Учени протестираха срещу "комерсиализирането на науката" от Орбан

Учени протестираха срещу "комерсиализирането на науката" от Орбан

© ReutersУнгарски учени протестираха днес в Будапеща срещу плановете на правителството на Виктор Орбан за реформиране на финансирането и изследователската работа на Унгарската академия на науките (MTA) в името на повече икономически ползи.


Множеството се събра пред сградата на академията и издигна над главите си книги и плакати, сред които и призив за академична свобода.


"Ройтерс" допълва, че това е поредният сектор, в който Орбан се намесва със затягане на държавния контрол, откакто дойде на власт през 2010 г.
"Сегашната ситуация, в която 5000 изследователи и персонал от MTA са на ръба на оцеляването и почти в невъзможност да се занимават с научна работа, заплашва бъдещето на цялата унгарска научна общност", се казва в специално изявление на академичните служители.


Учени протестираха срещу "комерсиализирането на науката" от Орбан

© Reuters


През 2018 г. правителството реши да пренасочи средствата за MTA и от януари започна да обявява конкурси за достъп до фондовете, вместо да остави институтите сами да определят приоритетите си. Академията се финансира изцяло от държавата и годишно получава 40 милиарда форинта (около 150 млн. евро).


Орбан отвърна с отворено писмо, публикувано днес на интернет сайта му, в което се отговаря на част от критиките срещу плановете му. "Все още ги няма гаранциите за създаване на икономически ползи от познанието в системата за изследования и иновации. Увеличаването на добавената стойност в нашата промишленост е възможно, единствено ако те концентрират ресурсите си", пише в него.Освен книги, като символ на независимостта на научните занимания протестиращите носеха плакати с надпис MTA is not an ATM (Академията не е банкомат).


Физикът Золтан Берени коментира за "Ройтерс", че MTA се е оказала твърде независима за Орбан. "Виждаме как в днешна Унгария много неща могат да се случат дори в университетските и научните среди. Видяхме какво се случи с Централноевропейския университет. Единственото, в което съм сигурен е, че това не е опит изследванията да станат по-ефективни."


Учени протестираха срещу "комерсиализирането на науката" от Орбан

© Reuters

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Много ги боли новите болшевики, но нали са коне с капаци, та не искат да си зададат върпоса, защо?

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 2. 2 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Унгарските феодални старци на протест.Интересното е,че ако протестират тукашните ще ги оплюят,ама нали са срещу Орбан,унгарските им колеги са добрите.

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Това сега добро ли е или лошо?

  Че се обърках нещо. :)

 4. 4 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 431 Неутрално

  на популистите наука и умни хора не им трябва, трябва им рая ... като тия по-горе

 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Това сега добро ли е или лошо?Че се обърках нещо. :)
  —цитат от коментар 3 на realguru


  Лошо е естествено.Нали е срещу Орбан.А той е лош.Иска да има повече унгарски бебета,вместо да приема негри и араби.

 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Днеска явно е денят за громене на Орбан - в 5 статия ни обясняват какъв е злодей...

 7. 7 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Ами науката трябва да има приложен характер, а не като наши дисертации "Дискурсът на кюлотите". Разбира се, има и фундаментални ,теоретични науки, чиито резултати не са незабавно приложими - но там също има критерии за качество (импакт фактор и др.)

 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  Да им плащат без да искат нищо насреща, те да си раздават един дпуг титли и да си оказват почести, да ходят в командировки и да си живеят безгрижно,това искат академиците. Прав е Орбан,науката трябва да носи ползи за държавата. Трябна да обвърже заплащането с ползите.

 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Разбира се, има и фундаментални ,теоретични науки, чиито резултати не са незабавно приложими - но там също има критерии за качество (импакт фактор и др.)
  —цитат от коментар 7 на waterfall


  Дам има импакт фактор. Затова в ИТЕР, съоръжение за милиарди евро, бият два снопа елементарни частици, за да ги разбиват на още по-малки, че да получат някакви резултати, с които да обединят вече откритите 4 основни взаимодействия в единна теория, която да ги описва и не им стига, сега работят по обновяване с цел увеличение светимостта, т.е количеството частици в сноповете, а имат и план за още по-гигантски ускорител, с дължина от 100 километра на вакуумната тръба...На стойност няколко десетки милиарда евро...Явно сегашният с 27 километровата си тръба не им стига. Я дайте малко инфо дали ще им стигне и кога да очакваме приложни резултати от тези гигантски инвестиции. Като не стига акъл на тия учени, искат да забиват пирончета за дограма, като вместо малкото чукче, което се ползва успешно за целта, таранират пирончетата с гигантски ядрен ледоразбивач. Искат да счупят стената не с умение, не със знания, а със сила.

  мурзилка
 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  Комерсиализирал науката! Тези от комунистическо време акадимици за какво мислят,че служи науката? Особено в една Унгария. В страни като Унгария трябва само приложна наука. Тъй или иначе нищо фундаментално там не се открива.

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4671 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":

  Мисли, ако ти се отдава и ще си отговориш дали е добро или лошо!

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4671 Неутрално

  Май това е единственото нещо, в което съм съгласен с Орбан! Науката трябва да носи икономически ползи, макар и не веднага!

 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2483 Неутрално

  А кладите със "забранена " литература за КОГА са предвидени ????Този много , ама много ме плаши ! Дано не съм прав! Н съм ФЕН на академиците , но тук прозира нещо съвсем друго !

 14. 14 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Това което прави Орбан е възмутително! Усилията трябва да се насочат вурху изследвания на половете, джендър студии, гол живот и т.н. Това е бъдещето!

 15. 15 Профил на В Василев
  В Василев
  Рейтинг: 249 Весело

  на популистите наука и умни хора не им трябва, трябва им рая ... като тия по-горе
  —цитат от коментар 4 на carlosestrada


  по-долни от рая

  Из резолюцията на XV конгрес на ДКМС, 1987г. https://ibb.co/6skq5z3
 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Това което прави Орбан е възмутително! Усилията трябва да се насочат вурху изследвания на половете, джендър студии, гол живот и т.н. Това е бъдещето!
  —цитат от коментар 14 на moreee


  И Свободния Университет на Сорос или там както се казваше :)

 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1015 Любопитно

  В тази статия няма нито един ред истина.

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1015 Любопитно

  "През 2018 г. правителството реши да пренасочи средствата за MTA и от януари започна да обявява конкурси за достъп до фондовете, вместо да остави институтите сами да определят приоритетите си"

  Когато институтите започнат да се финансират сами, сами ще определят и приоритетите си! То не може всеки да си прави каквото си иска, да чопли нещо, да се цитира от колегата, а той от първия и да си правят "наука"!
  Това е пълен абсурд и няма да мине!

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Има и науки без икономическа полза, които обаче са необходими. Например педагогика, история, археология и пр. Не всичко опира до хляба и шкембе чорбата.

  Свободата не е за гратисчии.
 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  А има ли полза от сегашната унгарска наука в този и вид? Ако правилно са написали, какво иска Орбан, то по мое мнение е прав.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  Дневник наистина надмина всички граници в олигофренията си. Науката да допринася полза за обществото било лошо!?

  Ааааа, ама то за Орбан ставало дума.... ами там всичко е лошо. И когато дава помощи на майките с деца лошо.... лош, лош Орбан!

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3500 Весело

  До коментар [#6] от "lustmord":

  "Днеска явно е денят за громене на Орбан - в 5 статия ни обясняват какъв е злодей..."
  ==========
  Даааа, ако пълната "академична" свобода дойде, могат да отворят и ислямски университет. Има няколко форумци, дето ще рекат "Машалла!".

  Еретик
 23. 23 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#21] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  "когато дава помощи на майките с деца лошо.... лош, лош Орбан"

  Много по подходящо ще е тези помощи да се дават за изучаване на Корана и за интеграция на мюсюлманите в Европа. Или евентуално за подпомагане на еднополови двойки, които искат да осиновят деца.

 24. 24 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#21] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":"когато дава помощи на майките с деца лошо.... лош, лош Орбан"Много по подходящо ще е тези помощи да се дават за изучаване на Корана и за интеграция на мюсюлманите в Европа. Или евентуално за подпомагане на еднополови двойки, които искат да осиновят деца.
  —цитат от коментар 23 на moreee


  Или за кастриране, наречено "смяна на пола".

 25. 25 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Предвид канонадата от негативни статии срещу Орбан, която се е разразила днес, смятам Помпео да е ударил на камък в Унгария. Вероятно са го изпратили с пожелание да затвори вратата след себе си. И сега следва река от грантове - река от плюнки.

 26. 26 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мусаши":

  "Или за кастриране, наречено "смяна на пола"

  За в бъдеще операциите за смяна на пола ще стават все по нужни. Правителствата в Европа сериозно трябва да помислят за държавни дотации в тази сфера. Америка е много по-напред в това отношение. В Американската армия освен, че плащат операцията за смяна на пола, поемат и последващата хормонална терапия.

 27. 27 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  За в бъдеще операциите за смяна на пола ще стават все по нужни.
  —цитат от коментар 26 на moreee


  Все по-нужни? Що, да не подкрепяш и ти тази безсмислена бизнес инициатива, която ще донесе приходи на ограничени кръгове и никаква реална полза за човечеството, дори само вреда, от поредното прахосване на ресурси.

  мурзилка
 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1015 Любопитно

  Има и науки без икономическа полза, които обаче са необходими. Например педагогика, история, археология и пр. Не всичко опира до хляба и шкембе чорбата.
  —цитат от коментар 19 на espresso


  Това обаче ще го определи държавата-какво точно ще й се изследва на педагогиката, на историята или археологията.

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#27] от "Маршалов":

  "Все по-нужни? Що, да не подкрепяш и ти тази безсмислена бизнес инициатива, която ще донесе приходи на ограничени кръгове и никаква реална полза за човечеството, дори само вреда, от поредното прахосване на ресурси."

  Знам, че е гнусно, но е политкоректно и в пълен синхрон с евро-атлантическите ценности. Тук ако не си политкоректен, те обявяват за агент на Путин, ушанка, чугун, каскет и т.н.

 30. 30 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Знам, че е гнусно, но е политкоректно и в пълен синхрон с евро-атлантическите ценности. Тук ако не си политкоректен, те обявяват за агент на Путин, ушанка, чугун, каскет и т.н.
  —цитат от коментар 29 на moreee


  Ох, ама че си прав. :)

  мурзилка
 31. 31 Профил на antons73
  antons73
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#17] от "Веселин Дечев":

  То и в твоите писания е така - ама това не ти пречи да се изокваш непрестанно...

 32. 32 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 918 Весело

  Орбан е търбух, за наука глух...

 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3523 Весело

  До коментар [#2] от "Мусаши":

  еее, поне това с "Множеството се събра .." трябва да го оценим като попадение

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3500 Весело

  До коментар [#25] от "tos_buratino":

  "Предвид канонадата от негативни статии срещу Орбан, която се е разразила днес, смятам Помпео да е ударил на камък в Унгария. Вероятно са го изпратили с пожелание да затвори вратата след себе си. И сега следва река от грантове - река от плюнки."
  ===============
  Мнооооооооооого вероятно.
  Но затова няма да търсят ДВ за цитиране, те вероятно са за газовото снабдяване от РСФСР. Иначе са либерасти.

  Еретик
 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  До коментар [#26] от "moreee":

  а за анално/вагинална рехабилитация има ли клинични пътеки

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  "Ройтерс" допълва, че това е поредният сектор, в който Орбан се намесва със затягане на държавния контрол, откакто дойде на власт през 2010 г."

  Ми след като се финансира изцяло от държавата, би следвало да има и някакъв контрол от нейна страна.
  Или?


  Panta rhei....
 37. 37 Профил на jordanabg
  jordanabg
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Академиите трябва да имат единствено представителни функции и всички които се смятат за учени да преминат към Университетите. Какви са тези учени, които се "гушат на топло" в академиите, а нямат никакъв досег със студенти? Каква полза от техните трудове, ако не споделят опита с младите и студентите? Този "съветЦки модел" с наличието на институти отделно от Университетите е тотално ненужен и порочен. Това е моето мнение. Учените просто трябва да са университетски!

 38. 38 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#15] от "В Василев":

  рая сте вие ,макар,че скоро ще сте мюсюлмани

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK