Русия пробно ще се "изключи" от интернет, парламентът прие закон за "суверенна" мрежа

Русия пробно ще се "изключи" от интернет, парламентът прие закон за "суверенна" мрежа

© ReutersРуските депутати приеха на първо четене проектозакон, чиято цел е в страната да бъде изграден "суверенен интернет", способен да действа независимо, ако Русия бъде откъсната от големи световни сървъри, предадоха "Франс прес" и БТА.


Планът, който премина първия етап в Думата (долната камара на парламента), включва редица мерки, чиято цел е да се гарантира функционирането на руския сегмент в интернет и той да бъде защитен от евентуални кибератаки.


Той е представян като отговор на "войнствения характер на новата американска стратегия в областта на киберсигурността, приета през септември 2018 година", в която Русия се посочва като заплаха. Предвижда се по-конкретно да бъде създадена "инфраструктура, която позволява да се гарантира функционирането на руските интернет ресурси, в случай че руските оператори се окажат лишени от възможността да се свързват с чуждестранни интернет сървъри".


Пробно изключване
Това е същият текст, който според вносителите обезпечава устойчивостта на руския сегмент на интернет в случай на изключване от инфраструктурата на световната мрежа, пише РБК. "За" са гласували 334 депутати, "против"- едва 47. Той проправя и пътя за "учение", което ще позволи на Москва да анализира по-добре потенциалните заплахи.


По-рано президент на компания, занимаваща се с въпросите на киберсигурността, потвърди за РБК, че планът за "изключване" е обсъждан на работна група (включваща бизнеса и представители на властите) в практическите му измерения. Със специално "учение" трябва да се анализират опасностите от подобен акт, за да се внесат съответните корекции на второ четене. "Учението" трябва да бъде завършено до 1 април, дотогава трябва да се направят и предложенията.


Какво още предвижда законът


Руските доставчици на интернет освен това ще трябва да гарантират, че техните мрежи имат технически средства, които позволяват "централизиран контрол на трафика", за да дадат отпор на евентуални заплахи.


Тези "технически средства", чието съдържание не се уточнява, ще бъдат предоставени на операторите от руския регулатор на телекомуникациите и медиите Роскомнадзор, който ще получи разширени правомощия с този текст.


Определят се и "правила за маршрутизация на трафика", за да се минимизира обемът изтичащи в чужбина данни, които си предават руските потребители.


Критики


Проектът бе критикуван от руската Сметна палата заради разходите, свързани с изпълнението му, оценявани на над 20 милиарда рубли, или 270 милиона евро. Упреци се чуха и от правителството, което се пита как ще бъдат осигурени финансите за прилагането му и защо ще има разширени правомощия на Роскомнадзор. Те предвиждат агенцията да може да се намесва пряко в управлението на мрежата в случай на заплаха и да може благодарение на тази технология да блокира директно забранено в Русия съдържание. В момента това е задача на самите оператори, които се справят с нея с променлив успех.


Предаването към чужбина на данни, разменяни в интернет между руски потребители, ще трябва също да бъде "минимализирано", като те ще преминават основно през сървъри, включени в специален регистър, изготвен от Роскомнадзор.


В петък работна група, обединяваща основните руски телекомоператори, принципно подкрепи проектозакона, но предложи да бъдат направени тестове, за да се види какви реални заплахи застрашават мрежата.


Откъсване от "корените"


Идеята данните между руски граждани и организации да "остават" в Русия, вместо да минават през сървъри, базирани в чужбина, не е нова. В законопроекта, изискващ Русия да може да действа дори при опити на чужди сили да изолират кибепространството ѝ, са залегнали идеи, които президентът Владимир Путин одобри през есента на 2017 г. Планът предвиждаше системата да се тества в Русия и после да се предложи на другите държави от групата БРИКС (Бразилия, индия, Китай и Южна Африка).


Тогава идеята бе за създаването на "дублиращи коренни сървъри за имената да домейните (т.нар. DNS), независима от контрола на (международните организации) ICANN, IANA и VeriSign и способна да обслужва искания от потребители на въпросните страни в случаи на срив или целево въздействие". Става въпрос за две организации, свързани с имената на домейните, базирани в САЩ, и дъщерната на едната от тях (ICANN) IANA, отговаряща специфично за коренните DNS сървъри, отпускането на IP адреси и делегирането на регистрация на домейни.


Въпросната система DNS (Domain Name Server) се използва за преобразуване на имената на сайтове в IP адреси на базата на разпределена база данни. Тя дава възможност за отваряне на сайтове просто чрез изписването на домейна им, вместо да се въвежда IP адресът на сървъра, където се намира сайтът. На практика тя функционира като виртуален указател, в който на всеки домейн съответства адрес. В основата на системата са 13 коренни DNS сървъра, които осигуряват достъп до информация за всички домейни, били те национални или с общо предназначение. Повечето от тях са в САЩ, няколко са в Европа или Япония. Съществуват и т.нар. огледални сървъри, даващи възможност исканията от руските потребители да не се озоват в DNS сървър на другия край на Земята. Те обаче единствено дублират информацията в коренните сървъри.


Нито един от коренните DNS сървъри обаче не е в Русия. В страната обаче има "огледални сървъри" и властите смятат, че това би позволило на системите ѝ да работят дори при наказателно "изключване".

Ключови думи към статията:

Коментари (196)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8945 Любопитно

  Явно се очакват и Интернет санкции???

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Затуй значи бил оня телефон с шайбата1

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4985 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  И явно треска ги тресе...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 4. 4 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Не им се плаща за домейн ли? Или нямат денги вече.

 5. 5 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 208 Неутрално

  270 милиона са малко при положение, че много повече отиват за интернет и телевизионна пропаганда, подривна дейност и дезинформация.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  Много добра новина.

  Дано "пробите" да траят едно 10-тина години...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  Засега пробно, после за постоянно. После се ограждат с бодлива тел и стрелят по границите. Всичко както е било.

 8. 8 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Браво! Крачка в правата посока.

 9. 9 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Като Иран и Китай

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9011 Неутрално

  Да можеше и от България да се "изключи".

 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Добра стъпка. Обаче върха на моите очаквания ще е изходните визи и най-вече на забрана от страна на запада руски паспорти да преминават границите им.
  Лукашенко беше прав, Беларус е единствената западна страна с която Русия все още поддържа що годе нормални отношения

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  До коментар [#8] от "von_seeckt":

  Братска Северна Корея отдавна бори империализъма по тоя начин.

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4985 Неутрално

  Ако наистина това се случи, Путинова Русия няма да се задържи повече от още 1 година на власт...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#11] от "stanislavdi":

  "Обаче върха на моите очаквания ще е изходните визи ..."

  ... и то само за туристи с последователни номера на паспортите, регистрирани на един и същ домашен адрес.

  😆😆😆😆😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 373 Весело

  Само ГРУ ще имат достъп до pornhub:)))

 16. 16 Профил на оКоМаНапрай
  оКоМаНапрай
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Хаха то сигур само Гугъл сега имат повече сървъри от колкото цялата раша ще има за 20 години напред.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#7] от "Jumbo Jet":

  "После се ограждат с бодлива тел и стрелят по границите."

  Дръмб може и една стеничка да им тегли по границата.

  Сигурен съм, че руската Дума няма да се пазари за парите. 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Весело

  До коментар [#8] от "von_seeckt":

  Особено, ако Русия се самоизключи во веки! 🤣 И без това не е част от цивилизования свят!

 19. 19 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Пак ще правят имитации. Защо не измислят нещо свое?

 20. 20 Профил на оКоМаНапрай
  оКоМаНапрай
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Далеч по вероятно е да проверяват дали евреите не им 'работят' военните ситеми.

  циркаджии.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#15] от "димитър димитров":

  "Само ГРУ ще имат достъп до pornhub:)))"

  Ще качват филмчета на Чепиката с коуеги по хотелите на гнилия Запад.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#8] от "von_seeckt":

  Каква е тази крачка в правилната посока? Подобни действия ме навеждат на мисълта че Рашата тества самоизолация от световната мрежа. Което ме подсеща за други времена от близкото минало.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 23. 23 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1709 Весело

  над 20 милиарда рубли, или 270 милиона евро.


  Брейй, тя рублата поскъпнала бе:))
  Сега като се изключат, да не бързат да се включват. Я виж Куба преди колко добре си беше, а сега с този нет, взе да го закъсва.


 24. 24 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Заглушаване на вражески радиостанции кога?

 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  Не е хубаво да ги дискриминираме. За всички!

 26. 26 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 944 Неутрално

  И колко оператора са на най високо ниво и доставят интернет в Русия.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове
 27. 27 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  най-забавният момент е, че доставчиците трябва да гарантират, че са технически готови да поддържат мрежата. Като ноу хау съм сигурен, че са, ама за да го реализират, трябва пак да внасят хардуера. Да не говорим, че за софтуерните решения ще им се налага да откриват топлата вода...

 28. 28 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Що се мъчите!?Дръпнете си шалтера и въобще се изключете.

 29. 29 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Веднага след началото на една евентуална война, дори и тя да е само конвенционална, ще бъде направен опит Русия да бъде изключена от каквито и да е световни мрежи вкл. Интернет...И то не по тяхно желание (на руснаците) ! Така че съвсем резонен тест на оборудването за подобна ситуация...

 30. 30 Профил на jagal
  jagal
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Стена? Опят? Мдааа историята най-често се повтаря като фарс.

 31. 31 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1168 Любопитно

  Бе много ми е любопитно "отечественние" компютри и сървъри ли ползват москалята или к'во? Що'т досега не съм видял руски GSM-апарат...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 32. 32 Профил на оКоМаНапрай
  оКоМаНапрай
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Няма нет, няма проблем.

  Четеш 'Сибирские новости' с борящник за сгряване вечер.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 33. 33 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Връх на ушанското безумие!!!
  "Алкашки , сър"!!!

 34. 34 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  Тръмп е жалък циркаджия. Казвах му аз да акгажира специалистите от Щази.

 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":Веднага след началото на една евентуална война, дори и тя да е само конвенционална, ще бъде направен опит Русия да бъде изключена от каквито и да е световни мрежи вкл. Интернет...И то не по тяхно желание (на руснаците) ! Така че съвсем резонен тест на оборудването за подобна ситуация...
  —цитат от коментар 29 на dr_al_hussaini

  Войната с Грузия. Шатнаха им ДжиПиЕс-а.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 37. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  До коментар [#31] от "ТНТ":

  Ами Йотафоните с два дисплея на др. Дерипраска?

 38. 38 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4487 Любопитно

  Чудесно..откога го чакаме!Изграждане на "желязна интернет завеса"!Само не знам платените руски хакери дали пък няма само те да останат в "американски"НЕТ!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 39. 39 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Крадецът вика дръжте крадеца и в същото време се пази от крадеца. Шизофрения. Милитализирана шизофрения, прокарваща нови форми на информационно затъмнение сред руските граждани. Тия живеят на друга планета и нямат връзка с главния си мозък.

 40. 40 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Това засега само Китай го е постигнал частично и то можем да кажем резултата е далеч от работещо решение.

  Като се има предвид къде е технологично Китай и къде Русия, не мисля, че имат някакъв шанс. Да могат да загася нета. И толкоз. Ама това е като да си спреш тока за да угаснат лампите и да не те бомбандират... Полза никаква.

 41. 41 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1466 Весело

  Новините от Североизточната територия продължават да къртят и да "трогват" цивилизования свят.

  Пожелавам им изключването да бъде успешно и завинаги, никому не са притрябвали...

 42. 42 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  До коментар [#36] от "aleks ivan":

  То и недостигът на всичко през социализъма беше временен.

 43. 43 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1048 Весело

  До коментар [#8] от "von_seeckt":

  А ти кому к... търсиш тука,а не си в страната на *правилните решения*?

 44. 44 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4487 Любопитно

  До коментар [#8] от "von_seeckt":

  А кога ще ви събират паспортите?И ще ви дава партийният за ходене до съседният град?А?Наистина е хубаво...и на такива като Вас ще ви забранят да ползУвате империалистически компютри,смартфони и интернет!!А как ще се казва сАвеЦката мрежа?Путинка или ПутинеК?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 45. 45 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 3067 Весело

  .......по принцип не е лошо да си неколко хода НАПРЕД.......!!!!!....това гарантира спокойствие и сигурност........а като гледам и реакцията на форумното "войнство"/ особенно ШЕКЕЛА и вилето/ значи ПОСОКАТА е ВПЕЧАТЛЯВАЩО ПРАВИЛНА........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 46. 46 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  До коментар [#44] от "Willy Messerschmitt":

  Не си разбрал. Човекът иска той да е партийният секретар, дето ще коли и беси за нужната бележка.

 47. 47 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1247 Весело

  Ей сегс ще падне вой!

  В Русия съм! В Русия съм!
 48. 48 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 3067 Разстроено

  До коментар [#36] от "aleks ivan":То и недостигът на всичко през социализъма беше временен.
  —цитат от коментар 42 на blondofil


  ......немам СПОМЕН за некакъв КОЛОСАЛЕН НЕДОСТИГ......!!!!????....особено КЪСНИЯ СОЦ-т.н развито соц общество/1983-1989/......ядеше се и се ПИЕШЕ на КОРЕМ......!!!!!.......а некой фабрики и заводи БЕХА на ТРИСМЕНЕН РЕЖИМ на РАБОТА/непрекъснат/........после дойде ЛУКАНОФФ приятелчето на СОРОС......после всички знаеме какво се СЛУЧИ.......-катастрофата е пълна.......даже се съмнявам вече ,че ПРОЦЕСА е ОБРАТИМ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 49. 49 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 37 Весело

  Засега пробно, после за постоянно. После се ограждат с бодлива тел и стрелят по границите. Всичко както е било.
  —цитат от коментар 7 на Jumbo Jet


  И Рускомнадзор РУЛЗ!!! Скоро ще забранят и сателитните ТВ'антени, щото врагът и от спУтници в космоса може да влияе на сАвеЦките гражданЬе и селянЬе! И ГУЛАГ ще върнат, за "враговете на народа". Полненкий вперьод към славното минало!!! За Партию, за службу, за сталину/путину-УРЯЯЯЯЯЯЯ!!!!
  До коментар [#7] от "Jumbo Jet":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 50. 50 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1179 Весело

  Китайците имат нещо подобно, но имат кинти. Руснаците нямат достатъчно за изграждане на такъв нет. Но идеята им е принципно добра - самоизключват се, а след това и се самозакриват като държава. Одобрявам.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 51. 51 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2300 Любопитно

  Браво! Крачка в правата посока.
  —цитат от коментар 8 на von_seeckt


  Към С.Корея ли е правата ви посока?

 52. 52 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Правилно на православна,високодуховна рАссия сатанински вещи като интернет и компютри не и трябват, за там и пощенски гълъби стигат!

 53. 53 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Първо да си изключат атомните реактори, да си приземят всички самолети, подводниците - в пристанищата, че едно такова "пробно" през 1986 още пари на места

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#54] от "Веселин Дечев":

  Аха и петилетката ще се изпълни за 3 максимум 3,5 години, а по млеконадоя и по-бързо!

 56. 56 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#48] от "kesh":

  Е точно по това време, на развитото соц.общество, държавата фалира. За трети път в последните 45 г. И то се при едни и същи. И после пак при тези същите. Аз лично се надявам процеса да е необратим, и тези управляващи и техните "друзя" да изчезнат завинаги от политическия ни живот.

 57. 57 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  До коментар [#48] от "kesh":

  Да нямаше недистиг освен за : Жилища, кили, телефони. телевизори, червен пипер, маслини, захар, олио, агнешко...

 58. 58 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1779 Весело

  Да попитам - вместо Windows дали ще използват "ЧебуРашка Home Edition"? И какво ще контролира РосКомунистНадзор?

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 59. 59 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Когато се прави преврат - първо се изключват комуникациите.

 60. 60 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1323 Весело

  Ако наистина това се случи, Путинова Русия няма да се задържи повече от още 1 година на власт...
  —цитат от коментар 13 на hamiltonf


  Напротив. Мисля, че точно това се прави за да може Русия ефективно да се самоизолира от външния свят. Атака тук е евфемизъм на изолация. Страх ги е от вътрешно недоволство и пучове. Целта е да могат да се самоизолират и да прекъснат комуникациите с външния свят в случай на нужда - безредици, преврати и т.н.

 61. 61 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4487 Весело

  До коментар [#45] от "kesh":

  Кога пътувате за Петрозаводск?При "правилните"люде?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 62. 62 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#35] от "xm...":

  Защото тогава все още нямаше GLONASS...Пробвай се да шътдаунеш GLONASS сега... :)

 63. 63 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Любопитно

  До коментар [#29] от "dr_al_hussaini":

  "Веднага след началото на една евентуална война"

  И кога Путин смята да започва войната! Защото никой друг не е достатъчно луд за това!

 64. 64 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 986 Неутрално

  И хич да не се включват отново!
  На мене няма да ми липсват!

  Да разлая троловете!!
 65. 65 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsyrvulan":
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  ....Подобни действия ме навеждат на мисълта че Рашата тества самоизолация от световната мрежа..................
  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Само след 2-3 години такава "самоизолация " на ушанките ще бъде обаче
  вече невъзможна , след като Илън Мъск ще им осигури БЕЗПЛАТЕН и ДИРЕКТЕН Интернет направо от близкия Космос.....

 66. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  Не домашен, служебен.

 67. 67 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1779 Весело

  До коментар [#61] от "Willy Messerschmitt":

  Какъв Петрозаводск? Там са връзкарите... За обикновените тролове се предлага Хабаровск или Владивосток... С опция настаняване на СПА хотел на остров Атласов от Курилските острови. На отличниците по бойна и политическа подготовка се полага като награда 1 час на ден разглеждане на крайбрежието на Япония през китайски бинокъл за 5 долара, копие на Байгиш...

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 68. 68 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Руснаците не искат да допуснат, вражеската пропаганда да всее смут в сърцата на гражданите.

 69. 69 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 2562 Весело

  Изключиха се от църквата, сега от интернета, остава да се самоизключат от останалия свят и да си живеят в бояришниковия рай- далеч от хората и оградени като в зоопарк.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 70. 70 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#44] от "Willy Messerschmitt":

  Ще се казва Интер-ньет.

 71. 71 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#37] от "blondofil":

  Йотафон кво? Кое точно им е руското, освен наистина хитрата идея за два дисплея?
  Изцяло се произвежда в Китай, едно бутонче няма руско в него.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 72. 72 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#48] от "kesh":

  Комуне, стига си писал глупости.
  И ние сме живяли тогава, видели сме.
  Бягай при чичко путя, стига си ни омирисвал форума и държавата.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 73. 73 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  До коментар [#60] от "puknatastotinka":

  Прав сте. Пропагандната машина засилва тезата за "опасности отвън", "силен интернет трафик от враждебни страни", и "предателства". Оттам до "желязната завеса" пътят е е доста кратък.

 74. 74 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  До коментар [#61] от "Willy Messerschmitt":

  Между другото Петрозаводск е на езерото Ладога, красиви места сравнително недалеч (по руските стандарти) от Санкт Петербург. Има статуя на Петър Първи който се счита за основател на града. Недалеч е и скансена на остров Кижи, музей на дървени постройки от региона, включително и църква строена без един пирон - един от световните уникати под егидата на ЮНЕСКО - виж https://whc.unesco.org/en/list/544 .

 75. 75 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Ся да има как и от света да се изключат, ще е прекрасно.

 76. 76 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Весело

  До коментар [#45] от "kesh":

  "Няколко хода напред"? Та тя Русия е няколко века назад от цивилизацията, бе! 🤣

 77. 77 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1247 Весело

  До коментар [#65] от "Николай_1":

  "Илън Мъск ще им осигури БЕЗПЛАТЕН и ДИРЕКТЕН Интернет направо от близкия Космос....."

  Верно? И кой ще плаща разходите по това??
  Тя Теслата пред фалит, той космически интернет щял да прави!

  В Русия съм! В Русия съм!
 78. 78 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1247 Весело

  До коментар [#71] от "Athanatos":

  "Йотафон кво? Кое точно им е руското, освен наистина хитрата идея за два дисплея?
  Изцяло се произвежда в Китай, едно бутонче няма руско в него."

  Еми то и на последния ми айфин пише made in China!

  В Русия съм! В Русия съм!
 79. 79 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1779 Весело

  До коментар [#78] от "Веселин Дечев":

  А с китайска операционна система ли е... айфина?

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 80. 80 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Европа забранява меметата, Русия изобщо спира нета.
  Спрете Земята, искам да сляза...

 81. 81 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#78] от "Веселин Дечев":

  "Еми то и на последния ми айфин пише made in China!"

  Виждал си айфон през плет, както викаше баба ми.

  Нищо подобно не пише, в моето семейство всички сме с айфони и имаме два айпада.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 82. 82 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#77] от "Веселин Дечев":

  "Теслата пред фалит..."

  Де да бяха всички руски компании като Теслата "пред фалит"...

  Пишеш, колкото да не заспиш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 83. 83 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4195 Весело

  До коментар [#78] от "Веселин Дечев":

  Да не си погледнал надписа на калъфчето на айфона?

 84. 84 Профил на Станимир Милчев Николов Пингвина
  Станимир Милчев Николов Пингвина
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тук Русия надмина Запада. В смисъл- отдавна Запада трябваше да ги изключи, не да чака те сами да го направят.

  Кой уби Горуня?
 85. 85 Профил на Станимир Милчев Николов Пингвина
  Станимир Милчев Николов Пингвина
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тук Русия надмина Запада. В смисъл- отдавна Запада трябваше да ги изключи, не да чака те сами да го направят.

  Кой уби Горуня?
 86. 86 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3037 Весело

  "Русия пробно ще се "изключи" от интернет....."

  Сбогом, Гринго! Или в превод на руски - Прощай, Григорий!

 87. 87 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#48] от "kesh":

  Точно през този соц беше дефицитът на ток, тоалетна хартия, кафи, кисело мляко и прочее. Д***ти развития соц.

 88. 88 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1179 Весело

  До коментар [#62] от "dr_al_hussaini":

  От GLONASS остана само ASS. Това нещо умря преди да се роди, един вид само се шатдауна.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 89. 89 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  [quote#48:"kesh"][/quote]

  За твое и на барыните ти нещастие, и за щастие на всички нормални хора, процесът е наистина необратим.

 90. 90 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Китайците имат нещо подобно, но имат кинти. Руснаците нямат достатъчно за изграждане на такъв нет

  До коментар [#50] от "меншевик":

  Ми те и за Кримския мост нямаха - пък го направиха.

  Никой не е казал, че е лесно.
  И руснаците не го казват.
  Просто вземат решение и почват да работят.
  Криво-ляво - ще се оправят.
  Все пак - щом са покорили космоса - мисля, имат право да опитат, нали?

  А изключването им от Интернет е напълно възможен сценарий, при една война.
  Китай, Русия, Бразилия отдавна натискат да се измести седалището на ИКААН от САЩ в някоя неутрална държава.
  Никой не знае как биха се държали Щатите в един конфликт.
  Все пак - цивилизовани хора са, ама само те са трепали цивилни с атомни бомби
  Така че - едно наум!!!

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 91. 91 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#90] от "г-н Саранди Говедаров":

  Никой не е покорил космоса. Поне никой земен народ, това второ. И за ICAAN, не съм чувал Бразилия да натиска, нито Китай, нито Русия, т.е. нищо друго, освен общи приказки. Но като каза "неутрална държава" - ти може би имаш предвид Венесуела или Северна Корея? Щото днес неутрални държави няма, дори пословичната Швейцария не е.

 92. 92 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Империята на злото се готви да прави мизерии из интернета и се готви за ответните мерки

 93. 93 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#87] от "8th_ball":

  "Точно през този соц беше дефицитът на ток..."

  Ти го виж само как описва рая: ЯДЕНЕ И ПИЕНЕ НА КОРЕМ.

  Сигурно е бил склададжия в Родопа или артелчик в някое поделение, та наистина е плюскал до пръсване, влачил е навън и е продавал на комшии и познати...

  Баща ми имаше пациент, който работеше в Наркооп, та се хвалеше, че крадял захар и брашно в 50-килограмови чували: "Докторе, ако потрябва нещо, аз съм насреща!"

  Ей на такива дребни вредители им беше най-мъчно, като падна соцът; големите играчи имаха exit strategy и бързо се оправиха, но плъховете още си спомнят как сее "ядяло и пиело на корем". 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 94. 94 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3117 Весело

  До коментар [#8] от "von_seeckt":
  "Браво! Крачка в правата посока."

  Точно така. Посока гроба на СССР

  подпис
 95. 95 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#93] от "Norman Granz":

  Това винаги е така. Вероятно си чел "Цар Плъх" или "Черният обелиск". Та там точно се описва трагичното състояние на такива, които са успели в суматохата за станат "баровци", а когатож нещата станат нормални, се превръщат в маргинали и аутсайдъри. Затова и тъгуват по всяка форма на криза, без да помнят, че всяка криза си издига своите си лайнари, това, че си бил "баровец" в предишната, общо взето ти гарантира, че ще бъдеш след нищожествата в следващата.

 96. 96 Профил на Ι
  Ι
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Идеята не е лоша. В повечето страни това се прави без пълно изключване от мрежата, но който колкото може.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 97. 98 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3130 Неутрално

  Има само един Интернет, да си правят собствени мрежи колкото щат. Най-добре да се изключат перманентно :) :) :) :) :)

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 98. 99 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Хи хи.. това ще доведе до спиране и на телефонната им мрежа, защото бас хващам имат изнесени услуги в нечии "вражески" облак, който ще остане извън играта. Руснаците яко затъват. Бодлива тел, караули и стрелба на месо скоро.. Най-тъпата страна в света е Русия. Нищо не им е наред.

 99. 100 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#95] от "8th_ball":

  Абсолютно!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK