ученик в учебниците ни по география се твърдеше, че имало петрол за само още 40 години. Сега пак се твърди същата лъжа.

  В Русия съм! В Русия съм!
 57. 57 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Сега това ли измислиха. Срещу никой клас животни човекът не е водил такава ожесточена борба, както срещу насекомите, и срещу никой не е имал по-малък успех. Слонове, лъвове, тигри са застрашени от изчезване, от насекомите не е изчезнал нито един вид. Нито хлебарките, нито комарите, нито скакалците, нито Зелените.
  —цитат от коментар 1 на zyb18561487


  Светулките изчезнаха , помня като дете на село как беше .. за друго не знам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Няма страшно, каквото и да направи човекът, след като се самоунищожи, Земята ще се възстанови.

 60. 60 Профил на pepamug
  pepamug
  Рейтинг: 355 Неутрално

  На снимката: Майски бръмбар, Не съм срещал от десетки години у нас.

 61. 61 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако започнете да обработвате парче земя ,даже и като хоби и засадите някакви растения,много скоро ще осъзнаете,че насекомите въобще не са изчезнали,даже и от градовете.
  А ако искате да имате каквато и да е реколта ще научите наизуст поне няколко вида инсектициди и ще станете постоянен клиент на агроаптеките.

 62. 62 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  На снимката: Майски бръмбар, Не съм срещал от десетки години у нас.
  —цитат от коментар 60 на pepamug


  А има си ги. В градината имам саморасляк джоджен(културна мента) Живеят на него и пасат гадинките. Ама ги търпя и без това остава достатъчно, за не особено големите ми нужди.

  мурзилка
 63. 63 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#50] от "Lou":Значи сме обречени,защото най-големите икономики не вярват в климатичните промени и отказват да правят нещо по въпроса за да не си забавят растежа.А тъй като са и мощни държави няма кой да ги принуди да пазят околната среда.Имам и един въпрос-допускаш ли,че човечеството евентуално може да започне да използва световния океан за да се изхранва-знаем,че той е доста по-голям на площ и обем от всички плодородни земи и съдържа огромни количества планктон.Фитопланктонът например е отговорен за 50%от фотосинтезата на Земята и произвежда 80%от отделяния в атмосферата кислород?
  —цитат от коментар 53 на hue00596226


  И целият океан да напълним с фитопланктон, с него ли ще се храним? С планктон се храни рибата, а не ние. Ние ядем рибата. Но пък я унищожаваме с невероятна скорост. За последните 20 години световните запаси от риба са намалели катастрофално. Ето ти пример на човешката намеса, която променя равновесието. Когато ние унищожим рибата и другите морски животни с прекомерен лов, отровни вещества и пластмасови отпадъци, кой ще яде планктона тогава? Кислород ще има много, но морска храна - не.

  Световните икономики се движат от големи корпорации. А големите корпорации се управляват от едни много алчни хора. За съжаление в нашия свят парите движат всичко. Всички сме на една лодка. Един да я потопи, всички потъваме. След векове наследниците на тези алчни хора ще измират от глад и ще "благодарят" на предците си.

  Всички изчезнали видове са били жертви на външни фактори - изригване на вулкани, метеорити. Само човешката цивилизация ще се самоунищожи сама.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":
  "Човекът е най смъртоносният вид на планетата."

  Глупаво твърдение. Ако вземем като мерна единица едно денонощие живота на планетата Земя, която е на милиарди години , то човечеството се е появило на планетата земя през последните 5 минути от това денонощие.
  Така , че планетата Земя ще съществува независимо дали човек го има на Земята или не , поне докато съществува Слънцето. Защото нищо не е вечно.
  Ако човечеството се самоунищожи, планетата Земя ще продължи да съществува и без него , както е съществувала 23 часа и 55 минути преди тези 5 в които се е появил човека.

 65. 65 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  На снимката: Майски бръмбар, Не съм срещал от десетки години у нас.
  —цитат от коментар 60 на pepamug


  Аз пък не съм виждал скакалци. Навремето като деца ги хващахме и си играехме с тях, а сега ги няма. Било е време , когато скакалците са били напаст Божия. За нула време са изяждали реколтата на стопаните , при прекомерна популация.

 66. 66 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#64] от "tacheaux":

  Писах, че човекът е най смъртоносният вид НА планетата, не ЗА планетата.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK