Денис Сергеев е истинското име на "агента на ГРУ", свързван с отравянето на Гебрев

Денис Сергеев е истинското име на "агента на ГРУ", свързван с отравянето на Гебрев

© Associated PressДенис Вячеславович Сергеев, високопоставен офицер на руското военно разузнаване и възпитаник на Военно-дипломатическата академия на Русия. Това е истинското име на агента на ГРУ "Сергей Вячеславович Федотов", който бе свързан с разследвано от българско-британска комисия покушение срещу българския предприемач Емелиян Гебрев. В международно разследване на обстоятелствата участва и седмичникът "Капитал".


Днес разследващата група "Белингкат" (Bellingcat) разпространи нови подробности, включително това как изглежда Сергеев, а "Капитал" го споменава в новия си брой, който излиза на пазара в петък.


Това е третият агент на Главното управление на Генщаба на руската армия (по-известно от съветските времена като Главно разузнавателно управление, ГРУ), който е бил във Великобритания по времето, когато е извършено нападението срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри. Освен това той е пътувал няколко пъти през 2015 г. включително веднъж няколко дни преди тежкото отравяне на български оръжеен търговец и сина му с все още неизвестно вещество, пишат от Bellingcat.
Базираната във Великобритания разледваща група "Белингкат" смята, че така (снимката в средата на долния ред) изглежда предполагаемият трети участник в покушението в Солсбъри.

Базираната във Великобритания разледваща група "Белингкат" смята, че така (снимката в средата на долния ред) изглежда предполагаемият трети участник в покушението в Солсбъри.


Работата по идентифицирането е отнела 4 месеца, като в последните два от тях е било установено, че властите в Русия полагат особени усилия да заличат всички публични данни за съществуването на Денис Сергеев и на вече посочените официално от Лондон като заподозрени извършители на покушението от 4 март 2018 г. Анатолий Чепига и Александър Мишкин. Подробности за тези действия на руската държава ще бъдат разпространени в трета част от разследването ни, допълват от Bellingcat.


В разследването с участието и на руската група The Insider, чешкото издание "Респект" (Respekt) и финландското "Хелсингин саномат" (Helsingin Sanomat) се казва, че Сергеев и "Федотов" имат една и съща рожденна дата - 17 септември 1973 г. и това е характерен почерк при създаването на псевдоними. Същото важи и за адресната регистрация на "Федотов" - московско жилище, където наистина живее семейство с такава фамилия, но и нямащо нищо общо с него.


Събитията в България


В днешната публикация се описва, че първото пътуване на Сергеев до България е било на 15 февруари 2015 г. След полет Москва-Белград той влиза в страната и се връща от София в руската столица седмица по-късно - на 22 февруари.


Второто му посещение, за което вече бе разказвано, съвпада с покушението срещу Гебрев. С полет от Москва той пристига в Бургас на 24 април 2015 г. и макар да има обратен билет за полет София-Москва на 30 април, не го използва, а на 28 февруари (деня на отравянето на българския предприемач в София) заминава със самолет в 20:20 часа за Истанбул, откъдето същата нощ се прибира в руската столица. В следващите две седмици Гебрев е бил непрекъснато между живота и смъртта.


От Bellingcat посочват, че според Главният прокурор Сотир Цацаров през 2015 г. едва ли е използвано нервнопаралитично вещество от групата "Новичок", защото в подробните анализи не са открити следи на субстанции, забранени от Конвенцията за химическите оръжия. Както ние, така и нашите партньори се свързаха с няколко експерти по химически оръжия за допълнителни коментари по това каква отрова може да е била използвана, обясняват от групата. Основата са описаните симптоми на пострадалите трима българи и на финландската лаборатория Verifin, изследвала проби от урината на двама от тях.


Пробите от България още може да се тестват


Сред експертите е и Вил Мирзянов, работил по създаването на "Новичок" в бившия СССР, според когото няма доказателства за убедително заключение - или отхвърляне на версията - за употребата на сходна субстанция. Мирзянов пояснява, че както Verifin, така и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) работят със стандартни тестове, които не могат да засекат "Новичок". Веществото още не е сред забранените, макар да е в ход процедура за включването му в списъка в следващите два месеца.


От финландската лаборатория потвърждават за "Хелсинкин саномат", че съхраняват проби на пациентите поне 5 години, т.е. тази на "Пациент 1", за когото се предполага, че е Емилиян Гебрев, е на разположение за нови тестове най-малко до юни 2020 г.


Мирзянов смята, че във Verifin са квалифицирани да повторят тестовете като ги фокусират върху възможни следи в метаболизма и артефакти, останали от отравяне с "Новичок". За целта е нужно пациентът да се обърне към нас с това молба, допълват от лабораторията.


Спътник на "Федотов" е бил в Лондон при отравянето на Скрипал


"Федотов" се връща в България за трети път през същата 2015 г. - на 29 май с кола от Сърбия и в компанията на двама руски граждани. Пред репортер на "Капитал" представител на правоохранителните органи на България казва, че единият от съпровождащите го руснаци е присъствал в Лондон по време на отравянето на Скрипал.


На следващия ден Сергеев/"Федотов" се завръща в Москва с полет от Белград. Това е приблизително времето, по което Гебрев е изписан от Военна болница в София, но скоросе връща с подновени симптоми на отравянето.


Bellingcat проследява пътуванията на руснака из Европа в следващите две години и обръща внимание че случайно или не част от тях съвпадат с престой във Великобритания около референдума за Брекзит през лятото на 2016 г. и в Барселона два дни преди незаконния референдум за независимост на Каталуня през септември 2017 г.


В съобщението на разследващата група се припомня съвпадението с пътуването му през март 2018 г. и покушението срещу Скрипал, като отново се уточнява, че "е неясно каква би могла да е ролята на "Федотов" - ако изобщо той е участвал в това - за подготовката или реализиранетона операцията с отравянето; не успяхме да установим и дали е пътувал до Солсбъри в който и да е от днитена престоя му".


Той е трябвало да завърши с обратен полет на "Аерофлот" Лондон-Москва на 4 март следобед, но Сергеев не се качва на борда. По неизвестен засега начин руснакът стига до Рим, откъдето се прибира в Москва.


Раждането на "Сергей Федотов"


- Денис Вячеславович Сергеев е роден на 17.09.1973 г. в Ушарал, малък "военен град" на територията на днешен Казахстан близо до границата с Китай


- отбива военната си служба в черноморското пристанище Новоросийск


- някъде между 2000 и 202 г. влиза във Военно-дипломатическата академия, известна също като "Консерваторията на ГРУ"; за да попадне в нея, трябва да е имал чин поне капитан и военна служба, достойна за отличия - традиционно в частите на "спецназ" или "тюлените" на военноморските сили


- завършил е с чин поне подполковник, а кариерната логика за изминалото време сочи, че днес той би трябвало да е полковник, а може би и генерал-лейтенант


- женен е и има две пораснали дъщери


- бил е акционер или директор в 8 руски компании към края на следването в академията; 3 от тях, ликвидирани между 2007 и 2012 г., са подставени и с имена, имитиращи тези на големи руски компании; някъде е едноличен акционер, а някъде има партньори, част от които също са офицери от ГРУ, свързани от своя страна с други десетки фирми със сходен профил и вече ликвидирани


- руска банка му отпуска през 2009 г. заем от малко над 1 милион щатски долара; кредитът изглежда нелогичен за човек без имот или автомобил; основанието са личните му доходи като "специалист" в консултанска компания Loreven Style Ltd


- през 2010 г. Сергеев посочва за свой работодател същата фирма с адрес в Рига, но никъде, включително в латвийската столица, няма данни някога да е съществувала такава компания; подозрението на Bellingcat е, че благодарение на такива фирми може би по-лесно са получавани визи за пътуване в чужбина и са изпирани пари


- псевдонимът "Сергей Вячеславович Федотов" се появява през същата 2010 г. с нов паспорт, издаден от същото управление за лични документи 770001, от което получават новата си идентичност Мишкин, Чепига, служители на ГРУ и ВИП персони; сменено е родното място (от Казахстан на село Апушка в района на Рязан в Русия); мотивът за издаване е същият - изгубен паспорт, а всъщност такъв никога не е съществувал


- тогава Сергеев посочва за работодател фирмата Business-Courier, но такива има поне 25 в Русия, включително вече закрити; през 2017 г. "Федотов" посочва при преброяване на населението, че има доход от 1000 долара на месец, но не посочва работодателя си


- при многобройните си пътувания в чужбина в периода 2012-2018 г. той използва последователно два различни паспорта от същотото управление 770001 и с обозначения, които според Bellingcat се използват за агенти на ГРУ


- посещава Западна и Източна Европа, Централна Азия и Близкия изток, като през 2014 г. пътува до Прага с "Александър Петров" (Александър Мишкин), където остават 8 дни и чешкото издание Respekt установява, че заедно са наели стая в четиризведния хотел Best Western Meteor Plaza.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK