България е най-зле в ЕС по върховенство на закона в класация за 2018 г.

Оценка в класацията за нивото на корумпиранност.

Оценка в класацията за нивото на корумпиранност.Разпространяването на фалшиви новини е масово и българите са изложеи на манипулации. Въпреки, че повече от 10 години е член на ЕС, България е в стагнация или редуващи се успехи и отстъпления в независимостта на правораздавателната система. Държавата е превзета от неформалния съюз на политическа и бизнес олигархия, организирана престъпност, едва реформирани спецслужби и пристрастни медии, представляващ основният катализатор за корупцията. Затова не бива да подминава влиянието на сили извън ЕС.


Това са част от заключенията в годишния доклад на либералната германска Фондация "Фридрих Науман" за състоянието на 45 държави през 2018 г. - от Белгия до Таджикистан. Той е изработен от регионалния офис на фондацията за Източна и Югоизточна Европа, разположен в София.


"Не се опитваме да преоткриваче колелото и затова използваме информация, данни и индикатори от съществуащи авторитетни източници. Но ние ги комбинирахме по нов начин, така че да отразяват нашите либерални ценности и визията ни за това как трябва да изглеждат инстиуциите и организациите, защитаващи нашите основни свободи", заявява в доклада д-р Райнер Адам, който неотдавна временно оглави офиса в София. "Ние вярваме, че свободата може да бъде оценена в нейната цялост и затова сме се спрели на различните ѝ компоненти - икономически, социален и политически."
В тези 3 категории има общо 10 показателя, като сред тях е например наличието на центрове, способни да налагат вето върху определени решения, но които нямат конституционно право за това. Така измерваме дали избраните от хората представители реално имат власт да управляват, казват от "Фридрих Науман". Свободата на медиите е поставена в категорията "Политическа свобода", защото e важно условие за това в една страна да има свободни и честни избори. По отношение на независимостта на правораздавателната система и нивото на корупция и защитата на фундаментални човешки права авторите напомнят, че те са тясно свързани и няма истинско разделение на властите без независим Конституционен съд или други правни институции.


В частта за България се отбелязва, че през 2018 г. е имало повече политическа стабилност заради отсъствието на избори и заради българското председателство на Съвета на ЕС. Но макар през последните години изборите да са общо взето честни и свободни, страната така и не поправя проблеми, посочвани от наблюдателите на ОИСР. Такива са отчетите за това кой и как финансира партиите, как се използват медиите, купуването на гласове, контролираният вот и ограничението воденето на кампания да става само на български език.


Няма фактори без конституционна санкция с възможност да спират политически или управленчески действия, но организираната престъпност, влиятелни олигарси и корупцията по високите политически етажи могат да подронват демократичните процедури и процесите за взимане на решения. Формално погледнато правораздавателната система е независима, но също така е подложена на масиран политически натиск, както и на такъв от заможни бизнесмени. В този вид власт корупционните практики се срещат често, демократичните институции са манипулирани, казват авторите на доклада за България.За свободата на медиите се повтарят известните констатации на "Репортери без граници": най-ниското място от всички в ЕС и само преди Русия, Беларус и Турция в Европа; сериозни притеснения за заплахата срещу плурализма, силна концентрация на собствеността, непрозрачни медийни структури, прекалена близост с властта и употреба на комуникационните бюджети на ЕС за печелене на лоялност; тормоз над журналистите, който ги кара да прибягват до автоцензура.


В обзора за 2018 г. се посочва и т.нар. Истанбулска конвенция, като се обясняма, че дебатът за нея е бил "изключително популистки и пристрастен".


Критики има и към защитата на имуществените права - има правна рамка в съответствие с изискванията на ЕС, но "често отсъства адекватното ѝ прилагане". Върховенството на закона в България е на слаби нестабилни основи заради слабото правораздаване, за което често се смята, че е силно корумпирано, под външно влияние и е една от институциите с най-ниско доверие в обществото.


Прилагането на регулациите е слабо или произволно, системата е задръстена от забавени дела, процесите за продължителни, а това не само води до високи разходи на засегнатите, но и те не получават справедливост в разумен срок. Процедурите за несъстоятелност например отнемат средно над 3 години и едва около една трета от исковете биват удовлетворени. Освен това няма правила предприемачите да получат втори шанс в разумен срок след обявяването на банкрут.


В икономиката се изтъкват като положителни фактори ниският дял на задлъжнялост на държавата и делът от БВП на правителствените разподи, но се посочва високата неефективност на държавните предприятия, сравнително високата цена на социалните отчисления за бизнеса и особено фаворизирането от властта на определин компании и частичното прилагане към тях на закона.


Корупцията в публичните услуги и администрацията е факт, подхранван от нестабилността в управлението заради честите промени на закони и регулации, както и неравнопоставеността в прилагането им. Бизнес се започва евтино, но бавно, а свързването на обекти с електрическата мержа е много скъпо и отнеме много време. Няма много данъци, но регулациите са твърде усложнени и тежки, което изисква часове работа на счетоводството за спазването им.


На бизнеса може да му харесва това, че пазарът на труда е гъвкав и раздялата със служител не е сложна. Но предизвестието е едно и също както за новаци, така и за опитни служители, а няма и изискване при съкращения на хората да се предлага възможност да се върнат на същото място. Колективните трудови договори се практикуват изключително в публичния сектор. Минималната заплата бе номинално повишена през юли с почти 10%, но процедурата за определянето ѝ остана непрозрачна. Основни проблеми за правене на бизнес остават неефективната правителствена бюрокрация и корупията.


Всичко това отрежда в общата класация 29-о място от 45 държави, като под България остават три страни от ЕС - Хърватия, Унгария и Гърция. България е под №30 по политическа свобода (само Унгария е по-зле), №33 по върховенство на закона (никой друг от ЕС не е по-зле) и №21 по икономическа свобода.

Коментари (186)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Така е!
  Не може мафията освен че си има държава да си има и съд!

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  Стабилност непоклатима.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3412 Неутрално

  Редно е да се благодари и на Русия за това. Вижте троловетр ѝ какво искат: https://twitter.com/kmetavip/status/1094363433594695680?s=21

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  Отговор на въпроса :"Защо живеем така скапано"!!!
  Както и на въпросите защо ни нямат доверие, къде са значимите и свестни инвеститори... и други такива важни въпроси!

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  "Кфо ч'' каеш? А, бате К*ре? Чак от чуджбина са ни дзабелезали колко доуре раотиме! Ората са си по мЕстата, Цацаров ноу доуре си е поел дзадачите, Дидо Дебелио - 9 весника и 4 телеидзии кендзи раята у модзъко яко! Еин ден джендъри, еин ден цигани - алелеле баткоу, луди ги прайме тия 7 милиона отрепки! "

 6. 6 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Не е вярно! Цецо е много добре приет в САЩ, Борисов в Брюксел. Ако тази статия беше вярна, нашите западни партньори нямаше да ни уважават толкова много.

 7. 7 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  БЛАГОДАРИМ ТИ БОКО,СЛЪНЦЕ НАШЕ!!!!!!!!!
  ТВОЙТА ¥¥±©¿¢&##&!!!!!!!!!👹👹👹👹👹👹👹

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  "България е най-зле в ЕС по върховенство на закона в класация за 2018 г."

  Като е така, защо ЕС са толкова снизходителни към нас , а проявяват нетърпимост към Унгария и Полша?

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  "Това са част от заключенията в годишния доклад на либералната германска Фондация "Фридрих Науман""

  - Тези са ни известни отдавна. Първите им сподвижници у нас са от ДПС. След тях - НДСВ. "Черната книга" на фондацията пък е от любимите текстове тук. Даниел Кадик, бивш шеф на фондацията за региона, също беше от любимите автори на съюза на издателите.
  Та тъй за съглашателството...

 11. 11 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  резултатите са наистина ужасяващи ,но е само усещане ,нямащо нищо общо със "стабилността" ,на която се радва целокупният български маТрял

 12. 12 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Не се учудвайте защо сте държава от третия свят, все - още в ХХ век и с масова необразованост и невежество!

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#1] от "uhl23528019":

  Това не е моята фондация , а КАДИК /в сянка / не е този , който ще дава оценки ! Искам да кажа , че "дяволът не е толкова черен , колкото ни го представя " великата ФОНДАЦИЯ , свързана с ALDE !

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  Ха, Капитал и Дневник са пропуснали своя принос в създаване на фалшиви новини. Само една пресна ще напомня - гнусните клевети че били забравени инсталации под раковска и пак ще я копаят. Пък ако се върнем назад ...

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4824 Любопитно

  "Всичко това отрежда в общата класация 29-о място от 45 държави, като под България остават три страни от ЕС - Хърватия, Унгария и Гърция. "

  Ако има нещо положително в тази класация то това е, че поне не сме на последно място в ЕС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3802 Весело

  Дневник, това не е достатъчно.
  Тъй като и без това изследванията, които публикувате, изхождат от едни и същи данни, тоест НПО-тата вече нямат пари за истински проучвания, а просто извършват регургитация, предлагам ви да се включите, като вземете същите тези данни, обработите ги и ги групирате по нов начин, от друга гледна точка, така че България да бъде на последно място в ЕС по абсолютно всичко.
  За да си напишете по-лесно заглавието.

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  а как стои върховенството на закона върху северни потоци , понеже ЮП го спазва това върховенство ? а между фалшивите и цензурираните новини разлика е ? в министерството на истината?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  Че то манипулацята е навсякъде....и е напълно преднамерена!БЛИЦ,ПИК....ТВ АТАКА е само върха на пирамидата....

  До истината се достига с познание!
 19. 19 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Този индекс на свободата е пълен тюрлюгювеч. Каква е връзката на отделните компоненти със свободата? Някои имат връзка, други са просто готини неща, които е добре да има, затова дай да ги сложим. Като добавим и субективното измерване на някои от тях, индексът става безсмислен.

 20. 20 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2075 Весело

  До коментар [#10] от "plebs":

  Фондация "Фридрих Науман" ,умно красивите ,Сорос и БХК, ей тези ви бъркат най дълбоко във милиционерските заници

 21. 21 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3315 Весело

  Редно е да се благодари и на Русия за това. Вижте троловетр ѝ какво искат: https://twitter.com/kmetavip/status/1094363433594695680?s=21
  —цитат от коментар 3 на arcanum


  Спокойно, това са техните 80%. Нашите тука са по- здравомислещи, и няма да допуснат да се "случи"! ✊😎

  reductio ad absurdum...
 22. 22 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#8] от "DS":

  Това , за фалшивите новини е вярно , защото в продължение на 45 г. българинът беше длъжен да вярва на всичко , което му "снасяше " в.Работническо дело и другите " официози "Обратното беше НАКАЗУЕМО ! И сега , по навик или просто от придобит тогава мързел , въпреки огромния поток от документи и факти в Интернет , предпочитаме да се "плъзгаме " по най-малкото съпротивление - забавно и лесно е да се вярва на "жълти " медии , особено откакто това се превърна в НАЦИОНАЛЕН СПОРТ , в който понякога участие взимат и официалните институции като прокуратура , съд , президентство , правителство ....

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  До коментар [#3] от "arcanum":

  Горките, за какво си мечтаят...

  Да ни пратят в урановите мини.

  Нормалните хора си мечтаят да изучат децата си, да им помогнат с жилище, да дочакат внуци, да видят как животът около тях се развива, а КОМУНИСТИТЕ - да пращат хора в урановите мини.

  Интересно, Радев дали се гордее с такива поддръжници? ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5294 Неутрално

  Трите стълба на на политическата система в България: корупция, зависима съдебна власт и зависими медии. Един от тях ако се "счупи" и другите отиват на "кино".... Но всичко е така обвързано, завързано, поставено в зависимости, че на практика е невъзможно да се случи в близките години.

  скоростен индекс "Y"
 25. 25 Профил на KA2
  KA2
  Рейтинг: 3289 Неутрално

  И всичко това трети мандат! Не може да бъде , кой ще обвиним сега?

 26. 26 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3315 Любопитно

  "България е най-зле в ЕС по върховенство на закона в класация за 2018 г."Като е така, защо ЕС са толкова снизходителни към нас , а проявяват нетърпимост към Унгария и Полша?
  —цитат от коментар 9 на tacheaux


  Това само показва, колко сме важни за тях. А и ние не се дървим, като Унгария и Полша(и други). Защо да проявяват каквото и да е, щом сме послушни, и не им създаваме главоболия?! 😏

  Слушкаме и папкаме! Сал един Президентът ни се репчи.

  reductio ad absurdum...
 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Неприятни заключения и констатации, но не виждам нищо изненадващо, освен простичкия факт, че знаем че това е истина, знаем кои са отговорните за това незавидно положение, но не успяваме да се разбудим и (поне0 да се опитаме да го променим.
  Напротив, с някакво инфалтинно упорство, си го поръчваме отново и отново, така че никой външен не ни е виновен. Външните условия са били и вероятно ще си останат в тези граници, каквито и сега съществуват, но нашето търпение ли, глупост ли, мързел ли са константни.

 28. 28 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 774 Неутрално

  България е пълна с предатели, русофили. Патриоти обичащи друга държава. Прас-прес и разни фалшифки, цял ден дънят лъжи. "Националните" медии и ТВ, също са в кюпа. Лётчика и той нагло пробутва рашистката линия. Така е когато някоѝ са чели само Винету и Овчарчето Калитко. 😔😑😎

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3385 Неутрално

  "Разпространяването на фалшиви новини е масово и българите са изложеи на манипулации. Въпреки, че повече от 10 години е член на ЕС, България е в стагнация или редуващи се успехи и отстъпления в независимостта на правораздавателната система. Държавата е превзета от неформалния съюз на политическа и бизнес олигархия, организирана престъпност, едва реформирани спецслужби и пристрастни медии, представляващ основният катализатор за корупцията. Затова не бива да подминава влиянието на сили извън ЕС."

  Айде да видим кое от всички тия изброени наблюдения е лъжа ? Медийните манипулации, за които се грижеше лично " успелият млад мъж " ? Кичозните сутрешни блокове по каналите на тая или оня медийна групирова, препрала парите си, натрупани от източване на обществените поручки у нас или/и контрабанда ? Каква независисма правораздавателна система при сегашния главен прокурор ? Та нали беше направен опит за покушение лично спрямо председателя на ВКС Лозан Панов със " саморазвиващите се болтове" на гумите на служебния му автомобил ! Някой да е разследвал случая ? А безкрайните сигнали за корумпирани магистрати, близки до властта ? А за бизнес олигархията - та ние сме отдава една голяма урудлива престъпна олигархична структура по руски модел и никой не го крие - много милиони за Гергов, за Киро, за Цеко, пълен монопол в пазара на горивата......кое от всички тия констатации не е вярно та да се дразним, че било направено от НПО ? Или излиянията на президент и премиер ни харесват повече ? Казвам го с болка, не с радост !

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2793 Весело

  До коментар [#10] от "plebs":Фондация "Фридрих Науман" ,умно красивите ,Сорос и БХК, ей тези ви бъркат най дълбоко във милиционерските заници
  —цитат от коментар 20 на Stewie  До коментар [#20] от "Stewie":

  Стиви, ако не се лъжа, си почитател на жабата, а аз напоследък пиша за съглашателството. Та ето ти линк към жабата за голямото съглашателство:

  https://frognews.bg/search/?search=строители +на+капитализма&submitsearch=&action=search

 33. 33 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  и де го тоя закон неква мутра коли и беси

 34. 34 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1719 Любопитно

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Каво стана вчера ,свалихте ли президента

  гошо
 35. 35 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  "...Айде да видим кое от всички тия изброени наблюдения е лъжа ? ...
  —цитат от коментар 29 на samoedin  До коментар [#29] от "samoedin":

  Дарт Ведър е голямата лъжа, приятелю :).

 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  България е пълна с предатели, русофили. Патриоти обичащи друга държава. Прас-прес и разни фалшифки, цял ден дънят лъжи. "Националните" медии и ТВ, също са в кюпа. Лётчика и той нагло пробутва рашистката линия. Така е когато някоѝ са чели само Винету и Овчарчето Калитко. 😔😑😎
  —цитат от коментар 28 на PETZL


  Това е така , защото в България русофилството е официализирано под формата на национални празници , безброй руски паметници, историческо представяне на Русия като освободителка и благодетелка на българите, русификация на топонимията като безброй улици и държавни учреждения са именувани на руснаци със съмнителни или без никакви заслуги към България, честване на руски празници и така нататък.

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#24] от "hamiltonf":

  Под зависими медии имате предвиди медии зависими от собствениците си - олигарси ?. Като тази в чиито форум си пишем сега ?. Или понеже този олигарх подкрепя "правилните" позиции, е от добрите и не пречи на свободата на словото ?

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  "либералната фондация Фридрих Науман" до тук стигнах и спрях.Няма смисъл да се чете.Всяка левичарска пропаганда е ясна.Сам е забавно как "консрвативните десни " и ръкопляскат.Щото са десни,колкото ДВ е консервативна медия.

 40. 40 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Лъжете, това е само усещане!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 41. 41 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  "Но макар през последните години изборите да са общо взето честни и свободни, страната така и не поправя проблеми, посочвани от наблюдателите на ОИСР."

  За това обикновените граждани се отказаха да гласуват.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 42. 42 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5884 Весело

  Най-зле, во в ЕС! Както каза навремето Наско Сираков - седемнайсет гола, но в ШЛ!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 43. 43 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Искам още да ми обяснявате колко е зле.Това не е достатъчно.Искам да ми повтаряте че всичко е грозно, мрачно и злобно.Искам да плюете нон-стоп върхъ България.Искам да ме потискате, да ме тъпчете и да ми обяснявате, че за нишо не ставам.Искам да ми повтаряте как всеки ме мами и краде.Поне сутрин, обед и вечер.Тогава с гордост ще се нарека Българин и ще съм истински щаслив.Да ви .........нещасници
  —цитат от коментар 38 на nehaen


  Така е, много си зле, за чеп от зеле не ставаш, самата истина, не се шегувам. Радвам се че съм помогнал за твоите патриотични чувства.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 44. 44 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Това, че България била по-правова държава от Унгария, Хърватия и Гърция са пълни измишльотини.

 45. 45 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  "Държавата е превзета от неформалния съюз на политическа и бизнес олигархия, организирана престъпност, едва реформирани спецслужби и пристрастни медии, представляващ основният катализатор за корупцията".
  Накратко - този неформален съюз се води от политиците ни, подкрепяни с парите на олигарсите и организираната престъпност, спецслужбите в повечето случаи са само регистратори, а заедно с медиите често пъти раздават индулгенции. Словосъчетанието "пленена държава" става клише само в пленените държави. И то постоянните поводи за непрекъснатото му повтаряне.

 46. 46 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#14] от "m17":

  Ами "убийството на рсзследваща журналистка"в Русе??Тези,които се изгавриха с паметта на убитата млада жена,сега имат наглостта да говорят за свобода на словото,за цензура,за фалшиви новини и медии?!Но,наглост не им липсва.За такива "свобода" е само те да могат да плюят,когато плюят други по техния спонсор е "потъпкване на свободата на словото"

 47. 47 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  "България е в стагнация или редуващи се успехи и отстъпления в независимостта на правораздавателната система. Държавата е превзета от неформалния съюз на политическа и бизнес олигархия, организирана престъпност, едва реформирани спецслужби и пристрастни медии, представляващ основният катализатор за корупцията."

  Къде е нашият Солон?

  ,,За обикновените хора, аз дадох толкова власт, колкото е достатъчно,
  нито ги ограбвам от достойнство, нито им давам твърде много;
  и онези, които имаха власт, и бяха удивително богати, тъкмо за онези, които не претърпяха вреда.
  Стоях с могъщ щит пред двете класи и не позволих нито една от тях да победи несправедливо.''
  (Плутарх, живот на Солон 18,4)

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 48. 48 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#10] от "plebs":

  "Съюза на издателите" на Сашо Дончев,Огнян Донев и Прокопиев ли?!

 49. 49 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  До коментар [#6] от "moreee":

  "... Цецо е много добре приет в САЩ, Борисов в Брюксел ..."!

  Добре де... И?
  Ей това клипче, показва реномето на Борисов. Тоест, никой не го бръсне, за нищо...!
  Колкото до закуските на Цецо, какво? Карадайъ, също ходи... Някакъв депутат от БСП, също... Зам.кмет и зам.министър и те ходиха. Общо взето, стандартна и нищо не означаваща разходка.

  https://frognews.bg/novini/rakovodstvoto-enp-napuskat-kongresa-helzinki-pri-poiavata-borisov-stsenata-video.html

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 50. 50 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  До коментар [#46] от "yanne":

  Може би си забравил, но разстреляха данъчен инспектор. Касиерът на ГЕРБ, също го разстреляха показно...! Там, какво се случи после, че не се сещам...?

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 51. 51 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1424 Любопитно

  Всеки ден критични статии и мрънкане ...
  Как пък никой не каже, че България е страната в Европа с най голяма напредък.
  Няма такава страна която само за 22 години от 7 долара средна месечна заплата е стигнала до 700 долара средна месечна заплата и въпреки това е с дългове в пъти по ниски от останалите страни в ЕС
  Има страни в ЕС със стотици милиарди дългове и това се смятало за нормално.
  Е какво му е нормално на положението примерно на Италия.
  Страна неспазваща правилата, със стотици милиарди дългове и въпреки това си планира нови, като си гласува бюджетен дефицит.
  За Гърция да не говорим...
  180% дълг от БВП и над 300 милиарда евро
  23% дълг от БВП за България с 15 милиарда евро дългове

  Във Франция на протестиращи им откъснаха ръцете с гранати, хиляди ранени минали през болниците, десетина убити и месеци протести... Но всичко е демократично и точно.
  Ако беше някое източна страна , вече да са им сменили президент, правителство и да са ги обявили за диктатура.

 52. 52 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3802 Весело

  До коментар [#46] от "yanne":

  Хайде сега, критики.
  Недей така, много е важно с либерално левичарски подход да направим така, че вместо на последно място в ЕС България да стане на първо място в Евразийския икономически съюз, едва тогава Дичев, Дайнов и Смилов ще са доволни.
  Представяш ли си само колко години ще могат да пишат анализи на тема Как стигнахме дотук? Защо стигнахме дотук? Кой стигна дотук? Дотук ли стигнахме? Стигнахме ли? Ние ли? Кои сме ние?
  И други проникновени разсъждения.

  Доброто е заразно
 53. 53 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#50] от "tww09306483":

  Говорите за оня данъчен инспектор, дето от години витаеха съмнения за корупция около него и един ден го гръмнаха доста професионално ?.
  А кой визирате като касиер на ГЕРБ ?

 54. 54 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#50] от "tww09306483":

  Не знам.Какво казват в Лийдуей?!Какви са ви опорките?!

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  а как стои върховенството на закона върху северни потоци , понеже ЮП го спазва това върховенство ? а между фалшивите и цензурираните новини разлика е ? в министерството на истината?
  —цитат от коментар 17 на дерибеев


  И негъчетата, да не забравяме как мъчат негърчетата.
  Това автоматично значи че БГ е супер и всичко друго са лъжи на лакеи империалисти.

 57. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  Съвсем очаквано, след като герберастиятя разкри като враг N1 Трансперънси, сега и на тия им дойде времето.
  Там некъде в класацията са Джаред Лето, Леонардо ди Каприо, Линдзи Вон и кой ли не оше...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 58. 58 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#52] от "АзКлавдия":

  За Дичув и Дайнов нямам съмнение-те са достойни синиве на бащите си!Няма как деца на червена номенклатура да не се настанят удобно в някое НПО и да дращят срещу заплащане глупости.В края на краищата бащите им са правили същото.

 59. 59 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3507 Весело

  До коментар [#55] от "Darth Plagueis":

  Не,бре!Нито Прокопи,нито Огнян Донев,още по-малко Сашо Дончев са олигарси!Честни бизнесмени,работещи на ползу роду са!

 60. 60 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Тия пък какво ли разбират от СтабиУност.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  До коментар [#46] от "yanne":

  Кои са тези с гавренето?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 63. 63 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 843 Весело

  "Разпространяването на фалшиви новини е масово и българите са изложеи на манипулации"

  Особено от страна на гранто-медии като тая.

 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  Няма как България да се управлява от мутри и да бъде добре със спазването върховенството на закона. В мафиотска държава, особено когато тя е посткомунистическа, е невъзможно спазването върховенството на закона.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  До коментар [#20] от "Stewie":

  Като ви слушам цвиленето, май на вас някой бърка в задницте :) И май боли :)

 67. 67 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#49] от "tww09306483":

  "Колкото до закуските на Цецо, какво? Карадайъ, също ходи"

  Щом Цецо и Карадая са поканени на Молитвената закуска, това означава, че това са най-чистите и родолюбиви политици в България. Освен това, Цецо е имал и среща с водещия си офицер в ЦРУ и е получил много ценна информация относно предстоящите хубридни атаки на Путин срещу България.

 68. 68 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  До коментар [#49] от "tww09306483":

  За сметка на това, вашите по-далеч от кварталния клуб на реститутките не са стигали... ама имат амбиции, като вас... само дето никой не ви бръсне за слива.

 69. 68 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  До коментар [#51] от "001":

  Ами-и-и-и-и...! Я иди се разходи в Гърция и Италия, пък като се върнеш, може да ни разкажеш, колко са зле. После се разходи в дълбоката българска провинция и може да я сравниш с италианската.
  М-да...! Сещам се, че Борисов ни плашеше, че тука щяло да стане зле, като в Гърция. Ама, пусто не става...! Даже и в Гърция, дето е толкова зле според тебе, МРЗ е 650 евро. Дето се вика, има да ни гонят с нашите 560 лева...!
  Дето се вика, толкова сме добре, че тази година още 50 хиляди българи ще заминат със семействата си към Европа...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 70. 70 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3105 Неутрално


  " ... и отстъпления в независимостта на правораздавателната система ... "


  Е, по този пункт европейците определено грешат, или не вярват на др. Цачева .
  Още като председател на НС, др. Цачева посети Пекин ( столицата на Виетнам по Караянчева ) и там заяви, че в България успешно е проведена правосъдната реформа . Днес от Европа виждат проблеми, ИМЕННО в тази " реформирана " правораздавателна система ...
  Господи, ти ли не ме разбра, или аз грешно се молих ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 71. 71 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  До коментар [#54] от "yanne":

  Как е в Лийдуей, питай Плебса и Американският репортер. Ама подозирам, че е едно и също...! Ако те не ти отговорят, обърни се към Уорни. Той е доказано платен. Мисля, знаеш... :)))

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 72. 72 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Така е!Не може мафията освен че си има държава да си има и съд!
  —цитат от коментар 1 на uhl23528019


  Може...

 73. 73 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 843 Весело

  "доклад на либералната германска Фондация "Фридрих Науман"

  Не че сме цъфнали и вързали, но да се верва на либерали е малко наивно. Те винаги извъртат нещата както са им удобни. На черното могат да кажат бело ако им изнася, затова и подобни класации са безсмислени.

 74. 74 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  Но пък България е най-добре относно върховенството на суджука и калинката.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 75. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2394 Разстроено

  Най-елементарният пример = какво може да направи работник, ако олигарх не му плати заработена заплата в България ?! Мерило как действа върховенството на закона.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 76 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#55] от "Darth Plagueis":

  Простотията не ви прави по-прав, просто ви прави по-прост. А по същество, недейте така срамежливо, разнороден бизнес оценяван на доста милиони, финансова къща участвала в апетитни приватизационни сделки, "авторитетни" медии, редовен домакин и основен промоутър на политически проекти, обилно финансиране на свързани НПО'та. Това всичко не ви ли звучи като типичен олигарх ?!?

 77. 77 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  До коментар [#53] от "m17":

  А-а-а-а-а... Да! Пак се правим на ударени и неразбрали? Типично, като за ГЕРБ-ерче...! :)))

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 78. 78 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  Така е!Не може мафията освен че си има държава да си има и съд!
  —цитат от коментар 1 на uhl23528019  Хм, не съм съгласен ...
  Както виждаш българската ( и руската ) мафия си имат и съд и прокуратура и КПКОНПИ и ДАНС, а в лицето на вътрешния министър - и полиция .
  Спомням си, че имаше един министър-наивник, който се бореше да прави реформа в правосъдната система, докато Боко риташе мачле и който миризливите герберунгелски тролове подигравателно наричат " Ицо рИформата " ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 79. 79 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#77] от "tww09306483":

  Е аз разбрах че стигнахте до класическия аргумент "а пък вие биете негрите", вие какво разбрахте ?

 80. 80 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  До коментар [#63] от "izt21595181":

  Естествено...! И какво търсиш тук, ами не пиеш от най-чистите извори на информация, като Пик, Блиц, Уикенд, 24 часа и Труд...? Може и Дума да прегледаш. :)))

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  [quote#36:"tacheaux"][/quote]

  Само не разбрах какви руски празници честваме? Хелоуин, Св. Валентин?

 83. 83 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  Отговор на въпроса :"Защо живеем така скапано"!!!Както и на въпросите защо ни нямат доверие, къде са значимите и свестни инвеститори... и други такива важни въпроси!
  —цитат от коментар 4 на selqnin  Живеем така скапано, защото гласуваме със зад***ите си, а за инвеститорите не си прав - в лицето на българските емигранти България има повече от 2 милиона инвеститори с капацитет ( според официални данни на БНБ ) повече от 2 милиарда лева .
  Други инвеститори НЯМА, а защо няма, трябва да попитаме крепителите на стабилността .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 84. 84 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#78] от "niksan1":

  Онзи съшия, дето ББ осигури конституционно мнозинство за всичките му предложения? Но не се съгласи да сменя главния прокурор и да сложи правилния, посочен от него ?. И въпросния министър се фръцна и почна да бълва глупости и си направи нишова хейтърска партийка ?

 85. 85 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2149 Весело

  миризливите герберунгелски тролове
  —цитат от коментар 78 на niksan1

  ГЕРБеРЕБЯТА е по-кратко и изчерпателно.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 86. 86 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#76] от "m17":

  Имах предвид "показването на простотията ви .."

 87. 87 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#70] от "niksan1":

  "Днес от Европа виждат проблеми, ИМЕННО в тази " реформирана " правораздавателна система ..."

  Това няма никакво значение. Важното е, че нашите Американски партньори ни имат пълно доверие. Ако закупим от тях Ф16, дори да нарежем с трион някой журналист от Вашингтон поуст, това няма да представлява проблем за признаването на България като правова и демократична държава.

 88. 88 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#56] от "patilanskomeze":

  означава единствено , че това с "И негъчетата, да не забравяме как мъчат негърчетата"
  повтаряйки го 45г през комунизЪма и 30 г след като се пребоядисахте закономерно ви води да 0.9-1.7 %.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 89. 89 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  До коментар [#82] от "anarhochristian":

  Що бе...? Забрави ли, за ВОСР и 9-ти септември...? :)))

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 90. 90 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 843 Весело

  Естествено...! И какво търсиш тук, ами не пиеш от най-чистите извори на информация, като Пик, Блиц, Уикенд, 24 часа и Труд...? Може и Дума да прегледаш. :)))
  —цитат от коментар 80 на tww09306483


  Къци, ти ли си бе? Оригинален и забавен както винаги. Тука е най-чистият извор на информация, но требва да знаеш как да я тълкуваш. Пропагандният елемент и манипулациите подсказват доста за реалната обстановка и мотивите на грантодателите. А Пик и Блиц казват само онова, което хората искат да чуят, там е на пазарен принцип.

 91. 91 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2834 Любопитно

  "Разпространяването на фалшиви новини е масово и българите са изложени на манипулации.... България е в стагнация или редуващи се успехи и отстъпления в независимостта на правораздавателната система. Държавата е превзета от неформалния съюз на политическа и бизнес олигархия, организирана престъпност, едва реформирани спецслужби и пристрастни медии, представляващ основният катализатор за корупцията. Затова не бива да подминава влиянието на сили извън ЕС."
  ==========================================================================
  Е,кое от гореизложеното не е вярно?!?
  Но,това били "...заключенията в годишния доклад на либералната германска Фондация "Фридрих Науман",която видите ли,била ужасно лоша,поради еди-какви си причини! Ако фондацията,която,би направила същите заключения(а няма как да не бъдат направени,защото това е факт и действителност)беше китайска(примерно) и се казваше"Конфуций",то на нейния доклад щеше ли,да се вярва? А,ако беше руска?

 92. 92 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 3101 Весело

  "Видими резултати", след три незавършени (ще бъде заслужено) мандата и 10 г във властта. Оригами тигърът на балканите; скритата лимонка на Кремъл; Усвоителят на еврофондове...

 93. 93 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  И всичко това трети мандат! Не може да бъде , кой ще обвиним сега?
  —цитат от коментар 25 на КА2  Сорос, Костов, Радан, Христо Иванов ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 94. 94 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#91] от "objektivist96":

  Всичко това може да се извърти и да се каже и за т.нар. либерални демокрации (наричани от мен либерални режими). Там всичко е фейк нюз, а съдебната им система гони до дупка на идеологическа основа и ако си от "неправилните" те чакат големи проблеми. Могат да те осъдят по голи твърдения на жена отпреди 20 години, която дошла в хотелската ти стая и се напъхала гола в леглото ти, обаче сега се сетила че не било доброволно. Обратният случай нема да проработи разбира се. Тоест, важното е кой прави класацията и какъв интерес гони. За да има напълно независима класация требват и независими критерии, а такива липсват, това е тема табу в либералния свят.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  "България е в стагнация или редуващи се успехи и отстъпления в независимостта на правораздавателната система. Държавата е превзета от неформалния съюз на политическа и бизнес олигархия, организирана престъпност, едва реформирани спецслужби и пристрастни медии, представляващ основният катализатор за корупцията."Къде е нашият Солон?,,За обикновените хора, аз дадох толкова власт, колкото е достатъчно, нито ги ограбвам от достойнство, нито им давам твърде много;и онези, които имаха власт, и бяха удивително богати, тъкмо за онези, които не претърпяха вреда.Стоях с могъщ щит пред двете класи и не позволих нито една от тях да победи несправедливо.''(Плутарх, живот на Солон 18,4)
  —цитат от коментар 47 на Kiril


  Сега, като гледам минусите, остава и да обясниш на масата, кой е Солон, какви реформи е направил и защо 200 години след тях Атина става елинската супесила.

 97. 97 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 379 Весело

  До коментар [#43] от "Свинчуга":

  Благодаря,
  ако продължаваш така що получа екстаз :)

 98. 98 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2394 Весело

  До коментар [#82] от "anarhochristian":Що бе...? Забрави ли, за ВОСР и 9-ти септември...? :)))
  —цитат от коментар 89 на tww09306483


  Не съм чул руснаци да честват 9-ти септември. Само за мнозинството българи е празник на епоха на благоденствие и законност за обикновения трудов човек.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 99. 99 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Кой сега е номер едно! БГ пак е номер едно. Боко боко боко!

 100. 100 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  за инвеститорите не си прав - в лицето на българските емигранти България има повече от 2 милиона инвеститори с капацитет ( според официални данни на БНБ ) повече от 2 милиарда лева .
  —цитат от коментар 83 на niksan1


  Характерно за необразованите "умнокрасивци" като кутловишкия кавалджия е, че повтарят като малоумни ("като"-то е за благозвучие) всяка некадърна опорка, спусната им от позитано-лаборантско-сарайския пропаганден център.
  Другарю кръчмарски свирджия, пращането на 200 евро за кебапчета на некадърните отроци, които са имали нещастието да си техен баща, НЕ Е ИНВЕСТИЦИЯ, защото резултатите от подобно "инвестиране" могат да бъдат открити във фекалната яма на селския нужник, в който се облекчавате. Интересно, защо двата милиарда от българите в чужбина са "инвестиции", а десетките милиарди от българите в България, похарчени за същите тези кебапчета, не са "инвестиции"? Дали имате отговор на този фундаментален въпрос?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK