Видинският митрополит сравни независимостта на украинската църква с нахлуване в чужда държава

Вселенският патриарх Вартоломей

© Reuters

Вселенският патриарх ВартоломейВселенският патриарх Вартоломей смята за по-важно да наложи властта си над православния свят, отколкото да търси съгласие и единство, в случая с украинската църква. Това казва за РИА "Новости" митрополит Даниил, описан като "един от водещите архиереи на Българската православна църква" и член на Светия синод.


Даниил бе част от българската делегация, изпратена от Светия синод за 10-годишнината от интронизацията на патриарх Кирил.


В интервюто за руската агенция той обяснява, че решенията на Вселенския патриарх да отмени документ, поставящ Киевската митрополия под юрисдикцията на Москва, и да връчи на новата Православна църква на Украйна свидетелство за независимост са в разрез с правилата в православния свят. Той поставя реторично и въпроса "на какво основание една поместна църква се опитва едностранно да се меси във вътрешен въпрос на друга автокефална църква" - руската, в чийто диоцез е украинската територия "в продължение на векове" и "всички православни църкви" са признавали това.


"Опит на един човек да наложи властта си"
Той смята, че още през септември с решението да се назначи екзарх в Украйна Вартоломей проявява "своята юрисдикция, власт над територията на друга православна църква - самостоятелна, автокефална църква! Това вече е нарушение.


"Да се настоява, че (Вселенската) патриаршия има каквито и да било привилегии в "надтериториалното решаване на всички църковни въпроси"... дава основание да се говори, че целта на патриаршията е по-скоро да наложи властта си над православната църква, отколкото съгласие и единство", казва той.


"На практика там няма автокефалия", казва митроролит Даниил за създадената миналия месец Православна църква на Украйна. "Това не е самостоятелна църква, защото в основополагащия ѝ документ се утвърждава върховенството на предстоятеля на друга църква на тази територия", продължава Даниил.


Случващото се според него е "опит на един човек да наложи еднолично властта си" за собствени цели, без оглед на каноничните порядки, "които съществуват в православната църква хиляди години". Това не бива да се допуска и важно поместните църкви да не признават украинската и да не смятат за каноничен документа, връчен на църквата от Вселенския патриарх, смята още той.


"Над 300 години история"


За отмяната на документа от 1686 г., обявена от Вселенската патриаршия и сложила край на юрисдикцията на Киевската митрополия върху Московската патриаршия, той отбелязва, че документът има над 300-годишна история. "Това е просто безпрецедентно! Невъзможно е да се разбере. И не може да се определя по друг начин освен като нахлуване на чужда територия." Той пояснява, че традицията в междуправославните отношения е да се възприема тази територия като канонична за руската църква. Митрополитът също така цитира правила от Вселенски събори, според които са "категорично забранени" вмешателства в работите на поместни църкви.


Даниил поиска другите църкви да не признават украинската, какъвто призив дойде от Киев още в дните преди получаване на свидетелството от Вселенския патриарх.


Попитан дали има разколнически общности в БПЦ, той цитира пример от миналото и разкола от 90-те години на миналия век заради легитимността на патриарх Максим. "Тогава църквата се оказа в много трудно положение: взеха ни храмове, няколко предприятия... Но главното (беше), че разколът поддържаше държавната власт. Той бе предизвикан, след като отпадна забраната за участие на църквата в обществения живот, когато в страната започна реално църковно възраждане, имаше духовен подем..."


В резултат като мярка срещу разделението патриарх Вартоломей председателства Всеправославния събор през 1998 г. "Интересно, помни ли той сега как се преодоля разколът? И защо не повдига отново за общоправославно обсъждане този въпрос - да се свика събор?"


Призиви за Всеправославен събор се отправят и сега от представители на църквите на Русия, Сърбия, Гърция и Кипър.

Ключови думи към статията:

Коментари (230)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 1143 Любопитно

  От кое управление на ДС изпълзя този?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Почна се! Отчетата се фургат на амбразурите.

 3. 3 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3878 Неутрално

  Църквата на ченгетата не признава правото на Украинската църква да бъде независима, но признава биенето на деца!
  Трябва да помним, че диваци и варвари в България са комунистите и сатанинската им секта!
  А и според тях боят е добро превъзпитателно средство...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  Самия факт , че само Сръбския Патриарх присъства на годишнината , само по себе си говори за отношението към Гундяев. Без Томос РПЦ си остава регионална църква. Виденията за трети Рим си отидоха.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Руските владици във Светия Синод не разбират какво означава нахлуване в чужда държава, когато тази държава е тяхната, а нахлулата е Русия. Нашата опоскана православна ще остане съвсем без паство, ако си позволи да пренебрегва правото на Украйна да има своя църква и тълкува намесата на руската в Украйна като изконно право! С това те биха потвърдили публично, че расото им е само формално прикритие на агентурната им принадлежност към ДС и КГБ.

 6. 6 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Поп-десар-аналлизатор (оооох, грешка ли е двойното л)?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 7. 7 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Ей дядка, къв си ти, че да даваш акъл? И въобще, кой трябва да определя коя църква да е самостоятелна и коя не.

 8. 8 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Тез в нашата църква са в тотален аут ъф спейс амок.

 9. 9 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 775 Гневно
  ПОЗОР.
  Да, българите сме велик народ !!!
 10. 10 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#6] от "дедо Андро":
  Не, не е грешка, чадо, ти визираш един възможен път за решение на въпроса.:)

 11. 11 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  ченгетата в раса бяха активирани от господарите си в мАсква ...

 12. 12 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#4] от "КА2":

  Присъстваха представители на всички поместни църкви без Фенер, Гръцката и Албанската православни църкви ( дори и Йерусалим - традиционно прогръцки)
  И в случая в канонично отношение е абсолютно прав митрополит Дометиан.... Колкото и да се увърта няма дори теоретична възможност за признаване на новата Украинска православна църква.
  Това не означава че Московската Патриаршия е права - в случая тя съзнателно е пречила на обособяването на една нова църква. Но подобни проблеми се решават с Събор.
  И което е по грозното - без да се замислим подкрепяме Фенер. Дори да е в наша вреда , дори през вековете да е показал и да показва че не зачита БПЦ. Просто защото става въпрос за РПЦ не значи че тя е на грешната страна , подобно ирационално мислене не води до нищо добро.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Знаех си че българската църковна независимост е грешка
  С гръцките владики си бяхме по-добре. А и руските другари попове подразнихме тогава.

 14. 14 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Браво! Ясна и точна позиция на Видинския митрополит.

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5038 Неутрално

  "Дневник", вземете едно интервю с Горан Благоев да обясни, колко лъжи е изговорил този, че не ми се пише дълго и обстоятелствено?

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 16. 16 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Добрата новина е, че нормалните хора така или иначе не се занимават с никакви църкви и изказванията на мошеници и продажници, облечени в църковни дрехи, нямат голямо значение за съвременното общество.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 17. 17 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Достоен ученик на митрополит Йосиф Американски, Канадски и Австралийски!
  Негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018-а, когато е избран за Видински митрополит.
  Митрополит Йосиф Втори (Иван Благоев Босаков, род 1942, бивш протосингел на Софийската митрополия) през юни 2008-а година публикува свое обръщение към българския народ, в което поиска прошка за всички, на които е навредил при контактите си с органите на Държавна сигурност преди 1989-а. С това той става първият български духовник, който публично признава за връзките си с тайните служби на комунистическия режим и обявява, че е готов да си подаде оставката и да се оттегли в манастир.
  Остана си с готовността!
  "В лицемерието има почти такава радост, както в лъжите: срамно и сладко"
  Дилън Томас, уелски поет, драматург и публицист

 18. 18 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1268 Гневно

  аре стига с тия сектанти-мафиоти-агенти на чужди държави
  църквата не е в сърцето в калимявките на тия ченгета :/

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 19. 19 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#14] от "von_seeckt":
  Ясно и точно е изразил позицията на руската православна църква - това ли имаш предвид?!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4046 Неутрално

  Дометиан на 15 август 1972 година става агент на Шесто управление на Държавна сигурност с псевдоним Добрев. От него има запазени собственоръчно написани агентурни сведения.

  Не се обаждай по Божиите дела, ШЕСТАК!! 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  БПЦ = РПЦ = КГБ

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1268 Гневно

  аре стига с тия сектанти-мафиоти-агенти на чужди държавицърквата не е в сърцето в калимявките на тия ченгета :/
  —цитат от коментар 18 на mititu


  опа е в сърцето не в калимявките

  сор :/

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 24. 24 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#14] от "von_seeckt":Ясно и точно е изразил позицията на руската православна църква - това ли имаш предвид?!
  —цитат от коментар 19 на авторът


  Точно и ясно е изразил каноническото виждане по въпроса.

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4046 Неутрално

  До коментар [#1] от "arnautsky":

  "От кое управление на ДС изпълзя този?"

  Шесто, thought police - на ДС български: борба срещу "идеологическата диверсия".

  Шеф му беше Митю Гестапото от българското Дръмб общество, конкубинът на руската весталка Светлето Шаренкова.

  Като свински черва са оплетени.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  "Дневник", вземете едно интервю с Горан Благоев да обясни, колко лъжи е изговорил този, че не ми се пише дълго и обстоятелствено?
  —цитат от коментар 15 на hamiltonf  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  https://www.kultura.bg/web/хибридно-и-фейсбук-богословие/

 27. 27 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Е затова няма да стъпя в църква отслужвана от духовно пропаднали маскари. Достатъчно гръцки има. А младия поп по биография не е ченге (роден е 1972) но душичката си малка отдавна е продал на нечестивия.

 28. 28 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1448 Весело

  Тоя ДС нещастник защо звъни? За какъв се взе бе Попе?!

  Имало едно време ссср...
 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4922 Неутрално

  Целият синод са агенти на ДС!

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4922 Неутрално

  До коментар [#24] от "von_seeckt":

  "Каноничното" виждане на Гундяев!

 31. 31 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Нормане , Дометиан е покойник.... Митрополит Даниил е роден 1972 . Поне чети преди да пишеш.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 32. 32 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3148 Любопитно

  Тия червени попове още ли мърдат...ако съблече расото ще му лъсне руския мундир...

 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#24] от "von_seeckt":

  Ченгето ще ни говори за религия. Смях. За него става въпрос, ти да не се засегна.

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2715 Весело

  "....решенията на Вселенския патриарх да отмени документ, поставящ Киевската митрополия под юрисдикцията на Москва, и да връчи на новата Православна църква на Украйна свидетелство за независимост са в разрез с правилата в православния свят. "

  Забравил е да добави, че "правилата" на православния свят", за които пледира, се определят и пишат от поп-кагебист, контрабандист на цигари и друга екзотика.

 35. 35 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":Нормане , Дометиан е покойник.... Митрополит Даниил е роден 1972 . Поне чети преди да пишеш.
  —цитат от коментар 31 на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.


  Има ли някакво значение??? Важно е, че е изразил правилната класово партийна позиция.

 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  От кое управление на ДС изпълзя този?
  —цитат от коментар 1 на arnautsky


  От Шесто, то целият им Синод е там. И понеже ДС беше пряко подчинено на КГБ това което е казал не е никаква изненада.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 37. 37 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#24] от "von_seeckt": Точно и ясно е изразил каноническото виждане по въпроса.

  ... което е в интерес на руската православна църква. Мислиш ли, че вселенската патриаршия не познава канона?!

 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4046 Неутрално

  До коментар [#31] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  "Нормане , Дометиан е покойник.... "

  Упс, Дзержински да го прости...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#27] от "Napster":
  Бъркаш го с Митрополит Киприан, който е млад.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 41. 41 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#31] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":"Нормане , Дометиан е покойник.... "Упс, Дзержински да го прости...
  —цитат от коментар 38 на Norman Granz


  Другарю гранц отново ви изловиха по бели гащи. Пишете занапред по вече за жената, кучето и т.н. Там може да си съчинявате, каквото си поискате.

 42. 42 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3878 Неутрално

  "Опит на един човек да наложи властта си"
  ––––––––––––––––––––––
  Я да видим кой е човекът, произнесъл това богохулство:
  Видински митрополит Даниил - роден на 2.3.1972 г. в Смолян. Там и завършил училище. После бил казарма, а после записал английска филология...
  Да, ама не. Още първата година се "прехвърля" в богословския факултет, който неизвестно как 7 години по-късно завършва задочно.
  И сега интересната част:
  2002 - завършва Богословския (задочно)
  21.07.2004 - изпратен послушник в Роженския манастир
  27.11.2004 - ръкоположен за йеромонах
  2006 - ръкоположен за архимандрит
  2008 - ръкоположен за викарен епископ на Неврокопския митрополит.
  Ето това се казва кариера...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 43. 43 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#24] от "von_seeckt": Точно и ясно е изразил каноническото виждане по въпроса.... което е в интерес на руската православна църква. Мислиш ли, че вселенската патриаршия не познава канона?!
  —цитат от коментар 37 на авторът


  Призиви за Всеправославен събор се отправят и сега от представители на църквите на Русия, Сърбия, Гърция и Кипър.

 44. 44 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Затова Видин и Северозападнала България е най-бедната област в ЕС. Заради ей такива.

  The best way to predict the future is to invent it.
 45. 45 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2520 Гневно

  Аз пък сравнявам видинският митрополит с най– обикновен продажник на българските интереси.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Затова Видин и Северозападнала България е най-бедната област в ЕС. Заради ей такива.
  —цитат от коментар 44 на EU defender


  Tочно заради това ще да е.

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4046 Неутрално

  До коментар [#42] от "Депутат 241":

  Fast-track кариерно израстване за замяна на старата червена мърша.

  Тук един колега написа, че целият "синод" бил ДС.

  Ами ... "митрополит" Николай (онзи с особения поглед) не е.

  Той е обикновен рубладжия и мафиот.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49
  ozc15593642
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  До коментар [#21] от "Norman Granz":Нормане , Дометиан е покойник.... Митрополит Даниил е роден 1972 . Поне чети преди да пишеш.
  —цитат от коментар 31 на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.


  Норман е тролче и кара по опорни точки

 50. 50 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  С такива мазнослагачески изказвания явно и Българската Православна Църква е също някаква поместна -териториално поделение подчинена на руската управлявана от чиновника на КГБ Путин. Сигурно са му цунали ръка в Масква , ако не и нещо друго на бащицата. Виждаме как католическата църква осъвременява схващанията си и се адаптира успешно в 21 век с новите технологии. А тези си остават просто мухлясали роби на съветския господар (който при това е един фалшив християнин) и се слагат в краката му заедно с пародийния му отдел с божествени оперативни работници наречени Руска Православна Църква. Пфу.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 51. 51 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Браво! Ясна и точна позиция на Видинския митрополит.
  —цитат от коментар 14 на von_seeckt


  Казваш и нашата да не е самостоятелна, то и без това русия е била против по турско време, а като ставаме съветски протекторат се съгласява. Казваш да си пеем и сега в нашите църкви на гръцки.
  След като църквата не е независима от политиката, а по скоро е обвързана с нея, то трябва всяка държава да си има собствена църква.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия."
 52. 52 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#47] от "von_seeckt":

  Да, червени са и в червата. Крепост на БСП. Комунизмът винаги води до мизерия и беднотия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 53. 53 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2988 Весело

  [quote#41:"von_seeckt"][/quote]

  +++++++++++++++++.........!!!!!!....ама ного на СЕРИАЗНО го зимаш ШЕКЕЛА.........!!!!!??????.......той ми е като ПРОЧЕТЕН ВЕСТНИК..........само му кроя ШАПКА.......виж ВИЛЕТО - МЕСЕРШМИТА е ДРУГА БИРА........!!!!!!........това момче наистина има ВЪОБРАЖЕНИЕ..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  "Да се настоява, че (Вселенската) патриаршия има каквито и да било привилегии в "надтериториалното решаване на всички църковни въпроси"... дава основание да се говори, че целта на патриаршията е по-скоро да наложи властта си над православната църква"

  "Вселенска" явно е добавено от редактора. Фанариотът явно не е вселенски. И евроатлантически май не е. Просто откачалка някаква.

 55. 55 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  [quote#51:"zz_s"][/quote]

  Казвам, че си наредил глупост, до глупост. Църквата се води не по светския закон, а по канона.

 56. 56 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Взе, че ви се оказа колега! При това поп! Каво нещо е съдбата. Нищо че вие комунетата не признавахте Бог.

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 57. 57 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  [quote#51:"zz_s"]
  —цитат от коментар 55 на von_seeckt
  Казвам, че си наредил глупост, до глупост. Църквата се води не по светския закон, а по канона.[/quote]

  Умнико, като е по канон, какво правят църквата хора от службите на чужда държава.
  По канон казващ се меси в политиката на други държави, все по канон.
  Казваш е нарушен путинския канон от фенер, щото те не го знаят.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия."
 58. 58 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 621 Весело

  Кучетата си лаят, кервана си върви.

  Платени руски подлоги има навсякъде, хубавото е че си заминават един по един.

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8681 Неутрално

  Ма , кой къде е нахлул. То има едни , дето нахлуват навсякъде и не искат да си тръгнат.Руски мекерета, страх от бога нямат.

 60. 60 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 819 Неутрално

  абе тези шестаци нямали най после да си затворят устите. неможаха да разберат, че всеки народ има право на собствена църква и толкоз.

 61. 61 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  Мдаа, сега разбирате ли защо архивите ни са в Москва? Поразрових се по въпроса с "договора от 1686г.", с който уж Вселенската патриаршия била отстъпила Киевската митрополия на Московците. Обаче тия термини "договор", "отстъпваане" и т.н. са руските "редакции". Всъщност, в архива на Цариградската патриаршия става дума за писмо, с което се дава съгласие московския патриарх да хиротонисва избрания от киевската митрополия "местоблюстител при необходимост".

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 62. 62 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3878 Неутрално

  До коментар [#46] от "von_seeckt":
  "Троле, какво точно искаш да кажеш?"
  Нищо лично не казваш, фоншайсе, само цитирам факти.
  А че Даниил Видински е посетил Гундяев по случай 10-годишното му управление на неканоничната и самоотцепила се Съветска неправославна църква, за да изпият по някой контрабанден скоч и да изпушат малко безбандеролни цигари, това не е изобщо въпрос на вярата.
  Но- както всички знаем - ти си най-добрият теологичен юрист след Игнацио Лойола и не искам да споря с теб...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 63. 63 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Поп-десар-аналлизатор (оооох, грешка ли е двойното л)?
  —цитат от коментар 6 на дедо Андро


  Словосъчетанието е попадение в десетката! Браво!

 64. 64 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3878 Весело

  До коментар [#55] от "von_seeckt":

  [quote#51:"zz_s"]
  —цитат от коментар 55 на von_seeckt
  Казвам, че си наредил глупост, до глупост. Църквата се води не по светския закон, а по канона.[/quote]

  Хайде бе, мамка и канон, вземи го цитирай най-накрая, че канонясахме от фриволните ти и путиноидни словоблудства!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 65. 65 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Заради подобни екземпляри българската църква не е църква. Впрочем, от Русия тук са идвали само злини. Вече всичко се изясни и за потайните синодални гевреци!

 66. 66 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Браво! Ясна и точна позиция на Видинския митрополит.
  —цитат от коментар 14 на von_seeckt


  Браво на Видинския АНАЛ-ЛИЗАТОР! Достоен за указаната му чест!

 67. 67 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Хич не ги знам нашите проскубани бради какви пагони носят, та затова питам, ако някой знае. Този екземпляр какви подплънки използва под расото?

  Субектът каканиже: "в продължение на векове". Не уточнява, обаче, бройката на вековете, но вероятно е онази, която осигурява търсената в случая тъждественост с вечността.

  Без да искам отворих дума за някои релативистични свойства на времето - то се трупа мълниеносно, когато е свързано със съществуването на някакъв вид руски контрол.

 68. 68 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Тукашната секта мрази БПЦ ,както всяка друга секта и всяко изказване на неин представител се посреща с вой!

 69. 69 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#43:"von_seeckt"][/quote]

  ... руската и сръбската "църкви" са НЕканонични, а гръЧката е греховно-нечистоплътна... та, ще свикват събор за КАКВО, ПО КАКЪВ ВЪПРОС???

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 70. 70 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4046 Неутрално

  До коментар [#65] от "xefgo":

  "Заради подобни екземпляри българската църква не е църква."

  Българската църква е ПОДЕЛЕНИЕ ра руската.

  Както при бае Тодар ДС беше ПОДЕЛЕНИЕ на КГБ.

  Има ясни взаимоотношения на субординация и суперординация.

  Последният дякон от руското КГБ е началник на който и да било "митрополит" от българското ДС.

  Както Гундяев е началник на онова в президентството.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 71. 71 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#64] от "Депутат 241":

  Как фриволни путиноидни словоблудства?
  Просто си мечтае БПЦ да стане треторимский диоцез.
  Просто още един един кремълски рупор също като завитите в расо.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Може би ако руската държава не бе опитала да "застави" украинците да завият към Азия вместо към Европа и ако не бяха изпратили "необозначени" и "в отпуск" руски войници да воюват срещу украинската армия на суверенна украинска територия нямаше да се стигне до желанието за независимост на украинската църква, нали?!

  Какво да се прави когато в КГБ не изучават физика иначе щяха да знаят основния физичен закон че всяко действие поражда друго действие равно по сила и обратно по посока! Чукундурите не могат да схванат че колкото повече стискат, толкова повече държави и народи се изплъзват между пръстите им...

 74. 74 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#42] от "Депутат 241":Fast-track кариерно израстване за замяна на старата червена мърша.Тук един колега написа, че целият "синод" бил ДС.Ами ... "митрополит" Николай (онзи с особения поглед) не е.Той е обикновен рубладжия и мафиот.
  —цитат от коментар 48 на Norman Granz


  Часовникът му сякаш е по-особен. За руските мекерета тъдява - не е руски.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 563 Неутрално

  "Нахлуване в чужда държава" - анексията на Крим ли има предвид?

 77. 77 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  [quote#51:"zz_s"]
  —цитат от коментар 55 на von_seeckt
  Казвам, че си наредил глупост, до глупост. Църквата се води не по светския закон, а по канона.[/quote]

  Едно небесно царство, една земна негова проекция - Константинопол.

  Изненада, ама не е московията ви, боклуци!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 78. 78 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#46] от "von_seeckt":"Троле, какво точно искаш да кажеш?"Нищо лично не казваш, фоншайсе, само цитирам факти.А че Даниил Видински е посетил Гундяев по случай 10-годишното му управление на неканоничната и самоотцепила се Съветска неправославна църква, за да изпият по някой контрабанден скоч и да изпушат малко безбандеролни цигари, това не е изобщо въпрос на вярата.Но- както всички знаем - ти си най-добрият теологичен юрист след Игнацио Лойола и не искам да споря с теб...
  —цитат от коментар 62 на Депутат 241


  Освен това притежава здрава рабфак закалка. Тя с пари не се купува, нужен е ген.

 79. 79 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4041 Неутрално

  "За отмяната на документа от 1686 г., обявена от Вселенската патриаршия и сложила край на юрисдикцията на Киевската митрополия върху Московската патриаршия, той отбелязва, че документът има над 300-годишна история. "Това е просто безпрецедентно! Невъзможно е да се разбере. И не може да се определя по друг начин освен като нахлуване на чужда територия." Той пояснява, че традицията в междуправославните отношения е да се възприема тази територия като канонична за руската църква. Митрополитът също така цитира правила от Вселенски събори, според които са "категорично забранени" вмешателства в работите на поместни църкви."

  Че много от т. нар. митрополити са безбожници, спор няма ! Сега пък дори и публично се изцепваш срещу православен канон, прилаган от православните повсеместни църкви стотици години в полза на един чужд патриарх, по - известен в собствената си родина като контрабандист на цигари ! Синодалните старци, или поне една част от тях, яко са се обвързали с руския имперски антихризъм, като хора без родина ! И без Бог !

 80. 80 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  Да се чуди човек – много ли са го били, или недостатъчно са го били, когато е бил малък този наш митрополит...

 81. 81 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#63:"tunlas"][/quote]

  Не е грешка - веведено е в обръщение от Тони Филипов, д-р.

 82. 82 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 512 Гневно

  Като си помисля, с неизмерима почит, че българските духовници са носили искрата и спасили българския дух през вековете, а какви сатанински ДС/КГБ - нищожества и национални продажници са окупирали сегашната църковна йерархия....нямам думи!

 83. 83 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Ако този живееше през 1870 г. сигурно щеше да се обяви срещу Българската Екзархия!

 84. 84 Профил на В Василев
  В Василев
  Рейтинг: 33 Весело

  някой му е нахлул в личното пространство снощи и сега от страх ни споделя с аналогии ахаххахаххаахахххахаха

  Из резолюцията на XV конгрес на ДКМС, 1987г. https://ibb.co/6skq5z3
 85. 85 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4950 Неутрално

  Ха-хаааа

  Малката злобна ПУТИНОСЛАВНА СЕКТА в Москва
  нямайки полезен ход, си прави кризисен ПиАр,
  интервюирайки откровено продали се на путинизма
  "дядовци", като дедо ни Данчо от Видин.
  В Православния свят, подобни кризисно ПиАр-ни "интервюта"
  които по същество са услуги с уста на ПУТИНОСЛАВНАТА
  МАЛКА ЗЛОБНА СЕКТА
  се посрещат с насмешка и погнуса.

 86. 86 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Питам се колко от нас, коментиращите тук, имат представа какво е "Църква", какво значи да си "въцърковен", каква е връзката между човешките недостатъци на свещениците на Църквата и светостта на самата Църква? От нас, чувстващите се като обикновени православни християни, се изисква първо достойно да участваме в ежедневния, ежеседмичен, ежемесечен и годишен кръг на църковния живот, а не да използваме аспектите на "Църквата" и обществото, като повод да оценяваме, хулим или поддържаме позиции на архиерей, които евентуално са над нашето разбиране. Бог няма да ни търси сметка за това. Всеки ще дава сметка сам за себе си или за поверените му хора, а не за мнението на висшия църковен клир.

 87. 87 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  ... за Многая Лета на Светата Българска Апостолическа Черква, амин!... а на "сталино-сАвецкото кривославие" ТРИЖДИ АНАТЕМА!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 88. 88 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Питам се колко от нас, коментиращите тук, имат представа какво е "Църква", какво значи да си "въцърковен", каква е връзката между човешките недостатъци на свещениците на Църквата и светостта на самата Църква? От нас, чувстващите се като обикновени православни християни, се изисква първо достойно да участваме в ежедневния, ежеседмичен, ежемесечен и годишен кръг на църковния живот, а не да използваме аспектите на "Църквата" и обществото, като повод да оценяваме, хулим или поддържаме позиции на архиерей, които евентуално са над нашето разбиране. Бог няма да ни търси сметка за това. Всеки ще дава сметка сам за себе си или за поверените му хора, а не за мнението на висшия църковен клир.
  —цитат от коментар 86 на writer6


  Ако някой си мисли, че е православен християнин, но страни от живота на православната ни църква, православен християнин ли е?

 89. 89 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  Когато Господ иска да накаже някой, първо му взима разума.
  Киевската църква е създадена от Българската църква.
  Даже Гондяев призна, че без Българската църква никога нямаше да има руска.
  А сега нашата Българска църква доброволно се отказва от тази в Киев.

 90. 90 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2427 Любопитно

  Като говорим за каноничност бих искал да попитам: Редно ли е един митрополит през главата на Светия Синод и на българгарския патриарх да споделя от никого непоисканото си мнение за действията на Вселенския патриарх? И ако този митрополит е убеден, че Вселенският патриарх е изпаднал в прегрешение не смята ли той като ревностен християнин, че би било по-угодно Богу да се оттегли в манастир и с молитви да изпроси Божието опрощение за прегрешилия, според него, партиарх Вартоломей?

 91. 91 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Браво! Ясна и точна позиция на Видинския митрополит.
  —цитат от коментар 14 на von_seeckt


  Както винаги.
  Пе.. ераси сър!

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 92. 92 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Синодът чрез попето пробва разузнаване с бой.

 93. 93 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4950 Неутрално

  ......а не да използваме аспектите на "Църквата" и обществото, като повод да оценяваме, хулим или поддържаме позиции на архиерей, които евентуално са над нашето разбиране. Бог няма да ни търси сметка за това. Всеки ще дава сметка сам за себе си или за поверените му хора, а не за мнението на висшия църковен клир.
  —цитат от коментар 86 на writer6


  Бравос !
  Точно така е ! Добре си го казал !
  И в този ред на мисли да попитаме.
  От пиедестала на каква верска непорочност,
  Дедо ни Данчо от Видин ОЦЕНЯВА, ХУЛИ и ОБЛАЙВА
  позицията на ВСЕЛЕНСКИЯ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ,
  която позиция ПОВЕЧЕ ОТ ЕВЕНТУАЛНО Е НАД
  неговото - на Дедо Данчо разбиране, въпреки
  ПОДОЗРИТЕЛНО ШЕМЕТНАТА Му - на Дедо Данчо ЦЪРКОВНА КАРИЕРА

  И както сам ти би го попитал Дедо ни Данчо
  "Абре, Дедо, ти ЗАЩО сам не си даде сметка за себе си,
  БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ КАК СЕ СДОБИ СЪС САМОСТОЯТЕЛНОСТ
  и това НАВЛИЗАНЕ В ТЕРИТОРИЯТА на РУСКАТА и ТУРСКАТА ИМПЕРИИ
  ли трябва да е ?!?!
  И КОЕ ТИ ДАВА ПРАВО ДА ТЪРСИШ СМЕТКА ЗА СЪЩОТО
  НА ПОВЕЧЕ ОТ ВИСОКОСТОЯЩИЯ на ранга ти ЦЪРКОВЕН КЛИР
  какъвто се явява ВСЕЛЕНСКИЯ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ
  и ПРЕДСТОЯТЕЛИТЕ НА ВСЕЛЕНСКАТА ЦЪРКВА В КОНСТАНТИНОПОЛ ?!?!

  Айде ся някакъв с чин около майор ПУТИНОСЛАВЕЦ
  ще държи сметка на ЧУЖДИТЕ ЦЪРКОВНИ ГЕНЕРАЛИ
  обслужвайки с уста ЧУЖДА МАЛКА ЗЛОБНА СЕКТА
  каквато е ПУТИНОСЛАВНАТА такава.....

 94. 94 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Да му сера в килимявката на това руско ченге!
  —цитат от коментар 75 на Athanatos


  Ето това вече е една истинска позиция на един истински дУмекрат.

 95. 95 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2181 Весело

  Ей дядка, къв си ти, че да даваш акъл? И въобще, кой трябва да определя коя църква да е самостоятелна и коя не.
  —цитат от коментар 7 на stanislavdi


  Ти пък какъв си, че разбираш повече църковните канони от митрополита?
  Че и анонимник! Ха!

  В Русия съм! В Русия съм!
 96. 96 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Червен боклук от КГБ, шпионирал 20 години православието в САЩ.

 97. 97 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#93] от "Hawaii":
  "Дедо ти Данчо от Видин" сам ще дава сметка за самия себе си. Да не се тревожим за него. Убеден съм, че всеки от нас има много по- утежняващи съвестта му неща, за които да се тревожи какъв отговор ще даде, когато му дойде времето.

 98. 98 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3823 Весело

  За видинският владика е известно, че от септември 1959 до 1962 година учи в Московската духовна академия. Това е достатъчно.

 99. 99 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4950 Любопитно

  Ти пък какъв си, че разбираш повече църковните канони от митрополита?
  Че и анонимник! Ха!
  —цитат от коментар 95 на Веселин Дечев


  Ами този "митрополит" ЗАДОЧНИК,

  ЗАВЪРШИЛ ЗАДОЧНО !!!! НА СЕДМАТА ГОДИНА Богословския факултет !

  ТОЗИ ЗАДОЧНИК КАКЪВ Е, та да разбира повече църковните канони

  ОТ ВСЕЛЕНСКИЯ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ

  и ОТ ПРЕДСТОЯТЕЛИТЕ НА ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ В КОНСТАНТИНОПОЛ

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK