За пръв път потребителите на "Фейсбук" в България не са се увеличили през 2018 г.

За пръв път потребителите на "Фейсбук" в България не са се увеличили през 2018 г.

© Анелия НиколоваБроят на активните потребители на "Фейсбук" в България не е отбелязал видим ръст за пръв път от години на фона на слабо увеличаване в Европа и света между януари 2018 г. и миналия месец. Това сочи докладът The Global State of Digital in 2019 на консултантската компания за маркетинг в социалните мрежи Hootsuite.


Документът, включващ отделни статистики за всички държави, показва, че към януари тази година активните потребители на "Фейсбук" са били 3.70 млн. души (над половината от населението). Миналата година обаче те отбелязаха ръст със 100 хил. души спрямо предходната и това бе поредната от години на увеличаване (за сравнение броят им бе около 2 млн. в началото на десетилетието).


Малко по-голям (51%) е делът на жените сред активните потребители. През изминалата година средно те са харесвали повече публикации за 30 дни (19 при жените, 14 при мъжете), направили са повече коментари (8 към 3), споделили са повече публикации (3 към 1) и са отворили повече реклами през "Фейсбук" (22 към 14) за същия период.
Следващата по активни потребители мрежа е притежаваната от "Фейсбук" "Инстаграм" с 1.2 млн. потребители, следвана от "Снапчат" с 465 хил. души и "Туитър" със 177.5 хил. души. (Извън тази статистика е "Линкдин", която има 730 хил. регистрирани потребители в България, но за тях не се мери активност.)


Не е измерена промянатата в активните потребители на "Туитър" на годишна база, но тя е единствената от четирите мрежи, при която е отчетен растеж (2.3%) за последното тримесечие на миналата година. За сравнение при "Фейсбук" и "Инстаграм" растежът е 0%, а потребителите на "Спанчат" в България са намалели с 6.1 на сто. При "Туитър" според доклада се наблюдава обратната на "Фейсбук" тенденция - едва 28% от българските му потребители са жени, а 72 на сто са мъже.


По-малко интернет потребители


Резултатите на България в свързаността не се различават значително от средното за Европа. На континента, с общо население 846 млн. души (това включва страни като Русия и Украйна) мобилните връзки са 1.101 млрд. или 130% от общия брой (средно 1.3 връзки на човек). Интернет ползват 86% от населението (724.7 млн. души), а 55 на сто (462.5 млн.) ползват социални мрежи.


България се вписва в някои от тези тенденции с 9.93 млн. мобилни връзки или 143% от населението ѝ (по този показател тя е и над средните 115% за света, сходна с държави като Сингапур, Италия, Швеция, Япония, Виетнам и Австрия). Това не се отнася за употребата на интернет, която обхваща под три четвърти от населението: цитирани са данни на различни институции, според които потребителите на интернет са между 4.66 и 4.27 млн. души. Все пак близо 39 хил. души повече ползват интернет в началото на тази година, отколкото на миналата. Новите активни потребители на социални мрежи са 100 хил. за същия период, а общо 300 хил. (9.4%) са започнали да ги ползват и на мобилните си устройства.


В началото на годината при 7.67 млрд. жители по света 5.112 млрд. ползват мобилни телефони - 67% от всички. По-малко, около 4.388 млрд. - използват интернет (57%). Потребителите на социални мрежи са под половината от това население - 45 на сто (3.484 млрд.), сочат данните на Hootsuite.


Това означава, че свързаността - мобилна и в интернет - е нараствала по-бързо през последната година. При 1.1% прираст от януари 2018 г. до януари 2019-а интернет потребителите са се увеличили с 9.1% (с още 367 млн.). Уникалните мобилни потребители са с 2% повече (100 млн. души), при социалните мрежи увеличението на активните потребители е 9%. С 10 на сто се е увеличил делът на хората, които ползват социални мрежи през мобилните си устройства.


Нова връзка с потребителите


На световно ниво "Инстаграм" и китайската "Вейбо" са мрежите с най-голям ръст на потребителите миналата година (38 и 15 млн. души, съответно 4.4 и 3.5 на сто). "Фейсбук" е разширил потребителите си с едва 1.7 на сто, докато при "Снапчат" сривът е значителен - с 12% (41 млн. активни потребители). "Туитър" също е намалил потребителите си, при това с 9 млн. (2.7 на сто). Социалната мрежа обяви няколко милиона от потребителите си за автоматизирани миналата година.


Докладът препоръчва на компаниите да "изградят наново връзката с потребителите" във време, когато скандалът с "Кеймбридж аналитика" и фалшивите новини са са навредили на потребителското доверие. Брандовете трябва "ясно да обясняват защо събират данни и ги използват, за да създадат персонализирани изживявания, които носят допълнителна стойност на клентите." Необходимо е "да намират достъп" до данните на потребителите само по регламентиран начин в момент, когато "сме в разгара на революция, докато хората стават пазачите на собствените си данни", продължава докладът. Тази промяна, задно с тенденции като все по-широка употреба на гласа в дигиталните комуникации и работата с интернет и навлизането на добавената реалност в дигиталното общуване ще доминират през 2019 г., смятат авторите.


Освен това миналата година потребителите са се оттеглили повече в личното си пространство, бягайки все повече от дигитални зони като тези на чат приложенията.


Използваните данни са на организации като ООН, Световната банка, Евростат и национални статистически агенции.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  3.7 милиона акаунта, не означава толкова реални потребители - като се махнат хората с няколко акаунта, страниците на групи по интереси, магазини, лобита, простотии - току виж ФБ го ползват има-няма половин милион.

 2. 2 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 515 Неутрално

  На кой му трябва безсмислен клюкарник, освен за пътувания но те да не са безплатни.

 3. 3 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Всички вече се регистрираха и няма къде повече.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  Олибожи!!!

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Ми то тука и хора не останаха. Ама и да си спомнят еуфорията с моб. телефони.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  "....9.93 млн. мобилни връзки...."


  Уха, голяма жътва за операторите...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Като не висят у фацебукот, шми гледат София ден и ноШ или некоя друга помия ....
  Няма надежда за таЯ територия!
  Както казва Ицо Хазарта- Инвестирай в вспирт и салфетки и се ориентирай към седмичните винетки

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Добра новина!
  Очевидно разумните и критично мислещи хора са се увеличили!!!

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Фейсбук си е пенсионерска мрежа и потребителите ще намаляват. Хлапетиите са в Инстаграм.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  3.7 милиона акаунта, не означава толкова реални потребители - като се махнат хората с няколко акаунта, страниците на групи по интереси, магазини, лобита, простотии - току виж ФБ го ползват има-няма половин милион.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  Само пасола и позитанската трол фабрика имат поне 2-3000 акаунта.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 587 Неутрално

  "България се вписва в някои от тези тенденции с 9.93 млн. мобилни връзки или 143% от населението ѝ........"


  Сигурно един един милион са само касовите апарати ....

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 12. 12 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Баба сготви мусака и публикува снимката във Фейсбук което събра много лайкове.
  Сканираната мусака бе хит в социалната мрежа почти три дена.
  Юзъри от квартала, прехвърлили седемдесетте унило си чатят в социалната мрежа, а клубът бе приватизиран и сега е бутик .
  Баба се присъедини към тяхната група, но дядо усети, че похотлв старец я скролва посред нощите и нае хакер да му разбие акаунта.
  Хакера обаче не разби нищо и се наложи дядо лично да му разбие мутрата. После отправи обосновани обвинения. и дори се разпсува.
  Баба отрече всичките тези фалшиви новини и призова дядо да се откаже от езика на омразата.

  Не ща да влизам у затвора!
 13. 13 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Разстроено

  Чета заглавието "За пръв път потребителите на лицевата книга" и си викам брей, сега какво, да не са дали на потребутелите демократична възможност за вземане на решения? А то какво се оказва - поредният номерджийски фетишизъм.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Весело

  До коментар [#1] от "Deaddark":

  3.7 милиона акаунта, не означава толкова реални потребители - като се махнат хората с няколко акаунта, страниците на групи по интереси, магазини, лобита, простотии - току виж ФБ го ползват има-няма половин милион.Страхотна математика.Ако беше още малко се понапънал можеше и до стотина хиляди да ги докараш."Към месец юни 2018 има 3.95 милиарда интернет потребители. Наблюдава се ръст спрямо предходната 2017 година, когато потребителите са били 3.7 милиарда."От близо 4 милиарда с твоята вероломна математика ги намали на има-няма половин милион.

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Весело
 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Весело

  Понеже глупаците и фьешън-абдалчетата са неизчерпаема маса, то предполагам, че са се сурнали подир някоя нова зарибявка ...

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Нормално... При намаляващо и застаряващо население, какво следва?

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Весело

  До коментар [#15] от "chicago514":

  3.7 милиона, не милиарда; и не по света, а у нас. То аз имам познати, дето са на поредния профил, 'щото да не им досаждат нЕкви "приятели" , а старите им профили си стоят.
  Колега, то и в този форум има доста с по няколко активни акаунта и доста неактивни, които си стоят и чат-пат нЕкой трол се присети да ги активира.

 19. 19 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2432 Неутрално
 20. 20 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Колкото са си направили нови профили, толкова са се отказали от тази безмислица!

 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  "За пръв път потребителите на "Фейсбук" в България не са се увеличили през 2018 г.
  "

  Проблясва лъч надежда :)
  Хората май лекичко взеха да се усещат.

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Весело

  Ползват го основно некви лели да споделят икони

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Около скандала с "Кеймбридж аналитика" един умен мъж каза на ползвателите на тази мрежа, която кой знае защо продължават да наричат "социална" :"Продуктът сте ВИЕ"!!!!
  Колко да е по-ясно!!!

 24. 24 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Това е така, защото всички потенциални потребители на Фейсбук вече имат профили. Новите регистрации могат да дойдат само от младежите, но след като се напълни с дъртаци, те вече изгубиха интерес към тая соц. мрежа. Младо момиче добавя снимка и отдолу всекакви лелки почват "слънчицето на леля" и т.н.

 25. 25 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Още със пускането му разбрах че е голяма простотия !!!

 26. 26 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Фесбук след време ще остане с близо 0 потребители, просто на на много от регистрираните в него им трябва време да осмислят в каква глупост са се вкарали. Аз от самото начало прозрях, че Фесбук е колосална измама и никога не съм имал профил.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 27. 27 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 435 Неутрално

  И тези са им много. Идва обратна вълна - на отписванията. Използването на "биг дейта" е доста абстрактно, обаче става много досадно, когато търсиш нещо в гугъл и файсбук започва да ти "предлага" неща по темата. Въобще не продават информация за техните потребители, дори и не съм си го помислил.

  master
 28. 28 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Само за напреднали в бранша на комуникациите, както и за американски и други собственици на големи интернет компании и комуникационни гиганти: знае се че ако на маймуните не само в зоопорковете (обикновено шимпанзета се подразбират в този случай) се хвърлят камъни, те ще ти хвърлят банани, ако са по банановите дървета, в най-общия случай. Представете се сега следната ситуация - какво ще стане ако хората започнат да замерват маймуните не със камъни а със смартфони, дали пак ще отговорят с хвърляне на банани или ще започнат любовно да галят получените смартфони и да влизат в комуникации помежду си (без да обръщат внимание на останалите маймуни на терена, в зоопарка или пък в тропическата гора, ако все още ги има там).

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Времето е пари :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Добра новина!Очевидно разумните и критично мислещи хора са се увеличили!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Фейсбук -- враг номер 1 на брюкселската селищна система!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 31. 31 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Добра новина!Очевидно разумните и критично мислещи хора са се увеличили!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Добра за кого? Колкото повече разумни и мислещи хора около теб, толкова по-силна конкуренция в живота и толкова повече необходими усилия за да получиш дадени блага, съответно и по-малко свободно време за почивка и развлечения.

 32. 32 Профил на Denim
  Denim
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ура, дали има процес нд поумнйаване или е статисти. гресшка ще покаже бадещ ето !!!!

  Den i nost
 33. 33 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Добра за кого? Колкото повече разумни и мислещи хора около теб, толкова по-силна конкуренция в живота и толкова повече необходими усилия за да получиш дадени блага, съответно и по-малко свободно време за почивка и развлечения.
  —цитат от коментар 31 на izt21595181


  Все пак ти и децата ти живеете в това общество и е хубаво да има едно малцинство, което не са пълни идиоти.

 34. 34 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Да не намаляла популацията на котенца и техните снимки за качване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK