За 40 години Иран пропусна много възможности, но има и други

Аятолах Рухола Хомейни, основателят на Ислямска република Иран.

© Reuters

Аятолах Рухола Хомейни, основателят на Ислямска република Иран.Преди 40 години Иранската революция обеща повече демокрация, свобода и благоденствие, а влиятелният аятолах Мохаммад Уазди каза наскоро, че страната е напреднала повече през последните 40 години, "отколкото в 400-те години преди това".


Така ли е? Наредех Шамлу, съветник по въпросите на международното развитие и бивш старши съветник на главния икономист за Близкия изток в Световната банка, обяснява в анализ за Атлантическия съвет защо, макар да е отбелязан напредък, държави, изоставащи от Иран непосредствено преди революцията, сега задминават страната. Историята напомня за заека и костенурката - заекът успява да получи временно преимущество, но постепенното придвижване на съветника, крак пред крак, може би се оказва по-добра стратегия.


Все пак Иран още може да си върне икономическия успех, макар да са пропуснати вътрешни политики, които можеха да насърчат предприемачеството или външни, които да му помогнат да се възползва от уникалната си икономическа география, смята Шамлу. Сравнението е с три други държави, започнали развитието си в подобен момент и сходно население през 1950 г. Това включва Турция (исторически и културно близка с Иран), Южна Корея (също като Иран опитвала да се превърне в индустриална сила през 70-те години) и Виетнам (дълъг конфликт със САЩ затрудни развитието му, както се случи и с Иран." Те си приличат и по местоположението си - близо до разломите на Студената война и това също оформя състоянието им.


Преди и след революцията
През 1950 г. брутният вътрешен продукт на Турция е с 22% по-голям от иранския, но тези на Корея и Виетнам са под 60 на сто от него. През 1977 г., последната "нормална" година преди революцията, иранската икономика е с 26% по-голяма от турската, 65% по-голяма от корейската и 5.5 пъти колкото виетнамската.


През 2017 г. обаче турският БВП е 2.4 пъти по-голям, а корейският - 7.2 пъти по-голям от иранския, а икономиката на Виетнам е около 70% от иранската и страната се разглежда като бъдещ "азиатски тигър". Така Техеран не може да запази преимуществото си отпреди революцията, въпреки че има някои от най-изобилните концентрации на природни ресурси в света.


Иран освен това е 29-ата най-голяма икономика в света в средата на миналия век, Турция е 13-а, а Южна Корея - 33-та. До 1977 г. Иран се изкачва до 18-о място, Турция е 20-а, а Корея - 28-а. Четири десетилетия по-късно картината изглежда различно - Иран е 27-и, Турция е около 18-ата позиция, а Южна Корея вече 13-ата най-голяма икономика. Дори Виетнам бележи феноменален възход за няколко десетилетия - от 87-о до 46-о място.


Ако се разгледат страни със сходни ресурси, Саудитска Арабия и Мексико днес са сред 20-те най-големи икономики, а Иран също можеше да бъде там. Все пак трябва да се отбележи, че Иран остава втората най-голяма икономика в Близкия изток и Северна Африка, по-голяма от Египет, Норвегия, Южна Африка или Израел.


По-бавен растеж


От началото на революцията доходът на глава на населението на Иран расте по-бавно. За три десетилетия преди нея той се увеличава 3.2 пъти, а за времето от революцията досега - по-малко от два пъти.


За сравнение, ако през 1980 г. той е бил по-висок от този на сравняваните страни (2374 долара при 2169 в Турция, 1711 в Корея и 514 във Виетнам), през 2018 г. равносметката за напредъка не в полза на страната. На глава от населението БВП е 4838 долара, турският е скочил над пет пъти до 11 125 долара, корейският - над 18 пъти (32 774), а Виетнамският - почти пет пъти, до 2482 долара. Изоставането на Техеран се отчита от 2000 г., след като преди това близо две десетилетия резултатите са били сходни с Турция.


Разликата се дължи отчасти на различните демографски тенденции. През 1980 г. иранското население е 39.5 млн. души, южнокорейското - 38.1. Днес населението на Иран се е удвоило до 81 млн., а корейското е нараснало едва до 51 млн.).


Бедността, оценявана с международни индикатори (горните две графики) и съобразно националните линии на бедност на съответните страни (долните две).

© Atlantic Council

Бедността, оценявана с международни индикатори (горните две графики) и съобразно националните линии на бедност на съответните страни (долните две).


Бедност


Независимо от това в иранското общество се създава усещането, че бедността e повсемества, а неравенството се е задълбочила. В действителност неравенството в доходите е намаляло, сочат данни, измерени с коефициента на Джини (това се е случило и при Турция и Южна Корея, но не и в случая на Виетнам). Намаляла е и абсолютната бедност в стратата, ако се изпозват международните индикатори за крайна и изключителна бедност (2 и 1.25 долара на човек на ден) - делът на Иран е сред най-ниските в Близкия изток и Северна Африка, а и по света.


Все пак, съгласно националната статистика и линията на бедност, вече въведена в ислямската република, картината е по-различна - един на всеки петима иранци живее под нея, а близо 40 на сто са близо до нея (разполагат с по около 10 долара на ден). "Това означава, че за голяма част от населението има риск да изпаднат в бедност или да останат хронично бедни. Феминизацията на бедността също е притенителна тенденция, тъй като близо две трети от бедните са жени. Следователно, макар абсолютната бедност да е била в голяма степен изкоренена, относителната бедност остава проблем, тъй като не е преодоляна в 40-те години след революцията," пише Шамлу.


Демонстрация в подкрепа на революцията, Техеран, февруари 2011 г.

© Reuters

Демонстрация в подкрепа на революцията, Техеран, февруари 2011 г.


Защо е така


Според автора Иран не успява да използва потенциала си сред революцията както поради вътрешни, така и поради външни фактори. Сред вътрешните са национализацията и изземането на собственост след революцията, заличили зараждащата се през предходните две десетилетия индустриална класа. Бизнесът им е предаден на довереници на режима и оттогава страната не може да развие предприемаческа класа, подобна на тези в Турция и Южна Корея.


Загубата на човешки капитал е друг фактор. Нивата на грамотност са високи (близки до средните в света 85%, но под корейските или турските, основно заради по-възрастните иранци в селските райони) а към 2015 г. е бил по-голям броят завършили висше образование, отколкото в Италия (милион повече), Турция (750 хил. повече) или Израел (3.5 пъти повече). При тези резултати - и медианна възраст 27 години - едва 45% от работната сила са икономически активни. Жените са решаващ фактор - едва 17% от тях работят, един от най-ниските резултати в света. Въпреки че в Иран жените са 60% от завършилите университет, закони и регулации, дискриминиращи по полов признак, затрудняват включването в трудовия пазар. Според Международния валутен фонд по-голяма активност, сравнима с други страни, би увеличила БВП на страната с 40%.


Друг проблем, пише Шамлу, е, че Иран не се е възползвал от уникалното си положение между азиатските и европейските пазари и ключовата връзка, която може да представлява за Русия и Африка. Това е разликата със страни като Турция и Южна Корея, възползали се от ръста в заобикалящите страни и използвайки ги за излаз към глобални пазари. Освен вътрешни решения, довели до пропуснати икономически ползи, актор е и геопилитическият натиск, основно свързан с напрежението със САЩ. Ако Иран се бе възползват от развитието на пазарите, които са на прага му, той можеше да стане "Япония или Корея на Западна Азия и да остане между 20-те най-големи икономики в света."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Айетоласите убиван една древна цивилизация и мачкат народа на персите!!!
  ВСЕКИ религиозен фундаментализъм и екстремизъм/както и да се казва религията е ужасяващ!!!

 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Как ще се възползва Иран с тези аятоласи на власт?

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  Според мен има и друга причина пропусната в статията за това защо Иран изостава в икономически и социален план в сравнение с Турция, Южна Корея и Виетнам. Става въпрос разбира се за унищожителната за Иран война срещу Ирак (същата война беше доста унищожителна и за самия Ирак). Тя продължи около 10 години (през 80-те години) на миналия век, нанесе огромни икономически щети на Иран, в човешки план коства живота на около половин милион иранци.

  Другата причина са санкциите на САЩ спрямо Иран и лошите като цяло отношения със Запада. Турция, Южна Корея и Виетанм имат доста добри отношения с западния свят, докато Иран е доста изолиран от Запада в продължение на десетилетия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Гледам една поредица туристически филмчета за Иран. Водеща е някаква иранка. Въпреки, че жената се опитва да показва само хубави места, то просто няма такива. Всичко е много старо и прилича на българската провинция в 60-те години. Влаковете им са допотопни. Менюто в ресторантите е като за гладни хора. В малко градче няма какво да снима, освен един мост. Тези хора наистина само оцеляват в последните 40 години.

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво":Другата причина са санкциите на САЩ спрямо Иран и лошите като цяло отношения със Запада. Турция, Южна Корея и Виетанм имат доста добри отношения с западния свят, докато Иран е доста изолиран от Запада в продължение на десетилетия.


  И какъв е изводът?

 6. 6 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Един турчин ми разправяше как става разплащането между турци и иранци заради ембаргото. Примерно турчин купува стока от Иран обаче не може да изпрати пари, а кеш да носи е голям риск.Отива в Истанбул на Капалъчарши при някой златар ,обикновено много богати хора. Носи му сто хиляди долара, колкото струва стоката примерно. Златарят ги взема и звъни в Иран на друг златар в Иран с когото работи. Казва му , Мохамед, взех сто хиляди долара ,при теб ще дойде човек на име ххх ,дай му ти сто хиляди долара. После друг иранец когато купува от Турция става обратното. Накрая на годината чистят баланса.Златарите си имат желязно доверие пък и вземат хубави комисионни.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 7. 7 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 456 Неутрално

  А бе к'во го увъртате - разбира се, че религията е в дъното на цялата мизерия..

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  Айетоласите убиван една древна цивилизация и мачкат народа на персите!!!ВСЕКИ религиозен фундаментализъм и екстремизъм/както и да се казва религията е ужасяващ!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  С две изречения ти правиш по-кратък и по-верен анализ от този , който ни предлага Дневник.

 9. 9 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#5] от "gozambo":

  ++++++++++++++++

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  В Иран след управлението на шахиншах Пахлави се настани тоталитарна ислямска власт. Населението попадна под робството на исляма. Може да се направи сравнение с България, която през 1944 година попада под комунистическо робство под формата на тоталитарна власт. При това положение за никакво развитие и благоденствие на народа не може да става дума. Видяхме след вдигането на желязната завеса България колко е изостанала спрямо другите европейски страни , които не са били под тоталитарно комунистическо робство. Така е с Иран. Докато при управлението на Реза Пахлави Иран е бил сравнително на добри икономически позиции, под властта на исляма се срива икономически.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Пред фактите и боговете мълчат, а както се разбира от материала и занапред има какво да губят. В техния случай, когато в 21 век религията опредля целокупния живот на хората, няма как да не страда и икономиката. А мераците и ресурсите които Иран хвърля в атомната област, освен че са идиотски и са заплаха за целокупния свят, но и сериозно редуцират възможностите за развитие на икономиката.

 12. 12 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Пред фактите пропагандата трудно работи. Две поколения иранци остават в миманса, но и трето ще остане тама. Фосилните горива ще помагат още 30-40 години. След това може да си спомнят, че са наследници на персите.

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  Между другото наскоро ДВ публикуваха една много добра и интересна статия за това как аятоласите взимат властта в Иран. Ако имате свободно време я прочетете:

  https://www.dw.com/bg/как-иран-стана-ислямска-република/a-17421740

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Весело

  " През 2017 г. обаче турският БВП е 2.4 пъти по-голям, а корейският - 7.2 пъти по-голям от иранския, а икономиката на Виетнам е около 70% от иранската и страната се разглежда като бъдещ "азиатски тигър". Така Техеран не може да запази преимуществото си отпреди революцията, въпреки че има някои от най-изобилните концентрации на природни ресурси в света."

  В Иран, както и в Русия междувпрочем, управлява много " талантливо" поколение " революционери", развили и насочили " таланта" си основно в една посока - как да съсипват възможностите на страната си, намираща се на ключово географско местоположение, разполагаща с едни от най - големите доказани газови залежи в света, а и на много други природни богатства - рибни и пр. И успяват ! Наистина удивителен " талант" да успееш в името на безумните си схващания за религия и начин на живот, да докараш хората до просешка тояга и да обвиняваш за това " Запада" и САЩ разбира се ! Ако бяха и грам вярни тяхните революционни концепции, в сегашното дереже на страната им трябваше да се намират именно САЩ, Германия, Франция.....Но кой да разсъждава така от хората на снимката ?

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  ". През 1980 г. иранското население е 39.5 млн. души, южнокорейското - 38.1. Днес населението на Иран се е удвоило до 81 млн., а корейското е нараснало едва до 51 млн.)."

  Населението на Южна Корея едва ли има възможности повече да расте. 50 милиона са нагъчкани на територия по-малка от България. Южна Корея е една от най-гъсто населените страни в света.

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  " Феминизацията на бедността също е притенителна тенденция, тъй като близо две трети от бедните са жени. "

  Глупаво твърдение. Жените сигурно са с по-ниски доходи от мъжете , но това не означава , че са по-бедни. Може ли да се твърди , че в едно семейство жената е по-бедна от мъжа? За по-обезправена в едно ислямско семейство да, но това няма нищо общо с бедността.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  "Ако Иран се бе възползват от развитието на пазарите, които са на прага му, той можеше да стане "Япония или Корея на Западна Азия и да остане между 20-те най-големи икономики в света."

  По-правилно е да се каже:
  Ако Иран НЕ БЕШЕ ПОПАДНАЛ ПОД ТОТАЛИТАРНА ИСЛЯМСКА ВЛАСТ, той можеше да стане "Япония или Корея на Западна Азия и да остане между 20-те най-големи икономики в света."

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  "Според автора Иран не успява да използва потенциала си сред революцията както поради вътрешни, така и поради външни фактори. Сред вътрешните са национализацията и изземането на собственост след революцията, заличили зараждащата се през предходните две десетилетия индустриална класа. Бизнесът им е предаден на довереници на режима и оттогава страната не може да развие предприемаческа класа, подобна на тези в Турция и Южна Корея."

  Колко много си приличат ислямистите и радикалните левичари, наречени още комунисти , които управляваха България и социалистическите страни по времето на Студената война.
  Ислямолевичари, какво да ги правиш.

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Весело

  До коментар [#5] от "gozambo":

  Турция, Южна Корея и Виетанм имат доста добри отношения с западния свят, докато Иран е доста изолиран от Запада в продължение на десетилетия.
  ========
  Ти още ли вярваш на подобни евтини пропаганди....?
  Турция имала добри отношения със запада.... Ха хаааа....
  Преди две години в Турция бе направен опит за държавен преврат.
  Това се дължи именно на лошото отношение на западния свят към днешната турска държава.....
  Търсят се ония светски времена в които Турция бе държана на каишка.
  След неуспелия преврат, все още има западни страни които се дистанцират с "изказване на съболезнования"..... без да третират анти държавния акт като терористичен.....

  А ти gozambo...... на тема "Турция"..... си гола вода....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Любопитно

  До коментар [#10] от "tacheaux":

  Населението попадна под робството на исляма.
  =======
  Нали не е попаднало под робството на секуларизма.... ТОВА Е НАЙ ВАЖНОТО....!!!
  А Исляма не е робство..... Той е като въздуха и водата.....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Лицемерието на левундерите е уникално, как иначе да си обясним затварянето на очите пред ислямския диктаторски режим в Иран, сякаш не е проблем, уж са за равенство, свобода... пък в следващия момент са ок с Иран.

  -voxy
 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Много умен тоя анализатор, а за санкциите не се е сетил.

 23. 23 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  "Религиозният фактор" е като "комунистическата идеология" - смокинов лист за едни жадни за власт и грабеж типове, упражняващи свирепа диктатура в името на някакви техни "принципи и догми", уж "в интерес на народа".
  Като го закъсат икономически, което е природен закон, "виновни им били санкциите".
  Природният закон гласи, че прогресът иска свобода и ясни правила.
  Природният закон гласи, че прогресът не вирее при тирани. Примери - колкото искаш!
  Сталиновата тирания например никога не би постигнала самостоятелен прогрес, ако:
  - Не беше ограбила с терор, гладна смърт на милиони и с милиони политзатворници богатствата на държавата, с които построи заводи със Западна помощ и директно участие на Западни фирми. А без Запада?
  - Ако не беше ограбила индустрията на победена Германия. А без Германия? Без нея нямаше да има нито Космос, нито Атом, нито дори Калашников.
  - Ако не крадеше от Запада технологии. Пак ще попитам - а без Запада?
  Западът прави капитална грешка, че разделя своя прогрес - постигнат в либерална среда - с диктатури, "мразещи либерализма".
  Като се усети Западът и спре да си дава технологиите, диктатурите заревават: "Колко лоши са тези санкции!"
  Прогресът вирее само на свобода и върховенство на закона.
  Прогресът умира при всяка тирания.
  А всяка тирания умира рано или късно.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#18] от "tacheaux":

  Дали тия в Иран са ислямисти обаче?! Някой ако знае да ме поправи,но къде в ислямската религия е казано,че трябва да се вдигат Революции,(?!),да се национализира собствеността и да се заличи индустриалната прослойка?!

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Да благодарим на аятоласите за това спънато развитие...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  До коментар [#18] от "tacheaux":Дали тия в Иран са ислямисти обаче?! Някой ако знае да ме поправи,но къде в ислямската религия е казано,че трябва да се вдигат Революции,(?!),да се национализира собствеността и да се заличи индустриалната прослойка?!
  —цитат от коментар 24 на deaf


  Въпросът ти е резонен. Случаят с иранската революция , която беше подпомогната от СССР сякаш идва като поредното доказателство , че съвременния ислямски фундаментализъм е създаден от КГБ. В епохата на Студената война една голяма част от третия свят попадна под влиянието на СССР , като към различни държави се подхождаше различно, но всички възприеха "некапиталистически" начин на развитие. Това бяха така наречените "необвързани" държави от третия свят като "председател" на тези "необвързани" държави ставаха последователно Югославия на Тито, после Индия на свързаната със съветските служби Индира Ганди, после Куба на Фидер Кастро.

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  От къде измисли тази глупост, че Ислямската революция в Иран е дело на СССР!? Ти знаеш ли къде се подвизаваше аятолах Хомейни преди да се върне обратно в Иран? Знаеш ли какво се случи със иранските комунисти, когато аятоласите взеха властта в Иран!? Знаеш ли кой подкрепяше СССР по време на Ирано-иракската война!?

  Явно не, иначе нямаше да пишеш глупави и неверни коментари, като горния.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  "Иранската революция обеща повече демокрация, свобода и благоденствие"
  Тя всяка революция това обещава, а после става съвсем друго.

 29. 29 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво":

  Да, интересно как в тази статия целяща да ни представи пълната картина от периода след тази революция са пропуснали тънкия момент, че Иран преминава през 10 годишна война а съюзника на Садам в тази война е не кой да е ами тези дето след това го свалиха от власт, щатите. Другия фактор който някак си така минава между другото е изключително враждебното отношение на щатите към Иран и постоянните санкции. Без тези две неща Иран спокойно можеше да е и пред държавите, с които ги сравняват.
  Иначе се набиват на очи доста голям процент грамотност, доста младо население, доста голям процент жени с висше образование, напук на масовата пропаганда в западните медии за уж репреса към жените. Това ми напомня за едно интервю с иранка, която обясняваше че когато по света някой и изказва съболезнования за тежкия и живот в Иран, тя го гледа и се чуди за какво говори. Но пропагандата върви с пълна пара.

 30. 30 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#5] от "gozambo":

  Извода е че ако западните държави решат да унищожат някоя държава ако ще Швейцария да е тази държава тя пак ще издъхне под западните санкции. Моралния въпрос обаче е трябва ли да се унищожава всеки режим който хората по света са си избрали щом не отговаря на западните очаквания.

 31. 31 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ashiata Shiemash":

  Не ти е прав изводът. Да, наистина, санкциите на Запада (каквото и да означава това), са много силен инструмент, но не и всемогъщ инструмент. Това едно на ръка. Втората ти хипотеза - че целта на санкциите е смяна на режима - също издиша. Санкциите са палиативен инструмент, нищо повече, смекчава симптомите, така че здравият организъм да не прихване някоя тъпа болест - толкова.

  Я относно "законно избраните" режими си е направо смях в залата.

 32. 32 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#31] от "8th_ball":

  Издишат нещата, които си казал. Санкциите не смекчават никакви симптоми, само засилват кризата в дадената държава. Дай пример в коя държава санкциите са подобрили ситуацията. Забраняват на Венецуела да извършва международна търговия, забраняват им дори да вкарат лекарства, но виждаш ли помагаме на венецуелския народ, като предизвикваме криза в държавата.
  И интересно как парламентарните избори са много демократични а президентските избори са "смях в залата". Пак задавам логичния въпрос, защо ако Мадуро манипулираше изборите и имаше тая власт парламента се оглавява от опозиционен лидер.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK