С "алхимичен трик" Венецуела превръща безполезните банкноти в злато

Миньори пътуват към Ел Каяо, където добиват злато с технологии от 19 в.

© Reuters

Миньори пътуват към Ел Каяо, където добиват злато с технологии от 19 в.Най-успешните финансови операции на Венецуела през последните години не се случиха на "Уолстрийт", а в примитивни златодобивни лагери в южните покрайнини на страната. Докато икономиката на страната се разпада, около 300 хил. ловци на богатства са се спуснали в тази богата на минерали джунгла, за да изкарват прехраната си, извличайки земя със златни късчета от импровизирани мини.


Кирките и лопатите им помагат за поддръжката на левичарското правителство на Николас Мадуро. От 2016 г. администрацията му е купила 17 тона метал на стойност около 650 млн. долара от така наречените миньори занаятчии според най-новите данни от централната банка на страната. Срещу почти безсмислените ѝ банкноти тези аматьори снабдяват правителството с твърда валута, за да се купуват силно необходимите вносни храни и хигиенни продукти. Тази търговия със злато е нищожна част от търговията на международните пазари. Съединените щати обаче използват санкции и сплашване в опит да попречат на Мадуро да използва златото на страната си, за да се задържи.


Администрацията на президента Доналд Тръмп оказва натиск върху Обединеното кралство да не освобождава златни резерви за 1.2 млрд. долара, които Венецуела съхранява в Банката на Англия. Американски чиновници наскоро порицаха инвестиционен посредник в Абу Даби заради покупки на злато във Венецуела и предупредиха други потенциални чуждестранни купувачи да не го правят.
Добре известно е, че златната програма на Мадуро съществува, но не и как работи.


За да надникне вътре, "Ройтерс" проследи златото на Венецуела по пътя от горещи мини в джунглата, през централната банка в столицата Каракас, до рафинериите за злато и износителите на храни в чужбина, като говори с повече от 30 души, които познават тази търговия. Сред тях са миньори, посредници, търговци, академични изследователи, дипломати и държавни служители. Почти всички поискаха анонимност, защото не бяха упълномощени да говорят публично или защото се страхуваха от възмездие от венецуелските или американските власти.


Така изниква картината на отчаяния експеримент в индустриалната политика на социалистическите лидери на Венецуела. Санкциите на САЩ удариха петролната индустрия на страната и засегнаха способността ѝ да взема заеми. Официалният миннодобивен сектор бе унищожен от национализацията. Затова Мадуро е пуснал "миньори" на свободна практика, за да извлекат минералните богатства, без почти никаква регулация или държавни инвестиции.


Живак, сраснал се с късчета злато, в Ел Каяо.

© Reuters

Живак, сраснал се с късчета злато, в Ел Каяо.


Боливарската революция сега разчита силно на работници като Хосе Аулар - тийнейджър, който твърди, че се заразил с малария пет пъти на нерегламентирана мина близо до границата с Бразилия. Аулар работи 12 часа дневно, носейки чували с пръст до малка мелница, която използва живак за извличане на нишки благороден метал. Инцидентите в мините са често срещани в тези операции, казаха работниците. Така е и със стрелбите и грабежите. "Правителството знае, че каквото и да стане в тези мини, то печели от него, казва 18-годишният Аулар. Нашето злато отива в ръцете им."


Мадуро получи и решаваща помощ от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, друг силен лидер, който също се конфронтира с администрацията на Тръмп. Венецуела продава по-голямата част от златото си на турски рафинерии, след това използва част от приходите за купуване на потребителски стоки на тази страна според хора, пряко запознати с тази търговия. Турските макаронени изделия и мляко на прах вече са в основата на субсидираната хранителна програма на Мадуро. Търговията между двете страни нарасна с 8 пъти миналата година.


Но вниманието към въпроса се засилва, докато венецуелската политика достига точката на кипене. През последните дни много западни страни признаха опозиционния лидер на Венецуела Хуан Гуайдо за законен президент на южноамериканската страна. Противниците на Мадуро призоваха чуждестранните купувачи на скъпоценни метали от Венецуела да спрат да работят с определяния от тях като нелегитимен режим. "Ще защитим златото си", заяви в интервю за "Ройтерс" опозиционният депутат Карлос Папарони.


Треска за злато


Пътят на златото започва на места като Ла Кулебра, откъснат район в джунгла в южната част на Венецуела. Тук стотици мъже се занимават с операции по добив, каквито биха се извършвали през 19 в. Те изкопават мръсотия, пълна с минерали, с кирки в тунели, издълбани с ръце, като го изваждат с макари и лебедки.


Тяхната дейност е съсипва крехки горски екосистеми и разпространява болести, пренасяни от комари. Миньорите се оплакват от военните сили, изпратени да охраняват района, където процентът на убийства е седем пъти по-висок от средния за страната. Министерствата на отбраната и информацията на Венецуела не отговориха на исканията за коментар.


Мина в Ел Каяо.

© Reuters

Мина в Ел Каяо.


Миньорът Хосе Рондон е свикнал с трудностите. Четиридесет и седем годишният мъж пристигна през 2016 г. от Североизточна Венецуела с двамата си възрастни синове. Възнаграждението на шофьора на автобус не може да бъде в крак с хиперинфлацията на Венецуела, която по прогнозите на Международния валутен фонд ще достигне 10 млн. процента тази година.


Тримата мъже събират около 10 грама злато ежемесечно с изнурителна работа. Все пак това е приблизително 20 пъти повече от това, което биха могли да спечелят у дома. "Тук съм много по-добре", каза Рондън, докато си почиваше в грубо направена барака, пълна с хамаци.


Със злато в ръка миньорите се отправят към град Ел Каяо, за да продадат самородките си. Повечето купувачи са нелицензирани, дребните търговци работят в тесни магазини, оборудвани с аларми и стоманени врати.


"Държавата купува злато, всеки купува злато, защото това върви добре", казва Джони Диас, лицензиран търговец на едро в Пуерто Ордас, на 171 км северно от Ел Каяо. Диас казва, че купува злато от търговци и препродава на всеки три дни на централната банка.


Тъй като боливарът, валутата на Венецуела, губи от стойността си всеки час, държавата плаща по международни цени на онези, които биха могли да изнесат злато от страната, за да го обменят за долари. Търговците, които продават на Диас, завършват с пачки банкноти, които могат да се върнат в Ел Каяо и други градове от "треската за злато", за да плащат на миньорите, които го използват, за да купуват храна и консумативи и да изпращат на семействата си всичко останало.


Мина в Ел Каяо.

© Reuters

Мина в Ел Каяо.


Златото, закупено от правителството, се топи в близките пещи на "Минервен", държавната минна компания, по думите високопоставен служител. След това се транспортира до трезорите на централната банка в Каракас, на 843 километра разстояние. Не остава там дълго - златните резерви на централната банка спаднаха до най-ниските си нива за последните 75 години. Венецуела продава доставения метал, както и съществуващите резерви, за да плаща сметките си, според двама високопоставени правителствени служители.


Основният купувач в днешно време е Турция, казаха официалните представители.


Съюзът с Турция


Златната програма на Мадуро се развива заедно със задълбочаващите се отношения с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. И двамата лидери са били критикувани в международен план заради погрома срещу инакомислещите в политиката и подронването на демократичните норми за придобиване на повече власт. Изпълнителна заповед от 1 ноември, подписана от Тръмп, забранява на американски граждани и организации да купуват злато от Венецуела. Той не се прилага за чужденци. Анкара е уверила Министерството на финансите на САЩ, че цялата търговия на Турция с Венецуела е в съответствие с международното право.


През декември 2016 г. Венецуела обяви директен полет от Каракас до Истанбул на "Търкиш еърлайнс". Това бе изненадващо развитие, тъй като търсенето на пътувания между двете страни е слабо.


Търговските данни показват, че тези самолети не превозват само пътници. На Нова година през 2018 г. централната банка на Венецуела е започнала доставката на злато в Турция с въздушен превод на този метал на стойност 36 млн. долара до Истанбул. Това стана едва седмици след посещението на Мадуро в Турция. Доставките миналата година са достигнали 900 млн. долара по данни на турското правителство и търговски доклади.


Президентът Николас Мадуро показва кюлче злато на среща с представители на минния сектор, 5 декември 2017 г.

© Reuters

Президентът Николас Мадуро показва кюлче злато на среща с представители на минния сектор, 5 декември 2017 г.


Според двама високопоставени венецуелски служители централната банка на Венецуела продава своето "занаятчийско" злато направо на турските рафинерии. Постъпленията отиват във венецуелската държавна банка за развитие "Бандес" за купуване на турски потребителски стоки, съобщават събеседниците.


Сред купувачите на злато са Истанбулската златна рафинерия (IGR) и турският търговец "Сардес къйметли маденлер", казва човек, който работи в златната индустрия в Турция, както и дипломат от Каракас, и двамата високопоставени венецуелски служители. В интервю за "Ройтерс" изпълнителният директор на IGR Айшен Есен отрече компанията да е участвала в каквито и да било сделки със злато от Венецуела. В писмено изявление тя каза, че се е срещнала с венецуелски и турски представители в Истанбул през април, за да изложи вижданията си за спазването на международните разпоредби.


Есен каза, че е посъветвала турското правителство, че работата с Венецуела "не би била правилна за основни институции или за държавата".


Що се отнася до "Сардес къйметли мандерлер", никой в офисите ѝ в Истанбул не отговори на запитвания от "Ройтерс".


Междувременно турските потребителски продукти си проправят път към венецуелските маси. В началото на декември 54 контейнера с турско мляко на прах пристигнаха в пристанището Ла Гуайра, близо до Каракас, сочат данни от пристанището, които "Ройтерс" видя.


С "алхимичен трик" Венецуела превръща безполезните банкноти в злато

© Reuters


Изпращачът от Истанбул, "Мълбери проже ятъръм", е със същия адрес като "Мерилинс проже ятъръм" - компания, създала миналата година съвместно предприятие с държавната минна компания на Венецуела "Минервен" според данни в търговския регистър на Турция от септември. Компаниите не отговориха на искане за коментар.


Дори критиците на Мадуро признават, че той направи добър алхимичен номер - като компенсира затруднените миньори с обезценените от инфлация боливари и в замяна получи ценни метали, той намери начин да превърне сламата в злато.


Венецуелският икономист Анхел Алварадо, опозиционен депутат, каза, че тъмните операции и необичайни механизми на търговския обмен са сред малкото инструменти, останали на Мадуро. "Това е отчаяно усилие за оставане на власт на всяка цена", каза Алварадо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  А Биволь вече разкри, коя банка и кой точно адвокат, са българските съучастници на разграбването на Венецуела, от режима на кухият шофер.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Весело

  Боже, колко жажда за власт има на този свят, боже! И колко голям е страхът за собствената кожа на властника, ако го свалят! Този черноок мъж няма да завърши по-добре от Садак и Кадафи.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  Направо да обявят САЩ за либерален и оторизиран собственик на Венецуела и послушкото на МВФ за корпоративен сатрап !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Както много правилно е казала Маргарет Тачър още преди 30 години:

  "Проблемите на социализма започват, когато свършат чуждите пари".

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 5. 5 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 478 Весело

  Направо да обявят САЩ за либерален и оторизиран собственик на Венецуела и послушкото на МВФ за корпоративен сатрап !
  —цитат от коментар 3 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  тоя живак ше ги оправи. И се разбра защо РТ драпа така яко.

 6. 6 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1394 Весело

  силно необходимите вносни храни и хигиенни продукти

  Под 'хигиенни продукти' навярно се има предвид тоалетна хартия.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  Още преди американските служби, един опозиционен венецуелски депутат информира България, че милиони са постъпили в българска банка, но никой не обърна внимание. Кой ли мафиот пак е намесен, че така го пазят.

 8. 8 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Роси":

  Разследванията не се правят по слухове!

  А американците са предоставили всички детайли-сметки,преводи...

 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Горките хорица, явно не са обърнали внимание на историята и са повярвали на лъжите на цоцалистите, затова сега са зле, но ще станат и още по-зле, докато не изритат мустакатия идиот.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6326 Неутрално

  Този Мадуро се оказа златен!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Купувайте злато, иде рецесия...

 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Бягат хората от социалистическия рай, бягат! Милиони венецуелци избягаха в Перу и Колумбия, кубинците в изгнание са в пъти повече от кубинците в Куба, никарагуанците бягат в Коста Рика и Панама с милиони.

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  Щатите знаят коя е банката. Утре-в други ден, ще долети един конгресмен и парите се пренасочват в правилната посока.

 14. 14 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Горе-долу същото става и в Украйна, където се копае гората, ама не за злато, а за кехлибар. Пътища, пунктове за изкупуване, магазини за доставка на храна и оборудване и ---- никаква държава! Ама нали не е вече социалистическа, няма да четем за емигрирали украинци... Май са в пъти повече от двата милиона на Мадуро. Я да чукна в гугъла за бройката в Русиия...

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#14] от "venelingeologia":

  ...Ама нали не е вече социалистическа, няма да четем за емигрирали украинци... Май са в пъти повече от двата милиона на Мадуро. Я да чукна в гугъла за бройката в Русиия...
  —цитат от коментар 14 на venelingeologia


  Я чукнете и за бройката на руснаците в чужбина. Милионерите, разбира се, не мужиците. Тях мужиците и Путин не ги брои за хора, какво пък остава за мен.

 16. 16 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Боже, колко жажда за власт има на този свят, боже! И колко голям е страхът за собствената кожа на властника, ако го свалят! Този черноок мъж няма да завърши по-добре от Садак и Кадафи.
  —цитат от коментар 2 на авторът


  Браво авторе. Много ме кефиш!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  "Затова Мадуро е пуснал "миньори" на свободна практика...."

  Все пак те са свободни. А в мините на Сибир се работи както по времето на Гулаг.

 18. 18 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 746 Неутрално
 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4041 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Кокошка снасяща златни яйца...
  Актив на Венецуелския народ!

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Този Мадуро се оказа златен!

 20. 20 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Нещата във Венецуела са по-мизерни,отколкото си мислех. Мъдуровци трябва да ги обесят за краката.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Значи Ердо печели веднъж от търговията със злато и втори път от износа на юфка и мляко на прах. Тогава защо Турция влезе в икономическа криза?

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  " Дори критиците на Мадуро признават, че той направи добър алхимичен номер - като компенсира затруднените миньори с обезценените от инфлация боливари и в замяна получи ценни метали, той намери начин да превърне сламата в злато.

  Венецуелският икономист Анхел Алварадо, опозиционен депутат, каза, че тъмните операции и необичайни механизми на търговския обмен са сред малкото инструменти, останали на Мадуро. "Това е отчаяно усилие за оставане на власт на всяка цена", каза Алварадо."

  Треска за злато или треска за власт на всяка цена - все сметката се плаща от венецуелците, които стоически още не са имигрирали и се борят всеки ден за физическото си оцеляване ! С алхимии икономика не се поддържа, виж да пълниш джобовете на режимът в Анкара по - може......

 24. 24 Профил на kon20553071
  kon20553071
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нещата във Венецуела са по-мизерни,отколкото си мислех. Мъдуровци трябва да ги обесят за краката.
  —цитат от коментар 20 на gozambo


  Всичко Мара втасала, тръгнала Венецуела да оправя. Като ще бесите за краката, оправете родните си политици, после се занимавайте с хора живеещи на другия край на земята. Кръчмарски лафове.

 25. 25 Профил на kon20553071
  kon20553071
  Рейтинг: 8 Неутрално

  " Дори критиците на Мадуро признават, че той направи добър алхимичен номер - като компенсира затруднените миньори с обезценените от инфлация боливари и в замяна получи ценни метали, той намери начин да превърне сламата в злато.Венецуелският икономист Анхел Алварадо, опозиционен депутат, каза, че тъмните операции и необичайни механизми на търговския обмен са сред малкото инструменти, останали на Мадуро. "Това е отчаяно усилие за оставане на власт на всяка цена", каза Алварадо." Треска за злато или треска за власт на всяка цена - все сметката се плаща от венецуелците, които стоически още не са имигрирали и се борят всеки ден за физическото си оцеляване ! С алхимии икономика не се поддържа, виж да пълниш джобовете на режимът в Анкара по - може......
  —цитат от коментар 23 на samoedin


  Въх, в България икономическото оцеляване го осигурихме и сега захванахме да оправяме икономическото оцеляване и на венецуелците. Блазе им, да ги оправят таквиз процъвтели държави, цъфнали и вързали.

 26. 26 Профил на kon20553071
  kon20553071
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ФАЩ фактически са фалирала държава. Само възможността за печатане на пари заради масовото ползване на непокрития с никакви активи мизерен долар ги пази още от практическия банкрут. И тия фашисти са тръгнали да крадат и запорират пари на суверената Венецуела, да притискат и другите държави да оказват същия натиск и после да се хилят отстрани и да дават акъли как да оцелява. Аланкоолу, първо си оправи собствената кочина, после ходи да грухтиш в чуждата къща. И тука лакеите пригласят. Преди Освобождението най-отявлени туркомани, след него най-отявлени фашисти, след 1944 най-активни борци срещу фашизма и най-големи комунисти и русофили, сега пък най-първи американофили, фашагофили. Потомствени тролетарии.

 27. 27 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Егати, ти сигурно и в статии за най-новият модел на Ауди, примерно, виждаш американски призраци?

 28. 28 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  До коментар [#15] от "Един препатил":

  То мужиците кой ли ги брои за хора. И в България мужиците не ги броите за хора и им викате дебили

 29. 29 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  Както много правилно е казала Маргарет Тачър още преди 30 години:"Проблемите на социализма започват, когато свършат чуждите пари".
  —цитат от коментар 4 на the социалиста


  А вашите, след ПОРЕДНАТА Революция, до което водят "мерките" на такива като Тачър/Рейгън!

  reductio ad absurdum...
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  Бягат хората от социалистическия рай, бягат! Милиони венецуелци избягаха в Перу и Колумбия, кубинците в изгнание са в пъти повече от кубинците в Куба, никарагуанците бягат в Коста Рика и Панама с милиони.
  —цитат от коментар 12 на Таралеж


  А какво правят 5.8 млн.(айде сега да са по- малко) колумбийци във Венецуела? Да не говорим и за стотиците хиляди преселници, от всяка една комшийска страна на Венецуела?

  reductio ad absurdum...
 32. 32 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Любопитно

  Горе-долу същото става и в Украйна, където се копае гората, ама не за злато, а за кехлибар. Пътища, пунктове за изкупуване, магазини за доставка на храна и оборудване и ---- никаква държава! Ама нали не е вече социалистическа, няма да четем за емигрирали украинци... Май са в пъти повече от двата милиона на Мадуро. Я да чукна в гугъла за бройката в Русиия...
  —цитат от коментар 14 на venelingeologia


  Също и за чернозема! Казват, че го товарили на тирове! За укрите се говори за около 9 млн., според официални данни.

  reductio ad absurdum...
 33. 33 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  Нещата във Венецуела са по-мизерни,отколкото си мислех. Мъдуровци трябва да ги обесят за краката.
  —цитат от коментар 20 на gozambo


  Чакат ви. В момента се обучават ДВА МИЛИОНА партизани(милиша)! Има видеа- виж ги. 😉😎

  Ако не щете мира, ще има СЕКИРА! 🤷‍♂️😏

  reductio ad absurdum...
 34. 34 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#26] от "kon20553071":

  "ФАЩ фактически са фалирала държава. Само възможността за печатане на пари заради масовото ползване на непокрития с никакви активи мизерен долар ги пази още от практическия банкрут. "

  Бих се съгласил с квалификацията, че САЩ са фактически фалирала държава, но американският долар е силно свързан с един огромен актив - почти целия световен петрол! Не е покрит с този актив, но е силно свързан и това държи долара силен. Ако тази връзка се отслаби, САЩ биха имали голям проблем. Именно затова започнаха войните в Ирак, Либия и други държави, заплашват Иран и Русия и имат силна връзка със Саудитска Арабия. Ако БРИКС можеха да "подкопаят" търговията на петрол да става не с щатския долар, биха ударили изключително силно финансово САЩ, но засега не успяват да го направят!

 35. 35 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 763 Весело

  Обичаме Мъдуро, Обичаме Ердоган!!

  Марс е изконна Американска територия!
 36. 36 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  "Администрацията на президента Доналд Тръмп оказва натиск върху Обединеното кралство да не освобождава златни резерви за 1.2 млрд. долара, които Венецуела съхранява в Банката на Англия. " --
  -- ето това не мога да подкрепя. Това е една граница, отвъд която поради едното хрумване че не ги кефиш, ти замразяват парите. В известен смисъл, това е сигнал подобен на този който пратиха САЩ и Кандада правейки мамба на дъщерята на шефа на Хуавей, още преди Помпео да почне да обяснява на света че който ползва тази конкурентна технология не може да разчита на съдействие от САЩ.
  И това с Хувавейката и това със златния резерв показва "не може да ни имаш доверия. В момента в който ни скимне че не ни кефиш--ще измислим законче по което да те докопаме" .
  В този смисъл, вече е ясно че парите си да държиш в Британия има смисъл само ако си от съюзническа държава, а ако си от трето място--гаранции няма. Както и ако си високопоставен член на голяма технологична или военна фирма--без дипломатичен паспорт в Северна Америка не стъпвай.
  Едно необявено свиване на сферата на един вид отношения, които доскоро поне на теория важаха за целия свят, но от оня ден вече важат само за съюзници, а всеки който е от трета страна е потенциална плячка.
  Нехарашо. В смисъл, може би просто навлизаме в такъв грозен нов исторически период и избор няма, но че е грозен--грозен е.

 37. 37 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#26] от "kon20553071":, но американският долар е силно свързан с един огромен актив - почти целия световен петрол! Не е покрит с този актив, но е силно свързан и това държи долара силен.
  —цитат от коментар 34 на vankata1

  С тия коментари показвате колко сте далеч от реалността. На първо място, Доларът се търси и желае от ВСИЧКИ хора, организации и държави на тая земя. Когато Америка печата долари, даже да са в излишък спрямо произведената за дадена година стойност, ние всички, хората на тая земя правим покритието на тази уж необезпечена част. И това ще е така докато свят светува. Никой не ще Рубли, Юани, Рупии и други боклуци. Защото те отразяват едни обществени системи обречени на загиване. Докато Доларът отразява най-добрата държавно-правна система, някога създавана на тая земя, най прогресивното, динамично общество, което от 200 години насам създава не само повечето иновации, но днес държи поне 80% от фундаменталните науки и напредъка на света. Останалите - само следват, доколкото и както могат. Глобализмът е всъщност разпространение на Американския модел по целия свят. Затова, хилядолетните робовладелски обществени системи на Китай, Индия, Златно-Ординската система на Русия - всичко това, както и доста от специфичните за Европа черти на обществено устройство са обречени. Да не говорим за Араби, Африканци и пр. Днес, в Китай, над 100 милиона души изучават активно Английски език. На Запад, изучаващите Мандарин не ги знам колко са, но надали са повече от няколко хиляди. Никой не бяга към Китай, Русия, Индия или Венецуела, да речем. Милиони, десетки милиони напират към Щатите, Европа. Затова, хич не си правете илюзии, че Цар - Долар ще слезе от трона. Ако имате спестявания, в никакъв случай няма да си купите Юани, Рубли и пр. а ще си купите Долар, Евро или активи свързани директно с тия две валути. Така мислят поне 5 милиарда хора по тая земя. Цъ- нямате никакъв шанс срещу могъществото на Америка и Долара!

 38. 38 Профил на kon20553071
  kon20553071
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "kon20553071":"ФАЩ фактически са фалирала държава. Само възможността за печатане на пари заради масовото ползване на непокрития с никакви активи мизерен долар ги пази още от практическия банкрут. " Бих се съгласил с квалификацията, че САЩ са фактически фалирала държава, но американският долар е силно свързан с един огромен актив - почти целия световен петрол! Не е покрит с този актив, но е силно свързан и това държи долара силен. Ако тази връзка се отслаби, САЩ биха имали голям проблем. Именно затова започнаха войните в Ирак, Либия и други държави, заплашват Иран и Русия и имат силна връзка със Саудитска Арабия. Ако БРИКС можеха да "подкопаят" търговията на петрол да става не с щатския долар, биха ударили изключително силно финансово САЩ, но засега не успяват да го направят!
  —цитат от коментар 34 на vankata1


  Точно така е. Затова и скърцат със зъби на всички, които се опитат да преминат на друга валута. Иран се осмели да започне да разплаща петролните си сделки в евро и северноамериканските фашисти подивяха.
  Това е, тероризират света, живеят на гърба му, палят пожари и се подхилкват от страни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK