DASKA 2 - какво има в проекта за нови и много по-строги санкции на САЩ срещу Русия

Сенаторите Греъм (на преден план) и Менендес са основните инициатори за законопроекта DASKA

© Reuters

Сенаторите Греъм (на преден план) и Менендес са основните инициатори за законопроекта DASKAПетима американски сенатори от двете водещи партии внесоха в парламента на САЩ законопроект за много по-строги санкции срещу Русия. Той е адаптирана версия на проекта за закон от август миналата година "Защита на американската сигурност от агресията на Кремъл" (Defending American Security from Kremlin Aggression Act или DASKA), който не успя да получи одобрение преди частичните избори през ноември.


Тогава вносителите Линдзи Греъм (републиканец) и Боб Менендес (демократ) искаха санкции срещу операциите на руските държавни банки и забрана за купуване и притежаване на руски държавен дълг. Сега отново заради намесата на Русия в американските избори и агресията в Украйна се включват още двама сенатори демократи (Бен Кардин и Джинн Шейхин) и един републиканец (Кори Гарднър) и според "Ройтерс" шансовете за прокарването на проекта - било самият текст, било като поправки в други закони - са се увеличили.


Вносителите добавят нови елементи като изискване на подробен доклад за личното богатство на президента Владимир Путин, доклад за убийството на опозиционния лидер Борис Немцов пред стените на Кремъл и гаранции срещу евентуален опит на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от НАТО.
Миналата година само при новината за проекта за нови санкции рублата се обезцени спрямо долара и еврото с 10% и същото се повтори за кратко снощи.


Пълният текст на проектозакона още не е достъпен, но са разпространени основните идеи в него. Ето какви предложения за санкции съдържа DASKA 2:


Заради намесата на Кремъл в дейността на демократични институции по света


- срещу руски банки, поддържащи действията на Русия за отслабване на демократичните институции в други държави


- срещу инвестициите в руски проекти за втечнен природен газ извън Русия ("Лукойл" например има 30% дял в проект за инсталация за втечняване на газ в Камерун; подобни планове имаха "Газпром" за Иран и "Роснефт" за Венецуела)


- срещу киберсектора на Русия


- срещу руския държавен дълг


– срещу политически дейци, олигарси, членовете на семействата им и други лица, които пряко или косвено подпомагат незаконна и корупционна дейност в интерес на Путин.


Заради агресията на Кремъл в Украйна


- срещу 24 служители на контраразузнаването (ФСБ), участвали в нападението през ноември 2018 г. срещу украински катери и последвалото арестуване на 24 украински моряци


- срещу руския корабостроителен сектор, в случай че Русия наруши свободата на плаване в Керченския пролив или където и да е по света


- срещу подкрепящите разработването на петролни ресурси в Русия


- срещу руски държавни енергийни проекти извън Русия.


Противопоставяне на Русия


- подкрепа за НАТО (напускането от страна на САЩ да е възможно само след подкрепа на поне две трети от сенаторите) и ускорено предаване на въоръжение на онези съюзници в алианса, които все още са зависими от руско оръжие


- създаване на няколко центъра за борба с Русия и противници на САЩ в области като хибридни и киберзаплахи. Национален център за обработка на информация за борба с хибридни заплахи трябва да противодейства на дезинформацията и други бъдещи заплахи, идващи от Русия. Служба за киберпространството и цифровата икономика към Държавния департамент трябва да координира усилията за подобряване на международната киберсигурност, достъпа до интернет, свободата на интернет и под. Фонд за противодействие на руското влияние ще помага на европейски държави да противодействат на намесата на Кремъл


- приемане на два закона за борба с киберпрестъпленията и с намесващите се в дейността на избирателната система на САЩ, включително чрез добавянето на нов тип престъпления в законите от типа на хакерски атаки срещу язовири, електроцентрали, болници и инфраструктура за провеждане на избори. Първият закон условно е наречен International Cybercrime Prevention Act и предвижда американските прокурори да могат да блокират мрежи от ботове и други дигитални структури, които може да се използват в широк спектър незаконна дейност; преследване на опитите престъпници да продават достъп до ботнет с цел провеждане на кибератаки. Вторият закон Defending the Integrity of Voting Systems Act ще позволи на Министерството на правосъдието (в САЩ то ръководи и федералната прокуратура - бел. ред.) да повдига федерални обвинения за хакерски атаки срещу системи за провеждане на избори на федерално ниво


- противодействие на опити на Русия да попречи на международните усилия за разследване на химически атаки и наказване на правителството в Москва за производство и употреба на химическо оръжие


- Държавният департамент трябва да анализира дали Русия може да бъде включена в списъка на държавите, финансиращи тероризъм по света


- повече прозрачност на пазара за луксозни имоти, като застрахователните компании бъдат задължени да съобщават кои са крайните бенефециенти и собственици на компаниите, от чието име се извършват подобни сделки.


Какви други санкции се задават


- САЩ и Европейският съюз работят над нови съвместни санкции заради инцидента в Керченския проток; обсъждането на бъдещи мерки срещу Москва се очаква да е сред темите на съвета на външните министри от ЕС в Брюксел на 18 февруари


- закон в САЩ изисква администрацията да наложи втори кръг санкции срещу Русия заради употребата на химическо оръжие в британския град Солсбъри преди една година. Понеже законът не посочва краен срок за подобно действие, то непрекъснато се отлага от екипа на Тръмп; новите мерки може да включват широки ограничения за внос и износ от Русия и забрана държавната авиокомпания "Аерофлот" да лети до САЩ.


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че Русия трябва "да се готви за най-лошото", тъй като няма надежда за "подобрение в отношенията или поне за устойчива ремисия на "болезнената русофобия" в САЩ". Според него "побеснялата русофобия" не се основана на нищо реално, а част от новите идеи може да се окажат в противоречие с общоприети правила за международна търговия. Това е опит за изтласкване на конкурентни руски компании от пазара и разчистване на пространство за американските, добави Песков.


Финансовият министър Антон Силуанов коментира, че евентуални американски санкции срещу купуване, търговия и притежаване на руски държавен дълг ще ударят първо чуждестранни компании. "Ще се прострелят в крака", образно описа той ситуацията, която по думите му би била неприятна, но и Москва се е подготвила за нея, включително чрез държавна подкрепа за ликвидността на засегнати руски банки.

Ключови думи към статията:

Коментари (314)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2279 Весело

  Поредната порция мазоли по ръцете на гасударя.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  "Понеже законът не посочва краен срок за подобно действие, то непрекъснато се отлага от екипа на Тръмп..."

  За сметка на това демократите в Камарата много скоро ще направят публични финансовите му зависимости от Кремъл и руската мафия.

  И тогава санкциите ще тръгнат. 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  "Русия трябва "да се готви за най-лошото", тъй като няма надежда за "подобрение в отношенията или поне за устойчива ремисия на "болезнената русофобия" в САЩ". Според него "побеснялата русофобия" не се основана на нищо реално..."

  И Дръмб тъй вика.

  NO COLUSION [sic]. 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Най малко заради простотиите в Керченския залив заслужават. По едно време се пишеше че нарочно държат пленените украински войници в ужасни условия.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  "Защита на американската сигурност от агресията на Кремъл"
  ---
  - Заради намесата на Кремъл в дейността на демократични институции по света
  - За ради агресията на Кремъл в Украйна
  - ... ... ...

  Не става ясно, кои от изброените предложения за "санкции", са насочени срещу "американската сигурност"?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Доста сериозен удар срещу Русия.

  "Държавният департамент трябва да анализира дали Русия може да бъде включена в списъка на държавите, финансиращи тероризъм по света"

  И финансираща, и организираща. Като се почне от атентата в Св. Неделя та се стигне до последното отровителство. А да не забравяме и убития на вчерашната дата в руски интерес от подчинени на Москва комунистически терористи български генерал Христо Луков!

 8. 8 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1219 Любопитно

  Когато цивилизованите държави искат ушанките да си получат заслуженото, веднага от Мордор започва рев, че ги наказвали русофоби. Не, тикви чугунени, наказват ви поради това че сте нагли, агресивни престъпници и сатрапи. Никой не е такъв идиот, че да мрази Достоевски или Рахманинов, но това че в цивилизованите страни четем Достоевски, не означава, че обичаме джуджето на трона ви или че трябва да ви търпим агресията в целия свят.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Харесвам такива новини.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Санкциите ще засегнат не само Русия , но косвено и други страни и компании.

 11. 11 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Докато Оранжевият идиот не бъде вързан, той ще продължава да възспира налагането на нови и по-тежки санкции спрямо Кочината и Хуйло. Две години отлага всякакви приети от Конгреса и Сената санкции. Дано скоро го разкарат това чучело. Наистина е досаден в тъпотията си!

 12. 12 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 759 Весело

  Бе свалете им визите и Русия ще остане само Путин и Лавров......и Кабаева.,.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Най малко заради простотиите в Керченския залив заслужават. По едно време се пишеше че нарочно държат пленените украински войници в ужасни условия.
  —цитат от коментар 5 на Jalis Ironhammer


  Едва ли е нарочно. В държава кочина какви да са условията?

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  До коментар [#6] от "Полковник за европейско развитие на България":
  На теб никога нищо не ти е ясно, старшинка!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 15. 15 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Кръгът Озеро пък ще скъта няколко милиарда баксов за цигулки.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 16. 16 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2454 Неутрално


  Подкрепям едни нови и много по-ефективни санкции срещу Кремъл . В Москва НЕ РАЗБИРАТ друго, освен политиката на тоягата и санкциите !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 17. 17 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  Харесвам такива новини.
  —цитат от коментар 9 на EU defender


  И аз!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Както знаем санкциите са много полезни за руската икономика. И за германската са били много полезни
  Фанта например е измислена като импортозамещение на Кока Кола.Какво ли ще измислят братушките?

 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4102 Любопитно

  Нови добри новини...а сме само средата на февруари!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 20. 20 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 946 Неутрално

  А банката на Петя Славова (ДС/Любен Гоцев) утече в канала …

  Развитията по скандала с отравянето на Гебрев от ГРУ-Путин и прането на пари на санкционирана от САЩ петролна компания на Венецуела, сериозно удари по ръцете руската мафия в България.

  пРезидента мълчи плешиво, Борисов се е сгърчил от ужас, а Делян и Доган се заравят в тинята.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 21. 21 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#17:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  И аз, но досега Чучелото бламира и шиканира увеличаването на тежестта върху Кацапската Педерация.

 22. 22 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "DASKA 2 - какво има в проекта за нови и много по-строги санкции на САЩ срещу Русия"

  какво да има. То си го пише. Дъска по пияните чутури.

 23. 23 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Никакви моркови повече! Надебелявайте тоягата!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  А банката на Петя Славова (ДС/Любен Гоцев) утече в канала …Развитията по скандала с отравянето на Гебрев от ГРУ-Путин и прането на пари на санкционирана от САЩ петролна компания на Венецуела, сериозно удари по ръцете руската мафия в България.пРезидента мълчи плешиво, Борисов се е сгърчил от ужас, а Делян и Доган се заравят в тинята.
  —цитат от коментар 20 на ironhorse


  Най-важното е, че им разбиха канала.

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#20] от "ironhorse":

  Ох баня, ох кеф...

 26. 26 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":

  Пишеше че си е съвсем нарочно. Мъчат ги със студ.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 27. 27 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Смятам че ще минат през конгреса и сената. И тогава Тръмп ще не ще ще трябва да ги приложи.

 28. 28 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Ех, Володя Володя, 2007 година ще е най-тегавата година за Русия, а Мюнхен ще е най-мразеният град от руснаците. Точно там изрече най-голямата глупост на света, сега заради амбицията на едно нищожество като теб страда целият руски народ. За къв чеп ти беше мерака да си цар на някакъв си втори полюс?

 29. 29 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#18] от "blondofil":

  Нищо не са измислили блядовете. Анадънму?

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 30. 30 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Дъска ще бие космати руски г****е!

 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Весело

  Както е казал Песков: "Надеемся на лучшее, но готовимся к худшему"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  "ускорено предаване на въоръжение на онези съюзници в алианса, които все още са зависими от руско оръжие"

  Това се отнася и за България!

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  "- Държавният департамент трябва да анализира дали Русия може да бъде включена в списъка на държавите, финансиращи тероризъм по света"

  Няма какво да се анализира! Това е очевадно!

 34. 34 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  До коментар [#20] от "ironhorse":

  Наскоро, на въпрос във Фейсбук, води ли се др. Румен Петков на заплата в руското посолство, посланик Макаров отговори: Не, той работи за р00сссия напълно безплатно. Конечно!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Стега се обръча и колкото по-бързо и по-силно, толкова по-добре за всички и особено за нас, дето чрез продажните ни началници, ни доят непрекънато.

 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#20] от "ironhorse":

  "...пРезидента мълчи плешиво, Борисов се е сгърчил от ужас, а Делян и Доган се заравят в тинята."

  Сценка, достойна за aниматорите на Pixar.
  😆😆😆😆😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#27] от "charlesdegaulle":

  Не като в Русия и становете. Договориш се с баш бабаита и пей сърце. Нама сенати менати, чекове и баланси.

 38. 38 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  "За сметка на това демократите в Камарата много скоро ще направят публични финансовите му зависимости от Кремъл и руската мафия.

  И тогава санкциите ще тръгнат. 😈 "

  При наличие на такива зависимости го очаква половин мандат, че още един като чичероне в Алкатраз(предвид годините му). Да разхожда посетители из килиите и да им разказва за житие и битието си.
  Пълна забрана да стъпва в страни от ЕС. И ако руснаците му отпуснат една тяхна пенсия ще е добре.

 39. 39 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Браво! Подкрепям. Бой, глад, мизерия, санкции и тотална изолация. Това е единственият език, който престъпниците в Русия разбират.

  Navigare Necesse Est
 40. 40 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#6] от "Полковник за европейско развитие на България":На теб никога нищо не ти е ясно, старшинка!
  —цитат от коментар 14 на Alarmstufe: Rot


  Опитай се да обясниш, и може да стане ясно.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 41. 41 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Браво! Подкрепям. Бой, глад, мизерия, санкции и тотална изолация. Това е единственият език, който престъпниците в Русия разбират.
  —цитат от коментар 39 на Schopenberg


  Навремето Наполеон засипа Русия с бой, глад и мизерия, после и Хитлер ги награби с бой, глад и мизерия. Сега изкукалите дъртаци от САЩ се пробват. Наздраве!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 42. 42 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 931 Весело

  Не разбирам защо Оранго бави санкциите? Путьо не му ли е обяснил, че санкциите са благодат и просперитет за руския народ и че най-после ще се откачат от петролната игла и ще могат да произведат сами първата руска прахосмукачка. Пък рублата като стигне 200 за долар руските стоки ще станат още по-конкурентноспособни на световния пазар ;)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 43. 43 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Тия откриха топлата вода. Руснака разбира само от тояга, договарянето за него е слабост. Да бяха хванали който и да е източно европеец - щеше да им обясни!

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 44. 44 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално
 45. 45 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#41] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Ужким си полковник, а нямаш акъл за 5 сТинки. СССР победи Германия по 3 основни причини:
  1. Население три пъти по-голямо от германското (3 пъти повече войници).
  2. Германия се биеше със СССР с половината си армия и половината си икономическа мощ - за нея това беше втори фронт. Другата половина на армията и другата половина от производството отиваше в Западна Европа в Африка
  3. Русия имаше за съюзници САЩ и Великобритания (1/2 от камионите 1/3 от самолетите и 3/4 от взривните материали с които руснаците водят войната са американски)


  Айде сега ми кажи кои от тези предимства има джуджето Русия?

  И не ми излизай с глупостите за непобедимостта на руската армия, че и японците са ги пердашили и британците, ще и ние българите в Добруджа.
  Руската армия е армията дала най-много пленници и е убила най-много собствени войници за да мотивира другите да се бият!

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 46. 46 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#41] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Но все пак мустакатият грузинец изтречбчи повече от своите отколкото всички горе взети заедно. Само високоинтвлигентна космическа нация е способна сама да си припини повече щети от външните врагове.

 47. 47 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#41] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Специално за теб.....надявам се че поне руски разбираш!

  Старинная американская поговорка гласит:
  Как только русский начинает кричать о величии, готовь гуманитарную помощь.

 48. 48 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Любопитно

  До коментар [#44] от "von_seeckt":

  Русия въздух ли е? Въздух под налягане? 🤣

 49. 49 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Изглеждат добри и смислени предложения.

  Подобни неща трябва да виждаме от страна на САЩ, повечко подобни неща, а не безумията които ни заливат напоследък...

  Модератора е неадекватен!
 50. 50 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 319 Весело

  [quote#41:"Полковник за европейско развитие на България"][/quote]

  да те питам като военен ,знаеш ли след Наполеон кои войни Русия е загубила?

 51. 51 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#45] от "iak":

  В голям грешка си.

  СССР не победи Германия. Германия поради собствените си грешки загуби.

  1. Политическо ръководство което разкара висшия генералитет и отслаби тактитческата готовност на войските си.
  2. Политическо ръководство, което постави погрешни цели пред военните по отношение на кампанията в Русия.
  3. Подкрепа за съюзниците на Германия, която е довела до закъснение на кампанията...

  Модератора е неадекватен!
 52. 52 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  А ние?
  Дъскорезницата ще я отваряме ли? Или ще продължава да стои запечатана?

 53. 53 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Весело

  Боговете сигурно са полудели...Чудя се само откъде ще ги удари бутилката..Дали от ЕС, дали от Китай, дали от Русия ...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 54. 54 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#51] от "Ivan_":

  Айде сега...В една война има победители и победени.Нали знаеш лафа "Ако баба беше мъжка"....

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Явно не са достатъчни тези санкции. Ще има и нови.

 56. 56 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#45] от "iak":

  Джуджето Русия е страната с най-голям ядрен арсенал..И с определено най-добрите ракетни носители.Всъщност, когато става въпрос за ракетни системи, американците са барем десетилетие след руснаците.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 57. 57 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Боговете сигурно са полудели...Чудя се само откъде ще ги удари бутилката..Дали от ЕС, дали от Китай, дали от Русия ...
  —цитат от коментар 53 на Noise

  dreams,dreams, мечтите са безплатни!

 58. 58 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#55] от "Роси":

  Да, Роси...Ще санкционират рибовъдният и риболовният сектор, щото има данни , че са се намесили в изборите, хвърляйки мрежи за американски шарани...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 59. 59 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#57] от "nibelung2":

  И заобикалянето на санкциите срещу Иран от ЕС , също...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 60. 60 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#45] от "iak":Джуджето Русия е страната с най-голям ядрен арсенал..И с определено най-добрите ракетни носители.Всъщност, когато става въпрос за ракетни системи, американците са барем десетилетие след руснаците.
  —цитат от коментар 56 на Noise


  И какво ще правите с този ядрен арсенал? Ще се самоубивате ли? Мислиш ли че руските ракети имат чипове с които разпознават и предпазват руските тролове в случай на ядрен удар?

  Разберете едно просто нещо. Ядрените ракети стават само за едни единствено нещо! Който ги изстреля - се самоубива! Нищо друго не може да направи.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 61. 61 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 319 Неутрално

  [quote#41:"Полковник за европейско развитие на България"]
  —цитат от коментар 50 на nibelung2
  да те питам като военен ,знаеш ли след Наполеон кои войни Русия е загубила?[/quote]

  и тъй като се снишаваш и не отговаряш на въпросът ми,отсега нататък си само фатмак,образовал се с брошурите на Партиздат и най вече от списание,,Фатмашка мисъл,,

 62. 62 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#54] от "Noise":

  И си прав и не си прав.
  Понеже пишем за минали събития има анализ на ситуациите, та доло горе е ясно за какво иде реч...

  Ако Хитлер не беше сложил ръка върху армията и действаше немския генералитет по тактиката и ако не се заниваше с Москва а беше взел каспийския регион и ресурсите му, ситуацитя можеше да бъде съвсем друга...

  Но от друга страна си прав, че за ако става дума...

  Това което е сигурно, че СССР сам не е победил никой...

  Модератора е неадекватен!
 63. 63 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#41] от "Полковник за европейско развитие на България":Ужким си полковник, а нямаш акъл за 5 сТинки. СССР победи Германия по 3 основни причини:1. Население три пъти по-голямо от германското (3 пъти повече войници).2. Германия се биеше със СССР с половината си армия и половината си икономическа мощ - за нея това беше втори фронт. Другата половина на армията и другата половина от производството отиваше в Западна Европа в Африка3. Русия имаше за съюзници САЩ и Великобритания (1/2 от камионите 1/3 от самолетите и 3/4 от взривните материали с които руснаците водят войната са американски)Айде сега ми кажи кои от тези предимства има джуджето Русия?И не ми излизай с глупостите за непобедимостта на руската армия, че и японците са ги пердашили и британците, ще и ние българите в Добруджа. Руската армия е армията дала най-много пленници и е убила най-много собствени войници за да мотивира другите да се бият!
  —цитат от коментар 45 на iak


  Лъжеш! От общо 6,3 милиона войника 1943 на изтония фронт са 4 милиона. И защо има на окупационните немски части в Европа половината от военното производставо? Накакви големи битки ли водят там? Това троловете сте толкова семпли, че да даже не си заслужава да се дискутира с вас

 64. 64 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#51] от "Ivan_":

  Не говоря за някакви стратегически или тактически грешки, които ръководството на националсоциалистическа Германия извършва.
  Това че нападат СССР - 2 месеца по-късно е груба стратегическа грешка или че вмест към Москва, когато не е имали кой да я пази тръгват към Киев - огромна тактическа грешка. Има и други такива. Но там въпреки че са грешки не би могъл да бъдеш сигурен какъв би бил резултата.
  Аз говоря за предпоставките.
  Ако нападнеш с половината от ресурсите и армията си - три пъти по-голяма държава, която има за съюзници най-силните държави на планетата в 99% от случаите е съвсем нормално голямата държава да се защити!

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 65. 65 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#41] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Наздраве!
  —цитат от коментар 41 на Полковник за европейско развитие на България

  А така , удари една парцуца от мъка по Рассийката. Като привършиш шишето, ако не ти е минало , почвай да си разплиташ зелените чорапи.

 66. 66 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#54] от "Noise":И си прав и не си прав.Понеже пишем за минали събития има анализ на ситуациите, та доло горе е ясно за какво иде реч...Ако Хитлер не беше сложил ръка върху армията и действаше немския генералитет по тактиката и ако не се заниваше с Москва а беше взел каспийския регион и ресурсите му, ситуацитя можеше да бъде съвсем друга...Но от друга страна си прав, че за ако става дума...Това което е сигурно, че СССР сам не е победил никой...
  —цитат от коментар 62 на Ivan_


  Стига глупости бе! Като вземе Каспийския район, какво ще стане?Къде ще гo преработва този нефт? Колко дълги са сбабдителните линии до там? Каква е инфраструктурата? С какво ще се прекарва нефта? Аман!

 67. 67 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#56] от "Noise":

  Всъщност за най-голям като брой си прав, въпреки че разликата със САЩ е малка.
  За носителите обаче си в тотална грешка...

  Модератора е неадекватен!
 68. 68 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#64] от "iak":

  Тя ще се защити но няма да те победи, поне не е сигурно...

  Модератора е неадекватен!
 69. 69 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#66] от "von_seeckt":

  Например, СССР съвсем ще остане без суровини.
  Или викаш е по-късо да прекараш всичко от САЩ през Сибир та до фронта?
  А за преработката и линията на доставки на Германия какъв би бил проблема?
  Или ти ще искаш ресурсите от каспийския район да ги преработваш задължително в Марсилия?

  Модератора е неадекватен!
 70. 70 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#63] от "von_seeckt":

  Хахахаахах от всичко което написах за това ли се хвана :):):) Умен си колкото .....руски трол!

  Отново:
  Ужким си полковник, а нямаш акъл за 5 сТинки. СССР победи Германия по 3 основни причини:
  1. Население три пъти по-голямо от германското (3 пъти повече войници).
  2. Германия се биеше със СССР с половината си армия и половината си икономическа мощ - за нея това беше втори фронт. Другата половина на армията и другата половина от производството отиваше в Западна Европа в Африка
  3. Русия имаше за съюзници САЩ и Великобритания (1/2 от камионите 1/3 от самолетите и 3/4 от взривните материали с които руснаците водят войната са американски)


  Айде сега ми кажи кои от тези предимства има джуджето Русия?

  И не ми излизай с глупостите за непобедимостта на руската армия, че и японците са ги пердашили и британците, ще и ние българите в Добруджа.
  Руската армия е армията дала най-много пленници и е убила най-много собствени войници за да мотивира другите да се бият!  Ето взимам си бележка и се коригирам. не била половината германска армия в Русия, а 60% . Но по важното е че през 1943г. английските самолети разрушават германските фрабрики, а СССР е получил стотици хиляди тонове военни стоки от съюзниците.

  Можеш да направиш и друго уточнение. Че населението на СССР не било 3 пъти по-голямо, а само 2,8 пъти.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 71. 71 Профил на sonia skreepal
  sonia skreepal
  Рейтинг: 8 Весело  ДАСКА-2 ЛОПА!!!

  опа-а-а.......................................... ก็็็็็็็็็็็็็ʕ•͡ᴥ•ʔ ก้้้้้้้้้้้ ...................................скю3 м-и-и-и
 72. 72 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#66] от "von_seeckt":Например, СССР съвсем ще остане без суровини.Или викаш е по-късо да прекараш всичко от САЩ през Сибир та до фронта?А за преработката и линията на доставки на Германия какъв би бил проблема?Или ти ще искаш ресурсите от каспийския район да ги преработваш задължително в Марсилия?
  —цитат от коментар 69 на Ivan_


  Плямпаш напосоки и не отговаряш. Къде ще го преработва нефта? Като се отделят войски да се укрепи , няколко хиляди километрова снабдителна линия до Каспийско море, няма ли да се отслабят другите фронтове Мислете ей!

 73. 73 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#62] от "Ivan_":

  Виж, Сталин , а не Хитлер унищожава физически цвета на армията през чистките до 1939г.Немската стратегия на блиц криг е осъдена на неуспех в огромни пространства.Разкъсват се снабдителните линии, танковете практически са ограничени от придвижването на пехотата, изискват се огромни по мащаби и количество доставки.Като добавим съотношението на войските и броя на техниката е било очевидно, че немците ще имат краткосрочен успех.Точно докато руснаците пренастроят икономиката си на военно производство.Всъщност Сталин е виновен тази война да продължи 4 години.При по-добра подготовка е можела да свърши за две.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 74. 74 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#63] от "von_seeckt":Хахахаахах от всичко което написах за това ли се хвана :):):) Умен си колкото .....руски трол!Отново:Ужким си полковник, а нямаш акъл за 5 сТинки. СССР победи Германия по 3 основни причини:1. Население три пъти по-голямо от германското (3 пъти повече войници).2. Германия се биеше със СССР с половината си армия и половината си икономическа мощ - за нея това беше втори фронт. Другата половина на армията и другата половина от производството отиваше в Западна Европа в Африка3. Русия имаше за съюзници САЩ и Великобритания (1/2 от камионите 1/3 от самолетите и 3/4 от взривните материали с които руснаците водят войната са американски)Айде сега ми кажи кои от тези предимства има джуджето Русия?И не ми излизай с глупостите за непобедимостта на руската армия, че и японците са ги пердашили и британците, ще и ние българите в Добруджа. Руската армия е армията дала най-много пленници и е убила най-много собствени войници за да мотивира другите да се бият!Ето взимам си бележка и се коригирам. не била половината германска армия в Русия, а 60% . Но по важното е че през 1943г. английските самолети разрушават германските фрабрики, а СССР е получил стотици хиляди тонове военни стоки от съюзниците.Можеш да направиш и друго уточнение. Че населението на СССР не било 3 пъти по-голямо, а само 2,8 пъти.
  —цитат от коментар 70 на iak


  Не ми се рови да ти проверявам и другите глупости. Сто процента са неверни.

 75. 75 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Къде е оня неорентираният заспал пенсинер Перков?????Нали големите се бяха разбрали бе главоч,а санкциите на САЩ и ЕС стават все по всеобхватни и тежки спрямо Русия !!!!!

  shlshlshlshl
 76. 76 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#68] от "Ivan_":

  Избери си някой който е с три категории по-тежък от теб, който се бие с двама помощници, а ти си вържи едната ръка и започвай да се биеш с него. Само така ще можеш да разбереш за какво ти пиша.
  Това е битката на националсоциалистическа Германия с СССР.
  И тия тъпаци празнуват някаква велика победа при положение, че са дали три пъти повече жертви от германците!

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 77. 77 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#67] от "Ivan_":

  Погледни последните ракетни носители на руснаците, плюс системите от рода на ,S-400, S -500 и ми дай аналог.Специално за ядрените ракети носители руснаците са повече от десетилетие напред.Дай ми еквивалент на "Сармат"..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 78. 78 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#74] от "von_seeckt":

  Недей да ровиш, че ще се изнервиш още повече. Ще откриеш това което нормалните хора отдавна знаят. Руснаците са един много изостанал народ. За да постигнат нещо хвърлят десет пъти повече ресурси и хора отколкото развитите нации и въпреки това резултата е ........ как всегда :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 79. 79 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1183 Весело

  Руската федерация вреди сериозно на Вас и на Вашето здраве и на здравето на другите около Вас!

 80. 80 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#68] от "Ivan_":Избери си някой който е с три категории по-тежък от теб, който се бие с двама помощници, а ти си вържи едната ръка и започвай да се биеш с него. Само така ще можеш да разбереш за какво ти пиша.Това е битката на националсоциалистическа Германия с СССР. И тия тъпаци празнуват някаква велика победа при положение, че са дали три пъти повече жертви от германците!
  —цитат от коментар 76 на iak


  Нали знаеш, че на тролските лъжи краката са от най късите. Твърдиш, че една трета от участвалите от страна на СССР самолети са получени по лендлиза. Лъжеш! Получени са общо 14,795. СССР произвежда от 1941 до 1945 112 100.

 81. 81 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#67] от "Ivan_":Погледни последните ракетни носители на руснаците, плюс системите от рода на ,S-400, S -500 и ми дай аналог.Специално за ядрените ракети носители руснаците са повече от десетилетие напред.Дай ми еквивалент на "Сармат"..
  —цитат от коментар 77 на Noise


  Оххх не знам осъзнаваш ли, че руснаците може да правят добра военна техника, но я правят с чужда електроника от високо качество. Когато им резнеш достъпа до технологии след 10 години всички с технологии ще са ги минали. Руснаците свестни процесори за компютри ли произвеждат, свестни електроники за процесорите ли имат? Много е лесно да ползваш готови неща за твои изделия, обаче ако всичко е твое се получава СССР.
  Или викаш на тяхх компютри не им трябват?!

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 83. 83 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#81:"Oleg Shishmanov"][/quote]

  Е как ще резнеш? Чипове само Америка ли прави?

 84. 84 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#72] от "von_seeckt":

  Кои други фронтове?
  Каква е военната необходимост за Германия на Москва?

  Нещо не пишеш за това СССР от къде ще си дотавя суровините които преди е взимал от каспийския район?

  Ако не знаеш района на Чехословакия е бил силно индустриализиран, също имаш и Румъния...

  Модератора е неадекватен!
 85. 85 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#81:"Oleg Shishmanov"]
  —цитат от коментар 83 на von_seeckt
  Е как ще резнеш? Чипове само Америка ли прави?[/quote]

  АМи Интел и АМД ембарго и готово. Не съм чувал сериозне компютър с АРМ архитектура.
  А според теб кой прави истински процесори за съвременни компютри от рода на тези използвани за сървъри/десктоп?

 86. 86 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Весело

  Песков е прав :)
  Русия трябва да се готви за най-лошото :)
  Въпросът е как ще се подготви

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 87. 87 Профил на Павел Кънев
  Павел Кънев
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#81] от "Oleg Shishmanov":

  руснаците имат добра водка. (технологията е крадена - разбира се)

 88. 88 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 527 Весело

  Путин сега усилено ще го мести... за успокоение 😂
  —цитат от коментар 3 на aleks ivan


  Той си го протърка.......панталона от местене.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 91. 91 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#73] от "Noise":

  Хитлер също премахва доста от генералитета.

  Виж какво правят със Франция, не я окупират цялата.
  Защо всичките се хвърляте на това, че е необходимо да окупираш целия СССР за да победиш?
  Ако Хитлер, бе взел Украйна без зверства и бе направил там едно марионетно правителство стил Виши, беше взел Ленинград, отрязвайки СССР от достъпа до море там и беше взел каспийския регион, другата част от СССР всъщност нямаше да му е необходима.
  Отделно политическата ситуация щеше да е съвсем различна тогава...
  Нека не забряваме, че СССР не е бил ничий любомец по това време...

  Модератора е неадекватен!
 92. 92 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#86] от "penetrating":

  Както винаги. Намаляване на пенсии и заплати. Увеличаване курса на рублата. Пенсионната възраст не могат да я увеличават повече, че надминава средната продължителност на живота. Импортозапрещение (палмово масло вместо мляко, брезови кори вместо картофи и т.н.) Ако и това не помага ще бомбардират Воронеж. Така ще се намалят гърлата за изхранване.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 93. 93 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#6] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Вие троловете дали ще можете да бъдете минати по някакъв закон за работа за чужда държава срещу България и съдени ?

 94. 94 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#85:"Oleg Shishmanov"][/quote]

  Aбе ти не си чувал, но това много не значи. В първата десетка са също корейски,японски, холандски и немски фирми.


  https://www.finanzen.net/top_ranking/top_ranking_detail.asp?inRanking=8&inPos=10

 95. 95 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 476 Неутрално

  На Шипка ехти силен смях - Трамп и той се смее))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 96. 96 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Любопитно

  До коментар [#81] от "Oleg Shishmanov":

  Кой от компонентите на Сармат, Искандер или S-400, 500 е вносен?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 97. 97 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#85:"Oleg Shishmanov"]
  —цитат от коментар 94 на von_seeckt
  Aбе ти не си чувал, но това много не значи. В първата десетка са също корейски,японски, холандски и немски фирми.https://www.finanzen.net/top_ranking/top_ranking_detail.asp?inRanking=8&inPos=10 [/quote]

  Ама от процесор до процесор знаеш ли, че има разлика? В смисъл чувал ли си за X86 compatible и за non x86 compatible . Иначе процесори всеки си е измислял. А за машинни инструкции? А за производителност.
  Иначе, все нещо от Китай ще вземат дето да сглобят нещо от него, ама каква производителност - софтуерна, хардуерна и др. ще има.... Божа работа. Т.е. искам да ти кажа, че от компютър на телевизор не става сървър.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Любопитно

  До коментар [#77] от "Noise":

  Да ти е минавало през ума, че междуконтиненталните балестичните ракети вече не пеят в хора?

  Колко е напред подобна ракета, като този стълб на доктрината вече е история.

  Това което е важно всъщност е как можеш да доставиш подобно оръжие от подводница.
  Тоест, самата подводница и ракетата, която се изтрелва от нея.

  Също и ракета, която се изтрелва от самолет, не бомба от самолет, а ракета...

  Модератора е неадекватен!
 100. 100 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Ауууу - треперят в Москва от някакви си санкции. Американците почват да стават смешни вече. Санкции, манкции.

  Да вземат да помогнат на Украйна да ликвидира сепаратистите в Донбас и да се намесят по-решително в процеса и политиките на реформи, специално анти-корупционните. Крим го забравят, поне засега.

  Една Украйна със стабилн институции и икономически просперитет е истинската 'санкция' срещу Москва.

  За момента, се получава по-скоро обратен ефект, да не говорим, че предишния пакет от санкции забива клин между САЩ и Европа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK